Dodaj do ulubionych

Spowiedź online

26.03.13, 15:49
Czy możliwa jest spowiedź przez internet? Chętnych na nią nie brakuje, bo wielu z nas chciałoby wyspowiadać się szybko i anonimowo, zwłaszcza że przed Wielkanocą przed prawdziwymi konfesjonałami ustawiają się długie kolejki. W sieci bez trudu można odnaleźć strony, które umożliwiają spowiedź online. Ale kościół ostrzega: to oszustwo. - Taka spowiedź to piramidalny absurd, totalna brednia - oburza się ks. proboszcz Janusz Czarny z parafii św. Jadwigi na wrocławskim Kozanowie.

Cały artykuł: - Taka spowiedź to piramidalny absurd, totalna brednia - oburza się ks. proboszcz Janusz Czarny z parafii św. Jadwigi na wrocławskim Kozanowie.
Obserwuj wątek
    • bookworm Re: Spowiedź online 26.03.13, 15:54
      Ja tam mogę spowiadać. Za darmo i anonimowo. Z wyjątkiem czynów karalnych.
      Pokuty daję niewysokie - np. zabierz żonę do kawiarni i kup jej kwiaty.
      • marina0321 Re: Spowiedź online 26.03.13, 17:52
        bookworm napisał:

> Ja tam mogę spowiadać. Za darmo i anonimowo. Z wyjątkiem czynów karalnych.
        > Pokuty daję niewysokie - np. zabierz żonę do kawiarni i kup jej kwiaty.

No, to może pierwsza się u Ciebie wyspowiadam;
        oto moje grzechy:
        1. Często myślę inaczej, niż ateiści.
        2. Nie zgadzam się z ateisltami w poglądach apropo istnienia Boga.
        3. Mam inne zdanie, niż Ty i wielu innych (ateistów jak również katolików), apropo powstania Wszechświata.
        4. Zgrzeszyłam również myślą :
        - ateistów oraz fanatyków religijnych uważałam ich za ograniczonych duchowo i intelektualnie..

Więcej "grzechów" nie pamiętam...
        • bookworm Re: Spowiedź online 26.03.13, 23:00
          marina0321 napisał(a):

> oto moje grzechy:
          > 1. Często myślę inaczej, niż ateiści.
          > 2. Nie zgadzam się z ateisltami w poglądach apropo istnienia Boga.
          > 3. Mam inne zdanie, niż Ty i wielu innych (ateistów jak również katolików), apr
          > opo powstania Wszechświata.
          > 4. Zgrzeszyłam również myślą :
          > - ateistów oraz fanatyków religijnych uważałam ich za ograniczonych duchowo i i
          > ntelektualnie..

A gdzie te grzechy?

Mogę Ci zadać "pokutę" za marnowanie intelektualnego potecjału ludzkiego - idź na porządne studia lub poucz się w domu - matematyki, fizyki, biologii, a nie pierdół o aniołach, duszach i zaświatach.
          • marina0321 Re: Spowiedź online 27.03.13, 00:59
            bookworm napisał:

> marina0321 napisał(a):
            > > oto moje grzechy:
            > > 1. Często myślę inaczej, niż ateiści.
            > > 2. Nie zgadzam się z ateisltami w poglądach apropo istnienia Boga.
            > > 3. Mam inne zdanie, niż Ty i wielu innych (ateistów jak również katolików), apropo
            > > powstania Wszechświata.
            > > 4. Zgrzeszyłam również myślą :
            > > intelektualnie..

> A gdzie te grzechy?

> Mogę Ci zadać "pokutę" za marnowanie intelektualnego potecjału ludzkiego - idź
            > na porządne studia lub poucz się w domu - matematyki, fizyki, biologii, a nie p
            > ierdół o aniołach, duszach i zaświatach.

Jednak nie nadajesz się na spowiednika, bo nie potrafisz nawet przeczytać, a co dopiero słuchać...
            • bookworm Re: Spowiedź online 27.03.13, 08:18
              marina0321 napisał(a):

> Jednak nie nadajesz się na spowiednika, bo nie potrafisz nawet przeczytać, a co
              > dopiero słuchać...

Marino. Wydaje Ci się. Potrafię czytać. Tylko jak się spowiadasz, to spowiadaj się z grzechów, a nie ze swoich opinii. Nic złego w tym co nazywasz grzechami nie ma: myślisz inaczej niż inni, nie zgadzasz się z kimś, masz inne zdanie, uważałaś kogoś za coś. Co w tym grzesznego?

To jest spowiedź, a nie kozetka u psychiatry.
      • kolter-xl Re: Spowiedź online 26.03.13, 19:31
        bookworm napisał:
        .
        > Ja tam mogę spowiadać. Za darmo i anonimowo.

Wyznawnie grzechu ma być obopulne-ty jemu a on tobi.

np. zabierz żonę do kawiarni i kup jej kwiaty.

Jeszcze mu powiedz że to ma być jego żona,a jie kumpla;)
        >
        • bookworm Re: Spowiedź online 26.03.13, 22:52
          kolter-xl napisał:

> bookworm napisał:
          > .
          > > Ja tam mogę spowiadać. Za darmo i anonimowo.
          >
          > Wyznawnie grzechu ma być obopulne-ty jemu a on tobi.

A to dobre by było (właśnie sobie wyobraziłem taką licytację w konfesjonale)
          Przychodzi gość do konfesjonału i zaczyna: przespałem się z żoną sąsiada
          A ksiądz: a ja przespałem się z żoną sąsiada i kochanką biskupa
          Na to gość: ukradłem zszywacz z biura
          Ksiądz (ze śmiechem): ja zwinąłem całą zbiórkę kasy na dary dla dzieci z trzeciego świata.
          Gość: to może jeszcze - upiłem się na święta.
          Ksiądz (kwiczy ze śmiechu): ja chodzę napruty jak bela przez caly tydzień.

I jeszcze pytanie, kto kogo miałby rozgrzeszyć?

>
          > np. zabierz żonę do kawiarni i kup jej kwiaty.
          >
          > Jeszcze mu powiedz że to ma być jego żona,a jie kumpla;)

W szczegółach zdaję sie na rozsądek spowiadanego. I tak uważam, że to byłoby lepsze niż odje.anie kilku zdrowasiek lub litanii do serca chrystusowego.
          • kolter-xl Re: Spowiedź online 27.03.13, 08:14
            bookworm napisał:

> kolter-xl napisał:
            >
            > > bookworm napisał:
            > > .
            > > > Ja tam mogę spowiadać. Za darmo i anonimowo.
            > >
            > > Wyznawnie grzechu ma być obopulne-ty jemu a on tobi.
            >
            > A to dobre by było (właśnie sobie wyobraziłem taką licytację w konfesjonale)
            > Przychodzi gość do konfesjonału i zaczyna: przespałem się z żoną sąsiada
            > A ksiądz: a ja przespałem się z żoną sąsiada i kochanką biskupa
            > Na to gość: ukradłem zszywacz z biura
            > Ksiądz (ze śmiechem): ja zwinąłem całą zbiórkę kasy na dary dla dzieci z trzeci
            > ego świata.
            > Gość: to może jeszcze - upiłem się na święta.
            > Ksiądz (kwiczy ze śmiechu): ja chodzę napruty jak bela przez caly tydzień.
            >
            > I jeszcze pytanie, kto kogo miałby rozgrzeszyć?

To nakaz religijny a nie kupa śmiechu :))

List Jakuba skąd jest ten werset jest napisany prze rodzonego brata Jezusa,Jakuba :))
            Jakub 5,16 " Wyznawajcie zatem sobie nawzajem grzechy, módlcie się jeden za drugiego, byście odzyskali zdrowie. Wielką moc posiada wytrwała modlitwa sprawiedliwego."

Tu jak widać nie ma lipy , babka moherowa opowiada ze w post tłusty serek topiony zjadła on babce ze przechlał i na dziwki wydał kasę za którą miał kościół pomalować :)).

> > Jeszcze mu powiedz że to ma być jego żona,a jie kumpla;)
            >
            > W szczegółach zdaję sie na rozsądek spowiadanego. I tak uważam, że to byłoby le
            > psze niż odje.anie kilku zdrowasiek lub litanii do serca chrystusowego.

No ja tam za bardzo nie wierzę w rozsądek tych co idą pluć w ucho plebana :))
            • bookworm Re: Spowiedź online 27.03.13, 08:25
              kolter-xl napisał:

> To nakaz religijny a nie kupa śmiechu :))
              >
              > List Jakuba skąd jest ten werset jest napisany prze rodzonego brata Jezusa,Jaku
              > ba :))
              > Jakub 5,16 " Wyznawajcie zatem sobie nawzajem grzechy, módlcie się jeden za
              > drugiego, byście odzyskali zdrowie. Wielką moc posiada wytrwała modlitwa sprawi
              > edliwego."

Dzięki za przypomnienie tego naprawdę ciekawego fragmentu. Duch święty ma naprawedę wielką moc skoro natchnął Ojców KK do przerobienia tego na spowiedź w konfesjonale.

> > W szczegółach zdaję sie na rozsądek spowiadanego. I tak uważam, że to był
              > oby le
              > > psze niż odje.anie kilku zdrowasiek lub litanii do serca chrystusowego.
              >
              > No ja tam za bardzo nie wierzę w rozsądek tych co idą pluć w ucho plebana :))

Niestety nie sposób się z Tobą nie zgodzić. To była dla mnie zawsze jakaś uwłaczająca godności i poniżająca czynność.
              A'propos pokuty:
              www.youtube.com/watch?v=XbbAuqJPfCc
              • kolter-xl Re: Spowiedź online 27.03.13, 08:38
                bookworm napisał:

>
                > Dzięki za przypomnienie tego naprawdę ciekawego fragmentu. Duch święty ma naprawedę wielką moc skoro natchnął Ojców KK do przerobienia tego na spowiedź w konfesjonale.

Qurde noga wprowadziłem ciebie w błąd :((( Ten werset dotyczy chrześcijan ,czyli nie obowiązuje w np katolicyzmie.

> Niestety nie sposób się z Tobą nie zgodzić. To była dla mnie zawsze jakaś uwłaczająca godności i poniżająca czynność.

Ja nawet nie bardzo pamiętam jak to było, u tej ichniej spowiedzi byłem kilka razy w życiu a do tego jako dziecko :))
                • bookworm Re: Spowiedź online 27.03.13, 09:41
                  kolter-xl napisał:

> bookworm napisał:
                  >
                  > >
                  > > Dzięki za przypomnienie tego naprawdę ciekawego fragmentu. Duch święty ma
                  > naprawedę wielką moc skoro natchnął Ojców KK do przerobienia tego na spowiedź
                  > w konfesjonale.
                  >
                  > Qurde noga wprowadziłem ciebie w błąd :((( Ten werset dotyczy chrześcijan ,czyl
                  > i nie obowiązuje w np katolicyzmie.

Chyba nie wprowadziłeś mnie w błąd. Werset jest częścią Biblii, a skoro ta dotyczy chrześcijan, to dotyczy również Katolików, którzy są odłamem (najliczniejszym) chrześciajństwa.
                  Jakoś dzwinym przypadkiem duch natchnął ojców KK by ten fragment pominęli - może to by ich zmuszało do wyznawania swoich grzechów, swoim poddanym, a jak by to wygladało, gdyby pan się przed sługą spowiadał.

> Ja nawet nie bardzo pamiętam jak to było, u tej ichniej spowiedzi byłem kilka r
                  > azy w życiu a do tego jako dziecko :))

Minęło już tyle lat, a ja do tej pory pamiętam.
                  • kolter-xl Re: Spowiedź online 27.03.13, 09:55
                    bookworm napisał:

> Chyba nie wprowadziłeś mnie w błąd. Werset jest częścią Biblii, a skoro ta doty
                    > czy chrześcijan, to dotyczy również Katolików, którzy są odłamem (najliczniejsz
                    > ym) chrześciajństwa.

Sorry ale powielasz tylko ich kłamstwa , katolicyzm nie jest odłamem chrześcijańskim , katolicyzm nie ma podstaw biblijnych do uznania go chrześcijaństwem . Wszystkie swoje dogmaty zbudował nie na ewangeliach,a na swoich świętych czy papieżach . Zresztą chrześcijanin od chrztu ,niestety dla nich polanie głowy dziecka odrobiną wody to nie chrzest stricte biblijny ,to farsa.

Em Marka 16,16 Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony. Jak widać tu nie ma lipy najpierw uwierz a potem ochrzcij się. Nie chodzi zaś tu żeby polać dziecku głowę wodą a one kiedyś może uwierzy .

> Jakoś dzwinym przypadkiem duch natchnął ojców KK by ten fragment pominęli - moż
                    > e to by ich zmuszało do wyznawania swoich grzechów, swoim poddanym, a jak by to
                    > wygladało, gdyby pan się przed sługą spowiadał.

To celowe działanie tej sekty Konstantyna, ich nie obchodzi tzw ;natchnione pisma , dla nich ważniejsze są ich tradycje.Najczęściej niezgodne z naukami apostolskimi.

> Minęło już tyle lat, a ja do tej pory pamiętam.

Ja pamiętam pierwszą :)
    • jotkajot49 Re: Spowiedź online 26.03.13, 16:06
      >- Taka spowiedź to piramidalny absurd, totalna brednia -

Święte słowa.
      Przecież pleban musi wiedzieć dokładnie, ile razy, z kim i gdzie. Bez tej wiedzy autorytet plebana diabli by wzięli. A tak, dzięki szu,szu ani Wojtek, ani Magda mu nie podskoczy.
    • piwi77.0 Re: Spowiedź online 26.03.13, 16:13
      Możliwe, że taka spowiedź online nie podnieca aż tak bardzo księdza prowadzacego, szczególnie w części, gdy zgłębiane jest grzeszne życie seksualne penitenta.
    • marina0321 Re: Spowiedź online 26.03.13, 17:17
      24antoni napisał:
      W sieci bez
      > trudu można odnaleźć strony, które umożliwiają spowiedź online. Ale kościół ost
      > rzega: to oszustwo.

Czy w/g KK spowiedź w samotności przed Bogiem też należy do szustwa? Ciekawi mnie to.
      Czy Bóg bez otrzymanego pozwolenia od księdza ma prawo odpuścić mi grzechy?
    • kolter-xl Re: Spowiedź online 26.03.13, 19:26
      Anonimowo? no a co to za tajemnice skrywasz ze klesze do ucha napluć nie chcesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka