Dodaj do ulubionych

Kto tworzył Stwórcę?

19.09.13, 17:02
9-letni Nassim wracał do domu szkolnym autobusem. Na lekcji matematyki nauczyciel opowiadał o punkcie i odcinku. Nassimowi było niewygodnie w autobusie, więc postanowił go w myslach opuścić. I jak sie oddalał od autobusu, to autobus stał się punktem. Oddalał się nadal aż Ziemia stała się punktem. Potem cały układ słoneczny stał sie punktem. Potem galaktyka stała sie punktem, potem wszechświat stał sie punktem... potem wszechświaty... tak do nieskończoności.

Kiedy Nassim wrócił myslami do autobusu popatrzył na swoją dłoń. Ta dłoń składała się z punktów, czyli komórek, komórki z punktów- atomów, atomy z protonów, neutronów i elektronow, te z kwarków, kwarki ze strun, struny z podstrun.... do nieskończoności.

Wiecie już kto stworzył Stwórcę?
Obserwuj wątek
    • roll.nick Kto stworzył Stwórcę? 19.09.13, 17:03
      Uciekła literka, stworzył miało być.
    • sclavus Nassim!!! :>:D:D:> n/t 19.09.13, 18:26

• przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 19.09.13, 18:39
      roll.nick napisał(a):

> 9-letni Nassim wracał do domu szkolnym autobusem. Na lekcji matematyki nauczyci
      > el opowiadał o punkcie i odcinku. Nassimowi było niewygodnie w autobusie, więc
      > postanowił go w myslach opuścić. I jak sie oddalał od autobusu, to autobus stał
      > się punktem. Oddalał się nadal aż Ziemia stała się punktem. Potem cały układ s
      > łoneczny stał sie punktem. Potem galaktyka stała sie punktem, potem wszechświat
      > stał sie punktem... potem wszechświaty... tak do nieskończoności.
      >
      > Kiedy Nassim wrócił myslami do autobusu popatrzył na swoją dłoń. Ta dłoń składa
      > ła się z punktów, czyli komórek, komórki z punktów- atomów, atomy z protonów, n
      > eutronów i elektronow, te z kwarków, kwarki ze strun, struny z podstrun.... do
      > nieskończoności.

Czym jest punkt w takim razie i czy istnieje realnie ?

> Wiecie już kto stworzył Stwórcę?

Wierzący wierzą, że jest wieczny.
      • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 19.09.13, 19:12
        > Czym jest punkt w takim razie i czy istnieje realnie ?

Istnieje w MODELU geometrycznym. Jest bezwymiarowy (jak Bóg?)
        Ale nie będziemy chyba dyskutować o aksjomatyce Euklidesa na forum religia?

> > Wiecie już kto stworzył Stwórcę?
        >
        > Wierzący wierzą, że jest wieczny.

Jeśli realny wszechświat jest nieskończony do plus nieskończoności a w mikrokosmosie dzieli się do minus nieskończoności, to tak samo musi być z Bogiem.
        Boga stworzył "większy" Bóg a tego... i tak do nieskończoności.
        Osobiście nie wydaje mi się aby Bóg był wszechmogący, nieskończony i wieczny. Tak jest przedstawiany często w rozmaitych modelach, zwanych religiami.
        Zapewne Bóg ma swoje ograniczenia i obowiązujące go prawa. Poza tym ma nad sobą Szefa :)

Boga i ludzi można porównać do człowieka i bakterii. Czy bakteria może się jakoś dogadać z człowiekiem? Co najwyżej człowiek może ją struć antybiotykiem. Nawet nie wiem czy człowiek ma do tego "ludzkie" prawo. Ale truje, podobnie jak Bóg topi albo pali ogniem ludzi.
        A paciorkowce zbierają się w skupiska i mówią paciorki ;)
        A jak brzmi modlitwa atomów?
        • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 19.09.13, 19:28
          roll.nick napisał(a):

> > Czym jest punkt w takim razie i czy istnieje realnie ?
          >
          > Istnieje w MODELU geometrycznym. Jest bezwymiarowy (jak Bóg?)

:)

> Ale nie będziemy chyba dyskutować o aksjomatyce Euklidesa na forum religia?

Skoro punkt jest tak podobny do Boga ?
          Czemu nie.

> > > Wiecie już kto stworzył Stwórcę?
          > >
          > > Wierzący wierzą, że jest wieczny.
          >
        • piotr2284 Re: Kto tworzył Stwórcę? 19.09.13, 20:03
          A może Bóg to właśnie plus nieskończoność z tego przykładu ?
          • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 19.09.13, 20:26
            piotr2284 napisał:

> A może Bóg to właśnie plus nieskończoność z tego przykładu ?

Można i tak, ale dla panteisty wszystko będzie bogiem. I materią jednocześnie.
            W każdym razie "ludzkiego" Boga musiał stworzyć "większy" Bóg.
            Dziwne, że Dawkins na to nie wpadł :P
            • sclavus Re: Kto tworzył Stwórcę? 19.09.13, 20:38
              ... zadzwoń do niego! :D
              • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 19.09.13, 20:51
                sclavus napisał:

> ... zadzwoń do niego! :D

Czy mrówka może zadzwonić do człowieka?
                • sclavus Re: Kto tworzył Stwórcę? 19.09.13, 23:19
                  Zawsze może spróbować... szczególnie, kiedy ma dzwonek :D
                  • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 10:06
                    Podaj numer tel. do Boga jesli masz ;) Na pewno zadzwonię.
                    • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 11:29
                      roll.nick napisał(a):

> Podaj numer tel. do Boga jesli masz ;) Na pewno zadzwonię.

666 666 666 ?
                      Czy 777 777 777 ?
                    • sclavus Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 18:32
                      Jak mogę znać numer telefonu do kogoś, kogo nie ma???
                    • sclavus Ach!!! 20.09.13, 18:35
                      nie cofnąłem się do mojego posta i stąd qui pro quo ;)
                      Oczywiści, chodzi o Dawkinsa - ty pytałeś dlaczego Dawkins nie wpadł na cóś tam... to i zaproponowałem, żebyś zadzwonił... - do Dawkinsa jednak :D
                      Nie rozumiem, skąd ci się wziął numer do boga...
                      • marina0321 Re: Ach!!! 21.09.13, 19:38
                        sclavus napisał:

> Nie rozumiem, skąd ci się wziął numer do boga...

Od ks. Natanka?
                        • roll.nick Re: Ach!!! 21.09.13, 20:21
                          > Od ks. Natanka?

Polubiłem tego odważnego kaznodzieję, bo w jednej sprawie jest zgodny ze scjentologią. Ale to inny temat. Do tego kontrowersyjny.
            • marina0321 Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 10:10
              roll.nick napisał(a):

> W każdym razie "ludzkiego" Boga musiał stworzyć "większy" Bóg.

...a ko stworzył "większego Boga"?
              • bookworm Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 10:24
                marina0321 napisał(a):

> roll.nick napisał(a):
                >
                > > W każdym razie "ludzkiego" Boga musiał stworzyć "większy" Bóg.
                >
                > ...a ko stworzył "większego Boga"?

marina, przerażasz mnie. Zaczynasz zadawać pytania jak grgkh... :)
                • marina0321 Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 13:13
                  bookworm napisał:

> marina0321 napisał(a):
                  >
                  > > roll.nick napisał(a):
                  > >
                  > > > W każdym razie "ludzkiego" Boga musiał stworzyć "większy" Bóg.
                  > >
                  > > ...a ko stworzył "większego Boga"?
                  >
                  > marina, przerażasz mnie. Zaczynasz zadawać pytania jak grgkh... :)

Naprawdę? Do nikogo mi tak daleko, jak do grgkh.
              • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 11:34
                W tej teorii jeszcze większy bóg. I tak do plus nieskończoności. To jest "dowód matematyczny". Analogiczny jak przy badaniu kosmosu, bo kosmos jest nieskończenie wielki, prawda?
              • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 11:38
                marina0321 napisał(a):

> roll.nick napisał(a):
                >
                > > W każdym razie "ludzkiego" Boga musiał stworzyć "większy" Bóg.
                >
                > ...a ko stworzył "większego Boga"?

A kto stworzył, jak powstała materia-energia ?

:o/
                >
                • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 11:42
                  > A kto stworzył, jak powstała materia-energia ?
                  >
                  > :o/

To jest, jak rozumiem, pytanie do Kolegi Grghk. ;P
                  Jeśli pytasz poważnie, to odpowiadam. Jest wieczna, była, jest i będzie.
                  Prawie jak Krasnaja Armia. Ale prawie robi różnicę ;)
                  • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 12:36
                    roll.nick napisał(a):

> > A kto stworzył, jak powstała materia-energia ?
                    > >
                    > > :o/
                    >
                    > To jest, jak rozumiem, pytanie do Kolegi Grghk. ;P
                    > Jeśli pytasz poważnie, to odpowiadam. Jest wieczna, była, jest i będzie.
                    > Prawie jak Krasnaja Armia.

Zgoda, też tak mi się zdaje.

Ale prawie robi różnicę ;)

Jaką konkretnie ?
        • jeepwdyzlu rolnik nauczycielem 20.09.13, 11:27
          Boga i ludzi można porównać do człowieka i bakterii. Czy bakteria może się jakoś dogadać z człowiekiem? Co najwyżej człowiek może ją struć antybiotykiem. Nawet nie wiem czy człowiek ma do tego "ludzkie" prawo. Ale truje, podobnie jak Bóg topi albo pali ogniem ludzi.
          --------------
          łał
          Masz Talent
          po prostu mnie powaliłeś siłą argumentów....

jeep
          • roll.nick Re: rolnik nauczycielem 20.09.13, 11:38
            jeepwdyzlu napisał:

> Boga i ludzi można porównać do człowieka i bakterii. Czy bakteria może się jako
            > ś dogadać z człowiekiem? Co najwyżej człowiek może ją struć antybiotykiem. Nawe
            > t nie wiem czy człowiek ma do tego "ludzkie" prawo. Ale truje, podobnie jak Bóg
            > topi albo pali ogniem ludzi.
            > --------------
            > łał
            > Masz Talent
            > po prostu mnie powaliłeś siłą argumentów....
            >
            > jeep

Miło mi, że dotarł do Ciebie ten obrazowy przykład.
            Spróbuj porozmawiać z Twoim ulubionym drzewem. Uważasz, że to bez sensu? A ogrodnicy rozmawiają z roślinami, mówią do róży jaka jest piękna, a ona rozkwita. Jest nawet naukowe wytłumaczenie jak to działa.
            • marina0321 Re: rolnik nauczycielem 20.09.13, 13:20
              roll.nick napisał(a):

> A ogrodnicy rozmawiają z roślinami, mówią do róży jaka jest piękna,
              > a ona rozkwita. Jest nawet naukowe wytłumaczenie jak to działa.

...a wiesz, na czym to polega?
          • marina0321 Re: rolnik nauczycielem 20.09.13, 13:17
            jeepwdyzlu napisał:

> podobnie jak Bóg

Naprawdę, a gdzie?
        • stokrotka_a Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 11:54
          roll.nick napisał(a):

> Boga i ludzi można porównać do człowieka i bakterii. Czy bakteria może się jako
          > ś dogadać z człowiekiem? Co najwyżej człowiek może ją struć antybiotykiem. Nawe
          > t nie wiem czy człowiek ma do tego "ludzkie" prawo. Ale truje, podobnie jak Bóg

Skoro relacja pomiędzy człowiekiem a bogiem jest taka jak pomiędzy bakterią a człowiekiem, to idea boga niepojętego, z innych wymiarów jest dla człowieka zbędna. Tak jak bezcelowe byłyby próby zrozumienia człowieka przez bakterię.
          • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 12:19
            stokrotka_a napisała:

> roll.nick napisał(a):
            >
            > > Boga i ludzi można porównać do człowieka i bakterii. Czy bakteria może si
            > ę jako
            > > ś dogadać z człowiekiem? Co najwyżej człowiek może ją struć antybiotykiem
            > . Nawe
            > > t nie wiem czy człowiek ma do tego "ludzkie" prawo. Ale truje, podobnie j
            > ak Bóg
            > > topi albo pali ogniem ludzi.
            >
            > Skoro relacja pomiędzy człowiekiem a bogiem jest taka jak pomiędzy bakterią a c
            > złowiekiem, to idea boga niepojętego, z innych wymiarów jest dla człowieka zbęd
            > na. Tak jak bezcelowe byłyby próby zrozumienia człowieka przez bakterię.

Jednak bakterie współpracują z człowiekiem. Większość to bakterie "pożyteczne", jak E.coli. Potrzebują człowieka a człowiek potrzebuje ich. Nawet bakterie chorobotwórcze, "złe" mają w końcowym efekcie korzystny wpływ na gatunek ludzki. Zatem te relacje są, choć nie takie jak tu ktoś żartem pisał, żebym zadzwonił do Boga telefonem.
            • stokrotka_a Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 12:38
              roll.nick napisał(a):

> Jednak bakterie współpracują z człowiekiem. Większość to bakterie "pożyteczne",
              > jak E.coli. Potrzebują człowieka a człowiek potrzebuje ich. Nawet bakterie cho
              > robotwórcze, "złe" mają w końcowym efekcie korzystny wpływ na gatunek ludzki. Z
              > atem te relacje są, choć nie takie jak tu ktoś żartem pisał, żebym zadzwonił do
              > Boga telefonem.

Relacje pomiędzy bakterią i człowiekiem są, ale bakteria nie jest w stanie zrozumieć człowieka ani się z nim porozumieć. Wystarczy, że bakteria działa w oparciu o prawa fizyki i je "zna", bo organizm człowieka oparty jest na tych samych prawach. Podobnie jest z relacją między człowiekiem a domniemanym bogiem - działają w oparciu o te same prawa, więc człowiek nie musi boga wyznawać ani się z nim komunikować - wystarczy, że zna prawa fizyki.
            • bookworm Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 12:44
              roll.nick napisał(a):

> stokrotka_a napisała:
              >
              > >
              > > > Boga i ludzi można porównać do człowieka i bakterii. Czy bakteria m
              > oże si
              > > ę jako
              > > > ś dogadać z człowiekiem? Co najwyżej człowiek może ją struć antybio
              > tykiem
              > > . Nawe
              > > > t nie wiem czy człowiek ma do tego "ludzkie" prawo. Ale truje, podo
              > bnie j
              > > ak Bóg
              > > > topi albo pali ogniem ludzi.
              > >
              > > Skoro relacja pomiędzy człowiekiem a bogiem jest taka jak pomiędzy bakter
              > ią a c
              > > złowiekiem, to idea boga niepojętego, z innych wymiarów jest dla człowiek
              > a zbęd
              > > na. Tak jak bezcelowe byłyby próby zrozumienia człowieka przez bakterię.
              >
              > Jednak bakterie współpracują z człowiekiem. Większość to bakterie "pożyteczne",
              > jak E.coli. Potrzebują człowieka a człowiek potrzebuje ich. Nawet bakterie cho
              > robotwórcze, "złe" mają w końcowym efekcie korzystny wpływ na gatunek ludzki.

Ci którzy byli pod "korzystnym" wpływem raczej nie potrafili tych korzyści dostrzec. Przypomnij jaki był ten korzystny wpływ tyfusa i czarnej ospy. Jakoś nie mogłem się go doszukać.

> Z
              > atem te relacje są, choć nie takie jak tu ktoś żartem pisał, żebym zadzwonił do
              > Boga telefonem.

To może ten Bóg-"człowiek" już od dawna nie żyje? Wykończyły go te bakterie-"ludzie"? A może tych bogów jest więcej, rozmnażają się na wypadek gdyby ich jakieś bakterie-ludzki chciały pochorować i wykończyć?

Metafora człowiek-bakteria która ma obrazować relację bóg-człowiek jest doprawdy uwłaczająca intelektualnie.
      • grgkh Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 00:31
        przemysl.rad napisał:

> roll.nick napisał(a):

>
        > Wierzący wierzą, że jest wieczny.

Jak pióro? Mało kto je dziś używa. Ale też ludzie je stworzyli. Rzeczy anachroniczne się porzuca.
        • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 05:41
          grgkh napisał:

> przemysl.rad napisał:
          >
          >
          > >
          > > Wierzący wierzą, że jest wieczny.
          >
          > Jak pióro? Mało kto je dziś używa. Ale też ludzie je stworzyli. Rzeczy anachron
          > iczne się porzuca.

A ja tam lubię pióra wieczne,
          choć często zalewa mi ręce :)
          • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 10:03
            > A ja tam lubię pióra wieczne,
            > choć często zalewa mi ręce :)

Był taki dowcip, że są 4 wieczne rzeczy. Wieczne pióro, wieczna miłość, wieczna ondulacja i "wieczna" ospa ;))
            Ja dodam, że uważam iż religia też jest wieczna. Jak Bóg=materia (racjonalna materia?)
            • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 10:36
              roll.nick napisał(a):

> > A ja tam lubię pióra wieczne,
              > > choć często zalewa mi ręce :)
              >
              > Był taki dowcip, że są 4 wieczne rzeczy. Wieczne pióro, wieczna miłość, wieczna
              > ondulacja i "wieczna" ospa ;))
              > Ja dodam, że uważam iż religia też jest wieczna. Jak Bóg=materia (racjonalna ma
              > teria?)

Tak więc jesteś panteistą ? Tak to się chyba nazywa, ta idea.

Twoim zdaniem świadomość, a co za tym idzie życie,
              też są wieczne ?
              Kto wie, nie posiadam pewnego dowodu na to, że nie.
              Ale nawet jeśli, to chyba nic nie wie jeszcze o naszej planecie.
    • grgkh Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 00:24
      Stwórców różnego rodzaju tworzyli ludzie.
      W bezmiarze swojej głupoty.
      I dla żądzy władzy nad innymi.
      • roll.nick Kto stworzył Stwórcę? 20.09.13, 09:59
        grgkh napisał:

> Stwórców różnego rodzaju tworzyli ludzie.
        > W bezmiarze swojej głupoty.
        > I dla żądzy władzy nad innymi.

Zatem masz głupich przodków? Pisałeś, że Twoi rodzice sa katolikami. Dlaczego nazywać ich głupcami żądnymi władzy?
        Kto stworzył wszechświat? Był wieczny?
        Bóg też może być wieczny. Ja podałem model boga, który by mi odpowiadał.
        Dawkins cały rozdział swojej książki poświęcił na tytułowe pytanie. A nie wpadł na to, że Boga stworzył inny "większy" Bóg itd.

Tłumaczyłem Ci dlaczego np. KK trzyma się starego modelu Boga. Bo ten model nadal działa.
        Po co wymieniać go na nowoczesniejszy?
        zresztą scientolodzy wymienili ten model boga na nowszy i ma sie całkiem dobrze. Podobno są najbogatszym kosciołem świata.
        Watykan to przy nich pikuś.
        Nie boisz się scjentologów? jest ich w Polsce 5500. Nie piszesz o zagrożeniu ich religią?
        Bo nie wziąłeś jeszcze rozwodu z KK. Wiara tkwi w Tobie i gołym okiem widac, że stosujesz metodę wypierania. Nieskuteczną na razie.
        Jesteś biedny człowieku jak janczar. Odszedłeś z KK i od lat plujesz w GW na niego i na Katolików.
        • jeepwdyzlu rolnik - podstawy rolnictwa 20.09.13, 11:34
          Zatem masz głupich przodków? Pisałeś, że Twoi rodzice sa katolikami. Dlaczego nazywać ich głupcami żądnymi władzy?
          Kto stworzył wszechświat? Był wieczny?
          Bóg też może być wieczny. Ja podałem model boga, który by mi odpowiadał.
          -----------------
          Też się urodziłem w rodzinie katolickiej.
          Ale mimo, że jestem ateistą, szanuję światopogląd innych ludzi, zwłaszcza Rodziny i Przyjaciół.
          Ty nie?
          Uważam, że wiara jest sprawą prywatną - dla mnie - możesz sobie wierzyć w co zechcesz - również Potwora Spagetti.
          Moim wrogiem jest kościół katolicki, ale tylko z tego powodu, że żyję w Polsce i tu i teraz kościół - jako instytucja - wpier dala się również w moje życie. Zapewne w Izraelu wku...ali by mnie rabini, w Szwecji pastorzy a w Indiach święte krowy...
          Powtórzę: PRYWATNIE możesz nawet konia walić lewą ręką. Twoje prawo.
          Problem zaczyna się w przestrzeni publicznej.
          Chcesz szacunku? Proszę bardzo - ale tylko jeśli i Ty uznasz, że w co wierzę jest moją sprawą. A nie że się mylę i trzeba mnie nauczać. Najlepiej siłą.
          jeep
          • roll.nick Re: rolnik - podstawy rolnictwa 20.09.13, 11:54
            Kolego Jeep jesteś niestety obłudnikiem. Gęba pełna frazesów a obok zakładasz temat o Matce Bożej obrażający uczucia religijne Katolików
            jest Rosjanką (to ikona), w dodatku murzynką (czarna madonna nie z powodu brudu) no i oczywiście Żydówką... (jak Jezus)
            Cieszy Was to katolicy?

A te wulgaryzmy o waleniu konie, to do kogo? Powiedz to swojemu tatusiowi! Dlaczego do mnie piszesz jakieś wulgaryzmy?
            Bo schowałeś sie za kabelkiem.
            • jeepwdyzlu rolnik - kawa na ławę 20.09.13, 12:19
              Kolego Jeep jesteś niestety obłudnikiem. Gęba pełna frazesów a obok zakładasz temat o Matce Bożej obrażający uczucia religijne Katolików
              jest Rosjanką (to ikona), w dodatku murzynką (czarna madonna nie z powodu brudu) no i oczywiście Żydówką... (jak Jezus)
              Cieszy Was to katolicy?

A te wulgaryzmy o waleniu konie, to do kogo? Powiedz to swojemu tatusiowi! Dlaczego do mnie piszesz jakieś wulgaryzmy?
              Bo schowałeś sie za kabelkiem.
              --------------
              Nie jestem obłudnikiem
              nie ukrywam swoich antyklerykalnych postaw
              działam pod swoim stałym nickiem i wszyscy wiedzą, że lubię wkurzać katodebili

Chcesz to omówić osobiście - proszę bardzo. Pisz na gazetowego maila...
              Może jestem chamem - ale nie obłudnikiem.
              Co do walenia konia - to była metafora - nie wiedziałem, że Cie to tak zdenerwuje... Ciekawe dlaczego...

Nie odniosłeś się do meritum - czyli PRYWATNOŚCI przekonań i szacunku - pod warunkiem symetrii
              jeep
            • przemysl.rad Re: rolnik - podstawy rolnictwa 20.09.13, 13:33
              roll.nick napisał(a):

> Kolego Jeep jesteś niestety obłudnikiem. Gęba pełna frazesów a obok zakładasz t
              > emat o Matce Bożej obrażający uczucia religijne Katolików
              > jest Rosjanką (to ikona), w dodatku murzynką (czarna madonna nie z powodu br
              > udu) no i oczywiście Żydówką... (jak Jezus)
              > Cieszy Was to katolicy?

>
              > A te wulgaryzmy o waleniu konie, to do kogo? Powiedz to swojemu tatusiowi! Dlac
              > zego do mnie piszesz jakieś wulgaryzmy?
              > Bo schowałeś sie za kabelkiem.

Brat, coś Ci powiem.
              Wybacz, jeśli to zabrzmi jak jakiś miniwykładzik.
              Nie jestem jak Leszek, to pewne.

No więc tak. Znałem kiedyś takiego jednego Rolnika,
              tak miał na nazwisko mój profesor.
              Akurat przyszedł czas egzaminów, no ton as egzaminował.
              Na początek w budynku uniwersytetu.
              No ale że była z niego dobra dusza, to odsyłał
              niekumatych, żeby doczytali i się pojawili jakby od nowa
              tego samego dnia :o/
              Tak więc czasu zaczęło brakować, to zrozumiałe.
              No więc przeniósł się do baru :)
              i tam nas dobra dusza egzaminował dalej.
              No ale bar zamknęli o 22. 00.
              No to przeniósł się do swojej syrenki :o/
              Tak, egzaminował nas w swojej rakiecie :)
              Mój najlepszy kumpel z roku się spietrał, bo nic nie umiał...
              A ta dobra dusza na drugi dzień oddała ducha Bóg jeden wie komu...
              Tak więc mojego najlepszego kumpla odesłali gdzieś do Warszawy
              czy Pułtuska, w każdym razie on spasował...
              I tak straciłem mojego najlepszego kumpla...
              Został strażakiem...
              Może to i dla niego lepiej, kto wie.

Po co ja to mówię ?
              Nie oceniaj za szybko ludzi.
              Nie o to chodzi, że nie wolno nam jakiejś wstępnej hipotezy
              założyć, ale żeby jednak dać sobie choć troszkę czasu.
              Ten mój kumpel miał wielkie serce, ale go profesorowie
              za.jb.ali... ot tak, po prostu.
              Tak bywa, pewnie, a co to, profesorowie to nie niańki
              przedszkolanki, to pewne.
              Tak czy tak, nie spiesz się z oceną człowieka.
              Proszę.
        • przemysl.rad Re: Kto stworzył Stwórcę? 20.09.13, 13:02
          roll.nick napisał(a):

> grgkh napisał:
          >
          > > Stwórców różnego rodzaju tworzyli ludzie.
          > > W bezmiarze swojej głupoty.
          > > I dla żądzy władzy nad innymi.
          >
          > Zatem masz głupich przodków? Pisałeś, że Twoi rodzice sa katolikami. Dlaczego n
          > azywać ich głupcami żądnymi władzy?

Moja mam była ultrakatoliczką...
          Ile ja się z nią nie naprowadziłem dyskusji...
          Teraz tego żałuję, trochę, bo trochę za mocno się stawiałem...

> Kto stworzył wszechświat? Był wieczny?
          > Bóg też może być wieczny. Ja podałem model boga, który by mi odpowiadał.

Ok., jesteś panteistą.
          Nic w tym nie ma złego.
          Tylko odpowiadaj na pytania,
          a sam lepiej siebie samego poznasz, to pewne.
          jakkolwiek, choćby żartem :) ale nie unikaj prawdy.

> Dawkins cały rozdział swojej książki poświęcił na tytułowe pytanie. A nie wpadł
          > na to, że Boga stworzył inny "większy" Bóg itd.

Dawkins, chwała mu za to, jest przynajmniej szczery.
          Przyjął założenie, ze nie ma Boga i tyle.
          Takie samo dobre jak i przeciwne temu.

> Tłumaczyłem Ci dlaczego np. KK trzyma się starego modelu Boga. Bo ten model nad
          > al działa.
          > Po co wymieniać go na nowoczesniejszy?
          > zresztą scientolodzy wymienili ten model boga na nowszy i ma sie całkiem dobrze
          > . Podobno są najbogatszym kosciołem świata.

I to ma być dowód na istnienie dobrego Boga ?
          No nie wiem, moim zdaniem to mocno podejrzana sprawa.

> Watykan to przy nich pikuś.
          > Nie boisz się scjentologów? jest ich w Polsce 5500. Nie piszesz o zagrożeniu ic
          > h religią?

A niech się pojawią w moim domu.
          Kogo zabiją ? Czy tylko może chcą podyskutować ?
          Powiem Ci tak, jeśli jest jakieś życie po życiu,
          to raczej się nie odważą na ten krok.
          Bo kiedy będą mnie zabijali, ja się skupie tylko
          na tym, kto z nich jakie miał uczucia w tej chwili
          mojego upadku.
          Jeśli nie ma żadnego życia po życiu,
          wygrali, to pewne.

> Bo nie wziąłeś jeszcze rozwodu z KK. Wiara tkwi w Tobie i gołym okiem widac, że
          > stosujesz metodę wypierania. Nieskuteczną na razie.
          > Jesteś biedny człowieku jak janczar. Odszedłeś z KK i od lat plujesz w GW na ni
          > ego i na Katolików.

Różne problemy mają ludzie ze swoją psychiką.
          Chcesz być lekarzem czy katem ?
        • grgkh Re: Kto stworzył Stwórcę? 23.09.13, 00:44
          roll.nick napisał(a):

> grgkh napisał:
          >
          > > Stwórców różnego rodzaju tworzyli ludzie.
          > > W bezmiarze swojej głupoty.
          > > I dla żądzy władzy nad innymi.
          >
          > Zatem masz głupich przodków?

Tak. Ci, którzy byli wierzący i TWORZYLI stwórców, byli głupi. Zresztą Twoi także.

> Pisałeś, że Twoi rodzice sa katolikami.

Ściemniałem. To są dane osobowe i nie podlegają przetwarzaniu tutaj.

> Dlaczego nazywać ich głupcami żądnymi władzy?

Argumentujesz jak typowy, nierozumiejący logiki religiant. To jest żenujące.

> Kto stworzył wszechświat?

Czy musiał stworzyć? Nie musiał, tego nie udowodnisz.

> Był wieczny?

Jeśli "był wieczny" to logika zabrania mu być "stwórcą".
          Te dwie cechy są ze sobą sprzeczne.

> Bóg też może być wieczny.

Który bóg, bo ludzie ich natworzyli mnóstwo?

> Ja podałem model boga, który by mi odpowiadał.

No to jest to bóg z Twojej głowy.

> Dawkins cały rozdział swojej książki poświęcił na tytułowe pytanie. A nie wpadł
          > na to, że Boga stworzył inny "większy" Bóg itd.

A kto stworzył większego boga i następnego itp? Przecież to się kupy nie trzyma. Któryś pierwszy z nich i tak musiałby powstać z niczego, a wtedy z niczego może powstawać i świat.

> Tłumaczyłem Ci dlaczego np. KK trzyma się starego modelu Boga. Bo ten model nad
          > al działa.

To wiem bez twojego tłumaczenia. Religia to świetne narzędzie władzy. Ogłupia i pozwala kierować zachowaniem ludzi.

> Po co wymieniać go na nowoczesniejszy?

Mnie nie pytaj.

> zresztą scientolodzy wymienili ten model boga na nowszy i ma sie całkiem dobrze
          > . Podobno są najbogatszym kosciołem świata.

I dlatego Watykan ich zwalcza. Bo to konkurencja.

> Watykan to przy nich pikuś.
          > Nie boisz się scjentologów? jest ich w Polsce 5500. Nie piszesz o zagrożeniu ic
          > h religią?

Pisze o zagrożeniu wszystkimi religiami jednocześnie. Każda religia degeneruje mózg.

> Bo nie wziąłeś jeszcze rozwodu z KK. Wiara tkwi w Tobie i gołym okiem widac, że
          > stosujesz metodę wypierania. Nieskuteczną na razie.

O mnie nic nie wiesz. Dziś mam rogi, kopyta i ogon i błyskam oczami. Kim jestem? A jutro nie wiadomo. Powiem ci przy okazji.

> Jesteś biedny człowieku jak janczar. Odszedłeś z KK i od lat plujesz w GW na ni
          > ego i na Katolików.

Może jestem, może nie jestem. :)

Ważne, że wiem, jakim badziewiem są religie i mam szansę Ci to powiedzieć. Przestań w te bzdety wierzyć.
    • marina0321 Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 10:08
      roll.nick napisał(a):

> 9-letni Nassim wracał do domu szkolnym autobusem. Na lekcji matematyki nauczyci
      > el opowiadał o punkcie i odcinku. Nassimowi było niewygodnie w autobusie, więc
      > postanowił go w myslach opuścić. I jak sie oddalał od autobusu, to autobus stał
      > się punktem. Oddalał się nadal aż Ziemia stała się punktem. Potem cały układ s
      > łoneczny stał sie punktem. Potem galaktyka stała sie punktem, potem wszechświat
      > stał sie punktem... potem wszechświaty... tak do nieskończoności.
      >
      > Kiedy Nassim wrócił myslami do autobusu popatrzył na swoją dłoń. Ta dłoń składa
      > ła się z punktów, czyli komórek, komórki z punktów- atomów, atomy z protonów, n
      > eutronów i elektronow, te z kwarków, kwarki ze strun, struny z podstrun.... do
      > nieskończoności.
      >
      > Wiecie już kto stworzył Stwórcę?

.....9-letni Nassim?
      • bookworm Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 10:23
        marina0321 napisał(a):

> roll.nick napisał(a):
        >
        > > 9-letni Nassim wracał do domu szkolnym autobusem. Na lekcji matematyki na
        > uczyci
        > > el opowiadał o punkcie i odcinku. Nassimowi było niewygodnie w autobusie,
        > więc
        > > postanowił go w myslach opuścić. I jak sie oddalał od autobusu, to autobu
        > s stał
        > > się punktem. Oddalał się nadal aż Ziemia stała się punktem. Potem cały u
        > kład s
        > > łoneczny stał sie punktem. Potem galaktyka stała sie punktem, potem wszec
        > hświat
        > > stał sie punktem... potem wszechświaty... tak do nieskończoności.
        > >
        > > Kiedy Nassim wrócił myslami do autobusu popatrzył na swoją dłoń. Ta dłoń
        > składa
        > > ła się z punktów, czyli komórek, komórki z punktów- atomów, atomy z proto
        > nów, n
        > > eutronów i elektronow, te z kwarków, kwarki ze strun, struny z podstrun..
        > .. do
        > > nieskończoności.
        > >
        >
        > .....9-letni Nassim?

Hahaha. W pierwszej chwili tez mi do głowy przyszła taka odpowiedź.
      • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 11:46
        marina0321 napisał(a):

> roll.nick napisał(a):
        >
        > > 9-letni Nassim wracał do domu szkolnym autobusem. Na lekcji matematyki na
        > uczyci
        > > el opowiadał o punkcie i odcinku. Nassimowi było niewygodnie w autobusie,
        > więc
        > > postanowił go w myslach opuścić. I jak sie oddalał od autobusu, to autobu
        > s stał
        > > się punktem. Oddalał się nadal aż Ziemia stała się punktem. Potem cały u
        > kład s
        > > łoneczny stał sie punktem. Potem galaktyka stała sie punktem, potem wszec
        > hświat
        > > stał sie punktem... potem wszechświaty... tak do nieskończoności.
        > >
        > > Kiedy Nassim wrócił myslami do autobusu popatrzył na swoją dłoń. Ta dłoń
        > składa
        > > ła się z punktów, czyli komórek, komórki z punktów- atomów, atomy z proto
        > nów, n
        > > eutronów i elektronow, te z kwarków, kwarki ze strun, struny z podstrun..
        > .. do
        > > nieskończoności.
        > >
        >
        > .....9-letni Nassim?

Myślę, że to jednak był ktoś starszy...
        A nawet jeśli, to kto by słuchał 9-letniego chłopca...
        • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 12:11
          przemysl.rad napisał:

> >
          > > .....9-letni Nassim?
          >
          > Myślę, że to jednak był ktoś starszy...
          > A nawet jeśli, to kto by słuchał 9-letniego chłopca...

Nassim Haramein uważa, że to kosmici byli twórcami człowieka.
          Dla mnie ważniejsza jest jego wypowiedź o braku pokoju na świecie.
          Ja wierzę także, że z tą całą wiedzą wysłano nam zasadnicze ostrzeżenie:

Kiedy osiągniemy ten poziom technologii to rozstrzygającym jest byśmy stali się POKOJOWYM I WSPÓŁPRACUJĄCYM SPOŁECZEŃSTWEM zamiast KONKURUJĄCEGO I WALCZĄCEGO.

A zobacz co dzieje się choćby na tym forum. Ledwo wszedłem a już nazwano mnie klechą, głupcem itd. Nic o mnie nie wiedząc. Od razu ataki i chamstwo. Zło zaczyna się w umysłach, potem są słowa, na końcu czyny zbrodnicze.
          • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 12:48
            roll.nick napisał(a):

> > > > Wiecie już kto stworzył Stwórcę?
            > > >
            > > > .....9-letni Nassim?
            > >
            > > Myślę, że to jednak był ktoś starszy...
            > > A nawet jeśli, to kto by słuchał 9-letniego chłopca...
            >
            > Nassim Haramein uważa, że to kosmici byli twórcami człowieka.

Kto wie.

> Dla mnie ważniejsza jest jego wypowiedź o braku pokoju na świecie.
            > Ja wierzę także, że z tą całą wiedzą wysłano nam zasadnicze ostrzeżenie:
            >
            > Kiedy osiągniemy ten poziom technologii to rozstrzygającym jest byśmy stali się
            > POKOJOWYM I WSPÓŁPRACUJĄCYM SPOŁECZEŃSTWEM zamiast KONKURUJĄCEGO I WALCZĄCEGO.
            >

Przede wszystkim, jeśli osiągniemy ten poziom technologii,
            to byle szaleniec będzie mógł wywalić w kosmos
            całą planetę. I to jest poważny problem,
            moim zdaniem.

> A zobacz co dzieje się choćby na tym forum. Ledwo wszedłem a już nazwano mnie k
            > lechą, głupcem itd. Nic o mnie nie wiedząc. Od razu ataki i chamstwo. Zło zaczy
            > na się w umysłach, potem są słowa, na końcu czyny zbrodnicze.

Spoko, to tylko słowa, grupa dyskusyjna w końcu,
            a n8ie grupa wzajemnej adoracji.
            Bądź odporny na to.

W końcu jest opiekun grupy, zdaje się Snajper55.
            Chyba ma dobre oko, tak mi się coś zdaje.
            Tak czy tak, trzeba mu zaufać, skoro
            jest tu postawiony na straży porządku.

Bądź dobrej myśli, Brat...
            www.youtube.com/watch?v=HZ8qBioPlHE
          • marina0321 Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 13:28
            roll.nick napisał(a):

> A zobacz co dzieje się choćby na tym forum. Ledwo wszedłem a już nazwano mnie k
            > lechą, głupcem itd. Nic o mnie nie wiedząc. Od razu ataki i chamstwo. Zło zaczy
            > na się w umysłach, potem są słowa, na końcu czyny zbrodnicze.

...a wiesz, dlaczego tak jest? Bo to jest forum religijne.
            • bookworm Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 13:34

marina0321 napisał(a):

> roll.nick napisał(a):
              >
              > > A zobacz co dzieje się choćby na tym forum. Ledwo wszedłem a już nazwano
              > mnie k
              > > lechą, głupcem itd. Nic o mnie nie wiedząc. Od razu ataki i chamstwo. Zło
              > zaczy
              > > na się w umysłach, potem są słowa, na końcu czyny zbrodnicze.
              >
              > ...a wiesz, dlaczego tak jest? Bo to jest forum religijne.

Jak w dowcipie.
              - Pani sąsiadko, dzisiaj niedziela, a pani mąż od rana się wydziera i klnie, że go w całym bloku słychać.
              - A bo on idzie do kościoła i nie może znaleźć książeczki do nabożeństwa.
            • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 13:57
              marina0321 napisał(a):

> roll.nick napisał(a):
              >
              > > A zobacz co dzieje się choćby na tym forum. Ledwo wszedłem a już nazwano
              > mnie k
              > > lechą, głupcem itd. Nic o mnie nie wiedząc. Od razu ataki i chamstwo. Zło
              > zaczy
              > > na się w umysłach, potem są słowa, na końcu czyny zbrodnicze.
              >

Niezupełnie.
              Tu prymat wiodą ateiści i jeśli tylko
              jakiś wierzący pojawi się na grupie, z miejsca kopią go go jajach.

Szkoda, ze Snajper55 nie reaguje. I przecież nie chodzi o to,
              żeby zaraz wyrzucał ateistów z grupy RELIGIA, no ale by
              mógł choć dać słowo-sygnał, że uważnie obserwuje...
              Może by tych kopów po jajach było mniej...

Tak czy tak, to jest grupa ateistyczna w sumie.
              No cóż, ja też jestem ateistą.
              Ale jak widzę, że ateista kopie wierzącego
              po jajach bez powodu, to serce mi krwawi...

Bo i ja bylem kiedyś wierzącym.
              I spotkałem wielu naprawdę wspaniałych ludzi,
              którzy wierzyli w Boga takiego czy innego.

Cóż, mam rozdarte serce...

Pal sześć grupę i w ogóle ludzi,
              a nawet cały ten popieprzony świat.
              Moja siostra jest ultrakatoliczką...
              A taka z niej dobra duszyczka...

Kocham ją bardzo, oczywiście Anię mocniej.
              Tak czy tak, ateista się jej trafi czy wierzący (co jest bardziej prawdopodobne),
              jeśli będzie fałszywy, zaj.e.bię na drugi dzień. Chyba że da się przekonać
              po dobroci, że to partia nie dla niego :)

>
              >
              • pocoo Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 14:09
                przemysl.rad napisał:
                > Niezupełnie.
                > Tu prymat wiodą ateiści i jeśli tylko
                > jakiś wierzący pojawi się na grupie, z miejsca kopią go go jajach.

Nie zdarzyło mi się to.Nikogo w krocze na forum nie kopnęłam ,ale czasami mam wielką ochotę.
                Podaj jeden przykład dyskutującego wierzącego,który mądrze dowodzi swoich racji.Nawet ze Świadkami Jehowy dyskusja jest jałowa.
                Podaj przykład katolika,który wie o czym pisze.
                Inaczej potwierdzisz moje zdanie,że jesteś "wszystkowiedzącąwiedźmąpleple".
                • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 14:55
                  pocoo napisała:

> przemysl.rad napisał:
                  > > Niezupełnie.
                  > > Tu prymat wiodą ateiści i jeśli tylko
                  > > jakiś wierzący pojawi się na grupie, z miejsca kopią go go jajach.
                  >
                  > Nie zdarzyło mi się to.Nikogo w krocze na forum nie kopnęłam ,ale czasami mam w
                  > ielką ochotę.
                  > Podaj jeden przykład dyskutującego wierzącego,który mądrze dowodzi swoich racj
                  > i.Nawet ze Świadkami Jehowy dyskusja jest jałowa.

Nie chodzi o to, czy zaraz mądrze.
                  Chodzi o to, żeby zaraz nie kopać po jajach.
                  To wszystko, na dobry początek.

> Podaj przykład katolika,który wie o czym pisze.
                  > Inaczej potwierdzisz moje zdanie,że jesteś "wszystkowiedzącąwiedźmąpleple".

Katolik, który założył, że Bóg istnieje,
                  a zwłaszcza że dobry Bóg istnieje, wie, o czym pisze.

Moja siostra doskonale wie, kogo kocha... jak brata, ma się rozumieć.
                  Tak, pytałem, czy by chciała mieć z Jezusem dzieci :)
                  Nie chce.
              • jeepwdyzlu przemysl ciągle łżesz 20.09.13, 14:48
                Tak czy tak, to jest grupa ateistyczna w sumie.
                No cóż, ja też jestem ateistą.
                ----------
                to nieprawda
                już raz się odsłoniłeś przemysl przestań ludziom robić wodę z mózgu
                pewnie myślisz, że robisz tak w imię wyższych celów..
                nieprawda - kłamstwo to kłamstwo
                jeep

tu masz próbkę:

YCDSOYA
                • przemysl.rad Re: przemysl ciągle łżesz 21.09.13, 21:31
                  jeepwdyzlu napisał:

> Tak czy tak, to jest grupa ateistyczna w sumie.
                  > No cóż, ja też jestem ateistą.
                  > ----------
                  > to nieprawda
                  > już raz się odsłoniłeś przemysl przestań ludziom robić wodę z mózgu
                  > pewnie myślisz, że robisz tak w imię wyższych celów..
                  > nieprawda - kłamstwo to kłamstwo

A Ty skąd wiesz, że jesteś ateistą ?

> jeep
                  >
                  > tu masz próbkę:
                  >
                  > YCDSOYA
              • marina0321 Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 14:54
                przemysl.rad napisał:
                > jakiś wierzący pojawi się na grupie, z miejsca kopią go go jajach.

> Szkoda, ze Snajper55 nie reaguje. I przecież nie chodzi o to,
                > żeby zaraz wyrzucał ateistów z grupy RELIGIA, no ale by
                > mógł choć dać słowo-sygnał, że uważnie obserwuje...
                > Może by tych kopów po jajach było mniej...

Ty rzeczywiście nie znasz snajpera. Nie wzywaj go, bo jak się pojawi, kopów w j... nie będzie mniej; on jeszcze dołoży.

> Kocham ją bardzo, oczywiście Anię mocniej.
                > Tak czy tak, ateista się jej trafi czy wierzący (co jest bardziej prawdopodobne
                > ),
                > jeśli będzie fałszywy, zaj.e.bię na drugi dzień. Chyba że da się przekonać
                > po dobroci, że to partia nie dla niego :)

No, szczęściara ta Twoja siostrzyczka.
                • jeepwdyzlu Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 14:58
                  Tak czy tak, ateista się jej trafi czy wierzący (co jest bardziej prawdopodobne
                  > ),
                  > jeśli będzie fałszywy, zaj.e.bię na drugi dzień.
                  ---------------
                  zaprawdę kochasz ją - cytując - zajebiście
                  no i tak od czasu do czasu wyłazi z ciebie swołocz
                  za dużo udawać na raz nie potrafisz...
                  jeep
                  • pocoo Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 17:26
                    jeepwdyzlu napisał:

> no i tak od czasu do czasu wyłazi z ciebie swołocz
                    > za dużo udawać na raz nie potrafisz...
                    > jeep
                    Nie potrafi jest zbyt młody.
                    Był buddystą,chciał być judaistą,teraz jest ateistą i ciekawe co wymyśli dalej.Ale zdolniachą jest.
                    • kolter-xl Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 18:45
                      pocoo napisała:

> Nie potrafi jest zbyt młody.
                      > Był buddystą,chciał być judaistą,teraz jest ateistą i ciekawe co wymyśli dalej.
                      > Ale zdolniachą jest.

Też ci się wydaje ze to 4her :))
                      • pocoo Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 20:09
                        kolter-xl napisał:
                        > Też ci się wydaje ze to 4her :))
                        A jakże.
                        • kolter-xl Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 20:14
                          pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                          > > Też ci się wydaje ze to 4her :))

> A jakże.

Teraz w tydzień pod 4 nickami wrócił :)) jest jak dobry i zły milicjant :)
                    • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 18:46
                      pocoo napisała:

> jeepwdyzlu napisał:
                      >
                      > > no i tak od czasu do czasu wyłazi z ciebie swołocz
                      > > za dużo udawać na raz nie potrafisz...
                      > > jeep
                      > Nie potrafi jest zbyt młody.
                      > Był buddystą,chciał być judaistą,teraz jest ateistą i ciekawe co wymyśli dalej.
                      > Ale zdolniachą jest.

Przemysl.rad. to Ty masz takie bogate forumowe curriculum vitae?
                • pocoo Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 17:29
                  marina0321 napisał(a):
                  > No, szczęściara ta Twoja siostrzyczka.
                  >
                  Marina,litości,chciałabyś mieć takiego głupiego brata?
            • pocoo Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 14:00
              marina0321 napisał(a):
              >
              Jesteś genialna. Całkowicie Ciebie popieram.
              • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 14:06
                pocoo napisała:

> marina0321 napisał(a):
                > > ...a wiesz, dlaczego tak jest? Bo to jest forum religijne.
                > >
                > Jesteś genialna. Całkowicie Ciebie popieram.

A Ty co właściwie robisz na forum dla wierzący ?
                Nie ma grupy ATEIZM ?
                Sam zaraz sprawdzę, może się przeniosę :)
                • pocoo Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 14:11
                  przemysl.rad napisał:

> Sam zaraz sprawdzę, może się przeniosę :)

Chyba już czas,nie sądzisz?
                  • przemysl.rad Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 22:28
                    pocoo napisała:

> przemysl.rad napisał:
                    >
                    > > Sam zaraz sprawdzę, może się przeniosę :)
                    >
                    > Chyba już czas,nie sądzisz?

Niestety, nie znalazłem grupy Ateizm :o/
                • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 18:57
                  przemysl.rad napisał:

> pocoo napisała:
                  >
                  > > marina0321 napisał(a):
                  > > > ...a wiesz, dlaczego tak jest? Bo to jest forum religijne.
                  > > >
                  > > Jesteś genialna. Całkowicie Ciebie popieram.
                  >
                  > A Ty co właściwie robisz na forum dla wierzący ?
                  > Nie ma grupy ATEIZM ?
                  > Sam zaraz sprawdzę, może się przeniosę :)

To jest forum do obśmiewania wierców, czyli KArTOfLI. Jak jesteś ateistą, albo się za takiego podajesz, to nie stanowisz "obiektu".
                  Tu wierzący nie dyskutują, bo wierzący nie potrzebują dyskusji. Co najwyżej Oszołom z radia Maryja wklei jakiś link z Frondy, żeby pokazać Katolikom jak sępy z GW rzucają się na wierzących. W ten sposób Katolicy bardziej się jednoczą, bo czują zagrożenie ze strony "sił postępowych", czyli postkomuchów. Stary, ograny trik ze znalezieniem wroga, ale nadal skuteczny.
                  Dziwię się, że bardzo aktywny tu, były plutonowy ZOMO, tego nie wie. Ale kapralstwo na forum uprawia wzorcowo. Ubaw mam jak na komediach Luisa de Funesa.
                  • kolter-xl Re: Kto tworzył Stwórcę? 20.09.13, 20:12
                    roll.nick napisał(a):

> To jest forum do obśmiewania wierców, czyli KArTOfLI.

Nie my jesteśmy temu winni .

Jak jesteś ateistą, albo
                    > się za takiego podajesz, to nie stanowisz "obiektu".

Raczej o ile potrafisz sklepać choć 3 zdania w obronie swoich racji ,religiantom się to nie zdarza.

> Tu wierzący nie dyskutują, bo wierzący nie potrzebują dyskusji.

Kiepsko u nich z wiedzą , nawet w temacie swojego wyznania .

Co najwyżej Oszołom z radia Maryja wklei jakiś link z Frondy, żeby pokazać Katolikom jak sępy
                    > z GW rzucają się na wierzących.

Żeby udowodnić ze jest analfabetą który nie rozumie treści przez siebie przekazywanych .Albo wręcz nie zna treści artykułów, opiera się tylko na krzykliwym tytule.

W ten sposób Katolicy bardziej się jednoczą, bo
                    > czują zagrożenie ze strony "sił postępowych", czyli postkomuchów.

Syndrom oblężonej twierdzy nie jest niczym nowym od wieków tak religianci reagują na to czego nie są w stanie ogarnąć .

Stary, ograny trik ze znalezieniem wroga, ale nadal skuteczny.
                    > Dziwię się, że bardzo aktywny tu, były plutonowy ZOMO, tego nie wie. Ale kapral
                    > stwo na forum uprawia wzorcowo. Ubaw mam jak na komediach Luisa de Funesa.

No fakt ubaw jest a szczególnie wtedy jak jakimś cudem nagle na forum w jednym tygodniu pokazuje się 4 całkiem nowe nicki piszące w ten sam sposób i zakładające hurtowo nowe wątki .Cud nad cuda !!

--
                    www.youtube.com/watch?v=PW-6FKFnHx8
                    • niemcowa77 Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 11:58
                      Stworce stworzyl brak wiedzy. Kosciol na sile utrzymuje spoleszenstwo w ciemnocie
                      • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 12:16
                        niemcowa77 napisał:

> Stworce stworzyl brak wiedzy. Kosciol na sile utrzymuje spoleszenstwo w ciemnoc
                        > ie

Widzę, że wierzysz w dinozaury jak Doda Elektroda :))
                        Twoim zdaniem Kościół nie pozwala kształcić się ludziom albo wyznawać ateizm?
                        Powtórzę jeszcze raz, bo nie kumasz. Boga "stworzył" inny Bóg, na innym poziomie wszechświata. Jest na to matematyczny dowód.
                        • kolter-xl Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 14:05
                          roll.nick napisał(a):

> Widzę, że wierzysz w dinozaury jak Doda Elektroda :))
                          > Twoim zdaniem Kościół nie pozwala kształcić się ludziom albo wyznawać ateizm?
                          > Powtórzę jeszcze raz, bo nie kumasz. Boga "stworzył" inny Bóg, na innym poziomie wszechświata. Jest na to matematyczny dowód.

Synuś bez.przebaczenia powiem ci tak ; sekta zwana katolicką od ponad 60 lat dopuszcza to ze człowiek nie jest stworzony przez Boga .Niejaki PIus(adolf)XII w swojej encyklice Humani generis napisał tak " jeśli ciało ludzkie bierze początek z istniejącej wcześniej materii ożywionej, dusza duchowa zostaje stworzona bezpośrednio przez Boga" Czyli pan pius zgadza się z tobą ze biblia to bzdet :)
                          • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 18:39
                            > sekta zwana katolicką od ponad 60 lat do
                            > puszcza to ze człowiek nie jest stworzony przez Boga .Niejaki PIus(adolf)XII w
                            > swojej encyklice Humani generis napisał tak " jeśli ciało ludzkie bierze p
                            > oczątek z istniejącej wcześniej materii ożywionej, dusza duchowa zostaje stworz
                            > ona bezpośrednio przez Boga
                            " Czyli pan pius zgadza się z tobą ze biblia to
                            > bzdet :)

Dlaczego się ciągle onanizujesz papieżami i biblią.
                            JA to nie wierzę w nieomylność żadnej świętej księgi, żadnej ziemskiej instytucji, czy jakiegokolwiek śmiertelnika choćby miał tytuł świętego.
                            To Ty masz z tym problem. Po jakiego czorta to analizujesz, odpisujesz, plujesz?
                            Zawału dostaniesz z tej złości.
                            • kolter-xl Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 18:58
                              roll.nick napisał(a):

> Dlaczego się ciągle onanizujesz

Widzisz każdy wpisem udowadniasz ze jesteś prymitywnym katolickim gamoniem , tego nie ukryjesz tu setki debili tobie podobnych juz wpadało jak meteoryty . Nawaliło kupę w kącie wypiło wodę z kałuży i poszło w katolicki fiut .

>papieżami i biblią.

Bo juz widzę ze strasznie ci to wadzi :))

> JA to nie wierzę w nieomylność żadnej świętej księgi, żadnej ziemskiej instytuc
                              > ji, czy jakiegokolwiek śmiertelnika choćby miał tytuł świętego.

Już nie czy na potrzeby roli niedowiarka ??

> To Ty masz z tym problem.

Konkretnie jaki ?? dla mnie to tylko broń ujawniająca jakimi teologicznymi nieukami są wiercy choćby ty . Zwisa mi zawartość świętych ksiąg i paplanie świętych głupców .

>Po jakiego czorta to analizujesz,

Lubisz mieć to na buzi.

> odpisujesz, plujesz ?

Pluje ? a jak mozna opluć coś co z plwocin tylko rurkę wystawiło do oddychania ??

> Zawału dostaniesz z tej złości.

Nawet nie wiesz jak takie barany jak ty są dla mojej duszy balsamem :))
                              • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 19:06
                                No to przybij kochanieńki piątkę na zgodę. Dawaj... i żółwika jak bracia.
                                • kolter-xl Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 19:51
                                  roll.nick napisał(a):

> No to przybij kochanieńki piątkę na zgodę. Dawaj... i żółwika jak bracia.

Przestań kłamać na mój temat i tyle.
                        • marina0321 Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 19:37
                          roll.nick napisał(a):

>Boga "stworzył" inny Bóg, na innym poziomie wszechświata. Jest na to matematyczny >dowód.

1. ...a kto stworzył innego Boga?
                          2. Dlaczego ten "inny Bóg" stworzył drugiego Boga?
                          • roll.nick Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 20:19
                            marina0321 napisał(a):

> roll.nick napisał(a):
                            >
                            > >Boga "stworzył" inny Bóg, na innym poziomie wszechświata. Jest na to matem
                            > atyczny >dowód.
                            >
                            > 1. ...a kto stworzył innego Boga?
                            > 2. Dlaczego ten "inny Bóg" stworzył drugiego Boga?

Przeczytaj mój wstępny post. Wszechświat "materialny" dzieli się od minus nieskończoności (mikrokosmos) do plus nieskończoności (makrokosmos). Podobnie jest z duchem/bogiem.
                            Ale jak zauważysz w mojej stopce, że świat materialny i duchowy to to samo.
                            Boga możesz dotknąć, zbadać, zmierzyć, poczuć.
                            Bogu przypisywane są różne atrybuty, które w różnych współczesnych systemach wierzeń są często podobne do siebie. Zaczynając od strony psychologicznej jest to świadomość, wolna wola, wszechwiedza i zdolność do przejawiania uczuć, przy czym najważniejszym uczuciem jest miłość. Energetycznym aspektem Boga jest wszechmoc i nieograniczony potencjał twórczy. Jego etyczne przymioty to dobro i sprawiedliwość.
                            Na dobrą sprawę to nie ma tu stwarzania. Stwarzanie jest potrzebne do opisania modelu Boga.

Boga można doświadczać i doświadczasz na codzień. Ludzie zaś oczekują od Boga słów. A Bóg przemawia przez myśli i uczucia. Myśli oprócz słów mogą również zawierać obrazy, są więc skuteczniejszym od słów sposobem porozumiewania się. Najczęściej Bóg komunikuje się przez uczucia. Niektórzy nawet twierdzą, że to właśnie uczucia są mową duszy. Jednak ludzie chętniej szukają słów wypowiadanych choćby dwa tysiące lat temu, a lekceważą własne uczucia, myśli i doświadczenia, tu i teraz.
                            • marina0321 Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 22:25
                              roll.nick napisał(a):

> Boga można doświadczać i doświadczasz na codzień. Ludzie zaś oczekują od Boga słów.
                              > A Bóg przemawia przez myśli i uczucia.

Też tak uważam.

> Myśli oprócz słów mogą również zawierać
                              > obrazy, są więc skuteczniejszym od słów sposobem porozumiewania się.

To już jest chyby trochę wyższy etap tzw. jasnowidzenia.

> Najczęściej Bóg komunikuje się przez uczucia. Niektórzy nawet twierdzą, że to właśnie
                              > uczucia są mową duszy.

Też tak myślę.

>Jednak ludzie chętniej szukają słów wypowiadanych choćby dwa tysiące lat temu,
                              > a lekceważą własne uczucia, myśli i doświadczenia, tu i teraz.

W Pismach sprzed 2000 lat trzeba odsiewać ziarna od plew.
    • rafiner Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 18:27
      (Psalm 90:2) Zanim się narodziły góry, nim zacząłeś jakby w bólach porodowych wydawać ziemię i żyzną krainę, już od czasu niezmierzonego po czas niezmierzony ty jesteś Bogiem.
    • tade-k53 Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 20:45
      Pomyśl o wieczności. Masz do wyboru niebo albo piekło.
      Nie dbasz o zbawienie duszy?
      tradycja-2007.blog.onet.pl/
      • kolter-xl Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 21:24
        tade-k53 napisał:

> Pomyśl o wieczności. Masz do wyboru niebo albo piekło.
        > Nie dbasz o zbawienie duszy?

Tadzik wiem ze jesteś na to zbyt prymitywny ,ale zadam ci jedno pytanie i choć raz pokaż ze masz jakieś szczepy rozumu .Ew Mateusza 5,5 " (5) Błogosławieni cisi, albowiem oni na własność posiądą ziemię." Kim są owi ludzi i czemu ani nie pójdą do nieba ani do piekła a zostaną na ziemi . Czemu wam w tej sekcie tego nie powiedzą ??
        • tade-k53 Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 21:37
          O tym dowiemy się po śmierci.
          • kolter-xl Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 21:40
            tade-k53 napisał:

> O tym dowiemy się po śmierci.

Jedak jesteś idiota nie potrafisz na proste pytanie odpowiedzieć
            • tade-k53 Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 22:28
              Pan Jezus powiedział o Sobie, że jest Prawdą. Każdy kto się boi prawdy, boi się Pana Jezusa.
              tradycja-2007.blog.onet.pl/
              • kolter-xl Re: Kto tworzył Stwórcę? 21.09.13, 22:37
                tade-k53 napisał:

> Pan Jezus powiedział o Sobie, że jest Prawdą. Każdy kto się boi prawdy, boi się
                > Pana Jezusa.

No a ty jak widać w gacie przed prawda robisz .
                • karbat Re: Kto tworzył Stwórcę? 22.09.13, 10:11
                  Kto tworzył Stwórcę ?, katolikowi stworzyl Stworce ksiadz katolicki
                  on kaze katolikowi nazywac swojego boga, Stworcom .

gdzie jest ten katolicki bog ... gdzie ... ? i co on Stworzyl ?

ksiadz kat. twierdzi, bog daje katolikowi zycie, dzieci ... tylko dlaczego
                  bez sexu , nawet takiej drobnostki nie jest w stanie dokonac , zrobic :(
                  bog katolicki powoduje , ze katoliczce wilgotnieje , katolikowi staje ....

brac na powaznie to, co napisali nawiedzeni, obrzezani, sprzed tysiecy lat
                  na miare swojej wyobrazni ,- kpiny z elementarnej ludzkiej inteligenci i rozsadku .
    • niemcowa77 Re: Kto tworzył Stwórcę? 22.09.13, 22:12
      Hmmm. Niech pomysle! Stworce stworzyla ludzkachora wyobraznia na wiadome cele
    • wariant_b Stawiam na Fabrykę Absolutu. 22.09.13, 22:26
      "Kto tworzył Stwórcę?" - zapytał roll.nick

To wygląda mi na masową produkcję. Każda religia ma takiego lub takich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka