Dodaj do ulubionych

Spory Ateistyczno - Katolickie

28.02.14, 22:59
Dlaczego powstał ten spór... Powstaje z powodu katolików, którzy chronią i głoszą ewangelie, jednocześnie nie czytając ich... Jak się zaczyta biblie to można mieć wrażenie, ze to książka jest podobna do książek z "czerwonego kapturka", gdzie morał i sens życiowy też jest.

Po co więc walczyć o biblie. Co inne o dekalog. Dekalog myślę, ze nawet dla ateistów jest zgodny.

Czego ateiści chcą.. W większości ateiści chcą po prostu, aby wiara była w obrębie własnego sumienia, co to znaczy: kto chce wierzyć chce niech wierzy w swoim sumieniu.
Kościół także może istnieć. Mi osobiście nie przeszkadza. Rozwiązaniem sytuacji jest stwierdzenie, ze biblia nie jest natchniona przez Ducha Świętego. ( myślę, ze pozwoli to na mniejsze spory).

Jeśli więc kościół katolicki chce sie utrzymać to proponuje:

a) pozbycie się biblii ( gdyż biblia jednym pomaga a jednym przeszkadza)
b) wzniesienie dekalogu na sam wzwyż ( a przykazania 3 pierwsze pozostawić wiernym)
c) dopuszczenie społeczeństwa do rozmowy o tym co słuczne ( etyka), gdyż bardzo nie dobre jest słuchanie księdza z ambony, który nie ma racji...

Czyli sugeruje powrót do Kościoła pierwotnego. Taki kościół pozwalał na rozmowy, dyskusje o Kościele i o mądrym i rozważnym życiu...

Jednocześnie kościół swoją misyjnością będzie mógł zachęcić do wiary w Boga. Może też być nowoczesnym trendem w rozwoju społeczeństwa. Dokładnie weryfikującym słuszne idee, ale do tego trzeba odwagi, której brak w kościele katolickim. Istnieje duża obawa jak przejść z starego kościoła na nowoczesny i powiem , ze chyba bez gwałtownej zmiany, kościół runie, a wiara w Boga, będzie kierowana przez zwolenników anihilacji Boga, co nie jest słuszne, bo wiara w Boga niektórym daje szczęście. O czym powinni wiedzieć ateiści i wstrzymać się od walki z wiarą w obrębie sumienia, a skupić się na walce z uporządkowaniem kościoła, tak, by nie był kłodą polityki państw. Dzięki temu zmieni się dzisiejsze podejście do religii i zamiast walki o Boga, zwiększy się aktywność i potrzeba mądrego i dobrego życia Kościoła i społeczeństwa globalnego.
Obserwuj wątek
    • leszek_nowak Re: Spory Ateistyczno - Katolickie 01.03.14, 08:05
      arveis napisał:

> Po co więc walczyć o biblie. Co inne o dekalog. Dekalog myślę, ze nawet dla ate
      > istów jest zgodny.

Który dekalog? Ten judaistyczny, w którym było drugie przykazanie - zakaz tworzenia wizerunków:

Wj 20,4-6
      Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.

A zakaz pożądania był w jednym, dziesiątym przykazaniu:

Wj 20,17
      Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego.

Czy ten chrześcijański dekalog, w którym drugie przykazanie zlikwidowano, a dla równowagi - aby jednak koniecznie była dziesiątka (okrągła liczba) i aby dalej to można było nazywać dekalogiem - dziesiąte przykazanie rozparcelowano na dziewiąte:

"Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego."

i dziesiąte:

"Ani żadnej rzeczy, która jego jest."

A zatem - o który dekalog Ci chodzi?

> Jednocześnie kościół swoją misyjnością będzie mógł zachęcić do wiary w Boga. Mo
      > że też być nowoczesnym trendem w rozwoju społeczeństwa.

He, he, he.... nowoczesna wiara w bóstwa !!! To jest oksymoron.
    • kolter-mr Re: Spory Ateistyczno - Katolickie 01.03.14, 09:04
      arveis napisał:

> Dlaczego powstał ten spór... Powstaje z powodu katolików, którzy chronią i głoszą ewangelie, jednocześnie nie czytając ich...

No to jej nie głoszą .

> Po co więc walczyć o biblie. Co inne o dekalog. Dekalog myślę, ze nawet dla ateistów jest zgodny.

Który ? ten Biblijny ,czy ten sfałszowany w VIII wieku ?

> Czego ateiści chcą.. W większości ateiści chcą po prostu, aby wiara była w obrębie własnego sumienia, co to znaczy: kto chce wierzyć chce niech wierzy w swoim sumieniu.

Jesteś rzecznikiem episkopatu ateistycznego ze wypowiadasz się w imieniu ateistów ??
      Nie masz racji np na tym forum są ludzie którzy uważają ze wiara to bzdura i manipulacja.Są to ateiści więc wątpię czy podzielają twój entuzjazm .

> Kościół także może istnieć. Mi osobiście nie przeszkadza. Rozwiązaniem sytuacji
      > jest stwierdzenie, ze biblia nie jest natchniona przez Ducha Świętego. ( myślę
      > , ze pozwoli to na mniejsze spory).

Takie stwierdzenie dla wiercy ze biblia nie jest natchniona to powód do zadymy.
      Nawet dla katolika który nie bardzo wie co jest w tej biblii.

> Jeśli więc kościół katolicki chce sie utrzymać to proponuje:

Ja ci proponuje ;nie trolluj bo tekst twój na razie jest marny .

> a) pozbycie się biblii ( gdyż biblia jednym pomaga a jednym przeszkadza)

No a na czym niby mają się opierać ?

> b) wzniesienie dekalogu na sam wzwyż ( a przykazania 3 pierwsze pozostawić wiernym)

Dlaczego akurat 3 a nie 4 ?

> c) dopuszczenie społeczeństwa do rozmowy o tym co słuczne ( etyka), gdyż bardzo
      > nie dobre jest słuchanie księdza z ambony, który nie ma racji...

No masz przecież możliwość ,właśnie to robisz !!

> Czyli sugeruje powrót do Kościoła pierwotnego. Taki kościół pozwalał na rozmowy
      > , dyskusje o Kościele i o mądrym i rozważnym życiu...

Czyli optujesz za rewolucją nawet gorszą od tej Październikowej :))

> Jednocześnie kościół swoją misyjnością będzie mógł zachęcić do wiary w Boga.

Nie robi tego od 17 wieków to czemu teraz ma zacząć to robic ??

>Może też być nowoczesnym trendem w rozwoju społeczeństwa.

Pijesz ??

> Dokładnie weryfikującym słuszne idee, ale do tego trzeba odwagi, której brak w kościele katolickim.

J/W ?

> Istnieje duża obawa jak przejść z starego kościoła na nowoczesny i powiem , ze chyba bez gwałtownej zmiany, kościół runie, a wiara w Boga, będzie kierowana prze
      > z zwolenników anihilacji Boga, co nie jest słuszne, bo wiara w Boga niektórym daje szczęście. O czym powinni wiedzieć ateiści i wstrzymać się od walki z wiarą

No a kto z wami walczy ? do kościoła was nikt nie wpuszcza czy co ,zakazyuje się wam kropienia niemowląt czy religijnych spędów ?

> w obrębie sumienia, a skupić się na walce z uporządkowaniem kościoła, tak, by
      > nie był kłodą polityki państw. Dzięki temu zmieni się dzisiejsze podejście do r
      > eligii i zamiast walki o Boga, zwiększy się aktywność i potrzeba mądrego i dobr
      > ego życia Kościoła i społeczeństwa globalnego.

Zdecydowanie jestes ochlany gorzałą.
    • bezpocztyonline Upadłaby gospodarka. 01.03.14, 14:00
      arveis napisał:

> Po co więc walczyć o biblie. Co inne o dekalog. Dekalog myślę, ze nawet dla ate
      > istów jest zgodny.
      > Jeśli więc kościół katolicki chce sie utrzymać to proponuje:
      > b) wzniesienie dekalogu na sam wzwyż ( a przykazania 3 pierwsze pozostawić wier
      > nym)

"Nie pożądaj żadnej rzeczy, która jego (twojego bliźniego) jest".

Upadłaby gospodarka.

Wszyscy producenci, sprzedawcy etc. nieustannie namawiają każdego, by właśnie zaczął pożądać rzeczy, które do nich należą, a które oni oferują.

Zlecają nawet agencjom reklamowym kampanie, wykupują ogłoszenia we wszystkich możliwych mediach, by ktoś zaczął pożądać tych rzeczy. Wyobrażasz sobie, co by było, gdyby nagle nikt ich wyrobów nie pożądał? Pracownicy poszliby na bruk...
    • uzaleznionytanebo22 Re: Spory Ateistyczno - Katolickie 01.03.14, 14:54
      Oto jedna z płaszczyzn sporu - Kapłani odwołują się od decyzji GIODO niezgodnej z obowiązującym w Polsce prawem –Konstytucją RP oraz konkordatem. Do tej pory wpłynęły już trzy takie wnioski. Najbardziej podoba mi się ten komentarz: Nabi Mar 1, 2014, 2:15 po południu
      No cóż, wpisy lewizny i ich zuchwalstwo właściwie już mnie przekonały - prawie nie mam wątpliwości, że najwyższa pora dla takich różnych:
      AirWolfów , krzyskówkk, Tomów661, Solidarnych2014, CARTBLANCów, Rekkonów, GenesisówX, Anty_islamów i ich towarzyszy
      utworzyć nową Berezę.
      Zgłaszam się na ochotnika na jej komendanta....
    • al.1 Re: Spory Ateistyczno - Katolickie 07.03.14, 12:24
      Doczepię do tego artykuł pozwalający lepiej zrozumieć niewierzących:
      www.racjonalista.pl/kk.php/d,3/q,Swiatopoglad
      --
      Anioł Struś zawsze chowa głowę w piasek, gdy zaczyna się dziać coś niedobrego
    • mieux siła grupy 07.03.14, 15:40
      arveis napisał:
      >aktywność i potrzeba mądrego i dobrego życia Kościoła i społeczeństwa globalnego.

Acha, jesteś z NWO, chcesz, alby ludzie mieli jednakową wiarę i tą wiarą dawali się tak ogłupić, aby grzecznie być niewolnikami.
      Przeszkadza ci, że ludzie mają różne światopoglądy i identyfikują się z określonymi grupami, a grupa to już może być siła.
      Ateiści i katolicy też się potrafią zjednoczyć, by wspólnie coś osiągnąć lub czemuś przeciwdziałać.
      W Biblii jest napisane, bądźcie gorący albo zimni, nie bądźcie letni.
      • karbat Re: siła grupy 07.03.14, 20:47
        arweis, 10 przykazan ... przeczytaj je sobie z .... zastanowieniem,
        nie maja one w sobie NIC uniwerslnego. odzwierciedlaja jedynie sposob
        myslenia starozytnych i NIC wiecej .

kato moralnosc mowi, - masz wierzyc (10 przykazan)
        etyka mowi, - masz rozumiec/ zrozumiec ! ... widzisz roznice ?

• olsah65 Re: siła grupy 07.03.14, 22:17
          karbat napisał: NIC uniwerslnego. odzwierciedlaja jedynie sposob
          > myslenia starozytnych i NIC wiecej .
          Oglądanie się za spódniczkami jest starsze a Ty wciąż to robisz. Nie znudziło Ci się jeszcze?
          Słońce również świeci dość długo , a Ty ciągle czekasz na lato.
          • karbat Re: siła grupy 08.03.14, 11:31
            olsah65 napisał:
            > karbat napisał: NIC uniwerslnego. odzwierciedlaja jedynie sposob
            > > myslenia starozytnych i NIC wiecej .

> Oglądanie się za spódniczkami jest starsze a Ty wciąż to robisz. Nie znudziło C
            > i się jeszcze?

tak musi byc, tak jak cie tak oswieca twoj duch sfienty. -
            dlatego musisz wiedziec co ja robie , a czego nie robie ;)

> Słońce również świeci dość długo , a Ty ciągle czekasz na lato.

jednym swieci dluzej innym krocej, i ... co ma z tego wynikac ?

nie czekam nigdy na lato (to bez sensu), samo przyjdzie.
            jak nie przyjdzie ... tez dobrze . w czym problem ...
            • olsah65 Re: siła grupy 08.03.14, 14:14
              karbat napisał: i ... co ma z tego wynikac ?
              >
              To co napisałeś.
              NIC uniwerslnego. odzwierciedlaja jedynie sposob
              > > > myslenia starozytnych i NIC wiecej .
              >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka