Dodaj do ulubionych

Wolność mówi Rosji NIE!

24.02.22, 13:01
To może ktoś odbierze jako czczą gadaninę.
Zapewniam w imieniu wlasnym i miliardów innych, że mówimy: NIE waszej, Rosjanie, absurdalnej agresji.
..
Myślą Ruscy, że cololwiek daje im prawo do ich działania.
Otóż nie - czekają ich zasłużone konsekwencje.
..
Zawsze takie coś kończy się podobnie.
Ciekawe co zrobią bez części do swych SUWów, bez płatności Swift, bez wycieczek do normalnego Świata.
Mc Donalda Makdonałdom zastąpić się pezecież nie da.
Przyjdzie znowu żreć słoninę i popijać ją produktami wódkopodobnymi w swych kołchozowych blokowiskach.
Pamietać nam o tym, że jest tam niemały odsetek mormalnych ludzi, cóż, że mających zbyt mało do powiedzenia. Ale to się, miejmy nadzieję, szybko zmieni.
Czy jest to wiara w to, że tak będzie?
Ależ tak. Stąd ten wątek na fotum religia.
To pewność, skoro wszędzie droga wiedzie do "American way of life" ( symbolicznie), nie ma nigdzie chęci iść: " Russian way".

PS.: Ruscy... zamiast iść drogą Kanady, zamiast wychodzić z biedy, dawać szansę na domek, godne życie dla każdego... co zrobić, nie to nie, chcą, to dostaną po ryju.
Obserwuj wątek
    • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.02.22, 15:02

"To może ktoś odbierze jako czczą gadaninę." - feelek

Nie przekraczajmy granic wytrzymałości nawet wtedy, kiedy nie możemy wytrzymać.
    • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.02.22, 15:06

"Mc Donalda Makdonałdom zastąpić się przecież nie da" - feelek

Niejeden teraz straci rękę pozwalając głodnym z niej jeść.
    • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.02.22, 15:10

"Zapewniam w imieniu własnym ..." - feelek

Im dłużej żyjemy, tym więcej mówimy o sobie.
      • mim1656awo Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.02.22, 18:13
        Wolność mówi Rosji NIE! feelek 24.02.22, 13
        -------------------------------------------------------------------------------
        W tragicznych okolicznościach, pewien forumowicz (jesteśmy pewni, że to forumowicz?Ja nie.) żongluje słowami.Bawi go to, ale tylko i jedynie jego samego.Śmieje się sam do siebie.
        Sparafrazuję prawdziwy, mądry i życiowy aforyzm Oscara Wilde: mądrzej jest nic nie pisać i być branym za głupka, niż pisać i rozwiać wszystkie wątpliwości.
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.02.22, 18:28

"W tragicznych okolicznościach, pewien forumowicz ..." - mim1656awo

"... Ma tak zakrwawione ręce, że nie widać linii papilarnych".
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.02.22, 18:44

"Zawsze takie coś kończy się podobnie." - feelek

Zbyt często brak nadziei uzupełniamy alkoholem.
    • privus Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.02.22, 18:17
      feelek napisał:

> Zawsze takie coś kończy się podobnie.

Modłami?

Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski prosi, za pośrednictwem biskupów, wszystkich księży o poprowadzenie modlitwy w tej intencji.
      • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.02.22, 18:32

Niech naród tak śpiewa jak mu Przewodniczący Episkopatu dyryguje.
    • snajper55 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.02.22, 20:28
      feelek napisał:

> Zawsze takie coś kończy się podobnie.
      > Ciekawe co zrobią bez części do swych SUWów, bez płatności Swift, bez wyciecze
      > k do normalnego Świata.

Co my zrobimy bez ruskiego gazu? Bez ruskiej ropy?

> Mc Donalda Makdonałdom zastąpić się pezecież nie da.
      > Przyjdzie znowu żreć słoninę i popijać ją produktami wódkopodobnymi w swych koł
      > chozowych blokowiskach.

Oddam wszystkie burgery z Maca za wędzoną lub soloną słoninę. Chyba nie próbowałeś. :)

> Pamietać nam o tym, że jest tam niemały odsetek mormalnych ludzi, cóż, że mając
      > ych zbyt mało do powiedzenia. Ale to się, miejmy nadzieję, szybko zmieni.
      > Czy jest to wiara w to, że tak będzie?
      > Ależ tak. Stąd ten wątek na fotum religia.
      > To pewność, skoro wszędzie droga wiedzie do "American way of life" ( symboliczn
      > ie), nie ma nigdzie chęci iść: " Russian way".

Czy "American way of life" jest jedyną drogą? To jest droga do zagłady życia na Ziemi. Wierzę że są jeszcze inne drogi, choć moja wiara jest bardzo słaba.

S.
      • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 00:35
        "Co my zrobimy bez ruskiego gazu? Bez ruskiej ropy?"
        ..
        ... a co Ruscy zrobią bez jedzenia i wszystkiego, co kupowali po sprzedaży gazu/ropy? Przecież nic innego nie mają.
        Gaz zastąpimy solarami/ fotowoltaiką (w 30% mamy swój gaz)
        Może tego się właśnie putin boi?
        ..
        "American way of life" podałem symbolicznie, hasłowo, przecież nie miałem na myśli amerykańskiej otyłości, jeżdżenia samochodami 10 x większymi niż potrzeba, średniej rocznej 120 kg zjadanego mięsa/człowieka, etc...
        ...miałem na myśli wizję, że każdy ma prawo dążyć do życia w swojej własnej przestrzeni (domek z ogródkiem, godny standard życia), co w sporej części się na Świecie udawało ( w ostatnich 30 latach) osiągnąć.
        W odróżnieniu od Russian way of life, gdzie ww. nie jest jakimś tam ważnym celem.
        Co zwłaszcza teraz widać.
        ..
        ...moja wiara w pójście ludzkości drogą rozsądku aby Świat dał sobie radę, jest większa niż Snajpera.
        Obecnie zakłócona przez "... putin, przypadek do leczenia..." ( ale to znowu hasło, coś symbolicznego).
        ..
        PS. solona słonina?
        ... przywożą to ludzie z b. ZSRR, na wschodzie nazywają to specjałem, narkotikom; żółte/ czerwone od czegoś (papryka?) kawałki słoniny w słoiku, ...życzliwie częstowali...smakuje jak wygląda: coś ...ohydnego..
        ... ale o gustach się nie dyskutuje
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 01:13

"moja wiara w pójście ludzkości drogą rozsądku" - feelek

Trudno żądać od ludzi podzielonych, żeby szli na całość.
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 01:18

"Co my zrobimy bez ruskiego gazu? Bez ruskiej ropy?" - feelek

Odcinki renty będą rachunkami za powolne umieranie.
          • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 01:31
            pytanie NIE było od feelka, a od Snajpera, feelek je zacytował
            • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 12:24
              feelek napisał:

> pytanie NIE było od feelka, a od Snajpera, feelek je zacytował

Popełnianie błędów oznacza, że pracujemy.
        • snajper55 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 10:00
          feelek napisał:

> "Co my zrobimy bez ruskiego gazu? Bez ruskiej ropy?"
          > ..
          > ... a co Ruscy zrobią bez jedzenia i wszystkiego, co kupowali po sprzedaży gazu
          > /ropy? Przecież nic innego nie mają.

Rosja spokojnie handluje z Chinami.

> Gaz zastąpimy solarami/ fotowoltaiką (w 30% mamy swój gaz)
          > Może tego się właśnie putin boi?

Rozumiem że nawozy i inną chemię będziemy robić z solarów?
          Skoro tak łatwo produkować prąd z solarów, to po co jeszcze spalamy węgiel?'

> "American way of life" podałem symbolicznie, hasłowo, przecież nie miałem na my
          > śli amerykańskiej otyłości, jeżdżenia samochodami 10 x większymi niż potrzeba,
          > średniej rocznej 120 kg zjadanego mięsa/człowieka, etc...

Ależ to jest właśnie "American way of life".

> ...miałem na myśli wizję, że każdy ma prawo dążyć do życia w swojej własnej p
          > rzestrzeni (domek z ogródkiem, godny standard życia), co w sporej części się na
          > Świecie udawało ( w ostatnich 30 latach) osiągnąć.
          > W odróżnieniu od Russian way of life, gdzie ww. nie jest jakimś tam ważnym cele
          > m.
          > Co zwłaszcza teraz widać.

Dążenie do życia w swojej własnej przestrzeni (domek z ogródkiem, godny standard życia) jest celem każdego człowieka, Amerykanina, Rosjanina, Polaka i Chińczyka. Niestety, dla zdecydowanej większości ludzi jest to cel nieosiągalny.

> ...moja wiara w pójście ludzkości drogą rozsądku aby Świat dał sobie radę, jes
          > t większa niż Snajpera.
          > Obecnie zakłócona przez "... putin, przypadek do leczenia..." ( ale to znowu h
          > asło, coś symbolicznego).

Ludzie nigdy nie szli drogą rozsądku. Ludzie niszczą swoje środowisko, chcą wszystkiego coraz więcej i dlatego już niedługo nie będą mieli niczego. Putin? To jest zaniedbywalny szczegół.

> PS. solona słonina?
          > ... przywożą to ludzie z b. ZSRR, na wschodzie nazywają to specjałem, narkotiko
          > m; żółte/ czerwone od czegoś (papryka?) kawałki słoniny w słoiku, ...życzliwie
          > częstowali...smakuje jak wygląda: coś ...ohydnego..
          > ... ale o gustach się nie dyskutuje

Słonina w słoiku? Nie widziałem. Ohydne bo w twoim mniemaniu ruska? :D

Tak wygląda słonina wędzona:

podlaskiewyroby.pl/wp-content/uploads/2021/03/SLONINA-ZDJECIE-1.jpg
          S.
      • wawrzanka Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 11:37
        snajper55 napisał:

> Czy "American way of life" jest jedyną drogą? To jest droga do zagłady życia na Ziemi.

Ekspansja za wszelką cenę i bestialski wyzysk wszystkich i wszystkiego co się da - w białych rękawiczkach. To jest American way of life. Ale także European way of life. Bo to jest wizja świata stworzona przez białego człowieka. Skomercjalizował nawet Boga (Naturę, Wszystko, co Istnieje, Manę, Podświadomość - nazwij to jak chcesz). Zjawisko nie do pomyślenia w Azji, rdzennej Australii czy u dawnych Indian.

> Wierzę że są jeszcze inne drogi, choć moja wiara jest bardzo słaba.

To już coś. Bo te inne drogi są mądrzejsze mądrością ZEN: nie ma w nich miejsca na ekspansję za cenę życia.
        • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 15:27
          wawrzanka napisała: 'Ekspansja za wszelką cenę i bestialski wyzysk wszystkich i wszystkiego co się da - w białych rękawiczkach. To jest American way of life. Ale także European way of life. Bo to jest wizja świata stworzona przez białego człowieka. "
          ..
          ... a ja jestem zwyczajnie dumny z tego kim jestem..." z tego także, że udało się choć trochę z tego, co w Ameryce, Europie zach. mają od 50 lat, z tych 4500 km autostrad....
          ..
          " ... bestialski wyzysk w bialych rękawiczkach..."
          ..
          nazwałbym to raczej chorobliwym poczuciem winy za Świat, co od 150 lat nie istnieje...
          ..
          ... nie widzisz genialnego rozwiązania rozmaitych problemów świata: samochód dla każdego, pralka, zmywarka, medycyna skuteczna w 80% wypadków, rozw. probl. głodu....
          ... i to wszystko biały człowiek? ojej!
          ..
          można jak wy?
          można
          ..
          ale to chore...
          "... wizja świata stworzona przez białego człowieka...."
          ..
          pęknę ze śmiechu:
          wizja domku, samochodu, wakacji w Chorwacji....
          ... z obrzydzeniem jeździcie Toyotami po tych wszystkich autostradach, ostatnio w 3h z Wwy do Wrc ( kiedyś 6 h)?
          ... bo ja z ogromną przyjemnością...
          • wawrzanka Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 16:16
            feelek napisał:

> nazwałbym to raczej chorobliwym poczuciem winy za Świat, co od 150 lat nie istnieje...

Jedź do Bangladeszu, albo na Sri Lankę i zapytaj szwaczki w fabrykach produkujących ubrania-śmieci dla ZARY, H&M i im podobnych. One ci powiedzą, że ten świat istnieje i ma się może nawet lepiej, niż 150 lat temu. Lepiej dla białego człowieka.

> ... nie widzisz genialnego rozwiązania rozmaitych problemów świata: samochód dl
            > a każdego, pralka, zmywarka, medycyna skuteczna w 80% wypadków, rozw. probl. głodu....
            > ... i to wszystko biały człowiek? ojej!

Jak wyżej. Jedź do Bangladeszu i zapytaj, czy samochód, pralka, zmywarka, medycyna.... są dla każdego. Jedź do Afryki, do Salwadoru, zapytaj o to samo. Jesteś białym człowiekiem korzystającym z cywilizacji białego człowieka, którego skarjna nędza ponad połowy wyzyskiwanej bestialsko ludzkości nie obchodzi nic a nic. Bo on ma zmywarkę i samochód.

Ja też mam. I też z tego korzystam z przyjemnością, ale jest między nami podstawowa różnica: nie jestem z tego dumna, bo nie ma z czego.
            • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 17:50
              Wawrzanka: ....
              ...
              ile razy dziennie bijesz się w piersi za te " winy"?
              rozumiem, że sprawia ci wielki ból gdy coś fajnie działa, samochód błyszczy lakierem metalic, cieszy oko swym opływowym kształtem, pięknie wchodzi w łuk na autostradzie jadąc te jakieś 140, czy 180 ( ale tylko pod Hamburgiem!)...
              ... przecież to kosztem głodnych dzieci w Afryce te różne fajne rzeczy, urządzenia, maszyny, organizacja życia w krajach rozwiniętych....
              ..
              z racji peacy byłem, widzialem rynek małych producentów odzieży w Tajlandii, Turcji, Indonezji ...
              Problem: pracodawcami są tam Tajowie, Turcy, Indonezyjczycy... nie biali kolonizatorzy ...
              ..
              W Tajlandii widziałem 10 - letnie dzieci pracujące w hotelach obsługujących Europejczyków, Amerykanów, Japończyków, Chińczyków, także ... murzynów z Wybrzerza Kości Słoniowej [ producentów ziarna kakaowca. Zapytani o auta powiedzieli: Benc.
              (sam jeździłem wtedy bodaj maluchem)]
              Pracodawcami 10 - latka byli żółci, nie biali.
              ..
              Jakoś nie czuję się winny biedzie całego Świata.
              To zdaje się odpowiedzialność miejscowych elit - jak tam jest. Te kraje są od 1960 ( Rok Afryki) wolne. To ile minęło? 60 lat? Ach ci biali, dali setki miliardów, rozkradli je rękoma Mugabe, Kenyaty ( czarni)
              ????
              no kazali im to ukraść

[PS. Źle trsfiłaś coś wiem o krajach 3 Świata, studiowałem też ( 3 semestry) na " afrykanistyce" UW. Oczyw. ona nazywała się troszkę imaczej.]
              • privus Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 17:57
                Nie bój żaby. Biczować biczować się z powodu tej wiedzy na pewno nie będzie bez względu na to, ile tych semestrów zaliczyłeś :)
                • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 19:55
                  .... obserwując Świat o 60 lat zwyczajnie zauważam, że w ostatnich 30 obszar biedy radykalnie się na Świecie zmniejszył: o kraje tzw. KDL ( kraje demokracji ludowej); obrzydliwy kapitalizm spowodował że także PL dopędza swym rozwojem tzw. Zachód. Widząc te autostrady, auta jakimi przeciętny Polak jeździ, ich ilość( 1989: 2 mln, obecnie: 20).... Pójście do przodu Chin (1989- Pekin to rowery, obecnie l. km autostrad to 100 000), Indii, Am. Łac. [BRIC: Brasil, Russia, India, China] uważam arg. o światowej biedzie zwyczajnie za śmieszne.
                  ..
                  Sorry Wswrzanka.
                  • yadaxad Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 23:09
                    Cywilizacyjnie tak, populacyjnie nie. Nawet teraz w Polsce ilość ludzi żyjących w biedzie wzrosła, choć to inna bieda niż w Sudanie. Ludzi jest wystarczająco za dużo, by były ogromne obszary nędzy, cywilizacyjnie niezauważalne.
              • wawrzanka Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 19:48
                feelek napisał:

> Problem: pracodawcami są tam Tajowie, Turcy, Indonezyjczycy... nie biali kolonizatorzy ...

Porażający jest twój brak umiejętności kojarzenia faktów. O jakich kolonizatorach ty piszesz? To nie XIX wiek.

Oczywiście, że bezpośrednimi pracodawcami są lokalsi. Każdy wie, że problemy trzeciego świata są skomplikowane i trudno rozwiązywalne.

Ale warto jeszcze zdać sobie sprawę, że to jest skutek chciwości inwazyjnej cywilizacji zachodniej: pomimo wspaniałych osiągnięć nauki i kultury (z których faktycznie możemy być dumni) w gruncie rzeczy nie jesteśmy lepsi od społeczeństw słabiej rozwiniętych, bo je sobie podporządkowaliśmy, aby nam służyły. Nie chcieliśmy skorzystać z ich mądrości, nie byliśmy ich ciekawi, nie byliśmy pokojowo nastawieni. Po prostu ich pożarliśmy, wchłonęliśmy i zaszczepiliśmy w nich tę samą chciwość, która w tej chwili rządzi całym światem i która może go wkrótce zniszczyć. Niniejszym kończę dyskusję z tobą, bo przyznam, że kiedyś dużo przyjemniej mi się z Tobą rozmawiało. Nie wiem co się zmieniło, może zawsze taki byłeś, tylko kiedyś nie pokazywałeś całego siebie. Czasem jednak warto być powściągliwym.
                • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 23:09
                  wawrzanka napisała:

> feelek napisał:" Problem: pracodawcami są tam Tajowie, Turcy, Indonezyjczycy... nie biali
                  kolonizatorzy ..."
                  ..
                  " Porażający jest twój brak umiejętności kojarzenia faktów. O jakich kolonizatorach ty piszesz? To nie XIX wiek.
                  ..
                  No piszę twoim stylem: " ...winny biały człowiek...", " ... to nadal istnieje, nie skończyło się 150 lat temu..." etc
                  ..
                  "Oczywiście, że bezpośrednimi pracodawcami są lokalsi. Każdy wie, że problemy trzeciego świata są skomplikowane i trudno rozwiązywalne."
                  ..
                  ... no choć tyle, uffff...
                  ..
                  "Ale warto jeszcze zdać sobie sprawę, że to jest skutek chciwości inwazyjnej cywilizacji zachodniej: pomimo wspaniałych osiągnięć nauki i kultury (z których faktycznie możemy być dumni) w gruncie rzeczy nie jesteśmy lepsi od społeczeństw słabiej rozwiniętych, bo je sobie podporządkowaliśmy, aby nam służyły. "
                  ..
                  ... ale to my służyliśmy im! Budując infrę w Libii, Iraku, Egipcie. To były zwyczajne kontrakty: my im technologię, oni nam np. ropę
                  ..
                  Nie chcieliśmy skorzystać z ich mądrości, nie byliśmy ich ciekawi, nie byliśmy pokojowo nastawieni. Po prostu ich pożarliśmy,
                  wchłonęliśmy i zaszczepiliśmy w nich tę samą chciwość, która w tej chwili rządzi całym światem i która może go wkrótce zniszczyć.
                  ..
                  Jeżeli ".... ście..." to wszystko zrobili, to w istocie macie się czego wstydzić. My z kolei traktowali- - śmy ich normalnie: poznawali - śmy ich kulturę, uczyli - śmy ( te dziesiątki , setki tysięcy studiujących w Polsce Afrykanów Azjatów, Amerykanów Łacińskich w l.60XXw.- obecnie)
                  ..
                  "Niniejszym kończę dyskusję z tobą, bo przyznam, że kiedyś dużo przyjemniej mi się z Tobą rozmawiało. Nie wiem co się zmieniło, może zawsze taki byłeś, tylko kiedyś nie pokazywałeś całego siebie. Czasem jednak warto być powściągliwym."
                  ..
                  Wydawało mi się zawsze, że dyskusję kończą, za porozumieniem, obie strony. Nie można jej kończyć jednostronnie. Więc, niniejszym, ci Wwka odpowiadam.
                  Powściągliwość to moja druga natura.

• kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 26.02.22, 00:53

"Powściągliwość to moja druga natura..." - feelek

...Zawsze mam pretensję do siebie o to, że nie mam pretensji do innych.
                    • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 26.02.22, 01:07

> "Powściągliwość to moja druga natura..." - feelek
                      >
                      kociak:
                      " ...Zawsze mam pretensję do siebie o to, że nie mam pretensji do innych. "
                      >
                      ja z kolei nie mam pretensji do siebie, że mam pretensje do innych
                      >
                      putin ma pretensje do Ukrainy, z kolei ta nie ma do putina żadnych pretensji...
                      >

• krzy-czy Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 08:32
      zapodaj może czy ta słonina i samogonka to w ramach TRANSCENDENCJI.
    • qwardian Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 09:43
      feelek napisał:

> Myślą Ruscy, że cololwiek daje im prawo do ich działania.
      > Otóż nie - czekają ich zasłużone konsekwencje.

24 października 1943 roku w poznańskim ratuszu wygłosiłem referat w podobnym tonie, ale scenariusz powyżej zaprezentowany się nie spełnił.
      • wawrzanka Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 11:40
        qwardian napisał:

> 24 października 1943 roku w poznańskim ratuszu wygłosiłem referat w podobnym to
        > nie, ale scenariusz powyżej zaprezentowany się nie spełnił.

To ile ty masz lat? Ze sto?
        • qwardian Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 11:47
          Sto dwadzieścia dwa i zamierzam dochodzić do roszczeń polnische nieruchomości.
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 26.02.22, 00:39

"bestialski wyzysk wszystkich" - wawrzanka

Nawet na wyście z siebie trzeba mieć przepustkę.
      • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.02.22, 11:43

"poznańskim ratuszu wygłosiłem referat" - qwardian

Chwaląc kogoś obserwujemy, jak mu się kręgosłup prostuje.
      • edico Re: Wolność mówi Rosji NIE! 26.02.22, 10:50
        qwardian napisał:

> 24 października 1943 roku w poznańskim ratuszu wygłosiłem referat w podobnym to
        >

O błądzących messerschmittach nad Jędrusiową rolą?:)
      • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 26.02.22, 16:21

"obserwując Świat od 60 lat zwyczajnie zauważam ..." - feelek

... Jeżeli stosunki między narodami się psują, to znak, że należy produkować konserwy.
      • privus Re: Wolność mówi Rosji NIE! 28.02.22, 00:10
        qwardian napisał:

>
        W mundurze, czy bez ;)
        • qwardian Re: Wolność mówi Rosji NIE! 01.03.22, 16:07
          Ten referat jest cenzurowany moment kiedy go umieszczę na forum, nie pamiętam czy okładka była przyozdobiona ornamentem, ja byłem na luzie, wiedziałem co mówię..
          • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 01.03.22, 16:35
            qwardian napisał:

"Ten referat jest cenzurowany...."
            ..
            b. dziękkuję za opinię nt. napaści Rosji na Ukrainę.
          • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 01.03.22, 21:32

"nie pamiętam czy okładka była przyozdobiona ornamentem" - qwardian

Okładki są najważniejsze. Nikt nie dostrzega fundamentów, natomiast każdy fasady.
    • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 01:03
      wracam do clou:
      to, co obecnie putin wyprawia, wynika ze swoistego dwoistego pojmowania celów, do których dążymy:
      1.Świat zachodu dąży do prawa do kawałka szczęścia dla każdego. W TV był właśnie film o 1959: USA zorg. w Moskwie wystawę, gdzie była przeciętna amerykańska kuchnia, przeciętny amerykański samochód. Ruscy patrzyli z niedowierzaniem na najzwyklejszą amerykańską średnią.
      2. putin dąży do tego, żeby co rosyjskie, takim zostało. Nie interesuje go prawo każdego do kawałka szczęścia. Nie przyjmuje do wiadomości, że taki jest wybór np. Ukraińców, że oni najzwyczajniej tego chcą. Ukraina należała kiedyś do Rosji i tak ma zostać.
      Podziwiać determinację Ukraińców: " ... pier...się ruski okręcie!"
      Polska jest dla nich wzorcem.
      Wish them success!
      • privus Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 01:52
        Co kombinujesz i co tłumaczysz. Przeczytaj chociaż raz chociaż ze zrozumieniem Międzynarodowy pakt praw obywatelskich i politycznych zapoznając się jednocześnie z kalendarzem kto i kiedy go podpisał. Zachowujesz się podobnie, jak pisi interpretują konstytucję. Daruj sobie szarżowanie w oparciu o tę prywatną filozofię i przejdź do realiów.
      • wawrzanka Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 09:24
        feelek napisał:

> wracam do clou:
        > to, co obecnie putin wyprawia, wynika ze swoistego dwoistego pojmowania celów,
        > do których dążymy:

O co Ci chodzi? Co wspólnego ma szaleniec Putin z jakimikolwiek celami? Kto do nich dąży?
        Feelek, przestań podchodzić do spraw emocjonalnie, bo to prowadzi do chaosu. W dyskusji nie chodzi o to, by jeden drugiego przegadał. Chodzi raczej o to, żeby konfrontować własny punkt widzenia z faktami i bez emocji dzielić się takim punktem widzenia z innymi będąc przy tym otwartym na punkt widzenia innych.

Zacznij od przeczytania tego wywiadu:
        wyborcza.pl/7,75399,28157331,prof-norman-davies-watpie-czy-putin-przelknie-ukraine-chapnal.html#S.-K.C-B.2-L.1.maly
        To jest w pigułce cała kwintesencja konfliktu.
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 10:31

"W dyskusji nie chodzi o to, by jeden drugiego przegadał." - wawrzanka

Człowiek powinien wiedzieć tylko tyle, ile mu potrzeba,
          ale to byłoby znacznie więcej niż wie.
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 10:33

"O co Ci chodzi?" - wawrzanka

Tam, gdzie wszyscy wszystkich przekonują - nikt nie jest przekonany.
        • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 13:11
          Wawrzanka ...
          ..
          pani ma jakieś problemy z interpretowaniem moich wypowiedzi.
          ..
          Emocjonalne wypowiedzi?
          - to w istocie problem.
          Pani.
          ..
          Ja tylko krążę wokół tematu wątku, który zaproponowałem.
          ..
          Może jest tak: wojny zaczymają i kończą mężczyźni. Jedni mężczyźni zaczynają, a drudzy kończą. Kobiety zwyczajnie nie dałyby rady. Skoro, jak pani, nie wiedzą o co komuś, jak putin, chodzi.
          ..
          Relax p. Wawrzanka, relax...
          ...

• yadaxad Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 15:05
            Nawet jak Wawrzanka cię drażni, nie należy popisywać się ignorancją w wielu dziedzinach.
            • wariant_b Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 20:53
              yadaxad napisał(a):

> Nawet jak Wawrzanka cię drażni, nie należy popisywać się ignorancją w wielu dziedzinach.

W tym sporze nie chodzi o wiedzę czy ignorancję, ale głównie o sposób prezentowania
              swojego stanowiska. Feelek wyraża się w sposób mocno hermetyczny, czasem odnoszę
              wrażenie, że pisze sam do siebie - wydaje się, że myślami jest w innym miejscu niż dyskusja.
              A i z wawrzanką dzieje się ostatnio coś dziwnego - odpływa w alternatywną rzeczywistość.
              • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 01.03.22, 15:36
                Wariant:" feelek wyraża się w sposób mocno hermetyczny ( ...) odnoszę wrażenie, że pisze sam do siebie..."
                ..
                b. chętnie wytłumaczę jeśli coś jest niejasne...
                ..
                PS. skończył się pewien Świat...
                ... myslałem, że choć tu spotkam się z opiniami na TEN temat.
                ..
                A mamy co?: epitety jakichś anonimowych bytów ( to nie do ciebie, Wariant!).
                ..
                Mam wrażenie, że to jakiś Oddział Zamknięty.
                ..
                PS 2. Jeśli ktokolwiek zechciałby porozmawiać osobiście, powiedzieć face- to - face swoje przyjemne słowa, zapraszam.
                ..
                Gdzie i kiedy?

• hana11 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.03.22, 03:55
                "A i z wawrzanką dzieje się ostatnio coś dziwnego - odpływa w alternatywną rzeczywistość."

No i udało wam się zniechęcić wawrzankę do pisania na tym forum i przy okazji zabić ciekawą polemikę. Zamknięcie w konserwatywnym myśleniu pasuje do nazwy forum religia.
                • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.03.22, 12:44
                  hana11: " ...no i udało wam się zniechęcić wawrzankę..."
                  ..
                  ... sorry, ale czy to nie Wawrzanka sama spowodowała?
                  • kami1llo2 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.03.22, 15:11
                    Myślę że nie męski szowinisto .Do spółki z kolegą z auto -moto ,o którego tak byłeś wystraszony .Wawrzanka pełna inteligencji i uroku osobistego .Ty tu dominujesz więc powinieneś zadbać o kobiety , których była tu garstka .Zwłaszcza o nią i o drugą stałą uczestniczkę . To się nie dziw że to forum ostało się garstką zapatrzonych w siebie facetów , dumnych ze swoich wpisów.
                    • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.03.22, 15:52
                      kami1llo2 napisała:

> Myślę że nie męski szowinisto .Do spółki z kolegą z auto -moto ,o którego tak b
                      > yłeś wystraszony .Wawrzanka pełna inteligencji i uroku osobistego .Ty tu domin
                      > ujesz więc powinieneś zadbać o kobiety , których była tu garstka .Zwłaszcza o n
                      > ią i o drugą stałą uczestniczkę . To się nie dziw że to forum ostało się garst
                      > ką zapatrzonych w siebie facetów , dumnych ze swoich wpisów.
                      ..
                      przepraszam, ale:
                      1.kim pan jest?
                      2. o co panu chodzi?
                      3. czemu mówiąc do mnie 1 raz w życiu, wymyśla mi pan?
                      4. doradzam jakąś poradnię psychiatryczną, ale na jakieś gwarancje skutku nie liczyłbym na pana miejscu, skoro tak pan traktuje rozmówców.

Donieusłyszenia.
                      PS. ten durny wielonickowiec tu wrócił?
                      • yadaxad Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.03.22, 16:00
                        Emamy go sprawnie tropią i wymazują pod każdym nickiem.
                      • hana11 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.03.22, 17:41
                        Feelek, z tobą zawsze było miło porozmawiać, a rozbieżności to normalna sprawa. Moja wypowiedź dotyczyła słów, które zacytowałam. W moim odczuciu miały one na celu zdeprecjonować wawrzanke, mimo że przez wiele lat zapracowała na opinie osoby mądrej, oczytanej i ostrożnej w ocenie sensowności nowych poglądów. Myślę, że ona nie chciałby być bohaterką dyskusji o negatywnym zabarwieniu, zatem tym postem zakończę moją myśli.

Trzymaj się, wszystkiego dobrego

• feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 24.03.22, 18:12
                          hana11: ...
                          ..
                          Pozdrawiam panią i również życzę wszystkiego dobrego.
            • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 21:08
              ale jak Wawrzanka mnie drażni?
              Gdzie ja to napsal/ dał do zrozumienia?
              Jakiś cytat?
          • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 19:08

"Ja tylko krążę wokół tematu wątku ..." - feelek

... I wielkie myśli ukrywam pod małymi słowami.
          • privus Re: Wolność mówi Rosji NIE! 01.03.22, 01:15
            feelek napisał:

> Ja tylko krążę ...

Najlepszy sposób na komary, to pomarańcza z goździkami skropiona alkoholem.
            • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 01.03.22, 10:19
              privus napisał:

> feelek napisał:
              > > Ja tylko krążę ...

Feelka dewizy życiowe są fałszywymi banknotami.
      • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 09:26

"Polska jest dla nich wzorcem." - feelek

Polsce przykład dali sąsiedzi, że losu ludzkiego nie należy rzucać na stos, tylko do krematorium.
    • qwardian Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 14:02
      Felku, czy nadal zamierzacie organizować coroczne obchody abrakarabra 27 stycznia na terenie obozu Auschwitz?
      • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 21:20
        qwardian napisał:

> Felku, czy nadal zamierzacie organizować coroczne obchody abrakarabra 27 styczn
        > ia na terenie obozu Auschwitz?
        >
        ..
        Oczywiście, że zamierzamy.
        1.Kim jesteśmy " my".
        2. co to są obchody abrakadabra,
        3. czemu 27 stycznia,
        4. czemu na terenie Auschwitz
        5. czy zdradzisz q. co obecnie bierzesz?
        ..
        PS. mam wrażenie, że ww. pytanie powinno odpowiedzieć wiecej tu ludzi
        ..
        " - Proszę opisać zaginionego.
        - Jest niskim krępym blondynem.
        - Ależ co ty opowiadasz, przecież jest magistrem filozofii ...
        [" Wyszedł z domu" - dramat Różewicza (?)/ Grochowiaka (?)].
        ..
        Atmosfera tego forum jest coraz bardziej jak ww. cytat.
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 23:37

"Atmosfera tego forum" - feelek

Tyle jest słów, że zawsze ktoś jakąś niedorzeczność napisze
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 27.02.22, 23:51

"ww. pytanie powinno odpowiedzieć więcej tu ludzi" - feelek

Zbyt szeroki kąt widzenia rozprasza uwagę.
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 28.02.22, 00:46

"Wpadłem tu tylko dla Wawy ..." - taniaradaa

... Bo w kaftanie bezpieczeństwa jest mi do twarzy.
        • qwardian Re: Wolność mówi Rosji NIE! 28.02.22, 11:03
          feelek napisał:

> Oczywiście, że zamierzamy.

Konkretna odpowiedź Felku. Moja troska o Ciebie wynika, że z kolejnego ceremoniału możecie wyjść w kajdankach
          • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 28.02.22, 20:36

"Konkretna odpowiedź Felku" - qwardian

... Zmiana przekonań, to nie to samo, co zmiana bielizny.
          • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 28.02.22, 20:39

"możecie wyjść w kajdankach" - qwardian

Bezprawie nie ma swojego kodeksu.
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 03.03.22, 21:07

"b. chętnie wytłumaczę jeśli coś jest niejasne..." - feelek

Dlaczego najwięcej ważnych wydarzeń zawsze wydarza się po niedzieli?
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 03.03.22, 21:11

"Jeśli ktokolwiek zechciałby porozmawiać osobiście" - feelek

Niedomówienia zawsze można uzupełnić tak, jak tego wymagają nowe okoliczności.
      • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 28.02.22, 00:53

"Jak ktoś by chciał podyskutować .To na forum Kraj i Ematka." - taniaradaa

Zasługi jakie położyłem na polach tych forum, zostały już głęboko zaorane.
      • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 03.03.22, 16:25

"Rosjanie wysunęli dwa żądania: by Ukraina została krajem neutralnym i nie dołączyła do NATO.
        Rosjanie nie otrzymali tych gwarancji bezpieczeństwa, więc postanowili je uzyskać w inny sposób - wojną"
        • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 08.03.22, 16:36
          kociak40 napisał: "Rosjanie wysunęli dwa żądania: by Ukraina została krajem neutralnym i nie dołączyła do NATO. Rosjanie nie otrzymali tych gwarancji bezpieczeństwa, więc postanowili je uzyskać w inny sposób - wojną"
          >
          ... i dostali odp. na Wyspie Węży:
          ..
          " Russkij karabl': spierdalaj na huj"
          ..
          To chyba oczywiste, że zamordowanie setek Ukraińców: dzieci, kobiet, było ze strony rosjan czymś naturalnym? Nie dostali tych gwarancji, więc zabili tych cywilów/ zburzyli dorobek tych ludzi....
          ..
          PS. od kiedy ktokolwiek wobec kogokolwiek ma prawo żądać, aby tamten był/ nie był członkiem czegokolwiek?
    • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 05.03.22, 18:57
      10 dni od napaści rosji na Ukrainę.
      Ukraińcy trzymają się, a ruscy - nie bardzo.
      Walka Dawida z Goliatem. Goliat nie daje rady.
      Trzymajcie się!
      ..
      PS. info od znajomych z rosji: jakaś ich część ( rosjan) przyjmuje do wiadomości rosyjski przekaz, że "...oni tam ratują rosjan, których atakuje faszystowski reżim...". Ale to ww. nie jest powszechne. Coś do nich jednak dociera.
      ..
      Wydaje się, że ciągle ( od kilku dni) mamy sytuację, w której nie wiadomo co przeważy: ukraińska nieugiętość, czy rosyjska siła niszczenia.
      ..
      B. przepraszam, ale to jest forum dyskusyjne.
      B. przepeaszam za wszystkie absurdalne, nie na temat, obrażające dyskutantów wpisy, które się tu , niestety, pojawiają.
      • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 06.03.22, 16:14

"obrażające dyskutantów wpisy, które się tu , niestety, pojawiają." - feelek

Osobiste wycieczki ludzkie odbywają się bez paszportów.
      • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 06.03.22, 21:51
        nie chcąc naruszać reguł forum - aby wypowiedź/ wątek był na temat:
        ..
        wierzę / jestem głęboko przekonany, że Ukraina obroni swoją wolność...
        ...
        jak mało kto obecnie zasłużyła na nią
        ..
        wielka szkoda, że doszło do tego, ale trudno
        ..
        mówię to bez jakichkolwiek emocji
        - tak po prostu
        • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 06.03.22, 21:56
          feelek napisał:

"....wielka szkoda, że doszło do tego, ale trudno..."
          ..
          feelek wyjaśnia:
          ..
          ...chodziło oczywiście, że to źle, że doszło do tej napaści Rosji na Ukrainę
        • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 07.03.22, 13:19

"mówię to bez jakichkolwiek emocji ..." - feelek

... to są poważne ostrzeżenia dla publiczności światowej.
          • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 07.03.22, 22:38
            jaka publiczność
            takie ostrzeżenia
            • privus Re: Wolność mówi Rosji NIE! 07.03.22, 23:34
              https://i.pinimg.com/736x/b3/d7/65/b3d765ea130bcd699a9a17cccee3dcd4.jpg
            • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 08.03.22, 00:16
              feelek napisał:

> jaka publiczność
              > takie ostrzeżenia

Nie bądźmy rozrzutni - zostawmy coś na gorsze czasy.
              • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 08.03.22, 10:30
                kociak40 napisał: Nie bądźmy rozrzutni - zostawmy coś na gorsze czasy.
                >
                ---
                " - Cìężkie czasý"
                - powiedział stękając rosjanin wynoszący zegar z obrabowywanej właśnie willi
                --
                PS. rosjanin czy Rosjanin?
                Ww. pytanie NIE JEST z ortografii.
                Mam wielu " ... przyjaciół - moskali...". To b. pożądni ludzie.
                Rosjanie ( ufff...) to w ogóle pożądni ludzie.
                Nie ma odpow. zbiorowej? A kto wybrał pana p.? kto go popiera?
                Ciężkie czasy.
                ---
                ----
                Wyjaśnienia zbyt hermetycznego stylu feelka:
                1. " ciężkie czasý" - gra słów: ciężkie czasy jako 1.1:czasy ( okres/rzeczywistość/ data w kalendarzu), które są trudne (: ciężkie),
                1.2: czasy ( ros.): zegar, obrabowujący willę narzeka, że zegar jest ciężki, dużo waży....
                Po II wojnie gdy Armia Czerwona była znana z rabowania wszelkich zegarów był to popularny dowcip
                2. ".... przyjaciół moskali..." - cytat z wiersza A. Mickiewicza " Do przyjaciół Moskali",
                3 " rosjanin czy Rosjanin" - wiem, ha ha ha, że narodowość pisze się wielką literą, ale tu chodzi o to, czy pisać tę narodowość obecnie tak czy tak. Chodzi o to, że 24.2.2022 był napad na Ukrainę....
                4. " Rosjanie ( uffff...)...." - uffff jest dlatego, że to słowo jest pierwsze w zdaniu, zdania zaczynamy wielką literą, więc nie ma problemu czy pisać Rosjanie czy rosjanie.
                ....
                uffff....
                Wariancie, pzdr....
                ----
                Wyjaśnienie: autor napisał " uffff, Wariancie, pzdr" dlatego, że jakiś czas temu Wariant napisał że ja piszę zbyt hermetycznie...
                • feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 08.03.22, 11:09
                  porządni, nie: " ...pożądni..."
                  • wariant_b Re: Wolność mówi Rosji NIE! 08.03.22, 13:58
                    feelek napisał:

> porządni, nie: " ...pożądni..."

No i sam zabiłeś dowcip "o ciężkich czasach dla pożądnych ludzi".

• feelek Re: Wolność mówi Rosji NIE! 25.03.22, 03:23
                      wariant_b napisał:

> feelek napisał:
                      >
                      > > porządni, nie: " ...pożądni..."
                      >
                      > No i sam zabiłeś dowcip "o ciężkich czasach dla pożądnych ludzi".
                      >
                      nie, nie zabiłem,
                      tam powinno być: pożondni
                      cienszkie czasy' dla pożondnych ludzi
                • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 08.03.22, 14:25

" jakiś czas temu Wariant napisał że ja piszę zbyt hermetycznie..." - feelek

W pewnym wieku stanie w miejscu, jest olbrzymim sukcesem.
                • kociak40 Re: Wolność mówi Rosji NIE! 08.03.22, 14:33

"uffff, Wariancie, pzdr" - feelek

Prawdziwy przyjaciel zawsze się smuci z twoich sukcesów.
    • edico Piłka jest okrągła... 24.03.22, 20:39
      Od kiedy Kościół posiadł władzę polityczną wierni o wolności religijnej myśleć już nie mogli. Kiedy ruchy antyreligijne i reformacyjne zaczęły ją wprowadzać, Kościół z niezmierną zaciekłością przez wiele dekad walczył przeciwko tym zmianom. Pius VII lamentował:
      "Nowym źródłem silnego bólu zadanego Naszemu sercu, który przyznajemy, sprawia Nam najwyższą udrękę, przygnębienie i mękę, jest dwudziesty drugi artykuł konstytucji. Nie tylko zezwala się na wolność wyznania i sumienia, by użyć słów samego artykułu, ale obiecuje wsparcie i ochronę tej wolności, oraz sług tego, co nazywa się kultami. (...) Jest to wyraźnie tragiczna i zawsze godna potępienia herezja".

Grzegorz XVI pisał w swej pierwszej encyklice :
      „Z tego to zatrutego źródła indyferentyzmu pochodzi owa fałszywa i absurdalna maksyma, albo raczej majaczenie, że wolność sumienia winna być nadana i zagwarantowana każdemu. Błąd ten należy do najbardziej zaraźliwych, a drogę mu przeciera owa wolność wyrażania opinii, absolutna i bez ograniczeń, która, dla zniszczenia Kościoła i państwa, wszędzie się szerzy".

Podobne lamenty, płacz, przemieszany z licznymi potępieniami wolności religijnej był żywy w kościele aż do Piusa XI. Po wojnie kościół otarł łzy i raptem stanął w szeregu "obrońców wolności". Bezpośrednią przyczyną tego był nie tylko Sobór Watykański II, ale i coraz częściej występujące sytuacje w których kościół sam musiał walczyć, w różnych zakątkach ziemi, o prawo "głoszenia Ewangelii".

Zresztą Kościół mieniąc się ostoją wiedzy i boskiej władzy do dnia dzisiejszego nie uznał praw człowieka, w tym również wzniesiony na ołtarze JP2. Co prawda Franciszek przy żyjącym Benedykcie XVI jeszcze się nie wypowiedział w tej sprawie, ale wątpię, czy za jego żywota zdobędzie się na taką odwagę.

Nieznajomość faktów życia codziennego nie jest usprawiedliwieniem dla nawijania sobie bawełny na uszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka