heinrihh
04.12.22, 18:43
Jestem chrześcijaninem niezrzeszonym ale lubię chodzić do protestantów jak np. Baptyści, wolni chrześcijanie.
Ogółem protestanci wierzą że z wiary przez łaskę masz zbawienie bo za to Jezus złożył ofiarę na krzyżu i On sam jak i apostołowie o ty m mówią.
Jedynym pośrednikiem między nami a Bogiem jest Jezus bo i sam tak powiedział, dlatego modlenie się do Aniołów, świętych itp jest bezsensowne i nie Biblijne.
Maryja jak najbardziej jest błogosławiona i należy się tu szacunek, ale nazywanie jej pośredniczką, królową nieba itp mija się z celem, gdyż Jedynym pośrednikiem jest Jezus a królem nieba Bóg jak to pisze w Bibli.
Papież tu kontrowersyjnym textem staje się :
Mt 16, 18: Biblia Tysiąclecia:Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.
Gdzie Katolicy twierdzą że w ten sposób Piotr stał się Papieżem, zastępcą Chrystusa na ziemi.
Czytając ale całego Mt 16 rozumie się że na takiej skale (kamieniu) jak Piotr Jezus zbuduję swój Kościół czyli wspólnotę. Potwierdza to chociażby werset
1 P 2, 5: wy również, niby żywe kamienie, jesteście budowani jako duchowa świątynia, by stanowić święte kapłaństwo, dla składania duchowych ofiar, miłych Bogu przez Jezusa Chrystusa.
Hierarchia kościelna nie jest skomplikowana i utworzona tak jak głosi Pismo np.
1 Tm 3, 2: Biskup więc powinien być bez zarzutu, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania,
Komunia Święta również się różni staje się pamiątką jak mówił Jezus - to czyńcie na moją pamiątkę. KRK twierdzi że za każdym razem u księdza następuje ofiara, mimo że Pismo głosi iż ofiara została złożona raz.
Chleb i wino-u protestantów należy się oboje, w KRK rozdawany jest tylko Chleb mimo słów Jezusa to jest moje Ciało.... Krew.. to czyńcie na moją pamiątkę.
U Adwentystów Sobota jest Świętą a nie Niedziela. Bóg odpoczoł przecież w Sobotę czyli Szabat mają rację. W KRK przyjęto Niedzielę od czasów Konstantyna który jak twierdzi Wikipedia nie zaprzestał kultu boga słońca w niedzielę.
Myślę że te podstawy które widnieją w Protestantyźmie objaśniłem jasno i po ludzku jak to mówił Paweł w Liście do Rzymian
Osobiście polecam zbory Baptystyczne mili ludzie i miło się z nimi rozmawia jeśli ktoś lubi kontemplacje nt. Biblii