banowanyzaprawde1 13.07.23, 16:15 po nas choć tyle? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elka-sulzerowa2 Re: Czy zostanie 13.07.23, 16:29 Az tyle? Czy tylko tyle? Poki co to mase zubozonego uranu ... plastiku ... i innych niezniszczalnych substancji po sobie zostawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Czy zostanie 13.07.23, 23:11 Racja ~elka-sulzerowa2, podobno gdyby wszystkie osobniki gatunku Homo sapiens nagle zniknęły z planety Ziemia, pozostałe organizmy żywe szybko zatarłyby ślady po dziełach wielkiej cywilizacji. Najdłużej przetrwałyby oczywiście śmieci o czym wspomniałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Czy zostanie 14.07.23, 01:01 Najstarsze szczątki protoplasty człowieka odkryto w Afryce Płd. pochodzace sprzed 2,5 mld lat. Kto je stworzył? Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzerowa2 Re: Czy zostanie 14.07.23, 03:37 privus napisał: > Najstarsze szczątki protoplasty człowieka odkryto w Afryce Płd. pochodzace sprz > ed 2,5 mld lat. Kto je stworzył? Chyba milionow ... nie miliardow? Kto te szczatki stworzyl? Raczej nie Yahweh. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Czy zostanie 14.07.23, 10:44 A cóż to znaczy dla wieczności? ) W każdym bądź razie Yaweh zaliczyć. należy do współczesnych wynalazków. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Czy zostanie 14.07.23, 14:46 Tak ~privus, ten Yaweh to współczesny wynalazek. Ja nawet się kiedyś zastanawiałem nad tym, kiedy powstała pierwsza religia i jakie są tego dowody. Hmm, no wyciągnąłem wniosek, że z pierwszą religią należy powiązać wynalezienie kamiennej siekiery, czyli te niecałe 4 tys. lat temu. Bo ta siekiera raczej na początku nie służyła do ścinania drzew ale zabijania innych ludzi w imię pierwszego Yaweha. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Czy zostanie 14.07.23, 14:36 Hejka ~elka-sulzerowa2, z tego co wiem, to szczątki odkrytego pierwszego człowieka liczą ok. 4 miliony lat. Ale z tym życiem na Ziemi jest ciekawa niewyjaśniona kwestia... bo nasza Ziemia liczy te 4,5 mld lat, a życie na niej powstało niecałe 4 mld lat temu. Czyli cholernie szybko. I największa tutaj zagadka, w jaki sposób ziemska nieorganiczna materia zmieniła się w organiczne cegiełki pierwszych prakomórek. Czy tego się kiedyś dowiemy ???. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzerowa2 Re: Czy zostanie 14.07.23, 19:46 antares504 napisał: >... z tego co wiem, to szczątki odkrytego pierwszego człowieka liczą ok. 4 miliony lat. >Ale z tym życiem na Ziemi jest ciekawa >niewyjaśniona kwestia... bo nasza Ziemia >liczy te 4,5 mld lat, a życie na niej powstało ni > ecałe 4 mld lat temu. Czyli cholernie szybko. I największa tutaj zagadka, w jak > i sposób ziemska nieorganiczna materia zmieniła się w organiczne cegiełki pierw > szych prakomórek. Czy tego się kiedyś dowiemy ???. Dlubiemy i dlubiemy w tej ziemi i tylko wiecej pytan sie robi ... zdecydowanie wielce frapujacych. Co bylo pra-katalizatorem umozliwiajacym powstanie pierwszych organicznych zwiazkow w tym ziemskim nieorganicznym zacierze? Biochemicy udowodnili, ze samoistna reakcja jest prawdopodobna ... wystarczy miec odpowiednie skladniki i warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Czy zostanie 14.07.23, 23:32 No właśnie ~elka-sulzerowa2. Nic nie wiemy. A zwłaszcza, że nasza prehistoryczna Ziemia, bombardowana asteroidami i błyskawicami, pełna bulgoczących basenów geotermalnych, chyba nie byla zbyt gościnna. Ale gdzieś w tym chemicznym chaosie naszej młodej planety, życie jednak ukształtowało się. Ja to czasem w necie na stronie "Wykłady mistrzów" szukam ciekawych wykładów i jadę na nie. Na takim o powstaniu życia też byłem, jednak obecnie wiele badań dotyczących pochodzenia życia skupia się na jednym konkretnym elemencie konstrukcyjnym : RNA. Ale tu też miliony pytań, np. w jaki sposób RNA przechowuje i kopiuje informacje genetyczne, aby się powielać, czyli jak nowopowstałe życie stwierdziło samo z siebie że ma się reprodukować ???. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzerowa2 Re: Czy zostanie 15.07.23, 04:47 antares504 napisał: > ...obecnie wiele badań dotyczących >pochodzenia życia skupia się na jednym >konkretnym elemencie konstrukcyjnym : >RNA. Ale tu też miliony pytań, np. w jaki >sposób RNA przechowuje i kopiuje >informacje genetyczne, aby się powielać, >czyli jak nowopowstałe życie stwierdziło >samo z siebie że ma się reprodukować ???. Cos na ten temat elifesciences.org/articles/35255#content Odpowiedz Link Zgłoś