Dodaj do ulubionych

Likwidacja Funduszu Kościelnego

27.12.23, 17:16
Zamiast Funduszu Kościelnego - dobrowolny odpis od podatku. PSL zaprotestował przeciwko szybkiemu cięciu, więc fundusz nie będzie zlikwidowany ot tak. Powoli, ale jednak laicyzujemy się. Kompromitacja kościoła za rządów PiS osiągnęła apogeum, więc to jasne. Mimo to dla ludzi z obszarów wiejskich kościoły nadal są ważne.

Dawno nie byłam w żadnym kościele i chyba z ciekawości się wybiorę. Jestem ciekawa jak dziś wygląda msza, jak zachowują się wierni przed, po i w trakcie. Czy księża mają jakąś autorefleksję? Czy potrafią zaproponować wiernym coś na miarę czasów, w których każda informacja jest dostępna na jeden klik palca?
Obserwuj wątek
    • antares504 Re: Likwidacja Funduszu Kościelnego 27.12.23, 22:01
      Hejka ~wawrzanko, z tego co wiem, to Fundusz Kościelny został utworzony chyba w 1950 roku, czyli jest to relikt komunistycznej przeszłości i przykład współpracy komunistów z Kościołem Katolickim. Powinien być więc zlikwidowany, a każdy wierzący powinien płacić podatek na swój Kościół. Jak się nie utożsamiasz z żadną religią to nie płacisz. Nie powinno być tak, że część obywateli która nie ma nic wspólnego z daną religią ma płacić na nią. Religia powinna być sprawą prywatną. OK, jest tutaj też kwestia zabytków, uważam, że utrzymanie zabytków mogłoby pozostać w kwestii państwa pod warunkiem że to państwo będzie o nich decydowało. No a co do mszy świętych... moja droga, dalej są nudne i przygnębiające, moja rada, licz sobie kawałki szkła w witrażach, albo obserwuj ludzi - to świetnie zabija czas. W moim kościele wisi taki wielki żyrandol, założyłem sobie że się urwał i w pamięci policzyłem z równania Eulera-Lagrange'a jego trajektorię lotu i ile ludzi by zabił - godzina mi minęła jak z bicza strzelił.
      • privus Re: Likwidacja Funduszu Kościelnego 15.01.24, 12:12
        Bierut ustalił Fundusz Kościelny w ramach rekompensaty za odebrane ziemie Kościołowi w przeliczeniu na wartość zboża zebranego z takiego areału. Na dzień dzisiejszy Kościół odzyskał majątki o wiele większe, niż posiadał w okresie przedwojennym. W związku z tym brak jest jakichkolwiek podstaw do takiego dofinansowywania Kościoła z naszych podatków. Wprawdzie jest to stosunkowo niewielka kwota w stosunku do wielu milionów płynących co roku do kasy Kościoła z budżetu Państwa, ale likwidację tych przekrętów od czegoś trzeba zacząć.
    • tade-k53 Re: Likwidacja Funduszu Kościelnego 27.12.23, 23:04
      Kto do kościoła chodzi sam sobie szkodzi. Traci czas, pieniądze i życie wieczne.
      Kto się chce zbawić, musi się nawrócić do Kościoła katolickiego, bo posoborowy Kościół to Wielka Nierządnica! Ap 17
      Niebo czy piekło?
      tradycja2012.blogspot.com/
    • feelek Re: Likwidacja Funduszu Kościelnego 28.12.23, 07:05
      wawrzanka napisała:
      >
      > Dawno nie byłam w żadnym kościele i chyba z ciekawości się wybiorę. Jestem ciek
      > awa jak dziś wygląda msza, jak zachowują się wierni przed, po i w trakcie. Czy
      > księża mają jakąś autorefleksję? Czy potrafią zaproponować wiernym coś na miarę
      > czasów, w których każda informacja jest dostępna na jeden klik palca?
      ...
      f.: Też.
      Dawno nie byłem.
      Nie ma we mnie żadnej ciekawości jak wygląda obecnie msza.
      ....
      Mam po czubek głowy mszy świętych.
      Zawdzięczam to mojej rodzicielce.
      ....
      Wysyłany pezez całe dzieciństwo na:
      majowe,
      czerwcowe,
      pażdziernikowe,
      msze z każdej okazji,
      roraty,
      pasterki,
      procesje Bożego Ciała ....
      w dorosłości chodząc już tylko na te najb. obowiązkowe ,
      przez lat ok. 30 doszukiwałem się sensu w odklepywaniu:
      : panzwami/izduchemtwoim/ wgóręserca/ wznosimyjedopana/dziękiskładajmypanu bogunaszemu/ godnetoisprawiedliwe/ zapeawdęgodnetoisprawiedliwesłuszneizbawienne...
      ....
      Przez te lata uważnie przyglądałem się odklepującym te ww. formułki, aby zobaczyć w ich twarzach jakiekolwiek zrozumienie temu, co wygłaszają.
      ....
      Miałem taki sport, że zaglądałem tym uczestnikom w oczy gdy padało:
      "Przekażciesobieznakpokoju"
      chcąc uchwycić ich wzrok jak się sobie kłaniają unikając wzroku innych.
      .....
      Na majowym(?) starałem się uchwycić sens słów Ojczenasz/Zdrowaśmario powtarzanych 50× aż uznałem że jest to rodzaj mantry.
      Nawet przerobiłem ww. i wzorem
      "Hare Kriszna,
      Kriszna Kriszna,
      Kriszna Kriszna,
      Hare Hare"
      wyszło mi:
      " Zdrowaś Mario
      Zdrowaś Mario,
      Zdrowaś Mario,
      zdrowaś, zdrowaś"
      ....
      Nie złapałem tego od ręki.
      Przeciwnie, zajęło mi to w sumie ze 40 lat.
      Dlatemu, wybacz Wawrzanka, nasza Duchowa Podporo [ ;) ], nie wybiorę się na żadną mszę.
      Ani teraz, ani nigdy.
      • privus Re: Likwidacja Funduszu Kościelnego 15.01.24, 12:23
        Byłem niedawno na dwóch smutnych uroczystościach w kościele polskokatolickim i katolickim. O ile księdza polskokatolickiego stać było na rozmowę z rodziną, to ksiądz katolicki zachował się jak policjant po wykonaniu nakazanego zadania. W kościołach też atmosfera nieporównywalna, przy czym w kościele polskokatolickim nikt natarczywie pod nos tacy nie podsuwał oczekując na datki. Smutne to jest mając na uwadze, że ponoć Jezus nauczał wyrozumienia i miłości bliźniego. Ale to nie jest pierwszy taki przypadek, gdzie słowa mijają się z czynami.
    • privus Re: Likwidacja Funduszu Kościelnego 12.01.24, 23:40
      Powinno to nastąpić już dawno.
    • privus Re: Likwidacja Funduszu Kościelnego 11.02.24, 18:47
      wawrzanka napisała:

> Zamiast Funduszu Kościelnego - dobrowolny odpis od podatku. PSL zaprotestował
      > przeciwko szybkiemu cięciu, więc fundusz nie będzie zlikwidowany ot tak. Powoli
      > , ale jednak laicyzujemy się. Kompromitacja kościoła za rządów PiS osiągnęła ap
      > ogeum, więc to jasne. Mimo to dla ludzi z obszarów wiejskich kościoły nadal są
      > ważne.
      >

https://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2023/12/VRKIkJ9QGoB8MFHQ.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka