Dodaj do ulubionych

2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE

• Gość: ŻABCIA Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 19:49
      Jestem ZA!!!!!!!!!!!
    • Gość: Gosia Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.is.net.pl 04.04.05, 20:01
      Zgadzam sie sama o tym myslalam ;) . . . [*] . . .
    • Gość: akata Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.uni-greifswald.de 04.04.05, 20:04
      Zgadzam się, niech to będzie hołd złożony wielkiemu człowieki.Pomimo, że jestem
      niepraktykująca ta śmierć wstrząsnęła mną, być może tak samo, jak ludźmi,
      którzy zawsze słuchali Jego słów.
      • Gość: Gosiek Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.speed.planet.nl 04.04.05, 23:17
        Papiez nie umarl. Nigdy nie umrze. Jest z nami i zawsze bedzie.
    • Gość: Zwisamulacha Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 04.04.05, 23:22
      Powinno to stac sie Swietem narodowym! Wiekszej postaci nie mielismy w naszej
      historii! Chyba, ze Giertych- sledzi, jak sledz!
    • magda985 Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE 05.04.05, 00:01
      POPIERAM PO TYSIĄCKROĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      WSPANIAŁY POMYSŁ!!!!!!!!!!
    • Gość: bernadeta Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.sympatico.ca 05.04.05, 00:36
      TO jest bardzo dobry pomys .Bardzoto popieram.
    • yola13 DO AUTORA WĄTKU 05.04.05, 00:59
      Jak będziecie zbierać podpisy pod petycją, to napiszcie do mnie na maila
      gazetowego, bo ja się zgadzam.
    • otryt Proszę pomyśl przez chwilę i odpowiedz 05.04.05, 08:50
      Prośba o chwilę refleksji do wszystkich wypowiadających się w tym wątku.
      Opiszcie proszę, w jaki sposób chcielibyście obchodzić to święto? Co w tym dniu
      należałoby robić? Które ze słów Papieża, jaką Jego naukę uważacie za
      najbardziej cenną? Które książki, homilie chcielibyście przypomnieć? W czym
      chcielibyście naśladować Karola Wojtyłę?

Pozdrawiam
      • madeinholland Re: Proszę pomyśl przez chwilę i odpowiedz 05.04.05, 09:30
        Nie rozumiesz? Oni nie chca zadnej refleksji, chca miec swieto. Tak bylo za
        zycia papieza, tak i bedzie po jego smierci.....
      • yola13 Re: Proszę pomyśl przez chwilę i odpowiedz 05.04.05, 10:17
        Myślę że nie powinno cie to obchodzic co każdy z nas będzie chciał robic w tym
        dniu, po prostu chcemy uczcić jego pamięć, i chcemy by było to święto kościelne
        (w kalendarzu zaznaczone na czerwono), a jezeli chodzi o sposób spędzania świąt
        to każdy będzie to robił inaczej, jeden będzie siedział przez 15h w kościele,
        tak żeby koniecznie widzieli go wszyscy znajomi, a inni będą wyklejać zdjęciami
        całe mieszkanie i będą w ciszy i spokoju medytować. A pozatym nie można mieć
        pretensji do ludzi, ale teraz będzie kult Karola Wojtyły, będą mu stawiać
        pomniki, szkoły i ulice będą nazywane jego imieniem, no i jeden dzień w
        kalendarzu chcą, żeby był jego świętem.
        • madeinholland Re: Proszę pomyśl przez chwilę i odpowiedz 05.04.05, 10:30
          Brzmi to dosyc egoistycznie.... niech kazdy robi swoje. Robic swieto po to zeby
          obchodzic swieto to nie wystarczajacy argument, trzeba wiedziec CO obchodzic.
          Uczcic pamiec? Lub pograzac sie w swoich emocjach, bo tak jest fajnie?
        • otryt Re: Proszę pomyśl przez chwilę i odpowiedz 05.04.05, 11:02
          yola13 napisała:

>Myślę że nie powinno cie to obchodzic co każdy z nas będzie chciał robic w tym
          >dniu, po prostu chcemy uczcić jego pamięć,

A ja myślę, że każde święto powinno mieć wymiar WSPÓLNOTOWY i powinno być
          wypełnione szczególną treścią, która jednoczy ludzi. Nie chodzi chyba w tym o
          to, aby mieć kolejny dzień wolny od pracy, w którym każdy będzie robił tylko to
          na co ma ochotę. Takich dni mamy dużo w ciągu roku.
      • speedymika Re: Proszę pomyśl przez chwilę i odpowiedz 15.04.05, 12:33
        jestem za tym,aby byl chociaz jeden dzien w roku, kiedy kazdy z nas przystanie
        na chwile i zastanowi sie - co ja zrobilem/zrobilam z nauka Ojca Swietego? czy
        jego przesłanie zyje we mnie?
        nie wiem tylko czy samo ustanowienie takiego dnia w tym pomoze. moze polaczyc
        ten dzien z duza akcja charytatywna? cos,co przyniesie konkretne efekty,
        korzysci dla tych o ktorych Jan Paweł II zawsze zabiegal.
    • Gość: Wojtek G. Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 09:32
      Jestem całkowicie za tym aby 2 kwietnia stał się Dniem Jana Pawła II, jest to
      odpowiedni sposób dla uczczenia naszego Wielkiego Rodaka.
      Dajcie znać gdy będzie robiona akcja zbierania podpisów czy coś takiego.
    • mychaw Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE 05.04.05, 10:20
      Pewnie tak będzie. 18 maja to dzień jego narodzin i maj miesiąc Maryii, może
      kierując się Jego nauką warto zwrócić uwagę na 18 maja właśnie...
    • szczurek-owa Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE 05.04.05, 10:49
      POKÓJ WSZYSTKIM .MÓWIE STANOWCZE TAK!!!!!1
    • Gość: eda Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.crowley.pl 05.04.05, 10:57
      możemy się modlic 18 maja, 2 kwietnia czy w kazdy inny dzień za naszego
      papieża...i możemy też stworzyc wspaniałe miejsce do tej modlitwy...usypane
      rękami każdego z nas...z ziemi z każdego zakątka świata...miejsce które będzie,
      kiedy nas już nie będzie...
    • Gość: Kasia Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:04
    • otryt 10 czerwiec lepszym terminem 07.04.05, 10:41
      Chciałbym, gdyby powstało takie święto, aby w tym dniu wracać co roku do
      wspaniałej atmosfery pielgrzymek papieskich: radości, zabawy, wzajemnej
      życzliwości i uprzejmości, poczucia więzi w narodzie i troski o dobro wspólne,
      któremu na imię Polska. Jednocześnie ten dzień mógłby być dobrą okazją do
      modlitwy i refleksji nad słowem Jana Pawła, który tak wiele nam pozostawił. W
      tym dniu moglibyśmy się w sposób szczególny modlić za szybką beatyfikacją
      Papieża, spotykać w miejscach i przy ołtarzach, przy których On odprawiał msze
      świętą, gdy był w Polsce. Jest w Ojczyźnie wiele takich miejsc. Mogłyby odbywać
      się koncerty, podobne do tych z kremówkami w Wadowicach, ale również koncerty
      symfoniczne lub przedstawienia teatralne, w salach lub w plenerze. Ulice
      naszych miast i okna naszych domów mogłyby wyglądać, tak jak dziś wyglądają i
      jak wyglądały w czasie pielgrzymek Papieża do kraju. Najwybitniejsze umysły
      mogłyby spotykać się na publicznych dyskusjach dotyczących spuścizny naszego
      Papieża, spraw Ojczyzny i świata. Coś na wzór Gdańskiego Areopagu.

Grono znanych osób, zaangażowanych w sprawy publiczne proponuje ogłoszenie
      takiego święta w dniu 10 czerwca, na pamiątkę słów wypowiedzianych w Krakowie
      10 czerwca 1979 na Błoniach lub na lotnisku tuż przed odlotem do Rzymu:

"Zanim stąd odejdę, proszę was, abyście całe to duchowe dziedzictwo, któremu na
      imię "Polska", raz jeszcze przyjęli z wiarą, nadzieją i miłością taką, jaką
      zaszczepia w nas Chrystus na Chrzcie Świętym, abyście nigdy nie zwątpili i nie
      znużyli się, i nie zniechęcili, abyście nie podcinali sami tych korzeni, z
      których wyrastamy".

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2639903.html

Prawie wszystkie papieskie pielgrzymki do Polski odbyły się w czerwcu. Jest
      wtedy zazwyczaj piękna i ciepła pogoda, sprzyjająca spotkaniom plenerowym,
      zabawom na świeżym powietrzu lub wyjazdom na łono natury na trochę dłuższy
      weekend. Terminy 2 kwietnia, 18 maja lub 16 października są pod tym względem
      gorsze. Gdyby atmosferę papieskich pielgrzymek i tych ostatnich dni, które w
      tej chwili przeżywamy udało się zachować w nowym święcie, a może i w innych
      dniach roku, to wszyscy bylibyśmy szczęśliwsi.

Nie uważam, aby słuszne było proponowane przez autora wątku robienie święta
      ogólnoświatowego lub europejskiego. Przynajmniej na razie, co będzie później
      trudno przewidzieć. Myślę, że inne narody, jeśli zechcą, mogą również to zrobić
      u siebie w dogodnym dla nich terminie. Ich Ojciec Święty również często
      odwiedzał, tam również pielgrzymki czy Światowe Dni Młodzieży odbywały się pod
      znakiem entuzjazmu, radości, refleksji i modlitwy.

Pozdrawiam serdecznie

• Gość: a Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.devs.futuro.pl 07.04.05, 10:42
      Dzień 2 kwietnia- dniem Jana Pawła II
    • Gość: Justyna Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 11:34
      też tak uważam, również data jego pogrzebu powinna być w szczególny sposób
      odznaczona!!!
    • Gość: inowrocławianka Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 11:51
      Tak 2 kwietnia- Dzień Jana Pawła II.
    • Gość: Gracjana Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: 213.195.181.* 07.04.05, 13:03
    • 102035a Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE 07.04.05, 13:15
      Zgadzam się z tobą !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: elak Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: 217.96.104.* 07.04.05, 13:40
      tak sobie mysle, ze jak bedzie to ten wlasnie dzien, to tak, jakbysmy
      przedluzyli zycie JANA PAWLA WIELKIEGO cieszac sie i celebrujac to wydarzenie w
      sposob radosny. Nasz kochany OJCIEC na pewno nie chcialby, zebysmy plakali.....
      ( Dlaczego wiec ja placze?......)
      JESTEM ABSOLUTNIE ZA!!!!
      • Gość: M 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.icpnet.pl 07.04.05, 14:49
        POPIERAM ! ! !
    • Gość: dana Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 14:53
      2 kwietnia powinien być dniem Jana Pawła II
    • Gość: ja Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: 194.146.96.* 07.04.05, 15:31
      nie!!!
      • Gość: dorota Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.05, 15:37
        TAK !!! Popieram
    • Gość: Dawid z Kostrzyna Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 15:57
      Ojciec Święty zasługuje żeby 2 kwietnia był dniem jego pamięci.To wielki
      przyjaciel nas młodych.
    • Gość: Marzena Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 16:01
      Zgadzam się. 2 kwietnia powinien być Dniem Ojca Świętego Jana PAwła II
    • monika_2002 Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE 11.04.05, 14:35
      Tak, popieram
      • kapitalizm Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE 11.04.05, 22:22
        czy ktos moze mi powiedziec co papiez zrobil wielkiego w Watykanie?

czy uczynil cos wielkiego w zyciu oprocz niezlej poezji?

czy propagowal jakies obiektywne wartosci moralne?

zaznaczam, ze nie jestem religionista, a ilosc 'wyswiecen' nie jest dla mnie
        wyznacznikiem moralnosci.

• Gość: basia Re: 2 kwietnia DNIEM JANA PAWLA II PODPISZCIE SIE IP: 80.51.231.* 19.04.05, 15:33
        poperam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka