zuzka9 17.01.06, 19:46 Czy zwierzęta mają duszę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wladi3 Re: Mam pytanie 23.01.06, 14:52 Myślę że ma . Nie będę się w to zagadnienie zagłebiał zbytnio , ale jezeli w opisie biblijnym na przyszłej Ziemi nadal będą żyły zwierzęta i " wół i lew słomę jadać będą..." ? Czyż zwierzę jest tylko ozdobą ? Czyż nie czuje ? Czyż nie kocha ? Nie dba o dzieci ? Ma mniejszy rozum ciała ale z pewnością ma w sobie Ducha Bożego , Który je ożywia . Święty Franciszek rozmawiał ze zwierzętami i nazywał je naszymi " mniejszymi braćmi " . Kocham Cię Boże Ojcze w Całym Stworzeniu , Cały Świat jest piękny ! Nie ma w nim nic niepotrzebnego , wszystko ma swój cel i znaczenie . Wszystko Przenika Twój Duch ! Twój Syn Władek . Odpowiedz Link Zgłoś
jakasiek Re: Mam pytanie 24.01.06, 08:33 "Legendy o zwierzętach i świętych" Janina Hertz - taką książkę wypożyczyłam właśnie mojej córeczce, jest ona dobrą odpowiedzią na Twoje pytanie Zuziu. Każdy właściciel psa czy kota, który potrafi obserwować swego pupila, odpowie Ci, że dusza zwierzątka jest tak samo "widoczna" jak ludzka, jego uczucia, myślenie są bardzo podobne do ludzkich. Im więcej zwierzak przebywa z ludźmi tym bardziej się rozwija i jego dusza i inteligencja. Możesz być pewna, zwierzęta rozumieją co się do nich mówi. Są nawet ludzie którzy umieją nawiązać ze zwierzakami bardzo bliski kontakt mentalny, cóś jakby rozmowę telepatyczną. Powiem Ci jeszcze, że duszę mają też rośliny, jak każde żywe stworzenie czujące i oddychające. Jestem pewna że wszystkie te stworzenia, choć stoją w rozwoju niżej od człowieka, w jakiś naturalny sposób mają lepszy kontakt z Bogiem niż człowiek. Inteligencja człowieka w jakimś sensie utrudnia mu odczuwanie (odbieranie) wszechobecności Boga. Powinniśmy się tego na powrót nauczyć. Może podpatrując psią radość albo stoicki spokój drzew. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wladi3 Re: Mam pytanie 24.01.06, 12:43 Podaję jeszcze jeden przykład na to pytanie. W Apokalipsie Św. Jana jest zdanie :"... i wyginęła ...część zwierząt , tych , które mają Duszę ..." Dokładnego wersu wam nie podam ,ale można to znależć . Pozdrawiam . Dziękuję Tobie Boże Ojcze za Całe Stworzenie , gdyż Odbija się w Nim Twoja Miłość !Twój Syn Władek . Odpowiedz Link Zgłoś
tereska121 Re: Mam pytanie 08.05.06, 13:58 Zadajmy sobie ptanie czy zwierze umie kochać? wyobrazmy sobie np. psa gdy popatrzmy na jego wierne oczy co w nich widzimy? wiernosc,przywiazanie, miłosc szczerą czystą i bezwarunkową, mysle ze sama nasowa sie odpowiedz czy taka istota gdyby nie miala duszy umiałaby przekazac takie potezne uczucie jak milosc? a jednak umie i to czasem lepiej niz człowiek poniewaz takiej miłosci nie zepusje kłotnia, problemy, pieniadze,nieporozumieni, zdrady, zazdrosc oraz inne rzeczy, ktore tak łatwo moga poróznic dwojga ludzi i zniszczyc tak piekne uczucie. pozdrawiam Tereska Odpowiedz Link Zgłoś
donkichol Re: Mam pytanie 17.06.06, 17:34 No cóż, Kościół Katolicki wymyślił sobie, że zwierzęta nie mają dusz nieśmiertelnych. Odpowiedz Link Zgłoś
wladi3 Re: Mam pytanie 17.06.06, 23:06 Kto Tobie to powiedział ? Mnie tego nie uczono wcale , ale czytając Biblię znalazłem fragment mówiący że zwierzęta mają Duszę ? A św. Franciszek ? Też katolik a rozmawiał ze zwierzętami i nazywał je braćmi "mniejszymi" w rozumie . Naszego psa bardzo kochaliśmy i uważaliśmy za członka rodziny . Jak odchodziła - położyła sie przy moim łóżku , staraliśmy się jej pomóc , daliśmy leki przeciwbólowe i odeszła . Jej wierne oczy ufnego dziecka - nigdy Jej nie zapomnę i wierzę że w raju się spotkamy a Ona z radością szczekając / wtedy będę rozumiał jej mowę - przywita się ze mną . Kto kocha Boga - Kocha Całe Stworzenie - bo wszystkie dzieła Boga są Dobre ! Tylko Człowiek obdarzony nad wyraz szczodrze - sprzeciwia się Bogu Ojcu - zapomina Kim Jest i błądzi i sprowadza na ten piękny świat śmierć i zło ! Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek . Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Mam pytanie 18.06.06, 14:49 W Biblii pisze,że ludzie i zwierzęta są duszami. I Koryntian 15:45 "Pierwszy człowiek Adam stał się duszą żyjącą". W księdze Rodzaju 1:20 czytamy; "Niech się zaroją wody rojem dusz żyjących". Zatem i człowiek i zwierzęta są duszami żyjącymi. W księdze Kaznodziei czytamy ,że zarówno ludzie jak i zwierzęta idą na to samo miejsce i człowiek nie ma przewagi nad zwierzęciem.Jak umiera zwierzę tak umiera człowiek.Kaznodziei 3:19-22 Człowiek ma jednak tą przewagę nad zwierzęciem,że Bóg może człowieka zachować w swej pamięci i wskrzesić go w dniu ostatnim. Malachiasza 3;16 Jana 5:21-25 Odpowiedz Link Zgłoś
wladi3 Re: Mam pytanie 15.07.06, 10:18 Drogi Stek22 ! Pozdrawiam Cię w Miłości Chrystusa i w tej Miłości Proszę abyś zechciał zadawać o ile chcesz merytoryczne pytania - a nie rzucał stwierdzenia z rękawa . Ja o ile sie doczytałeś jestem Katolikiem i chociaz nie ze wszystkim sie zgadzam z moim KK nie odszedłem z niego i trwam w nim . szanuje kazdego kto szuka Boga i prosze o tolerancję i szacunek dla innych - równiez jezeli wierza inaczej a jednak szukaja Drogi do Boga Ojca :))) Poczytaj mnie dokładnie - zapraszam równiez na forum : duszpasterstwa związków niesakramentalnych - poczytaj moje świadectwa - alepiej mnie poznasz :))) Pozdrawiam w Miłości Bracie niedowiarku :))) Choć wierzący :))) Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek . Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Mam pytanie 19.07.06, 17:00 Po pierwsze to była odpowiedź dla Tessy. Dla nich dusza to krew. Więc lapidarnie napisałem, a nie zadałem pytanie, że kto posiada krew ten ma duszę. Proste. Przytoczę Ci definicję Katolicyzmu - "Religia chrześcijańska uznaje autorytet papieża. Katolicyzm wybrał drogę opartą na autrytecie Kościoła, który pragnie uchodzić nie tylko za inspiratora i przewodnika ale i nieomylnego sędziego". Poza tym słyszałeś, o stwierdzeniu "poza kościołem nie ma zbawienia". A wiesz co to oznacza iż aby być katolikiem powinieneś się słuchać swego kościoła. Krytykując jakąkolwiek doktrynę krytykujesz kościół katolicki, a wówczas popadasz w grzech herezji. Tylko komu z duchownych chce się to tłumaczyć ludzim, aby ich zniechęcić. Nie można być w połowie czy 3/4 katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Mam pytanie 20.07.06, 08:58 Nie ,dla nas dusza to człowiek.A życie człowieka jest podtrzymywane przez dech życia dany przez Boga i przez krążenie krwi.Z lekcji biologii powinieneś to wiedzieć:) Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Mam pytanie 21.07.06, 09:56 Nie rozmawiaj ze mną o biologii bo sama nie rozumiesz jej podstawowych zasad. A teraz jeszcze próbujesz za wszelką cenę nagiąć własne zasady. Nie rozśmieszaj mnie. Ty wogóle jesteś Świadkiem Jehowy? Tylko nie zciemniaj. Dla Was krew=dusza. Wiadomo, że nie robi się kaszanki z ludzkiej krwii, a wy nie jecie (w waszym mniemaniu) mięsa z krwią czyli z duszą. Wasza nauka w tej kwestii opiera się na dosłownym tłumaczeniu wersów Biblii, np. "Lecz nie będziecie jedli mięsa z duszą jego, to jest z krwią jego. Będę też żądał krwii waszej to jest dusz waszych. Będę jej żądał od każdego zwierzęcia. A od człowieka będę żądał duszy człowieka....." 1 ks. Mojżeszowa 9,4-5. Odpowiedz Link Zgłoś
wladi3 Re: Mam pytanie 21.07.06, 11:07 Nie interesują mnie definicje książkowe :))) Życie to nie książka , a Kościół to nie hierarhia i bezduszne przepisy - lecz Wierni !!! Zwykli chrzescijanie ! Kościół to nie system totalitarny . Każdy ma prawo wyrażac swoją opinię i mówić co go boli i jak to zmienić . Czasy ciemnoty i zabobonów minęły - wtedy wystarczyła interpretacja hierarhów - bo lud ogólnie był ciemny i nieuczony . Teraz ludzie są światli , sami czytają Biblię . Mówię to co myślę i w co Wierzę ! Dlatego że mi się coś nie podoba w KK , nie mam zamiaru zmieniać "szkoły" . Najprościej by było - żyje w grzesznym związku więc odchodzę z KK i idę do takiego gdzie jest inna interpretacja - ja tak nie chcę ! W KK jest wiele , wiele dobra ! Przez setki i tysiące lat KK popełniał błędy - popełniali je ludzie - nie Bóg i nie wszyscy wierzący ! KK już się zmienił i zmieni się jeszcze bardziej - musi się otworzyć i wrócić do pierwotnej Miłości i Jedności ! Dotyczy to zresztą wszystkich Kościołów chrześcijańskich ! Krytykując KK podpadam pod grzech herezji - tylko że jestem w stanie przy mojej wiedzy duchowej z natchnienia Ducha Świętego rozmawiać z każdym teologiem katolickim i nie tylko na podstawie Autorytetu Biblii - więc najpierw musiałbym zostać osądzony . Mówisz że któremu duchownemu chce się to tłumaczyć ? Będą zmuszeni stanąć w prawdzie ze swoją mylna interpretacją / tam gdzie ona jest oczywiście mylna / w zgodzie z Biblią . Proszę zapoznaj się z moim wpisem na forum duszpasterstwa zwiazków nieakramentalnych w wątku Jestem z Wami . Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek . Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Mam pytanie 22.07.06, 01:29 Niestety Kościół to hierarchia powie Ci to każdy ksiądz, biskup, arcybiskup i papież. Ale bardzo dobrze. O to chodzi. Aż tak dotknąłem, cieszę się że sprowokowałem. Mimo iż sam nie wiesz co piszesz w pewnych tematach to jesteś na lepszej drodze niż uczeni hierarchowie. Trzeba więcej takich ludzi, wówczas zobaczymy czy KK wytrzyma próbę czasu. Niestety za czasów potęgi KK zostałbyś za ich kwestionowanie osądzony i spalony. Lecz jeszcze raz powtórzę bycie katolikiem to wiara w określone doktryny. Jeśli choć w jedną nie wierzysz jak to iż poza Kościołem nie ma zbawienia (spytaj się dowolnego księdza, co tam biskupa to może Ci powie co to znaczy) to Ci się wydaje że jesteś Katolikiem. Głową Kościoła KK jest pierwszy wśród biskupów czyli Papież. Biskupi są następcami Piotra ucznia Jezusa. W związku z tym Biskupi, a zwłaszcza Papież mają klucz do wyjaśniania jak rozumieć słowa i czyny Jezusa. I tylko Oni poprzez swoją hierarchię przekazują wiernym jak wierzyć i rozumieć wiarę aby być zbawionym. Rozumiesz. I tu jest cała kwestia iż poza Kościołem nie ma zbawienia. Dlatego trzeba wierzyć w hierarchię wg Kościoła Katolickiego bo poprzez nią dostajesz nowe wykładnie wiary dostosowane lub nie do nowych czasów i nowe doktryny. Odpowiedz Link Zgłoś
wladi3 Re: Mam pytanie 22.07.06, 10:55 Jeszcze raz Tobie powiem : droga do Boga - to nie szukanie błędów u innych , w tym w instytucjach kościelnych , lub w ogóle w religii . Do Boga idziemy w grupie , ale wzrost następuje indywidualnie w Duszy i Sercu człowieka . Nie chcę i nigdy nie będę teologiem , zwłaszcza takim , który myśli że wszystko wie . Ja poznałem Naprawdę KIM JEST BÓG !!! JEST MIŁOŚCIĄ !!! Kościoły i religie to pewnego rodzaju szkoły mówiące że istnieje coś więcej niż ta materia ! Mówiące o tym że Istnieje Byt Pierwotny - Bóg Stwórca - Nasz Ukochany Ojciec ! ON JEST Stwórcą całego wszechświata oraz człowieka ! Człowiek został Stworzony na Obraz i Podobieństwo Boga i wraca do Boga gdy uświadomi sobie że oprócz ciała z tej materii ma wsobie Ducha Boga - cząstkę Ducha Boga - Cząstkę Pierwotnego Bytu ! Kiedy rozwija się i umacnia poprzez Kontakt ze Swoim Ojcem ! Jak to się dzieje mówi o tym religia . Ja też coś na ten temat wiem - a początki mojej wiedzy to KK i jego błędy mnie nie przerażają . To nie jest istotą dotarcia do Boga !!! Nie przez szukanie dziury w całym . KK to ludzie , ludzie popełniali i popełniaja błędy - ja też ! Gdzie indziej poza KK nie ma błędów i wypaczeń ? Są !!! Były i będą !!! W KK jest zawarta Prawda o Bogu i o Zbawieniu ! Wszystkie religie świata mówią że Bóg JEST MIŁOŚCIĄ ! NIE TĘDY WIEDZIE DROGA BRACIE - nie przez wytykanie błędów innych , lecz przez uznanie że Istnieje Bóg i że każdemu Przebacza kto w Niego Uwierzy i zmierza do Miłości !!! Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek . Odpowiedz Link Zgłoś
wladi3 Re: Mam pytanie 24.07.06, 10:56 Jestem Katolikiem , należę do KK , doskonalę się w Miłości :))) KK też się zmienia i nie można klasyfikowac ludzi według jakiś sztywnych formułek . Bóg JEST żywy w Duszy i w sercu człowieka . Odkrywam że Bóg przez wieki na różne sposoby przemawiał do człowieka - najpełniej zaś Objawił Siebie w Swoim Synu Jezusie Chrystusie :))) W NIM naprawdę JESTEŚMY Córkami i Synami Boga :))) Nie klasyfikuj ludzi - tylko Kochaj Bracie :))) Resztę w Twej Duszy i sercu powie Tobie Duch Święty :))) Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Mam pytanie 08.08.06, 21:25 Ty niczego nie rozumiesz. Mi przypisujesz czyjeś cechy. Ja stwierdzam fakt. A wniosek o nieklasyfikowanie ludzi to pod nie mój adres tylko KK. Odpowiedz Link Zgłoś
wladi3 Re: Mam pytanie 09.08.06, 13:08 Cieszę się w takim razie i Pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
skrzynkajagi Re: Mam pytanie 20.08.06, 14:13 Wladi, az sie usmiechnelam, kiedy czytalam Twoje wypowidzi, bo to mi sie po prostu podoba:-) Stek22, doktryna o tym, ze nie ma zbawienia poza kosciolem nie oznacza, ze ludzie spoza Kosciola KAtolickiego nie zostana zbawieni. Teologowie mowia o widzialnych i niewidzialnych granicach Kosciola, a to ze zbawienie przychodzi wylacznie przez Chrystusa, nie znaczy, ze nie moze On zbawic dobrego, choc niewierzacego czlowieka. Do poczytnia: www.tygodnik.com.pl/kontrapunkt/43/kracik.html Odpowiedz Link Zgłoś