l.george.l 11.09.07, 17:19 Czy dziecko, które chce przystąpić do bierzmowania musi chodzić na religię w szkole? W zajęciach przygotowawczych organizowanych w parafii uczestniczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
l.george.l Re: Religia w szkole a sakramenty 11.09.07, 22:55 To nie jest prowokacja. Problem można rozpatrywać z różnych punktów widzenia, ale może podarujmy sobie w tym momencie górnolotne rozważania, a skupmy się na problemie całkiem matematycznym. Ocena z religii może średnią podnieść, ale i zaniżyć. Może więc lepiej, jeśli dziecko zrezygnuje z tego przedmiotu. Chciałbym jednak wiedzieć, jakie to może zrodzić konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: Religia w szkole a sakramenty 12.09.07, 15:19 no coz skoro to nie jest prowokacja to: 1. daj swemu dziecku mozliwosc dokonania samodzielnego wyboru 2. nie POWINNO byc zadnych konsekwencji tego wyboru pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Religia w szkole a sakramenty 12.09.07, 15:38 Jesteś forumowiczem świeckim czy duchownym? Jeśli duchownym, to czy możesz podeprzeć swoje twierdzenie jakimś paragrafem? Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: Religia w szkole a sakramenty 12.09.07, 15:52 nie jestem ani swiecki ani duchowy .... napisalem wyzej majuskułą, ze POWINNO co nie znaczy ze tak bedzie swojemu dziecku dalem wolny wybor wybiera, a ja sie nie wtracam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Religia w szkole a sakramenty 12.09.07, 17:22 Chyba się jednak mylisz. Przejrzałem kilka parafialnych stron i wszędzie znalazłem informację, że wśród dokumentów składanych przez dziecko musi być glejt od katechety. To wyjaśnia, dlaczego klasy podczas religii świecą pustkami dopiero w szkole średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: Religia w szkole a sakramenty 12.09.07, 17:27 no coz czarni se zycza a motloch spelnia nie badz motlochem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edico2 beltrewi - dałeś swemu dziecku prawo wyboru 12.09.07, 23:06 taszcząc jego do chrztu? Oczywiście, żadnych konsekwencji z tego tytułu nie poniosłeś, bo pozostałość czyny spada z całym tym jestestwem na potomka. Czy jesteś w stanie określić, co to jest swobodne prawo wyboru? W ZSRR przecieżz tez cały czas wybierali się :)) Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Zapytaj dziecka. 13.09.07, 11:19 Skoro rzekomo dziecko samo chce, to wie. Odpowiedz Link Zgłoś