agulec94 27.09.07, 12:45 mam do was pytanie kim dla was jest Jezus Chrystus? Trochę dziwne ale to praca domowa z religii! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
supaari Re: pytanie do was 27.09.07, 12:51 agulec94 napisała: > mam do was pytanie kim dla was jest Jezus Chrystus? Trochę dziwne > ale to praca domowa z religii! Masz napisać pracę o tym kim jest Jezus Chrystus dla uczestników forum??? Rzeczywiście, dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
agulec94 Re: pytanie do was 27.09.07, 13:06 no tak dziwne no ale co ja stym zrobie Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: pytanie do was 27.09.07, 13:14 agulec94 napisała: > no tak dziwne no ale co ja stym zrobie 1. Wejdź na "główne" forum religia i wpisz w pole "szukaj" hasło "Jezus Chrystus" lub "Jezus". Powinno Ci wyskoczyć kilkadziesiąt albo i kilkaset postów. Może na ich podstawie domyślisz się kim dla uczestników jest Jezus. Możesz także spróbować na innych forach (może na "głównej" stronie forum? ale wtedy będziesz miała pewnie tysiące postów rocznie). Sądzę, że materiału na temat znajdziesz więcej niż czekając tydzień na wpisy w jednym wątku, choć trzeba będzie odsiać sporo wypowiedzi. 2. Jak już będziesz pisać pracę, to ze słownikiem w łapach, żebyś błędów nie robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: pytanie do was 27.09.07, 13:32 Zlepkiem różnych postaci z tamtych czasów, trochę w nim cudotwórcy, maga, trochę rewolucjonisty, wywrotowca i wyzwoliciela spod rzymskiego panowania, sporo w nim Nauczyciela Sprawiedliwości, postaci znanej ze zwojów z Qumran, a żyjacej prawdopodobnie gdzieś w II wieku p.n.e, oczywiście wszystko z dodatkiem porcji fantazji. Zrobił wielką karierę w latach średnich, ale moda na tę postać powoli już mija. Odpowiedz Link Zgłoś
carpedijem Re: pytanie do was 05.10.07, 19:18 >trochę rewolucjonisty, wywrotowca i wyzwoliciela spod > rzymskiego panowania co to to nie, właśnie za to żydzi kazali go ukrzyżować, bo nie chciał jak przystało na prawdziwego mesjasza wzniecić powstania, stanąć na jego czele i wyzwolić narodu wybranego forum myśli niezależnych od światopoglądu Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: pytanie do was 05.10.07, 19:38 Jezusa skazał Poncjusz Piłat a wyrok wykonali jego rzymscy żołnierze.Po co tak eksponujesz winę Żydów?Antysemita?? Odpowiedz Link Zgłoś
carpedijem Re: pytanie do was 06.10.07, 20:15 to powiedz Żydowi, że Jezus to mesjasz, a Szymon Bar Kochba to zwykły wywrotowiec zobaczysz co odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: pytanie do was 06.10.07, 20:24 Bar Kochba to nie żaden "zwykły wywrotowiec" lecz wybitny wódz narodowowyzwoleńczego powstania!Czy Kościuszko albo Bór Komorowski to dla ciebie zwykli wywrotowcy? Odpowiedz Link Zgłoś
carpedijem Re: pytanie do was 07.10.07, 21:27 Do antysemityzmu mi daleko, a to tylko pogląd na to kto agitował za ukrzyżowaniem Jezusa, a nie kto wydał wyrok. Wszak Piłat nie wydał wyroku bez dowodów obciążających winnego, a zgodzisz się ze mną, że dostarczyli ich właśnie Żydzi. Jeżeli wiesz kim był Bar Kochba znaczy, że jesteś osobą blisko związaną z kulturą żydowską. Niewiele osób z poza jej kręgu wie kim był i wyraża się o nim w ten sposób, szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: pytanie do was 07.10.07, 21:38 Jestem osobą "związaną blisko z kulturą żydowską" choć wychowałam się w rodzinie niereligijnej i dalekiej od Tradycji.A co do skazania Jezusa -to co wiemy o jego procesie wiemy z Ewangelii adresowanych do nieżydowskiej opinii publicznej cesarstwa,silnie odcinających się od Żydów po ich powstaniu przeciw Rzymowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.strutter Re: pytanie do was 28.09.07, 01:08 dla mnie Jezus jest zwykłym świrem, któremu się udało...s swoją drogą to tak cięzko ci w tym zadaniu napisać, że Jezus jest dla ciebie nikim, że nic dla ciebie nie znaczy,przecież to proste... Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: pytanie do was 28.09.07, 09:42 Legendarny Żyd uznawany przez sektę chrześcijan za boga. Prawdopodobnie istniał naprawdę, choć niekoniecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: pytanie do was 04.10.07, 16:22 Bohaterem pięknego utworu literackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lukibiker Re: pytanie do was 05.10.07, 13:45 Synem Boga Ojca narodzonym z niewiasty, narodzonym a nie stworzonym, Panem nieba i ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Tematem pracy jest to, co JA o tym myślę? 08.10.07, 09:21 A dlaczego te czarne nieroby interesują się tym co ja myślę? ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś