Dodaj do ulubionych

Czarni potepili szkole :(((

24.06.08, 20:22
Konflikt na tle religijnym w Tomaszowie Mazowieckim. Poszło o nową
szkołę, która w nazwie ma mieć: chrześcijańska, a założona jest
przez ewangelików. Zdaniem rodziców, w większości katolików, szkoła
nie jest uznawana przez księży.
www.tvn24.pl/12690,1554882,0,1,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • ka12332 Re: Czarni potepili szkole :((( 24.06.08, 20:33
      nieroby skłócają ludzi
    • chateau Re: Czarni potepili szkole :((( 24.06.08, 20:38
      I bardzo słusznie. Co im będą jakieś chrześcijańskie ewangeliki katolicki
      monopol psuć.

A może to nie po katolicku zakładać szkołę?
    • supaari Re: Czarni potepili szkole :((( 24.06.08, 22:21
      pies_na_czarnych napisała:

> Konflikt na tle religijnym w Tomaszowie Mazowieckim. Poszło o nową
      > szkołę, która w nazwie ma mieć: chrześcijańska, a założona jest
      > przez ewangelików. Zdaniem rodziców, w większości katolików,
      szkoła
      > nie jest uznawana przez księży.
      > www.tvn24.pl/12690,1554882,0,1,wiadomosc.html
      >
      >

Nie szczekaj, psie!
      Nie potępili, a uznali, że szkoła nie przygotuje dzieci do pierwszej
      komunii (sami zresztą o to "zadbali" odmawiając prowadzenia religii
      u ewangelików). Jeśli mnie pamięć nie myli, to miejscowy biskup
      (chyba równie czarny, choć z nutką purpury) problem rozwiązał ku
      ogólnemu zadowoleniu. Tylko pies jeszcze szczeka nie dbając o
      fakty...
      • pocoo Re: Czarni potepili szkole :((( 24.06.08, 22:29
        Czy ty obrońco wiary Boga się nie boisz?Wszyscy ludzie na ziemi to dzieci Boże a nie psy.Chyba słowa ewangelii gdzieś ci uciekły.Ale to takie typowe dla obrońców katolicyzmu.
        • lux_occulta Re: Czarni potepili szkole :((( 24.06.08, 22:36
          Och, przeciez katolicy to "jedyni i prawdziwi" chrześcijanie zawsze miłosierni i wyrozumiali, zapomniałaś? Przeciez ich tolerancja dla odmienności aż emanuje z tego forum! Z każdego jednego postu i tematu! Przecież to wszyscy nie-katolicy są chodzącym złem i zarazą, które trzeba plenić... :/ Niedługo usłyszymy, że tylko katolicy są w pełni ludźmi. Możę jeszcze zrobią tak, jak naziści z żydami - nie-katolikom każą nosić jakieś opaski z odpowiednim identyfikującym ich symbolem i legitymować się. Możę niedługo każdy nie-katolik wogóle nie będzie nic mógł załatwić w urzędach i tak dalej bo przecież NIE JEST KATOLIKIEM a więc jest gorszy.
        • supaari Re: Czarni potepili szkole :((( 24.06.08, 22:38
          pocoo napisała:

> Czy ty obrońco wiary Boga się nie boisz?Wszyscy ludzie na ziemi to
          dzieci Boże
          > a nie psy.Chyba słowa ewangelii gdzieś ci uciekły.Ale to takie
          typowe dla obroń
          > ców katolicyzmu.

Dlaczego nazywasz mnie "obrońcą wiary"? Na forum jestem Supaarim. Ja
          Psa_na_czarnych nazywam w skrócie psem. Oszczędzam klawiaturę. Jeśli
          chcesz oszczędzać swoją, możesz mnie nazywać "sup".
          • pocoo Re: Drogi sup :((( 24.06.08, 22:47
            supaari napisał:

>
            > Dlaczego nazywasz mnie "obrońcą wiary"? Na forum jestem Supaarim. Ja
            > Psa_na_czarnych nazywam w skrócie psem. Oszczędzam klawiaturę. Jeśli
            > chcesz oszczędzać swoją, możesz mnie nazywać "sup".
            > Nie pierwszy raz próbujesz zawrócić kijem Wisłę.Do mnie Twoje tłumaczenie nie trafia.Nie jest prawdziwe.
            • supaari Re: Drogi sup :((( 24.06.08, 22:50
              pocoo napisała:

> supaari napisał:
              >
              > >
              > > Dlaczego nazywasz mnie "obrońcą wiary"? Na forum jestem
              Supaarim. Ja
              > > Psa_na_czarnych nazywam w skrócie psem. Oszczędzam klawiaturę.
              Jeśli
              > > chcesz oszczędzać swoją, możesz mnie nazywać "sup".
              > > Nie pierwszy raz próbujesz zawrócić kijem Wisłę.Do mnie Twoje
              tłumaczenie
              > nie trafia.Nie jest prawdziwe.

Zapewniam Cię, że jest prawdziwe. Nie nazwałbym
              psem "tygrysia_misia" ani "kociaka40". Założyciel wątku sam wybrał
              sobie nick.
      • lux_occulta Re: Czarni potepili szkole :((( 24.06.08, 22:31
        Supaari, nie wyskakuj tu tak z takimi tekstami. Co to u diaska za dysktyminacja?! To w KK wielce modlą się o zjednoczenie chrześcijan, a jak przychodzi co do czego to nie-katolików dyskryminują?! Gdzie tu logika?!
        • supaari Re: Czarni potepili szkole :((( 24.06.08, 22:42
          lux_occulta napisała:

> Supaari, nie wyskakuj tu tak z takimi tekstami.

Z jakimi?

> Co to u diaska za dysktyminacja?!

Własnie się szybko skończyła - jeśli się nie mylę. Swoją drogą - cóż
          to za przymus prowadzenia religii w każdej szkole?

To w KK wielce modlą się o zjednoczenie chrześcijan, a jak
          przychodzi co do czego to nie-katolików dyskryminują?! Gdzie tu
          logika?!

Logika jest prosta... Ponieważ to katolicyzm ma depozyt prawdziwej
          wiary, to zjednoczenie odbywa się na modłę kardynała Newmana.
          Logiczne?
          • lux_occulta Re: Czarni potepili szkole :((( 24.06.08, 22:44
            Nielogiczne. KK nigdy nie było logiczne. I chyba nidy nie będzie.
            • supaari Re: Czarni potepili szkole :((( 24.06.08, 22:47
              lux_occulta napisała:

> Nielogiczne. KK nigdy nie było logiczne. I chyba nidy nie będzie.

Wytłumacz mi - nielogicznemu katolikowi - swoje podejście. Co ma
              dialog (ekumenizm) do uznania, że między stronami jest doktrynalna
              różnica, że jest ona istotna i że wynikają z niej pewne konsekwencje?
              • lux_occulta Re: Czarni potepili szkole :((( 24.06.08, 23:54
                Nielogiczne jest dla mnie to, że KK modli się o jedość chrześcijan a jednocześnie stawia katolickie rodziny przed wyborem "albo szkoła prowadzona przez protestantów albo komunia". I co z tego, że dyrektorka nalezy do innego kościoła niż katolicki?! Jest chrześcijanką, czyż nie? Nie zabrania prowadzenia w kierowanej przez nią szkole lekcji religii prowadzonych przez katolików i dla katolików.
                Czy wiesz, że takie podejście KK do poruszonej sprawy godzi w pewne prawa człowieka? Mam tu na myśli niezbywalne prawo równości oraz prawo wolności religijnej. POnad to godzi też w godność drugiego człowieka. No taka postawa może co niektórych utwierdzić w przekonaniu, że KK jest sektą. A gdyby tak dyrektorką szkoły była żydówka albo buddysta? To chyba już wogóle zgroza, bo przecież oni nie są wogóle chrześcijanami.
                • supaari Re: Czarni potepili szkole :((( 25.06.08, 00:05
                  Światełko, nie wciskaj tu ciemnoty...

lux_occulta napisała:

> Nielogiczne jest dla mnie to, że KK modli się o jedość chrześcijan
                  a jednocześn
                  > ie stawia katolickie rodziny przed wyborem "albo szkoła prowadzona
                  przez protes
                  > tantów albo komunia".

Otóż Kościół nie postawił rodzin w Tomaszowie przed takim wyborem.
                  Przypominam, że kuria zajęła już stanowisko:
                  wyborcza.pl/1,76842,5319421,Szkola_czy_komunia__Rodzice_nie_beda_musieli_wybierac.html

I co z tego, że dyrektorka nalezy do innego kościoła niż
                  > katolicki?!

Nic z tego. I w tym rzecz.

> Jest chrześcijanką, czyż nie?

Zapewne jest.

> Nie zabrania prowadzenia w kierowanej przez nią szkole lekcji
                  religii prowadzonych przez katolików i dla katolików.

Nie zabrania.

> Czy wiesz, że takie podejście KK do poruszonej sprawy godzi w
                  pewne prawa człowieka?

Doprawdy?

> Mam tu na myśli niezbywalne prawo równości oraz prawo wolności
                  religijnej.

Ta.... A słowo "nie", które powiedziałaś koledze na propozycję
                  pójścia do łóżka godzi w jego wolność seksualną... Trafna analogia?

> POnad to godzi też w godność drugiego człowieka. No taka postawa
                  może co niek
                  > tórych utwierdzić w przekonaniu, że KK jest sektą. A gdyby tak
                  dyrektorką szkoł
                  > y była żydówka albo buddysta? To chyba już wogóle zgroza, bo
                  przecież oni nie s
                  > ą wogóle chrześcijanami.

Przerwij kochana ten słowotok i przeczytaj coś o stanowisku
                  Kościoła, zanim zaczniejsz je omawiać.
                  • lux_occulta Re: Czarni potepili szkole :((( 25.06.08, 00:16
                    > Ta.... A słowo "nie", które powiedziałaś koledze na propozycję
                    > pójścia do łóżka godzi w jego wolność seksualną... Trafna analogia?

Nie, nie trafna analogia. Dlatego, że ja mam prawo do powiedzenia "nie" a on ma obowiązek to uszanować. Jeśli nie uszanuje, to znaczy, że jest przestępcą. Gwałcicielem konkretnie.

Przeczytałam. I co? I nic. dlaczego KK nie wyszło z propozycją, żeby religii uczyć w szkole? co? TAki to byłby wysiłek? co za problem dogadać się z dyrekcją skoro tak się martwią o swoje owieczki?

Kuria i owszem, zajęłą juz stanowisko, ale wcześniej postawiła ultimatum... A wystarczyło tylko dogadać się z dyrekcją szkoły. Co, obawiali się podpisywaia jakichś dokumentów z kimś spoza KK?
                    • supaari Re: Czarni potepili szkole :((( 25.06.08, 00:25
                      lux_occulta napisała:

> > Ta.... A słowo "nie", które powiedziałaś koledze na propozycję
                      > > pójścia do łóżka godzi w jego wolność seksualną... Trafna
                      analogia?

> Nie, nie trafna analogia. Dlatego, że ja mam prawo do
                      powiedzenia "nie" a on ma
                      > obowiązek to uszanować. Jeśli nie uszanuje, to znaczy, że jest
                      przestępcą. Gwa
                      > łcicielem konkretnie.

A katecheta ma prawo powiedzenia nie na propozycję pacy w dowolnej
                      szkole. I szkoła ma obowiązek uszanowania tego. Jeśli nie uszanuje,
                      to znaczy, że jest przestępcą.

> Przeczytałam. I co? I nic. dlaczego KK nie wyszło z propozycją,
                      żeby religii uc
                      > zyć w szkole? co? TAki to byłby wysiłek? co za problem dogadać się
                      z dyrekcją s
                      > koro tak się martwią o swoje owieczki?

serwisy.gazeta.pl/kosciol/1,64835,5359736,Lodz__beda_lekcje_religii_dla_katolikow_w_protestanckim.html

I tyle na ten temat.

> Kuria i owszem, zajęłą juz stanowisko, ale wcześniej postawiła
                      ultimatum... A w
                      > ystarczyło tylko dogadać się z dyrekcją szkoły. Co, obawiali się
                      podpisywaia ja
                      > kichś dokumentów z kimś spoza KK?
                      >
                      • lux_occulta Re: Czarni potepili szkole :((( 25.06.08, 00:32
                        O ile mi wiadomo od katechetki z mojej dawnej szkoły, to katecheta dostaje polecenie od biskupa, gdzie ma jechać i nie ma zbyt wiele do powiedzenia w tej kwestii. Katechezę może tez przeciez poprowadzić ksiądz o ile posiada odpowiednie uprawnienia.

"Kuria Metropolitalna Łódzka podaje do wiadomości, że w odpowiedzi na pismo rodziców z Tomaszowa Mazowieckiego, które wpłynęło 10 czerwca, zapewnione zostanie właściwe i zgodne z programem katechizacji przygotowanie do przyjęcia sakramentów świętych ich dzieci uczęszczających do przedszkola Tomaszek, zgodnie z przepisami prawa państwowego i kanonicznego"

Zastanawia mnie tu fragment: "w odpowiedzi na pismo rodziców". Wychodzi więć na to, że gdyby rodzice się nie upomnieli, to dzieci uczęszczające do tej placówki nie mogłyby iść do komunii.
                        • supaari Re: Czarni potepili szkole :((( 25.06.08, 00:50
                          lux_occulta napisała:

> O ile mi wiadomo od katechetki z mojej dawnej szkoły, to katecheta
                          dostaje pole
                          > cenie od biskupa, gdzie ma jechać i nie ma zbyt wiele do
                          powiedzenia w tej kwes
                          > tii.

Leć na prokuraturę! Toż to złamanie podstawowych wolnośi
                          obywatelskich - tak Ci bliskich!

> Katechezę może tez przeciez poprowadzić ksiądz o ile posiada
                          odpowiednie uprawnienia.

"Może" nie równa się "musi".

> "Kuria Metropolitalna Łódzka podaje do wiadomości, że w odpowiedzi
                          na pismo rod
                          > ziców z Tomaszowa Mazowieckiego, które wpłynęło 10 czerwca,
                          zapewnione zostanie
                          > właściwe i zgodne z programem katechizacji przygotowanie do
                          przyjęcia sakramen
                          > tów świętych ich dzieci uczęszczających do przedszkola Tomaszek,
                          zgodnie z prze
                          > pisami prawa państwowego i kanonicznego"
                          >
                          > Zastanawia mnie tu fragment: "w odpowiedzi na pismo rodziców".
                          Wychodzi więć na
                          > to, że gdyby rodzice się nie upomnieli, to dzieci uczęszczające
                          do tej placówk
                          > i nie mogłyby iść do komunii.

Wow! Jeszcze krok i zaproponujesz, żeby to kuria jednostronnie
                          decydowała o sakramentach dzieci! Oto mi postęp!!! Uważaj - staniesz
                          się pierwszą dewotką forum.

Podsumowując dyskusję na temat Tomaszowa: ani Kościół nie potępił
                          szkoły, ani nie odmówił organizowania lekcji religii w szkole, ani
                          nie zmusił kogokolwiek do przyjęcia sakramentów...
        • rr.r [...] 25.06.08, 11:29
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • pat-i28 Re: Czarni potepili szkole :((( 25.06.08, 12:34
            ona ma takie przekonania- satanistyczne Sam pisala Szkoda czasu marnowac na
            takie dziwadla .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka