pat-i28 01.08.08, 16:47 wybiera dla swoich dzieci nauczanie religii katolickiej w szkołach. Wkrótce będzie 97%. Co z ateistami? Czyżby nie mieli dzieci i grozi im rychłe zmarginalizowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prokasia75 Re: Ponad 93% rodziców 01.08.08, 16:58 Poproszę o źródło powyższych danych Odpowiedz Link Zgłoś
georg54 Re: Ponad 93% rodziców 02.08.08, 15:34 prokasia75 napisała: > Poproszę o źródło powyższych danychDane sa rzetelne. Do niedawna w klasie podstawowej lub gimnazjalnej czy licealnej były najwyżej dwie, trzy osoby nie deklarowane na religię. Obecnie z reguły jest to jedna osoba albo wcale. Wiec daje to średnio 93 do 97%. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Ponad 93% rodziców 02.08.08, 18:39 georg54 napisał: > prokasia75 napisała: > > > Poproszę o źródło powyższych danychDane sa rzetelne. > Do niedawna w klasie podstawowej lub gimnazjalnej czy licealnej były > najwyżej dwie, trzy osoby nie deklarowane na religię. Obecnie z > reguły jest to jedna osoba albo wcale. > Wiec daje to średnio 93 do 97%. Z jakiego rękawa wysypałeś te dane ?? Odpowiedz Link Zgłoś
obt37 Re: Ponad 93% rodziców 01.08.08, 19:17 Statystyka zaczela sie od katechetki 13 %, wikary poprawil na 33 %, proboszcz na 73 %, biskup na 91 % a Komitet Centralny inaczej Episkopat, - jak wyzej. P.s. Chodzä sluchy ze wkrötce ma byc 107% a to dlatego ze bezbozni säsiedzi ze wschodu majä do nas na rekolekcje masowo przybywac, tyle slyszeli o owocach milosierdzia kawaleröw w czarnych sukienkach, milosierdzia szczegölnie do malych dzieci. ...a moze chcä tylko swoje zagubione dzieci na plebaniach szukac ? Odpowiedz Link Zgłoś
antybyt Re: Ponad 93% rodziców 01.08.08, 19:42 Jeśli nawet tak jest to co z tego? Wytłumaczeń jest wiele od rzeczywistej wiary jako powodu posyłania dzieci na religię,po presję społeczną oraz zwykły relatywizm, ja swoje dziecko też mogę posłać (jak już się pojawi na świecie)posłałabym je na religię, dlaczego ma nie poznać katolicyzmu? Niech samo osądzi i wybierze własną ścieżkę życiową...nie oszukujmy się jednak b nie bierzmy poważnie statystycznych liczb katolików w naszym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Ponad 93% rodziców 01.08.08, 19:38 pat-i28 napisał: > Wkrótce > będzie 97%. No coś Ty! 99,9% i nie mniej! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
e-irene Re: Ponad 93% rodziców 01.08.08, 19:54 90% z tych 97% w pewnym momencie patrzy jak ich dziecko (dzieci) zaczyna mieć naukę religii w... tyle. Ale co tam; grunt, ze pozory zachowane i jest jak u sąsiadów: chrzest, pierwsza komunia, bierzmowanie. Dziatki w niedzielę karnie uczęszczają... pod/za (byle daleko) kosciół. A jak już stają się pełnoletnie, to same wypisują się z lekcji religii. I słusznie czynią. Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Ponad 93% rodziców 01.08.08, 21:37 Aby prawidłowo liczyć należałoby policzyć ile szkoła ma deklaracji o chęci nauczania religii Szkoły łamią prawo . Wymagają aby rodzice składali oświadczenia jeżeli nie chcą aby dziecko uczęszczało na religię, podczas gdy zgodnie z przepisami powinno być odwrotnie gdyż nie jest to przedmiot... obowiązkowy Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Ponad 93% rodziców 02.08.08, 14:08 A jaki mają wybór? Dwie godziny tygodniowo dziecko ma stać na korytarzu? Szkoły, niestety, nie przestrzegają przepisów i nie organizują zajęć religii na pierwsze lub ostatniej godzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Ponad 93% rodziców 02.08.08, 18:37 pat-i28 napisał: > wybiera dla swoich dzieci nauczanie religii katolickiej w szkołach. Wkrótce > będzie 97%. > Co z ateistami? Czyżby nie mieli dzieci i grozi im rychłe zmarginalizowanie? Nie wiem skąd masz te dane ,ale jak mi wiadomo w szkole mojej Córki coraz mniej młodych chodzi na katechezy Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb A moje dziecko 02.08.08, 22:43 Chodzi na religię bo chcę. Jak jej się zapytałem czy chce przestać to usłyszałem: Poglądy wroga trzeba znać! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Ponad 93% rodziców 03.08.08, 15:19 pat-i28 napisał: > wybiera dla swoich dzieci nauczanie religii katolickiej w > szkołach. Wkrótce będzie 97%. A niby czym postraszycie te dodatkowe 4%, żeby się do Was przyłączyły? Nie zabijecie, nie zrujnujecie, nie wygonicie, przestań więc marzyć o 97%. Odpowiedz Link Zgłoś