Dodaj do ulubionych

Winobranie: Aspe mówi, że czarne jest białe

27.11.09, 09:16
Było kiepskie winobranie a korowód winobraniowy przez całe lata był na koniec
winobrania i tak powinno pozostać.Winobranie powinien organizować ktoś z Ziel
Góry kto wie jakie mamy tu obyczaje Poznań to nie Zielona i Poznańskie
tradycje niech zostaną w Poznaniu
Obserwuj wątek
    • Gość: M.Aszek Re: Winobranie: Aspe mówi, że czarne jest białe IP: *.tpn.ceron.pl 27.11.09, 14:28

Zielona Góra dla zielonogórzan!!! ;-)

A tak na poważnie: Winobranie z roku na rok schodzi na psy, zmieniając się w śmierdzący piwem i spalonym tłuszczem jarmark tanich, chińskich szmat i innego badziewia!!!

Lokalny i winiarski aspekt święta Zielonej Góry spychany jest niestety w otchłań, a przyczyną tego jest to, że organizator liczy tylko i wyłącznie na wysoki zysk.

Podobał mi się przeczytany w czasie winobrania artykuł z wypowiedzią handlowca (producent biżuterii z bursztynu), który opisywał inne jarmarki, na których organizatorzy nie pobierają od sprzedawców opłat, ale za to eliminują plastikową tandetę. I takiego między innymi winobrania (w części "jarmarczno-handlowej") bym sobie życzył! Nie budy ze szmatami, ale przede wszystkim WINIARZE i LOKALNE WINO oraz dla dopełnienia rękodzieło, rzemiosło, artyści i twórcy ludowi, zdrowa, ekologiczna żywność (najlepiej lokalna) i więcej tego typu atrakcji!!!

Ale kogo to obchodzi co ja tu piszę, przecież już za 10 miesięcy w Zielonej Górze będzie królowała tandeta.

• Gość: Zielonogórzanka Re: Winobranie: Aspe mówi, że czarne jest białe IP: *.centertel.pl 27.11.09, 21:12
        Mnie obchodzi, bo tu się urodziłam i tutaj mieszkam. Bardzo chcę,
        aby Winobranie było naszym świętem - wizytówką na które nie będę się
        wstydzić zaprosić znajomych.
        Poprę każdą firmę organizującą winobranie, aby była to lokalna firma
        promująca nasze lokalne rzeczy (wino, jedzene, rzemioslo).
        chęnie sama zabrałabym się za organizację naszego święta, ale nie
        mam aż tyle znajomych aby to zrobić.
        Pozdrawiam
        ----------------------
        Każdy ma prawo do sukcesu 14.pl/prawaa_sukcesu
        • Gość: zielonogórzanin Re: Winobranie: Aspe mówi, że czarne jest białe IP: *.cdma.centertel.pl 28.11.09, 00:06
          No to może wypiszmy tu propozycje: Jaka zielonogórska firma mogłaby/powinnaz
          zrobić wunobranie, tak aby były realne szande na produkt właściwej jakosci.
      • croolick Re: Winobranie: Aspe mówi, że czarne jest białe 28.11.09, 00:36
        Gość portalu: M.Aszek napisał(a):

> Nie budy ze szmatami, ale przede wszystkim WINIARZE i LOKALNE W
        > INO oraz dla dopełnienia rękodzieło, rzemiosło, artyści i twórcy ludowi, zdrowa
        > , ekologiczna żywność (najlepiej lokalna) i więcej tego typu atrakcji!!!

Opisałeś dokładnie żarski Jarmark Miodu i Wina, który odbył się we wrześniu po raz trzeci. Relacja Radia Zachód
        • Gość: -bek a jaka firma Wam to robila? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.09, 02:25
          robila to firma lokalna?
          • croolick Re: a jaka firma Wam to robila? 28.11.09, 10:19
            Gość portalu: -bek napisał(a):

> robila to firma lokalna?

Żadna firma - lokalne stowarzyszenie Towarzystwo Upiększania Miasta. Kosztowało
            to miasto mniej niż 15 tys. złotych.
            • Gość: -bek Re: a jaka firma Wam to robila? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.09, 15:23
              www.regionalna.pl/index.php/forum/topic?id=27&p=1

a dla równowagi pani mirki lokalne dzialania realizowane przez "lokalne" firmy
              jarmark.zagan.pl/index.php
              chociaz wychodzi na to , ze "dziennikarze" wysokonakładowej GW nie wychylają
              nosa poza zielona gore :)
              • Gość: Nietykalny A nie mówiłem,że pojadą Was w gazecie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 15:28
                Mafiozi za 3 grosze. Tępe sztuki i tyle. Powiązania ze spec-służbami
                powinni przybić sobie piątkę z szefem podDemonami z Sulmy i skumać
                się z podsiadłem. Śmiechu warte kmioty. Lecicie stąd.
                • Gość: slid Królik, ... ech IP: 80.48.6.* 01.12.09, 20:45
                  Królik, rozumiem, że jak się jest organizatorem to mówi się dobrze. Co
                  poświadczyłeł własnymi palcymi na forum regionalnej...
                  A tak do meritum - obejrzałem sobei galerię:
                  picasaweb.google.pl/pekozary/2009091920IIIJarmarkMioduIWinaWZarach#
                  I wiesz co - mam takie pytanie - jak chcesz porównać imprezę dla emerytów i
                  rencistów (ilu ich było 500 osób, może 5000???) do Winobrania, które trwa 9 dni,
                  codziennie są jakieś duże imprezy, całe centrum jest zawalone po prostu
                  wszystkim, a przez miasto przewala się dobre 500 000 (słownie pięćset tysiecy,
                  choć rzekomo w tym roku gdzieś słyszałem w radio 700 jak mówili z Policji). Na
                  dodatek imprezę promowaną w całym kraju, gdzie Ty rozwiesiłeś 20 plakatów
                  Żarach, co zostało Tobie i kolegom z Towarzystwa wytknięte.

Zerknij tu: www.zielona-gora.pl/umzg/index.php?lng=pl&id=338&idi=4041
                  to kosztuje 100 000! I nie ma tu jakiś fajerwerków trąbienia (poza RZG i pewnie
                  reklamami w prasie lokalnej). Jak chce się coś zrobić duzego to należy mieć duży
                  budżet. Pokazywanie jarmarku miodu i wina w Żarach jako coś de best of the best
                  świadczy o nieznajomości choćby Winobrania w Ochli, gdzie za jeszcze mniejsze
                  pieniądze robi się duuuużo więcej.

Ot króliku - dolnośląsko, łużycki faszysto - markieting dźwignią handlu, ale
                  gdzieś ta granica z Twojej strony została przekroczona. Nie możesz porównywać
                  myszy do słonia stosując wyłącznie miarę myszy. W tym przypadku słoń na pewno
                  będzie mniej myszowaty!

Z Ziemi Lubuskiej do Ciebie na Łużycach

slid

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka