Dodaj do ulubionych

Senat zmienia siedzibę telewizji publicznej

IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.04, 12:45
Wielkie brawa dla tych dwóch pań i większości senatorów za to, że dali się
namówić i rozsądek wziął górę. Przecież siedziba telewizji nie może być na
skraju województwa. Telewizja musi być w środku województwa, aby dotrzeć
szybko i sprawnie w każdy jego zakątek.

Ja bardzo cenię pana senatora Zdzisława Jarmużka, ale jakoś tak wewnętrznie
jestem przekonany, że został on zalobbowany i dlatego opowiada się przeciwko
rozsądkowi, przeciwko tradycjom, przeciwko interesom 90% ludności województwa
która nie mieszka w Gorzowie, w tym również tej z Międzyrzecza. Ani ja, ani
moi znajomi nie mieszkamy w Zielonej Górze i nikt nas nie namawiał, a pomimo
to dla nas wszystkich jest oczywiste, że telewizja musi być w Zielonej Górze.

Ciekawe co na to za dwa tygodnie powie Sejm? Czy okaże się podatny na "silny
lobbing" posła z Gorzowa Jakuba Derecha Krzyckiego? Pewno w Gorzowie będą
zbierać podpisy? Ale chyba już bez wysyłania podziękowań?

Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Senat zmienia siedzibę telewizji publicznej IP: *.gorzow.mm.pl 20.03.04, 21:33
      Buahaha spoko stary nie boj bedzie dobrze. W sejmie zdroworozsadkowa wiekszosc
      uchwali TV w stolicy. Lubuska TV w Gorzowie - nie widze inaczej :P
      • Gość: zielonogórzanin Re: Senat zmienia siedzibę telewizji publicznej IP: *.ztpnet.pl 20.03.04, 23:04
        Myślę że Zielona Góra nie stoi na przegranej pozycji w Sejmie. Ostatnio
        najwięcej głosów ZG straciła na SLD (114 było za GW i 61 za ZG). Myślę że była
        to wina tego, że nasi politycy za mało lobbowali a wiadomo że ZG ma więcej
        przedstwicieli w SLD niż GW, poza tym założę się że większość z posłów nie
        wiedziała co tak naprawdę głosuje i z reguły posłowie jak nie wiedzą jak
        głosować to przyjmują stanowisko komisji sejmowej (w tym przypadku poprawka na
        korzyść GW). Ale bardzo ważne jest to, że ZG będzie miała teraz dodatkowy atut,
        bowiem poprawkę Senatu można odrzucić tylko bezwzględną większością głosów
        (suma głosów odrzucających poprawkę musi być większa niż suma głosów
        wstrzymujących się i przyjmujących poprawkę). Czyli każda decyzja posła o
        wstrzymaniu się od głosowania będzie liczona na korzyść ZG. Mam nadzieję że
        reszta polityków z SLD weźmie się do roboty i zacznie załatwiać głosy w Sejmie,
        bo przebicie SLD-owców z ZG jest większe (mamy bardziej wpływowych
        przedstawicieli w SLD, ale jak widać w pierwszym głosowaniu większość z nich
        nie chciała się mieszać). Zobaczymy jak będzie, warto zaznaczyć że jak do tej
        pory miażdżąca przewaga poprawek Senatu była przyjmowana przez Sejm. Poczekamy
        i dowiemy się za dwa tygodnie gdzie w końcu będzie ta telewizja, ja mam
        nadzieję że w Zielonej Górze.
    • Gość: Jan Re: Senat zmienia siedzibę telewizji publicznej IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.03.04, 23:11
      Ciekawe czy Marcinkiewicz i Bachalski zdołają obalić tą poprawkę jeszce,
      obawiam się, że tak niestety. A tak na marginesie lepiej dla lubuszan by WSA
      był w Zielonej Górze a jeśli chcemy równowagi to TVP3 w Gorzowie. Niestety tu
      nie chodzi o merytoryczne racje... niestety lubuszanie będą walczyć o swoje
      racje w często o 15-200 km oddalonym Sądzie od domu. A telewizja? I tak jest
      LUBUSKA, a profesioalny dziennikarz nie tworzy "pod siebie" tylko dla ludzi -
      dla Lubuszan.

Pozdrawiam wszystkich

• Gość: Jan Jakub Derech Krycki? Coż za polityk? - tragedia IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.03.04, 23:18
      Mam nadzieję, że teraz posłowie zielonogórscy nie pozowlą mu zbierać za sobą
      kartek z argumentami przemawiającymi za Zieloną Górą. Liczę na zielonogórskich
      posłów, to ich ostatnia chyba szansa w tej kadencji by coś zrobić dla Zielonej
      Góry. Posłowie Gorzowscy i tak już sobie zapracowali na wiele pochwał.

Ps. I jak tu mówić o równowadze stolic jak nie potrafią się dogadać do dwóch
      instytucji, rozumiem trzech, pięciu, ale jest parzyście, więc podzielić po rówo
      i już.
    • Gość: Marian Autor - pk - Paweł Krysiak? IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.03.04, 23:24
      Jeśłi tak, to proponuję naczelnemu redakcji gorzowskiej by przeszkolił tego
      pana z podstaw dziennikarstwa! Poziom fatalny! A na UZ jest taki kierunek i
      można naprawdę wyszkolić tu dobrych dziennikarzy. To co napisał o TVP3 Paweł
      Krysiak w gorzowskim dodatku GW dyskwalifikuje go jako dziennikarza. Nie jestem
      fachocem ale na pierwszy rzut oka wychodzi szowinizm autora tekstu.
      Pozdrawiam
    • Gość: manieks Re: Senat zmienia siedzibę telewizji publicznej IP: 212.160.185.* 21.03.04, 09:07
      Brawo, Brawo Pani Wicemarszałek takich kobiet jak Pani powinno być wiecej,
      szcunek dla Pani za to ze walczy Pani o nasze Lubuskie. Zycze szczescia i
      powodzenia w nastepnych bataliach.
      Z wyrazami szcunku
      • Gość: gośćSZ.. Re: Senat zmienia siedzibę telewizji publicznej IP: 80.51.242.* 21.03.04, 12:21
        MOŻE MI KTOŚ WYJAŚNI DO CZEGO ZIELONEJ JEST POTRZEBNY GORZÓW W PLANIE BUDOWY
        UPRAGNIONEGO WOJ. ZIELONOGÓRSKIEGO.
      • Gość: HerLAkes Re: Senat zmienia siedzibę telewizji publicznej IP: *.straz.gorzow.pl / 217.96.65.* 22.03.04, 14:06
        "Nasze Lubuskie" - rzeczywiście lokalny patrioztyzm i interes (lubuski ?) aż
        nadto widoczny.
        Poza tym muszę w końcu odnieść się do kilku spraw poruszonych na tym i
        gorzowskim forum.
        Zamiast cieszyć się, że w ogóle na terenie lubuskiego powstanie Oddział
        telewizji oraz WSA lepiej prowadzić pseudopolitykę oraz wzajemne obrzucanie się
        błotem. Zaręczam, że zdecdowana większość mieszkańców Gorzowa i okolic nie
        zaprzątałaby sobie głowy takimi sprawami jak rozważany wątek, gdyby wszystkie
        decyzje zapadałyby w sposób jawny i klarowny przy wsparciu rzeczywistych faktów
        i argumentów. Należałoby również ograniczyć się tylko i wyłącznie do ich
        przedstawienia nie zaś do tak lubianego porównywania na zasadzie U NAS to... a
        TAM to.... Niczemu dobremu nie służy również ciągłe mieszanie się włodarzy
        miast i pseudopolityków w interesy innych. Czy ktoś z Gorzowa próbuje
        zablokować stworzenie SUPER NOWEJ (Gwiazda Południa + gminny rogal) lub super
        trójmiasta. Twórzcie to na swoją chlubę, ale nie wykorzystujcie tej okazji do
        kolejnego wykazywania wyższości intelektualnej ZG nad masami pracującymi
        Gorzowa. Nie blokujcie powstania KRS w Gorzowie. Czemu ma to służyć? Inna
        spraw, że już uszy mi więdną gdy kolejny raz słyszę o centralnym położeniu ZG.
        Bardziej centralnie to położone jest Krosno Odrzańskie w lubuskim. A ci biedni
        wschowianie.To oni chyba na końcu województwa mieszkają, a nie gorzowianie.
        Inna sprawa, że o interes mieszkańców Dobiegniewa czy Drezdenka jakoś nikt się
        nie upomina, ani tymi ludźmi nie przejmuje. A może oni mają na tyle rozumu i
        godności, że nie krzyczą bez potrzeby, bo zdają sobie sprawę , że do Szczecina
        czy Poznania mają jeszcze dalej.
        Apeluję o rozwagę i chwilę refleksji. Jeżeli prawdą jest, że jesteście
        (południowcy) bardziej intelektualistami niż "północni robole" to w
        wypowiedziach Waszych tego dostrzec się nie da. I jeszcze jedno. Teraz jest "do
        podziału" WSA i TVP, padła propozycja, że jedna instytucja tu druga tam. A co
        jak znowu bedzie kolejna, jedna. Ponownie zostaną przytoczone argumenty znane
        od lat o równowadze w ilości instytucji (patrz artykuł w GL, gdzie swego czasu
        na pierwszej stronie umieszczono siedziby głównych instytucji województwa),
        położeniu, uniwersytecie, monorailu itp.. Proponuję dać sobie spokój z tymi
        jałowymi dyskusjami i przede wszystkim nie przeszkadzać sobie oraz nie obrzucaś
        się błotem. Jeśli tak się stanie będzie tu nam wszystkim znacznie lepiej.
        Leszek Fijałkowski
    • Gość: xgwiak Re: Senat zmienia siedzibę telewizji publicznej IP: *.cvx38-bradley.dialup.earthlink.net 21.03.04, 12:20
      Toz to wstyd i hanba by namawiac OBCYCH do wnoszenia poprawek ktore ich
      nie powinny dotyczyc. Ciekawe, ze zabraklo cywilnej odwagi dla tej 'zielonej'
      reprezentantki by zrobic to samej?? Uwazam, ze to jest destrukcyjna i kosztowna
      robota w niszczeniu tego 'nieszczesnego' wojewodztwa.
      Poco ponosic koszty, przeciez juz TV jest umiejscowiona tak jak i uniwersytet.
      Wystarczy tylko przybic "szyldy' TVL i UL.
      A jezeli chodzi o rownowage w urzedach to moze ktos pokaze ile marszalkowskich
      jest w Gorzowie??
      No coz jako osrodki kulturalne to niczym sie nie roznia za wyjatkiem
      wiekszego 'chciejstwa i zarozumialosci' w Zg.

• Gość: Rewia WYSTARCZY PRZECZYTAĆ, wnioski nasuną się same IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.03.04, 14:37
        cytuję rzecz, jaką zapodał na forum gorzowskim "XXX". To wyjaśnia wszystko, a
        przede wszystkim ukazuje prawdziwe oblicze posła Derech-Krzyckiego.

A jeśli chodzi o sprzęt to tak jak się wypowiadał dyrektor ODDZIAŁU w Zielonej
        Górze (proszę nie mylić z filią) brakuje nam tylko jednego urządzenia. Warto
        zaznaczyć że oddział jest i w Gorzowie i w Zielonej Górze, a jeśli nazywa się
        Zieloną Górę filią to Gorzów w takim układzie też jest filią. Podczas
        posiedzenia komisji w Sejmie poseł Jakub Derech-Krzycki i poseł Marek Jurek (z
        Rzeszowa ale odziwo urodzony w Gorzowie) podali tylko dwa argumenty za
        Gorzowem: że w Zielonej Górze jest filia i nie ma sprzętu oraz że Zielona Góra
        nie jest lubuska, tylko leży na Śląsku, miałem przy tym ubaw jak cholera, zero
        argumentów merytorycznych tylko pełno jakichś naciągń, jak stwierdził dyrektor
        oddziału w Zielonej Górze brakuje nam tylko jednego urządzenia żeby móc
        rozpocząć działalność jako ośrodek regionalny. Przeczytajcie to sami, mi się
        przy tym chciało śmiać:

Posłanka Aleksandra Jakubowska /SLD/ : Pragnę zwrócić uwagę na to, że przyjęcie
        poprawki nr 52 wyklucza poprawkę nr 53, zaś nieprzyjęcie poprawki nr 52 jakby
        wskazuje na poprawkę nr 53. Obie poprawki zmierzają do utworzenia w czterech
        województwach ośrodków telewizji regionalnej. Takie ośrodki istnieją tylko w 12
        województwach. Jest problem z województwem lubuskim, gdyż władze samorządowe i
        wojewódzkie mieszczą się w dwóch dawnych miastach wojewódzkich, tzn. w Zielonej
        Górze i Gorzowie Wielkopolskim. W jednej z tych poprawek siedziba terenowego
        oddziału spółki jest umieszczona w Gorzowie Wielkopolskim, a w drugiej w
        Zielonej Górze. Nie chciałam decydować o tym, gdzie ma być siedziba tego
        ośrodka, gdyż myślę, że ta decyzja powinna należeć do Sejmu.

Poseł Jakub Derech-Krzycki /SLD/ : Myślę, że ta sprawa jest znana, gdyż była
        omawiana przy poprzedniej próbie nowelizacji ustawy. Gorąco apeluję o poparcie
        poprawki nr 52, gdyż podstawowe studio telewizyjne w województwie lubuskim
        znajduje się w Gorzowie Wielkopolskim, a w Zielonej Górze jest filia. Przyjęcie
        poprawki nr 53 mogłoby wywołać wrażenie, że Sejm przenosi już istniejące
        instytucje i niepotrzebnie wydaje środki publiczne.

Poseł Franciszek Wołowicz /SLD/ : Apeluję o odwrotne głosowanie, czyli o
        rekomendowanie poprawki nr 53. W tej chwili nie ma wielkiej różnicy w poziomie
        wyposażenia studia w Gorzowie Wielkopolskim i studia w Zielonej Górze.

Poseł Marek Jurek /PiS/ : Trzeba wziąć pod uwagę to, że chodzi o telewizję dla
        województwa lubuskiego, a Zielona Góra w ogóle nie jest miastem lubuskim.
        Północna granica Śląska jest na Odrze i Śląsk sięga do Sulechowa. Dolny Śląsk
        ma telewizję we Wrocławiu, natomiast telewizja lubuska ze względów oczywistych
        powinna być na Ziemi Lubuskiej - w Świebodzinie, w Międzyrzeczu, w Gorzowie
        Wielkopolskim.

Poseł Franciszek Wołowicz /SLD/ : Gorzów Wielkopolski to też nie Ziemia
        Lubuska.

Poseł Marek Jurek /PiS/ : Ja to wyjaśnię. Wielkopolska zaczyna się w Santoku, a
        więc na przedmieściu Gorzowa Wielkopolskiego. Centrum Gorzowa jest na Ziemi
        Lubuskiej. Santok leży na prawym brzegu Warty, natomiast Gorzów i studio
        telewizyjne na lewym brzegu Warty.

Poseł Bronisław Cieślak /SLD/ : A Krakowskie Przedmieście jest w Warszawie.

Poseł Jerzy Wenderlich /SLD/ : W ramach podziału ról pan poseł Marek Jurek
        przedstawił tło geograficzne. Rozumiem, że teraz będzie kolej na inne tła.

Poseł Witold Firak /SLD/ : Jest to bardzo wielki dylemat, ale jako przyjaciel
        Ziemi Lubuskiej pragnę potwierdzić, że pan poseł Marek Jurek ma rację. Zawarcie
        jest w Wielkopolsce, a telewizja jest nie na Zawarciu lecz w Gorzowie. Wśród
        nas są koledzy z Zielonej Góry i Gorzowa Wielkopolskiego. Chciałbym zgłosić
        wniosek formalny, byśmy utajnili głosowanie nad tymi poprawkami, aby potem nie
        doszło do "uszkodzenia" nas jako posłów głosujących.

Poseł Mariusz Grabowski /PP/ : Najlepiej, aby bezpośrednio zainteresowani nie
        wzięli udziału w głosowaniu.

Posłanka Iwona Śledzińska-Katarasińska /PO/ : Ten temat stale powraca i wszyscy
        wiemy, skąd pochodzą posłowie. Przypomnę, że kiedyś powiedziałam, aby nie
        zmuszać mnie do decydowania, które miejsce będzie lepsze - Zielona Góra czy
        Gorzów Wielkopolski. Wydaje mi się, że decyzję w sprawie oddziału spółki
        moglibyśmy zostawić np. telewizji publicznej, która powinna wiedzieć, gdzie
        chce mieć oddziały terenowe. Wtedy posłowie województwa lubuskiego będą mieli
        pełne prawo do lobbingu, do przedstawienia wszystkich argumentów. Proszę nie
        wciągać w to Sejmu, gdyż w ten sposób państwo uniemożliwiacie nam głosowanie.

Poseł Jerzy Wenderlich /SLD/ : Choć w tym, co mówi pani przewodnicząca jest coś
        na rzeczy, to wydaje mi się, że ten apel nie poskutkuje. Złożoną poprawkę
        musimy przecież głosować na sali plenarnej.

Poseł Antoni Stryjewski /RKN/ : Kontynuując wypowiedź pana posła Marka Jurka
        pragnę powiedzieć, że Archidiecezja Wrocławska sięgała do Berlina. Można by
        więc przenieść ośrodek śląski do Berlina. Historycznie Zielona Góra nie
        znajdowała się w granicach Śląska.

Poseł Włodzimierz Czechowski /Samoobrona/ : Myślę, że telewizja powinna być w
        granicach województwa. Chciałbym wiedzieć, czy więcej pracowników pracuje w
        filii, czy też w dyrekcji?

Poseł Jerzy Wenderlich /SLD/ : Nie wiem, jak mam traktować wniosek zgłoszony
        przez pana posła Witolda Firaka. Proszę o podpowiedź w tej sprawie.

Poseł Jan Byra /SLD/ : Regulamin nie daje możliwości utajnienia głosowania.

Poseł Jerzy Wenderlich /SLD/ : Czy ktoś jeszcze chciałby zabrać głos?

Poseł Jakub Derech-Krzycki /SLD/ : Telewizja na terenie województwa lubuskiego
        powstała dopiero po reformie administracyjnej i to właśnie spółka zadecydowała
        o umieszczeniu w Gorzowie Wielkopolskim oddziału podstawowego z filią w
        Zielonej Górze.

Poseł Jerzy Wenderlich /SLD/ : Przystępujemy do głosowania. Kto jest za
        pozytywnym rekomendowaniem poprawki nr 52? Stwierdzam, że Komisja 12 głosami,
        przy 4 przeciwnych i 8 wstrzymujących się, rekomenduje Sejmowi przyjęcie
        poprawki nr 52. W związku z takim wynikiem głosowania bezprzedmiotowa stała się
        poprawka nr 53, a poprawka nr 54 została już rozpatrzona. Przystępujemy do
        głosowania nad poprawką nr 55. Kto jest za udzieleniem tej poprawce pozytywnej
        rekomendacji? Stwierdzam, że Komisja, przy 6 głosach za, 12 przeciwnych i 3
        wstrzymujących się, rekomenduje Sejmowi odrzucenie poprawki nr 55. Przechodzimy
        do rozpatrzenia poprawki nr 56.

• Gość: quasi LUBUSKIE TO FIKCJA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 15:16
          Co to jest województwo Lubuskie???
          W województwie lubuskim lasy nazywaja się bory dolnośląskie, jedna ze stolic(2
          stolice??) to jak sama jego nazwa mówi miasto wielkopolskie, zielona góra to
          historycznie miasto śląskie.. Co to za województwo- fatamorgana?? Pomieszanie z
          poplątaniem. Na siłę zlepione ziemie wbrew rozsądkowi, historii i ekonomii.
          • Gość: marcin (xxx) Re: LUBUSKIE TO FIKCJA. IP: *.ztpnet.pl 22.03.04, 15:39
            Czytając te wypowiedzi odnoszę wrażenie, że w komisjach nie wszyscy wiedzą o
            czym tak naprawdę rozmawiają. Dobrze że udało mi się znaleźć ten zapis z
            posiedzenia komisji, bo tutaj bardzo dokładnie widać, jakimi argumentami
            operują politycy z Gorzowa. NIECH ŻYJE MERYTORYCZNOŚĆ!!!! (hihihihi). Czytając
            wypowiedzi zwłaszcza posła Marka Jurka jestem pod wrażeniem, jak ktoś taki może
            trafić do komisji sejmowej, sorki ale to mi np. Gorzów bardziej nie pasuje
            chociażby z samej nazwy Wielkopolski, ale mniejsza z tym, bo to nie są
            argumenty. Dla mnie bardziej przypomina to przepychanki dzieci w piaskownicy.
            Chciałbym poznać jeszcze trochę takich błyskotliwych wypowiedzi bo chociaż jest
            się z czego pośmiać. Oprócz tego poseł Jakub Derech-Krzycki mówił że w Senacie
            po koleżeńsku zmieniono siedzibę telewizji, to w takim układzie w jaki sposób
            wprowadzono poprawkę na komisji sejmowej???? Myślę że zupełnie tak samo, bo
            gdyby nie koledzy posła to ta poprawka po prostu by nie przeszła na posiedzeniu
            komisji. Pozdrawiam.
    • Gość: Jurek Marek NIE telewizji publicznej ! TAK domom publicznym ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 17:49

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka