Dodaj do ulubionych

Zielonogórski basen - śliski, ale popularny

21.10.10, 20:35
Ściema! Nie ma takiej substancji, która zabarwia wodę w kontakcie z moczem! To jest tylko słynna "miejska legenda".

A co do płytek, to faktycznie są bardzo śliskie. Jeszcze na żadnym basenie nie spotkałem się z tym, żeby było tak ślisko. Najgorzej jest na schodach prowadzących na zjeżdżalnie, tam trzeba bardzo uważać...
Obserwuj wątek
    • Gość: kryzysik Re: Zielonogórski basen - śliski, ale popularny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.10, 21:06
      Dzisja w GL podane były liczby dotyczące odwiedzin basenu, w pierwszym miesiącu było 86k, w drugim ok 60k, natomiast we wrześniu było już 26k. W październiku jak na razie basen odwiedziło 17k, biorąc pod uwagę, że to było 2/3 miesiąca, to w październiku wyjdzie także ok 26k. Wówczas po 4 miesiącach będzie ok 200k, by do końca roku było ok 300 k, w ostatnich dwóch miesiącach liczba odwiedzin musiała by wzrosnąć 2-krotnie względem października i września.

Moim zdaniem liczba w ostatnich miesiącach będzie podobna do września i października, wówczas na koniec roku liczba odwiedzin zbliży się do 255k, jak widać sporo jej brakuje do planowanego 300k :(

Pożyjemy zobaczymy :)
      • Gość: b Re: Zielonogórski basen - śliski, ale popularny IP: *.multimo.pl 21.10.10, 21:27
        To fakt, że po zakończeniu wakacji liczba osób na basenie drastycznie spadła. Od czasu do czasu zaglądam na stronę internetową basenu i widziałem, że w wakacje średnio było 250-300 osób, a teraz w godzinach szkoły/pracy jest zazwyczaj 50-80 osób. Szczerze mówiąc, mi to w ogóle nie przeszkadza, bo dzięki temu można skorzystać ze zjeżdżalni i nie stać w żadnej kolejce.
    • Gość: Obiektywny Inaczej Re: Zielonogórski basen - śliski, ale popularny IP: *.tpn.ceron.pl 21.10.10, 21:09
      Jeżeli administrator basenu chwali się, że jednego dnia odwiedza ich 2 do 3 tysięcy ludzi, to mnie takie fakty skłaniają do omijania tego miejsca szerokim łukiem- co to za przyjemność cisnąć się długimi minutami do np ślizgawki i jeszcze za to płacić!
    • Gość: atest Atesty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.10, 21:43
      prosze aby dziennikarz, ktory napisal ten artykul dotarł i opublikował informacje na temat płytek.
      Kto jest producentem, jaki typ płytek i jakie normy spelniaja zamontowane płytki.
      Zapewnienia azarzadzajacego basenem sa dla mnie niczym. Jako czytelnik i uzytkownik basenu oczekuje rzetelnej informacji

polecam link do informacji o płytkach antypoślizgowych www.haxgres.pl/index_plytki_antyposlizgowe.php

antypoślizgowość:

krytyczny kąt poślizgu oznaczony w stopniach tj. kąt nachylenia powierzchni płytek polanych olejem, po których człowiek w odpowiednim obuwiu zsuwa się. Przedziały kątów w zakresach:

*
      0-6 – ten przedział oznacza płytkę nie antypoślizgową
      *
      6-10 – ten przedział oznacza antypoślizgowość R9
      *
      10-19 – oznacza R10 (płytki antypoślizgowe)
      *
      19-27 – oznacza R11 (płytki antypoślizgowe)
      *
      27-35 – oznacza R12 (płytki antypoślizgowe)
      *
      Powyżej 35 – oznacza R13 (płytki antypoślizgowe)

Powyższa klasyfikacja opisana jest w normie DIN 51130.

Odrębne przepisy budowlane wymagają stosowania płytek o odpowiedniej antypoślizgowości do różnych pomieszczeń.

ważnym parametrem przy doborze płytek ceramicznych na baseny jest zastosowanie płytek o odpowiednim współczynniku antypoślizgowości.

Grupa antypoślizgowości A:

* suche ciągi komunikacyjne
      * pojedyńcze i zbiorowe garderoby
      * dno niecki o głębokości wody do 80-135 ( w strefie dla nieumiejących pływać)
      * pomieszczenia saun i wypoczynku (przeważnie suche).

Grupa antypoślizgowości B

* ciągi kom. nie należące do gr A
      * pomieszczenia pryszniców
      * strefy urządzeń spryskujących i dezynfekujących
      * obejścia basenów
      * dno niecki o głębokości mniejszej niż 80 cm ( w strefie dla nieumiejących pływać)
      * dno niecki w strefie dla nieumiejących pływać ze sztuczną falą
      * podnoszone podłogi
      * dno w brodzikach dla dzieci
      * Schody prowadzące do wody szerokości max 100cm z obustronnym pochwytem
      * drabinki do wody
      * drabinki i schody poza niecką basenową

Grupa antypoślizgowości C:

* schody prowadzące do wody
      * niecki przejściowe
      * pochylone obrzeża niecek
    • krystynka10 Zielonogórski basen - śliski, ale popularny 21.10.10, 23:19
      Pan Atest taki wyuczony! Przy każdym odbiorze przekazywane są atesty i bez odpowiednich atestów obiektu by nie odebrano! Więc bez przesady. Basen jest Ok. Każda płytka, nawet ta antypoślizowa jest trochę śliska. A jak zostanie polana wodą, albo zewnętrzna deszczem, to też jest śliska. Trzeba uważniej chodzić po takich płytkach, nie biegać! Także te pouczenia bez celu!!!!!!!!!
      • Gość: asd Re: Zielonogórski basen - śliski, ale popularny IP: *.max.com.pl 22.10.10, 09:50
        Wcale nie, na antypoślizgowych naprawdę nie jest ślisko...
      • Gość: as Re: Zielonogórski basen - śliski, ale popularny IP: 109.110.223.* 22.10.10, 20:34
        Byłem na basenie może 5 razy z dzieckiem. Minimum 3 razy widziałem jak ratownicy opatrywali krwawiących, którzy skaleczyli się dość mocno (sądząc po obfitości krwi) na schodach do którejś zjeżdżalni. Próbowałem zagadać ratownika gdzie to się stało aby wiedzieć na co uważać lecz nic z tego. Co do płytek to tragedia. Dziecko (9letnie) idąc spokojnie obok mnie kilkukrotnie się zdrowo pośliznęło. Teraz chodzi tylko za rękę. Tak więc pi.......nie o bieganiu i antypoślizgowych, atestowanych płytkach to bzdury!
    • pompon.1980 A od czego sa ratownicy? 22.10.10, 08:17
      Na zachodzie na basenie jak zrobiło sie 2 susy to już był gwizdek ze strony ratownika. W końcu oni sa od pilnowania porządu. Jak tego nie rozumieja to trzeba ich wymienić. A ludzie i tak sa nierozważni. Zjeżdżalnie typu słoń trzeba obejrzec, bo przeciez tam małe dzieci zjeżdżaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka