Dodaj do ulubionych

Koniec książeczki RUM. Byle do kwietnia

20.01.11, 06:09
Uważam,że likwidacja książeczek RUM jest błędem.
To jest jedyny dokument, który potwierdza wizytę pacjenta u lekarza.
Jedyny dowód na to, że dana wizyta się odbyła.
Jedyny dowód, który pozostaje u pacjenta.

NFZ ma zamiar wrócić do czasów, gdzie pacjent po realizacji recepty lub skierowania nie miał żadnego dokumentu, który potwierdziłby, że lekarz wypisał mu taki a nie inny lek.

W tej chwili szło się do lekarza rodzinnego z książeczką w której były ponumerowane karty z danymi pacjenta (imię, nazwisko, adres, PESEL etc.) teraz lekarz sam na wizycie będzie musiał wpisać wywiad do karty pacjenta i jeszcze prócz leków czy skierowania będzie wpisywał w nagłówku dane pacjenta co spowoduje wydłużenie czasu oczekiwania na wizytę.
Już teraz są kolejki, a będą jeszcze dłuższe.

Dlaczego lubuski NFZ w 1997r. nie podszedł do sprawy poważnie i nie wprowadził systemu elektronicznego jaki miał działać w całym kraju, a z tego co wiem tylko województwo śląskie wprowadziło ten system.
Zamiast papierowego rejestru usług medycznych jest elektroniczny.
Karta wygląda jak karta do bankomatu, a zawarte w niej dane wprowadzone przez lekarza mogą być w każdej chwili odtworzone czy na potrzeby dalszej diagnostyki i leczenia czy dla postępowania przed Izbą Lekarską i/lub Prokuraturą.

Uwsteczniamy się . . . niestety . . .
Obserwuj wątek
    • 808gaja Koniec książeczki RUM. Byle do kwietnia 20.01.11, 07:39
      Nareszcie!
      Byliśmy posmiewiskiem reszty kraju.
      A teraz "biedni" lekarze będa musieli zainwestować w komputery! I wtedy nie będa musieli wypisywać na receptach danych pacjenta. Prosze sobie wyobrazić, ze np. w Poznaniu można mailem zamówić receptę na lek, który pacjent już miał wcześniej przepisany i ... mailem dostaje info, że może recepte odebrać.
      Czy we wszystkim musimy być ogonem?
      • cameel.m Re: Koniec książeczki RUM. Byle do kwietnia 20.01.11, 08:10
        Super, tyle Viagry na lewo będzie teraz można wypisać kombatantom ;-)
    • Gość: AlprazolamDajeZysk RUM nie na rękę lekarzom i firmom farmaceutucznym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 07:49
      Potężne lobby zakorzenione w koncernach farmaceutycznych, a mające swoje "ramiona" w środowisku lekarskim nie dopuści do powstania przejrzystego, ogólnopolskiego, elektronicznego - rejestru usług medycznych.
      Amen.
    • manfredbee Książeczki RUM? 20.01.11, 11:31
      Książeczki RUM? Chyba kiedyś coś takiego widziałem. Dawno. Bardzo dawno. Nie miałem pojęcia, że ktokolwiek tego używał.
    • Gość: bzdury Re: Koniec książeczki RUM. Byle do kwietnia IP: *.aster.pl 20.01.11, 12:07
      pierwsze zdanie już jest zaklamaniem. Na pewno w opolskim książeczki są obowiązujace. Wiem bo często tam bywam i nie raz będąc u lekarza byłam proszona o książeczkę.
    • prl-rp Koniec książeczki RUM. Byle do kwietnia 20.01.11, 17:49
      Biedni lekarze - będą musieli wpisywać czytelnie cyferki od 0 do 9. Może należałoby im odebrać świadectwa dojrzałości?
      Optymalnym rozwiązaniem przedstawianych kwestii byłyby karty ubezpieczeniowe dla użytkownika "tylko do odczytu" ze złączem USB - każda wizyta byłaby odznaczana w układzie karty, a pacjent miałby możliwość wydrukowania sobie zawartości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka