Dodaj do ulubionych

Ogrodnictwo na Chopina?

14.10.11, 14:32
Witam!
Mam w planach założenie dość dużego ogrodu.
Gdzie najlepiej bedzie kupować rośliny? Polecono mi Ogrodnictwo na Chopina, co sądzicie o zakupach tam? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia związane z tą firmą?
Obserwuj wątek
    • Gość: alanka Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.11, 14:46
      większy wybór asortymentu oraz cen znalazłam w ogrodnictwie/szkółce w Przytoku, w Cisie w Starym Kisielinie oraz w Wilkanowie - takie duże ogrodnictwo, najłatwiej chyba trafić wjeżdżając do Wilkanowa od obwodnicy na poziomie zjazdu do Buchałowa. Jednak w kwestii iglaków nie do pobicia jest IGLAK z Jędrzychowa. te punkty gorąco polecam bo i swój ogródek urządzałam, i przyjaciołom po tej zimie dużo wymarzło i szukaliśmy wielu roslin do uzupełnień., a na skwerek przed moją pracą dostałam nawet coś gratis, albo z dużym rabatem, więc naprawdę dobrze pojechać i przynajmniej sprawdzić :)
      • Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.06.15, 21:11
        Gość portalu: alanka napisał(a):

> Jednak w kwestii iglaków nie do pobicia jest IGLAK z Jędrzychowa.
        > te punkty gorąco polecam bo i swój ogródek urządzałam,
        > i przyjaciołom po tej zimie dużo wymarzło ...

Iglaki raczej nie wymarzają.

Mam cedry atlaskie z gór Atlasu w Afryce. Mam cedry libańskie z klimatu śródziemnomorskiego czy jak to się teraz czasem z obca mówi mediteralnnego i jeszcze nie spotkałem się z tym, by jakiś iglak wymarzł.

Przyczyną obumierania iglaków jest najczęściej szkodnik, albo brak podlewania. Nie należy zapominać, że iglaki zimozielone asymilują również zimą, a więc również zimą potrzebują podlewania. Szczególnie te niedawno posadzone, bez rozbudowanego systemu korzeniowego.

• zb.wolny Re: Ogrodnictwo na Chopina? 04.07.15, 00:27
          7
          • Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.07.15, 06:40
            zb.wolny napisał:

> 7

Rozumiem. Wolisz gry. Ogrodnictwo cię nie interesuje.
            • Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.07.15, 20:27
              Kogoś w ogóle ten temat interesuje?

• Gość: macias Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.11, 14:57
      Chopina-Bardzo,bardzo drogo...Nawet przy dużych zakupach właściciel nie przewiduje żadnego gratisu,ani obniżki...
      Duży wybór jest w Ochli zdaje sie że to ul. Zielonogórska od ulicy widać szklarnie..ale tam też podobno dość drogo...
      Dość duży wybór jest w ogrodniczym na Rynku (targowisku) czynne codziennie od pon-sob ul.Fabryczna.
      Rośliny w przystępnych cenach kupisz na Giełdzie w niedzielę ul.Zjednoczenia 102
      Podobno na Jędrzychowie jest fajny wybór.
      Markety - niedrogo...ale zawsze coś dziwnego się dzieje z tymi krzewami czy sadzonkami...w dziwny sposób padają,zanikając wiem co oni robią .Ja już w marketach nie kupuje krzewów i kwiatów.
      Fajny wybór i niedrogo było na Batorego ale teraz jest tam pusto,był tam komis samochodowy.
      • Gość: Maria S Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.14, 10:07
        bzdury
        daje rabat i gratisy goraco polecam
        • Gość: rolf Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.14, 12:03
          g..o prawda. Kupowałem u niego kilkanaście razy nigdy nic nie dostałem. Zakupy były spore, bo zakładałem ogród na dużej działce.Nawet na zwróconą uwagę ze jakaś roślina która mnie b.interesuje nie jest u niego w najlepszej kondycji parzył na mnie i nie opuścił ani złotówki !
          Teraz gwałtu-rety sprzedaż nie idzie to nagle gratisy się znalazły ?? Hehe Konkurencja swoje robi
          Ogrodnik ten był przez lata "potentatem" w ZG ocknął się za późno ...
          Po prostu znany jest z chytrości , słyszałem to od byłych jego najemców kiosku obok :)
          • Gość: pszczelarz Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.14, 10:28
            Kupowałem u niego drzewa i nie odniosłem negatywnego wrażenia. Wręcz przeciwnie, chciałem za wcześnie sadzić drzewa, a on mi odradził i polecił poczekać więc ryzykował że pójdę gdzie indziej (nie brał żadnej zaliczki). Gdy przyszła odpowiednia pora kupiłem u niego 30 drzew owocowych. Nie przyjęło się tylko jedno, a z dwóch wiśni już w tym roku mogłem zerwać kilka owoców. W tym roku wziąłem u niego lipy. Jak się przyjmą to w przyszłym roku może coś na żywopłot u niego wezmę.
            • Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.06.15, 22:33
              Gość portalu: pszczelarz napisał(a):

> W tym roku wziąłem u niego lipy.

Ja w Zatoniu kupiłem lipę warszawską. Piękne drzewo. Nawet zimą ma swój urok. Myślę, że pszczoły też są zadowolone. W ogóle u mnie pszczoły czują się jak u siebie.

• Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.05.15, 06:40
        Gość portalu: macias napisał(a):

> Markety - niedrogo...ale zawsze coś dziwnego się dzieje z tymi krzewami
        > czy sadzonkami...w dziwny sposób padają,zanikając wiem co oni robią .

Czasem jest to masówka z Holandii nawożona dolistnie. Dla roślin bez odpowiednio wykształconego systemu korzeniowego może być szokiem zmiana systemu nawożenia.
    • hibiskus22 Re: Ogrodnictwo na Chopina? 14.10.11, 18:15
      Dziękuję serdecznie za opinie. Napewno skorzystam. Marketowych to raczej nie chcę:)
      Pozdrawiam
      • Gość: ogrodnik Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.205.83.224.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.10.11, 19:38
        j a kupuje drzewka i krzewy w instytucie PAN kórniku k/poznania .Duży wybór i jest niedrogo.
        • Gość: nicelus Kórnik jest godny polecenia. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.05.15, 06:43
          Gość portalu: ogrodnik napisał(a):

> j a kupuje drzewka i krzewy w instytucie PAN kórniku k/poznania .
          > Duży wybór i jest niedrogo.

Dobra rada, ale niestety daleko.
    • Gość: hanys Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 08:05
      chcesz kupić dobre krzewy? polecam u Stasia w Zatoniu tam są naprawdę dobre krzewy. Wszystkie sadzonki są z mateczników u niego wychodowanych. Kawałek od zielonej góry ale warto pojechać i tam są pewne rośliny.
      • Gość: Kiepski interes? Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.04.15, 14:54
        polecam u Stasia
        Ćwiartki 1 przez 2 - daje na "zeszyt"
        • Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.05.15, 06:47
          Gość portalu: Kiepski interes? napisał(a):

> polecam u Stasia
          > Ćwiartki 1 przez 2 - daje na "zeszyt"

To nie ten u którego jesteś stałym klientem.
      • Gość: nicelus Zatonie gorąco polecam! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.05.15, 07:14
        Gość portalu: hanys napisał(a):

> chcesz kupić dobre krzewy? polecam u Stasia w Zatoniu

Nie wiem czy o tym samym myślimy. Po wjeździe do Zatonia wąska droga w lewo?

Już ponad dwadzieścia lat jestem tam klientem. Rośliny sadzone "z sercem", te zwykłe i te egzotyczne, muszą dobrze rosnąć. Gorąco polecam.

Tak wygląda dziś mój ogród od wiosny 2014 do wiosny 2015.

• Gość: nicelus Re: Zatonie gorąco polecam! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.05.15, 00:12
          Wczoraj zrobiłem cztery nowe zdjęcia mojego ogrodu. Na ostatnim zdjęciu drozd śpiewak wysiaduje jajka w gnieździe zrobionym na cedrze atlaskim porośniątym bawarskim kiwi.

• Gość: Lucyna Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.play-internet.pl 26.10.11, 17:32
      Od dłuższego czasu zaopatruję się w ogrodnictwie na Chopina, upusty lub gratisy też sie trafiają, można tam liczyć na fachowe doradztwo i miłą obsługę:)
      • Gość: miki Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.centertel.pl 02.11.14, 19:25
        też polecam
        • Gość: magda Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.centertel.pl 30.04.15, 12:02
          Tragedia. Nigdy więcej tam nic nie kupię. Straszny szef!! w niczym nie doradzi tylko ma o wszystko pretensje, o nic nie można się go zapytać, traktuje klientów jak intruzow. Nie polecam. Omijać dalekim łukiem ten sklep
          • Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.05.15, 22:29
            Gość portalu: magda napisał(a):

> Straszny szef!! w niczym nie doradzi
            > tylko ma o wszystko pretensje,
            > o nic nie można się go zapytać,
            > traktuje klientów jak intruzow.

O co zapytałaś?

• Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.15, 07:32
            Gość portalu: magda napisał(a):

> Straszny szef!! w niczym nie doradzi
            > tylko ma o wszystko pretensje,
            > o nic nie można się go zapytać,
            > traktuje klientów jak intruzow.

Zupełnie odwrotnie w Zatoniu. Nawet gdy jedna kobieta pytała:

- Ohhhh! Jakie to piękne! Ale gdzie to ja wsadzę?

Pan z całym spokojem jej odpowiedział:

- Do ziemi.

• Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.05.15, 20:59
        Odpowiadasz na:
        Gość portalu: Lucyna napisał(a):

> ... , upusty lub gratisy ...

Możesz pokazać jak prezentują się w Twoim ogrodzie?

Ja mam u siebie w ogrodzie egzoty z Zatonia, które u mnie prezentują się bardzo dobrze wiosną i jeszcze lepiej prezentują się jesienią. Nie wstydzę się pokazać:

Wiosna 2013

Jesień 2013

• Gość: nicelus Podziękowanie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.05.15, 20:32
      Dziękuję osobie która ok. 20 lat temu w Zielonej Górze pytana o sklep ogrodniczy doradziła mi jechać do Zatonia. Dzięki temu mam teraz mój piękny ogród.

:)

• Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.05.15, 06:42
      hibiskus22 napisał:

> Mam w planach założenie dość dużego ogrodu.

Coś w rodzaju Britzer Garten?

• Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.06.15, 06:19
      hibiskus22 napisał:

W dużym ogrodzie ważną rolę spełnia mała architektura.

Kilka moich zdjęć zrobionych w Poczdamie.

• Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.15, 18:32
      Nie macie żadnych roślin do pokazania?

Może chociaż na parapecie okiennym coś macie?

U mnie co roku kwitną storczyki.

• Gość: nicelus Wszystko dla sztuki. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.15, 07:08
      Czasem na drzewach wiszą artystki.

Gdy kamera się wyłączyła, jeszcze pół godziny wołała o pomoc. Na szczęście nikt z jej znajomych nie przechodził w tym czasie.

Wszystko przez to, że nie była w harcerstwie i nie nauczyła się prawidłowo wiązać węzły.
      • Gość: nicelus Jadę zobaczyć ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.08.15, 14:53
        ... co u mnie na drzewie wisi.

• Gość: nicelus Wiszą jedynie ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.15, 17:49
          ... owoce paulowni.

• Gość: breathless Re: Wiszą jedynie ... IP: *.gorzow.mm.pl 10.09.15, 17:58
            Po szkole policealnej?
    • Gość: nicelus Re: Ogrodnictwo na Chopina? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.08.15, 00:21
      Macie już kielichowiec "Venus"?

• Gość: nicelus Berliński targ bylin. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.15, 21:03
      hibiskus22 napisał:

Przyjedź za tydzień na targ bylin w ogrodzie botanicznym w Berlinie. Bądź przed otwarciem, gdyż wtedy organizują się grupy po 20 osób by zapłacić taniej za wstęp. Nie tylko byliny można kupić.

Jesienny targ bylin 5+6 września 2015.
      Wiosenny targ bylin 2+3 kwietnia 2016.

Berliński targ bylin w ogrodzie botanicznym:

www.berliner-staudenmarkt.de/index.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka