zrjn 22.04.13, 17:17 Ile planetariów mamy w Polsce? Po jaką ch...erę jeszcze jedno? Następny pomnik dla jakichś władz? zrjn Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aqq Re: Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Pot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 17:52 Zburzyć w cholerę, zaorać i zasiać trawę. Taniej i bez problemów. Na remont miliony, na utrzymanie miliony... A może znajdzie się chętny na market ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 68-100 Re: Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Pot IP: *.backiel.com.pl 22.04.13, 19:25 Najlepiej market słomiański. Ty, ele - jest pomysł dla ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Re: Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Pot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 19:33 Jak dla Ele to estrada. Scena jest, kurtyna toże, tylko mikrofon i on; Ele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seler Re: Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Pot IP: *.play-internet.pl 22.04.13, 20:23 Pierwyj mieżdunarodnyj kacapskij fiestiwal :) Odpowiedz Link Zgłoś
cerebralshunt Re: Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Pot 22.04.13, 19:48 Jakos trzeba te kase zmarnowac. Mozna by dac te kilkanascie (docelowo kilkadziesiat) duzych baniek na rozwoj miasta, na cos co przyniosloby miejsca pracy, ale w sumie lepiej na przerosniete ego zarowno wladz miasta jak i (niektorych z) wladz uniwersytetu. KTO UTRZYMA PLANETARIUM?! Z CZYICH PIENIEDZY?! c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ucho Re: Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Pot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 05:56 Szymek, żyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele Fadia el Hage Re: go hom jude ! IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 07:56 www.youtube.com/watch?v=Oj-5jX05tVc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magister Typować numerki IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.13, 08:17 W Lotto jest kumulacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymek Re: Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Pot IP: *.hosts212.ostrowski.pl 24.04.13, 12:13 żyję, żyję ale jak czytam newsy gazetowe i dyskusję na forum, to mi cycki z żalu opadają. Ja rozumiem, że można wytargać kilka baniek z funduszy UE po to, by je władować w coś, co dumnie będzie się nazywać "Planetarium". świetnie. gratuluję. będzie kolejny budynek. Mam jednak jedno pytanie do redaktorów gazety - czy jest możliwe aby pod każdym wpisem na temat nowej inwestycji uniwersytetu podawać metraż wszystkich budynków UZ oraz aktualną liczbę studentów? Czy może jest to informacja tajna? A przeciez te pieniądze, które weźmie prawdopodobnie SKANSKA za adaptacje byłego kina na planetarium można przeznaczyć na inne inwestycje - i nie mam na myśli tu tworzenie nowych urzędów do spraw walki z bezrobociem ani też dotowania groteskowych kursów operatorów koparek lub wózków widłowych. Ale życie jest życiem i będzie tak jak zwykle - były rektor, który teraz biega za Kubickim i mu doradza jak tu połączyć wieś z miastem - miał zawsze wielkie plany w stosunku do byłego kina sąsiadującego z pałacem rektorskim. tak bardzo mu się spodobała ta perełka architektury PRL-u, że nawet zagordził, że "palnie sobie w łeb" jeżeli w tym budynku będzie coś innego niż to, co on sobie wymyślił. A Zielonogórzanom pozostaje tylko czekać aż śmiałe wizje wizjonerów lubuszczyzny się zmaterializują za unijne pieniądze. I tylko naiwniak doszukiwałby się w tym sensu, jakiejś iskry racjonalności. Bo tam gdzie w grę wchodzi ambicja oraz ego tam rozum zwykle śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klo Re: Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Pot IP: *.centertel.pl 23.04.13, 08:18 Miasto wydaje kupę szmalu aby oddać. UZ? To pokazuje zabawę władz miasta z podatnikami. I co bzdury gadają, skoro na opisie zdjecia już jest założone, że to współpraca z Niemcami ma być. Ale Kaliszuk jak zawsze kręci......lody. Z lrpo.... Jasne. Jak taka władza robiąca co im się tylko podoba chce połączyć się z gminą, to ludzie przejrzyjcie na oczy, bo to jest mało śmieszne......Ci w mieście szczególnie. A za długi generowane przez magisgrat ZG będzie długie lata płacić sama...przykład UZ wystarczy, a teraz rektorcio nieudacznik w zarządzaniu bedzie łączyć gminę. Z miastem. Horror. Ale takich specjalistów ma Kibucki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seler ele! - kosy na sztorc! IP: *.play-internet.pl 23.04.13, 08:55 "popa" jak wodza szkalują: Gość portalu: klo napisał(a): > Miasto wydaje kupę szmalu aby oddać. UZ? To pokazuje zabawę władz miasta z pod > atnikami. I co bzdury gadają, skoro na opisie zdjecia już jest założone, że to > współpraca z Niemcami ma być. Ale Kaliszuk jak zawsze kręci......lody. Z lr > po.... Jasne. Jak taka władza robiąca co im się tylko podoba chce połączyć się > z gminą, to ludzie przejrzyjcie na oczy, bo to jest mało śmieszne......Ci w mi > eście szczególnie. A za długi generowane przez magisgrat ZG będzie długie lata > płacić sama...przykład UZ wystarczy, a teraz rektorcio nieudacznik w zarządzani > u bedzie łączyć gminę. Z miastem. Horror. Ale takich specjalistów ma Kibucki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pompon80 TAK CHCĘ IP: 212.109.137.* 23.04.13, 09:54 nie tylko chodniki, ścieżki rowerowe i drogi się liczą. Rozrywka tez jest ważna. Jestem ZA!Jestem za wagmostawem, za zoo, za oceanarium za ścieżkami zdrowia, za planetarium i za ogrodem botanicznym i za basenem odkrytym. Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ly-86 Re: Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Pot 23.04.13, 09:56 PLANETARIUM!!! już od dawna o tym mówię. to idealny pomysł. Wycieczki ze wszystkich szkół na południu województwa :) WSPANIAŁY pomysł :) Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ly-86 Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Potrz... 23.04.13, 10:04 kto utrzyma planetarium? no ja nie wiem co wy gadacie! jestem pewny, że będzie sie to finansować samo. Przykład? Niemieckie Cottbus. Miasto zupełnie nieciekawe turystycznie, ale umie się sprzedać! W takim Cottbus, z którego wyjechali wszyscy młodzi ludzie funkcjonuje planetarium. Jestem pilotem wycieczek i wycieczki do planetarium jeżdżą z Zielonej Góry właśnie do Cottbus - zaznaczam, że tamto planetarium pamięta jeszcze poprzedni ustrój ;) cena? 2 euro. Uważam, że to bardzo dobra inwestycja! Dodajmy jeszcze centrum przyrodnicze i moje marzenie - nie duże zoo (które w Cottbus również funkcjonuje) i Zielona Góra staje się ciekawym turystycznie miastem i jestem pewny, że wszystkie szkoły w promieniu 80 km jeżdżą na wycieczki do Zielonej Góry :) Czy wy na prawdę uważacie, że Planetarium to zły pomysł? Jeśli tak, to źle życzycie miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Re: Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Pot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 13:52 Może na początek zanim zaczniemy rozmawiać co ma Cottbus, a co chce mieć Zielonka warto zacząć od tego; www.cottbus.de/unternehmer/branchen/przemysl_samochodowy_technika_transportu,255035107.pl.html "Wodotryski" są pochodną możliwości, a te ściśle związane są z kasą. Poczynając od Frankfurtu przez Eisenhuttenstadt, Guben do Cottbus mamy do czynienia z dość silnym okręgiem przemysłowym, nieporównywalnie większym od zielonogórskiego, nowosolskiego ... sulechowskiego razem wziętych. Odpowiedz Link Zgłoś
mi-ly-86 Chcemy mieć planetarium? Musimy zapłacić. Potrz... 24.04.13, 09:17 owszem, zgodzę się, że przemysł jest tam dużo silniejszy, tyle, że ni jak sie to ma do potencjału miasta. Moim zdaniem Zielona ma dużo większy potencjał od wspomnianego Cottbus, pomimo bardziej rozwiniętego przemysłu we wspomnianym. Jak widzę w Cottbus rozbierane bloki, wieżowce i kamienice, porzucone i puste budynki i to nie dwa, czy pięć ale SETKI! to pokazuje, że miasto przeżywa ogromną recesję. A jeśli chodzi o planetarium czy zoo, czy centrum przyrodnicze, Uniwersytet czy nawet Focus Park - to wszystko wpływa na rozwój i potencjał miasta. Owszem, bez przemysłu i nowych miejsc pracy miasto się nie rozwinie, ale bez pozostałych również cięzko mówić o rozwoju, bo to buduje potencjał całego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś