Gość: ziel. IP: *.uz.zgora.pl 30.12.04, 08:25 W związku z artykułem o pobiciu uwazam że za dopuszczenie do takichn zdarzeń winien jest wychowawca klasy, pedagog a szczególnie Dyrektor Szkoły, który miał sygnały o tym małym zbuju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mama ucznia Re: Uczeń pobił kolegę IP: 82.160.65.* 30.12.04, 08:44 jestem mamą chłopca , który chodzi do tej klasy.Fakt jest taki , że pan dyrektor oraz grono pedagogiczne po cichu przyzwalało na takie postępowanie zarówno tego chłopca jak i jego matki.Nie raz od czterech lat prosiliśmy , by coś z tym problemem zrobić.Niestety jak napisano w artykule nie zrobiono nic.Dokumentacja na temat ucznia jest niekompletna.Wczoraj odbyło się spotkanie z Panem Fedorowiczem gdzie została rodzicom przedstawiona prawdpodobnie spreparowana notataka z opisanego zdarzenia.Co do nagan to czy one nie powinny być udzielone temu chłopcu wcześniej?Czy musiało dojść do takiej tragedi?Pani pedagog mowi o pomocy psychologicznej dla sprawiającego problemy chłopca a gdzie opieka dla reszty klasy , która bardzo przeżywa to zdarzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anzio Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.12.04, 11:01 Tak, nauczyciele sa w zmowie, pewnie, nauczyciele, szkola sa winni - tak wlasnie postepuja dzis rodzice - odpowiedzialnosc za dzieci nalezy do innych a potem nie trzeba czekac na efekty. Pewnie rodzice tego, ktory pobil tez maja pretensje do szkoly, ze ani wychowawca ani pedagog nie zmienili jego postepowania, do tego wczesniej pewnie jak lwy bronili swego synusia przed poniesieniem konsekwencji wczesniej wybrykow ("pojde do kuratora, ze pan obraza moje dziecko, mowiac, ze to zwykly bandzior!") Ludzie opamietajcie sie! I zacznijcie sie wreszcie interesowac swoimi dziecmi! Jakos dziwne, ze dzis rodzice poszkodowanych mowia, ze wiedzieli o wczesniejszych przypadkach ale w zaden sposob nie zareagowali, czy tak trudno sie przyznac, ze wczesniej nie interesowaliscie sie, badz bagatelizowaliscie (co na jedno wychodzi) wybryki tego chlopaka, przeciez stale molestwoana przez wielu rodzicow dyrekcja mialaby silny argument za np. przeniesc chlopaka do innej szkoly lub umiescic go w osrodku szkolno-wychowawczym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Uczeń pobił kolegę IP: 82.160.65.* 30.12.04, 11:50 reagowali reagowali.jest wiele dowodów na to zarówno u pani pedagog jak i na policji i dyrektora tej szkoły.pan dyrektor chronil tego chlopca mowiac ze trzeba przeczekac, ze to trudny przypadek.jesli nie wiesz jak było nie zabieraj głosu!!!!!!!!!dyrektor ma wiele argumentow zeby przeniesc chlopaka do innej szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aja74 Re: Uczeń pobił kolegę IP: 212.244.166.* 30.12.04, 13:25 Sprawa rosta. Wprowadzic takie prawo by latwo bylo ucznia zawiesic w prawach lub usunac ze szkoly. Taki jeden z drugim zakoncza swoja edukacje na pierwszej klasie podtawowki i zasila grno pod mostem. A na powaznie to system jest chory gdzie chroni sie ucznia a nie nauczyciela. A coraz wiecej bandziorow w szkolach. AJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAXX Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.12.04, 08:51 Najgorsze jest to ,że wszyscy udają ,że deszcz pada- a to uczniowie pluja kadrze na glowe. Ani nauczyciel ,ani wychowawca ,ani dyrektor nie chce robić z takich zdarzeń afery, bo uslysza ,że sobie rady nie daja.....A tak naprawde w/g prywatnych szacunków nauczycieli ok.20-30 % mlodzierzy uczącej sie ma takie problemy,że powinni uczyc sie nie w szkolach szeroko dostępnych a SPECJALNYCH....jak nie wierzycie to porozmawiajcie z jakims nauczycielem prywatnie ,przy piwku to ciekawych rzeczy się dowiecie ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek [...] IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.12.04, 09:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxpt Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.ceron.pl 30.12.04, 09:29 na przerwie , o ktorej mowa nie było dyzurującego nauczyciela. Pani , która miala pełnic dyzur nie pokazała sie na korytarzu.Tak przekazują dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 09:19 Gó..arz pobił moją bratanicę, i co?? Absolutnie nic, jej dał spokój zabrał się za inne dzieci - chyba jest coś nie tak - i z nim i z jego rodzicami, i z dyrekcją i z gronem pedagogicznym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chuligan Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 09:37 Dać mi tego gagatka! A tak na poważnie - musiałby gnojek dostać dobrą "kocówę" od silniejszego od siebie! Niestety nie widzę lepszego rozwiązania .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:32 Tak,tak, masz rację winien wychowawca, pedagog, dyrektor :-). Taki wychowawca np. ma tylko tego jednego ucznia i co najmniej dwie godziny lekcji wychowawczej tygodniowo żeby zająć się jego wychowaniem, dyrektor też nie ma nic do roboty....., zastanów się człowieku co Ty za bzdury wypisujesz. Winni są rodzice co takiego gagatka wychowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Uczeń pobił kolegę IP: 195.136.122.* 30.12.04, 10:43 SP1??? Czy tu chodzi o "Bezpieczną Jedynkę", która robi wspaniałe akcje za pieniądzą p. Bartkowiaka, zwanego też Fundacją Bezpieczne Miasto? Ta szkoła wciąż uchodzi za dobrą i bezpieczną. W rzeczywistości jest przepełnionym molochem, gdzie dzieci uczą sie do 17. Co się dziwić, że nauczyciele i dyrekcja nie dają rady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: low Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.ztpnet.pl 30.12.04, 11:14 A ja słyszałam,że jaśnie pan dyrektor to w SP1 nauczycieli przyjmuje tylko w określonych godzinach.Wyglada to jak audiencja.To pewnie maja niezły przepływ informacji w tej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filozof Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.12.04, 16:00 W innych szkołach też sa lekcje do godziny 17, a z pieniedzy fundacji moze skorzystac kazdy tylko trzeba miec pomysl na takie wspaniale akcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 12:32 Władze w tej sprawie chowają głowę w piasek. Wszystkim przypominam historię nauczyciela z Gimnazjum nr 2 w Zielonej Górze, który w ubiegłym roku "naruszył nietykalność cielesną" chama, który zaśmiecał z okna klasy podwórko. Jak to się skończyło? - przypomnijmy - nauczyciel został zmuszony do przejścia na emeryturę. Nikt nie wstawił się w jego obronie, czyli my nauczyciele wolimy odwracać głowę od problemu niż go roawiązywać - tak też chcą władze zarówno miejskie (dlaczego w trybie natychmiastowym dyrektor za zaniedbamnie nie został odwołany albo przynajmniej obdażony naganą?) jak też kuratoryjne (które stwierdzają, że w papierach wszystko było w porządku!) I tylko mały szczegół - rodzice , którzy wysali syna do publicznej szkoły mogą Bogu dziękować, że zachowa życie - ALE NIKT NIE JEST WINNY I WSZYSTKO JEST W PORZĄDKU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.12.04, 13:36 władze przyjęły bardzo sprytną zasadę - najważniejsze nie narażać się rodzicom, gdyby odesłały z kwitkiem kilku upierdliwców, to może inaczej sprawy by się miały, a tak zawsze wina spadnie na nauczyciela, tak jak w wojsku na szeregowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernee Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 14:21 Na sprawę patrze jako były nauczyciel (od 15 lat nie pracuje w szkolnictwie). Uważam że wine za tego rodzaju problemy ponoszą głownie rodzice. Ale i nauczyciele nie sa bez winy. Nie dlatego że nie potrafią uczyć czy wychowywac. Potrafia i to lepiej od rodziców. Tylko nie kto inny jak nauczyciele tworzą związki zawodowe, które nic nie zrobiły przez tyle lat aby prawo oświatowe poszło we właściwym kierunku. Zwiazki są zainteresowane wyłącznie kasą (w różnej formie: podwyżki, dofinansowania, bony na święta itp), a przecież ich kompetencje są o wiele szersze, włącznie z możliwością inicjatywy ustawodawczej. Odpowiedz Link Zgłoś
matmi Re: Uczeń pobił kolegę 30.12.04, 15:09 bił od 4 lat? tzn jak sie zjawił w szkole to już zaczoł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 21:19 Tak tylko przyszedł do naszej klasy i zaczął bić. My się na niego skarżyliśmy rodzicom, rodzice nie reagowali na to, aż doszło do wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedna z mam Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 18:40 Oj Kasiu, Kasiu! Rodzice reagowali ,jak zresztą mogłaś przeczytać wcześniej. Tyle, że jak się okazuje mało skutecznie, niestety!Szkoda, że decydenci w naszym kraju zajmują się duperelami a nie widzą potrzeby dokonywania zmian w szkolnictwie, tak aby nauczyciele i rodzice mogli skutecznie wpływać na zachowania uczniów i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 18:59 Prze[raszam, rodzice reagowali tylk dyretor nic nie robił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madryglos Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.12.04, 15:37 Ludzie, czemu wy jesteście tacy głupi i naiwni??~!! Odwalcie się od dyrektora szkoły i nauczycieli bo to nie jest ich wina! Trzeba zadać sobie pytanie, a gdzie są rodzice tego małego kryminalisty?? Odpowiedz: w psychiatryku!! Jego matka jest nawiedzona, tak samo jak jej syn kryminalista!! Wina stoi po stronie rodziców i tego małego zbója!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.chemo.tuniv.szczecin.pl 30.12.04, 16:52 chore jest prawoo polskie p.... gó..arzowi należy sie kara chłosty za każy wybryk i każdemu uczniowi za chamstwo jak było dawniej gó..arz ze strachu musi po gaciach robić Z tym, że nalezy wyjaśnic od przedszkola dokładnie, że za takie i takie zachowanie jest kara chłosty po prostu w d... tak aby sie posikał i zapamietał, że jeśli skrzywdzi gnój jeden drugiego, to dostanie taki w... l, że zapamieta do końca życia. A należy zacząc od posłów, którzy chcą karać rodziców za klapsy czy nawet solidne lanie.Niech sobie wezma na wychowanie zwyrodnialców albo niech morde zamkna i nie wpieprzaja sie z "wychowaniem" do rodzin. Przerabiałem to już dokładnie, jak moje dziecko przyszło ze szkoły i mówiło, że nie musi rodziców słuchać (bo Pani pedagog tak powiedziała - sprawdziłem to i to fakt)i jest wolny oraz że może robic co chce bo on ma prawo. A starego do prokuratora może podać i wmówić, że jest pedofilem (to jest modne ostatnio - a udowodnić, czy zaprzeczyć w sensie prawa to naprawdę trudno). Prosze zwrócic uwagę jak Panie sędzinie chronia gó..arzy bandytów, jak sprawy o rozboje toczą się długo i często kończą sie niczym a później rosną 'Blokersi" , którym wszystko wolno i prawo maja gdzieś (ktos to ładnie załatwi aby było dobrze.Po prostu czują sie bezkarni. Kiedyś można było zwrócić młodzieży na zachowanie a część przynajmniej poczerwieniała. Teraz proszę pedagogów od teorii aby w autobusie zwrócili bandzie gó..arzy uwagę, to co najwyżej będą wyzwani od .... albo dostana między oczy. Gnojstwo i gó..arstwo należy tępić bezwzglednie od małego. Taki zanim zrozumie, że robi źle niech robi po gaciach ze strachu najpierw. Swiadomośc przyjdzie z czasem. Bo człowiek nie robi źle, dlatego że boi się (niektórzy - znaczna część muszą się najpierw bać zanim zrozumieją)tylko dlatego,że zło jest złem samym w sobie. Pozdrowienia na Nowy Rok dla palestry adwokatów broniacych bandytów i dla pedagogów, którzy maja papier na rozum ale nic poz tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.12.04, 17:00 masz rację, karać i nagradzać , bez tego nie ma wychowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:08 Tak jest wszyscy są winni oprócz tych co wymieniłeś jeszcze prezydenci Bush i Kwaśniewski, żydzi, masoni cykliści ONZ i UE tylko nie ten gó..arz co bił i jego starzy co najpierw go zrobili a potem olali i chowają go na bandytę pasuje ci ziel? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_romek Re: Uczeń pobił kolegę 30.12.04, 22:27 To przecież problem stary jak świat. Zawsze w szkole sie znajdzie jakis gnojek ktory robi takie numery, a winni są oczywiście źli nauczyciele i wychowawcy. Jak ja chodziłem do podstawówki to na takich bezczelnych gó..arzy był tylko jeden sposób: zawsze ktoś miał starszego brata, znajomego itd. itp., który po prostu spuszczał delikwentowi potężne manto, i możecie mi wierzyć lub nie, metoda była niemal w 100% skuteczna! Wiem, wiem, to brutalne, nieetyczne i niewychowawcze, ale innego rodzaju kary stosowane przez szkołe jak: obniżona ocena ze sprawowania, groźba wyrzucenia ze szkoły, publiczna nagana i inne śmieszne "kary" sprawiały, że łepek zamiast sie bać, czuł sie jeszcze bardziej bezkarny i dumny z tego, że ma złą opinię i się go wszyscy boją. Wyrzucą go ze szkoły? I co z tego, pójdzie do innej (bo przecież musi) i będzie bił dalej, i jeszcze będzie się szczycił tym, że go wyrzucili. DLATEGO DO ZAINTERESOWANYCH APELUJĘ O JAK NAJSZYBSZE SPUSZCZENIE GÓWNIARZOWI SOLIDNEGO LANIA! IM SZYBCIEJ TYM LEPIEJ, Z KORZYŚCIĄ DLA CAŁEGO SPOŁECZEŃSTWA! CZUWAJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksym Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.ztpnet.pl 30.12.04, 22:42 wszystkim wydaje się, że usunięcie uciążliwego ucznia to taka łatwa sprawa. moja mama też jest nauczycielką i widzę w jej oczach łzy bezsilności, spowodowane takimi młodocianymi bandytami a przede wszystkim ich rodzicami, którzy zaciekle bronią swoje dzieci ufając i wierząc im bezgranicznie. Rodzice!!! opamiętajcie się w porę bo za kilka lat wasze dzieciaki nie będą biły kolegów ale WAS !!! Czy dopiero wtedy zauważycie że wychowaliście dziecko nie tak??? Odpowiedz Link Zgłoś
andy54 Re: Uczeń pobił kolegę 02.01.05, 22:28 A może by tak wp....l spuścił ów uczeń dyrektorowi tej szkoły , to by zwrócił uwagę na problem wielu uczniów i rodziców? Ciekawe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elf Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 15:49 Ty Andy64 rozpędz się i trzepnij głową w ścianę!!! Może ci pomoże!!!Rodzice zajmijcie się soimi "pociechami"!!Wy macie problem z 1 dzieckiem i niedajecie sobie rady a tu się czepiacie szkoły !!!Problemy macie sami z soba i prznosicie je na szkołe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.01.05, 23:07 Elf jeżeli jesteś nauczycielem, a podejrzewam, że tak to pytam się gdzie byliście jak była przeprowadzana reforma oświaty, która wprowadziła do szkół pajdokrację. Dlaczego wtedy nie strajkowaliście. Jeżeli nie potrafisz sobie na te pytania odpowiedzieć to Ci powiem. Walczyliście tylko o korytko-przywileje (karta nauczyciela), spychając pozostałe rzeczy na margines. W chwili obecnej zbieramy tego owoce. System oświatowy jak służba zdrowia jest chory. Wiem coś na ten temat bo jestem mimo woli uczestnikiem tych wydarzeń. Zganianie wszystkiego na rodziców nie jest w porządku. Powiem winni rodzice, szkoła (nauczyciele z dyrekcją) administracja samorządowa (Wydział Infrastruktury) kuratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cirrus_the_Virus Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.01.05, 23:21 Czlowieku, piszesz o sprawach o ktorych nie masz pojecia. Nikt nauczycieli nie pytal o reforme - po prostu ekipa Buzka z boleszewicka wiara w lepsze jutro ja wprowadzila a kazdy, ktory oponowal byl traktowany jako jednostka ograniczona, zwolennik starego, zlego do szpiku systemu oswiaty. Jak w takiej atmosferze domagac sie opamietania? Ile czasu zostalo od momentu ujawnienia planow do wprowadzenia reformy??? Myslisz, ze ten czas i nastawienie owczesnej wladzy wystarczalo na podjecie jakiejkolwiek akcji protestacyjnej? Zreszta kazdy strajk w oswiacie komentowany jest jako akcja w obronie przywiliejow, ktorych podobno tak wiele posiadamy - a propos ochoczo oddam wszystkie przywileje Karty za place w wysokosci sredniej krajowej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yiyi Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 11:54 yyru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Uczeń pobił kolegę IP: 80.50.164.* 07.01.05, 09:19 Ciekawa jestem czy ktos z Was pamięta sytuację sprzed ok . 12-13 lat, kiedy to w ówczesnej SP11 jakiś "życzliwy kolega" popchnął koleżankę na kaloryfer, w wyniku czego dzieczynka zmarła. Jak skończyła się tamta sprawa? Może zamiast rozpatrywać winę tu - wartoby sięgnąć do przeszłości i sprawdzć parę faktów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Uczeń pobił kolegę IP: *.alpi / *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:30 :( Odpowiedz Link Zgłoś