Dodaj do ulubionych

karty paywave

27.05.13, 18:06
Jakie WDPD macie zdanie na temat tych kart? do mojej karty debetowej bank wlozyl musowo te funkcje, a ja mowiac szczerze, mam wielkie obawy co do ich noszenia w portfelu,
czy to jest bezpieczne i czy przypadkiem chodzace terminale nie moga sobie dowolnie sciagac kasy z karty?
Obserwuj wątek
    • autumna Re: karty paywave 28.05.13, 07:40
      > czy to jest bezpieczne i czy przypadkiem chodzace terminale nie moga sobie dowo
      > lnie sciagac kasy z karty?

Mogą, a jakże. Wszystkim tę opcję teraz pakują bez pytania. Poniewaz my nie zamierzamy z niej korzystać, mąż tę antenkę w karcie celowo zepsuł. Trzeba taki drucik przeciąć, instrukcje znajdziesz w necie.
      • 22pagoda Re: karty paywave 28.05.13, 09:35
        autumna, dzieki, myslalam ze jestem przewrazliwiona, nasluchalam sie kiedys w trojce audycji o tym jak masowo sciagali po kradziezy ludziom kase z konta kupujac bilety w automatach komunikacji miejskiej
        kurcze, przeciez po cos odeszlismy od podpisu do pinu, po jaka ch... takie ustrojstwo, chyba tylko szybciej i wiecej pieniedzy sie wydaje ..

dzwonilam do banku w roznych porach i rozmawialam z roznymi "konsultantami" - kazdy mowil co innego ale:
        dzisiaj systemy visa, mastercard juz domyslnie wprowadzaja ta opcje do wszystkich kart
        mozna ta opcje wylaczyc
        facet prawie mnie straszyl, ze jak wylacze, to nie bede miala mozliwosci realizowania platnosci w niektorych punktach, trudno, to konsument wybiera!
        • ja.dorcia Re: karty paywave 28.05.13, 10:08
          Ja na szczęście mam spokój do 2015, sama sobie wymieniłam na taką bez paypassa/paywave'a.
          Jak dla mnie, to cała ta funkcjonalność to porażka, powrót do lat '80 i żelazek, bo zasada działania identyczna. Bank zakłada że masz pieniądze na koncie i autoryzuje transakcje w trybie offline. Czyli, żadne limity nie zadziałają, bo jak? To trochę tak, jakby mieć limit na wodę na 1m3, po którym blokują ci dostawę, ale zepsuty wodomierz stoi w miejscu sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka