Dodaj do ulubionych

Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!!

IP: *.pu.kielce.pl 27.02.05, 13:20
Podobno znowu chcą reformować liczbę województw, zmniejszając ich liczbę do
12. Na liście do likwidacji: opolskie, świętokrzyskie, lubuskie oraz kujawsko-
pomorskie
Obserwuj wątek
    • Gość: dolnoślązak Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 13:35
      Warte przemyślenia i ostudzenia wielu głów. Mniej na administrację , to więcej
      na drogi, szpitale itd.
      • Gość: piter Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 27.02.05, 13:56
        Jasne. A kto pokryje koszty kolejnej reformy? Może jesteś chętny i może równie
        chętnie będziesz sie dzielił pieniędzmi z mieszkańcami połowy Lubuskiego, która
        znalazłaby się w Twoim województwie?
        • Gość: dolnoślązak Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 14:17
          Czy lepiej ładować w nieskończoność kupę szmalu w rozrośniętą dwuwładzę mało
          znaczącego województwa na mapie kraju( dane statystyczne ), czy ponieść jeszcze
          raz pewne koszty i doprowadzić finanse kraju do normalności, a administracje
          ograniczyć do zbędnego minimum.
          pozdrawiam
          • marti_b Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! 28.02.05, 12:08
            TO NIE PRAWDA!!!! SKAD MASZ TAKIE INFO? JA WIEM ZE MA BYC 20 WOJEWODZ...
            POWSTANA 4 NOWE Z SIEDZIBAMI W TAKICH MIASTACH JAK : KALISZ, CZESTOCHOWA RADOM
            I KOSZALIN...!!!
          • misterxy Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! 01.03.05, 12:58
            To o czym piszesz może doprowadzić do centralizacji danych regionów, np.
            Wrocławia. To jest bardzo szkodliwe dla społecznośći lokalnych.
            • Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.05, 18:55
              misterxy napisał:

> To o czym piszesz może doprowadzić do centralizacji danych regionów, np.
              > Wrocławia. To jest bardzo szkodliwe dla społecznośći lokalnych.

A nie sadzisz, ze jeszcze bardziej szkodliwa jest skrajna centralizacja panstwa
              tj. silna Warszawa - szafarz dobr wszelakich i slabe wojewodztwa zdane na jej
              calkowita łaskę?
        • Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.02.05, 14:22
          Gość portalu: piter napisał(a):
          > Jasne. A kto pokryje koszty kolejnej reformy? Może jesteś chętny i może
          równie
          > chętnie będziesz sie dzielił pieniędzmi z mieszkańcami połowy Lubuskiego,
          która
          > znalazłaby się w Twoim województwie?

Chyba polowa mieszkancow nie pracuje w administracji wojewodzkiej? :-)
          Byc moze tyle płaci podatki na jej utrzymanie. :-)
          Ja osobiscie bardzo niechetnie dziele swoimi pieniedzmi z urzednikami. :-(
          • Gość: poznaniak Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 15:01
            Aleście wszyscy optymiści!
            Ile lat żyjecie w tym kraju?
            Czy będzie 16, 12 czy 49 województw
            będzie taki sam bajzel!!
            • Gość: piter Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 27.02.05, 15:47
              Otóż to. Więc nie ruszajmy shitu by nie śmierdziało jeszcze bardziej.
          • Gość: piter Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 27.02.05, 15:45
            Chyba nie zrozumiałeś co miałem na myśli. Pisałem dolnoślązakowi o połowie
            lubuszan (mieszkańcy ex zielonogórskiego) bo tylu ich znalazłoby się w
            Dolnośląskim.
            • Gość: ja Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 15:51
              Mieszkancy bylego zielonogorskiego to nie 1/2 lubuskiego a 2/3 :)
              • Gość: MAXX Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.02.05, 16:04
                Osoboście uważam ,że Polska powinna być podzielona na 4 silne regiony powstałe
                na bazie granic 49 województw- cała AWS -ska reforma podziału na 16 województw
                i powstaniu powiatów okazała się kompletną klapą i nieporozumieniem ( przyklad
                bieda-województwa lubuskiego w którym wszyscy się żrą ze wszystkimi jest jednym
                z dowodów ,poza tym rozrost administracji,do tego słabe i liczne powiaty,brak
                rzeczywistej władzy marszałka -która to miała być podstawowym osiągnięciem tej
                reformy,wojewoda który miałbyć tylko przedstawicielem rządy w terenie a na
                dzień dzisiejszy dubluje urząd marszałkowski.....itd.itp.
            • Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.02.05, 18:24
              Gość portalu: piter napisał(a):

> Chyba nie zrozumiałeś co miałem na myśli.

A Ty chyba nie widziałeś mordek tj. :-)

> Pisałem dolnoślązakowi o połowie
              > lubuszan (mieszkańcy ex zielonogórskiego) bo tylu ich znalazłoby się w
              > Dolnośląskim.

Chyba przesadzasz, Cybinka i okolice nie znalazlyby sie w raczej w
              dolnoslaskim, a tylko tamte obszary lezą na Ziemi Lubuskiej :-)))
              Bo jezeli wszyscy dzisiejsi mieszkancy lubuskiego to lubuszanie, a nie
              mieszkancy woj. lubuskiego to analogicznie wszyscy mieszkancy woj,
              zielonogorskiego byli (są) zielonogorzanami. Ergo rowniez wszyscy mieszkancy
              Gorzowa w. w latach 1950-1975 byli (są?) zielonogorzanami :-)))
              Gorzowianie, czujecie sie zielonogorzanami!? :-)
              Ja sie lubuszaninem nie czuje.

• Gość: piter Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 27.02.05, 18:49
                A podobno to ja się czepiam. Widzę, że są lepsi :D
            • Gość: ZG Do pitera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 21:11
              "(mieszkańcy ex zielonogórskiego)" - to nie "połowa lubuszan", ale 2/3 !!!
        • Gość: Mania Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 08.03.05, 23:57
          Popieram Pitera. Jeśli chłopczyki w Wawie nie mają co robić to niech zajmą się
          rozwiązaniem najbardziej zabawnej instytucji w tym kraju!!! Myślę, że wszyscy
          wiedzą o co chodzi :)
    • Gość: florian Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.02.05, 16:30
      to już lepiej podzielić na 9 części - trzy na trzy, zlikwidować powiaty albo
      gminy, wg mnie wystarczą dwa poziomy. Zlikwidować jeden twór typu wojewoda albo
      marszałek, nie dofinansowywać partii politycznych ani kościołów, zlikwidować
      senat, nie płacić posłom ani radnym, zwracać tylko koszty podróży i ograniczyć
      koszty utrzymania biór poselskich. Zmniejszyć liczbę posłów o połowę. To tak na
      wstępie, smacznego
      • Gość: psko IM MNIEJ TYM LEPIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 16:45
        A co za róznica ile. Im mniej tym lepiej. Dla mieszkańcó nie ma większej
        różnicy czy stolica jest w Zielonej Górze czy Wrocławiu. Ale oczywiscie dla
        politykierów i urzędniczych pijawek jest różnica!!
    • Gość: psko Re: Mapa Województw !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 17:04
      www.webmedia.pl/irpo/mapa.htm
      www.webmedia.pl/irpo/dolns.gif
      • Gość: ja Re: Mapa Województw !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 17:47
        Moim zdaniem zamiast znowu kombinowac, dzielic, laczyc itd. powinno sie do
        konca realizowac reforme ktora juz pare lat temu zostala wdrozona. Mysle, ze
        zwiekszenie upawnien samorzadu wojewodzkiego i zmniejszenie do minimum
        administracji rzadowej to cele najwazniejsze.
      • Gość: POPIERAM !!! Re: MAPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 22:10
        www.webmedia.pl/irpo/mapa.htm
    • Gość: nicelus "mniej znaczy więcej" IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.05, 17:46
      opowiadam się za reformą administracyjną i nowym administracyjnym podziałem
      kraju na 49 powiatów i ok. 6 województw.

nowoutworzone powiaty są zbyt małe i nie posiadają wykwalifikowanej kadry.
      powierzone zadania rządowe wykonują nieodpowiedzialnie. wysocy urzędnicy
      powiatowi posiadają stosunkowo niskie kwalifikacje i stosunkowo wysokie
      zarobki. pomimo wysokich zarobków wykorzystują swoje funkcje w admninstracji
      państwowej do osiągania korzyści majątkowych w sposób nieuczciwy.
      małomiasteczkowe powiązania towarzyskie z sędziami i prokuratorami zapewniają
      im całkowitą bezkarność. utrzymanie małego i słabego powiatu stanowi duże
      obciążenie dla podatnika, a powiat nie przynosi oczekiwanych efektów.

powiat to pijawka dla gmin! np. w naszym powiecie podniesiono drastycznie
      opłaty za zającie pasa drogowego. tym prostym sposobem powiat przechwyci
      znaczną część pieniędzy z eu przeznaczoną dla gmin na dopłaty do budowy sieci
      kanalizacji i wodociągów.

minister dużo mówi, a mało robi, a czas to pieniądz. koszty rosną i czym
      później tym drożej będzie to krajowego podatnika kosztowało. problem małych i
      słabych powiatów został w ministerstwie zauważony i są przymiarki, aby
      likwidować małe powiaty, lub przynajmniej zmusić małe powiaty do łączenia się w
      większe jednostki. w naszym najmniejszym i najsłabszym ekonomicznie w
      województwie lubuskim powiecie efektem tych przymiarek było zaciągnięcie przez
      powiat długoterminowego kredytu ok. 4 mln. zł. z jednej oferty wybrano
      najlepszą i powiat musi zapłacić prawie 3 mln. procentów. nasuwają się pytania
      do ministra. jeżeli z zadłużonym powiatem nikt nie będzie się chciał połączyć i
      powiat trzeba będzie zlikwidować, to kto przejmnie to 7 mln. i pozostałe
      zadłużenia powiatu???

nicelus z nickwspak

• Gość: dolnoślązak Re: "mniej znaczy więcej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 18:01
        Masz rację. Cały ten istniejący podział administracyjny kraju to rak zżerający
        Polskę od srodka. Czas na leczenie, bo może być za póżno. Na całym
        cywilizowanym świecie "wszyscy" się łączą, a w naszym kraju zawsze jest
        odwrotnie.
        • Gość: nicelus Re: "mniej znaczy więcej" IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.05, 22:13
          "Radny – Stanisław Kubiak stwierdził, iż zapisy zawarte w projekcie uchwały
          w sprawie uchwalenia budżetu powiatu na 2005 rok dowodzą, iż Powiat Sulęciński
          funkcjonuje dzięki funduszom unijnym i kredytom"

Protokół nr XXIII/04 z sesji Rady Powiatu w Sulęcinie z dnia 22 grudnia 2004 r.

Ad. III pkt 5.

www.bip.powiatsulecinski.pl/subcontent.php?cms_id=553
    • marcin_zielonagora Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! 27.02.05, 18:22
      Nie jestem za likwidacją województw, przydałaby się jakaś solidna reforma jeśli
      chodzi o funkcjonowanie już istniejących. Wiem że cała administracja jest
      kosztowna i pochłania wiele środków finansowych, ale ja jako podatnik wolę żeby
      moje pieniądze dostali urzędnicy z naszego województwa, niż mam płacić na
      urzędników np. z Wrocławia. Obawiam się że rozwalenie naszego województwa
      spowoduje, że zarówno Gorzów jak i Zielona Góra staną się całkowitymi
      prowincjami, przecież administracja wojewódzka zatrudnia dużo ludzi, a i ranga
      tych miast będzie wtedy mniejsza. W naszym państwie nie potrafimy przecież
      przeprowadzić żadnej porządnej reformy, tylko zawsze coś trzeba poprawiać
      (obawiam się że podobnie będzie z nową reformą administracyjną). Może najpierw
      trzeba popracować nad tym, żeby tworzyć ustawy, których nie trzeba ciągle zmieniać.
      • Gość: dolnoślązak Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 18:31
        marcin_zielonagora - zauważ, że województwo Lubuskie to nie tylko Zielona Góra
        i Gorzów, ale Sulechów, Strzelce, Zary, Nowa Sól i wiele innych miejscowości.
        Czy w stosunku do ZG i GW nie są to prowincjonalne miejscowości ?
      • Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.02.05, 18:40
        marcin_zielonagora napisał:

> Wiem że cała administracja jest
        > kosztowna i pochłania wiele środków finansowych, ale ja jako podatnik wolę
        żeby
        > moje pieniądze dostali urzędnicy z naszego województwa, niż mam płacić na
        > urzędników np. z Wrocławia.

A mnie "nasi" urzednicy tak samo obchodza jak "obcy". Dla mnie podstawowym
        kryterium jest minimalizacja ich ilosci.

> Obawiam się że rozwalenie naszego województwa
        > spowoduje, że zarówno Gorzów jak i Zielona Góra staną się całkowitymi
        > prowincjami,

Bądzmy szczerzy, i tak sa prowincjami. Takie straszenie to jeden z
        elementow "mitologii" założycielskiej tego wojewodztwa.

> przecież administracja wojewódzka zatrudnia dużo ludzi,

I te stolki sa w istocie jedyna "racją bytu" powstania i istnienia tego
        wojewodztwa.

> a i ranga tych miast będzie wtedy mniejsza.

To rowniez pachnie jawnym egoizmem obu stolic wobec reszty wojewodztwa.

• Gość: psko Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:54
          Lubuskie to prowincja i nie ma co sie czarowac. To czy bedzie zielona góra
          leżeć w dolnośląskiem to nie mażadnego znaczenia dla niej. Ale ma dla paruset
          urzędasów którzy by stracili pracę. Z drugiej strony ci najlepsi awansowaliby
          do Wrocławia. I tak i tak lokalni politykierzy pokażą co potrafią w
          imię "lubuskie albo śmierć".
    • czarna_rozpacz szkoda ze tak pozno.... 27.02.05, 21:42
      chca liwidacji tego bekarta jakubowskiej,
      i kilku oszolomow dreptajacych po zebrach,
    • Gość: olo Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.02.05, 22:30
      niech nas przylacza do brandenburgii. Przed woja ta czesc polski dzisiejszej
      nazywala sie ost-brandenburg i stolice miala w poczdamie albo berlinie.....
      • dar54 Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! 28.02.05, 09:22
        Osobiście jestem za powrotem do starego historycznego podziału - Śląsk ze
        stolicą we Wrocławiu. Co tam Katowice da dla prowincjonalnego Opola - samo
        zniszczone - wymaga gruntownej odbudowy - planu Marschala
      • cancro Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! 28.02.05, 10:28
        Gość portalu: olo napisał(a):

> niech nas przylacza do brandenburgii. Przed woja ta czesc polski dzisiejszej
        > nazywala sie ost-brandenburg i stolice miala w poczdamie albo berlinie.....

Mylisz się! Przed wojną Zielona Góra i ziemie leżące na południe od łuku Odry
        (ale także Sulechów i Świebodzin) należały do prowincji śląskiej (Schlesien), a
        w niej do rejencji legnickiej (były jeszce wrocławska i opolska). Stolica
        prowincji była oczywiście we Wroclawiu.
        Co zaś się tyczy Brandenburgii do należała do niej Ziemia Lubuska - ta prawdziwa
        z Lubuszem, Sulęcinem, dzisiejszymi Słubicami i wreszcie Gorzowem. To dlatego
        Gorzów po dziś dzień ma w herbie czerwonego brandenburskiego orła.
        Załączamci link na fajną stronkę. Jeśli znajdziesz chwilkę popatrz na herby, a
        znacznie ułatwi ci to obiektywne spojrzenie na historie tych ziem. Ale uwaga!
        Jest też mina! Dolnośląski orzeł w herbie Zielonej Góry został dodany dopiero po
        wojnie, co nie zmienia faktu, że Zielona Góra to śkląskie miasto:
        www.akromer.republika.pl/woj_lubuskie.html
        Vivat Silesia Inferior!
        • Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.02.05, 21:34
          cancro napisał:

> Przed wojną (...) Sulechów i Świebodzin należały do prowincji śląskiej.

W 1482 ksiestwo krosnienskie z Krosnem i Sulechowem zostaly sprzedane
          margrabiom brandenburskim i odlaczone od Slaska. Natomiast powiat swiebodzinski
          przylaczono w 1815 do Nowej Marchii.
          Tak wiec przed 1939 w panstwie niemieckim Sulechow i Swiebodzin nalezaly w
          ramach prowincji brandenburskiej do rejencji frankfurckiej. Jakkolwiek wg
          polskiego dziedzictwa historycznego sa miastami slaskimi.
          • cancro Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! 01.03.05, 17:38
            Dzięki za uzupełnienie!
            Zrewanżuję się wiadomością, że w latach 1815 -1825 przeprowadzono w państwie
            pruskim reformę administracyjną, w wyniku której do prowincji śląskiej włączono
            obszar dzisiejszych Łużyc, aż po Hoyerswerdę. Przyeszły one do historii jako
            tzw. "Ślask Pruski"
            PZDR!
            • Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.05, 18:50
              cancro napisał:

> Dzięki za uzupełnienie!
              > Zrewanżuję się wiadomością, że w latach 1815 -1825 przeprowadzono w państwie
              > pruskim reformę administracyjną, w wyniku której do prowincji śląskiej
              włączono
              > obszar dzisiejszych Łużyc, aż po Hoyerswerdę. Przyeszły one do historii jako
              > tzw. "Ślask Pruski"

Dla mnie to nic nowego. Znam dobrze historie Slaska.

• Gość: Greenberg Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.02.05, 10:35
      Historyczną stolicą całego śląska od zawsze była Wratislavia, Breslau, Wrocław.
      Bo to miasta jak niewiele osób wie ma trzy nazwy. Łacińską - Wratislavia.
      Niemiecką - Breslau, polską - Wrocław. Od ponad 1000 lat Wrocław był
      metropolią. To jedno z najstarszych i najważniejszych miast w Polsce. Tam
      początek brała Polska wpólnie z Gnieznem i Krakowem.
    • Gość: brandy Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.02.05, 20:26
      popieram, mniej bedzie tej cholernej biurokracji, zżerającej środki budżetowe !!!!!
    • Gość: Toni Jeśli reforma..to 5-6 województw i 49 powiatów IP: *.kom / *.kom-net.pl 28.02.05, 20:59
      Osczędnośc kupy kasy. Zniknie masa urzędasów opłacanych z naszych podatków. A
      koszty limuzyn, premii, utrzymania budynków... 12 województw to o 6 za dużo.
      • Gość: Mirex Re: Jeśli reforma..to 5-6 województw i 49 powiató IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 22:18
        I bardzo dobrze!! Znowu będziemy szczęśliwi bez Kobylej Górki. Tylko
        pamiętajcie Dolny Śląsk, a najlepiej jeden duży Śląsk.
        • Gość: RIFIFI Re: Jeśli reforma..to 5-6 województw i 49 powiató IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 23:02
          Pięknie będzie popatrzeć na zielonogórskich buraków w miejscu gdzie dawno
          powinni skończyć - w powiecie legnickim woj. dolnośląskie ....hahahahahahahahaha....
          • Gość: zg Re: Jeśli reforma..to 5-6 województw i 49 powiató IP: *.ztpnet.pl 28.02.05, 23:13
            riki dawno cie tu nie bylo!!! wyszedles juz ze szpitala????
            Tylko mi nie pisz czlowieku ze w gorzowku jest jesczcze jeden taki palant co
            wpisuje sie w ten swoj charakterystyczny sposob!!!
            • Gość: RIFIFI Re: Jeśli reforma..to 5-6 województw i 49 powiató IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 23:53
              ZG ciebie już nikt nie przebejije...
          • Gość: gregi Re: Jeśli reforma..to 5-6 województw i 49 powiató IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 09:57
            A Gorzów w powiecie stargardzkim - woj. zachodnopomorskie lub w powiecie
            czarnkowsko-trzcianeckim w Wlkp. Jeszce lepiej. Tylko obawiam się że nikt tam
            nie chciałby takich zakompleksionych ludzików.
    • Gość: OLdboy Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 17:58
      N A R E S Z C I E ! ! !
    • Gość: primo Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 01.03.05, 19:30
      "chyba przesadzasz, Cybinka i okolice nie znalazlyby sie w raczej w
      dolnoslaskim, a tylko tamte obszary lezą na Ziemi Lubuskiej :-)))"

Gwoli scislosci, Cybinka, jak i Krosno, Lubsko, okolica Zar itd to historyczne Luzyce.

" przyklad
      bieda-województwa lubuskiego w którym wszyscy się żrą ze wszystkimi jest jednym
      z dowodów ,poza tym rozrost administracji,do tego słabe i liczne powiaty,brak
      rzeczywistej władzy marszałka -która to miała być podstawowym osiągnięciem tej
      reformy,wojewoda który miałbyć tylko przedstawicielem rządy w terenie a na
      dzień dzisiejszy dubluje urząd marszałkowski.....itd.itp."

No wlasnie-wydaje mi sie,ze te plany likwidacji to wynik tego,ze istnienie lubuskiego np nie wypalilo.To wojewodztwo istnieje tylko dzieki dotacjom.
      Zreszta, reforma AWS stracila sens w momencie, kiedy sie ugieli pod naciskiem wyborcow i zdecydowali sie jednak dopuscic nowe wojewodztwa. Bo wczesniej fachowcy wyliczali wariant optymalny,ale jak to fachowcy,nie brali pod uwage kielbasy wyborczej i tego ze zagraja sentymenty a nie rozsadek.

Spisu Powszechny z 2002 roku to byl szok-okazalo sie,ze woj. lubuskie, warminsko mazurskie i chyba jeszcze kujawskopomorskie to regiony gdzie powstaje prawdziwa underclass, jedyne w Polsce cale wojewodztwa. Np w lubuskim ponad 7 procent ludzi zyje wylacznie z zasilku (warminskomazurskie-ok 8 %).Dla porownania, Wielkopolska-4 %, Mazowsze -3 %, norma ogolnopolska-ok 5 %.

• Gość: ja Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 21:29
        Gdyby w tym regionie byla prawdziwa, sprawna wladza samorzadowa, ktora
        potrafilaby wykorzystac zalety tego terenu to nie byloby tak zle.
      • Gość: Robert Plany? Jakie plany? Chyba na forum! IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 02.03.05, 14:41
        Tylko tu czytam o planach likwidacji województw, choć osobiście jestem za
        zlikwidowaniem oplskiego, lubuskiego, kujawskopomorskiego, świętokrzyskiego i
        może jeszcze jedno by się zanlazło.
      • Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.03.05, 17:15
        Gość portalu: primo napisał(a):
        >> "chyba przesadzasz, Cybinka i okolice nie znalazlyby sie w raczej w
        >> dolnoslaskim, a tylko tamte obszary lezą na Ziemi Lubuskiej :-)))"
        > Gwoli scislosci, Cybinka, jak i Krosno, Lubsko, okolica Zar itd to
        historyczne
        > Luzyce.

NIGDY W ZYCIU!
        Cybinka i Krosno to NIGDY nie byly Łużyce, ani pod wzgledem plemiennym, ani
        przynalezności terytorialnej. Zajrzyj sobie chociażby do dowolnego atlasu
        historycznego lub geograficznego (z mapa regiony historyczne) to sie przekonasz.
        Tylko Żary przydzeliles prawidlowo.

• Gość: primordial Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 03.03.05, 21:00
      "NIGDY W ZYCIU!
      Cybinka i Krosno to NIGDY nie byly Łużyce, ani pod wzgledem plemiennym, ani
      przynalezności terytorialnej. Zajrzyj sobie chociażby do dowolnego atlasu
      historycznego lub geograficznego (z mapa regiony historyczne) to sie przekonasz.
      Tylko Żary przydzeliles prawidlowo."

Nie wiem,co rozumiesz pod "wzgledem plemiennym". Jesli chodzi o plemiona w scislym tego slowa znaczeniu, to zwroc uwage ze napisalem "okolica Zar" a nie Zary. A to ze wzgledu na to,ze do dzisiaj nie jest jasne czy plemie Zara nalezalo do serbskiego etnosu. Chociaz potem to juz to byl teren zasiedlony przez Serboluzyczan, jedna z wiosek serbskich weszla w sklad miasta Zary. Ale Zary nie sa serboluzyckie, tylko okolica.
      Jesli chodzi o przynaleznosc etniczna tych ziem- Cybinka czyli serboluzyckie Zebinki i okolice spokojnie jeszcze w XVII wieku byly serbskie, niemieccy pastorzy musieli sie uczyc serbskiego bo nie mogli dogadac sie z miejscowymi. W 1603 roku spisano cybinska gware jezyka dolnoserbskiego.Wiemy,ze tez wtedy obchodzono w okolicy Cybinki serbskie obyczaje, noszono serbolzucyko stroj ludowy.
      A Krosno? Do dzisaj istnieje wies Chyze ktora wczesniej,kiedy mieszkali tam serboluzyccy rybacy, nazywala sie Kic psed Krosnom (Chyza kolo Krosna). A dalej slynna wies Chlebowo, dawne luzyckie Njemaszchleba-wies ewenement, do PRL to byla jedyna nazwa wsi z pelnym zdaniem w nazwie.

Moze chodzilo ci o plemie Luzyczan? Ale to byloby bez sensu, tym bardziej przeciez nie bylo tutaj zadnych Slezan. Poza tym, omawiany obszar dlugo byl obszarem pustki osadniczej.
      Wszystkie takie dyaskusje sa czysto akademickie, bo dzisiaj ani Zagan, ani Zielona Gora nie maja nic wspolnego ze Slaskiem czy Ziemia Lubuska. Woj lubuskie jest tak samo dobre jak woj. dolnoslaskie,to sa i tak uproszczenia nomenklaturalne dla potrzeb administracji.

"Zrewanżuję się wiadomością, że w latach 1815 -1825 przeprowadzono w państwie
      pruskim reformę administracyjną, w wyniku której do prowincji śląskiej włączono
      obszar dzisiejszych Łużyc, aż po Hoyerswerdę. Przyeszły one do historii jako
      tzw. "Ślask Pruski""

A na Luzycach mowimy na to "klin slaski", he he... Piwonski pisal o tym jako o "sztucznym tworze pruskiej administracji". I siegal dalej za Wojerecy (zwana Hoyerswerda), do miejscowosci Liebenwerda, dzisiaj slynnej z wody mineralnej
      Ze slynna Leknica (i stad fakt,ze miasto etnicznie serbskie,z serbskim nazewnictwem niektorzy blednie zaliczaja do Slaska).

"Tam
      początek brała Polska wpólnie z Gnieznem i Krakowem."

Chyba troche przesadziles.. Polska to u zrodel panstwo Polan.. Wroclaw w znbacznej czesci swojej historii byl miastem czeskim,o ile sie nie myle.

• Gość: bx362 Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 21:29
        a w zasadzie niemieckim
      • Gość: PATROL Re: PIAST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 22:49
        Najważniejsze plemiona , które zamieszkiwały ziemie polskie to Wiślanie,
        Pomorzanie, Mazowszanie, plemiona Śląskie(ślężanie, opolanie itd.) i Polanie.

Bolesław Chrobry ustanowił w roku 1000 cztery biskupstwa: w Gnieźnie,
        Wrocławiu, Krakowie, Kołobrzegu.

Piastowie wywodza sie z Wrocławia i Brzegu.

piastowie.kei.pl/piast/mapy/1.htm
      • Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.03.05, 09:12
        Gość portalu: primordial napisał(a):

> Nie wiem,co rozumiesz pod "wzgledem plemiennym".

Skrotowo nazwalem tak okres przed istnieniem panstw.

> (...) napisalem "okolica Zar" a nie Zary.

Masz niewatpliwy dar pisania nie na temat, bo nie o Zarach tu byla dyskusja.

> Jesli chodzi o przynaleznosc etniczna tych ziem- Cybinka czyli serboluzyckie
        Ze
        > binki i okolice spokojnie jeszcze w XVII wieku byly serbskie, niemieccy
        pastorz
        > y musieli sie uczyc serbskiego bo nie mogli dogadac sie z miejscowymi. W 1603
        r
        > oku spisano cybinska gware jezyka dolnoserbskiego.Wiemy,ze tez wtedy
        obchodzono
        > w okolicy Cybinki serbskie obyczaje, noszono serbolzucyko stroj ludowy.
        > A Krosno? Do dzisaj istnieje wies Chyze ktora wczesniej,kiedy mieszkali tam
        ser
        > boluzyccy rybacy, nazywala sie Kic psed Krosnom (Chyza kolo Krosna). A dalej
        sl
        > ynna wies Chlebowo, dawne luzyckie Njemaszchleba-wies ewenement, do PRL to
        byla
        > jedyna nazwa wsi z pelnym zdaniem w nazwie.

No i co z tego? To bylo osadnictwo luzyckie na "obcym" obszarze - Slaska i
        Ziemii Lubuskiej.

> Moze chodzilo ci o plemie Luzyczan? Ale to byloby bez sensu, tym bardziej
        przec
        > iez nie bylo tutaj zadnych Slezan.

Luzyczanie mieszkali w okolicach Zar, ale co ma jedno do drugiego? Jestes
        doprawdy mistrzem gmatwania. Oczywiscie, ze nie bylo Slazan na terenie obecnego
        woj.lubuskiego i nie pisz mi nastepnym razem z maniera okrywcy, ze 2+2=4.

> Poza tym, omawiany obszar dlugo byl obszarem
        > pustki osadniczej.
        > Wszystkie takie dyaskusje sa czysto akademickie, bo dzisiaj ani Zagan, ani
        Ziel
        > ona Gora nie maja nic wspolnego ze Slaskiem czy Ziemia Lubuska.

Z Ziemia Lubuska nie, ale ze Slaskiem na pewno tak. Nie mozna sobie ot tak na
        smietnik wyrzucic 1000 lat historii i tradycji.

> Woj lubuskie je
        > st tak samo dobre jak woj. dolnoslaskie,to sa i tak uproszczenia
        nomenklaturaln
        > e dla potrzeb administracji.

To zalezy pod jakim wzgledem. Jezeli chodzi o kwestie nazwy to dolnoslaskie
        jest bardziej adekwatne do terenu ktory obejmuje, bo wiekszosci jego obszaru to
        Dolny Slask, obejmuje ok. 3/4 obszaru historycznego Dolnego Slaska, no i jego
        stolica jest historyczna stolica zarowno Slaska jak i Dolnego Slaska. Natomiast
        w lubuskim Ziemia Lubuska to mniej niz 1/4 jego obszaru i obejmuje ono tylko
        ok. 1/2 jej historycznego obszaru. Historyczna stolica jest za granica, jedna
        stolica lezy na peryferiach historycznej Ziemii Lubuskiej a druga w ogole w
        innym regionie historycznym.
        • Gość: primo Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 04.03.05, 23:31
          "Masz niewatpliwy dar pisania nie na temat, bo nie o Zarach tu byla dyskusja."
          To po co pisales:
          "Tylko Żary przydzeliles prawidlowo."
          Zanim zacznie pieprzyc ze cos nie na temat,popatrz sobie co psizesz,wielki madralo.

"No i co z tego? To bylo osadnictwo luzyckie na "obcym" obszarze - Slaska i
          Ziemii Lubuskiej."
          To patrz wyzej, co z tego... Jak piszesz "skrotowo" to nie dziw sie,ze nie wiadomo co tam sobie skrociles.
          " Ziemia Lubuska nie, ale ze Slaskiem na pewno tak. Nie mozna sobie ot tak na
          smietnik wyrzucic 1000 lat historii i tradycji."
          Sranie w banie. Co to za tradycja. W czym sie objawia. Jak jade do rodziny w Zielonej Gorze to jest to przede wszystkim poniemieckie miasto, takie samo jak w calej Brandenburgii, Meklemburgii,Sasksonii itd. Gowno mnie obchodzi jakas zekoma tradycja. Tradycje nosza ludzie,a rodowitych zielonogorzan nie ma od 1945 roku. I dlatego za bzdure uwazam ze:
          " Jezeli chodzi o kwestie nazwy to dolnoslaskie
          jest bardziej adekwatne do terenu ktory obejmuje, bo wiekszosci jego obszaru to
          Dolny Slask, obejmuje ok. 3/4 obszaru historycznego Dolnego Slaska, no i jego
          stolica jest historyczna stolica zarowno Slaska jak i Dolnego Slaska. Natomiast
          w lubuskim Ziemia Lubuska to mniej niz 1/4 jego obszaru i obejmuje ono tylko
          ok. 1/2 jej historycznego obszaru. Historyczna stolica jest za granica, jedna
          stolica lezy na peryferiach historycznej Ziemii Lubuskiej a druga w ogole w
          innym regionie historycznym."
          Zadne nie jest adekwatne. Adekwatne sa Kujawy, Wielkoposlka, Podlasie itd. Bo tam jest jakas ciaglosc tradycji, osadnictwa, kultury itd. Ziemie Zachodnie sa odciete od korzeni i tyle.

"A co do zmniejszenia ilości województw. Z przyjemnością powitamy Wolsztyn i
          Gorzów w Wielkopolsce."
          Drogi kolego z WielkiejPolski, witam!! Jakbys nie zauwazyl, to wreszcie Wolsztyn po latach dziwnego przyporzadkowania do zielonogorskiego wrocil do wielkopolskiej macierzy (dla Twojej wiadomosci: rejestracja samochodowa PWL chyba).

Swoja droga zaluje,ze przyszla granica wojewodztw dolnoslaskiego i wielkoposlkeigo przebiegnie tak wysoko na polnoc od Zielonej Gory. Moi rodzice,jako Poznanczycy zyjacy pod Zielona Gora nie zasluzyli sobie na bycie pod Wroclawiem :-))
          • Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.03.05, 00:52
            > "Masz niewatpliwy dar pisania nie na temat, bo nie o Zarach tu byla dyskusja."
            > To po co pisales:
            > "Tylko Żary przydzeliles prawidlowo."
            > Zanim zacznie pieprzyc ze cos nie na temat,popatrz sobie co psizesz,wielki
            madr
            > alo.

Sam wpieprzyles Zary do tego watku. I tylko skwitowalem je krotko, zebys sobie
            dal z nimi spokoj.

> "No i co z tego? To bylo osadnictwo luzyckie na "obcym" obszarze - Slaska i
            > Ziemii Lubuskiej."
            > To patrz wyzej, co z tego... Jak piszesz "skrotowo" to nie dziw sie,ze nie
            wiad
            > omo co tam sobie skrociles.

Kazdy srednio zorientowany w historii by wiedzial o co chodzi.

> " Ziemia Lubuska nie, ale ze Slaskiem na pewno tak. Nie mozna sobie ot tak na
            > smietnik wyrzucic 1000 lat historii i tradycji."
            > Sranie w banie. Co to za tradycja. W czym sie objawia.
            >Jak jade do rodziny w Zi
            > elonej Gorze to jest to przede wszystkim poniemieckie miasto, takie samo jak
            w
            > calej Brandenburgii, Meklemburgii,Sasksonii itd. Gowno mnie obchodzi jakas
            zeko
            > ma tradycja. Tradycje nosza ludzie,a rodowitych zielonogorzan nie ma od 1945
            ro
            > ku.

1000 lat historii nie przekreslisz, a tradycji nie przenosi sie droga
            genetyczna tylko przez kulture. A te mozna nabyc przez wychowanie i nauke.
            Osadnicy niemieccy od XII naplywali na Slask (i nie tylko) z roznych terenow
            Niemiec i nie przestal on byc Slaskiem. Poza tym pojecie Slask jest polskim
            dziedzictwem historycznym (w przeciwienstwie do np. Nowej Marchii).
            Jakbys sie uwazniej przygladal, to moze bys zauwazyl, ze Zielona Góra jest
            podobna tez np. do miast malopolskich, wielkoposkich i czeskich.

Wg kryteriow jakie lubisz stosowac okolice Poznania nazlezy uznac za czesc
            Frankonii, bo osiedlili sie tam Bambrzy, Zamosc za miasto wloskie, bo
            projektowal je Wloch, a cala Polske stan USA ze wzgledu na wplyw kultury
            amerykanskiej.

>I dlatego za bzdure uwazam ze:
            > " Jezeli chodzi o kwestie nazwy to dolnoslaskie
            > jest bardziej adekwatne do terenu ktory obejmuje, bo wiekszosci jego obszaru
            to
            >
            > Dolny Slask, obejmuje ok. 3/4 obszaru historycznego Dolnego Slaska, no i jego
            > stolica jest historyczna stolica zarowno Slaska jak i Dolnego Slaska.
            Natomiast
            >
            > w lubuskim Ziemia Lubuska to mniej niz 1/4 jego obszaru i obejmuje ono tylko
            > ok. 1/2 jej historycznego obszaru. Historyczna stolica jest za granica, jedna
            > stolica lezy na peryferiach historycznej Ziemii Lubuskiej a druga w ogole w
            > innym regionie historycznym."
            > Zadne nie jest adekwatne. Adekwatne sa Kujawy, Wielkoposlka, Podlasie itd. Bo
            t
            > am jest jakas ciaglosc tradycji, osadnictwa, kultury itd. Ziemie Zachodnie sa
            o
            > dciete od korzeni i tyle.

Slask byl Slaskiem niezaleznie kto na nim mieszkal i rzadzil.
            Dopiero potrzeba chyba takiego "specjalisty", zeby Slaska przestal byc
            Slaskiem. Na szczescie nie masz az takich wplywow :-)
            Chyba jestes etnografem, z zerowa wiedza historyczna i geograficzna.

> Swoja droga zaluje,ze przyszla granica wojewodztw dolnoslaskiego i
            wielkoposlke
            > igo przebiegnie tak wysoko na polnoc od Zielonej Gory. Moi rodzice,jako
            Poznanc
            > zycy zyjacy pod Zielona Gora nie zasluzyli sobie na bycie pod Wroclawiem :-))

I tu wreszcie wylazi co ciebie gryzie - nienawisc do Slaska. Mnie to nie dziwi,
            bo to wlasnie Wielkopolanie po wojnie wprowadzili to cale zamiesznie z Ziemia
            Lubuska wcielajac sobie powiat zielonogorski, zeby utworzyc sobie przyczolek na
            lewym brzegu Odry, w celu dalszej ekspansji terytorialnej. Znana jest tez
            wspolczensna wzajemna rywalizacja Poznania z Wroclawiem.
            A twoi rodzice niech wracaja do siebie jak im sie nie podoba na Slasku, nikt tu
            ich nie bedzie trzymal na sile.
            • Gość: primo Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 05.03.05, 16:37
              "000 lat historii nie przekreslisz, a tradycji nie przenosi sie droga
              genetyczna tylko przez kulture."

No wiec jaka masz tu ciaglosc kulturowa? Moze poza architektura (ale to bzdura, bo wg twoich kryteriow Zamosc poszadlby do Wloch,bo przeciez to maisto renesansu wloskiego). Teraz to sa poslkie Ziemie Zachodnie, tworzy sie nowa historia i tyle. To ze istnieje woj. wielkopolskkjei i dolnoslaskie to OK, podzial administracyjny kraju musi byc w miare regularny itd. Ale doszukiwanie sie glebszego zwiazku dzisiejszego dolnoslaskiego z tradycja slaska to durnota. Pisze o tym ,bo jakis czas temu na tym forum pojawili sie idioci ktorzy tak "argumentowali" zmiany granic wojewodztwa.
              To pewnie zadna miara,ale nikt z moich znajomych,przyjaciol z Zielonej Gory (podstawowka i liceum) nie przyznaje sie do slaskosci.
              Nie wiem czemu wlasnie fanatycy Slaska sa tak dziwnie zapalczywi.

"Wg kryteriow jakie lubisz stosowac okolice Poznania nazlezy uznac za czesc
              Frankonii, bo osiedlili sie tam Bambrzy, Zamosc za miasto wloskie, bo
              projektowal je Wloch, a cala Polske stan USA ze wzgledu na wplyw kultury
              amerykanskiej."
              To twoje kryteria, bo chrzanisz cos o jakiejs tradycji slaskiej na poniemieckich Ziemiach Zachodnich. Ja tam sie wychowalem,ale nie czuje sie zadnym slazakiem, nie mam nic wspolnego ze Slaskiem, nie zauwazylem tutaj zadnej tradycji slaskiej. Za to spotkalem ludzi z calych Kresow II RP no i ich potomkow oczywiscie.

"Slask byl Slaskiem niezaleznie kto na nim mieszkal i rzadzil.
              Dopiero potrzeba chyba takiego "specjalisty", zeby Slaska przestal byc
              Slaskiem. Na szczescie nie masz az takich wplywow :-)
              Chyba jestes etnografem, z zerowa wiedza historyczna i geograficzna."

Nie wiem o co ci chodzi w tym belkocie..

"I tu wreszcie wylazi co ciebie gryzie - nienawisc do Slaska. Mnie to nie dziwi,
              bo to wlasnie Wielkopolanie po wojnie wprowadzili to cale zamiesznie z Ziemia
              Lubuska wcielajac sobie powiat zielonogorski, zeby utworzyc sobie przyczolek na
              lewym brzegu Odry, w celu dalszej ekspansji terytorialnej. Znana jest tez
              wspolczensna wzajemna rywalizacja Poznania z Wroclawiem."

No tylko moge cie posadzic jeszcze o teorie o Zydach i cyklistach... Skad czlowieku w tobie taka nienawisc i wietrzenie spiskow? "Przyczolek na brzegu Odry".. O matko, ROTFL!!! Pewnie owczesni Poznanczycy tylko czychali na "przyczolek".. Typowe, milosnicy spiskow lubia terminologie wojskowa. Przyczolek, ekspansja-dobre, zapamietam :-)
              Rozejrzyj sie dookola-kto by chcial takie wojewodztwo:siedlisko bezrobocia, niegospodarnosci, obciazone beneficjentami opieki spolecznej jadacymi z socjalu,niezdolne do np sciagiecia inwestora, i przede wszystkim siedlisko czerwonych (politycy z lewicy komunistycznej).

"A twoi rodzice niech wracaja do siebie jak im sie nie podoba na Slasku, nikt tu
              ich nie bedzie trzymal na sile."
              Sam zjezdzaj do siebie, wroclawiski smieciu... Od moich rodzicow wara! Wzielismy sie na Z Lubuskiej stad, ze po wojnie bylo parcie na fachowcow. Potrzebowani ludzi,ktorzy przywrociliby zachodnia Polske do uzytku (infrastruktura,administracja) zanim szabrownicy rozwala wszystko-i stad najwiecej np kolejarzy, hydraulikow,personelu przyjechalo z poznanskiego.I wtedy to bylo naturalne. Stad moja rodzina wziela sie w ZGorze.

Ciekawe zatem,co potem bedzie z lubuskim. Czy to wojewodztwo: 1.w koncu zacznie sie rozwijac 2.bedzie marazm 3.bedzie gorzej 4.zlikwiduja je w trakcie korekty administracyjnej kraju

mimo wszystko pozdrawiam
              • Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.03.05, 21:18

> "1000 lat historii nie przekreslisz, a tradycji nie przenosi sie droga
                > genetyczna tylko przez kulture."
                > No wiec jaka masz tu ciaglosc kulturowa?

Porownaj sobie tylko co zrobili Rosjanie w obwodzie kalininingradzkim, do tego
                co sie stalo tutaj to sam sobie odpowiesz.

> Moze poza architektura (ale to bzdura,
                > bo wg twoich kryteriow Zamosc poszadlby do Wloch,bo przeciez to maisto renesan
                > su wloskiego).

To ty wlasnie stosujesz takie kryteria a ja tylko ironizuje na ich temat.

> Teraz to sa poslkie Ziemie Zachodnie, tworzy sie nowa historia i
                > tyle.

Znowoz stwierdzasz banaly, juz prosilem zebys nie oglaszal, ze 2+2=4.
                Nowa historia tworzy sie kazdego dnia, ale przeszlosci juz sie nie odmieni.
                A ta na Slasku jest ona wlasnie taka jaka jest.

> To ze istnieje woj. wielkopolskkjei i dolnoslaskie to OK, podzial admini
                > stracyjny kraju musi byc w miare regularny itd. Ale doszukiwanie sie
                glebszego
                > zwiazku dzisiejszego dolnoslaskiego z tradycja slaska to durnota.

Bo ty widzisz tradycje bardzo plytko w warstwie folklorystycznej, ktora w
                wiekszosci nie ma starszego rodowodu niz XIXw.
                A ta tradycja to sam fakt, ze tu byl Slask juz od jego wlaczenia do Polski w X
                wieku. Tradycja zostala zachowana w warswie symboli i nazewnictwa - zdecydowana
                wiekszosc herbow miejscowosci i ich nazw ma wielowiekowy rodowod. Nie wzieto
                ich po 1945 z powietrza. Z innego ogrodka to zielonogorskie winobranie tez nie
                pojawilo sie po wojnie.

>Pisze o tym ,
                > bo jakis czas temu na tym forum pojawili sie idioci ktorzy
                tak "argumentowali"
                > zmiany granic wojewodztwa.

Uzywanie inwektyw zamiast argumentow ma wg ciebie swiadczyc o wyzszosci kultury
                wielkopolskiej?

> To pewnie zadna miara,ale nikt z moich znajomych,przyjaciol z Zielonej Gory
                (po
                > dstawowka i liceum) nie przyznaje sie do slaskosci.

Bo ulegli intensywnej "lubuskiej" propagandzie w stylu iscie gebelsowskim (tj.
                klamstwo 1000 razy powtarzane staje sie faktem), ktora sam pamietam z
                podstawowki. Tylko kiedy zaczelem poznawac przeszlosc tych ziem, to nie
                znalazlem sladu tej "lubuskosci" a jedynie bogaty slaski dorobek kulturowy.

> Nie wiem czemu wlasnie fanatycy Slaska sa tak dziwnie zapalczywi.

A czemu wrogowie Slaska az tacy chamscy?
                Slaskosci, ze swoim dorobkiem kulturowym i historia jest po prostu bardzo
                atrakcyjna. A co jest atrakcyjnego w "lubuskosci"?

> "Wg kryteriow jakie lubisz stosowac okolice Poznania nazlezy uznac za czesc
                > Frankonii, bo osiedlili sie tam Bambrzy, Zamosc za miasto wloskie, bo
                > projektowal je Wloch, a cala Polske stan USA ze wzgledu na wplyw kultury
                > amerykanskiej."
                > To twoje kryteria,

Nie. To ironia z twoich krytreriow.

> bo chrzanisz cos o jakiejs tradycji slaskiej na poniemieckic
                > h Ziemiach Zachodnich. Ja tam sie wychowalem,ale nie czuje sie zadnym
                slazakiem
                > , nie mam nic wspolnego ze Slaskiem, nie zauwazylem tutaj zadnej tradycji
                slask
                > iej.

Widocznie jestes dosc plytkim czlowiekiem i jak wiekszosc ludzi takimi sprawami
                wymagajacymi nieco wysilku intelektualnego sie nie interesujesz, a za to
                przyjmujesz bezkrytycznie papke medialna. Przyjeles bezkrytyczne to co wcisneli
                tobie towarzysze propagandzisci z KW PZPR.
                Przeczytaj sobie w ramach samorozwoju niedawno wydana ksiazke "Ziemia Lubuska -
                studia nad tozsamoscia regionu"

> Za to spotkalem ludzi z calych Kresow II RP no i ich potomkow oczywiscie.

Ja bym to ujal szerzej, tu mieszkaja ludzie z calego obszaru przedwojenej
                Polski oraz reemigranci z roznych krajow i ich potomkowie oczywiscie.

> "Slask byl Slaskiem niezaleznie kto na nim mieszkal i rzadzil.
                > Dopiero potrzeba chyba takiego "specjalisty", zeby Slaska przestal byc
                > Slaskiem. Na szczescie nie masz az takich wplywow :-)
                > Chyba jestes etnografem, z zerowa wiedza historyczna i geograficzna."
                > Nie wiem o co ci chodzi w tym belkocie..

Pomijajac twoje chamstwo, o to, ze wspolczesna nauka polska uwaza, iz taki
                region historyczny w Polsce jak Slask nadal wystepuje :-)

> "I tu wreszcie wylazi co ciebie gryzie - nienawisc do Slaska. Mnie to nie dziw
                > i,
                > bo to wlasnie Wielkopolanie po wojnie wprowadzili to cale zamiesznie z Ziemia
                > Lubuska wcielajac sobie powiat zielonogorski, zeby utworzyc sobie przyczolek
                na
                >
                > lewym brzegu Odry, w celu dalszej ekspansji terytorialnej. Znana jest tez
                > wspolczensna wzajemna rywalizacja Poznania z Wroclawiem."
                >
                > No tylko moge cie posadzic jeszcze o teorie o Zydach i cyklistach... Skad
                czlow
                > ieku w tobie taka nienawisc i wietrzenie spiskow? "Przyczolek na brzegu
                Odry"..

A twoja ciagla agresja slowna to oczywiscie tylko "wypadek przy pracy" ? :-)
                To sa fakty o ktorych bylo niedawno na forum tutaj, w cytowaniu niemieckiego
                ksiedza:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=73&w=20597512
                > O matko, ROTFL!!! Pewnie owczesni Poznanczycy tylko czychali na "przyczolek"..
                > Typowe, milosnicy spiskow lubia terminologie wojskowa. Przyczolek, ekspansja-d
                > obre, zapamietam :-)

j.w.
                A poza tym kto tak jeszcze niedawno zaciekle walczyl o dostep do granicy, jak
                nie Wielkopolska?

> Rozejrzyj sie dookola-kto by chcial takie wojewodztwo:siedlisko bezrobocia,
                nie
                > gospodarnosci, obciazone beneficjentami opieki spolecznej jadacymi z
                socjalu,ni
                > ezdolne do np sciagiecia inwestora, i przede wszystkim siedlisko czerwonych
                (po
                > litycy z lewicy komunistycznej).

Teraz moze nie ma sie na co rzucac, ale po wojnie te tereny mogly sie wydawac
                calkiem atrakcyjne. Opieram sie przy tym na faktach, takich jak np. Memorial
                Instytutu Zachodniego (w Poznaniu) w sprawie pozostawienia Ziemi Lubuskiej w
                granicach wojewodztwa poznanskiego, opracowany przez prof. dr Z. Kaczmarczyka i
                zespol.
                Dostepny w ksiazce wspomnianej wyzej.

>
                > "A twoi rodzice niech wracaja do siebie jak im sie nie podoba na Slasku, nikt
                t
                > u
                > ich nie bedzie trzymal na sile."
                > Sam zjezdzaj do siebie, wroclawiski smieciu... Od moich rodzicow wara!

No i nastepny przyklad twojej slownej agresji i chamstwa, ale nie bede sie
                znizal do twojego poziomu. Widocznie gzik tobie za bardzo uderzyl do glowy :-)
                Nie jestem z Wroclawia, chociaz tam studiowalem i cenie to miasto zdecydowanie
                wyzej niz Poznan. Jestem stad.

>Wzielism
                > y sie na Z Lubuskiej stad, ze po wojnie bylo parcie na fachowcow.
                Potrzebowani
                > ludzi,ktorzy przywrociliby zachodnia Polske do uzytku
                (infrastruktura,administr
                > acja) zanim szabrownicy rozwala wszystko-i stad najwiecej np kolejarzy,
                hydraul
                > ikow,personelu przyjechalo z poznanskiego.I wtedy to bylo naturalne. Stad
                moja
                > rodzina wziela sie w ZGorze.

Nie tlumacz sie. Pewnie bylo im zle w tej "wspanialej" Wielkopolsce i szukali
                szczescia na tym "paskudnym" Slasku.
                Ja bym sie za nic nie przeniosl do Wielkopolski.

> Ciekawe zatem,co potem bedzie z lubuskim. Czy to wojewodztwo: 1.w koncu
                zacznie
                > sie rozwijac 2.bedzie marazm 3.bedzie gorzej 4.zlikwiduja je w trakcie korekty
                > administracyjnej kraju

Najpewniej zwyciezy przywiazanie do stolkow :-(
                • Gość: primo Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.03.05, 23:11
                  "Bo ty widzisz tradycje bardzo plytko w warstwie folklorystycznej, ktora w
                  wiekszosci nie ma starszego rodowodu niz XIXw.
                  A ta tradycja to sam fakt, ze tu byl Slask juz od jego wlaczenia do Polski w X
                  wieku. Tradycja zostala zachowana w warswie symboli i nazewnictwa - zdecydowana
                  wiekszosc herbow miejscowosci i ich nazw ma wielowiekowy rodowod. Nie wzieto
                  ich po 1945 z powietrza. Z innego ogrodka to zielonogorskie winobranie tez nie
                  pojawilo sie po wojnie."

Teraz to ty piszez banalami. Nazwy, herby,tak maja rodowod-wiele tylko pozornie historyczny bo tworzone na podstawie watlych przeslanek (powojenna komisja ds nazewnictwa na ZZiP czasem przypadkowo odtwarzala nazwy slowianskie na podstawie niemieckich).

Text o winobraniu to sobie mogles podarowac. Zrobcie z tego Slaskie Winobranie :-) Ach,zapomnialem, ze poza kilkoma osobami malo kto w ZGorze te "slaskosc" uwaza.

"ma wg ciebie swiadczyc o wyzszosci kultury
                  wielkopolskiej?"
                  Czy ja cos pisalem o rzekomej wyzszosci jednej kultury nad druga? Kultura jest jedna,ogolnoludzka (tutaj sie nie zgadzam ze sp Kloskowska).

"Bo ulegli intensywnej "lubuskiej" propagandzie w stylu iscie gebelsowskim (tj.
                  klamstwo 1000 razy powtarzane staje sie faktem), ktora sam pamietam z
                  podstawowki. Tylko kiedy zaczelem poznawac przeszlosc tych ziem, to nie
                  znalazlem sladu tej "lubuskosci" a jedynie bogaty slaski dorobek kulturowy."

Oczywiscie, po przyczolkach, ekspansji przyszedl czas na "propagandzie w goebelsowskim stylu". Odwracajac zdanie, to twoja "slaskosc" jest tyle samo warta co ta "lubuskosc". Nie wyjdziesz ze smiesznosci, dopoki ta twoja walka z "Z Lubuska" bedzie wygladac na zasadzie "slaskie" jest bardziej prawdziwe niz "lubuskie". Zadne nie jest tutaj prawdziwe. Rugia przez kilakset lat nalezala do Danii, Niemcy posiadaja wyspe stosunkowo krotko,ale juz natworzyli np rzekomy lokalnych prastarych legend (to samo co na Z Lubuskiej)-ale nikt na Rugii nie wraca tej wyspy dunskiej nomenklaturze regionalnej itp.

"Slaskosci, ze swoim dorobkiem kulturowym i historia jest po prostu bardzo
                  atrakcyjna. A co jest atrakcyjnego w "lubuskosci"?"
                  I tutaj bardziej niz wczesniej w miare moge zlapac twoje motywy. Wydaje mi sie ze szukasz korzeni, jakiegos umocowania itp. Obecnemu na tym forum croolickowi pisalem kiedys, jak bylem na spotkaniu mieszkancow Zgorzelca gdzie ludzie krzyczeli na sali,ze oni nie sa zaden Slaska ale Luzyce i nie chca utonac w slaskim morzu.

"Widocznie jestes dosc plytkim czlowiekiem i jak wiekszosc ludzi takimi sprawami
                  wymagajacymi nieco wysilku intelektualnego sie nie interesujesz, a za to
                  przyjmujesz bezkrytycznie papke medialna. Przyjeles bezkrytyczne to co wcisneli
                  tobie towarzysze propagandzisci z KW PZPR."
                  Cos jeszcze masz w temacie inwektyw??

"Przeczytaj sobie w ramach samorozwoju niedawno wydana ksiazke "Ziemia Lubuska -
                  studia nad tozsamoscia regionu""
                  Ah,mam, bylem w Z Gorze i kupilem w ksiegarni UZ. Niezle,niezle,choc nierowne texty i niektore pachna jeszcze stara szkola komunistyczna. Jak ci sie podoba "Slask lubuski",muchacho?

"Ja bym to ujal szerzej, tu mieszkaja ludzie z calego obszaru przedwojenej
                  Polski oraz reemigranci z roznych krajow i ich potomkowie oczywiscie."
                  Racja,zawezilem. Ale ja uwazam,ze nie ma sie co oszukiwac tradycja nieobecna w zyciu codziennym. Dzisiejsza tradycja regionu to jest to ,co przyniesli ze soba ci ludzie i jak zgrali sie w nowe spoleczenstwo.

"A poza tym kto tak jeszcze niedawno zaciekle walczyl o dostep do granicy, jak
                  nie Wielkopolska?"
                  A nawet nie do granicy ogolnie,ale konkretnie wzdluz planowanego przebiegu autostrady-oczywiscie chodzilo tylko o kase z UE na utrzymanie drogi miedzynarodowej.

"o i nastepny przyklad twojej slownej agresji i chamstwa,"

Masz za wycieczki pod adresem moich rodzicow.

"Nie tlumacz sie."
                  Tobie?????? Ni tlumaczylem "sie" ale wyjasnialem ci,skad tak wielu Poznaniakow i Wielkopolan na Z Lubuskiej.

" Pewnie bylo im zle w tej "wspanialej" Wielkopolsce i szukali
                  szczescia na tym "paskudnym" Slasku."

Bylo im calkiem dobrze (sprawdzalem w ksiegac adresowych przedwojennego Poznania, gdzie byly telefony,adresy,zawod),ale po wojnie byla taka ideologia ze Ziemie Zachodnie wymagaja fachowcow roznej masci-zeby kilka tysiecy osob np nie zamarzlo,zeby ruszyly maszyny,zeby ruszyly wodociagi, oswietlenie,komunikacja.Taka byla ideologia propagowana przez Zw Ziem Zachodnich itp organizacje.

"Ja bym sie za nic nie przeniosl do Wielkopolski."
                  Widzisz, i tutaj wyszedl twoj szowinizm i nienawisc do Wielkopolski.A ja planuje na starosc przeniesc sie na Dolny Slask, gdzies na pogorze Sudetow. 90% wolnego cvzasu spedzam na Dolnym Slasku, glownie w gorach.Przeciwnie do ciebie nie mam cofki przekraczajac grance regionu.

"Primordial, ach jak mnie irytuje Twoj wielkopolski szowinizm! Ja jestem rdzennym
                  mieszkancem "Ziem Odzyskanych"! Tu sie urodzilem, jak rowniez moi rodzice"

Croolick,ja tez sie tutaj urodzilem,ale z tego powodu nie moge tracic rozsadku. Moje poglady o Slasku znasz,pisalem o tym na watku Zary.Dla rownowagi dowalam tez na odlew Wielkopolsce na innych forach,tez kiedy na to zasluguje (a ostatnio coraz czesciej, bo zle sie dzieje w Wlkpolsce).

• Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: 213.77.27.* 07.03.05, 12:38
                    > "Bo ty widzisz tradycje bardzo plytko w warstwie folklorystycznej, ktora w
                    > wiekszosci nie ma starszego rodowodu niz XIXw.
                    > A ta tradycja to sam fakt, ze tu byl Slask juz od jego wlaczenia do Polski w
                    X
                    > wieku. Tradycja zostala zachowana w warswie symboli i nazewnictwa -
                    zdecydowana
                    >
                    > wiekszosc herbow miejscowosci i ich nazw ma wielowiekowy rodowod. Nie wzieto
                    > ich po 1945 z powietrza. Z innego ogrodka to zielonogorskie winobranie tez
                    nie
                    > pojawilo sie po wojnie."
                    > Teraz to ty piszez banalami.

To swietnie, że dla Ciebie jest banalem, że od X w. jest tu Slask. Nie bede juz
                    tego banalu powtarzal :-)

> Nazwy, herby,tak maja rodowod-wiele tylko pozornie
                    > historyczny bo tworzone na podstawie watlych przeslanek (powojenna komisja ds
                    > nazewnictwa na ZZiP czasem przypadkowo odtwarzala nazwy slowianskie na
                    podstawi
                    > e niemieckich).

Znowu widze, ze sie ze mna zgadzasz, bo wszak napisalem, ze wiekszosc ma
                    historyczny rodowod, a ty jedynie, ze wiele nie ma, co prawie na jedno
                    wychodzi :-)

> Text o winobraniu to sobie mogles podarowac. Zrobcie z tego Slaskie
                    Winobranie .

Winobranie jest lokalne, zielonogorskie. Slask jest na tyle rozleglym obszarem,
                    ze wiele zwyczajow mialo i ma bardzo lokalny charakter. To jest tylko przyklad,
                    ze mimo wymiany ludnsci rowniez na Dolnym Slasku uchowaly sie takze takie
                    bardziej "zabawowe" tradycje.

> :-) Ach,zapomnialem, ze poza kilkoma osobami malo kto w ZGorze te "slaskosc"
                    uw
                    > aza.

Taki byl wlasnie cel intensynej "lubuskiej" propagandy. I trzeba przyznac, ze
                    cel zostal osiagniety.

> "ma wg ciebie swiadczyc o wyzszosci kultury
                    > wielkopolskiej?"
                    > Czy ja cos pisalem o rzekomej wyzszosci jednej kultury nad druga? Kultura
                    jest
                    > jedna,ogolnoludzka (tutaj sie nie zgadzam ze sp Kloskowska).

Manipulujesz cytatami?. Bo w oryginale bylo tak:
                    "Uzywanie inwektyw zamiast argumentow ma wg ciebie swiadczyc o wyzszosci
                    kultury wielkopolskiej?"
                    I bylo to tylko sakastyczne skwitowanie, twoich niewybrednych slow.

> "Bo ulegli intensywnej "lubuskiej" propagandzie w stylu iscie gebelsowskim
                    (tj.
                    >
                    > klamstwo 1000 razy powtarzane staje sie faktem), ktora sam pamietam z
                    > podstawowki. Tylko kiedy zaczelem poznawac przeszlosc tych ziem, to nie
                    > znalazlem sladu tej "lubuskosci" a jedynie bogaty slaski dorobek kulturowy."
                    >
                    > Oczywiscie, po przyczolkach, ekspansji przyszedl czas na "propagandzie w
                    goebel
                    > sowskim stylu". Odwracajac zdanie, to twoja "slaskosc" jest tyle samo warta
                    co
                    > ta "lubuskosc". Nie wyjdziesz ze smiesznosci, dopoki ta twoja walka z "Z
                    Lubusk
                    > a" bedzie wygladac na zasadzie "slaskie" jest bardziej prawdziwe
                    niz "lubuskie"
                    > . Zadne nie jest tutaj prawdziwe.

Tu pozwole sie z toba wybitnie niezgodzic, bo "slaskosc" ma za soba
                    tysiacletnia przeszlosc, natomiast "lubuskosc" PRL-owski aparat propagandowy.

> Rugia przez kilakset lat nalezala do Danii, N
                    > iemcy posiadaja wyspe stosunkowo krotko,ale juz natworzyli np rzekomy
                    lokalnych
                    > prastarych legend (to samo co na Z Lubuskiej)-ale nikt na Rugii nie wraca tej
                    > wyspy dunskiej nomenklaturze regionalnej itp.

Bardzo nietrafne porownanie. Rugia nie nalezy teraz do Danii, tylko do Niemiec.
                    Wiec, dlaczego Niemcy mieliby używać dunskich nazw?

> "Slaskosci, ze swoim dorobkiem kulturowym i historia jest po prostu bardzo
                    > atrakcyjna. A co jest atrakcyjnego w "lubuskosci"?"
                    > I tutaj bardziej niz wczesniej w miare moge zlapac twoje motywy. Wydaje mi
                    sie
                    > ze szukasz korzeni, jakiegos umocowania itp.

Korzeni, umocowania - tak, ale tej ziemi, zeby byc jej swiadomym gospodarzem, a
                    nie tylko przypadkowym lokatorem.

> Obecnemu na tym forum croolickowi
                    > pisalem kiedys, jak bylem na spotkaniu mieszkancow Zgorzelca gdzie ludzie
                    krzyc
                    > zeli na sali,ze oni nie sa zaden Slaska ale Luzyce i nie chca utonac w
                    slaskim
                    > morzu.

Ja sie zgadzam z tymi mieszkancami Zgorzelec.

> "Widocznie jestes dosc plytkim czlowiekiem i jak wiekszosc ludzi takimi
                    sprawam
                    > i
                    > wymagajacymi nieco wysilku intelektualnego sie nie interesujesz, a za to
                    > przyjmujesz bezkrytycznie papke medialna. Przyjeles bezkrytyczne to co
                    wcisneli
                    >
                    > tobie towarzysze propagandzisci z KW PZPR."
                    > Cos jeszcze masz w temacie inwektyw??

A gdzie tu inwektywa? To tylko proba diagnozy twojej osobowosci.

> "Przeczytaj sobie w ramach samorozwoju niedawno wydana ksiazke "Ziemia
                    Lubuska
                    > -
                    > studia nad tozsamoscia regionu""
                    > Ah,mam, bylem w Z Gorze i kupilem w ksiegarni UZ. Niezle,niezle,choc nierowne
                    t
                    > exty i niektore pachna jeszcze stara szkola komunistyczna. Jak ci sie
                    podoba "S
                    > lask lubuski",muchacho?

Oceniam to jako krok w dobrym kierunku.

> "A poza tym kto tak jeszcze niedawno zaciekle walczyl o dostep do granicy,
                    jak
                    > nie Wielkopolska?"
                    > A nawet nie do granicy ogolnie,ale konkretnie wzdluz planowanego przebiegu aut
                    > ostrady-oczywiscie chodzilo tylko o kase z UE na utrzymanie drogi
                    miedzynarodow
                    > ej.

To tylko dowod, na sklonnosci Wielkopolski do ekspansji terytorialnej, pod byle
                    pretekstem.

> "o i nastepny przyklad twojej slownej agresji i chamstwa,"
                    > Masz za wycieczki pod adresem moich rodzicow.

Nie. To efekt niezrozumienia przez ciebie tekstu, ktory czytasz.

> "Nie tlumacz sie."
                    > Tobie?????? Ni tlumaczylem "sie" ale wyjasnialem ci,skad tak wielu
                    Poznaniakow
                    > i Wielkopolan na Z Lubuskiej.

To oczywiste. Ludzie sie przenosza. bo szukaja lepszych perspektyw zyciowych.

> "Ja bym sie za nic nie przeniosl do Wielkopolski."
                    > Widzisz, i tutaj wyszedl twoj szowinizm i nienawisc do Wielkopolski.

Jedyne, co wyszlo to twoja sklonnosc do nadinterpretacji cudzych wypowiedzi.
                    Jezeli mi sie gdzies nie podoba, to nie jest to jednoznaczne z nienawiscia. Po
                    prostu nie widze siebie w Wielkopolsce. Najbardziej odpowiada mi Dolny Slask.

>A ja planuj
                    > e na starosc przeniesc sie na Dolny Slask, gdzies na pogorze Sudetow. 90%
                    wolne
                    > go cvzasu spedzam na Dolnym Slasku, glownie w gorach.Przeciwnie do ciebie nie
                    m
                    > am cofki przekraczajac grance regionu.

Znowu nadinterpretacja.
                    Nie rozrozniasz podrozowania od zamieszkiwania?
                    • Gość: primo Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 07.03.05, 22:12
                      "Winobranie jest lokalne, zielonogorskie. Slask jest na tyle rozleglym obszarem,
                      ze wiele zwyczajow mialo i ma bardzo lokalny charakter. To jest tylko przyklad,
                      ze mimo wymiany ludnsci rowniez na Dolnym Slasku uchowaly sie takze takie
                      bardziej "zabawowe" tradycje."

Ale po co ten przyklad? Co ty tworzysz? Co ma wymiana ludnoci to zabaw? Winobrania obchodzi sie wszedzie tam,gdzie uprawia sie winorosl.To jest winiarska wersja dozynek, ktore przeciez tez obchodzi sie niezaleznie od skladu etnicznego.

"Taki byl wlasnie cel intensynej "lubuskiej" propagandy. I trzeba przyznac, ze
                      cel zostal osiagniety."

Masz jakas schize z propaganda. A ty niby co uprawiasz?

"Manipulujesz cytatami?. Bo w oryginale bylo tak:
                      "Uzywanie inwektyw zamiast argumentow ma wg ciebie swiadczyc o wyzszosci
                      kultury wielkopolskiej?""

To ty manipulujesz. Chlopie, zobacz co wynika logicznie z twojego zdania. Piszesz o jakims "swiadczeniu o wyzsosci kultury wielkopolskiej".

"Tu pozwole sie z toba wybitnie niezgodzic, bo "slaskosc" ma za soba
                      tysiacletnia przeszlosc, natomiast "lubuskosc" PRL-owski aparat propagandowy."

Ciekawe,bo druga strona mowi to samo. W ostatnim numerze "Naszej Wielkopolski" ktos sypnal textem ze "granica na Odrze i Nysie jest ukoronowaniem tysiacletniej mysli zachodniej Polski". Itd w tym stylu. Twoja slaskosc jest tak samo propagandowa jak lubuskosc. Oba regionalizmy mnie dzisiaj nie obchodza, mam do nich obojetny stosunek. Jak juz dyskutowalismy z croolickiem, ja wole okreslenie Srodkowe Nadodrze. Wiele osob popelnia ten blad jednak,ze utozsamia "woj lubuskie" z Ziemia Lubuska. Woj lubuskie to umowna nazwa na zbitek roznych ziem,o roznym pochodzeniu, o roznej przynaleznosci historycznej.Ale wszyscy zaslaniaja sie jakas tysiacletnia tradycja, pewnie, jak w b. Jugoslawii.

"Bardzo nietrafne porownanie. Rugia nie nalezy teraz do Danii, tylko do Niemiec.
                      Wiec, dlaczego Niemcy mieliby używać dunskich nazw?"
                      Nie zrozumiales. Chodzi o to,ze wiele regionow w Europie zmienialo przynaleznosc administracyjna i historia dzieje sie caly czas, nie ma co doszukiwac jakiejs mitologii, trwac w skansenie.

"Korzeni, umocowania - tak, ale tej ziemi, zeby byc jej swiadomym gospodarzem, a
                      nie tylko przypadkowym lokatorem."

Kontynuujac ten watek, twoje myslenie wpisuuje sie w taki nowy w Polsce trend pt etnohistorycyzm. Niestety, w Europie etnohistorycyzm w wiekszosci wypadkow przeszedl w faze rozczeniowa (dotacje z funduszow regionalnych, terytorium administracyjne itd).

"A gdzie tu inwektywa? To tylko proba diagnozy twojej osobowosci."
                      Wet za wet: twoje ograniczone zdolnosci umyslowe nie pozwolily ci na krytycyzm w stosunku do propagandy slaskiej. Postawa szowinizmu + niezdolnosc do odroznienia informacji prawdziwych od falszywych spowodowaly,ze teraz bezkrytycznie powtarzasz papke proslaskiej propagandy. Itd.

"To tylko dowod, na sklonnosci Wielkopolski do ekspansji terytorialnej, pod byle
                      pretekstem."

Nie pod "byle", w gospodarnej Wielkopolsce mozliwosc zarobienia na czyms kasy to powod superwazny :-)))) Ale powaznie, czym rozni sie Slask od Wielkopolski? Taki sam ekspansjonizm. Tak jak u Pareto, kazdy bedzie inaczej ukrywal swoja motywacje. Ale chodzi tylko o to, kto kogo.

" Ludzie sie przenosza. bo szukaja lepszych perspektyw zyciowych."

Wlasnie na tym polega fenomen tej emigracji po wojnie (zwanej misyjna),ze ludzie z Wielkopolski (z innych regionow tez,choc w mniejszym stopniu) ludzie szli na Ziemie Zachodnie w sumie w nieznane. Jak wspomnialem moja rodzina nie miala tego problemu jak ludzie z Malopolski, ktorzy szli na zachod bo byla wolna ziemia i wolne domy. Wielu Wielkopolan szlo na zachod, bo byla presja propagandowa:potrzeba fachowcow. W pewnym sensie jest to zrozumiale, przedwojenna Wielkopolska byla najblizsza Niemcom (doslownie-np maszyny, infrastruktura)-co bylo bardzo wazne,ze kiedy zabraklo niemieckich fachowcow polscy mogli w miare szybko uruchomic maszyny, mechanizmy itd. Przed wojna wielu Wielkopolan i tak pracowalo w Niemczech, to zaowocowalo.
                      Zreszta, ostatnio ta sprawa wyszla w Poznaniu na jakiejs dyskusji, bo wielkopolskie stow. wypedzonych (w czasie wojny wypedzono 600-700 tys. Wielkopolan z domow,ktore przeznaczono dla niemieckich kolonistow) ma taki casus do zgryzienia: kiedy Poznaniakow wypedzano z domow, to formalnie byli oni obywatelami III Rzeszy,bo w tym czasie Wielkopolska (a potem tez Luxemburg) byla juz wlaczona do Niemiec.A to jest sprawa odszkodowan,he he...
                      Reasumujac-wlasnie ten typ emigracji zostal wyrozniony przez socjologow (patrz Sakson) jako odmienny od typowej migracji za lepszym bytem.
                      Wspominam o tym,bo ze wspomnianych wczesniej dokumentow wiem,ze moja rodzina zle nie miala w Poznaniu. Ale moglo byc lepiej, cholera, w archiwum grzebalem,bo liczylem ze znajde jakas kamienice czy cos w tym stylu :-(

" Po prostu nie widze siebie w Wielkopolsce. Najbardziej odpowiada mi Dolny Slask."

A dla mnie granice regionow sa tak samo namacalne jak granice poludnikow. Jak znajde fajne miejsce na dom, to nie ma dla mnie znaczenia,gdzie to bedzie. Krajobrazowo najbardziej podoba mi sie pogorze Sudetow. I tyle. Ale jak bedzie mnie stac np na Kaszubach,to tez moze byc.

"Nie rozrozniasz podrozowania od zamieszkiwania?"

Przeciez napisalem "A ja planuje na starosc przeniesc sie na Dolny Slask"!!! Przeniesc to nie znaczy podrozowac, ale na dluzej..

Rasumujac, i tak sie nie zgodzimy, to bedzie tylko przerzucanie sie argumentami ktore nikogo nie przekonuja. Moze dlatego,ze wychowalem sie w wielkim szacunku do Wielkopolski, ale jednak w lubuskim-i oba regiony uznaje za swoje, mam wiekszy dystans. Widze wady i zalety obu miejsc-to jasne, nic nie jest tylko biale lub czarne.
                      Natomiast "wojna zgorsko gorzowska" to jakas ciezka zenada, nawet juz nie "jaja". To jakas paranoja, zaprawde.
                      Na forum poznanskim byla jakas paranoiczna proba wojny poznansko wroclawskiej,ale ludzie doszli do wniosku (i slusznie) ze trzeba sie trzymac razem w obliczu wysysajacej soki Warszawy, do tego dolaczyli forumowicze ze Szczecina i zrobilo sie rodzinnie (jakby dodali Wroclawiacy, "ta joj!").
                      • Gość: vGiS Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.03.05, 23:53
                        > "Winobranie jest lokalne, zielonogorskie. Slask jest na tyle rozleglym
                        obszarem
                        > ,
                        > ze wiele zwyczajow mialo i ma bardzo lokalny charakter. To jest tylko
                        przyklad,
                        > ze mimo wymiany ludnsci rowniez na Dolnym Slasku uchowaly sie takze takie
                        > bardziej "zabawowe" tradycje."
                        > Ale po co ten przyklad?

Na obalenie twojej tezy o calkowitym braku ciaglosci z prszeszloscia.

> Co ty tworzysz? Co ma wymiana ludnoci to zabaw? Winobra
                        > nia obchodzi sie wszedzie tam,gdzie uprawia sie winorosl.To jest winiarska
                        wers
                        > ja dozynek, ktore przeciez tez obchodzi sie niezaleznie od skladu etnicznego.

Ale akurat w Zielonej Gorze genezą powojennych winobran byla chec kontynuowanie
                        przedwojennej tradycji, a nie uprawa winorosli jako taka. Gdyby tego typu
                        festynu tu przed wojna nie bylo, nie byloby ich i po wojnie.

> "Taki byl wlasnie cel intensynej "lubuskiej" propagandy. I trzeba przyznac,
                        ze
                        > cel zostal osiagniety."
                        >
                        > Masz jakas schize z propaganda. A ty niby co uprawiasz?

Chyba sobie kpisz. Nie porownuj dyskusji prowadzonej na forum internetowej do
                        zmasowanej kampanii prowadzonej silami panstwowymi obejmujacymi srodki masowego
                        przekazu oraz programy edukacyjne w szkolach. Zreszta caly czas goebelsiki z
                        lokalnej prasy i telewizja wmawiaja mi, ze jestem "Lubuszaninem"

> "Manipulujesz cytatami?. Bo w oryginale bylo tak:
                        > "Uzywanie inwektyw zamiast argumentow ma wg ciebie swiadczyc o wyzszosci
                        > kultury wielkopolskiej?""
                        >
                        > To ty manipulujesz. Chlopie, zobacz co wynika logicznie z twojego zdania.
                        Pisze
                        > sz o jakims "swiadczeniu o wyzsosci kultury wielkopolskiej".

Po prostu ty nie lapiesz sarkazmi i ironii w tym zdaniu :-)

> "Tu pozwole sie z toba wybitnie niezgodzic, bo "slaskosc" ma za soba
                        > tysiacletnia przeszlosc, natomiast "lubuskosc" PRL-owski aparat propagandowy."
                        >
                        > Ciekawe,bo druga strona mowi to samo.

Jezeli druga strona twierdzi, ze Zielona Góra była lubuska przez tysiac
                        poprzednich lat to najzwyczajniej klamie i jest to bardzo latwe do
                        zweryfikowania.

> W ostatnim numerze "Naszej Wielkopolski"
                        > ktos sypnal textem ze "granica na Odrze i Nysie jest ukoronowaniem
                        tysiacletnie
                        > j mysli zachodniej Polski". Itd w tym stylu. Twoja slaskosc jest tak samo
                        propa
                        > gandowa jak lubuskosc.

Nie widze zwiazku miedzy jednym a drugim. Przynaleznosc Zielonej Gory do Slaska
                        od nadania jej praw miejskich w XIII w jest faktem. A czyjes teksty co sie
                        komus wydaje pozostaja nadal tylko wyrazeniem tego co sie komus wydaje.

> Oba regionalizmy mnie dzisiaj nie obchodza, mam do nich
                        > obojetny stosunek.

A ja nie.

> Jak juz dyskutowalismy z croolickiem, ja wole okreslenie Sro
                        > dkowe Nadodrze. Wiele osob popelnia ten blad jednak,ze utozsamia "woj
                        lubuskie"
                        > z Ziemia Lubuska.

Akceptuje okreslenie "Srodkowe Nadodrze" w odniesieniu do woj.lubuskiego w
                        przeciwienstwie do "Ziemi Lubuskiej", bo nie ma obciazen historycznych.

> Woj lubuskie to umowna nazwa na zbitek roznych ziem,o roznym
                        > pochodzeniu, o roznej przynaleznosci historycznej.

Tu sie zgodze.

> Ale wszyscy zaslaniaja sie jakas tysiacletnia tradycja, pewnie, jak w b.
                        Jugoslawii.

Bo akurat kazdy z tych regionow w swoich historycznych granicach ma tak dawna
                        proweniecje. A Jugoslawi tutaj nie mieszaj, bo to calkiem inna bajka.

> "Bardzo nietrafne porownanie. Rugia nie nalezy teraz do Danii, tylko do
                        Niemiec
                        > .
                        > Wiec, dlaczego Niemcy mieliby używać dunskich nazw?"
                        > Nie zrozumiales. Chodzi o to,ze wiele regionow w Europie zmienialo
                        przynaleznos
                        > c administracyjna i historia dzieje sie caly czas, nie ma co doszukiwac
                        jakiejs
                        > mitologii, trwac w skansenie.

Zrozumialem, ze walnales kula w plot, bo to banal, ze wiele regionow zmienialo
                        przynaleznosc panstwowa, tylko niezwykle byloby, gdyby zmienialo nazwy na
                        obce :-)
                        Poza tym, jezeli juz to historia tworzy sie caly czas a nie dzieje. Przeszlosci
                        sie juz nie zmieni. Ty proponujesz zapomniec o przeszlosci, co mi sie nie
                        podoba. A slaska przeszlosc Zielonej Góry nie jest mitem, tylko faktem.
                        Natomiast mitem zalozycielskim tego wojewodztwa jest "lubuskosc" tych ziem, bo
                        jest to sprzeczne z faktami z przeszlosci.

> "Korzeni, umocowania - tak, ale tej ziemi, zeby byc jej swiadomym
                        gospodarzem,
                        > a
                        > nie tylko przypadkowym lokatorem."
                        > Kontynuujac ten watek, twoje myslenie wpisuuje sie w taki nowy w Polsce trend
                        p
                        > t etnohistorycyzm.

Jaki etnohistorycyzm, skoro wogole nie przywiazuje uwagi do kwestii
                        narodowosciowej. Mnie chodzi o zwykly szacunek dla przeszlosci, a ty wzorem
                        hunwejbinow proponujesz zrobic "rewolucje kulturalna" i "spalic" wszystkie
                        podreczniki historii.

> "A gdzie tu inwektywa? To tylko proba diagnozy twojej osobowosci."
                        > Wet za wet: twoje ograniczone zdolnosci umyslowe nie pozwolily ci na
                        krytycyzm
                        > w stosunku do propagandy slaskiej. Postawa szowinizmu + niezdolnosc do
                        odroznie
                        > nia informacji prawdziwych od falszywych spowodowaly,ze teraz bezkrytycznie po
                        > wtarzasz papke proslaskiej propagandy. Itd.

Niestety udowodniles tylko moja teze o twojej osobowosci. Nie potrafisz
                        wyobrazic sobie, ze ktos z wlasnej nieprzymuszonej woli, wbrew zalwewowi z
                        zewnatrz faszywych informacji, moze chciec dociekac prawdy o prszeszlosci ziemi
                        na ktorej mieszka. Uwazasz, ze mozna - analogicznie jak ty - tylko ulec papce
                        propagandy lubuskiej.
                        Nawiasem mowiac, gdzie wg ciebie znajduje sie ten osrodek propagandy slaskiej
                        na Zielona Gore?

> "To tylko dowod, na sklonnosci Wielkopolski do ekspansji terytorialnej, pod
                        byl
                        > e
                        > pretekstem."
                        >
                        > Nie pod "byle", w gospodarnej Wielkopolsce mozliwosc zarobienia na czyms kasy
                        t
                        > o powod superwazny :-))))

Rozbawiasz mnie. Korzysc materialna to byl zawsze glowny, jak nie jedyny, powod
                        do ekspansji terytorialnej.

> Ale powaznie, czym rozni sie Slask od Wielkopolski? T
                        > aki sam ekspansjonizm.

W ktorym miejscu? Przyklady poprosze.

> " Po prostu nie widze siebie w Wielkopolsce. Najbardziej odpowiada mi Dolny
                        Sla
                        > sk."
                        >
                        > A dla mnie granice regionow sa tak samo namacalne jak granice poludnikow.

Akurat granica miedzy Slaskiem a Wielkopolska ma dosc naturalny charakter.
                        Biegnie ona z grubsza dolinami Obry i Baryczy.

> "Nie rozrozniasz podrozowania od zamieszkiwania?"
                        >
                        > Przeciez napisalem "A ja planuje na starosc przeniesc sie na Dolny Slask"!!!
                        Pr
                        > zeniesc to nie znaczy podrozowac, ale na dluzej..

Ale to sie odnosilo do nastepujacego fragmentu twojego tekstu:
                        "Przeciwnie do ciebie nie mam cofki przekraczajac grance regionu."

• croolick Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! 05.03.05, 22:44
            Primordial, ach jak mnie irytuje Twoj wielkopolski szowinizm! Ja jestem rdzennym
            mieszkancem "Ziem Odzyskanych"! Tu sie urodzilem, jak rowniez moi rodzice a
            pochodzenie moich dziadkow sprawia, ze moja tozsamosc jest wielkopolsko-kresowa
            ale przede wszystkim sykretyczna, jak innych mieszkancow Ziem zachodnich i
            Polnocnych (wzbogacona o element srodkowopolski). Jestem dumny, skad pochodze i
            roznie sie swa mentalnoscia od mieszkancow innych regionow Polski (IMHO in
            plus...).
      • croolick Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! 05.03.05, 22:50
        Njemaszchleba to zadne tam Chlebowo ino CHLEBICE!
    • Gość: Ł29 12 jest OK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 14:56
      Dla mnie to nie żadne Lubuskie tylko Zachodniowielkopolskie (jesteście "swoi").

A co do zmniejszenia ilości województw. Z przyjemnością powitamy Wolsztyn i
      Gorzów w Wielkopolsce. Do tego weźmiemy sobie Bydgoszcz a Toruń pójdzie pod Gdańsk.
      Sądzę że Z. Góra nie będzie miała nic przeciw temu jeśli nie będzie miała wiele
      wspólnego z Gorzowem i zacieśni współpracę z Wrocławiem. Znam kilka osób i z
      Zielonej (bardziej z Sulechowa) i z Gorzowa Wlkp. Lubicie się chyba tak jak my z
      Warszawką.
      • Gość: vGiS Re: 12 jest OK! IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.03.05, 18:19
        Gość portalu: Ł29 napisał(a):
        >> A co do zmniejszenia ilości województw. Z przyjemnością powitamy Wolsztyn i
        > Gorzów w Wielkopolsce.

Wolsztyn juz macie :-)
        • Gość: Ł29 Re: 12 jest OK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 21:14
          no właśnie ostatnio mam sprzeczne informacje na ten temat :)
          • Gość: stef jak najbardziej 12 jest ok IP: *.tvgawex.pl 04.03.05, 22:23
            NIE REALNE JEST ABY BYDGOSZCZ należała do jakiego kolwiek województwa!!!
            Bydgoszcz 8 miasto w polsce nie miałoby być stolica swojego wojewodztwa!!!!!TO
            jest nie możliwe!!! poznaj www.bydgoszcz.pl
            • Gość: Ł29 Re: jak najbardziej 12 jest ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:08
              trzeba razem przebić W-wę i Mazowieckie :]
    • Gość: J I bardzo dobrze IP: *.gorzow.mm.pl 04.03.05, 22:19
      Trzeba w końcu odłączyć Gorzów od Zielonej Góry. I trzeba powiedzieć , ża Pan
      Marszałek B. robi co może. Zielona niech idzie własną drogą, a my do Poznania
      lub szczecina.
      • Gość: zielonogórzanin Re: I bardzo dobrze IP: *.ztpnet.pl 05.03.05, 09:45
        Marzyciele internetowi!!!!!
        Oby się nie sprawdziły wasze chore wizje!
      • Gość: lubuszanin Re: I bardzo dobrze IP: 82.160.53.* 05.03.05, 09:55
        do wielkopolski,nie możecie wybierać gdzie chcecie,w nazwie macie wielkopolski-
        a wiec wynocha.
        • zielonki Re: I bardzo dobrze 05.03.05, 16:58
          12 to i tak za dużo!
          Powinno być góra 7!
      • Gość: zielonogórzanin Re: I bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 18:31
        niech zostanie nawet 10 województw,byle dalej od gorzowa.
    • Gość: MIŁY MARIAN Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.gorzow.mm.pl 06.03.05, 20:11
      Reforma powinna objąć likwidację takich chorych tworów jak województwa pożal
      się Boże dwustolicowe. Cała aministracja (rządowa i samorządowa) powinna się
      mieścić w najważniejszych i największych miastach regionu, czyli w Gorzowie i w
      Bydgoszczy. Inaczej rosną takie wrzody na dupie jak zielona góra i toruń i
      zaczynają fikać. Kto to widział, żeby takie zadupia miały cokolwiek wspólnego z
      zarządzaniem? Pozdro dla Bydzi.
      • Gość: zg Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.ztpnet.pl 06.03.05, 20:55
        Fajnie gorzowiacy liza dupe Bydgoszczy!! Trwa to juz troche, nie nudzi sie?
        SMACZNEGO!
        Tak to jest jak buractwo (gorzowek) dostal troche wladzy i rogi rosna oj rosna!
        Zapomniales buraku ze to ZG wami zawsze zadzila a w planach reformy z 17 woj.
        miala byc jedyna stolica!!!???
        Ps. i tak niedluo wladza tego żalosnego urzedu wojeódzkego zostanie
        ograniczona! zreszta kasą my żadzimy a wy tylko skamlecie dajcie nam na to
        dajcie na tamto! POZDRO
        • Gość: miłka Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.szpital2.gorzow.pl / 217.98.252.* 06.03.05, 21:11
          to prawda i dlatego powinniśmy się rozwieść.
        • Gość: dolnoślązak Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 21:40
          Nie denerwuj sie "ZG', to jest prowokacja pod wpływem zazdrości. Zawsze
          jakiś fałszywy bydgoszczanin staje w obronie Gorzowa używając języka północno-
          lubuskiego. Ani Kraków, Katowice, Gdańsk czy inne poważne stolice województw
          nie chcą i nie bronią ucieśnionych przez zielonogórzan gorzowian. Prawdziwa
          stolica ma połączenia kolejowe ( POC. ELEKTRYCZNE ) 3 x do Warszawy w tym
          Expresssss i InterRegio, z wększymi miastami centralnej i południowj Polski,
          Trójmiastem idd, itd...
          Jest, czy to się komuś podoba czy nie, Port Lotniczy ( str.
          internetowe "PL ZG" ). Jest UZ, w Sulechowie PWSZ, jest Filharmonia. Nie ma
          tramwajów ? To nic. W Paryżu też ich nie ma. Powieżchnia miasta jest teraz
          mniejsza od Gorzowa, ale nic nie stoi w miejscu. Zielona Góra wchłoni gminę, to
          samo planuje pobliska Nowa Sól. W raz z Sulechowem Trójmiasto Lubuskie może
          stać się faktem.
          Przepraszam za zejście z tematu i nie chcę aby Gorzow zrozumiał to jako
          prowokację. A jeżeli chodzi o województwa, to z pewnością jest ich za dużo.

Pozdrawiam
    • Gość: Pfff.... Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 09:11
      Do nauki się najpierw weźcie zielonogórskie bałwany, a póżniej do dyskusji.
      RZĄDZIŁA I POWIERZCHNIA piszemy przez "RZ" buraki. Podłej jakości uniwerek,
      prowincjonalna filharmonia i kilka pociągów to nie są atrybuty
      wielkomiejskości. No ale cóż widocznie takim prostakom jak zielonogórzanie taka
      namiastka wystarczy.
      • Gość: obcy Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 07.03.05, 13:06
        Nie bardzo wiem ską te infoemacje o ograniczeniu liczby województw. Wszyscy się
        tu rozpędzili z wypisywaniem ochów i achów na ten temat ale nikt nie podał
        kokretnego źródła odnośnie likwidacji województw.

Ps. Wypowiedź na tym forum takich ludzi jak Pfff świadczy tylko o nim samym i
        jego kompleksach.

Ja jestem ZA likwidacją kilku województw, również lubuskiego.
        • Gość: gorzower Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: 212.160.138.* 07.03.05, 13:28
          Popieram na 100 %. Zamiast toczyć dalej takie głupawe dyskusje powinniśmy
          zgodnie podjąć decyzje o rozwiązaniu tego żałosnego tworu jakim jest
          województwo lubuskie. Takie województwo miałoby jeszcze sens gdyby istniał w
          nim tylko jeden ośrodek władzy ale nie wyobrażam sobie by wprowadzenie tego
          rozsądnego rozwiązania wywołało inny skutek oprócz rozruchów w jednym lub
          drugim mieście. Mieszkańcy obu miast żywią do siebie taką awersję że są
          niezdolni do współpracy nawet na neutralnym gruncie (vide ciągłe wojny
          gorzowsko - falubazkie w Warszawie) a co dopiero we wspólnym województwie.
      • Gość: dolnoślązak Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:53
        Czekałem, czekałem i jest jak rybka na haczyku. Znalazł "byczki", chociaż
        przyznam nie Ten o którym myślałem. Czy ortografia to jedyny argument obronny
        kilku panów z Gorzowa ? Czy nic nie ma ciekawego i godnego uwagi w Gorzowie co
        może zaskoczyć np. Zieloną Górę i pozostałe miejscowości. Argumentami powinny
        być reklama i rzeczowe przedstawienie swojego miasta, bez idiotycznych
        wyzwisk.

napisałeś-
        ( prowincjonalna filharmonia i kilka pociągów to nie są atrybuty
        wielkomiejskości. No ale cóż widocznie takim prostakom jak zielonogórzanie taka
        namiastka wystarczy )

A jednak coś jest.

A co u Was jest ? Jaka jest wasza namiastka i wasze atrybuty
        wielkomiejskości ? ( oprócz tramwajów )
        POZDRAWIAM

• Gość: Tomek Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.gorzow.mm.pl 12.03.05, 19:24
          Nie wiem jakie szkoły kończyłeś, ale mnie uczono, że ludzie, którym zależy na
          tym aby ich traktowano z szacunkiem i którzy chcą się uważać za inteligentnych
          powinni zwracać uwagę na jakość i formę wypowiedzi, a co za tym idzie błędy
          ortograficzne (zwłaszcza w tak prostych wyrazach są po prostu kompromitujące).
          Celowo zwróciłem na to uwagę, bo przecież większość zielonogórzan uważa swoją
          wioskę z podłym uniwerkiem za krynicę mądrości nie tylko w wymiarze lokalnym,
          lecz także krajowym, choć wszelkie rankingi i porównania wskazują raczej na co
          innego. Cokolwiek bym nie wymienił świadczyć będzie o tym, że nie ma co
          porównywać miejskiego Gorzowa i prowincjonalnej zielonej góry, bo czyż można
          porównać zapach fiołków do swądu gnojowicy?
          • Gość: Janek Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.03.05, 19:34
            Co do formy, to należy uważać, by ta nie przerastała treści. Niestety Twoje
            uogólnienie świadczy o tym, że może błędów ortograficznych nie popełniach ale
            niestety .... dopowiedz sobie sam.
          • Gość: dolnoślązak Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 20:22
            Nastempny intyligyntny literat- ortograf z Gorzowa. Panowie do żeczy.
            Konkrety i jeszcze raz konkrety. Jerzeli nie marz co porównywać pomiędzy
            gorzowm, a Zieloną Górą , to nie poruwnój siebie z Mickiewiczem. Czy wieżyrz
            bezgranicznie i bezmyślnie w rankingi np. Prtii Politycznych, notowania
            giełdowe itp? Czy morzesz mi podać ten stos rankinguw ogulnopolskich ( tyh
            powarznych ) muwiących o wyrzszości GW od ZG ?!
            Gorzów jest stolicą województwa, a ja nic nie wiem o jego walorach
            turystycznych, o jego architekturze i urbanistyce, osiągnięciach gospodarczych,
            komunikacji itd. Pohwal, wyhwal swoje miasto, swndd pozostaw spaleniżnie, a
            gnojowicy smród. Znasz te zapachy.

Szczerze popzdrawiam

• Gość: psko Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 09:32
              Tzw. Inteligenty cham.
      • Gość: ziupa Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 14:34
        co się te gorzowiaki tak mądrzą.Gorzów,a gdzie to jest!
    • Gość: Karol Re: Znowu wracają pomysły 12 województw!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.03.05, 19:43
      A oto co m.in. znalazłem na temat likwidacji województw i powiatów, szczegóły:
      www.polska.pl/samorzady/goracytemat/article.htm?id=87792
      A tu w skrócie:
      "Za dużo województw i powiatów
      2004-02-28, 09:29
      Wicepremier Józef Oleksy planuje likwidację powiatów i niektórych województw.
      Do końca roku mają zostać przedstawione plany radykalnych zmian.
      Obecny minister spraw wewnętrznych i administracji, planuje szybszą likwidację
      powiatów i niektórych województw. Józef Oleksy, zdaje sobie sprawę, że jego
      propozycje wywołają burzę. Największe zastrzeżenia wicepremiera i całego
      szefostwa SLD wywołuje lista powiatów, które minister najchętniej by
      zlikwidował.
      Wśród możliwych scenariuszy jest utworzenie 8-9 dużych makroregionów w miejsce
      obecnych 16 województw. Wymienia się również propozycję powrotu do 49
      województw, likwidację powiatów z wydzieleniem niektórych dziedzin na wzór
      dawnych rejonów i wzmocnienie roli gmin. Jednak odwlekanie terminu rozwiązania
      problemu zmian administracyjnych, będzie przynosiło rosnące corocznie koszty
      utrzymania powiatów, wynoszące obecnie - wedle ostrożnych szacunków - około 15
      miliardów złotych na rok."

A z drugiej strony widać, że województwa "idą w siłę" a właściwie samorządy
      wojewódzkie:

Konwent. Premier w Ciechocinku: - Z Unii dostaniemy niewyobrażalne pieniądze
      (25.01.05)
      Władza w ręce marszałka
      - Marszałkowie przejmą wszystkie funkcje zarządcze w regionach - zapowiedział
      wczoraj w Ciechocinku premier Marek Belka.
      Premier był gościem obradującego po raz pierwszy w naszym regionie Konwentu
      Marszałków RP. Dyskutowano o środkach pomocowych Unii Europejskiej, które
      trafią do Polski w latach 2007-13. Według Marka Belki, rząd przewiduje, że
      będzie to 60-73 mld euro. - Chodzi o niewyobrażalne w naszej historii
      pieniądze - stwierdził. Żeby te pieniądze dostać, Polska musi przygotować
      Narodowy Plan Rozwoju na ten okres. Rząd ma już jego wstępny projekt i
      rozpoczyna konsultacje. Belka tłumaczył, że prace nad NPR należy połączyć z
      tworzeniem "samorządowo-obywatelskiego" modelu państwa, w miejsce
      obecnego, "korporacyjno-resortowego". Krokiem w tym kierunku jest nowa ustawa
      kompetencyjna, regulująca relacje między administracją marszałkowską i tą
      podległą wojewodom. - Ustawa jest w Sejmie, rząd uzgodnił z marszałkiem izby,
      że będzie traktowana priorytetowo. Oficjalnie wszyscy są za, ale jak przychodzi
      do konkretów, wszyscy są przeciw - relacjonował. Nie ukrywał, że rząd obawia
      się, iż ustawa może polec w parlamencie i zachęcał marszałków do montowania
      sejmowego lobby. - Nawet gdyby rząd na tym poległ, to przynajmniej w dobrej
      sprawie - komentował Bogdan Borusewicz, członek Zarządu Województwa w
      Pomorskiem.

Reprezentanci innych regionów dowodzili, że obecna dwuwładza w regionach
      przeszkadza i rodzi konflikty między wojewodami a marszałkami. Przykładem mogą
      być choćby spory wokół procedur związanych z podziałem unijnych pieniędzy,
      widoczne też w Kujawsko-Pomorskiem. - Przesłaliśmy wojewodzie 170
      zatwierdzonych do dofinansowania projektów, ale podpisał umowy finansujące
      tylko w sprawie 20. Jak długo mamy czekać?! To jest niedopuszczalne! Bez
      interwencji rządu się nie obejdzie - mówił wczoraj stojący wobec podobnego
      problemu marszałek Wielkopolski Stefan Mikołajczak. Przewodniczący konwentu,
      marszałek naszego województwa Waldemar Achramowicz tłumaczył w kuluarach, że
      nowa ustawa kompetencyjna oznacza także znaczne okrojenie kadrowe urzędów
      wojewódzkich.

Konwentowe kuluary zachowywały rezerwę w stosunku do deklaracji szefa rządu. -
      Jak ekipa "spada", to zaczyna być reformatorska - można było w nich usłyszeć.
      Wielu marszałków uważa jednak, że Belka jest "bardziej niezależny" niż inni
      premierzy i nawet taka rewolucja może mu się powieść.

(W "Gazecie Pomorskiej", 25 stycznia 2005 r., Iza Wodzińska, lau.)

Więc może stwierdzą, że nie warto likwidować:)

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka