Gość: kolejarz IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 20.06.02, 18:40 Ktoś wie coś bliżej o tym planetarium prof. Gila? Podobno ma pieniądze (mówił Listowski na czacie). Kiedy rozpocznie się inwestycja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arwena Re: Planetarium 21.06.02, 09:10 powiedzial ze ma sie rozpoczac i zakonczyc w 2004 a czy w tym nowym budynku uz nie ma czegos takiego? chyba obserwatorium astronomiczne? ciekawe czy tez bedzie szerzej dostepne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osm Re: Planetarium IP: *.mpifr-bonn.mpg.de 21.06.02, 10:56 arwena napisał(a): > powiedzial ze ma sie rozpoczac i zakonczyc w 2004 > a czy w tym nowym budynku uz nie ma czegos takiego? chyba obserwatorium > astronomiczne? > ciekawe czy tez bedzie szerzej dostepne W nowym budynku ma byc instytut astronomii, a obserwatorium bedzie, jak dotad na Wiezy Braniborskiej. O ile wiem, to do tej pory bylo dostepne dla wszystkich chetnych w pogodne dni po zmroku, ale od czasu powstania specjalnosci astrofizyka jast to obserwatorium studenckie, wiec trudno zeby bylo dostepne szerzej. Temu ma sluzyc planetarium, ale to jest cos ZUPELNIE innego niz obserwatorium. Polecam lektury w sieci (www.google.com), bo zauwazylem, ze nawet wladze nie do konca wiedza, jaka jest roznica miedzy planetarium a obserwatorium. osm Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: Planetarium 21.06.02, 11:22 Gość portalu: osm napisał(a): > ma sluzyc planetarium, ale to jest cos ZUPELNIE innego > niz obserwatorium. Polecam lektury w sieci > (www.google.com), bo zauwazylem, ze nawet wladze nie do > konca wiedza, jaka jest roznica miedzy planetarium a > obserwatorium. oh spadaj! ;)))) jakos powoli zaczynam kojarzyc roznice;))) a teraz serio - cos mi sie paleta po glowie (zadnych insektow:) ze w tym nowym budynku ma byc wlasnie na samej gorze obserwatorium ale moze to niczym nie poparte wyobrazenie (skojarzenie z okragla szklana kopula jaka tam jest) a byles na braniborskiej kiedy? swiatla miasta tam slabe, nie rozpraszaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osm Re: Planetarium IP: *.mpifr-bonn.mpg.de 21.06.02, 11:30 arwena napisał(a): > oh spadaj! ;)))) > jakos powoli zaczynam kojarzyc roznice;))) Ciesze sie :-))) > a teraz serio - cos mi sie paleta po glowie (zadnych insektow:) ze w tym nowym > budynku ma byc wlasnie na samej gorze obserwatorium > ale moze to niczym nie poparte wyobrazenie (skojarzenie z okragla szklana kopul > a jaka tam jest) Nie - to raczej tylko wyobrazenie - przede wszystkim szklana kopula sie nie nadaje na obserwatorium. Obserwatorium ma na ogol kopule rozsuwana - tak ze robi sie tylko szczelina dla teleskopu. I jestem pewien, ze bedzie na Wiezy Braniborskiej. Zobacz na astro.ia.uz.zgora.pl/obserwatorium.htm - tam jest nawet wizja, jak to ma wygladac. > a byles na braniborskiej kiedy? swiatla miasta tam slabe, nie rozpraszaja? Szczerze mowiac, to obserwatorium scisle naukowe nie moze byc w miescie, bo luna od swiatel miasta zawsze jest i przeszkadza w obserwacjach, ale dla potrzeb studencko-popularyzatorskich jest OK. Do tej pory mozna bylo obserwowac planety, Ksiezyc, plamy na Sloncu, ogolnie takie dosc ciekawe zjawiska i obiekty. Ogolnie - fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: Planetarium 05.07.02, 10:06 Gość portalu: osm napisał(a): > Szczerze mowiac, to obserwatorium scisle naukowe nie moze > byc w miescie, bo luna od swiatel miasta zawsze jest i > przeszkadza w obserwacjach, ale dla potrzeb > studencko-popularyzatorskich jest OK. Do tej pory mozna > bylo obserwowac planety, Ksiezyc, plamy na Sloncu, > ogolnie takie dosc ciekawe zjawiska i obiekty. Ogolnie - > fajnie. warte odswiezenia czy przez wakacje jakies imprezy sa przewidziane? gdzie mozna najlepiej ogladac niebo poza obserwatorium? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markon Re: Planetarium IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 10:34 u mnie na tarasie jest uroczo, mam teleskop fajny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osm Re: Planetarium IP: 134.104.17.* 05.07.02, 11:27 arwena napisał(a): > czy przez wakacje jakies imprezy sa przewidziane? > gdzie mozna najlepiej ogladac niebo poza obserwatorium? Z tego co wiem, to nie - ze wzgledu na budowe kopuly, ale zawsze mozna zadzwonic i sie zapytac. Poza obserwatorium, to prywatnie. O widzisz - markon zaprasza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markon Re: Planetarium IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 12:19 dokładnie mówiąc , to mam lornetę kupioną u ruskich, ale chyba nie będziemy drobiazgowi. Taki forumowy wieczór przy gwiazdach ( ewentualnie świecach) , no zapraszam wszystkich (zwłaszcza laski, które znów zamilkły). Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: Planetarium 06.07.02, 15:23 wlasnie jaka lornetke powinnam nabyc? bez szalenstw cenowych prosze tylko poogladalam sobie studia na ia.uz.zgora.pl i az mnie kusi... cyfrowe przetwarzanie danych. moze kiedys poprowadza uniwersytet trzeciego wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markon Re: Planetarium IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 16:18 ten UTW też mnie zaczyna powoli interesować, czy jest jakaś dolna granica wieku a może egzamin wstępny?chcesz możemy siedzieć w jednej ławce, masz warkocz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markon Ps IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 16:21 Piękny obraz z 1860 z wieżą Braniborską - zrobiłem sobie powiększenie, kiedyś tam mieszkałem Odpowiedz Link Zgłoś