Dodaj do ulubionych

Belfer podczas matur pracuje za darmo?

IP: *.gorzow.mm.pl 29.04.05, 19:56
"Tadeusz Jędrzejczak odpowiada, że miasto nauczycielom nie zapłaci."

Niepoważne. Zamiast stawać po stronie swoich wyborców i sądzić się z
ministerstwem i budżetem centralnym o pieniądze dla swoich od razu pokazuje
figę.
Prezydent zmęczył się już swoim stanowiskiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: joanna Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.04.05, 22:31
      no to spotka się z nimi w sądzie / może w Strasburgu /, bo naruszono
      kilkanaście paragrafów : np. o wymuszaniu, o pracy bez wynagrodzenia, o pracy
      bez przerw i ponad dopuszczalny wymiar, o niekompetencji własnej prezydenta
    • Gość: związkowiec do sądu IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.04.05, 23:00
      "Dla Gazety Sławomir Broniarz, prezes ZNP
      Członkowie zespołów egzaminacyjnych powinni dokładnie ewidencjonować swój czas
      pracy, a następnie zwrócić się do dyrektora z prośbą o zapłatę za dodatkowe
      godziny. Z kolei dyrektor o pieniądze dla zatrudnionych przy egzaminach ustnych
      nauczycieli powinien zwrócić się do organu prowadzącego. Jeśli ten nie przekaże
      środków, wówczas nauczyciele mogą dochodzić swych praw w sądzie pracy. Uważam,
      że to starostwo jest odpowiedzialne za przebieg matur w szkołach na swoim
      terenie i dlatego obowiązek pozyskania środków na ten cel spoczywa na nim."

• Gość: belfer Re: do sądu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.05.05, 12:20
        po pierwsze - nauczyciele i dyrekcje w wielu szkołach nie działają wspólnie dla
        dobra wzajemnego, dyrowie zagrożą niepokornym utratą (pożalsięboże) łask i nikt
        im nie będzie chciał się narażać.
        po drugie - walka o pieniądze w sądach przyda nauczycielom prestiżu w oczach
        jedynie nielicznych, bo ogólnie pokutuje obraz belfra-misjonarza, a nie
        profesjonalisty-eksperta sprzedającego wysokiej jakości usługę edukacyjną
        po trzecie - wszystko było z góry zaplanowanym scenariuszem - stworzyć dziwoląg
        w postaci ustego egzaminu wewnętrznego po to by wykorzystać milczącą tanią siłę
        roboczą w postaci nauczycieli uzależnionych służbowo od hierarchii
        biurokratycznej. Niech młodzież się wypowie, czy nie wolałaby by ustny był
        również zewnętrzny? Wielu uważa swój wynik za rodzaj nagrody lub kary raczej
        niż obiektywnej oceny wypowiedzi w dniu egzaminu.
    • Gość: Rodzic Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.05.05, 19:56
      przerażający artykuł w gazecie lubuskiej.

"Pracują za darmo

- Nauczyciele czują się przemęczeni, a przecież nie mogą zrobić sobie przerwy -
      mówi prezes Okręgu Lubuskiego Związku Nauczycielstwa Polskiego Bożena Mania. -
      Wychodzą wieczorami ze szkoły...
      - To nie jest tak, że kończy się egzamin, można iść do domu. Trzeba przygotować
      sale z zachowaniem wszystkich procedur na dzień następny
      - dodaje dyrektor zielonogórskiego III LO Aleksandra Mrozek.
      Dyrektorzy zwracają uwagę, że nauczyciela obowiązuje 40-godzinny tydzień pracy.
      Ci, którzy uczyli tylko trzecie klasy, już dawno wykorzystali swój czas.
      Tymczasem nadal pracują w komisjach.
      - Zamiast 40, pracują po 80 godzin tygodniowo - podkreśla B. Mania.
      - I nikt za te nadgodziny im nie zapłaci. Bo ministerstwo edukacji twierdzi, że
      pieniędzy nie ma. Że mogą zapłacić samorządy. A kasy tych ostatnich też świecą
      pustkami.

Łóżka w szkole

Nie tylko ustne egzaminy dały się nauczycielom we znaki. W środę rozpoczynają
      się pisemne. Arkusze przyjeżdżać będą z Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w
      Poznaniu od godz. 4.00 do 6.30. Nikt nie wie, dokładnie o której będą w danej
      szkole. Trzeba czatować.
      - U nas pisemna matura będzie trwać 12 dni. To znaczy, że w tych dniach muszę
      wstawać o trzeciej rano - mówi A. Mrozek. - Co prawda przyszło teraz pismo z
      OKE, że dyrektor może upoważnić kogoś do odbioru, ale jeśli coś będzie nie tak,
      to decyzje mogę podjąć tylko ja.
      W gorzowskim III LO pisemna matura zajmie 14 dni. Nauczyciele zastanawiają się,
      czy nie przynieść do szkoły łóżek polowych?

Ze stratą dla młodszych

Obawy dotyczą także młodszych roczników, choć te cieszą się teraz z większej
      swobody.
      - Klasy I i II nie mają wszystkich zajęć. Jak one będą przygotowane do
      przyszłych egzaminów? - zastanawia się A. Mrozek.
      - Nauczyciele starają się, by maturzyści nie odczuli uciążliwości. Ale zbieramy
      wszystkie uwagi na piśmie. Prześlemy je do Centralnej Komisji Egzaminacyjnej i
      ministerstwa edukacji, by kolejna matura była pod względem organizacyjnym
      bardziej przemyślana - dodaje B. Mania."

Ostatnie dwa miesiące są prawie stracone dla młodszych klas. Jakie będą wyniki
      za rok ? a za dwa? to już lepiej nie mówić.
      Czy zmęczony nauczyciel może przyjąć tyle egzaminów obiektywnie ?
      Co na to inspekcja pracy i rzecznik praw obywatelskich, bo związki zawodowe nie
      zrobią nic. Lepiej niech znikną z naszego krajobrazu.
      • Gość: Rodzic 2 Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.ztpnet.pl 03.05.05, 20:46
        W czasie matury nauczyciele pracują 80 godzin? A przed ile? 18 do 27 godzin
        tygodniowo.Maja wakacje i ferie.Nauczycieli chroni najlepszy układ zbiorowy w
        Polsce(dla nich oczywiście),czyli Karta Nauczyciela.Także proszę i dyrekcje i
        związki o chwilę namysłu zanim coś powiedzą.
        • Gość: Rodzic Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.05.05, 22:55
          ten problem przerasta Cię, stałeś kiedyś chociaż godzinę za katedrą ? tak
          myślałem
    • Gość: obserwator-rodzic Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 11:01
      Zrozumienie problemu pojawia się tylko wśród ludzi
      wykształconych,inteligentnych,którzy wiedzą,że wysiłek umysłowy i
      kilkunastogodzinna pełna koncentracja może powalić niejednego,jeśli nie od razu
      to po jakimś czasie.Zawał,udary mózgu,choroby układu krążenia to efekty
      ciągłego napięcia i stresów.Według badań nauczyciele zajmują I miejsce na
      liście chorób wywoływanych stresem i chronicznym przemęczeniem.
      Ale ,żeby to pojąć to potrzeba umysłu.Głowy,która wie co to wysiłek umysłowy.
      Każdy z nas ma dzieci w szkole,to nam rodzicom powinno zależeć,żeby nauczyciel
      przychodził wypoczęty z pogodą i uśmiechem prowadził zajęcia,a nie tyrał często
      po 12 godz.dziennie bez przerwy.
      P.S.Jeśli kogoś tak boli,że nauczyciele mają wakacje to niech idzie pracować do
      szkoły.Wtedy zobaczy, że nie trwają one tyle ile mają dzieciaki.
      I zobaczy też,że jak zliczy wszystkie weekendy w roku szkolnym poświęcone na
      sprawdzanie prac i inne szkolne zadania opracowywane dla uczniów, to wakacje/
      ok.6 tyg./są zaledwie zwrotem tych weekendów i rekompensatą za ciągły brak
      czasu dla rodziny.

• Gość: Celina Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 15:07
        Rodzicu -obserwatorze a raczej sfrustrowany nauczycielu,mam pytanie według
        jakich to badań nauczyciele są na czele zawodów dotkniętych tak
        licznymi,wyliczonymi przez Ciebie dolegliwościami.Zapomniałeś przy tym dodać,
        że są obdarowani jak żadna inna grupa zawodowa przywilejem płatnego (!)
        urlopu "na poratowanie zdrowia" bodajże raz na 5 lat i mówię tu o urlopie
        rocznym!Mnie jako rodzicowi rzeczywiście zależy na tym ,by nauczyciel
        przychodził do szkoły uśmiechnięty i wypoczęty ale nie podoba mi się to
        określenie na swą pracę-"tyrał",które w moim pojęciu dyskwalifikuje Ciebie (i
        demaskuje)jako osobę ,która nigdy nie powinna była podejmować pracy pedagoga-tę
        pracę trzeba po prostu lubić,jeśli nie kochać....
        • Gość: robin Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 15:31
          czy wiesz jaki procent nauczycieli korzysta z urlopu dla poratowania i jakie
          negatywne skutki prawne on niesie ? nie wiesz, zatem nie zabieraj głosu, oby
          Twoja połowica była nauczycielem !
          samo lubienie lub kochanie pracy nie upoważnia do takiego traktowania przez
          ministra.
          Koniec z prowadzeniem na smyczy. Unia Europejska to także europejskie standardy
          prawne w zakresie relacji pracodawca-pracownik.
          Co robi Solidarność nauczycielska, bo o ZNP nie warto nawet wspominać, bo to
          wiemy.
        • Gość: zgora Celina masz ptasi móżdżek n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 16:21
        • Gość: rodzic -obserwator Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 18:01
          Droga Celino/nie dopatruję się,podtekstu w niku/.
          z Twojej wypowiedzi zieje nienawiścią i pewnie w życiu trochę oszukujesz ,stąd
          taka reakcja.Otóż nie jestem i nie byłem nauczycielem.Jestem rodzicem na razie
          nie maturzystów,ale mieszkam od kilku lat w sąsiedztwie dwóch rodzin
          nauczycielskich,zaprzyjażnionych ,zresztą bardzo miłych i lubianych przez
          swoich uczniów.Ponieważ jesteśmy w częstym kontakcie, to mam okazję zobaczyć
          jak spędzają czas w sobotę i niedzielę i dużo wiem o tym co robią.
          Myślę,że o tym własnie należy powiedzieć.
          Lekarzy też bronię,bo często są niezasłużenie atakowani.
          A lekarzem nie jestem.Myślę ,że rolą światłego obywatela jest właśnie
          obiektywny osąd zawodów gdzie ważny jest intelekt.
          Nie chcę ciebie obrażać Celinko,zrobił już to ktoś pod spodem,ale jeśli znasz
          jakiś język obcy sięgnij po cywilizowaną prasę w j.ang.
          Tam właśnie znalazłem obszerny artykuł o niebezpieczeństwach zawodów związanych
          z eksploatowaniem umysłu przed grupą,stałych napięć pracy umysłu i ich
          skutków.Badania dotyczą kilku krajów m.in Wlk.Brytanii,Szwecji,Niemiec, Norwegii
          Poczytaj, dowiesz się coś ciekawego.
          Na temat agresji też piszą.
          • Gość: Michał Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 19:16
            problem jest szerszy.
            Polacy muszą więcej zarabiać.
            Nikt nie chce pieniędzy za darmo.
            Należy walczyć o należną płacę - to zadanie pracobiorców.
            Należy obniżać podatki /pochłaniające 85% !!!!!!!! / - to zadanie mądrze i
            dobrze rządzących.
            Należy zlikwidować tysiące stanowisk zbędnych, w tym całą archaiczną czapę
            nadzorującą ciemną oświatę polską.
            Polacy jak idioci pracują po 12 godzin za płacę równoważną pracy 4 godzinnej.
            Czas z tym skończyć !!!
            • wera221 Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? 04.05.05, 20:41
              Nauczyciele mnie śmieszą tymi wypowiedziami.Dzisiaj jeden belfer w TVP lubuskie
              stwierdził jak bedzie miał strasznie przez 170min egzaminu żadnej gazety ani
              chodzenia może tylko stać i siedzieć.Dużo nauczycieli to naprawde święte krowy.
              • Gość: ania Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 21:14
                wera221 napisała
                >Dużo nauczycieli to naprawde święte krowy
                ja natomiast sądzę, że część społeczeństwa ma wyłączone myślenie i pojęcia
                typu "intelekt" stanowią dla nich abstrakcję, współczuję Tobie wero :-(
              • Gość: konrad Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 21:22
                co ma nauczyciel robić w czasie egzaminów masz napisane tutaj, zobacz jaki to
                kanał, jeśli wystarczy Ci czasu na przeczytanie. Jaki idiota mógł wymyśleć
                takie procedury i ile zarabia ?

www.cke.edu.pl/images/stories/procedury/procedury_matura_2005.pdf
          • Gość: Celina Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:32
            Nie każda krytyczna wypowiedż spowodowana jest nienawiścią-to doprawdy zbyt
            daleko idący wniosek,podobnie jak sugerowanie "pewnie w życiu trochę
            oszukujesz"-trudno dyskutować z pomówieniem.Natomiast faktem jest,że
            nauczyciele jako grupa zawodowa korzystają z wielu przywilejów dla innych
            niedostępnych a Karta Nauczyciela to rodzaj układu zbiorowego,który w
            dzsiejszych czasach jest nie do wywalczenia.Nie rozumiem,dlaczego mówienie o
            przywilejach,które są przecież ewidentne sprawia,że pojawiają się
            tak "nerwowe"posty.Rozumiem,że w dyskusji o pracy nauczycieli nie powinno być
            tematów tabu,można więc chyba mówić i o obciążeniach i o przywilejach?
            • Gość: konrad Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 21:33
              karta nauczyciela będzie zlikwidowana, tych przywilejów nie zostało wiele,
              nauczyciele nie chcą tej karty, służy ona głównie takim głosom jak Twój.
              Chcemy godziwej zapłaty za wykonaną pracę - czy to wiele ?
              Czy wiesz ile zarabia młody nauczyciel - człowiek , który 17 lat się uczył i
              nadal musi studiować na bieżąco swą dziedzinę ?
              Podobnie jest z lekarzami itd.
              Nie wiem kim jesteś z zawodu, ale jeśli ciężko pracujesz a zarabiasz mało, to
              solidaryzuję się z Tobą , nie oczekując wzajemności. Chcę Polski normalnej !!!
          • Gość: Celina Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:35
            i poproszę o link do artykułu,chętnie poczytam,z góry dziekuję
            • Gość: belfer Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.05.05, 22:40
              ciekawi mnie ta lista moich przywilejów jaką Pani Celina szafuje. Belferzę 25
              lat i nie zauważam żadnych, proszę o jeden najnędzniejszy przykład.
              • Gość: dyrektor,rodzic Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.gorzow.mm.pl 08.07.05, 17:52
                Brak szacunku dla zawodu nauczyciela jest już zakorzeniony w naszym
                społeczeństwie.Z drugiej strony ludzie należący do jednej z najlepiej
                wykształconych grup zawodowych godzą się od lat na traktowanie siebie jak
                niewolników.Żałosne opinie ze strony rządzących i szczególnie tych, którzy
                dorobili się na przysłowiowej marchewce /mają furę, komórę i baterię piwek ,i
                wielkie wymagania nie w stosunku do swoich pociech lecz do belfrów, że łopatą
                do głowy wiedzy nieukom i ignorantom nie włożą, prowokują do zjednoczenia się
                tej grupy zawodowej i spowodowania, aby prawo pracy było w pełnym zakresie
                przestrzegane.Oddaję hołd wszystkim nauczycielom.Życzę słonecznych wakacji.
              • Gość: IIIks Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.ztpnet.pl 08.07.05, 20:19
                Do belfra. A pełnopłatne wakacje i ferie to co?:)))
                • Gość: Jolka Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.ztpnet.pl 08.07.05, 20:53
                  Czy kiedykolwiek miałeś możliwość pracować w szkole ( choćby tylko miesiąc )
                  - oprócz godzin dydaktycznych każdy z nas musi się cały czas dokształcać i to
                  w soboty i niedzielę ( bo konferencji i szkoleń nie mamy w czasie pracy jak
                  inni)
                  - systematyczne przygotowywanie się do zajęć,
                  - sprawdzanie zeszytów, prac klasowych, ćwiczeń, itp.,
                  - zebrania z rodzicami,
                  - wyjazdy na wycieczki , zielone szkoły (tygodniowe, a nawet dwutygodniowe,
                  gdzie pracujemy 24 godz.na dobę)
                  - opracowywanie planów wynikowych, wychowawczych itp.,
                  - współpraca z poradniami,
                  - prowadzenie kół zainteresowań, zajęć wyrównawczych, konsultacji,
                  przygotowywanie uczniów do różnych konkursów, olimpiad, itp. - za które nie
                  mamy płacone,
                  - moje dzieci stwierdziły, że więcej czasu poświęcałam obcym dzieciom niż im,
                  - ja nie narzekam, bo kocham swoją pracę, ale chcę by inni ją szanowali.
                  • Gość: IIIks Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.ztpnet.pl 08.07.05, 21:10
                    A czy ty Jolu miałaś okazję pracować choćby miesiąc nie w szkole?
                    • Gość: jolka Re: Belfer podczas matur pracuje za darmo? IP: *.ztpnet.pl 09.07.05, 15:45
                      tak dwa lata pracowałam w innej branży

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka