Dodaj do ulubionych

Bezrobocie nadal spada

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 08:55
No i co? 14% w Zielonej Gorze.A tyle osób na tym forum psioczy na
Zielonke!!.WYPAD DO koszufka,gdzie bezrobocie wynosi 18%, albo do Nowej Soli
z 36%.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lee Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 11:00
      Zielona Dziura "krainą szczęśliwości" hahahaha. Jeśli jest tak dobrze to
      dlaczego jest tak źle ty ćwoku.
      • Gość: sonda Re: A ile przybyło miejsc pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 11:16
        Ludzie uciekają do pracy na zachód i w PUP-ach :-) wykreślają ich z ewidencji
        bezrobotnych. Ot i cała prawda o spadku bezrobocia.
        Zapytajmy nie o ile osób zmalało bezrobocie tylko ILE PRZYBYŁO FAKTYCZNIE
        MIEJSC PRACY? Jaki jest wzrost zatrudnienia?
        • Gość: zg Re: A ile przybyło miejsc pracy? IP: *.ztpnet.pl 20.05.05, 13:42
          To ze W ZG nie jest tak zle jak w gorzowku nie znaczy ze jest dobrze!!!
          Nigdy nie poruwnuj ZG do tej wiochy!!!
          A w NS sytuacja faktycznie jest tragiczna ale jest tez Vadim!!!-miasto nie jest
          duze, oni do zniwelowania bezrobocia nie potrzebuja tak duzo inwestorow jak np.
          w ZG czy gw!!PZDR
          • Gość: CKM Re: A ile przybyło miejsc pracy? IP: *.gorzow.mm.pl 20.05.05, 13:59
            A czemu w zielące jest małe bezrobocie ??
            Spójrz ile urzędów jest u was a ile u nas
            i porownaj sobie zatrudnienie w sektorze
            publicznym. Prawda jest taka ,że gdybyście
            nie mieli tych urzedów to bezrobocie by
            było o wiele wyższe. Wy nawet nie macie
            przemysłu tylko urzędy i usługi,
            a inwestycje u was są pokroju nowy
            supermarket.
            • Gość: zg Re: A ile przybyło miejsc pracy? IP: *.ztpnet.pl 20.05.05, 14:14
              Ale sie spec znalaz no!!:)
              Tak w ZG wszyscy a przynajmniej 90% zatrudnionych to urzednicy -mlotkowate
              myslenie gorzowkowe
              Ty sie dowiedz jaki urzad najwiecej zatrudnia pracownikow!! odp:LUW!!!
              Niedlugo dojdzie tez Sad Adm.:) a przemysl w gorzowku??? nie te czasy :)
              Jesli chodzi o inwestycje w ZG to fakt:( ale u was chyba identycznie co??!!
              Wszystko sie zmienia i prezydenci miast tez sie zmieniaja:)
              Vadim wracaj i ratuj ZG!!!!
              • Gość: CKM Re: A ile przybyło miejsc pracy? IP: *.gorzow.mm.pl 20.05.05, 14:42
                Tyle samo jak nie więcej zatrudnia Urząd
                Marszałkowski z przyległymi mu instytucjami
                dodajmy do tego izbe skarbową
                i urzad skarbowy dla dużych firm , NFZ , NBP
                skradzione ARiMR można by tak mnożyć przykłady
                bez przerwy ale po co ?? Jesteście i będziecie
                miastem urzędasów .
                Co do przemysłu : Biowet zwiększa zatrudninie,
                Silwana znalazła inwestora ,Stolbud po upadku
                znalazł inwestora i obecnie produkuje części do
                mebli dla IKEA, Faurecia rozbudowuje sie i w
                niedługim czasie zwiększy znacząco zatrudnienie
                Stilon pierwszy raz od wielu lat przyniósł zyski,
                są prowadzone zawansowane rozmowy z inwestorami
                i pewnie paru zainwestuje w strefie ekonomicznej.
                Jesteście typowymi egoistami wszystko do zięlonki
                i nic dla innych , wystarczy popatrzeć które powiaty
                mają najwięcej bezrobotnych i tu nagle pewnie szok
                dla ciebie bo wasz powiat jest otoczony powiatami z
                bezrobociem powyżej 30% a dlaczego tak jest ?? Bo
                prowadziliście taką polityke wszystko dla nas i nic
                dla innych, ale nie ma co sie dziwić przecież jest
                to typowe myślenie zielonogórskie.

pozdrawiam
                • croolick Re: A ile przybyło miejsc pracy? 21.05.05, 19:48
                  Gość portalu: CKM napisał(a):

> Jesteście typowymi egoistami wszystko do zięlonki
                  > i nic dla innych , wystarczy popatrzeć które powiaty
                  > mają najwięcej bezrobotnych i tu nagle pewnie szok
                  > dla ciebie bo wasz powiat jest otoczony powiatami z
                  > bezrobociem powyżej 30% a dlaczego tak jest ?? Bo
                  > prowadziliście taką polityke wszystko dla nas i nic
                  > dla innych, ale nie ma co sie dziwić przecież jest
                  > to typowe myślenie zielonogórskie.

SWIETA RACJA!!!
                  • Gość: zielek Re: A ile przybyło miejsc pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 22:01
                    Nie pisz bzdur ćwoku z PIĘKNEGO ŻAGANIA.Jesteś debilem i tyle!!!
                    • croolick Re: A ile przybyło miejsc pracy? 22.05.05, 01:33
                      PRAWDA W OCZY KOLE ZIELONOGORSKI MATOLE, co nawet swego regionu nie zna :-)
          • 1niuta jeśli jest tak dobrze TO JA SZUKAM PRACY 31.05.05, 10:12
            Wykształcenie średnie ( technikum ekonomiczne) cztero letni staż pracy, trzy
            letnia córka więc praca do godziny 16( muszę odebrać małą ze żłobka;-) i gdzie
            takiej pracy szukać już nie mam pomysłów;-( jeśli masz dla mnie pracę proszę
            daj znać. Pozdrawiam. Ania.
      • Gość: zielek Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 07:01
        Sam jesteś ćwokiem popaprańcu!!
    • Gość: tui Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:16
      zg Vadim to nowosolanin i nie bedzie wracal do zielonki.on juz wrocil "do
      zrodel" przed ta kadencja i dzieki mu za to!
      • Gość: abserwer Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.05.05, 15:26
        Wniosek jest jeden - Jędrzejczak do Zielonej! i tyle, żadnych Wadimów i Bożen!
        • Gość: zg Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.ztpnet.pl 20.05.05, 15:39
          Hey CKM!!
          To znaczy ze wszystko w porzadku w gorzuwku!!!
          Ku.. a te gazety tak klamia no!!!
          W ZG same urzedy i nic wiecej a Wielki gorzow rozwija sie jak zadne inne
          miasto!!!
          Daj Bóg zeby wam tak dobrze slo!!!
          A od zlodziei wyzywaj swoich wodzow palancie!!! TVP Lubuska i Sad.adm!!!
          A poza LUW to nie ma urzedow co?:) beszczelnie klamiesz i zyjesz w stucnym
          przekonaniu o wyzszosci gorzowka nad wszystkim.
          Mit o metropoli gorzowkowej trwa!!!PZDR
    • Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.05.05, 16:36
      Pozwolę się włączyć do dyskusji, bo problem bezrobocia w mniejszym lub większym
      stopniu dotyczy nas wszystkich. Zacznę od tego, że osobiście nic nie mam do
      Gorzowa WIELKOPOLKIEGO. Tak naprawdę nie wiem czy naszym północnym sąsiadom nie
      bliżej do Szczecina czy do Poznania. Mnie z Gorzowem nie wiele łączy, oprócz
      Wojewody. Czasami się zastanawiam czy agresja naszych kolegów z Gorzowa jest
      wymierzona tylko w kierunku Zielonej Góry, czy też innych miast? Jeśli chodzi o
      mnie, to poza Nową Solą , w której mieszkam, moim najbardziej ukochanym miastem
      jest Zielona Góra. Uważam, że jest to jedno z najpiękniejszych i najbardziej
      przyjaznych miast w Polsce. Zielona Góra ma olbrzymie możliwości. Przy
      stosunkowo słabym przemyśle, ma bardzo niskie bezrobocie ok. 14%. To fenomen.
      Wystarczy poprawić wskaźnik uprzemysłowienia i Zielona Góra będzie naprawdę
      super. Czy to można zrobić? Oczywiście, że tak. Z taką infrastruktura i
      zapleczem jakimi dysponuje Zielona Góra (uzbrojenie, Uniwersytet z tradycjami
      politechnicznymi- 1968 rok, filharmonia itd.- to wszystko ma niebagatelne
      znaczenie) i z doskonałym położeniem geograficznym (szlaki komunikacyjne wschód-
      zachód i północ południe), bliskość Berlina, Wrocławia i Poznania, można wiele
      zdziałać.
      Bez wątpienia minusem Zielonej Góry jest brak strefy ekonomicznej. Większość
      inwestycji zagranicznych jest kierowana do Gorzowa i północnej części
      województwa. Nie chodzi tutaj o wyrywanie sobie nawzajem inwestorów, ale o
      równe szanse. Dzisiaj one nie są równe.
      Zielona Góra w granicach starego województwa zielonogórskiego jest również
      bardzo silna, co zdecydowanie podnosi jej atrakcyjność. W promieniu
      kilkudziesięciu km od Zielonej Góry znajdują się miasta o dużym potencjale:
      Żary, Zagań, Sulechów, Nowa Sól, Świebodzin, Szprotawa, Krosno Odrzańskie itd.
      Otwarcie mogę powiedzieć, że mi jako prezydentowi Nowej Soli, Zielona Góra jest
      najbliższa pod każdym względem. Rozwój Nowej Soli jest związany bezpośrednio z
      rozwojem Zielonej Góry. Będzie dobrze. Wracając do bezrobocia, oczywiście o
      wiele bardziej spektakularne jest zmniejszenie bezrobocia w miejscowościach
      takich jak Nowa Sól, gdzie bezrobocie jest bardzo duże. To kwestia zachowania
      zdrowych proporcji. Życzę powodzenia Gorzowowi, ale nie ukrywam że sercem
      jestem z Nową Solą i Zielona Górą. Razem zdziałamy wiele.
      • Gość: zg Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.ztpnet.pl 20.05.05, 18:59
        Jesli chodzi o rozwoj ZG to tez jestem tego zdania-b.duze mozliwosci ale slaba
        str. to brak terenow!!!Jak je pozyskac? spalony las na dlugo nie wystarczy a i
        teraz nie jest atrakcyjny dla inwestorow!!
        Tak wiec pytanie co robic? Jak uscislac wspólprace miedzy ZG,NS a Sul??? Czy ZG
        powinna sie laczyc z cala gmina czy tylko z niektorymi miejscowosciami i jak
        zmobilizowac do tego naszych nierobow??? Czy Vadim bedzie kandydowal na
        prezydenta ZG?? bo przeciez moze,zaplecze polityczne sie znajdzie!!!A poparcie
        juz jest:)
        Wodzowie z gorzowka nie nawidza nie tylko ZG, ich motywacja jest pozyskiwanie
        dla gorzowa wszystkiego a pol.woj. to najlepiej spalic i zaorac!!!
        Vadim wracaj do ZG i ratuj nasze miasto!!!!PZDR
        • Gość: CKM Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.gorzow.mm.pl 20.05.05, 19:34
          Ach te kompleksy zg, zejdź na ziemie
          i przestań sie okłamywać
          • Gość: zg Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.ztpnet.pl 20.05.05, 19:55
            A w czym sie tu oklamalem??
            Boisz sie madralo ze ZG z Vadimem skopie wam te gorzowskie tylki co?:)
            Tak wogole to kto tu kogo oklamuje:0 Ten twoj monolog na temat preznie
            rozwijajacego sie gorzowka byl bardzo zabawny aczkolwiek gorzowek faktycznie
            zaczol sie rozwijac no ale nutka fantazji z domieszka metropolitarnych ambicji
            musial zaistniec w wypowiedzi przecietnego gorzowiaczka:) PZDR
        • Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.05.05, 07:26
          Ř Jesli chodzi o rozwoj ZG to tez jestem tego zdania-b.duze mozliwosci
          ale slaba
          > str. to brak terenow!!!Jak je pozyskac?
          Ř Wg mnie warto rozejrzeć się w koło, może nawet poza granice
          administracyjne. Przecież wiadomo, że np. Drzonków, Racula, Stary Kisielin itd.
          utożsamiane są blisko w 100% z Zieloną Górą. Nie znam tak szczegółowo
          topografii terenów wokół Zielonej Góry, ale Spalony Las z różnica poziomów
          dochodzącą do 7-8 metrów (może się mylę?) nie jest najlepszym miejscem do
          inwestowania ze względu na olbrzymie koszty związane z niwelacją terenu. Za
          mniejsze pieniądze można byłoby uzbroić w miarę płaski i równy teren w
          okolicach Zielonej Góry, nawet jeśli nawet miasto miałoby go odkupić. Poważny
          inwestor żeby wejść do miasta, stawia wiele warunków. Czym więcej ich uda się
          ich spełnić, tym większe szanse jego pozyskania.
          Ř spalony las na dlugo nie wystarczy a i
          > teraz nie jest atrakcyjny dla inwestorow!!
          > Tak wiec pytanie co robic? Jak uscislac wspólprace miedzy ZG,NS a Sul???
          Ř Myślę, że ta współpraca zaczyna się układać coraz lepiej. Chodzi o
          wspólne działania. Ważna też jest analiza potencjałów, żeby jak najmniej
          konkurować, a jak najwięcej się wzajemnie uzupełniać.
          Ř Czy ZG
          >
          > powinna sie laczyc z cala gmina czy tylko z niektorymi miejscowosciami i jak
          > zmobilizowac do tego naszych nierobow???
          Ř To delikatny temat, w który nie wypada mi ingerować, ale bez wątpienia
          trzeba bardzo, bardzo ściśle współpracować przede wszystkim z Gminą Zielona
          Góra i dla dobra mieszkańców szukać najlepszego rozwiązania.
          Ř Czy Vadim bedzie kandydowal na
          > prezydenta ZG?? bo przeciez moze,zaplecze polityczne sie znajdzie!!!A
          poparcie
          > juz jest:)
          Nie będę kandydował na prezydenta ZG, choć jestem bardzo, bardzo z Zieloną Górą
          związany. Powód jest prosty. Uważam siebie za człowieka honoru. Podjąłem się
          bardzo trudnego zadania wydźwignięcia z kryzysu Nową Sól i muszę dokończyć to
          co zacząłem. Nie chodzi o stołki, przywileje, zaszczyty czy choćby prestiż,
          który w Zielonej Górze jest nieporównywalny. Chodzi o to, żeby osiągnąć cel, a
          i myślę, że i w interesie Zielonej Góry jest to, żeby jej najbliższy sąsiad też
          był silny. Dlatego wydźwigając z totalnego kryzysu moje miasto, myślę że w
          jakiś sposób pomagam też i Zielonej Górze. Oba miasta są mi bardzo bliskie.
          • Gość: pleszówek Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 09:32
            ooo dobrze ze ma pan takie podejscie do sprawy jak w ostatnich zdaniach bo jak
            nie pan to juz nikt.zg ju nie pisz "Vadim wracaj i ratuj ZG!!!!!" pan prezydent
            zostaje z nami! jest fajnie :-)
          • Gość: zg Re:Do Wadima IP: *.ztpnet.pl 21.05.05, 10:18
            No to wieeelka szkoda Panie Wadimie aczkolwiek rozumiem.
            Myslalem ze Jest szansa na objecie przez Pana prezydentury ZG i ścilej
            wspólpracy z nastepnym prezydentem NS np. wytypowanym przez Pana???
            Bedzie marazm i beznadzieja!!! Juz widac zblizajace sie zle czasy szczegolnie
            po wyborach parlamentarnych!!
            Mam b.wazne pytanie:
            Kogo by Pan widzial na nastepce naszej damy (os.b.kompetentnej i dynamicznej)???
            Czy jest wogole taka osoba a jesli tak to czy mozliwe by bylo scisla
            wspolpraca obu gospodarzy, nie mowie tu o okazjonalnych spotkaniach ale
            podejmowanie wspolnych decyzji -wiem ze czegos takiego w Polsce nie widziano
            (chyba) ale przeciez kazdy wie ze wspolpraca i zgoda buduje!!!!!
            Ps. NS tez jest potrzebny silny sasiad!!!! a bez Pana pomocy nie damy rady!
            • Gość: zg Re:Wadim napisal o wspólpracy ZG, NS i Sul IP: *.ztpnet.pl 21.05.05, 10:28

Ř Myślę, że ta współpraca zaczyna się układać coraz lepiej. Chodzi o
              wspólne działania. Ważna też jest analiza potencjałów, żeby jak najmniej
              konkurować, a jak najwięcej się wzajemnie uzupełniać.

Tak Panie Wadimie o to wlasnie chodzi!!!!!
              Czy jest w ZG os. ktora po objeciu prezydentury myslala by w taki sam sposob???
            • Gość: Wadim Tyszkiewicz Re:Do Wadima IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.05.05, 10:22
              Witam. Pytanie trochę niedyplomatyczne. Do końca kadencji pozostało półtora
              roku i mi, jako prezydentowi sąsiedniego miasta nie wypada namaszczać
              któregokolwiek z potencjalnych kandydatów. Przez te półtora roku trzeba jak
              najwięcej próbować zdziałać w tych warunkach jakie mamy. Faktem jest, że scena
              polityczna w Zielonej Górze jest chaotyczna. Nie ma klarownych, wybijających
              się postaci, osobowości i liderów. Nie znaczy to wcale, że nie ma ludzi
              wartościowych w Zielonej Górze. Wprost przeciwnie. Tylko ci najlepsi mają co
              robić i nie śpieszno im do polityki. A jaka ta polityka jest, wszyscy widzą. I
              jeszcze jedno: lider to za mało. Musi on mieć silne zaplecze, czyli armię ludzi
              chcących coś wartościowego zrobić, o szczytnych ideałach i chęci działania. To
              jest równie ważne, a może jeszcze ważniejsze.
              • Gość: zg Re:Do Wadima IP: *.ztpnet.pl 22.05.05, 12:42
                Tak wiem Panie Wadimie - troszke zawczesnie na takie deklaracje.
                Prosze sie uwaznie rozgladac i szkukac w ZG czlowieka odpowiedniego ,oczywiscie
                z zapleczem aby ta wspolpraca obu miast ukladala sie tak jak juz pisalismy
                wczesniej.
                Wtedy Pan by go wyraznie poparl a taka reklama w czasie kampani bardzo by sie
                przydala.Nie weim moze bajki pisze ale ja to tak widze tz. NS + ZG + Sul =
                silny region!!!! Serdecznie pozdrawiam!
          • Gość: waga Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.05.05, 10:32
            czytam Pana wypowiedzi z przyjemnością i pewną nutą zazdrości, że jednak można
            mieć prezydenta , który potrafi rozmawiać ze wszystkimi, nie obrażając się.
            To co Pan powiedział, to wstępna deklaracja. W polityce dopuszczalne są zmiany
            kursu , bo zmienne są warunki - tak jak w żeglarstwie.
            W moim odczuciu pozostaje Pan jako jeden z poważnych kandydatów na prezydenta
            ZG w następnych wyborach.
            W swych wypowiedziach dotyka Pan bardzo poważnego zagadnienia - współpracy w
            ramach Trójmiasta / a nawet szerzej, mamy dużo średnich miast wokół ZG/. Dla
            dużych inwestycji jest to bardzo ważne.
            W tym kontekście nabiera znaczenia lotnisko w Babimoście i most w Milsku , ale
            to już zadania dla Marszałka. Nie mniej inicjatywa lub wsparcie Prezydentów
            byłoby moim skromnym zdaniem wskazane.
            • Gość: zg Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.ztpnet.pl 21.05.05, 17:12
              A nawet delikatnie mowiac BAAAARDZO wskazane
      • Gość: CKM Re: Wadim Tyszkiewicz IP: *.gorzow.mm.pl 20.05.05, 20:05
        Prosze pana szanuje pana za to co robi pan w Nowej Soli
        trzymam kciuki i kibicuje panu aby sie udało. Ja też nie
        mam nic do Zielonej Góry i do Nowej Soli, lecz musze pare
        spraw sprostować na tym forum bo co niektórzy sieją
        propagande sukcesu Zielonej Góry a inni Gorzowa.

> Tak naprawdę nie wiem czy naszym północnym sąsiadom nie
        > bliżej do Szczecina czy do Poznania

- No właśnie zgadzam się z Panem co do tego ,że nam bliżej do
        tych miejscowości ale tak samo jest z Zieloną Górą wam bliżej
        do Wrocławia. Słubice , Kostrzyn, Międzyrzecz, Gorzów Wlkp. po
        za paroma urzędami nic nie łączy nas z południową częścią
        województwa. Dlatego powinniśmy sie głęboko zastanowić nad
        sensem istnienia Lubuskiego , słabe miasta wojewódzkie słabe
        powiaty to jest rzeczywistość Lubuska. Popatrzmy na Wielkopolske
        choćby na bliskie Leszno które ma 14,5 % bezrobocia, silne
        miasto wojewódzke jakim jest Poznań, i my nigdy im nie dorównamy
        bo poprostu jesteśmy za słabi gospodarczo a nasze współ stolice
        nie oddziaływuja tak na region jak Poznań na Wielkopolske.

> Czasami się zastanawiam czy agresja naszych kolegów z Gorzowa jest
        > wymierzona tylko w kierunku Zielonej Góry, czy też innych miast?

Ja też sie zastanawiam czemu Zielonogórzanie pałają taką nienawiścią
        do Gorzowa i czy jest tak samo w stosunku co do innych miast z
        północy ??

> zachód i północ południe), bliskość Berlina, Wrocławia i Poznania, można wiele zdziałać

- Położenie może dobre ale Gorzów też ma niczego sobie :-)130 km do Berlina
        130 Km Poznań 110 Km Szczecin. Tylko czy zarówno Zielona Góra i Gorzów są
        w stanie to wykorzystać ??

Życze Panu wytrwałości i sukcesów ale ja także jestem sercem za Gorzowem
        Słubicami.

Pozdrawiam
      • croolick Re: Bezrobocie nadal spada 21.05.05, 19:55
        Gość portalu: Wadim Tyszkiewicz napisał(a):

> Zielona Góra ma olbrzymie możliwości.

Tak, olbrzymie mozliwosci tworzenia nowych biurokratycznych stanowisk pracy

> Przy stosunkowo słabym przemyśle, ma bardzo niskie bezrobocie ok. 14%. To
        > fenomen.

Gdyby nie pasozytnictwo urzedowe to w ZG bezrobocie byloby porownywalne z
        otaczajacymi ZG powiatami. Popatrz panie prezydencie na to ile % PKB wypracowuje
        powiat grodzki zielonogorski, smiech na sali!!! A wlasciwie to tragedia, ze my
        mieszkancy tego cherlawego wojewodztwa musimy jeszcze utrzymywac ta cala
        zielonogorska biurokracje, ktora sie sczyci najnizszym bezrobociem :-(((
        • Gość: reformator Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.05.05, 20:00
          jakieś konkretne propozycje ?
          co byś zrobił gdybyś został prezydentem ZG ? zwolnił połowę urzędników ?
          • Gość: zg Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.ztpnet.pl 21.05.05, 20:12
            Co sie pytasz kretyna??????
            Nie widzis ze to czubek z gorzowka???
            Co by zrobil, pewnie rozstrzelal wszystkich i zaoral -wiesz jak to typowy
            gorzowiaczek.
            Idiota nie wie nawet ile urzedasow pracuje w gw. co malo tam macie urzedow? LUW
            najwiecej zatrudnia, a i sa tez inne!!!!!!! Wiec popatrz na siebie i na swoja
            wioche czubie!!!
            ZG ma duze mozliwosci ale te cholerne tereny!!!
          • croolick Re: Bezrobocie nadal spada 22.05.05, 01:31
            Gość portalu: reformator napisał(a):

> jakieś konkretne propozycje ?
            > co byś zrobił gdybyś został prezydentem ZG ? zwolnił połowę urzędników ?

A co mnie obchodzi wasza prezydentura? Mi zalezy na dobrze calego regionu
            bedacego dzis w woj. lubuskim. Zeby tu bylo lepiej trzeba zlikwidowac ten chory
            twor utworzony jedynie po to by zachowac urzednicze posady w Zielonej Gorze i
            Gorzowie! Likwidacja zaboli was najbardziej, ale dzieki temu region bedzie mogl
            sie rozwijac w ramach silnych organizmow wojewodztw dolnoslaskiego,
            wielkopolskiego i zachodniopomorskiego. Zreszta to bedzie takze z korzyscia dla
            was - wreszcie wezmiecie sie do roboty a nie bedziecie tracic czasu na walki
            podjazdowe o urzedy - dynamiczny rozwoj inwestycji w bylych miastach
            wojewodzkich woj. dolnoslaskiego niech bedzie dla was przykladem.
            • Gość: poi Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 01:40
              croolick sorry ale nie koniecznie masz rację. A propos korzyści w woj.
              dolnośląskim zapytaj ludzi z m.in Wałbrzycha (abstrahuję od inwestycji tam
              poczyniomych)co o tym myślą.

croolick napisał: wreszcie wezmiecie sie do roboty a nie bedziecie tracic
              czasu na walki
              > podjazdowe o urzedy
              to prawda
              • croolick Re: Bezrobocie nadal spada 22.05.05, 01:57
                Gość portalu: poi napisał(a):

> croolick sorry ale nie koniecznie masz rację. A propos korzyści w woj.
                > dolnośląskim zapytaj ludzi z m.in Wałbrzycha (abstrahuję od inwestycji tam
                > poczyniomych)co o tym myślą.

Widzisz, zamiast ogladac telewizje i tendencyjne reportaze o biedaszybach to
                pojedz do Wlabrzycha i sam sie przekonaj, ze to miasto, moze nie kwitnie ale sie
                rozwija i nie jest na utrzymaniu budzetu. Ja jestem czesto we Walbrzychu i
                podoba mi sie, ze po zamknieciu kopaln to miasto przestalo byc juz tak okropnie
                szare. A ze ludzie narzekaja? A gdzie w Polsce ludzie nie narzekaja??? Wystarczy
                popatrzec na inwestycje, ktore trawaja - one beda wkrotce procentowac
                zmiejszeniem sie liczby malkontentow a w ZG?
                • Gość: poi Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 02:05
                  W Wałbrzychu jestem 2 weekend`y w misiącu więc nie muszę oglądać tv. Co do
                  inwestycji to ok (rzeczywiście strefa dużo daje: Faurecia itp. - a że ludzie
                  narzekają? masz rację - Polusy mają taką cechę narodową.
                  Pzdro. Piaskowa Góra górą
                  • croolick Re: Bezrobocie nadal spada 22.05.05, 02:13
                    Mnie bardzo irytuje kreowany w TV obraz walbrzyskiego jako strefy nedzy i
                    rozpaczy. Zielona Gora ma to szczescie, ze rzadko interesuje telewizyjnych
                    dziennikarzy, ktorzy baczesto przesadzaja z egzaltowana kreatywnoscia a nastepni
                    powielaja schemat i stereotyp.

pozdrav
                    • Gość: po Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 02:23
                      Masz rację odnośnie TV, ale niestety porównując wizualnie ZG do W-cha jest duża
                      różnica (i strefa tego nie zmieni- niestety). A to feruje obraz miasta.
                      • Gość: poi Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 02:47
                        W Czarnym mieście problemem też są stare przywileje(w głowach)- należy mi się itp.
                        P.S. Piaskowa Góra górą
            • Gość: reformator Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 09:49
              Tobie jak widzę zależy głównie na przyłączeniu do Śląska, a nas to nie
              interesuje. Wolimy województwo lubuskie, o które tak wytrwale walczyliśmy.
              W tym kształcie i przy tak fantastycznym położeniu mamy ogromną szansę.
              Wszystko zależy od prezydentów naszych miast i marszałka.
              Uważam, że większe szanse rozwoju mamy właśnie w tym kształcie.
              • Gość: Kaninchen Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.05.05, 22:06
                Gość portalu: reformator napisał(a):

> Tobie jak widzę zależy głównie na przyłączeniu do Śląska, a nas to nie
                > interesuje.

Wiem, wiem ze was to w ZG i Gorzowie nie interesuje! Bo to wojewodztwo istnieje
                tylko dla tych dwoch miast, ale wy nie stanowicie tu wiekszosci! W interesie
                powiatow woj. lubuskiego jest likwidacja tego chorego tworu!

> Wolimy województwo lubuskie, o które tak wytrwale walczyliśmy.

tak, tak, jasne ze walczyliscie o te wszystkie biurokratyczne stolki

> W tym kształcie i przy tak fantastycznym położeniu mamy ogromną szansę.
                > Wszystko zależy od prezydentów naszych miast i marszałka.

Yeppp, macie szanse - po trupie reszty miejscowosci woj. lubuskiego... :-(

> Uważam, że większe szanse rozwoju mamy właśnie w tym kształcie.

macie, macie to jest wspaniale miejsce dla takich dwoch prowincjonalnych miast
                (wzgledem innych osrodkow o charakterze stolic wojewodzkich) jak ZG i GW tyle,
                ze wasz interes wcale nie jest interesem calego wojewodztwa!!!
                • Gość: berda Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.05.05, 22:25
                  długo nad tym myślałeś ?
                  jakoś nie chce mi się wierzyć, że Wrocław albo Szczecin otaczają szczególną
                  troską jakieś wypierdziewa z obrzeży
                  • Gość: Kaninchen Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.05.05, 22:51
                    Gość portalu: berda napisał(a):

> długo nad tym myślałeś ?
                    > jakoś nie chce mi się wierzyć, że Wrocław albo Szczecin otaczają szczególną
                    > troską jakieś wypierdziewa z obrzeży

No i wylazi szydlo z worka! Myslenie kategoriami rodem z PRL! A po co maja nam
                    pomagac? Wystarczy, aby wladze wojewodzkie nie przeszkadzaly w rozwoju powiatow
                    i tworzyly ramy polityki regionalnej. A co dzis powiaty maja z niekompetentnych
                    urzedasow z Gorzowka z Zielłąki? Ich niekompetencja wynika z "kolesiowatosci"
                    ukladow w takich malych miastach. Trudno tu o dobrych urzednikow, bo kazdy
                    trzyma sie stolka zalatwionego przez kumotra, bo to jedyne zrodlo zarobkowania a
                    kompetencje sie w takim ukladzie nie licza. Co takiego dobrego dla rozwoju
                    powiatow robi miedzymiastowka urzedasow gorzowsko-zielonogorskich? Czyzby
                    lubuskie wiodlo prym we wszelakich rankingach w skali ogolnopolskiej? Zobacz jak
                    zablokowala ta zielonogorska urzednicza klika (w sumie nie wazne jaki ma kolor,
                    bo raz jedni raz drudzy rzadza a klika istnieje) nowego dyrektora lubuskiego
                    NFZ, ktory z prowincji sie wywodzi a wczesniej dal sie poznac, jako czlowiek,
                    ktory zna sie na zarzadzaniu sluzba zdrowia w nowych warunkach w swoim
                    powiecie...
        • Gość: zielek Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 22:04
          Szmaciarzu w Zielonej w przemyśle pracuje ponad 9 tysięcy ludzi, więc nie
          pieprz od rzeczy niedouczony prowincjonalny matole!!!
          • croolick Re: Bezrobocie nadal spada 22.05.05, 01:48
            Gość portalu: zielek napisał(a):

> Szmaciarzu w Zielonej w przemyśle pracuje ponad 9 tysięcy ludzi,

no, no faktycznie, az co 15 osoba pracuje w przemysle, znakomity wynik :-) A coz
            to za utajony przemysl, moze scisle tajna produkcja mysliwcow stealth
            (niewidocznych, jak zielonogorski przemysl)? Moze mnie zmysly zawodza, ale
            Polska Welna ducha wyzionela dawno, podobnie browar, Zastal, Lubuska Wytwornia
            Win, ledwie przedzie Lumel a w V&S i Novicie ciagle zwolnienia. Charowka w
            hipermarkecie choc podobna do pracy w XIX wiecznej fabryce nie jest praca w
            przemysle a w uslugach. No tak i znowu sie zielonogorzanie beda szczycic, ze tak
            wielu ludzi pracuje jak na posindustrialne spoleczenstwo przystalo w uslugach
            :-) Ale ZG jest miastem "zbyt postindustrialnym", miastem wymarlego przemyslu a
            wkrotce takze miastem w ktorym beda padac pierwsze hipermarkety w kraju, bo
            obstawiam, ze Castorama przy takim zainteresowaniu kupujacych dlugo w ZG nie
            pociagnie

> więc nie pieprz od rzeczy niedouczony prowincjonalny matole!!!

eh, wielkomiejskie maniery :-)
            • Gość: zielek Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 09:35
              Nie wiem czy jest z tobą sens dyskutować, nie masz zielonego pojęcia o firmach
              w Zielonce.Piszesz Lumel ledwie przędzie, w Polmosie,Nowicie
              zwolnienia...wybacz, ale jesteś bardzo ograniczonym populistą.Lumel ma się
              naprawdę dobrze zatrudnia blisko 700 osób,pracują tam moi znajomi i twierdzą,
              że jest dobrze, a firma się rozwija.Polmos ma się rewelacyjnie,zatrudnia 350
              osób i zwiększa corocznie obroty, nowita zatrudniająca blisko 400 osób
              przeprowadza restukturyzacje i niewielkie zwolnienia są uzgodnione z
              związkami.Nie wiem czy wiesz, ale na terenie bylego browaru jest kilka
              porządnych firm np.greenfield i zatrudniają one w nowo powstalych halach więcej
              ludzi niż pracowalo w browarze,...a jeśli pytasz o dobre firmy w Zielonce to
              oprócz LUMELU,POLMOSU I NOWITY SĄ:NORDIS(ZATRUDNIAJĄCY PONAD 500 OSÓB),ADB(350
              OSÓB),NAFTA(1200),NAFTA DIAMENT(700),CEFARM-ORFE(250),METALGUM(150),RICOSTA(350)
              ITD.W Zielonej jest bardzo dużo firm zatrudniających od 10 do 50 i od 50 do 100
              pracowników i dlatego jest takie niskie bezrobocie.Analizowalem ten rynek
              pisząc pracę na Uniwerku(1800 osób).
              pzdr,ale nie pisz bzdur.
              • Gość: zg Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.ztpnet.pl 22.05.05, 12:51
                Nie ma sensu z nim dyskutowac!!
                Jak przeczytalem jego wypociny o Lumelu to juz podziekowalem. Ta firma przeciez
                szuka miejsc pod rozbudowe!!!!
                Tak mu sie lubuskie nie podoba to niech spada do Walbrzycha lub Wroclawia.
                Lubuskie daje nam duze mozliwosci ale trzeba je umiec wykozystywac!!
                wladza!!! wladza!! potrzebujemy dobrych gospodarzy!!
              • Gość: Cirrus_the_Virus Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.05.05, 14:18
                Gość portalu: zielek napisał(a):

> Lumel ma się naprawdę dobrze zatrudnia blisko 700 osób,pracują tam moi znajomi
                > i twierdzą, że jest dobrze, a firma się rozwija.

Tia? A czemu sprzedali część zakładu żarskiemu Relpolowi?

> Polmos ma się rewelacyjnie,zatrudnia 350
                > osób i zwiększa corocznie obroty,

A tu z kolei pracuja moi znajomi i nie potwierdzają twojego hurraoptymizmu

> nowita zatrudniająca blisko 400 osób przeprowadza restukturyzacje i niewielkie
                > zwolnienia są uzgodnione z związkami.

hłe, hłe niewielka restrukturyzacja :-) Poczekamy roczek, aż firma padnie

> Nie wiem czy wiesz, ale na terenie bylego browaru jest kilka
                > porządnych firm np.greenfield i zatrudniają one w nowo powstalych halach
                > więcej ludzi niż pracowalo w browarze,

No może masz racje, dobrze, że zdechł ten browar, bo produkował największe
                świństwo, ktore tylko na etykietce nazywało sią piwo, ale upadek tego molocha
                pociagnął za sobą likwidację browarów w Nowej Soli, Wolszytnie i Zarach - na
                szczęście Witnicy udało się usamodzielnić od zielonogórskiego molocha i wciąż działa

> NORDIS(ZATRUDNIAJĄCY PONAD 500 OSÓB)

to prawda, to jedyna porządna firma w tym mieście

> ADB(350 OSÓB),

chyba ze wszystkimi sprzataczkami

> NAFTA(1200),NAFTA DIAMENT(700),

a czy wydobycie ropy naftowej pokrywa koszty funkcjonowania tej panstwowej
                firmy??? NIE! To jest firma, ktora nie przynosi, żadnego dochodu budżetowi, a to
                co wypracuje idzie na utrzymanie ludzi a na maszyny i tak państwo dokłada!!!

> Analizowalem ten rynek pisząc pracę na Uniwerku(1800 osób).

Uniewerek? A skad pieniążki na te gmaszyska? Czy aby kredyty nie beda pokrywane
                z publicznych pieniedzy (miejskich i panstwowych)? Uniwerek to poza tym zwykła
                budżetówka!

p.s.
                Czy ta twoja praca, byla pracą zaliczeniowa na pierwszy semestr na renomowanym
                kierunku marketing i zarzadzania UZi?
      • Gość: J1 Re: Bezrobocie nadal spada IP: 213.25.30.* 22.05.05, 19:16
        Srefa ekonomiczna powstała 1997 w dawnym woj. gorzowskim( gdy nikt nie słyszał
        o woj. lubuskim ) i to dzięki Gorzowianom, a w szczególności Panu Korolewiczowi.

Więc normalne, że grom inwestycji jest na północy( po to była powołana)

Nie rozumiem dlaczego Zielona 1997 nic nie zrobiła by owa powstała na południu.

Zastanawiam się tylko czy gdyby owa strefa była w Zielonej czy doszłoby
        kiedykolwiek do powstania podstref na północy.

I jeszcze jedno nie przeczytałem nigdy na Waszym forum, że to za kadencji
        byłego Wojewody Gorzowskiego Falińskiego i dzięki gorzowianom powstały
        podstrefy min. w Nowej Soli i możliwości z nią związane.

• Gość: J1 Re: Bezrobocie nadal spada IP: 213.25.30.* 22.05.05, 19:18
        Srefa ekonomiczna powstała 1997 w dawnym woj. gorzowskim( gdy nikt nie słyszał
        o woj. lubuskim ) i to dzięki Gorzowianom, a w szczególności Panu Korolewiczowi.

Więc normalne, że grom inwestycji jest na północy( po to była powołana)

Nie rozumiem dlaczego Zielona 1997 nic nie zrobiła by owa powstała na południu.

Zastanawiam się tylko czy gdyby owa strefa była w Zielonej czy doszłoby
        kiedykolwiek do powstania podstref na północy.

I jeszcze jedno nie przeczytałem nigdy na Waszym forum, że to za kadencji
        byłego Wojewody Gorzowskiego Falińskiego i dzięki gorzowianom powstały
        podstrefy min. w Nowej Soli i możliwości z nią związane.
        • Gość: zg Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.ztpnet.pl 22.05.05, 21:36
          Wiesz dlaczego nie powstala w ZG??
          To ja Ci powiem:
          Pewien pan z SLD uznal to za glupi pomysl!!- tak slyszalem
          No to mamy!
          Ronowicz przy nim to zlota kobieta:)
          Jak myslisz kto to???:)
    • Gość: dolnośląska Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 19:57
      Cud nad cuda !!! Miejsc pracy nie przybywa, a bezrobocie spada. Cuda, cuda...
      Co roku wiosną to samo, samorządowcy przypisują sobie zasługi, a prawda jest
      całkiem inna - cud...

pozdrawiam i życzę dalszych cudów
      • Gość: CKM Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.gorzow.mm.pl 22.05.05, 09:55
        Nafte i tak wam zabiorą do warszawki jest to
        tylko kwestia czasu.
        • Gość: zg Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.ztpnet.pl 22.05.05, 12:47
          No bedzie wielkie swieto w gorzowe:)
          Juz sie nie mozesz doczekac co???:)
          • Gość: J1 Re: Bezrobocie nadal spada IP: 213.25.30.* 22.05.05, 19:42
            ZG - pewnie, że będą się cieszyć szowiniści Twojego pokroju- tylko w
            gorzowskiej wersji.

Z całego serca życze nowych inwestycji na południu i kibicuje każdemu nowo
            stworzenemu miejscu pracy, i tak jak poseł Marcinkiewicz z Gorzowa, który ile
            miał sił wspierał powstaniu Uniwersytetowi Zielenogórskiemu przytocze jego
            słowa " lubuskie potrzebuje mądrych ludzi niezbrudzonych antagonizmem"

a ja sobie życze dodatkowo zmiany u ZG
            • Gość: zg Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.ztpnet.pl 22.05.05, 21:37
              O dziekuje bardzo i przepraszam za moj szowinizm!
              • Gość: ZAPRACOWANY Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:02
                Oczywiście spada bo powoli liczne rzesze mieszkańców opuszczają nasze
                miasto.Oczywiście jest to zasługa świętej nam panującej!
                • Gość: gauche Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.ztpnet.pl 24.05.05, 23:37
                  Nawet dobra wiadomośc musi zostać obrócona tak aby wyglądała na złą. Eh
                  Polaczki, wieczne zrzędzenie i narzekanie.
                  • Gość: zielek Precz z marudami z Zielonki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 08:11
                    Zgadzam się z Tobą calkowicie, brzydzę się zielonogórzanami, którzy ciągle
                    narzekają.Nie twierdzę, że Zielonka nie ma wad, ale to stolica gospodarcza
                    (niskie bezrobocie),kulturalna(uniwerek,filharmonia itd.)regionu.To piękne
                    miasto z ogromnymi możliwościami.NAMAWIAM WSZYSTKICH PISZĄCYCH NA TYM FORUM
                    KRYTYCZNIE NA TO MIASTO(OCZYWIŚCIE TAKICH,CO ROBIĄ TO BEZMYŚLNIE, CO NAWET
                    SUKCES NASZEGO MIASTA JAKIM JEST NISKIE BEZROBOCIE BAGATELIZUJĄ I OŚMIESZAJĄ)-
                    WYJEŻDŻAJCIE Z ZIEL0NEJ NA ZAWSZE!!!WYPAD!!WYNOCHA!!TYLKO TEMU MIASTU
                    SZKODZICIE!!NIC TU PO WAS!!!
                    • Gość: NIE NAWIEDZONY Re: Precz z marudami z Zielonki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 09:34
                      Oj, przydupasy świętej nam panującej przestańcie się wściekać i zionąć tak
                      charakterystyczną dla was nienawiścią do normalnych ludzi którzy mają inne niż
                      wy pajace zdanie.
                      • Gość: rocki Re: Precz z marudami z Zielonki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 16:32
                        błaźnie to do ciebie jest adresowane: wynoś się z miasta!!!jesteś marudną
                        bakterią co zatruwa to miasto!
                        • croolick Re: Precz z marudami z Zielonki!!!! 26.05.05, 21:25
                          Gość portalu: rocki napisał(a):

> błaźnie to do ciebie jest adresowane: wynoś się z miasta!!!jesteś marudną
                          > bakterią co zatruwa to miasto!

No ladnie, ladnie niedlugo tylko IIIks, zg wraz z zielkiem czy innym rockim oraz
                          rodzinka madamme Ronowicz w tym miescie zostanie :-P No nie dziwe sie, ze tak
                          mowice, dal wam wszystkim przyklad fuhrer Kaczynski slynnym stwierdzeniem:
                          "Sp...aj dziadu!"...
    • Gość: foczka Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.05.05, 14:25
      ciekawe
    • Gość: chris Re: Bezrobocie nadal spada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 14:29
      www.parade.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka