Dodaj do ulubionych

A może by tak tramwaje w ZG?

21.06.05, 20:51
Zobaczcie co planują w Rzeszowie ,gdzie podobnie jak u nas
nigdy nie było tramwai www.slavres.friko.pl/mpk84.htm
Co myślicie o tym.
Teraz tramwaje są modne i nowoczesne,bezkolizyjne.
U nas mógłby np. jeżdzić po trasie 8-ki,łącząc 2 duże
osiedla a także obie częsci Uniwersytetu poprzez Centrum.
Może pomoc w realizacji z UE?
I niech mi nie mówią malkontenci i przeciwnicy,że ZG za mała
i ma wąskie ulice w centrum!
Teraz są na to sposoby: podziemne tunele i estakady.
Dodam jeszcze tylko ,że podobnie jak w Rzeszowie na poważnie o tramwajach
myślą w Kielcach.Oba miasta są porównywalne do Zielonej Góry.
Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • marekkl Re: A może by tak tramwaje w ZG? 21.06.05, 21:04
      W ZG był kiedyś pomysł na autobus szynowy z Nowej Soli (kilka przystanków w NS)
      do Zielonej Góry (w ZG także miał mieć kilka przystanków, końcowy przystanek w
      okolicach dworca szprotawskiego - dzisiaj Netto).

Tramwaj jest dobrym pomysłem, ale w ZG ze względów finansowych (wybudowanie
      całej infrastruktury) mało realnym. Jeżeli dla naszych władz trudnością jest
      sprawa błacha jak połączenie miasta z gminą, to o tramwajach naprawdę możemy
      zapomnieć.
      Pozdrawiam!
      • Gość: van Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 22:20
        Warto wykorzystac istniejace juz tory i na nich uruchomic
        dla proby choc jedna linie, niekoniecznie z zasilaniem elektrycznym
    • Gość: RIKI Buhahahaha!!! oto moja opinia... IP: *.gorzow.mm.pl 21.06.05, 21:58
      Aha no i jeszcze jedno buhahahah za porównanie się do Rzeszowa i Kielec. Jedno
      osiedle w ktorymkolwiek z tych miast jest większe, niż twoja zafajdana wiocha.
      Masz fantazję gościu nie ma co... Póki co proponuję dołożyć się do Ikarusów po
      odbudowie i jęczących jelczy, które są filarami komunikacji w zielonej górce,
      posiadającej przebogatą historię od 1954 roku. Buhahahahahhahaha!!!!!
      • marekkl niereformowalny Riki 21.06.05, 22:09
        Tydzień temu temat komunikacji miejskiej był już poruszany. Jeden z
        forumowiczów udostępnił link do stron miejskich zakładów komunikacji w Gorzowie
        i Zielonej Górze. Z porównań wynika, że Gorzów ma kilkanaście Solarisów i
        resztę Jelczy, a Zielona Góra tyle samo Man'ów, Neoplanów, Jelczy i
        przegubowych Ikarusów oraz przegubowych Jelczy. Masz rację Rzeszów jest 2x
        większy od Gorzowa Wielkopolskiego i Zielonej Góry, ale jeżeli chodzi o rozwój
        tego miasta i infrastrukturę to się chowa do naszych miast (byłem tam jakiś
        czas to wiem co mówię).
        Pozdrawiam!
      • ardi76 Re: Buhahahaha!!! oto moja opinia... 22.06.05, 07:51
        Gość portalu: RIKI napisał(a):

> Aha no i jeszcze jedno buhahahah za porównanie się do Rzeszowa i Kielec. Jedno
        > osiedle w ktorymkolwiek z tych miast jest większe, niż twoja zafajdana wiocha.
        > Masz fantazję gościu nie ma co... Póki co proponuję dołożyć się do Ikarusów po
        > odbudowie i jęczących jelczy, które są filarami komunikacji w zielonej górce,
        > posiadającej przebogatą historię od 1954 roku. Buhahahahahhahaha!!!!!

Galeria jęczących Jelczy w Gorzówku - zobacz
        www.mzk-gorzow.com.pl/infopage.php?id=10
    • Gość: RIKI Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.gorzow.mm.pl 21.06.05, 22:21
      No i ponowne zielonogórskie, małomiasteczkowe manipulowanie faktami. Skoro
      chcesz być tak dokładny to napisz, że oprócz solarisów i jelczy Gorzów ma
      jeszcze MANy i Mercedesy, a poza tym "tyle samo" po zielonogórsku, to znaczy
      ile?
      • marekkl Do Riki'ego 21.06.05, 23:44
        Gość portalu: RIKI napisał(a):
        > No i ponowne zielonogórskie, małomiasteczkowe manipulowanie faktami. Skoro
        > chcesz być tak dokładny to napisz, że oprócz solarisów i jelczy Gorzów ma
        > jeszcze MANy i Mercedesy, a poza tym "tyle samo" po zielonogórsku, to znaczy
        > ile?
        Pytasz i masz:)
        TABOR MZK Zielona Góra
        WYSOKA PODŁOGA
        1. JELCZ M-11 11szt.
        2. JELCZ 120MM/1 14szt.
        3. IKARUS 280-37A 2szt.
        4. IKARUS 280 16szt.
        NISKA PODŁOGA
        1. JELCZ M121M 8szt.
        2. JELCZ M181MB 1szt.
        3. JELCZ M181M 5szt.
        4. MAN NL 222 4szt.
        5. MAN NG 312 1szt.
        6. MAN NL 223 3szt.
        7. MAN NL 283 4szt.
        8. MAN NG 272 5szt.
        9. NEOPLANY N4011 2szt.
        RAZEM 76szt.
        MZK ZG planuje w tym roku dokupić kilkanaście nowych autobusów. Właśnie
        testowane są Mercedesy, Volvo, Solarisy...
        Riki wejdz na stronę gorzowską i sobie porównaj nasz tabór z waszym.
        Pozdrawiam!
    • Gość: kiks Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.06.05, 22:26
      a może lepiej nie
    • Gość: mieszkaniec Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.ztpnet.pl 21.06.05, 22:30
      Jeśli mają wyglądać tak jak w Gorzowie to wolę żeby nie było tramwaju w ZG.
      • Gość: zg Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.ztpnet.pl 21.06.05, 22:47
        W ZG nie sa potrzebne tramwaje.
        Zajmijmy sie tym co jes.
        Jesli by jednak taki pomysl mial wejsc w zycie to tylko po polaczeniu gminy z
        miastem, wtedy gora 3-linie i pozyskiwanie na to srodkow z UE.
        PZDR
    • Gość: ZuZkA Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.05, 23:36
      pepi_2 napisał:

> Dodam jeszcze tylko ,że podobnie jak w Rzeszowie na poważnie o tramwajach
      > myślą w Kielcach.Oba miasta są porównywalne do Zielonej Góry.
      > Proszę o opinie.
      >
      W czym Kielce są porównywalne z Zieloną Górą ? Kielce mają 214 000 mieszkańców
      ( prawie dwa razy więcej od ZG ) , są siedzibą wojewody i marszałka województwa
      świętokrzyskiego , mają 58 000 studentów
      • Gość: Poznaniak Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 00:14
        Jeśli tramwaje to nie po ulicach razem z samochodami - to fatalne rozwiązanie -
        samochody stoją w korku i razem z nimi tramwaj. Jedyne dobre rozwiązanie to
        budowa wydzielonych torowisk, najlepiej bezkolizyjnych jak np. poznańska pestka
        - wtedy nawet warto zostawic samochód w domu.
        Tak sobie myślę (nie znam dokładnie ZG) gdyby puścić tramwaj od osiedla
        Morskiego gdzieś do miejsca gdzie jest wylot na Gubin i druga linię od Hynowa
        do Jędrzychowa - to by mogło bardzo usprawnić komunikację. Ale to oczywiście
        marzenia - a ZG byłaby prawdopodbnie rozkopana przez kilka lat.
        • Gość: Bartoo Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.poczta.poznan.pl 22.06.05, 09:47
          Jeśli uważasz że gorzowskie tramwaje to bryndza, zapraszam na przejażdżkę
          poznańskimi. Jest kilka nowych ale reszta....
          • Gość: Van Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:26
            a ja własnie nie lubie tych nowych tramwajow "siemensa" sa nieprzyjemne,
            malo jest miejsca w srodku i nie maja klimatu, tak jak te stare szwedzkie,
            ktorych spor jescze po Poznaniu jezdzi..te sa fajne

Tramwaje w Zielonej Gorze?
            haha tylko po co?
    • Gość: RIKI Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.gorzow.mm.pl 22.06.05, 19:39
      A gdzie ikarusy "po odbudowie" ? Buhahahahha!!!!

A propos byłbym zapomniał. Po Gorzowie jeździ w ramach komunikacji
      zastępczej "wspaniały" i jęczący jelcz z zielonogórskiego MZK. Tak nam się
      spodobał, że trochę się nim zajęliśmy ;-). Buhahahahhaah!!!
      • Gość: zg Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.ztpnet.pl 22.06.05, 20:51
        Wlasnie dlatego to gorzowka nic lepszego nie warto posylac.
        To taka banda dziczy ze szkoda nawet tych jelczy.
    • Gość: RIKI tramwajarz Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.gorzow.mm.pl 23.06.05, 01:42
      Zapamiętałem pewną fraszkę:
      -------
      Kto tramwajem się przejechać
      Zechce w grodzie winobrania,
      Temu trzeba by garbować
      Skórę do białego rana.
      =======
      Jak Wam się podoba?
      • Gość: hufu Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.ztpnet.pl 23.06.05, 21:55
        A mi się podoba pomysł Pepiego !
        Mogłaby by być jedna linia tramwajowa
        mniej więcej po trasie 8-ki.Jej długość
        to ok.10 km,a znacznie rozwiązałaby problemy na tej
        najbardziej obciążonej miejskiej linii.
        Podobnie jest w Częstochowie ,gdzie jest jedna
        linia i mieszkańcy są zadowoleni.
        Że nie wspomnę o mniejszych kosztach eksploatacyjnych
        (oczywiście na start koszty są ogromne,ale UE chętnie inwestuje
        w tramwaje) i ekologii.
        • Gość: zg Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.ztpnet.pl 23.06.05, 22:28
          Srodki z UE byly by mozliwe!!
          PZDR
    • Gość: RIKI Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.gorzow.mm.pl 23.06.05, 22:35
      No proszę jak to się chamy ze wsi panoszą. W 1954 roku zmienili furmanki i
      traktory na autobusy, a teraz tramwajów się zachciewa. Zapamiętajcie sobie
      nieuki, że tramwaje jeżdżą po miastach, a nie po wioskach. Chcecie sobie
      obejrzeć, to zapraszamy do stolicy województwa. Tylko umyjcie się najpierw i
      odziejcie jakoś pastuchy. Buhahahhahahahahahahhahahahahah!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: hufu Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.ztpnet.pl 23.06.05, 22:46
        Rzeczywiście tramwaje jeżdżą po miastach
        z jednym jedynym wyjątkiem .
        Już wiesz jaki to wyjątek?
    • Gość: RIKI Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.gorzow.mm.pl 24.06.05, 00:03
      Sam nie wierzysz w to co piszesz rolniku z powiatowej zielonej górki. buhahah!!!
      • Gość: zg Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.ztpnet.pl 24.06.05, 00:12
        A ty wiesz pajacu co???
        Ile ty bzdur juz wypisales??/
        kolejna jest pisanie o jakiejs powiatowej zielonce.
        LUW w gw hahaha -jeszcze
        U.Marszalkowski w ZG- coraz silniejszy:)
        buhahaha-aaaaaaj sobie szmaciarzu gorzowski:)
        • Gość: mario Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 12:41
          a zgadnijcie ile lini tramwajowych jest w gorzowie....no pewnie ze az jedna :)
          szkoda ze sie nie nazywa 217 hehehe :) jak ich autobusy ....
          www.mzk-gorzow.com.pl/infopage.php?id=17
          • Gość: zg Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.ztpnet.pl 24.06.05, 13:22
            lini tramwajowych w Gw jest chyba 3
            Ale faktycznie to smieszne ludziki...
            Bo GW wieeeeeeeeelki jest, metropolia ze ach a linie aut i tramwajowe maja nr.
            215,135 itp:) haha
            PZDR
            • Gość: zet gie Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:24
              > lini tramwajowych w Gw jest chyba 3

oj przeceniasz ich zg ....faktycznie jest tylko jedna linia..!!

www.mzk-gorzow.com.pl/infopage.php?id=17
              • Gość: populous Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.gorzow.mm.pl 24.06.05, 18:15
                Może czasami najperw warto zasięgnąć informacji niż pisać na temat o którym nie
                ma się zielonego pojęcia. Nawet zg wie że w Gorzowie są trzy linie tramwajowe.
                Obecnie na stronach Gorzowskiej MZK wyszczególniona jest tylko linia 2 ponieważ
                torwiska dla linii 1 i 3 są przebudowywane i remontowane.
                • Gość: zg Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.ztpnet.pl 24.06.05, 20:15
                  No prosze nawet zg...
                  Ja zawsze wiem co pisze!!!!!!
                  PZDR
                  • Gość: populous Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.gorzow.mm.pl 24.06.05, 21:32
                    Dowartościowałeś się?
                    • Gość: zg Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.ztpnet.pl 25.06.05, 02:14
                      Nie przez ciebie pajacu gorzowski:)
                      Ja zawsze mam racje jesli chodzi o relacje ZG-gw:)
                      PZDR
                      • Gość: populous Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.gorzow.mm.pl 25.06.05, 09:23
                        Co na odcisk nadepnąłem...hehehe ?
                        Pogadaj sobie z Bernardem...on też zawsze ma racje...ale żeś mnie rozbawił z rana.
    • Gość: mzk_zielona_gora Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.06.05, 10:12
      hehe, tramfaje w zielonej... a ja się spytam PO CO?? Bo taka moda?? Bo ktoś
      chce dobić gorzowiaków i zabrać im uśmiech który im się robi na widok 3!! lini
      tramfajowych?? ŚMIECH NA SALI!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Zielona Góra ze względu na duże różnice w wysokości kilku ważnych punktów NIE
      JEST przystosowana do tramwajów... dobra pomijam nawet to... ale GDZIE te
      tramwaje byście wpuścili... Westerplatte?? NIC Z TEGO. Bo byśmy stali w korkach
      przez głupie tramwaje... już teraz trzeba szerokim łukiem omijać autobusy mzk
      to co by było jak by środkiem zapierdzielała puszka tramwajowa... nie mówiąc
      już o takich ulicach jak Chrobrego, Sienkiewicza czy Kożuchowska... to ważne
      ulice w komunikacji a ZA CHINY nie da się wcisnąćtam tramwaju. Jedynie co to
      część Wojska Polskiego, Konstytucji 3 Maja i Łużycka nadają sie do przerobienia
      na torowiska... ale to by było kosztem pięknej zieleni naszego miasta. Poza tym
      to takie na siłe trochę... mamy całkiem dobre MZK, mają kupe fajnych autobusów,
      nich tylko zwiększą 8-kę tak aby jeździła NON stop :) najlepiej co 3-4
      minuty :) i będzie dobrze. Mamy fajne woziki, dużo przystanków, całkiem niezły
      układ komunikacji autobusowej... po co nam tramwaje... jako zielonogórzanin nie
      mam kompleków z powodu braku tramwajów, niech se gorzów je ma... chociaż jedna
      rzecz niech im zostanie :) bo tak to by byli w każdym calu "słabsi" on nas ;)
      pozdrawiam
      • Gość: piter Re: A może by tak tramwaje w ZG? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 26.06.05, 12:25
        Szkoda klawiatury. Niektórzy tego nigdy nie zrozumieją i dalej będą snuli swoje
        chore wizje ;)
        pzdr
        • pepi_2 Re: A może by tak tramwaje w ZG? 26.06.05, 12:40
          Nie rozumiem dlaczego uważasz to za "chore wizje"?
          Czy dbanie o ekologię i usprawnienie komunikacji
          w naszym mieście nie jest ważne?
          W całym świecie ,tym trochę bogatszym od Polski,
          odbudowuje się sieci tramwajowe i trolejbusowe.
          Nie ominie to za jakiś czas i naszego kraju,
          mam nadzieję ,że wtedy tramwaje lub trolejbusy
          pojawią się także w Zielonej Górze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka