Dodaj do ulubionych

Nie będzie Plazy Center w Zielonej Górze...

IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.01, 00:10
No więc wiemy wszystko! W Zielonej Górze nie powstanie Plaza Center...

Jak donosi „Gazeta” miasto ogłosi nowy przetarg na teren przy ulicy Dąbrówki.
Wciąż liczą na to, że ktoś wybuduje podobnej klasy obiekt w naszym mieście?

Polecam zatem wszystkim zainteresowanym lekturę artykułu z wrześniowego numeru
miesięcznika „Profit” zatytułowanego „Wielka klapa wielkich kin”. W największym
skrócie streszczając go, mamy w Polsce tylko 15 multikin, z czego aż 7 we
Warszawie. I wiele z nich stoi na granicy bankructwa. Przeinwestowanie, błędy w
lokalizacjach, wysokie ceny biletów i marny repertuar sprawiły, że wszyscy
operatorzy wielkich kin wstrzymują się z nowymi inwestycjami, w najlepszym
przypadku czekając na lepsze czasy.

W momencie kiedy Plaza otrzymywała zgodę od MSWiA na zakup ziemi w Zielonej
Górze, firma ta otrzymała również zgodę na budowę w Łodzi. Nie muszę nikogo
przekonywać, gdzie bardziej opłacalna – jeśli w obliczu kryzysu może być w
ogóle opłacalna – byłaby ewentualna budowa.

Przyznaję, że sam bardzo optymistycznie oceniłem szansę powodzenia tej
niedoszłej inwestycji. Dopiero ten artykuł sprowadził mnie na ziemię.

Jak w tej sytuacji ze swojej naiwności wytłumaczą się władze miasta? Bo one o
tej sytuacji powinny były wiedzieć dużo wcześniej. W obliczu walącego się
budżetu – również miejskiego – wystąpi w nim nowa dziura. Tylko, że tym razem
wywołana na własne życzenia nieodpowiedzialnością i łatwowiernością...

Panie Prezydencie Listowski! W ubiegły poniedziałek miał pojawić w Zielonej
Górze przedstawiciel firmy z Poznania, która miała przejąć ponad 85% akcji
spółki Aquarena Zielona Góra. Czy pojawił się? Czy wpłacił pieniądze? Kiedy
dowiemy się, czy w październiku ruszy budowa Tropicany? Jeśli ta inwestycja nie
dojdzie do skutku, to nie wiem jak tym razem będzie Pan tłumaczył się przed
zielonogórzanami. Może potrzeba nam nowego prezydenta? Nieco trzeźwiej
stąpającego po ziemi i nie mamiącego ludzi obietnicami nie do spełnienia...
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaes Re: Nie będzie Plazy Center w Zielonej Górze... IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.01, 00:15
      Sprawdza się moja teoria... Vide wątek "Zielonogórskie wizje"
      • arwena Re: Nie będzie Plazy Center w Zielonej Górze... 17.09.01, 10:42
        no no no takie niusy o takiej porze...
        przykre, fakt, tylko czemu za bardzo nikogo juz to nie dziwi?
        jakie byly warunki kontraktu, na podstawie ktorego wysiedlono i wyburzono
        dabrowki? czy mozemy dochodzic czegos od nieslownego inwestora, czy tylko
        (niespodzianka!) miasto jest znow z reka w nocniku?
        czy jestesmy az tak zdesperowani czy az tak glupi?

pozdr a
    • Gość: Miguel Plaza wciąż zadziwia IP: *.v.pl 28.09.01, 12:43
      Plaza Center, która odłożyła na bliżej nieokreśloną przyszłość swoją inwestycję
      w Zielonej Górze, tłumacząc się między innymi trudną sytuacją gospodarczą
      Polski, wciąż zadziwia.

Otóż we wtorek ta sama firma podpisała umowę, która zakłada budowę ogromnego
      centrum rozrywki w Poznaniu. Za 50 mln. dolarów Plaza postawić ma tam obiekt z
      dziesięcioma klasycznymi kinami, jednym IMAX'em (kino trójwymiarowe) i mnóstwem
      innych atrakcji, podobnych do tych zapowiadanych swego czasu u nas. Ponadto,
      firma zobowiązała się zainwestować sumę 12 mln. złotych w infratrukturę
      pobliskiego terenu: wymianę sieci wodociągowej (!) i budowę nowego wiaduktu
      (!!!).

A więc okazuje się, że trudna sytuacja Polski nie przeszkadza tej firmie w
      planowaniu kolejnych wielkich inwestycji. Oczywiście Poznań to kilkukrotnie
      większy, ale też i trudniejszy rynek. Bo obok jednego, istniejącego już ładnych
      kilka lat Multikina, budowane jest tam obecnie Cinamapolis - obiekt z ponad 20
      salami kinowymi!

No cóż, niezłe kino...
      • Gość: seb Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 23:16
        Gość portalu: Miguel napisał(a):

> A więc okazuje się, że trudna sytuacja Polski nie przeszkadza tej firmie w
        > planowaniu kolejnych wielkich inwestycji. Oczywiście Poznań to kilkukrotnie
        > większy, ale też i trudniejszy rynek. Bo obok jednego, istniejącego już ładnych
        >
        > kilka lat Multikina, budowane jest tam obecnie Cinamapolis - obiekt z ponad 20
        > salami kinowymi!
        >
        > No cóż, niezłe kino...

Kiedy około półtora roku temu pojawili się w Gorzowie przedstwiwciele Plazy, z
        zaciekawieniem suchaliśmy ich bajkowych planów. W centrum miasta, na gruncie
        gdzie obecnie stoi przedszkole, miało powstać centrum handlowo - rozrywkowe,
        którego jednym z elementów miało być multikino. Po pierwszym uczuciu ekscytacji
        przyszła chłodna refleksja - multikino? w Gorzowie? a któż miałby chodzić do tych
        dziewięciu sal kinowych, skoro istniejące kina ledwo przędą? Taki dystans i
        rozsądek wykazały też władze Gorzowa, które zaprosiły Plazę do negocjacji,
        stawiając rozsądne warunki - zbudujecie nowe przedszkole to możecie zburzyć
        istniejące i budować swoje centrum. Kilka miesięcy później Plaza zapukała do
        Zielonej Góry. Wasze władze poprzestały na ekscytacji i w tym radosnym
        podnieceniu, na koszt podatników, wyburzyły kwartał miasta pod wątpliwą
        inwestycję. Teraz w centrum Zielonej G. straszy wieka dziura, bo Plaza najpierw
        wycofała się z planów gorzowskich a chwilę później z zielonogórskich. Piszę to
        bez satysfakcji. Chciałbym w swoim rodzinnym mieście móc oglądać filmy w
        cywilizowanych warunkach.
        Porównywanie Zielonej Góry do Poznania to szczyt megalomanii.Poznań to silne
        ekonomicznie, duże miasto. Działa tam multikino, niedawno otwarto Kinepolis
        (moloch jak dworzec kolejowy ale warunki do oglądania komfortowe). Narazie mają
        tam komplety widzów. Nie widzę nic dziwnego w tym, że Plaza woli tam powalczyć o
        klienta, niż topić pieniądze na prowincji, gdzie bezrobocie sięga 20% a ludzie
        nie mają na chleb, o biletach do kina nie wspominając.
        Rozumiem rozczarowanie, że narazie nie będziemy mieli szansy wypróbować multikina
        w 100 tys. miastach, ale gorzkie żale w stronę Plazy czy Poznania są śmieszne.
        Zejdźcie na ziemię Panowie.

• Gość: Miś Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 12:05
          Poznaniem radzę sie ekscytować, kiedy Plaza wybuduje tam multikino. Na razie
          najlepiej idzie im zapowaiadanie inwestycji. W dodatku to ostzry zawodnicy a
          nasze włazde przy nich to cienkie Bolki. Plaza teraz poczeka i być może wróci
          (duży ????) ale zbije cenę. Mają mocną pozycję i będą dyktować warunki.
          Dla mnie multikino na taką skalę to pomysł z księżyca.
          • Gość: Cruiser Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.cols.net 29.09.01, 13:07
            Ale PLAZA-Boys widza to zupelnie inaczej. Przystepujac do negocjacji centrala
            wyposaza ich w stosowne srodki, bez ktorych nie byloby negocjacji. Negocjacje
            sie przeciagaja (oczywiscie nie z ich winy - sic!) a procenty na koncie rosna
            az milo. Bo i sumy sa odpowiednie. Ktoz by w takim przypadku chcial negocjowac
            krotko? Ja na pewno nie!
            Pozdro
        • Gość: Miguel Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.v.pl 01.10.01, 12:41
          A któż tu niby, kolego, porównuje Poznań do Zielonej Góry. Nikt prócz Ciebie...

Znalazłem tą informację i postanowiłem podzielić się nią na Forum, bo jest dość
          ciekawa z punktu widzenia Zielonej Góry.

W zupełności sie z Tobą zgadzam w ocenie szans multikina w Gorzowie. Ale
          Zielona Góra jest miastem studentów (słyszałeś zapewne o Uniwersytecie
          Zielonogórskim?), a ponieważ to ludzie młodzi stanowia klientele takich
          obiektów, nie martwiłbym się o powodzenie takiego przedsięwzięcia.
          • Gość: seb Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 01:43

>(słyszałeś zapewne o Uniwersytecie
            > Zielonogórskim?)

słyszałem i grtuluję sukcesu. Mam nadzieję, że zmiana nazwy, pociągnie za sobą
            radykalne podwyższenie poziomu zielonogórskich uczelni...

> a ponieważ to ludzie młodzi stanowia klientele takich
            > obiektów, nie martwiłbym się o powodzenie takiego przedsięwzięcia.

zdecyduj się w końcu - to będzie to multikino w Zielonej czy nie będzie? :))

• Gość: Miguel Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.v.pl 04.10.01, 13:55
              Ba! Gdyby to ode mnie zależało... ;-)
              • Gość: qaz Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.ipub.pl 04.10.01, 17:40
                Wątpie , aby podstawą kalkulacji budowy Plazy byli studenci. Gdyby tak liczyć
                to powinniśmy mieć istne centrum rozrywkowe w zachodniej Polsce, mamy chyba
                najwyższy wskaźnik w ilości studentów na 100 mieszkańców :).
                Kto wie? może Plaza-boys mieli jakiś ukryty interes w negocjowaniu, może szło o
                jakieś kombinacje?
                Trudno obwiniać władze o to, że szukają jakichkolwiek inwestorów.
                Inna sprawa, że niektóre pomysły nawet takim lajkonikom jak nam wydaja się
                niedorzeczne.Ale tak jest nie tylko w Z.G.
                W Żaganiu ze dwa lata temu padł pomysł wybudowania ogromnego (nawet jak na
                Zieloną Górę) hotelu dla oficerów z Nato którzy wykorzystują pobliski poligon.
                Podobnie jak w Z.G. wyburzono stare zabudowania w centrum, oczyszczono z gruzu,
                zlecono plan. Potem okazało sie ,że zagraniczniacy przyjeżdżają tu ćwiczyć,
                czyli spać pod namiotem, lub gołym niebem, a nie w luksusowym hotelu.
                Być może zarządy miast powinne zatrudniać na umowe o dzieło zawodowych
                negocjatorów??? Same nie zawsze dają sobie rady z cwaniakami szkolonymi
                do "robienia umów".
                pozdro
                q
                • Gość: xgwiak Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 24.11.01, 05:05
                  No niby moznaby zbudowac plaze z prawdziwego zdarzenia ale trzebaby wyburzyc
                  1/4 Zielone..G a "zielonoludkow" przekwaterowac naprzyklad do GW.
                  Pozdro!!!
                  • Gość: kolejarz Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.01, 19:02
                    skąd tu się wziął taki pojeb?
                    • Gość: xgwiak Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 26.11.01, 19:55
                      Ty chyba jeszcze pracujesz na zelektryfikowanej ZG Glowna. Ale ty mozesz
                      przemianowac ZG Glowna na ZG Centralna a z bocznicy kolejowej "ZASTALU" zrobic
                      ZG Glowna. Przy tej okazji moze wygospodarzysz miejsce na wspaniala plaze. No
                      ale i tak bedziesz musial duzo wyburzyc i wykwaterowac miedzy innemi do GW. I
                      takim sposobem bedziesz mial dwie "pieczenie" PLAZE i ZG Centralna, i zauwaz,
                      ze Zielona bedzie mogla przyrownywac sie do W-wy. Zycze powodzenia !!!!!!Pozdr.
                      • redakcja Re: Plaza wciąż zadziwia 26.11.01, 21:17
                        Help! Nas nie wyburzajcie!!!! Podrepczemy do kina dalej (w końcu do Newy blisko).
                        • arwena Re: Plaza wciąż zadziwia 26.11.01, 23:15
                          redakcja napisał(a):
                          > Help! Nas nie wyburzajcie!!!! Podrepczemy do kina dalej (w końcu do Newy
                          blisko).
                          brawo! w końcu Redakcja sie odezwała!
                          a już zaczęłam wątpić...

• redakcja Re: Plaza wciąż zadziwia 27.11.01, 07:52
                            arwena napisał(a):

> redakcja napisał(a):
                            > > Help! Nas nie wyburzajcie!!!! Podrepczemy do kina dalej (w końcu do Newy
                            > blisko).
                            > brawo! w końcu Redakcja sie odezwała!
                            > a już zaczęłam wątpić...
                            >
                            Jesteśmy cały czas, tylko sie tym nie afiszujemy. Sama wiesz jak to jest -
                            tęsknisz za nami, ale wątek o skarbach miasta (polecam strony o skarbach miasta i
                            starych widokówkach) Ci sie nie podobał.

• arwena redakcja wciąż zadziwia 29.11.01, 01:51
                              redakcja napisał(a):
                              > Jesteśmy cały czas, tylko sie tym nie afiszujemy. Sama wiesz jak to jest -
                              > tęsknisz za nami, ale wątek o skarbach miasta (polecam strony o skarbach miasta
                              > i starych widokówkach) Ci sie nie podobał.
                              bardzo proszę o cytat. w ktorym miejscu watek mi sie nie podobal. insynuacje z
                              takiej instytucji... instynktownie inspekcje przeprowadzic sugeruje...

'nie afiszujemy' to taki mały eufemizm na nieodpowiadanie?
                          • Gość: b.G. Re: Plaza wciąż zadziwia. A mnie redakcja ... IP: *.pool.mediaWays.net 27.11.01, 13:36
                            arwena napisał(a):

> redakcja napisał(a):
                            > > Help! Nas nie wyburzajcie!!!! Podrepczemy do kina dalej (w końcu do Newy
                            > blisko).
                            > brawo! w końcu Redakcja sie odezwała!
                            > a już zaczęłam wątpić...
                            A ja zaczalem wierzyc w cuda. Takie rzeczy ...?! No, no noooo.
                            To z Redakcja mozna jak z ludzmi ?!
                            Brawooooooooooo !
                            :-oooooooooo !
                            Pozdrowka. :-)

• Gość: kolejarz Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 21:45
                        oryginalny pojeb na naszym forum! Lecz się koles w którymś z waszych
                        wspaniałych szpitali
                        • Gość: xgwiak Re: Plaza wciąż zadziwia IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 02.12.01, 21:02
                          Ty chba jestes "po....jb" i nie mozesz, bo ja jeszcze moge normalnie tzn.
                          oryginalnie, a ta Twoja mania o ZG wplynela na to, ze caly czas bedziesz
                          zielony. Leczsie najlepszy jest w Tworkach. A jak sie wyleczysz i dojrzejesz to
                          napewno spadniesz.Ale to juz bedzie pozno.!!!!!!!! (nie czuje sie urazony, ale
                          staraj sie nie uzywac " wulgaryzmow"
    • Gość: mia Re: Nie będzie Plazy Center w Zielonej Górze... IP: 62.121.132.* 11.12.01, 18:09
      czesc kochane ludziki z zielonej.nie orientuje sie jak bardzo aktualny jest
      temat plazy w zielonej,ale chcialabym abyscie zwrocili uwage na jedna rzecz. w
      zielona gora ma ok.115 tys. mieszkancow. w miescie znajduja sie trzy kina, przy
      czym "newa" jest jaka jest. dla porownania w krakowie jest ponad 700 tys.
      mieszkancow i znajduje sie tu 20 kin i jedno multikino z 12 salami, czyli w
      sumie 32 kina. tak wiec, w zielonej jest 7 razy mniej mieszkancow i prawie 11
      razy mniej kin. w zielonej kazde kino ledwie ciagnie, poniewaz ich poziom jest
      beznadziejny. po prostu beznadziejny. w krakowie wiekszosc kin ma sie dobrze, a
      do tego jutro, tzn. 12 grudnia otwiera sie plaza. jest tam 9 sal multipleksu i
      jedna sala IMAX`u. nikt nie pakuje kasy w cos, co od poczatku skazane jest na
      niepowodzenie. sama pracuje w plazie i powiem wam,ze zadne kino w zielonej nie
      umywa sie do najmniejszej i najskromniejszej sali w plazie. nie wspominam tu o
      IMAX`ie, poniewaz to kino, to juz zupelna rewelacja. nikt nie placi mi za
      pisanie tych rzeczy na forum, tylko po prostu wiem jak wyglada sytuacja z
      kinami w zielonej i w k-wie.bylam na wielu seansach w nysie, wenusie i newie.
      mieszkalam w zielonej przez 20 lat, wiec moge cos na ten temat powiedziec. nie
      da sie opisac wrazen po obejrzeniu "T-Rex`a" w trojwymiarze. musicie zobaczyc
      to sami, na waszym miejscu chcialabym,zeby plaza otwoerzyla sie w zielonej. a
      polityka?? i tak z nia nie wygracie. myslalabym raczej o tym,ze w kraju, w
      ktorym tylko polityce maja to co chca, ludzie powinni sie cieszyc,ze ktos chce
      im wybudowac naprawde super atrakcje.
      aha!
      jedzcie do najblizszego IMAX`u i zobaczcie film. jest ql.
      pozdrowionka dla mojej ukochanej zielonej!!
      • Gość: Miguel Jednak będzie Plaza w Zielonej Górze IP: *.devs.futuro.pl 11.12.01, 19:09
        Witaj!

Nic dodać, nic ująć!!! Na szczęście nastały lepsze czasy dla tego typu obiektów
        po półrocznym zastoju - min. w Szczecinie powstają obecnie 2 takie obiekty.
        Dlatego też można z większym optymizmem patrzeć na zapowiedzi Plazy, że zapłaci
        za teren przy Dąbrówki miastu w maju 2002 i niezwłocznie zacznie budowę.

Konkurencja jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Swego czasu fascynował mnie klimat
        kina Newa z niedogrzaną salą oraz grzybem na ścianie. ;-) Ale starzeję się,
        więc wymagam nieco większego komfortu od kina, niż tylko nowe głośniki lub
        ocieplone ściany...
        • arwena Re: Jednak będzie Plaza w Zielonej Górze 11.12.01, 19:57
          Gość portalu: Miguel!!!!! (no no no!) napisał(a):
          > Dlatego też można z większym optymizmem patrzeć na zapowiedzi Plazy, że zapłaci
          > za teren przy Dąbrówki miastu w maju 2002 i niezwłocznie zacznie budowę.
          ja tam staram sie dac okiwac raz najwyzej

> Konkurencja jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Swego czasu fascynował mnie klimat
          > kina Newa z niedogrzaną salą oraz grzybem na ścianie. ;-) Ale starzeję się,
          > więc wymagam nieco większego komfortu od kina, niż tylko nowe głośniki lub
          > ocieplone ściany...
          ja też tesknie za sensownym kinem, komfortowymi siedzeniami, miejscem gdzie mozna
          cos przekasic i wyborem kilku filmow jednoczesnie.
          byc moze cos takiego kiedys powstanie w zielonej
          ale w plaze to juz nie wierze
          chyba ze nad baltykiem! najpiekniejsza:)))

pozdrowka goretsze od temperatury:) a
          • tom_tom Re: Jednak nie będzie Plaza w Zielonej Górze 17.01.02, 19:25
            Wyczytałem na forum w Kielcach lub Radomiu, że tam tez buduja Plazę i dyskutują
            nad 6 salami - czy to się opłaci. Ciekawe czy też pod tę inwestycję wyburzyli
            kawał miasta.
            • Gość: Miguel Re: Jednak nie będzie Plaza w Zielonej Górze IP: *.v.pl 18.01.02, 11:39
              A miły pan z Plazy stwierdził ostatnio, że teren przy Dąbrówki to najlepiej
              wziąłby za... darmo!

Extra!!!
              • Gość: xgwiak Re: Jednak nie będzie Plaza w Zielonej Górze IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 18.01.02, 17:07
                Jak najbardziej prawidlowo. Bo "CENTER" jest w Swiebodzinie.....
                Pzdrrrrrrrr!!!
              • tom_tom Re: Jednak nie będzie Plaza w Zielonej Górze 19.01.02, 17:56

> A miły pan z Plazy stwierdził ostatnio, że teren przy Dąbrówki to najlepiej
                > wziąłby za... darmo!
                >
                > Extra!!!
                A dzieisz się? On stawia warunki. Miasto wydało na uprzątnięcie tereny kupę kasy
                i mu się śpieszy. Plzie nie - bo gospodarka cienko stoi a Zielona nie jest
                pepkiem świata. Jeśli wogóle chca u nas coś zrobic to będa zbijać cenę. Syndyk
                chce 2,5 mln zł, ale teren wystawi na przetarg za 0,5 mln albo i mniej. Nikt nie
                kupi cena spadnie a i wtedy nie wiadomo czy Plaz się zdecyduje. Kiep kto zaufał
                im na słowo.
                • j24 Re: Jednak nie będzie Plaza w Zielonej Górze 25.01.02, 07:43
                  tom_tom napisał(a):

> Jeśli wogóle chca u nas coś zrobic to będa zbijać cenę. Syndyk chce 2,5 mln zł,
                  > ale teren wystawi na przetarg za 0,5 mln albo i mniej. Nikt nie kupi cena
                  > spadnie a i wtedy nie wiadomo czy Plaz się zdecyduje.

Działka w pobliżu centrum miasta za 0,5 mln nie znajdzie nabywcy ?
                  Przesadzasz !
                  • tom_tom Re: Jednak nie będzie Plaza w Zielonej Górze 25.01.02, 08:32
                    j24 napisał(a):

> tom_tom napisał(a):
                    >
                    > > Jeśli wogóle chca u nas coś zrobic to będa zbijać cenę. Syndyk chce 2,5 ml
                    > n zł,
                    > > ale teren wystawi na przetarg za 0,5 mln albo i mniej. Nikt nie kupi cena
                    > > spadnie a i wtedy nie wiadomo czy Plaz się zdecyduje.
                    >
                    > Działka w pobliżu centrum miasta za 0,5 mln nie znajdzie nabywcy ?
                    > Przesadzasz !

Nie przesadzam. Syndyk Falubazu chce 2,5 mln, ale wystawi wierzytelności za 0,5
                    jednak kto to kupi nie będzie właścicielem działki. Bo teren jest miasta ale z
                    długami, które ma syndyk. Czyli jak ktoś chce kupić plac musi zapłacić miastu i
                    syndykowi. Kto będzie miał długi od syndyka blokuje teren i może więcej
                    wytargować.
                    • j24 Re: Jednak nie będzie Plaza w Zielonej Górze 25.01.02, 13:01
                      tom_tom napisał(a):

> Nie przesadzam. Syndyk Falubazu chce 2,5 mln, ale wystawi wierzytelności za 0,5
                      > jednak kto to kupi nie będzie właścicielem działki. Bo teren jest miasta ale z
                      > długami, które ma syndyk. Czyli jak ktoś chce kupić plac musi zapłacić miastu i
                      > syndykowi.

To faktycznie szambo, ale jeśli chodzi o działkę planowaną pod multikino sytuacja
                      chyba jest klarowna ? (jeden właściciel, brak hipoteki)

Tak więc, cena też inna będzie.
                      • tom_tom Re: Jednak nie będzie Plaza w Zielonej Górze 25.01.02, 15:03
                        To ta sama działka.
                        • j24 Re: Jednak nie będzie Plaza w Zielonej Górze 25.01.02, 21:40
                          tom_tom napisał(a):

> To ta sama działka.

Nie wiedziałem.

U nas na Zawarciu ruiny po Ursusie też nabywców nie mają.
                          Trzeba poczekać, za bezcen nie sprzedawać, a jak już to lepiej miejscowemu (ktoś
                          u Was podobno wygrał w lotto - trochę żartuję, ale nie do końca).
    • Gość: Miguel Projekt zielonogórskiej Plazy! IP: *.v.pl 30.01.02, 12:49
      Wprawdzie nie jest jasna przyszłość inwestycji Plazy, ale na jej stronie
      internetowej znajduje się zdjęcie projektu zielonogórskiej Plazy.

www.plazacenters.com/zielonagora.htm

Pooglądajcie sobie też projekty przewidziane dla innych miast podobnej
      wielkości. Odnoszę wrażenie, że ten nasz jest jakiś wyjątkowo skromny
      architektonicznie. No ale lepsze to, niż nic...

• Gość: xgwiak Re: Projekt zielonogórskiej Plazy! IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 30.01.02, 17:40
        Widzialem to. Ale te czerwone flagi raczej przypominaja mi KW a nie plaze??????
        Pozdro!!!!!!
      • Gość: kota7 Re: Projekt zielonogórskiej Plazy! IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.02.02, 13:16
        skromne ale nawet dość ładne; szkoda
    • Gość: Miś Re: Nie będzie Plazy Center w Zielonej Górze... IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.02, 12:09
      Dzięki Miguel za link do Plazy. Teraz w 100 procentach wiem co ro jest
      wirtualna rzeczywistość!! Plaza jest tego najlepszym przykładem. Nic nie robią,
      ale w internecie pokazują. Większość to wytwory wyobraźni komputerowego
      grafika. Odlot. Nawet nie chce mi się dyskutować nad realnością tych poczynań.
    • Gość: Miguel A co wewnątrz Plazy? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.02, 15:04
      Z planu znajdującego się również na tej stronie (ikonka: layout) wynika, że na
      parterze będzie 6-8 sal kinowych (trudności w określeniu liczby wynikają z
      tego, że plan ten nie jest izometryczny i nie widać - jak w przypadku np.
      Radomia, gdzie planują budowę obiektu o podobnej powierzchni - liczby ekranów,
      tylko pomieszczenia opisane jako Cinema - sześć jednak będzie na 100%), sala
      rozrywki (to tu zapewne będą kręgle i plac zabaw dla dzieci - i tu znów
      porównanie do projektu z Radomia, jest on zdecydowanie bardziej zawansowany, bo
      widać na nim np. liczbę torów do gry w kręgle: 12), mnóstwo sklepów i kompleks
      kilku restauracji (z tego, co widziałem w tego typu obiektach, developerzy
      głównie wynajmują powierzchnie wielkim sieciom fastfoodowym - prócz hamburgerów
      zgodnie ze standardem można jeszcze liczyć na "kuchnię" włoską i meksykańską ).

Ruchome schody zaprowadzą na pierwsze piętro, gdzie będzie supermarket (o
      powierzchni porównywalnej z powierzchnią sal kinowych) oraz podobnie jak na
      parterze - kolejne butiki wszelkiego typu.

Reasumując, wydaje mi się, że jednak Plaza jest zdeterminowana do postawienia
      tego obiektu w Zielonej Górze, bo "lepsze czasy" o których pisałem kilka
      miesięcy temu chyba właśnie dla developerów tego typu obietów nadchodzą. Wątpie
      natomiast, by nastąpiło to z tym roku (taka informacja znajduje się na stronie).

W sumie, to i tak nie mamy co narzekać, gdyż - dla przykładu - w Szczecinie
      pierwszy obiekt tego typu dopiero powstaje (otwarcie na wiosnę 2003) i to tylko
      dlatego, że władze tego najbardziej skorumpowanego miasta w Polsce zgodziły
      się, by główną jego częścią był hipermarket Geant - a owe Centrum Galaxy
      powstaje - o zgrozo - w samiusieńkim centrum miasta!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka