Dodaj do ulubionych

Muzeum Krasnala

06.08.05, 12:32
Dawno, dawno temu, a może i jeszcze dawniej u zakola rzeki Odry zamieszkiwał
lud mężny i pracowity, choć niewielkiego wzrostu, krasnoludkami zwany...
I tak można wejść w świat bajek odwiedzając muzeum figur przeróżnych. Tam
stoi
cała armia bajecznie kolorowych małych ludków w czerwonych czapeczkach z
lampami w ręku. A tam dalej Baba Jaga na miotle, a obok niej olbrzymich
rozmiarów,blisko dwu metrowy zając wielkanocny. A z oddali uśmiechają się do
nas postacie Flipa i Flapa. Po płocie wspina się Spider Man, a obok wymachuje
ogonem krowa Milka w fioletowe łaty. Na blisko hektarowym terenie kilkaset
bajkowych i nie tylko postaci wzbudza radość i śmiech w oczach dzieci.
Dorośli
sięgaja pmięcią do czasów dzieciństwa. Gdzie leży ten bajkowy świat? W Nowej
Soli nad Odrą, gdzie można dopłynąc statkiem wycieczkowym po pięknej Odrze...
miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,2856893.html
Obserwuj wątek
    • solanin Re: Muzeum Krasnala 06.08.05, 12:33
      Autorka: sekwana2005: Dla mnie to wprawdzie kicz, ale podoba mi się zaradność
      mieszkańców, najpierw
      produkujących to, na co jest popyt, teraz myslących o przyciągnięciu takich
      turystów.
      Zaciekawiły mnie "jacksony" i "presleye". Ponieważ na nie krajowy popyt
      zapewne jest sladowy, niewielki na krasnale, mozna byłoby pomysleć o jakiejś
      ofercie dla polskich kolekcjonerów. Np. taki Michał Wiśniewski...
      Choć do wyborów mało czasu, ale też mozna jeszcze coś szybko przygotować. W
      jakimś ogródku widziałem krasnale-bliźniaki, więc po niewielkiej
      modyfikacji...
      Albo grzybek - znowu mozna zmodyfikować na kapelusz mający Rokitę jako
      podpórkę...
      Krasnal z nożem (skalpelem), któremu włosy stanęły dęba...
      Krasnele, tata i syn, w wersji XXL i z twarzami posągów z Wyspy Wielkanocnej -
      którz to byłby?
      Krasnal-mulat do ustawiania pośrodku skrzyżowań...
      Indiański krasnal, który zagubił w Amazonii teczkę...
      Bardzo sztywny krasnal-dyplomata
      Krasnal wśród prawych prawdziwków, borowików...
      Kaszubski krasnal-piłkarzyk z Puł-tuska
      I długi szereg praktycznie anonimowych, coraz mnieszych pozostałych
      krasnoludków.

--------------------------------------------------------------------------------
    • Gość: Turystka z ZG Re: Muzeum Krasnala IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.08.05, 07:44
      Świetny pomysł. Czymś trzeba zaskoczyc i przyciągnąć turystów. Sama bym
      zwiedziła z moimi dziećmi takie muzeum. Brawo Nowa Sól
    • Gość: jack Re: Muzeum Krasnala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 23:06
      a pamietacie wedrówki krasnala z "Amelii"? to chyba bylo tam najlepsze :))
      swoja droga, ciekawe gdzie go wykonali... :)
    • Gość: ALI Re: Muzeum Krasnala IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.08.05, 09:17
      Bieda-region to i bieda-muzeum, proponuje jeszcze pomnik bezrobotnego czy
      muzeum kloszarda zalozyć - ot cale lubuskie.....jedyne wiesci o nas w
      centralnych mediach sa tego typu......
      • Gość: A jestem za Re: Muzeum Krasnala IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.08.05, 18:14
        Bieda w małym rozumku też, nieprawdaż Ali? Istnieje muzeum figur woskowych w
        Międzyzdrojach, muzeum krasnala z Pomarańczowej Alternatywy we Wrocławiu, to
        dlaczego nie miałoby powstać muzeum krasnala przeróżnego w Nowej Soli? Co to
        maw spólnego z biedą, biedny człowieku? Jesli powstanie namiastka choćby Disney
        Landu w Nowej Soli? Jeśli będzie można słuchając bajek Marii Konopnickiej
        zobaczyć w jednym miejscu kilkaset bajkowych postaci i obejrzeć film np. King
        Size, to co w tym złego? Tylko ludzie bez wyobraźni i bez jakiej kolwiek
        własnej inicjatywy potrafią tylko niszczyć i krytykować to co próbują zrobić
        inni.
        • croolick Jestem z Alim 09.08.05, 19:22
          Co za porownanie - muzeum figur woskowych i Pomaranczowej Alternatywy a muzeum
          skutkow bezrobocia w Nowej Soli...A nie pomyslales o tym jak zalosne jest to
          wojewodztwo, jak zalosna jest idea Winobrania w miescie w ktorym nie ma winnic
          poza kilkoma krzakami wokol palmiarnii? Jak zalosne jest to wojewodztwo z
          setkami popadajacych w ruine wspanialymi zabytkami, ktorych nie stara sie w
          zaden sposob wykorzystac by promowac turystyke??? Jak zalosne jest miasto
          wojewodzkie, ktore nie ma wlasniej miejskiej gazety codziennej z prawdziwego
          zdarzenia wiec GL i GZ musza zajmowac sie takimi pie..mi by zapelnic szpalty...
          • Gość: IIIks Re: Jestem z Alim IP: *.ztpnet.pl 09.08.05, 22:56
            To co crooliczku proponujesz? :)))
            • Gość: croolick Re: Jestem z Alim IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.08.05, 09:47
              Proponuje by w wojewodzkich folderach promocyjnych mniej bylo Zielonej Gory czy
              Gorzowa a wiecej opisu atrakcji turystycznych Bytomia Odrzanskiego, Kozuchowa,
              Szprotawy, Brodow etc. Proponuje tez zazarta walke wojewody i sejmiku o
              pieniadze na restauracje zabytkow w calym wojewodztwie.
              • Gość: croolick Re: Jestem z Alim IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.08.05, 09:50
                Dodam jeszcze, ze gdy pierwszy raz uslyszalem o pomysle muzeum krasnala to mi
                sie spodobal ale zaraz potem przyszla refleksja, ze dziennikarze, redaktorzy
                przewodnikow czy media ogolnopolskie nigdy nie beda w stanie oprzec sie pokusie
                by pisac/mowic o tym muzeum jako o muzeum lubuskiej biedy i bezrobocia.
                • Gość: IIIks Re: Jestem z Alim IP: *.ztpnet.pl 10.08.05, 10:28
                  Nie przesadzaj crooliczku z tym muzeum biedy i bezrobocia.Prezydentura
                  Tyszkiewicza zdaje się przeczyć temu stereotypowi Nowej Soli.A i prasę ma po
                  swojej stronie(Przynajmniej GW).Pomyśl ile dobrego przyniosło małemu zadupiu
                  muzeum Kargula i Pawlaka:)))
                  • Gość: Wadim Tyszkiewicz Bajkowy świat w Nowej Soli IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.08.05, 10:58
                    Czas na mnie. Niby niepozorny mały ludek w czerwonej czapeczce, a zrobił tyle
                    zamieszania. Opowiedziałem tylko jednemu z redaktorów o swoim pomyśle i temat
                    podchwyciła cała Polska. Materiał o Nowej Soli poszedł w GW, GL, RMF FM, TVN 24
                    czy Teleekspresie. O co tyle szumu? Pomysł jest bardzo prosty: skoro figury z
                    Nowej Soli trafiają do ogrodów i na ulice całego świata, to dlaczego u źródła
                    nie zebrać ich wszystkich i na jednym placu wystawić ich kilkaset sztuk?
                    Nowosolskie krowy stoją na ulicach stolic europejskich np. Warszawy czy Pragi.
                    Czy warto się w tym miejscu zastanawiać czy to jest kicz? Myślę, że nie o to
                    chodzi. A Muzeum Figur Woskowych w Międzyzdrojach to dzieło sztuki? Skoro na
                    całym świecie nowosolskie figury budzą zainteresowanie, to warto to w jakiś
                    sposób wykorzystać. Krasnal jest tylko symbolem, wokół którego można budować
                    całą filozofię. Np. festiwal filmów w oparciu o kultowy King Size. A może przy
                    okazji zbudowanie pokoju z olbrzymimi meblami, żeby i dorośli poczuli się jak
                    skrzaty? Czytanie bajek Marii Konopnickiej w czasie zwiedzania muzeum? Itd.
                    itd. itd. Koszty tej inwestycji są znikome: plac, ścieżki i ogrodzenie. Figury
                    wystawią producenci. Obok planujemy stworzenie labiryntu z wierzby
                    energetycznej, obok przypomnę port rzeczny i statek kursujący po Odrze. To
                    pomysł. Może głupi? Ale chyba dużo gorsze nawet od głupich pomysłów, jest ich
                    brak. I jeszcze jedno. Krasnal to tez symbol zaradności Polaków i nowosolan.
                    Kiedy upadł Dozamet, świetni fachowcy odlewnicy, metalurdzy, formierze mogli
                    wykorzystać swoje umiejętności odpowiadając na popyt na zachodzie- produkując
                    figury. Dlatego krasnal to nie symbol biedy, lecz symbol pracowitości,
                    pomysłowości i zaradności, a na dodatek może cieszyć oczy, nie tylko dzieci.
                    • croolick Re: Bajkowy świat w Nowej Soli 10.08.05, 19:39
                      Gość portalu: Wadim Tyszkiewicz napisał(a):

> Opowiedziałem tylko jednemu z redaktorów o swoim pomyśle i temat
                      > podchwyciła cała Polska. Materiał o Nowej Soli poszedł w GW, GL, RMF FM, TVN
                      > 24 czy Teleekspresie.

eh sezon ogorkowy...

> O co tyle szumu? Pomysł jest bardzo prosty: skoro figury z
                      > Nowej Soli trafiają do ogrodów i na ulice całego świata, to dlaczego u źródła
                      > nie zebrać ich wszystkich i na jednym placu wystawić ich kilkaset sztuk?

Fajnie zatem w Zaganiu powinno byc muzuem chlodziarkozamrazarek, w Zarach muzea:
                      panela podlogowego, komina ze stali nierdzewnej, szkla przemyslowego i
                      elektroprzekaznika, w Lubusku muzeum wafelka, w Ilowej muzeum sloika wecka, w
                      Szprotawie muzeum skarpetek...

> Nowosolskie krowy stoją na ulicach stolic europejskich np. Warszawy czy Pragi.

no ba, po zarskich panelach chodzi caly swiat a ja go wdycham codzien z
                      powietrzem ;-)

> Czy warto się w tym miejscu zastanawiać czy to jest kicz?
                      > Myślę, że nie o to chodzi.

nie ma co sie zastanawiac, kiedys zaproponowalem na swoim forum odbudowe mlynkow
                      na Czerwonej Wodzie w Zielonym Lesie - Niemcy lubili tak kiedys jak dzis rozne
                      mlyneczki, krasnoludki i tym podobne. Rozpetala sie burza podczas ktorej
                      zostalem oskarzony o krzewienie niemieckiego bezguscia...

> A Muzeum Figur Woskowych w Międzyzdrojach to dzieło sztuki?

No nie, ale Miedzyzdroje to miejscowosc wypoczynkowa, trudno w najblizszej
                      przyszlosci spodziewac sie, ze NS stanie sie kurortem na miare Miedzyzdrojow.

> Skoro nacałym świecie nowosolskie figury budzą zainteresowanie, to warto to w
                      > jakiś sposób wykorzystać.

A dekodery TV z ADB? Moze Ronowicz powinna pomyslec o muzeum dekoderow TV?

> Krasnal jest tylko symbolem, wokół którego można budować całą filozofię. Np.
                      > festiwal filmów w oparciu o kultowy King Size.

No to jest autentycznie ciekawe (film nosil tytul Kingsajz)

> A może przy okazji zbudowanie pokoju z olbrzymimi meblami, żeby i dorośli
                      > poczuli się jak skrzaty?

Niezle, niezle

> Czytanie bajek Marii Konopnickiej w czasie zwiedzania muzeum? Itd.

Tylko, ze te pomysly juz kosztuja

> itd. itd. Koszty tej inwestycji są znikome: plac, ścieżki i ogrodzenie.

Tia, a te megasprzety?

> Figury wystawią producenci.

Zycze, aby muzeum nie stalo sie salonem wystawowym producentow.

> Obok planujemy stworzenie labiryntu z wierzby energetycznej,

Hehe, to lepiej obsadzic cale pole a potem wpuscic pijanego pilarza, sam zrobi
                      labirynt ;-)

> obok przypomnę port rzeczny i statek kursujący po Odrze.

fajne, fajne a kaska skad?

> To pomysł. Może głupi?

Nie jest glupi pod warunkiem, ze wraz z muzeum powstanie cale imprezowe
                      otoczenie a muzeum nie stanie sie jednie wystawa miejscowych producentow. Ale
                      czy radni to zrozumieja?

> Ale chyba dużo gorsze nawet od głupich pomysłów, jest ich
                      > brak.

120% racji

> I jeszcze jedno. Krasnal to tez symbol zaradności Polaków i nowosolan.
                      > Kiedy upadł Dozamet, świetni fachowcy odlewnicy, metalurdzy, formierze mogli
                      > wykorzystać swoje umiejętności odpowiadając na popyt na zachodzie- produkując
                      > figury. Dlatego krasnal to nie symbol biedy, lecz symbol pracowitości,
                      > pomysłowości i zaradności, a na dodatek może cieszyć oczy, nie tylko dzieci.

Prosze mi tego nie mowic ale powiedziec to dziennikarzom, redaktorom etc.
                      Obawiam sie jednak, ze niekoniecznie musi to do nich dotrzec.

pozdrav
                    • Gość: Anne Campbell Re: Bajkowy świat prezydenta NS IP: *.acn.waw.pl 10.08.05, 22:48
                      Szanowny Panie Tyszkiewicz - Prezydent Nowej Soli

Pana odważne wypowiedzi na forum internet Gazeta Wyborcza domagają się szacunku
                      dla waszej osoby. Malo jest prezydentów polskich miast gotowych na publiczny
                      dialog z społeczństwem przez internet. Ja patrze i z postów pisanych do Pana,
                      internauci szczególnie cenić Pana za dynamikę i chęć tworzenia. Za kreatywnść,
                      choc ta jeszcze w Nowej Soli mała.

Ja osobiście cenić sobie ludzi za prawdomówność. Do czego zmierzam. Tak sobie
                      czytam pana komentaz do tego muzeum krasnalów i jedno mi gra bardzo źle. Kilka
                      dni temu byłam przejazdm w Zielonej Górze i pszeczytalam w lokalnych waszych
                      gazetach, że ta propozycyja z muzeum jest od bawiącego czas temu w Nowej Soli
                      ambasadora USA. On nawet z tego krasnal's teamu cos zamówił do swojego ogród,
                      chyba. Pan za to piszesz że muzeum to pana pomysł.

Ja musze zapytać Pana wprost - który z was kłamie?

Z poważaniem,
                      Anne Campbell
                      • Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: Bajkowy świat prezydenta NS IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.08.05, 10:05
                        Witam.
                        Kto jest autorem pomysłu muzeum krasnala? Hmmm Trudno powiedzieć. Jeśli to
                        komuś pomoże, to nie ja. Od wielu lat temat się przewijał w różnych dyskusjach.
                        Ja po prostu z tych dyskusji wyciągnąłem wnioski. Pamiętam, jak kilka lat temu
                        na ten temat rozmawiałem z Panem Zakrzewskim, jednym z pierwszych producentów
                        figur w Nowej Soli. Chodziło o wyeksponowanie tego, co trafia do ogrodów całego
                        świata, a co powstaje w naszym mieście. Pomysł się rodził w mojej głowie przez
                        kilka lat. Odnośnie ambasadora USA, to po prostu redaktor gazety trochę źle
                        zinterpretował moje słowa. Ambasador Victor Ashe dodatkowo mnie zmotywował i
                        zainspirował do konkretnego działania, wykazując duże zainteresowanie moim
                        pomysłem. Mój pomysł polega przede wszystkim na połączeniu atrakcji
                        turystycznej, jaką może być to muzeum, z przedstawieniem krasnala jako symbolu
                        zaradności i pomysłowości Polaków. Reszta to tworzenie produktu uważnie
                        wsłuchując się w głosy innych. Projekt jest wciąż wzbogacany o kolejne pomysły
                        ludzi, choćby z tego forum. Kto pierwszy na to wpadł? Nie wiem, ale to chyba
                        nie jest takie istotne? Ważniejsze jest to, kto to zrealizuje. Najważniejsze
                        żeby osiągnąć cel i zamierzony efekt. Pozdrawiam
                        • Gość: P. Skrzypczyński Re: marketing i odpowiedzialność IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.08.05, 10:35
                          Jeżeli budowa muzeum w jakikolwiek sposób przyczyni sie do wzrostu ruchu
                          turystycznego w Nowej Soli, da konkretne efekty marketingowe i finansowe, to
                          dysputa nad "sensem" nie ma już żadnego znaczenia.
                          Odpowiedzialność za powodzenie przedsięwzięcia bierze na siebie (mam nadzieję)
                          prezydent Wadim Tyszkiewicz.

Paweł Skrzypczyński
                          Kandydat do Sejmu RP
                          Platforma Obywatelska
                          • Gość: IIIks Re: marketing i odpowiedzialność IP: *.ztpnet.pl 11.08.05, 21:29
                            Panie prezydencie Tyszkiewicz! A myślał pan może o wskrzeszeniu podnoszonego
                            mostu w porcie? Do tego krótka trasa po terenie portu z przewodnikiem i
                            pokazówka jak to kiedyś działało.Resztki infrastruktury portu są.To by była
                            atrakcja turystyczna:)))Można by też stworzyć scieżkę turystyczną:Szlakiem
                            powodzi z 1997 roku.Dotąd woda doszła.Tutaj ją zatrzymaliśmi.A tuta pojawiły
                            sie przecieki itp.itd.A na koniec pod siedziba PZU portret Cimoszewicza i
                            składanie wieńców w imieniu powodzian:)))W hołdzie za istotna pomoc
                            Cimoszki.Przypomnę.Poradził zalewanym rodakom w 1997 roku co nastepuje:trzeba
                            było się ubezpieczyć.:))) I odkładać na akcje Orlenu:)))
                            • Gość: Basia Re: marketing i odpowiedzialność IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.08.05, 22:01
                              A na koncu zawiezc do Ciborza i pokazac pokoj w ktorym Ilks wali w klawiature.
                              • Gość: IIIks Re: marketing i odpowiedzialność IP: *.ztpnet.pl 12.08.05, 05:57
                                A skąd radna SLD Basia wie,że tam w pokojach są kompy?:)))Wbrew pozorom
                                większość mojego postu była na poważnie.
                                • Gość: Basia Re: marketing i odpowiedzialność IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.08.05, 07:05
                                  Ilks, nie udawaj wiekszego glupka niz jestes!
                                  Przeciez razem siedzimy w tym pokoju!
                            • Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: marketing i odpowiedzialność IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.08.05, 08:24
                              Witam. Podnoszony (zwodzony) most działa. Podnosiliśmy go kilka tygodni temu
                              podczas wizyty Niemców. Jak Pan widzi podobnie myślimy i uważamy, że most
                              będący bez wątpienia zabytkiem techniki (tylko dwa takie mosty są na świecie-
                              drugi w USA), warto pokazywać. M.in. dzięki ich poparciu przeszedł nasz wniosek
                              o budowie portów. Zarządca portu (i mostu) zapowiada remont mostu może jeszcze
                              w tym roku. Jednak częstotliwość podnoszenia mostu nie może być przypadkowa,
                              gdyż jednak w jakimś stopniu blokuje to drogę. Ale oczywiście Pana głos
                              weźmiemy pod uwagę budując strategię zagospodarowania portu i Odry. Dzięki za
                              uwagi. Pozdrawiam
                              • Gość: IIIks Re: marketing i odpowiedzialność IP: *.ztpnet.pl 12.08.05, 21:23
                                A co z resztą Panie Prezydencie? To znaczy z tzw.ścieżką: portową i powodziową?
                                Do tego warto rozważyć wycieczki statkiem po Odrze ze startem i metą w Nowej
                                Soli.
                    • Gość: croolick Re: Bajkowy świat w Nowej Soli IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.08.05, 20:06
                      Gość portalu: Wadim Tyszkiewicz napisał(a):

> A może przy okazji zbudowanie pokoju z olbrzymimi meblami, żeby i dorośli
                      > poczuli się jak skrzaty?

Wlasnie ogladalem we Wiadomosciach informacje o wystawie "Zobacz swiat oczami
                      dziecka", ktora ma krazyc po Polsce i uswiadamiac doroslym jak wyglada swiat
                      widziany oczami dziecka - glowna atrakcja sa wlasnie owe "megasprzety".
    • Gość: OhKarol Re: Muzeum Krasnala IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 13.08.05, 14:05
      Gratulacje za pomysł. Tak trzymać. Widać że ludziom zalezy na tym żeby coś w
      tym miescie drgnęło. Drgnie na pewno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka