Dodaj do ulubionych

Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstytucją.

11.10.05, 19:55
Art. 15.

2. Zasadniczy podział terytorialny państwa uwzględniający więzi społeczne,
gospodarcze lub kulturowe i zapewniający jednostkom terytorialnym zdolność
wykonywania zadań publicznych określa ustawa.
Obserwuj wątek
    • Gość: bogna Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 11.10.05, 19:59
      stan ci się pogorszył ?
      • croolick Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 11.10.05, 20:05
        Gość portalu: bogna napisał(a):

> stan ci się pogorszył ?

A co czytac nie umiesz? Nie zauwazylas, ze lubuskie powstalo wbrew konstytucji i
        nikt dotychczas tego nie zauwazyl?
        • Gość: vts Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.ztpnet.pl 11.10.05, 20:09
          gościu idź się leczyć
          może na nogi, bo na głowę ....
          • croolick Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 11.10.05, 20:17
            Gość portalu: vts napisał(a):

> gościu idź się leczyć
            > może na nogi, bo na głowę ....

Wiedzialem, ze zawsze na was mozna liczyc przy merytorycznej dyskusji...
            • Gość: bąbe Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 20:21
              croolick - nie licz na merytotyczną dyskusję w tym temacie. Strach przed utratą
              urzędowych stołków robi swoje. Gro osób ma za dużo do stracenia...
              • Gość: prox Króliki i konstytucja? IP: *.ztpnet.pl 11.10.05, 21:18
                Niezgodne z konstytucją a przede wszystkim
                ze zdrowym rozsądkiem jest istnienie takich
                egzemplarzy jak ty.
                Nie spotkałem jeszcze takiego maniaka ,monotematycznego
                jak ty.
                Chłopie zmień płyte ,bo piosenka niemodna!
                • Gość: karolek lat 9i pół Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.gorzow.mm.pl 11.10.05, 21:32
                  croolick,normalnie myślisz więc nie masz racji bytu w tym województwie.
                  godzisz w interesy zielonogórskich wybrańców narodu,sprzeciwiając sie ich
                  jedynie słusznej racji zostaniesz zaszczuty i publicznie napiętnowany jako
                  innowierca i zdrajca lubuskiego.

pzdro
              • croolick Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 11.10.05, 21:28
                Wiesz, ale tak sobie pomyslalem, ze mozna zaskarzyc ustawe o nowym podzale
                administracyjnym do Trybunalu Konstytucyjnego.
                • Gość: prox Króliki i konstytucja? IP: *.ztpnet.pl 11.10.05, 21:40
                  A może od razu zaskarż do Strasbourga albo do Najwyzszego?
    • Gość: للزواج Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 21:55
      Czyzbys nie wychylał nosa poza granice "stolicy" polskich Łużyc?
      Nie dostrzegasz więzi społecznych, gospodarczych i kultorowych,
      ktore dzięki istnieniu naszego województwa moga sie znacznie lepiej
      rozwijać niz bedąc którys kolejny raz rozdzielone?
      Czemu mają służyc te ciągłe animozje, wyglaszanie nie popartych jakimikolwiek
      sensownymi argumentami sądów?
      Zamiast tracic energie na pisanie postów, zaangazuj sie w działanie na rzecz rozwoju swojego ukochanego miasta...
      • croolick Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 11.10.05, 22:08
        Gość portalu: للزواج napisał(a):

> Czyzbys nie wychylał nosa poza granice "stolicy" polskich Łużyc?

Wychylam, wychylam w przeciwienstwie wiekszosci mieszkancow "polstwolicy
        lubuskiego".

> Nie dostrzegasz więzi społecznych, gospodarczych i kultorowych,

Nie, nie dostrzegam, nie widze rowniez bezposredniego polaczenia kolejowego
        miedzy ZG a GW nie mowiac juz o lotniczym a "trojka" przypomina droge w
        zarzadzie gminy a nie glowna arterie komunikacyjna wojewodztwa. Gospodarcze?
        Zartujesz czy kpisz? Kulturowe? Tu dopiero sie wyglupiles :-))) Co laczy te
        czesci Nowej Marchi, Dolnego Slaska, Wielkopolski i Luzyc na niwie kulturalnej?
        Nawet sklad polskiego spoleczenstwa osadniczego jest bardzo rozny
        (uksztaltrowany zasadniczo w okresie, gdy lubuskie podzielone bylo miedzy
        wroclawskie, poznanskie i szczecinskie - do 1950 r.) i bynajmniej nie
        homegeniczny.

> ktore dzięki istnieniu naszego województwa moga sie znacznie lepiej
        > rozwijać niz bedąc którys kolejny raz rozdzielone?

No rozwija sie lubuskie wysmienicie, to taki tygrys wojewodzki z minimanym
        bezrobociem, pieknymi autostradami, welgachnym lotniskiem miedzykontynentalnym w
        Babimoscie, wspanialymi inwestycjami zagranicznymi, no i wogole 1 mln.
        mieszkancow lubuskiego odpowiada co najmniej 5 mln mieszkancom Mazowsza :-)

> Czemu mają służyc te ciągłe animozje, wyglaszanie nie popartych jakimikolwiek
        > sensownymi argumentami sądów?

Sensownych sadow bylo tu az nadto - poszukaj w archiwum tekstow bąbla, cancro i
        innych...

> Zamiast tracic energie na pisanie postów, zaangazuj sie w działanie na rzecz
        > ro zwoju swojego ukochanego miasta...

Dzialam, dzialam (zapraszam na moja strone - adres w stopce jakbys nie
        zauwazyl). Moj sprzeciw przeciwko lubuskiemu jest takze dzialaniem na rzecz
        dobra mojego i sasiednich miast (tak naprwade rowniez dla dobra Zielonej Gory,
        ktora jest jednym z moich ulubionych miast dolnoslaskich):-)))
    • Gość: Freud Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.ztpnet.pl 11.10.05, 22:02
      croolick jak był studentem historii na zielonogórskiej WSP to po prostu nie
      porucha...w metroplii,bo żadna go nie chciała i stąd ta trauma.Na prowincji
      wydupczy... jakąś Zochę to i docenia swoje miasto.
      • croolick Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 11.10.05, 22:15
        Hmm, nie ma to jak wielkomiejskie maniery. Gratulacje dla synow ziemi
        zielonogorskiej, tak trzymac, grunt to odpowiedni poziom, by nie dac sie chamom
        z prowincji :-)))

p.s.
        Moja polowice to akurat przywiozlem z Zielonej Gory :-P
        • Gość: zg Re: croolick rewolucja IP: *.ztpnet.pl 11.10.05, 22:26
          Z tym Trybunalem Konstytucyjnym to juz przeszedles samego siebie:)

Szukaj sposobow,poswiec swoje zalosne zycie na walke z woj.

POWODZENIA

ps. naprawde musisz sie leczyc czloweczku

PZDR
          • croolick Re: croolick rewolucja 11.10.05, 22:37
            Gość portalu: zg napisał(a):

> Z tym Trybunalem Konstytucyjnym to juz przeszedles samego siebie:

Wiem! ;-) Ze tez na to wczesniej nie wpadlem, no ale na najprostsze rozwiazania
            czasem trudno wpasc.

> Szukaj sposobow,poswiec swoje zalosne zycie na walke z woj.

Na swoje zycie nie narzekam, ale chetnie walcze z glupota.

> POWODZENIA

Dzieki :-)

> ps. naprawde musisz sie leczyc czloweczku

Masz manie wielkosci, ze mnie "czlowiczkiem" nazywasz?
            • Gość: zg Re: croolick rewolucja IP: *.ztpnet.pl 11.10.05, 22:51
              Nie ale tacy ludzie walczacy w nieslusznej sprawie i z gory przegrani sa
              zazwyczaj jakimis ludzikami,czlowieczkami itp.

sluchaj jak ci nie wyjdzie z tym Trybunalem a nie wyjdzie zrobisz z siebie
              idiote po raz enty to proponuje ci zalozenie jakis specjalnych bojowek ktore
              bedza robic syf w woj.

Pomysl nad tym ludziku....

PZDR
              • croolick Re: croolick rewolucja 11.10.05, 22:57

> Nie ale tacy ludzie walczacy w nieslusznej sprawie i z gory przegrani sa
                > zazwyczaj jakimis ludzikami,czlowieczkami itp.

No brawo. Zatem wielcy sa tylko ci, ktorzy wlacza w twojej sprawie. Co mowi o
                tym Napoleon z pokoju obok?

> sluchaj jak ci nie wyjdzie z tym Trybunalem a nie wyjdzie zrobisz z siebie
                > idiote po raz enty to proponuje ci zalozenie jakis specjalnych bojowek ktore
                > bedza robic syf w woj.

Wyobraznie masz niezgorsza, co na to Freud z pokoju 323?

> Pomysl nad tym ludziku....

niedlugo zostane pewnie "zaplutym karlem reakcji" :-))))))

> PZDR

PZPR
    • Gość: ZielonogórzaninX Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 22:59
      Dobrze wiedzieć, króliku. Co jescze nam powiesz?
      • Gość: observer Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 23:02
        Odpowie, że istnienie lubuskiego jest niezgodne z II zasadą dynamiki Newtona.
        • croolick Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 11.10.05, 23:04
          Gość portalu: observer napisał(a):

> Odpowie, że istnienie lubuskiego jest niezgodne z II zasadą dynamiki Newtona.

Nic mi o tym nie wiadomo, masz jakies dowody? ;-) Bo ja na swoja teze mam :-)
          • fars Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 11.10.05, 23:05
            tylko, że w Twoje dowody niewielu wierzy
            • croolick Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 11.10.05, 23:18
              fars napisała:

> tylko, że w Twoje dowody niewielu wierzy

Wishful thinking :-)
              Widze, ze wierzycie lubuszanie, podobnie jak Goebbels, ze klamstwo (o Ziemi
              Lubuskiej i lubuszanach) powtarzane setki razy staje sie prawda.
              Prawda jest inna, wystarczy wyjechac poza ZG, by przkonac sie, ze malo kto czuje
              sie w tym wojewodztwie "lubuszaninem". Nawet gorzowian uzywanie tej "lubuskosci"
              przez zielonogorskie media oburza, choc to oni predzej maja prawo do nazywania
              sie "lubuszanami" (sasiedztwo historycznej krainy) niz mieszkancy dolnoslaskiej
              Zielonej Gory...
              • pomruk Słuchaj, croolick 11.10.05, 23:26
                Ty masz chyba jakąś obsesję na temat "lubuskości". Obserwuję od dawna Twoje
                wypowiedzi - o co w tym wszystkim chodzi? Nawet gdyby W OGÓLE nie istniało
                historyczne pojęcie "Ziemia Lubuska", to w ostatecznym rozrachunku liczy się
                samoświadomość (uczenie mówiąc). Więc jeśli ja twierdzę, że jestem lubuszaninem
                i mnóstwo ludzi mówi "ja też" to w ten sposób ja wraz nimi jesteśmy lubuszanami.
                W czym to Ci przeszkadza? Dlaczego jesteś taki zawzięty?
                • Gość: croolick Re: Słuchaj, croolick IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.10.05, 00:20
                  To, ze w wariatkowie wszycy mowia do kogos Napoleon nie znaczy, ze jest on
                  Napoleonem. Samoswiadomosc, powiadasz? A czemu to nie wybraliscie sobie
                  swiadomosci eskimoskiej? Przynajmniej oni maja jakas wlasna kulture a lubusznie?
                  Jaki jest stroj ludowy lubuski? Wiem w l.80 na znaczku pocztowym takowy sie
                  pojawil ale to bylo klamstwo - po prostu byl to wielkopolski stroj ludowy z
                  okolic Miedzyrzecza. Macie jakas historie lubuska? Co wyroznia lubuszanina
                  posrod innych mieszkancow Ziem Zachodnich i Polnocnych - odpowiem ci nic. Wiec
                  po co tworzyc jakas bzdetna lubuskosc, ktora wlasciwie ogranicza sie do
                  utozsamiania z zielonogorskoscia?
                  Dlaczego mi to przeszkadza? Ano nie cierpie glupoty.
          • Gość: observer Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 23:12
            Zartowałem, oczywiście ;-) ale nie bardzo wierzę w Twe dowody. Jak to - nikt nie
            zauważył? Lubuskie nielegalne? I dopiero Ty to odkrywasz? Ej, takich "odkrywców"
            dużo jest w necie.
            • Gość: zg Re: Przeciez to WARIAT IP: *.ztpnet.pl 11.10.05, 23:23
              • pomruk Re: Przeciez to WARIAT 11.10.05, 23:28
                Ale on się okropnie udziela na forum i ludzie mu odpowiadają.. nie
                przymierzając, ja też.
                • Gość: zg Re: Przeciez to WARIAT i Histeryk IP: *.ztpnet.pl 11.10.05, 23:31
                  Odp. mu poniewaz nas obraza.
                  Taka natura ludzka.

PZDR
        • Gość: mk do Kolegi Królika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 23:53
          Istnienie województwa lubuskiego jest niezgodne z konstytucją tak samo jek
          ewentualna przynależność Zar do Dolnego Sląska! Hasła typu "Zary powinny wrócic
          do macierzy dolnoślaskiej" są skandaliczne i niczym nie udokumentowane. Bo jak
          mocno niby Żary są zwiazane z Dolnym Śląskiem, do którego jak domniemuje z
          licznych wpisów dąży Kolega Królik po likwidacji lubuskiego? Trochę historii dla
          ignorantów:
          "Żary - miasto lokowano na prawie magdeburskim ok. 1260r. Do 1364 roku
          zwierzchnictwo nad nim mieli książęta śląscy z linii głogowskiej. Potem jako
          częśc składowa Łużyc Żary weszły we władanie Króla Czech. Od 1635 we władaniu
          elektorów saskich a od 1815r., władcy Prus. Do 1945r. Żary nalezały do Niemiec
          jako powiatowe miasto łużyckie. W latach 1946-49 organizowano to polską
          administrację pod opieką Wrocławia. Od 1950 Żary należą do woj.
          zielonogórskiego(dużego), od 1975 (malego) a od 1999 do lubuskiego".
          Wnioski: Żary istnieja od ok. 750 lat. Ile z tego były związane z Dolnym
          Slaskiem, nie mówiąc z Wrocławiem, który zawszy walczył z Głogowem (nawet do
          dziś; jesli ktos uważa że większość głogowian chciała w 1998r. przynależności do
          Dolnego Śląska to po prostu kłamie, wiem bo mieszkałem w tym mieście 25 lat)?
          Kuriozalnie mało, więc jeśli ktoś nawołuje do historycznej przynależności Żar d
          Dolnego Ślaska to jest ignorantem dziejów i zwykłym oszołomem, który po prostu
          nie lubi historii albo faktu, że w 1950 roku ktos dał szansę Zielonej Górze
          wybić się na wojewodzkośc z wielu podobnych miasteczek.
          Ja osobiście uważam, że Zielona Góra niesłusznie została stolicą województwa.
          Historycznie nalezało sie to Głogowowi, zresztą takie były plany choc mało kto o
          tym wie, postanowione jeszcze w Jałcie lecz zniszczenia wojenne tego miasta w 95
          % nie pozwoliły na to i ostatecznie w 1950r. wybrano Zieoną choć dla dobra
          regionu środkowoodrzanskiego (lubuskiego) powinno paść na Świebodzin. Dziś pewno
          byłoby to 250 tysięczne miasto (kosztem ZG i GW) z doskonałym połozeniem w
          centrum województwa na styku szlaków komunikacyjnych A2 i A3.
          Takie są fakty. ZG jest stolicą regionu czy tego ktoś chce czy nie. Małego
          województwa czy dużego, do spólki z Gorzowem czy nie. Nie ważne to i tak nic nie
          ma wspólnego z niekonstytucyjnością lubuskiego bo więzi (większe czy mniejsze)
          istnieją w tym regionie od 55 lat.
          Ja jako mieszkaniec Głogowa (urodzony jeszcze w woj. zielonogórskim z czego
          jestem niezmiernie dumny bo dzięki władzom Zielonej Góry powstała huta w
          Głogowie w której miałem okazję troszkę popracować) w 1998r. zbierałem podpisy
          za powstaniem lubskiego i jestem dziś juz jako mieszkaniec tego województwa
          (mieszkam w okolicach zielonej góry ale nie w tym mieście) dumny z jego
          powstania. Dodam, że żonę mam z Gorzowa Wlkp. i czuję się prawdziwym
          lubuszaninem mając dziecko urodzone w tym województwie. Nie wiem jak innych ale
          mnie po prostu obraża Kolega Królik twierdząc, że lubuskie jest niezgodne z
          konstytucją bo... Bo właśnie co? Ja np. czuję wewnętrzne regionalne więzi,
          tysiace lubuszan też je czuje a ilu Królików czuje się wyobcowanych w tym
          regionie? MNIEJSZOŚĆ! Dlatego tak głośno ujadają by ktos ich usłyszał lecz
          według mnie nie mają co liczyc na zrozumienie prawdziwych lubuszan. Ich z kazdym
          rokiem przybywa. Ja np. w tym województwie odnalazłem swój dom i mała ojczyznę,
          tu chce żyć i umrzeć, tu urodzić kolejne dzieci. Takich jak ja jest w moim
          mniemaniu ogromna większość, znajomi mnie w tym utwierdzaja. To tak trudno
          zrozumieć niektórym oszółomom? Widać Koledze Królikowi trudno, na szczęscie jest
          w zdecydowanej mniejszości...
          • Gość: croolick nie jestem twoim kolega IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.10.05, 00:40
            Polecam doksztalcic sie w temacie w ktorym chcesz sie wypowiadac. Zary leza na
            pograniczu slasko-luzyckim, nawet Niemcy mieli problem z okresleniem czy Zary to
            jeszcze Luzyce czy juz Slask. W sredniowieczu zwiazku ze Slaskiem byly silne,
            polecam lekture:

zary.zagan.org/articles.php?id=14
            A co do zwiazkow ze Slaskiem to polecam zagladniecie do najwykleszego atlasu
            samochodowego, nie trzeba byc geniuszem by zobaczyc cos charakterystycznego w
            ukladzie drog. Ponadto odwracasz kota ogonem, bo ja twierdze, ze istnienie
            lubuskiego oslabia rozwoj regionu ze wzgledu na zbyt duze obciazenie
            administracja wojewodzka karlowatego tworu oraz fakt, ze zadna ze stolic poki co
            nie bedzie prawdziwym motorem rozwoju regionu ze wzgledu na to, ze w skali kraju
            sa to malo znaczace miasta.
            Nigdy nie twierdzilem, ze Zary leza na Slasku, ten kto tak twierdzi jest
            zwyczajnym klamca. A co do checi glogowian zycia w lubuskim, no coz dziwne ze z
            mieszkaniem w dolnoslaskiem tak latwo pogodziliscie, kto twierdzi, ze
            glogowianom zle sie zyje w dolnoslaskim jat rowniez klamca.
            Czujesz regionalne wiezi a co to takiego jest? Co to jest historia lubuska, co
            to jest tradycja lubuska pytam sie do cholery po raz n-ty. Gadacie, ze czujecie
            sie lubuszanami a ja ciagle nie otrzymuje odpowiedzi, kto to jest ten
            lubuszanin, czym rozni sie od dolnoslazakow?
            A to czy jestem w mniejszosci? Chcialbym sie o tym przekonac w referendum.
            A co do niekonstytucyjnosci to przeciez zlepek roznych ziem, powstaly bez
            pytania spoleczenstwa o wole, trudno uznac za zgodyn z pkt. 2 art. 15
            konstytucji...

p.s.
            Zbierales podpisy w Glogowie, mieszkasz pod ZG (moze w Ksiazu Slaskim,
            przypadkiem ;-)? ) , czy aby nie jestes urzednikiem wojewodzkim?
            • marekkl Do Croolick'a 12.10.05, 06:53
              Witam,

Dochodzę do wniosku, że jesteś sado-maso he he...
              Takie tematy do niczego nie doprowadzą, jeszcze na forum zielonogórskim
              (podobnie by było na forum gorzowskim - tam jest "kochany" wojewoda):):)

Wiadomo, że przez najbliższe 10lat na pewno nikt nie będzie przeprowadzał
              reformy administracyjnej, a jeżeli chodzi o lubuskość to ze względu na to, że
              powstało województwo lubuskie jesteśmy lubuszaninami.
              Ja najpierw jestem Polakiem, następnie zielonogórzaninem, później
              dolnoślązakiem (od regionu), później lubuszaninem (od województwa) itd., można
              dołożyć jeszcze zawód wykonywany :)
              Także Croolicku jesteś m.in. lubuszaninem :)

Pozdrawiam!
              • Gość: mk. Re: Do Croolick'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 07:26
                Cyt z Croolika:
                1. "Nigdy nie twierdzilem, ze Zary leza na Slasku, ten kto tak twierdzi jest
                zwyczajnym klamca."
                Dziękuja za takie wyznanie wiary. Tym samym sam sobie dałeś odpowiedź na pytanie
                dlaczego Żary nie należą do woj. dolnośląskiego.
                2. "A co do checi glogowian zycia w lubuskim, no coz dziwne ze z
                mieszkaniem w dolnoslaskiem tak latwo pogodziliscie, kto twierdzi, ze
                glogowianom zle sie zyje w dolnoslaskim jat rowniez klamca."
                Głogów zdycha teraz pod Wrocławiem. Wiem co mówię bo kocham to miasto.
                Mieszkałes w Głogowie że tak piszesz? Zresztą dlaczego ty i Tobie podobni tak
                łatwo pogodziliśce się z przynależością Żar do lubuskiego jesli Ci to nigdy nie
                poasowało? Nigdy nie słyszałem by władze Żar czy powiatu żarskiego wyraziły wolę
                przystąpienia do dolnoślaskiego w przeciwiestwie do władz głogowa które w 1998
                jednoznacznie opowiedziały się za lubuskim choć niestety ich głos nie został
                wzięty pod uwagę w Warszawie.
                A i nie jestem zadnym urzędnikiem, prowadze mały biznes. Jedno biuro mam w
                lubiskim, drugie w głogowie.
                • Gość: af Re: Do Croolick'a IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.10.05, 08:10
                  W końcu ktoś udowodnił królikowi jego głupotę! Dolnoślaskie Żary - Buahaha!
                  • Gość: croolick Re: Do Croolick'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 10:47
                    Gość portalu: af napisał(a):

> W końcu ktoś udowodnił królikowi jego głupotę! Dolnoślaskie Żary - Buahaha!

Raczej to ty popisales sie nieumiejetnoscia czytania ze zrozumieniem :-)))
                • Gość: croolick Re: Do Croolick'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 10:55
                  Gość portalu: mk. napisał(a):

> Głogów zdycha teraz pod Wrocławiem.

Tak, doprawdy? Wlasnie pytam mojej kolezanki glogowianki o "zdychanie" mowi, ze
                  dobrze sie stalo, ze Glogow jest w dolnoslaskim i chce by i poludnie lubuskiego
                  bylo w dolnoslaskim. Dziwne.

> Wiem co mówię bo kocham to miasto.

To czemu w nim nie mieszkasz do diaska? Ja kocham Zary i tu mieszkam...

> Mieszkałes w Głogowie że tak piszesz?

Nie, ale mam przyjaciol z Glogowa a moj ojciec byl zawodnikiem Chrobrego Glogow.

> Zresztą dlaczego ty i Tobie podobni tak
                  > łatwo pogodziliśce się z przynależością Żar do lubuskiego jesli Ci to nigdy ]
                  > nie poasowało?

No wlasnie dlatego, ze nam nie pasuje pisze antylubuskie watki. Zreszta sproboj
                  zadac to pytanie na moim forum, zobaczysz jak to zaranie zachwyceni sa z
                  lubuskiego.

> Nigdy nie słyszałem by władze Żar czy powiatu żarskiego wyraziły wolę
                  > przystąpienia do dolnoślaskiego

Bo niestety zarskie wladze zwiazne sia z zielonogorskim SLD i sa to ludzie o
                  mentalnosci z poprzedniej epoki, kiedy rozkazy plynely z Komitetu Wojewodzkiego
                  w Zielonej Gorze...

> w przeciwiestwie do władz głogowa które w 1998
                  > jednoznacznie opowiedziały się za lubuskim choć niestety ich głos nie został
                  > wzięty pod uwagę w Warszawie.

A bylo jakies referendum w tej sprawie????!!!!

A co do tendencji dolnoslaskich na poludniu lubuskiego - radni Szprotawy juz
                  czas jakis temu zglosili wniosek o przylacznie gminy do dolnoslaskiego (opcja
                  popierana przez radnego Kosmatke)
                • pawel.zary Re: Żary na Łużycach 12.10.05, 10:57
                  Gość portalu: mk. napisał(a):

> Cyt z Croolika:
                  > 1. "Nigdy nie twierdzilem, ze Zary leza na Slasku, ten kto tak twierdzi jest
                  > zwyczajnym klamca."
                  > Dziękuja za takie wyznanie wiary. Tym samym sam sobie dałeś odpowiedź na
                  pytani
                  > e
                  > dlaczego Żary nie należą do woj. dolnośląskiego.

No chyba coś jest nie tak!

"...nastąpiło dalsze uzależnienie Śląska od Czech, czego wyrazem było ...
                  nadawanie rycerzom ... ziem na pograniczu ślasko-łużyckim (...) w takich
                  prawdopodobnie okolicznościach mogli przejąc władzę w Żarach Dziewinowie. Mogło
                  to nastapić w 1086 r. ... już przed 1200 r. przybyli oni na pogranicze śląsko-
                  łużyckie" (cyt. za: Tomasz Jaworski "Żary w dziejach pogranicza śląsko-
                  łużyckiego", s.30-31)

Croolick nie twierdzi, że Żary leżą na Śląsku, bo leżą na Łużycach.

• Gość: bąbel Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 09:55
      W dniu wczorajszym w telewizyjnych informacjach "lubuskich" nadawanych ze
      stolicy GW(?) pani redaktor w materiale filmowym o pracy drogówki podała -
      "...na krajowej trójce Szczecin-Poznań". Rywalizacja metropoli ZG i metropoli
      GW połączona z walką o stołeczność trwa co pozwala na pogłębienie więzi w
      grajdołku lubuskim...
      • Gość: bąbel Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 10:13
        Jeszcze dotam taki mały przykładzik więzi: w Nowej Soli powstała filia AGH w
        Krakowie i miasto będzie musiało brać udział w utrzymaniu tej szacownej
        instytucji. Tym czasem UZ boryka się z trudnościami finansowymi co wiąże się z
        brakiem możliwości rozwoju (( tak w nawiasie - czy PWSZ w GW ma podobne
        problemy? )). Mówi się dużo o Trójmieście lubuskim , o współpracy w tym tworze,
        o spójności w programach rozwoju, a działania pokazują wręcz coś innego. Dużo
        gadania i planów, które można porównać do marzeń dziecka w przedszkolu
        zapytanego kim chciałby zostać w przyszłości i w zasadzie na tym się kończy.
        Gorzów nigdy nie pozwoli na rozwój czegoś co może przyćmić jego wielkość i
        stołeczność...

pozdrawiam
        • Gość: zg Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.ztpnet.pl 12.10.05, 10:47
          No z tym trojmiastem to trzeba sie starac i uzbroic w cierpliwosc.

Przede wszystkim dobra komunikacja + wspolne starania na rzec pozyskiwania
          inwestorow.

PZDR
          • Gość: Lubuszanin croolick czuje się wieeeelkim dolnoślązakiem IP: *.ztpnet.pl 12.10.05, 11:05
            a sam zapomniał, że 90% mieszkańców jego "Dolnośląskich" Żar tak jak i całego
            województwo przyjechało zza Buga - może lepiej podłącz Żary pod Mińsk to ci ulży.
            • pawel.zary Re: croolick czuje się wieeeelkim dolnoślązakiem 12.10.05, 11:23
              Gość portalu: Lubuszanin napisał(a):

> a sam zapomniał, że 90% mieszkańców jego "Dolnośląskich" Żar tak jak i całego
              > województwo przyjechało zza Buga - może lepiej podłącz Żary pod Mińsk to ci
              ulż
              > y.

Żary nie są "dolnośląskie" tylko łużyckie.
            • cancro Re: croolick czuje się wieeeelkim dolnoślązakiem 13.10.05, 18:06
              Gość portalu: Lubuszanin napisał(a):

> a sam zapomniał, że 90% mieszkańców jego "Dolnośląskich" Żar tak jak i całego
              > województwo przyjechało zza Buga - może lepiej podłącz Żary pod Mińsk to ci
              > ulży.

Jak juz "lubuszanin z urojenia" (bedę odtąd uzywal skrótu "LZR")coś napisze, to
              boki rwać jak świeże wiśnie! (pamiętacie Marię Czubaszek?). A poza tym LZR'owie
              to przybyli tu z Marsa, tak?! Jakiś czas temu w Gazecie Wrocławskiej ukazał się
              na ten temat artykuł, niestety niedostępny w wersji internetowej. Pozwoliłem
              sobie napisać na jego podstawie posta, podając źródło. Sądząc po zacięciu LZR,
              na pewno sprawdzi w archiwum. Powodzenia!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15718&w=24427900
          • pawel.zary Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele 12.10.05, 11:15
            Czytając kolejne posty związane z tym wątkiem dochodzę do wniosku,
            że "zwolennicy" lubuskości kompletnie nie słuchaja argumentów
            HISTORYCZNYCH "przeciwnika" lubuskości. Przypomina mi się scena z filmu "Miś",
            kiedy urzedniczka w okienku pocztowym mówi do nadawcy listu, że "nie ma takiego
            miasta Londyn" :-))
            Nazywanie "wariatem" kogoś o innych poglądach, a na dodatek przedstawiającego
            dowody historyczne świadczy o braku kultury adwersarza lub o problemach
            emocjonalnych.
            Niestety, ale niektórzy forumowicze (nie croolick) wpisują się w standardy
            wyznaczane czasem przez znaną rozgłośnie radiową i jej niektórych słuchaczy.
            pzdr
            • Gość: zg Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele IP: *.ztpnet.pl 12.10.05, 11:24
              Mamy ciagle kierowac sie argumentami historycnymi tego histeryka??/

Swiat idzie do przodu...

PZDR

• Gość: Gabi Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.05, 11:39
                W ZG nie musicie... ale u nas w neumarku królicze wywody są dodatkową wodą na
                młyn, bo słychać coraz więcej głosów, że pompowany przez was (a także i na
                początku przez kilku z nas - nie przeczę) balon, deko sflaczał... i dobry jest
                czas by go pęc teraz, bo jak sflaczeje jeszcze bardziej... to już się gołymi
                rękami nie da.
                • Gość: zg Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele IP: *.ztpnet.pl 12.10.05, 14:21
                  Taaaaaaak krolik to cale Zary baaaaa nawet polowa woj.
                  On ma prawo decydowac za innych:)

Ost. z wielkim usmiechem na ustach obserwuje wzrastajaca niechec gorzowka do
                  woj.

Chyba nasze miernoty z polnocy zdaly sobe wkoncu sprawe iz dni ich miasteczka
                  jako stolicy sa policzone.
                  Ile to bylo wywoadow,bunczucznych tekstow,odgrazania sie jak to ich wojewode
                  jest najwazniejszy ,wszechmocny, a gorzow to weeeeeeeelka stolyca!!!:)

Od ponad pol roku uswiadamialem gamoni a ci dopiero teraz zajarzyli.
                  Hmm moze dlatego ze ost. widza ze kasa nalezy do marszalka czyli do nas????

Jak to landy mowi
                  Traca grunt pod nogami:)

PZDR
                  • croolick Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele 12.10.05, 16:03

> Taaaaaaak krolik to cale Zary baaaaa nawet polowa woj.
                    > On ma prawo decydowac za innych:)

Lepiej jest tak jak teraz, ze o wszystkim zadecydowala grupka politykow z ZG i
                    GW, co? Powiedz mi, bo ciagle sie tego nie dowiedzialem, ze skoro jestem w swych
                    pogladach podobno odosobniony, to czemu w sprawie utworzenia lubuskiego nie bylo
                    referendum, czemu dzis boicie sie takiego referendum?
                    • Gość: zg Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele IP: *.ztpnet.pl 12.10.05, 17:54
                      Nie tylko.

100000 tys podpisow lubuszan.

PZDR
                      • Gość: Gabi Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele IP: *.gorzow.mm.pl 12.10.05, 21:38
                        Ty podpisywałeś? Bo mi nikt nic do podpisania nie dawał. Choć bardzo
                        prawdopodobne, że gdyby mi dali to bym swój krzyżyk postawiła, bo wtedy byłam
                        młoda i głupia. Gdyby mi teraz podstawili taki świstek z pytaniem czy chcę
                        śmierci tego stwora to podpisałabym się wszystkimi kończynami. Dlaczego?!
                        Dlatego, że widzę, że ten eksperyment się nie powiódł, a i krowa tylko poglądów
                        nie zmienia.
                        • Gość: zg Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele IP: *.ztpnet.pl 13.10.05, 01:31
                          "Ty podpisywałeś? Bo mi nikt nic do podpisania nie dawał"
                          Bo wklad w powstanie lubiskiego gorzowiaczkow jest taki sam jak w powstanie UZ!!
                          Czyli zaden!!!!!!!!!

PZDR
                          • Gość: Gabi Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele IP: *.gorzow.mm.pl 13.10.05, 02:58
                            Pozostaje mieć nadzieję, że w rozwalanie będzie większy...
                • landsbergczyk Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele 12.10.05, 14:47
                  ZG u ciebie to już patologia jesli chodzi o niechęć do wszystkiego co nie
                  zielonogórskie czyli Gorzów , Żary itp.Chciałbym zobaczyć twoja minę jakby
                  zlikwidowali lubuskie.Ciekawe kto by wtedy został twoim wrogiem.Chyba tylko
                  babcia klozetowa
                  • Gość: zg Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele IP: *.ztpnet.pl 12.10.05, 14:48
                    Ja Zary ,NS, Sulechow i inne kocham!!!!

Nie wkrecaj mi

Powtarzam krolik to nie cale ZARY!!!!!!!!!!!!!1

PZDR
                    • landsbergczyk Re: stonka, masoni, "żydzi" i wichrzyciele 12.10.05, 14:50
                      Gówn.. kochasz jakby stolica województwa miała zostac w Żarach to bys po nich
                      jechał jak po szmacie.Chyba byś chłopie tego nie przezył
    • Gość: van Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 15:19
      Skonczcie juz ten nieciekawy temat,
      nie ma zadnych podstaw prawnych do likwidacji woj. Lubuskiego,
      zresztą jest kilka naprawde słabszch województw od naszego
      • Gość: bąbel Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 15:32
        >Skonczcie juz ten nieciekawy temat,
        nie ma zadnych podstaw prawnych do likwidacji woj. Lubuskiego,
        zresztą jest kilka naprawde słabszch województw od naszego<

Skończyć trzeba bo to gadanie nic nie zmieni i nie da, ale ciekawi mnie te
        kilka słabszych województw. Kilka to znaczy ile i jakie? Może cztery, może
        trzy, a może jedno i jest na równi z grajdołkiem lubuskim?

Mocne województwo to : jedna silna władza, jedna stolica, która jako miasto
        administracyjne interesuje się rozwojem całego województwa. Silne gospodarczo
        województwo to silna stolica...W naszym wypadku województwem jest tylko GW i
        ZG, reszta to sieroty .

Tak sobie myślę...pozdrawiam
      • Gość: wanda Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.10.05, 15:32
        ten temat będzie wracał jak długo będą miały dostęp do sieci różne krókliki
        • Gość: af Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.10.05, 15:57
          W związku z konstytucyjnym prawem do tworzenia wojewódz opartych na silnych
          więzach regionalnych proponuje stworzyć woj. łuzyckie aby mieskańcy żar i
          najblizszych okolic pod przywództwem niejakiego Królika mogli sie realizować.
          Skoro do Dolnego Śląska prawie nigdy nie przynależeli a do lubuskiego nie chcą
          to Łużyckie jest w sam raz. Toszkę małe ale co tam.Ważne aby ambicje królików
          zostały zspokojone.
          A odnośnie skomunikowania Żar czy Żagania z Wrocławiem to czy ktoś zwrócił
          uwagę że drogi dojazdowe z tych miast na autostradę prowadzą na Zachód a nie na
          Wschód do Wrocławia? takie to królikowe więzi...
          • croolick Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 12.10.05, 16:12

> A odnośnie skomunikowania Żar czy Żagania z Wrocławiem to czy ktoś zwrócił
            > uwagę że drogi dojazdowe z tych miast na autostradę prowadzą na Zachód a nie
            > na Wschód do Wrocławia? takie to królikowe więzi...

Ze co? Ale kretynizm. Drogi dojazdowe a co to takiego? :-))) Tak jakby
            mieszkancy Sagan nie musieli odwiedzac stolecznego Breslau. A stolica rejencji
            do ktorej nalezal Sorau byl Frankfurt am Oder. A autostrade budowano z mysla
            polaczenia Berlina i Breslau wiec jak zjazdy mogly prowadzic tylko na zachod?
            Widze, ze lubuszanie to gatunek majacy problemy z logicznym mysleniem, moze to z
            powodu likwidacji Komitetu Wojewodzkiego PZPR w ZG? Oni zawsze tam dawali
            wykladnie tego jak nalezy myslec po lubusku. Dzis jestescie sierotami, co? ;-)))
            • Gość: wanda Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.10.05, 16:44
              bo cię przepytamy o dziadka
              • croolick Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 12.10.05, 22:29
                Gość portalu: wanda napisał(a):

> bo cię przepytamy o dziadka

no problem nie byl "lubuszaninem" zatem jestem czysty :-P
            • Gość: vts merytorycznie z croolickiem ? buhahahahahahaha IP: *.ztpnet.pl 12.10.05, 17:28
              • Gość: nicki Re: merytorycznie z croolickiem? Sprobuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 21:54
                Spójrz króliku na mapę. Drogi wyjazdowe z Żar (z Żagania też) w kierunku
                autostrady na prawdę są w kierunku zachodnim czyli Berlina. Tak je Niemcy
                budowali bo przez całe stulecia większe były związki Żar z berlinem a nie
                Wrocławie. Po co pisać że Żary leżą na pograniczu ślasko-łuzyckim jesli nawet
                dziecko wie że Żary to stolica polskich Łużyc. ŻARY TO OD ZAWSZE ŁUZYCE. Więzi
                Żar z Wrocławiem to fikcja. Twór zwany woj. zielonogórskim, lubuskim czy
                potocznie Ziemią Lubuską (nie mylić z historyczną ZL) w różny sposób funkcjonuje
                od 55 lat. Więzie Żar z Wrocławiem ograniczja się do czterech powojennych lat
                czyli praktycznie do zera bo było to okres repatriacji.
                Sądze że jesli osoby pokroju Królika dadzą temu regionowi szanse to się
                rozwinie. Nie dziś nie jutro ale za 100, 200 lat? Długo mozliwe ale ja bym
                poczekał.
                A co do budowania ZG czy lubuskiego kosztem Żar to śmiech mnie ogarnia. Takie
                jest życie. A czyim kosztem powstała z małej mazowieckiej wsi Warszawa. Taki
                Płock miał też przed 500 laty prawo się burzyć tylko kto dziś o tym pamięta. A
                odbudowa powojenna Warszawy? Wiesz ile starówek rozebrano na odbudowę stolicy.
                Tylko wymieniając z naszego podwórka Kostrzyn i Głogów. Duże miasta zawsze
                odbierają coś mniejszym, chociażby młodych prężnych ludzi którzy po studiach nie
                wracają do macierzystych miast powiatowych. I tyle na ten temat.
                Nie cierpisz lubuskiego, proszę bardzo. Nie podoba Ci się ZG trudno, tylko nie
                zmieniaj historii i spójrz obiektywnie na swiat a dojdziesz do wniosku, jesli
                nie dziś to może za 50 lat że po prostu nie masz racji. Ja wiem że Żary z
                przyłączenia do Wrocławia nic nie zyskają. To oczywiście nic w porównaniu do ZG
                która na tym straci. Tylko że jeśli rozmawiamy o likwidacji lubuskiego to musza
                przemawiać za tym konkretne recja. jak często mozna zmieniać mape
                administracyjna? kto za to zapłaci? Jesteś gotów? Bo ja mam dośc zmian. Na
                początek trzeba zrobić z istniejacych województw zrobić prawdziwei samorzadowe
                regiony. Zlikwidować wojewódzką czapę, dac kasa do regionów a póxniej się
                zobaczy. Może za 20 lat okaże się że lubuskie majednak rację bytu albo i nie i
                zostanie w Polsce 9 województw bo na tyle dziś mamy aglomeracji.
                • croolick Re: merytorycznie z "lubuszanami"? Sprobuje 12.10.05, 23:15
                  Gość portalu: wanda napisał(a):

> bo cię przepytamy o dziadka

no problem nie byl "lubuszaninem" zatem jestem czysty :-P
                • pawel.zary Re: Edukacja - brawo nicki !!! 12.10.05, 23:23
                  Gość portalu: nicki napisał(a):

Po co pisać że Żary leżą na pograniczu ślasko-łuzyckim jesli nawet
                  > dziecko wie że Żary to stolica polskich Łużyc. ŻARY TO OD ZAWSZE ŁUZYCE.

Brawo nicki ! :-) Edukacja działa, bo skoro już "każde dziecko wie", że Żary
                  leżą na Łużycach, to znaczy, że croolick wykonał dobrą robotę. :-) Jeżeli
                  forumowicze na słowo "Żary" kojarzą słowo "Łużyce" to tak ma własnie być. :-)

Więzi
                  > Żar z Wrocławiem to fikcja.

Dlaczego - mam tam wujka i studiowałem. ( ;-) ) Chodzi o więzi ze Śląskiem.

Twór zwany woj. zielonogórskim, lubuskim czy
                  > potocznie Ziemią Lubuską (nie mylić z historyczną ZL) w różny sposób
                  funkcjonuj
                  > e
                  > od 55 lat.

A Zielona Góra przez ileś wieków była miastem śląskim.

> A co do budowania ZG czy lubuskiego kosztem Żar to śmiech mnie ogarnia.

Mieszkańców Żar śmiech nie ogarnia.

Na
                  > początek trzeba zrobić z istniejacych województw zrobić prawdziwei samorzadowe
                  > regiony. Zlikwidować wojewódzką czapę, dac kasa do regionów a póxniej się
                  > zobaczy.

I o to własnie chodzi. :-) Decentralizacja i pieniądze dla samorządu.

• cancro Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 13.10.05, 07:19

> W związku z konstytucyjnym prawem do tworzenia wojewódz opartych na silnych
            > więzach regionalnych proponuje stworzyć woj. łuzyckie aby mieskańcy żar i
            > najblizszych okolic pod przywództwem niejakiego Królika mogli sie realizować.

I tojest słuszna koncepcja! Dlaczego miasto wielkości ZG może byc wojewódzkim,
            a Żary nie? Musi być coś a rzeczy, skoro "lubuszanie z urojenia" tak zawzięcie
            bronią swej półwojewódzkości.

> Skoro do Dolnego Śląska prawie nigdy nie przynależeli

Jeśli ponad 200 lat współistnienia w ramach prowincji Śląskiej (do której
            należała także ZG) to dla ciebie "prawie nigdy", to co człowieku robisz w tym
            wątku? Zresztą Niemcy dlaej uważają swoją część Łużyc za Ślask, cowidać choćby
            w niemieckiej heraldyce samorządowej.

> a do lubuskiego nie chcą
            > to Łużyckie jest w sam raz. Toszkę małe ale co tam.Ważne aby ambicje królików
            > zostały zspokojone.
            No i o to w tym wszystkim chodzi! Wprawdzie wiekszość lubuskiego stanowią lasy,
            sarenki i zajączki, ale "lubuszanie z urojenia" puszą się niczym pawie i
            wygrazają reszcie Polski, jakby byli gospodarczymi tygrysami.

> A odnośnie skomunikowania Żar czy Żagania z Wrocławiem to czy ktoś zwrócił
            > uwagę że drogi dojazdowe z tych miast na autostradę prowadzą na Zachód a nie
            > na Wschód do Wrocławia? takie to królikowe więzi...
            Wąchasz, czy dajesz w żyłę?
    • fars Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 12.10.05, 22:47
      dzięki, wszystkie normy wypełniamy, popełniłeś błąd taktyczny
    • Gość: ZielonogórzaninX Propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 23:28
      Niedawno jestem na forum, ale monotematyzność niektórych dyskusji mnie
      przeraża.Ktoś, podpisujący się "croolick" bez przerwy wypowiada się, twierdząc
      "lubuskie to dupa" (streszczam, przepraszam). No dobra, wypowiedział się, ale
      oczym jeszcze dyskutowac??? On uważa że dupa, ja uważam,że nie. Skoro mnóstwo
      ludzi (czytałem) przedstawiło swoje stanowiska, to po co się powtarzać ????? To
      - moim zdaniem - zajmuje miejsce które mołoby być na ciekawe dyskusje. Czy
      jestem naiwny, czy te "forumy" takie są???
      • Gość: ZielonogórzaninX Re: Propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 23:32
        Aha,, nie powiedziałem na czym polega propozycja. Chodzi o to, by takie pyskówki
        zebrać gdzieś indziej, by taki jak ja włączając sie nie musiał śledzić, ale
        dowiedział się czegoś ciekawego - np. o aktualnych sprawach w mieście.
        • pawel.zary Re: Propozycja 12.10.05, 23:44
          Gość portalu: ZielonogórzaninX napisał(a):

> Aha,, nie powiedziałem na czym polega propozycja. Chodzi o to, by takie
          pyskówk
          > i
          > zebrać gdzieś indziej, by taki jak ja włączając sie nie musiał śledzić, ale
          > dowiedział się czegoś ciekawego - np. o aktualnych sprawach w mieście.

Po prostu nie czytaj tego czego nie chcesz :-) Jak nie chcesz czytać jakiejś
          gazety, to jej nie kupujesz - to chyba jest oczywiste?
          pzdr
          • pomruk Re: Propozycja 12.10.05, 23:58
            Nie będęczytał tego, czego nie chcę. Myślałem o tym, by znaleźć coś oczym będę
            chciałb czytać - także o Zielonej Górze. Może to skomplikowane, ale wciąż jestem
            naiwny.
            • Gość: ZielonogórzaninX Re: Propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 00:00
              Myślałem o tym samym. Żeby czytać o interesujących rzeczach, a nie jakieś wyzwiska.
        • croolick Re: Propozycja 13.10.05, 00:15

> Aha,, nie powiedziałem na czym polega propozycja. Chodzi o to, by takie pyskówk
          > i
          > zebrać gdzieś indziej, by taki jak ja włączając sie nie musiał śledzić, ale
          > dowiedział się czegoś ciekawego - np. o aktualnych sprawach w mieście.

Nie chcesz nie czytaj. Ustaw sobnie mnie jako osobe ignorowana i nawet moich
          postow nie bedziesz widzial. Acha taka mozliwosc jest jak zalozysz sobie konto
          pocztowe na gazeta.pl
          Proste?
      • pawel.zary Re: Propozycja 12.10.05, 23:53

> Niedawno jestem na forum, ale monotematyzność niektórych dyskusji mnie
        > przeraża.

Jak ja włączę telewizornię, to jest dokładnie tak samo :-)

Ktoś, podpisujący się "croolick" bez przerwy wypowiada się, twierdząc
        > "lubuskie to dupa" (streszczam, przepraszam). No dobra, wypowiedział się, ale
        > oczym jeszcze dyskutowac??? On uważa że dupa, ja uważam,że nie. Skoro mnóstwo
        > ludzi (czytałem) przedstawiło swoje stanowiska, to po co się powtarzać ?????

No właśnie :-) Jak taki na ten przykład Lepper już raz powiedział,
        że "Balcerowicz musi odejść", a Kaczyński, że ma być "IV Rzeczpospolita", a
        Korwin-Mikke i Tusk, że należy obniżać podatki, a Kwaśniewski, że "tak ogólnie
        i w szczególności", to PO CO ONI TO POWTARZAJĄ OD TYLU LAT? Widocznie ma to
        jakieś znaczenie - nie? :-)
        A wg Ciebie dopuszczalna jest aborcja i kara śmierci? (nie odpowiadaj proszę).

To
        > - moim zdaniem - zajmuje miejsce które mołoby być na ciekawe dyskusje. Czy
        > jestem naiwny, czy te "forumy" takie są???

No właśnie :-) Naiwny nie jesteś - też bym tak chciał, ale o starciach idei i
        walce światopogladowej chyba słyszałeś?
        • Gość: nicki do Cancro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 17:16
          Cyt.: "Jeśli ponad 200 lat współistnienia w ramach prowincji Śląskiej (do której
          należała także ZG) to dla ciebie "prawie nigdy", to co człowieku robisz w tym
          wątku? Zresztą Niemcy dlaej uważają swoją część Łużyc za Ślask, cowidać choćby
          w niemieckiej heraldyce samorządowej".
          Jakie dwieście lat współuistnienia w prowincji śląskiej? I ty jesteś z Żar?
          KOMPROMITACJA! Prześledziłem mapy Polski i okolic z 1000 lat i oto co znalazłem:
          1. czasy pierwszych Piastów - Łużyce (jeszcze bez Żar jako miasta) sa dzielnicą
          należącą do Cesarstwa Niemieckiego pod nazwą marchi Łuzycka. Czasowo za czasów
          Chrobrego do 1025 we władaniu Polski lecz jako niezależna od Ślaska dzielnica.
          2. jedyne związki Żar ze Śląskiem to lata 1364-1392 kiedy to Żary były chwilowo
          pod panowanie piastów ślaskich tylko ze nie tych z Wrocławsia ale ze Świdnicy a
          konkretnie Bolka Swidnickiego!
          3.XV wiek władanie Czech jako oddzielna od sląska dzielnica łużycka a później we
          władaniu austriackich Habsburgów
          4. od 1635 roku Żary we władaniu Elektora Saksonii (stolica Drezno), od 1807
          Królestwa Saksonii a później Prus w granicach Brandenburgii
          5. od 1871 w Zary są w granicach Cesarstwa Niemieckiego w prowincji
          Brandenburskiej a nie Dolnośląskiej!
          6. I tak do czasów wojny. Granica pomiędzy Dolnym Sląskiem a Łużycami
          (Brandenburgią) przebiegała na zachód od Żagania.
          Żeby udowadniać ewentualne związki Żar z Dolnym Śląskiem trzeba znać trochę
          historii i mieć trochę dobrej woli.. Takich związków historycznych nie ma!
          • cancro Re: do Nicki'ego 13.10.05, 19:00

> Jakie dwieście lat współuistnienia w prowincji śląskiej? I ty jesteś z Żar?
            Jestem Żaganiakiem i podtrzynuję to co napisałem!

> KOMPROMITACJA! Prześledziłem mapy Polski i okolic z 1000 lat
            ...pewnie w atlasie historycznym dla szkół podstawowych gdzie pokazują, że
            Śląsk to Katowice i okolice. :]
            > Żary były chwilowo
            > pod panowanie piastów ślaskich tylko ze nie tych z Wrocławsia ale ze Świdnicy
            > a konkretnie Bolka Swidnickiego!
            A co to zmienia? Śląsk, to Ślask, a Świdnica jest jeszcze dalej od Żar niż
            Wrocław! Chodzi przede wsystkim o wspólnotę kulturową i wspólne dzidzictwo, w
            które wpisana jest także Zielona Góra, choć wbrew zdrowemu rozsądkowi się przed
            nim wzdraga.

> Królestwa Saksonii a później Prus w granicach Brandenburgii
            > 5. od 1871 w Zary są w granicach Cesarstwa Niemieckiego w prowincji
            > Brandenburskiej a nie Dolnośląskiej!
            W 1741 roku Fryderyk II (król pruski)zajął Wrocław i na rynku przyjął hołd
            stanów śląskich (K. Popiołek, Historia Śląska, Katowice 1972, s.153). Wprawdzie
            Habsburgowie próbowali jeszcze dwukrotnie odzyskać swe wpływy a Śląsku w czasie
            tzw. "wojen śląskich", jednak bez powodzenia (Tamże s. 153 -159)
            W latach 1815 -1825 do prowincji śląskiej zostają wcielone ziemie Łużyc:
            W 1815 - ziemie położone między Bobrem i Nysą Łużycką (bez Żar);
            W 1825 - ziemie łuzyckie położone na zachód od Nysy Łuż.
            Ziemie te określa się często mianem "Śląsk Pruski".
            Pisząc o wspólnej prowincji miałłem na myśli nie tyle wspólnotę samych Żar, co
            Łużyc w ogóle a tego, że Żary to łużyckie miasto nikt przy zdrowych zmysłach
            nie kwestionuje.
            Niestety, z przyczyn technicznych nie mogę załączyc stosownej mapki, ale
            obiecuję, że jeśli wątek przeżyje do niedzieli, to postaram się taką wkleić.
            PZDR!
            • Gość: struś Re: do Nicki'ego IP: 195.205.145.* 13.10.05, 19:41
              Nawet jeśli Żary to Łużyce, nie Dolny Śląsk (bo to prawda, Żary leżą
              bezsprzecznie na Łużycach), to związki ekonomiczne, historyczne i kulturowe
              Łużyce mają znacznie silniejsze ze Śląskiem niż z Ziemią Lubuską. Wszak trudno
              mówić o jakichkolwiekj związkach Łużyc (i Żar) z czymś, co NIE ISTNIEJE...

Argumentacje obecnych na tym forum (tfu!) Lubuszan są śmieszne. Przypominają
              komunistyczną propagandę - zapakować ludzi w autokar, wywieźć do lasu gdzieś pod
              ZG i pokazać palcem na ziemię "i kto mówi, że nie ma Ziemi Lubuskiej, proszę
              bardzo? Jest? No jest. Ktoś wątpi?".

• Gość: nicki Re: do Nicki'ego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 20:36
                Poczekam na mapę z przyjemnością choć wiem że się jej nie doczekam bo nie ma
                makiej mapy, w której za czasów Niemiec Żary były dolnośląskie i podlegałyby pod
                Wrocław. Przed wojną prowincja Dolny Śląsk z Wrocławiem dzieliła się na dwie
                rejencje: wrocławską i legnicką ale z oczywistych względów nie było w nich Żar
                bo były łużyckie.
                Bezpośrednich związków historyczno-administracyjnych Żar z Wrocławiem udowodnić
                się nie da bo ich po prostu nie było i nie ma. Z Zieloną Górą Żary łączy 55 lat.
                To oczywiście nic w historycznych dziejach tyle że takie związki są faktem i
                istnieją czy ktoś tego chce czynie. TAKIE SĄ FAKTY! A związki z tzw. Ziemią
                Lubuską (nie mylić z historyczną) są od chwili jej powstania tak jak i od zawsze
                są oczywiste dla całości mieszkającego tu pokolenia urodzonego po 1949 roku...
                Nie wiem zresztą czemu mieszkańcy Żar tak bezsensownie upierają się za
                udowodnieniem związków z Wrocławiem skoro więzi Zar z tak przemiłym i pełnym
                perspektyw miastem jak Berlin czy chociażby z takim Frankfurtem nad Odrą udało
                by się udowodnić bez problemu. Nie lepiej zamiast dolnosląskiego od razu do
                Niemiec? Tu odowodnienie wielowiekowych więzi byłyby bezproblemowe i co
                ważniejsze historycznie prawdziwe.
                • cancro Re: do Nicki'ego 13.10.05, 23:08

> Poczekam na mapę z przyjemnością choć wiem że się jej nie doczekam bo nie ma
                  > makiej mapy, w której za czasów Niemiec Żary były dolnośląskie i podlegałyby
                  pod Wrocław.
                  Przecież nic takiego nie napisałem! Twierdzę jedynie, że znaczna część Łuzyc
                  należała do prowincji śląskiej, a że Żary to Łużyce to związki są i tyle. Nikt
                  na tomiast nie śmie zaprzeczyć, że swój rozwój kulturowy i gospodarczy Żary na
                  tzw. "przestrzeni wieków" zawdzieczają kontaktom z położonym za miedzą
                  Ślaskiem, a nie z odległym Berlinem, czy tymbardziej wyimaginowaną (za
                  przeproszeniem) ziemią lubuską! Chcę powiedzeć tyle i nic ponadto!

> Przed wojną prowincja Dolny Śląsk z Wrocławiem dzieliła się na dwie
                  > rejencje: wrocławską i legnicką
                  Nie było prowincji Dolny Śląsk, a jedynie prowincja śląska (Schlesien), która
                  składała się z rejencji: Wroclawskiej, legnickiej i opolskiej! Tyle jeśli
                  chodzi o ścisłość.

> ale z oczywistych względów nie było w nich Żar bo były łużyckie.

Ot lubuska dialektyka! Chłop swoje, baba swoje!

> Bezpośrednich związków historyczno-administracyjnych Żar z Wrocławiem
                  >udowodnić się nie da bo ich po prostu nie było i nie ma.

Poza tym, że Żary w latach 1945 -1950 były w województwie WROCŁAWSKIM, czego
                  LZR nie chcą pamietać. Skoroś taki "szczególarz", racz pamiętać i o tym. Gdyby
                  takich związkow nie było, tuz po wojnie Żary według twojej logiki powinny się
                  znaleźć chyba w Szczecińskim?

> Z Zieloną Górą Żary łączy 55 lat.
                  Nawet w kościele małżeństwo zawarte pod przymusem, (bo przecież nikt Żaran,
                  Żaganiaków, Szprotawian, Nowosolan i wielu innych o to w jakim chcą być
                  województwie nie pytał), jest nieważne z mocy prawa!

> To oczywiście nic w historycznych dziejach tyle że takie związki są faktem i
                  > istnieją czy ktoś tego chce czynie. TAKIE SĄ FAKTY! A związki z tzw. Ziemią
                  > Lubuską (nie mylić z historyczną)

No więc właśnie o to chodzi. Województwo nazywajcie sobie jak chcecie. Może być
                  frankfurckie, wszak na tablicach rejestracyjnych macie "F", a Lubusz leży dziś
                  w Niemczech nieopodal Frankfurtu. Tak więc mieszkańcy tego województwa nie
                  są "Lubuszanami", a conajwyżej "mieszkańcami województwa lubuskiego"! Muszę
                  więc cię zmartwić: Ziemia Lubuska we właściwym rozumieniu tego pojęcia, to
                  powiaty słubicki i sulęciński

> od chwili jej powstania tak jak i od zawsze
                  > są oczywiste dla całości mieszkającego tu pokolenia urodzonego po 1949
                  roku...
                  Że tak nie jest dowodem ta dyskusja. Ziemia Lubuska powstała kiedyś tam i
                  przestała istnieć w XIII w. wchłonięta i zasymilowana przez Brandenburgię.
                  Nie rozumiem, dlaczego za cezurę przyjąłeś akurat rok 1949? Czyżby wtedy
                  powstała Ziemia Lubuska?
                  > Nie wiem zresztą czemu mieszkańcy Żar tak bezsensownie upierają się za
                  > udowodnieniem związków z Wrocławiem skoro więzi Zar z tak przemiłym i pełnym
                  > perspektyw miastem jak Berlin czy chociażby z takim Frankfurtem nad Odrą udało
                  > by się udowodnić bez problemu.

Nie masz za grosz skromności! Porownywać zielonogórski grajdołek do Berlina czy
                  Frankfurtu. Masz tupet!

> Nie lepiej zamiast dolnosląskiego od razu do
                  > Niemiec? Tu odowodnienie wielowiekowych więzi byłyby bezproblemowe i co
                  > ważniejsze historycznie prawdziwe.
                  Dlaczego wybiorczo traktujesz historię naszej Ojczyzny? Przeciez owa "ziemia
                  lubuska" to nic, tylko propagandowy komunistyczny chwyt socjotechniczny!
                  Niepotrzebnie silisz się na uszczypliwośći - miało być merytorycznie. I w końcu
                  odpowiedz: dlaczego LZR tak zawzięcie bronią "lubuskości", skoro podobno
                  wszystkie sukcesy Zielona Gora zawdziecza jedynie pracowitości i
                  przedsiębiorczościu jej mieszkańców? Jeśli tak, to i jako miasto powiatowe
                  będziecie się rozwijać, bo na razie tylko do takiej roli ZG dorosła.
                • croolick Re: do Nicki'ego 14.10.05, 00:21

> Z Zieloną Górą Żary łączy 55 lat.

I starczy :-) A co Zary zyskaly na tych zwiazkach, zapytam retorycznie?

> Nie wiem zresztą czemu mieszkańcy Żar tak bezsensownie upierają się za
                  > udowodnieniem związków z Wrocławiem

Nie wiem dlaczego mieszkancy Zielonej Gory pieprza o "zwiazkach z Worclawiem"
                  odwracajac kota ogonem po trzykroc. Przeciez chodzi o to, ze bedac w jednym woj.
                  dolnoslaskim nadal zachowamy wzajemne wiezi (tym razem na zasadach partnerskich
                  ) ale w nowym duzym, lepiej rozwijajacym sie wojewodztwie!
                • Gość: struś Re: do Nicki'ego IP: 195.205.145.* 14.10.05, 13:04
                  Łużycom, gzie leżą Żary, bliżej do dolnośląskiego, niż do nieistniejącej Ziemi
                  Lubuskiej...
            • Gość: nicki Re: do Nicki'ego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 20:48
              "W latach 1815 -1825 do prowincji śląskiej zostają wcielone ziemie Łużyc:
              W 1815 - ziemie położone między Bobrem i Nysą Łużycką (bez Żar);
              W 1825 - ziemie łuzyckie położone na zachód od Nysy Łuż.
              Ziemie te określa się często mianem "Śląsk Pruski".
              Bardzo to miłe tylko że Żary leżące na DOLNYCH ŁUŻYCACH nigdy nie były włączone
              do Śląska Pruskiego.
              "Z kalendarium Dolnego Śląska:
              -1815, reforma administracyjna państwa pruskiego, powstaje Provinz Schlesien z
              przyłączonymi powiatami górnołużyckimi: Hoyerswerda, Lubań, Rothenburg i
              Zgorzelec (niem. Goerlitz). Dolnołużzyckie powiaty (w tym Żary i część powiatu
              żagańskiego) wcielono do Brandenburgii.
              I nie pouczaj mnie historii bo choć nie jestem łużyczaninem to niestety ale mam
              rację. Chcesz się spierać to rzucaj fakty a nie pieprz o atlasach dla szkół
              podstawowych. CHCĘ MAPKI Z ŻARAMI WCHODZĄCYMI W SKŁAD DOLNEGO ŚLĄSKA Z CENTRUM
              ADMINISTRACYJNYM WE WROCŁAWIU!

• pawel.zary Re: do Nicki'ego 13.10.05, 22:28

> "W latach 1815 -1825 do prowincji śląskiej zostają wcielone ziemie Łużyc:
                > W 1815 - ziemie położone między Bobrem i Nysą Łużycką (bez Żar);
                > W 1825 - ziemie łuzyckie położone na zachód od Nysy Łuż.
                > Ziemie te określa się często mianem "Śląsk Pruski".
                > Bardzo to miłe tylko że Żary leżące na DOLNYCH ŁUŻYCACH nigdy nie były
                włączone
                > do Śląska Pruskiego.

Nicki - jak ja Ciebie lubię :-)) Niech tylko ktoś mi zarzuci, że net to tylko
                puste gadanie bez zadnych konkretów i faktów. Nicki jesteś przykładem
                edukacyjnej roli neta . :-) Jak tak dalej pójdzie zostaniesz ekspertem od Łużyc
                i Żar. :-) Nabierzesz dystansu i staniesz się autorytetem w tych sprawach.
                Będziesz w Żarach mile widziany.

• cancro Re: do Nicki'ego 13.10.05, 23:15

> Bardzo to miłe tylko że Żary leżące na DOLNYCH ŁUŻYCACH nigdy nie były
                włączone
                > do Śląska Pruskiego.
                No przecież napisałem "bez Żar"

> I nie pouczaj mnie historii bo choć nie jestem łużyczaninem to niestety ale
                mam
                > rację. Chcesz się spierać to rzucaj fakty a nie pieprz o atlasach dla szkół
                > podstawowych.

O widzę LZR puszczają nerwy?!

CHCĘ MAPKI Z ŻARAMI WCHODZĄCYMI W SKŁAD DOLNEGO ŚLĄSKA Z CENTRUM
                > ADMINISTRACYJNYM WE WROCŁAWIU!
                I ty i ja wiemy, że takiej mapki nie ma! Nie mprzekręcaj moich słów, bo
                twierdzę jedynie, że część Łuzyc wchodziła w skład prowincji śląskiej. No
                chyba, że stosujesz lubuskie metody dyskusji, to ja wysiadam i więcej z tobą
                nie dyskutuję!
                • Gość: p Re: do Nicki'ego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 01:42
                  to wysiadaj, gościu
    • Gość: cabriolet [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 21:25
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: af a więc więzi Żar z Wrocławiem nikłe! IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.10.05, 13:26
        Brawo Nicki. A więc nie ma takiej mapy, choć obiecano nam ją pokazać. W końcu
        ktoś zapędził dumnych mieszkańców Żar w slepy zaułek. Ja osobiście bardzo lubię
        to miasto tak jak i Wrocław zresztą. Nie wiem czy lubuskie ma sens czy nie ale
        jeśli ktoś chce jego likwidacji i przyłączenia południa regionu do
        dolnośląskiego to niech poda rozumne fakty a nie wali coś o niekonstucyjnosci
        powołania lubuskiego i wielkich więziach Żar z Wrocławiem, które jak wiadomo
        nicki skutecznie obalił.
        A i jeszcze jedno, też sobie poczytałem w internecie. Za czasów Niemiec Dolny
        Śląsk było podzielony na trzy rejencje: opolską, wrocławską i legnicką. I chyba
        nikt rozumny nie zarzuci Niemcom braku skutecznego administrowania swoimi
        terenami. Dziś Dolny Ślask znowy jest podzielony na trzy regiony (zamiast
        legnickigo zielonogórski) ale rozumiem, że ten podział na trzy cęści jest zły
        bo... bo stworzyli go Polacy? Dodam,że do rejencji legnickiej wchodziły Górne
        Łużyce, które sięgały dość daleko na zachód od nysy łuzyckiej. Dziś są po
        stronie Niemiec więc polscy administratorzy Ziem Zachodnich byli pewnie
        zmuszeni włączyć do nowopowstałego woj. zielonogórskiego wschodnie tereny nowej
        marchii czyli północ dzisiejszego województwa lubuskiego.
        I kto by pomyslał że komunisci wzorowali się na niemieckiej administracji.
        • Gość: zg Re: Same spece!!!!! IP: *.ztpnet.pl 14.10.05, 13:54
          Kim sa tacy ludzie jak nasz histeryk z Zar kotory podpisuje sie jako krolik??/

To jakis autorytet i znawca terenow??

Wielu jest profesorow zajmujacych sie historja naszych ziem.

Bylem kiedys na konwencji u prof M (nie pamietam jak jego godnosc) i ktory
          odtwarcie wypowiadal sie o sobie jako lubuszaninie i ktory mowil o tych
          terenach i o woj.Lubuskim

Jego zdanie jest dla mnie bardziej ciekawsze niz te obrazliwe wywody tego
          pajaca i histeryka krolika.

PZDR
          • pawel.zary Re: Same spece!!!!! 14.10.05, 14:11

> Bylem kiedys na konwencji u prof M (nie pamietam jak jego godnosc) i ktory
            > odtwarcie wypowiadal sie o sobie jako lubuszaninie i ktory mowil o tych
            > terenach i o woj.Lubuskim
            >

Masz z pewnością na myśli prof. Majchrzaka z WSZ w Sulechowie. Poczytaj jego
            książkę o Żarach - "Terra Sarove". Porozmawiaj też z prof. Tomaszem Jaworskim z
            UZ.

• Gość: Historyk Re: Same spece!!!!! IP: *.gorzow.mm.pl 14.10.05, 16:04
            Cha, cha, cha ! Ciebie, takiego kretyna zaprosił ktoś d profesora? Chyba że do
            posprzątania po ludziach inteligentnych? Takich idiotów nie powinno się nigdzie
            zapraszać poza budą dla burka. Nie ubliżając burkowi.
        • pawel.zary Re: a więc więzi Żar z Wrocławiem istnieją! 14.10.05, 14:06

Nie wiem czy lubuskie ma sens czy nie ale
          > jeśli ktoś chce jego likwidacji

Tam zaraz "likwidacji" :-) Niech Lubuskie zostanie, ale niektórzy twierdzą, że
          lepiej bedzie sie miało bez powiatu żarskiego i zagańskiego.

Dodam,że do rejencji legnickiej wchodziły Górne
          > Łużyce, które sięgały dość daleko na zachód od nysy łuzyckiej. Dziś są po
          > stronie Niemiec

Żary leżą na Dolnych Łużycach - część Dolnych Łuzyc leży po polskiej stronie,
          tak samo jak część Górnych Łużyc (Zgorzelec i okolice) leży po polskiej stronie
          (więc nie tylko po niemieckiej). Budziszyn (niem. Bautzen) to stolica Górnych
          Łużyc. Tam Łużyczanie mają sie o wiele lepiej i narodowo i kulturowo niż na
          Dolnych Łużycach.
          Jeżeli zaś chodzi o związki Żar z Wrocławiem, to przecież pisałem, że mam tam
          wujka i kończyłem studia. :-) A i kolega Kazimierz tam mieszka. :-)

• Gość: Papajoe Re: a więc więzi Żar z Wrocławiem istnieją! IP: *.ztpnet.pl 14.10.05, 15:10
            Ludzie ,zwłaszcza croolick,cancro (czy to aby nie 2 w jednym?)itp
            miejcie swoja polską godność i nie powołujcie się na wspaniałych
            Niemców!
            Nawet jeśli kiedyś jakieś więzi były,to już dawno przestały one
            funkcjonować,bo powstały nowe,nawet jeśli są BE (bo komunistyczne)
            to one są i basta!
            Tak rozumując to ZG i Żary powinny należeć do CESARSTWA RZYMSKIEGO!
            Dla mnie takie rozumowanie jest żałosne!
            • Gość: nicki do forumowiczów z Żar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 17:18
              Jako najnowszy domorosły znawca historii Łużyc dziękuję firumowiczom z Żar a
              szczegolnie Pawłowi.Żary za zmuszenie mnie do poznania historii Waszego miasta i
              okolic. Warto było! Cenie osoby które walczą o dobro i przyszłość swoich
              regionów, oczywiście o ile robią to kulturalnie i rzeczowo (z tym czasem były
              problemy) ale niech tam mogę być nawet sympatykiem Żar. Zresztą za tydzień będę
              w Żarach, konkretnie w restauracji w Park Hotelu - fajna?
              Ale żeby podsumować naszą dyskusję uważam że nie ma złotego środka który
              zaakceptowaliby wszyscy dla rozwiązania administracyjnego naszych terenów. To od
              zawsze był zlepek terenów Dolnego Śląska, Łużyc, Nowej Marchii, historycznej
              Ziemii Lubuskiej a nawet skrawków Wielkopolski. Z przynależnością
              administracyjną tych terenów mieli w ciągu stuleci wszyscy jej władcy. To zawsze
              były peryferie krajów, którch stolice były daleko: Praga, Drezno, Berlin. To
              zawsze było pogranicze regionów, krajów i kultur. Tak przeglądając karty
              historii tereny dzisiejszego woj.lubuskiego jako jednolity organ administracyjny
              przed 1950 funkcjonowały jedynie w ramach księstwa głogowskiego za czasów jego
              największego rozkwitu na przełomie XII i XII wieku pod panowaniem Henryka III
              zwanego głogowczykiem. Zresztą książęta piastowscy z Głogowa (na śmierć i życie
              rywalizującego wtedy z Wrocławiem) mieli największy udział w lokowaniu naszych
              miast. Ale patrząc na tygiel narodowościowo-kulturowy jaki tu był przez
              tysiąclecie, to dziś jako przybysze ze Wschodu i ich potomkowie chyba jesteśmy
              najbardziej jednorodni.
              Pozdrowienia dla forumowiczów z którymi możliwa była rzeczowa dyskusja.
              A i przypomniałem sobie że ja też mam związki z Wrocławiem bo mam tam przecież
              ciotkę :-). Cholera a w Zielonej Górze mam wujka. Muszę się zastanowić z kim
              wiąża mnie silniejsze więzi? Nie to bezsens bo i tak wszyscy dalsi przodkowie
              pochodzą ze Wschodu. A więc niech żyje Lwów i Wilno! I nie zapominajmy się
              kłocąc o przyszłość lubuskiego zapominać naszych więzi z kresami!
              • pawel.zary Re: do forumowiczów z Żar 15.10.05, 00:19

> Jako najnowszy domorosły znawca historii Łużyc dziękuję firumowiczom z Żar a
                > szczegolnie Pawłowi.Żary za zmuszenie mnie do poznania historii Waszego
                miasta
                > i
                > okolic. Warto było!

croolick torował (i toruje) drogę. Ma też paskudną robotę, bo "robi za złego
                policjanta" :-)

Cenie osoby które walczą o dobro i przyszłość swoich
                > regionów, oczywiście o ile robią to kulturalnie i rzeczowo (z tym czasem były
                > problemy) ale niech tam mogę być nawet sympatykiem Żar.

Wiesz, jak w szkole nauczycielka miała dzieciom powiedzieć co to jest globus,
                to dzici ją wyśmiały. Poszła z płaczem do dyrektora. dyrektor przyszedł do
                klasy, wyciągnąl prezerwatywę i zapytał: "Co to jest"?, dzieci
                odpowiedziały: "Wiadomo prezerwatywa", "to ja teraz nałożę te prezerwtywę na
                globus" i odpowiedział dyrektor, "a co to jest globus?" - spytały dzieci, "a to
                zaraz wam wyjaśnie, jak nie wiecie" ;-))

Zresztą za tydzień będę
                > w Żarach, konkretnie w restauracji w Park Hotelu - fajna?

Może być. Maja ciekawą saunę i gabinet odnowy w tym hotelu. Zerknij przy
                okazji - hotel jest położony na terenie obok miejsca, gdzie był "Przystanek
                Woodstock", teraz jest tam strefa przemysłowa. Zobacz jakie są tam zakłady - i
                to wszystko nasi, miejscowi żaranie zbudowali. Mamy swoich, miejscowych żaran,
                porządnych kapitalistów :-)

Nie to bezsens bo i tak wszyscy dalsi przodkowie
                > pochodzą ze Wschodu.

Zaraz, zaraz - jaki bezsens?

A więc niech żyje Lwów i Wilno! I nie zapominajmy się
                > kłocąc o przyszłość lubuskiego zapominać naszych więzi z kresami!

A kto zapomniał? Województwo Tarnopolskie, powiat Buczacz, Nowosiółka
                Koropiecka (koło Koropca). Nie ma zapomnienia. :-)

• pawel.zary Re: "zmuszania" nickiego ciąg dalszy 15.10.05, 01:48

> Jako najnowszy domorosły znawca historii Łużyc dziękuję firumowiczom z Żar a
                > szczegolnie Pawłowi.Żary za zmuszenie mnie do poznania historii Waszego
                miasta
                > i
                > okolic.

W temacie "zmuszanie" mam jeszcze link. Poczytaj - jest też po polsku (zwróć
                uwagę na inne języki). Tak, tak - to jest tak niedaleko, że aż trudno uwierzyć:
                ski.sorben.com/site/docs/polish/index.htm

• Gość: mk. ale wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 14:41
                  Czytam tak i czytam i aż trudno uwierzyć mi, że tak kontrowersyjny wątek
                  rozpoczęty w tak ostrej atmosferze może tak miło się zakończyć. Czyżby wśród
                  forumowiczów zagościła jakaś większa kultura? Oby tak dalej, kłócić się,
                  przekonywać ale inteligentnie a przede wszystkim popierać swoje rację dowodami.
                  Gdyby tak zawsze do dopiero byłoby pięknie i pouczająco z korzyścią dla wszystkich.
                  • Gość: piter Re: ale wątek IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.10.05, 16:52
                    Zaraz wejdzie tu croolick i skończy się sielanka :>
                    • croolick Re: ale wątek 16.10.05, 22:42
                      Gość portalu: piter napisał(a):

> Zaraz wejdzie tu croolick i skończy się sielanka :>

Nie, najlepiej jak arbiter elegantiorum piter pare razy bluznie, zniewazy
                      mamuske croolicka no w ogole pokaze wzorcowe zachowanie Polaka-katolika a
                      pozniej wyda z siebie jek rozpaczy, ze arwena usunela niesprawiedliwie jego
                      merytoryczny post.
                      W sumie nie ma co z wami w wiekszosci dyskutowac, co potwierdza identyczna
                      opinia gorzowiakow o bezcelowosci wszelkich prob merytorycznej dyskusji z wami.
                      • Gość: piter Re: ale wątek IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.10.05, 23:10
                        A nie mówiłem?
                        Nie przypominam sobie bym zniewazyl twoją matkę, jeśli tak to przepraszam. Co
                        do merytorycznych postów - zapomniałeś już co zawierał twój post skierowany do
                        mnie?
            • croolick Re: a więc więzi Żar z Wrocławiem istnieją! 16.10.05, 22:53
              Gość portalu: Papajoe napisał(a):

> Ludzie ,zwłaszcza croolick,cancro (czy to aby nie 2 w jednym?)itp
              > miejcie swoja polską godność i nie powołujcie się na wspaniałych
              > Niemców!
              > Nawet jeśli kiedyś jakieś więzi były,to już dawno przestały one
              > funkcjonować,bo powstały nowe,nawet jeśli są BE (bo komunistyczne)
              > to one są i basta!
              > Tak rozumując to ZG i Żary powinny należeć do CESARSTWA RZYMSKIEGO!
              > Dla mnie takie rozumowanie jest żałosne!

Dla mnie twoje rozumowanie 60 lat po wojnie jest zalosne. W morde, jakby od XIX
              wieku niektorzy wogole nie zmienili mentalnosci...
              A wiesz od kiedy istnieja NIEMCY??? Od 1871 r.! I Rzesza (miedzy 911/962 a 1806)
              nie byla panstwem narodowym. Czym innym jest niemiecka panstwowosc uksztaltowana
              niestety przez "nie dokonca niemieckich" Prusakow a czym inna kultura niemiecka,
              ktora mamy obowizek szanowac tak jak chcemy by nasze polskie dziedzictwo
              kulturowe szanowali dzis Ukraincy, Bialorusini czy Litwini.
              Byli juz tacy, ze uwazali ze kulture takze ta narodowa mozna dowolnie
              ksztaltowac (za pomaca deportacji i GuŁagu) i mozna tworzyc z dnia na dzien
              narod - najlepszy narod radziecki. Patronem tych ludzi jest Jozef Wissarionowicz...
    • Gość: pd Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 16:36
      Historia miasta
      Założona jako miasto przez przybyszów z zachodniej części Europy - głównie
      Flandrii i Niemiec, którzy jednak najprawdopodobniej nazwali miasto na
      podstawie istniejącej już polskiej wioski Zielona Góra (obecna ulica Ceglana, u
      podnóża wzgórza Winnego/Ceglanego/Zielonego). Zielona Góra otrzymała prawa
      miejskie w 1323 roku (aczkolwiek kroniki mówią jedynie, iż otrzymała prawa
      miejskie zaraz po Kożuchowie - obecnie powiat nowosolski).

>>>>Miasto przez całą niemal swoją historię związane było z Dolnym Śląskiem.
      <<<<Przez długi czas w księstwie głogowskim, a następnie, po jego podziale, w
      żagańskim. Od XIII wieku powoli zaczyna się proces depolonizacji. Wraz z całym
      Dolnym Śląskiem przechodzi w ręce najpierw czeskie, a potem niemieckie.

>>>>Uwaga: Zielona Góra nigdy nie znajdowała się w historycznej krainie Ziemi
      Lubuskiej ze stolicą w obecnie niemieckim Lebus (Lubusz).<<<<<

Gród posiadał fortyfikacje i zamek (najprawdopodobniej jednak drewniany, stąd
      nie pozostał po nim żaden ślad) - przedstawiał on jednak nikłą wartość
      strategiczną i najprawdopodobniej z rozkazu wizytującego te ziemie Jana
      Luksemburczyka został zburzony.
      Z przekazów z XVII i XVIII wieku wiadomo, że ludność okoliczna ciągle jeszcze
      nosiła polsko brzmiące imiona i nazwiska, ale nie władała już mową przodków.
      Przed II wojną światową liczyła ok. 25 tysięcy mieszkańców. Po wojnie przeszła
      pod administrację polską stając się początkowo częścią województwa poznańskiego
      (wice-województwo gorzowskie)- zasiedlana była jeszcze do końca lat 70. XX
      wieku głównie przez repatriantów ze wschodu oraz przybyszów z pobliskiej
      Wielkopolski.
      W 1950 roku ówczesne władze zadecydowały właśnie tutaj utworzyć stolicę nowego
      województwa zielonogórskiego, z czym wiąże się wiele legend. Najprawdopodobniej
      zadecydował fakt, iż znacznie wtedy większy i przemysłowy Gorzów Wielkopolski
      (Landsberg) był bardzo poważnie zburzony (podobnie jak Głogów).
      Od tego momentu zaczyna się najlepszy okres w historii miasta, które wyrasta na
      ważny ośrodek kulturalny, turystyczny, uniwersytecki i przemysłowy. Na początku
      lat 60. XX wieku założono Wyższą Szkołę Inżynierską - pierwszą zielonogórską
      uczelnię wyższą, która następnie przemianowana została na Politechnikę. Wkrótce
      zakłada się także Wyższą Szkołę Pedagogiczną na bazie Studium Nauczycielskiego.
      Obecnie połączone WSP i Politechnika tworzą Uniwersytet Zielonogórski. W
      mieście działa też Instytut Filozoficzno-Teologiczny im. Edyty Stein, będący
      sekcją zamiejscową Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Szczecińskiego. W sumie
      na uczelniach państwowych kształci się obecnie w Zielonej Górze prawie 25
      tysięcy studentów.
      • nickii Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 16.10.05, 23:42
        A było już tak milutko... zaczęliśmy juz nawet tworzyć nowe zbudowane na
        wzajemnym zrozumieniu więzi żarsko-zielonogórskie.
        Paweł.zary RATUJ!!!! Ja jestem spokojny człowiek i przechodzę do porządku nawet
        nad tekstami typu "Żary muszą wrócić jak najprędzej do dolnoślaskiej maierzy" co
        jak obydwaj udowodnilismy jest twierdzeniem co najmniej nie pawdziwym zeby nie
        powiedziec prowokującym ale co tam. Niestety inni forumowicze muszą machac
        szabelką. I po co? Żeby zaspokoić swoje jestectwo? Macie jakieś argumenty i
        fakty to walcie ale po co się opluwać bezsensownie. Ja wiem, że jak spirala jest
        nakręcona to cięzko się powstrzymać żeby nie przywalić z armaty ale czy przykład
        mój i pawła,żary przykład nie jest bardziej budujący? Sensowna polemika to jest
        na prawdę to co rozwija.
        • cancro Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 20.10.05, 15:22

nickii napisał:

> A było już tak milutko... zaczęliśmy juz nawet tworzyć nowe zbudowane na
          > wzajemnym zrozumieniu więzi żarsko-zielonogórskie.
          > Paweł.zary RATUJ!!!! Ja jestem spokojny człowiek i przechodzę do porządku
          > nawet nad tekstami typu "Żary muszą wrócić jak najprędzej do dolnoślaskiej
          > maierzy" co
          > jak obydwaj udowodnilismy jest twierdzeniem co najmniej nie pawdziwym zeby nie
          > powiedziec prowokującym ale co tam.

O "śląskiej macierzy" pisałem ja i odnosiło się to do dolnośląskiego Żagania.
          Bądź uprzejmy wyjaśnić mi, co w tym prowokującego? Co do Żar, to napisałem
          jedynie, że z pewnością istniał związek tego miasta z oddalonym zaledwie o 10 km
          Śląskiem, na co wskazuje bliskość granicy i układ szlaków komunikacyjnych
          kolejowych i drogowych, choć formalnie Żary nigdy do prowincji dolnośląskiej nie
          należały, ale należała znaczna część Łużyc. Obiecałem mapkę, oto ona. Przy
          okazji chcę sprostować swój błąd. Oczywiście, że istniały prowincje Gornośląska
          i Dolnośląska. Zwracam honor!:

img291.imageshack.us/img291/392/poiwojnie5wh.png
          > Niestety inni forumowicze muszą machac szabelką. I po co? Żeby zaspokoić swoje
          > jestectwo?

Nie macham żadną szbelką, w odróżnieniu od wielu LzU (lubuszan z urojenia). Chcę
          uświadomić mieszkańcom Żagania i Zielonej Góry, że są spadkobiercami wspaniałej
          prtzeszłości, że mieszkają w wyjątkowych miastach, że warto tu żyć i pracować.
          Że mieszkamy w krainie o przebogatej historii - na Śląsku, który znów jest polski.

> Macie jakieś argumenty i fakty to walcie ale po co się opluwać bezsensownie.

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Ale jeśli o to, czy Żagań i Zielona Góra
          leżą na Ślasku (Dolnym), a nie na jakiejś "ziemii lubuskiej" to oczywiście, że mam!
          1. Od poczatku czasów hustorycznych ziemie te zamieszkiwali Słowianie. Na
          obszarze dzisiejszego województwa lubuskiego byli to Bobrzanie (zamieszkiwali
          wzdłuż Bobru) i Dziadoszanie:
          img369.imageshack.us/img369/4788/plemiona3pl.png
          2. Zarowno Żagań, jak Zielona Gora w okresie rozbicia dzielnicowego dzieliły
          losy Śląska. Po podziale księstwa głogowskiego Żagań został stolicą
          samodzielnego organizmu państwowego. W granicach księstwa zagańskiego znalazła
          się także Zielona Góra. Do początków XIV wieku zwiazki Śląska z Polską były
          jeszcze dość silne. Córka księcia żagańskiego Henryka V Żelaznego - Jadwiga
          Żagańska została trzecią żoną Kazimierza Wielkiego. Niestety, władcy polscy już
          wtedy byli zapatrzeni na wschód, na żyzne ziemie dzisiejszej Ukrainy i za czasów
          Kazimierza rozpoczęli ich polonizację, dając na Śląsku wolną rękę władcom Czech,
          zwłaszcza Luksemburgom:

img463.imageshack.us/img463/6948/xivwiek0fs.png
          3. Ksiązęta śląscy nie zapominali o swym pochodzeniu, często podejmując dzieło
          zjednoczenia rozbitych ziem. Prym wiedli w tym pierwsi ksiązęta ślascy z
          dynastii Piastów, a jeden z nich Henryk IV Probus (Prawy)niemal został królem
          Polski, niestey padł ofiarą spisku. Książę brzeski Jerzy, choć silnie
          zgermanizowany, na frontonie swego zamku w Brzegu umieścił drzewo genealogiczne,
          gdzie jako swego protoplastę umieścił postać Mieszka I. Można to podziwiac do
          dziś. Podobnie Piastowie świdniccy w swej kaplicy w Cieplicach umieścili drzewo
          genealogiczne, wywodzące ich ród od Ziemowita! Kopię można podziwiać w zbrojowni
          bolkowskiego zamku. Przy okazji gratka dla "lubuszan"- mapka pokazuje ową
          efemeryczną krainę.

img453.imageshack.us/img453/2654/ph6nx.png
          > Ja wiem, że jak spirala jest
          > nakręcona to cięzko się powstrzymać żeby nie przywalić z armaty ale czy
          > przykład mój i pawła,żary przykład nie jest bardziej budujący? Sensowna
          > polemika to jest na prawdę to co rozwija.

W pełni podzielam twoje rozumowanie. Rzecz wtym, ze jakakolwiek sensowna
          polemika z LzU nie jest możliwa, traktuja ją bowiem jak zamiar zrzucenia bomby
          atomowej na ich miasto. Przykład? Chocby wpis rudziakaslaskiego o śląskości
          Zielonej Góry. Natychmiast odezwali sie dyżurni lubuszanie, gorliwie
          zaprzeczajac jakichkolwiek związków ze Ślaskiem i wyzywajac go od "hanysów".
          Celem moich działań na forum jest także łamanie stereotypów, w myśl których,
          Ślazak to tylko ten, co mieszka w Katowicach i mówi ślaską gwarą. Wprawdzie moi
          rodzice urodzili sie na Mazowszu, ja za swoje miejsce na ziemii uważam Dolny
          Slask. To nieprawda, że był tylko niemiecki. Był także polski i czeski, jak to
          bywa z ziemiami pogranicznymi. Poniższa mapka pokazuje granicę językową polsko -
          niemiecką na przełomie XVIII i XIX wieku. Niestety mapka jest marnej jakości
          dlatego pozwoliłem sobie ją nieco "uwypuklić". Numerami oznaczyłem:
          1. Trzebnicę
          2. Wrocław
          3. Opole
          4. Brzeg
          5. Namysłów
          img462.imageshack.us/img462/1563/j281zyk2xz.jpg
          Wszystkie prezentowane dotychczas mapki pochodzą z pracy K. Popiołka, "Historia
          Ślaska", Katowice 1972.

Język polski był żywy na Śląsku także bliżej Zielonej Góry. Oto okładka
          drukowanego w Żaganiu Katechizmu. Reprodukcja pochodzi z książki autorstwa H.
          Szczegóły (były rektor zielonogórskiej WSP) "Żagań w historii Ślaska". Zwróćcie
          uwagę na datę:
          img299.imageshack.us/img299/6144/katechizm0nq.png
          Integracja Śląska z Polską leży w interesie polskiej racji stanu. Dlatego
          ostracyzm wobec Górnoślązaków i wszystkich tych którzy się Ślązakami czują źle
          służy sprawie Polski. Źle służy także wprowadzanie do świadomoiści rodaków
          nieistniejących bytów w rodzaju "ziemii lunuskiej", która zreszta de facto
          stanowiła także część Śląska. Brak podstaw w historii i tradycji sprawia, że są
          one nietrwałe i łatwe do obalenia. W przypadku tzw. "ziemii lubuskiej" mamy
          ponadto do czynienia z oczywistą manipulacją, majacą legitymować rzekomą
          odrębność "ziemii lubuskiej", a przez to uzasadniać istnienie tego województwa,
          będącego w swej istocie jeszcze jedna synekurą dla swojaków.
          Nikt także nie jest przeciw współpracy między miastami tego województwa.
          Zwłaszcza ja jestem ciekaw jak bedzie wyglądała, bo do tej pory jej nie było.
          Uff, napracowałem się, ale nie wiem czy było warto...
          PZDR!
    • sccyzor Re: Istnienie lubuskiego jest niezgodne z konstyt 19.10.05, 21:51
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29088
      • nickii Do Croolicka 22.10.05, 16:25
        Za encyklopedią PWN: Ziemia Lubuska - hist. dzielnica Polski, połozona po obu
        stronach srodkowej Odry, pomiedzu Pomorzem i Śląskiem... Potocznie Ziemią
        Lubuską nazywa się obszar obecnego woj. lubuskiego (wcześniej gorzowskiego i
        zielonogórskiego)...
        Tak piszą to i widzą w Warszawie, kto by omyślał. To województwo powstało bo
        chciała tego większość mieszkańców. Jeśli ktoś się nie zgadza z tą opinia i
        uważa ze jest inaczej to niech zainicjuje akcję zbierania podpisów za jego
        likwidacją. Te 100 tsięcy podpisów potrzebnych do Sejmu jako projekt obywatelski
        chyba się jakoś zbierze w Żarach, Żaganiu czy Szprotawie, prawda Króliku? W
        1998r zebrano dużo więcej podpisów za lubuskim, mi wystarczy jak zbierzecie
        tylko te sto tysięcy.. Zbierzecie je a udowodnicie mi, że się mylę, że
        przeceniam wiezi jakie łącza nas lubuszan, bo chyba ja jako mieszkaniec tych
        ziem mam prawo czuć się lubuszaninem?
        Naprawdę wtedy uwierzę ale na dziś myslę że to Ty sie mylisz.
        A o niby wielkich związkach Żar z Wrocławiem to mimo że już tyle o tym pisaliśmy
        z Pawłem ty dalej swoje.
        Argumenty i fakty Cię nie przekonują, głosy i podpisy ludzi, którzy opowiedzieli
        sie za powstaniem lubuskiego też nie. Ja napisałem co mnie przekona przeciwko
        lubuskiemu. A co Cie przekona żebyś Ty był za?
        • nickii Re: Do Croolicka 22.10.05, 16:34
          Do Croolicka i Cancro oczywiście też...
          Jakbym mógł zapomnieć o tak miłym interlekutorze, którego szanuję za starania i
          długie wywody choć nie zgadzam się za grosz w przemysleniach, szczególnie dot.
          faktów przemawiających za powrotem południa woj. lubuskiego do macierzy
          dolnośląskiej co jest dla mnie hitem wszechczasów (historycznych związków Żar i
          okolic czyli Dolnych Łużyc z Wrocławiem najzwyczajniej w świecie nie da obronić,
          szkoda starań). Zagań może iść pod wrocek ale Zar nie oddamy nigdy :-)))
          • croolick Re: Do Croolicka 22.10.05, 21:12
            nickii napisał:

> historycznych związków Żar i okolic czyli Dolnych Łużyc z Wrocławiem
            > najzwyczajniej w świecie nie da obronić

Jestes totalnym ignorantem w sprawach o ktorych sie chcesz wypowiadac.

> szkoda starań)

Wiesz co zacznij od kilku naprawde podstawowych pozycji proponuje na poczatek T.
            Jaworski, Zary w dziejach pogranicza slasko-luzyckiego, Zary 1993. Na pewno jest
            do wyporzyczenia w Norwidzie, jak przeczytasz to odezwij sie wtedy mozemy o tym
            pogadac,

> Zagań może iść pod wrocek ale Zar nie oddamy nigdy :-)))

Bosszszsz, z piaskownicy piszesz te posty, czy jak?
        • dj_dlugi Re: Do Croolicka 22.10.05, 16:50
          żadnego lubuskiego

na pół południe na do dolnego śląska
          reszta pod poznań
          • nickii Do Cancro 22.10.05, 17:44
            Prawie Ci uwierzyłem, że nie pisałeś o powrocie do dolnoslasiej macierzy Żar
            tylko Zagania. Jednak nie dawało mi to spokoju bo pamietałem ze było to cos
            bardzo dla mnie bulwersujacego i proszę co znalazłem w watku dot. budowy osiedla
            kronopolu w Zielonej Górze..
            Cyt. za Cancro:
            "Nam, tu na prawdziwym południu województwa potrzebna jest nasza tożsamość
            i miejsca pracy. Bez nich nasze miasta się wyludniają, co już jakiś czas temu
            się zaczęło. Powrót Żagania, Żar, Szprotawy, Nowej Soli, Kożuchowa i innych
            miast do dolnośląskiej Macierzy, być może nie stworzy nowych miejsc pracy.
            Jednak obserwując władze szczebla wojewódzkiego we Wrocławiu, można mieć na to
            nadzieję..."
            A jednak było o powrocie Zar do dolnoslaskiej macierzy.. Kompromitacja Cancro,
            żeby jeszcze tak głupio wypierać się i zamydlać oczy Żaganiem. Żenada.
            Gdybym był dumnym mieszkańcem polskiej stolicy Łużyc obraziłbym sie przypinaniu
            dolnoślaskiej łatki Żarom. Łużyce to na prawdę piękna kraina o bogatej historii,
            pielegnowanej jeszcze gdzieniegdzie przez serbołuzyczan o czym się dowiedziałem
            z linków przesłanych przez Pawel.Zary.
            Nie ma po co przenosić Zar pod Wrocław to wbrew historii i rozumowi. Niech żyją
            Łużyce i Zary jako ich stolica. Polskie Łuzyce nowym regionem administracyjnym
            na mapie, jak to ładnie by brzmiało! I jakie by było poprawnie i prawdziwie
            historyczne.
            • croolick Re: Do Cancro 22.10.05, 21:28
              nickii napisał:

> Gdybym był dumnym mieszkańcem polskiej stolicy Łużyc obraziłbym sie
              > przypinaniu dolnoślaskiej łatki Żarom.

Jak juz mowilem trudno rozmawiac z kims, kto jest beznadziejnym ignorantem w
              sprawach historii Zar i Luzyc. Zwiazki z Zar z Dolnym Slaskiem zawsze byly zywe
              sami Niemcy pisali czasem, ze Sorau n/Schlesien. Zreszta, gdybys przeczytal
              chocby "Dzieje kolei na Ziemi Zarskiej" Dawczyka to Zary byly inicjatorem
              Towarzystwa Kolei Dolnoslaskiej, dziwne nie? Wcale nie bo Zary wbij to sobie do
              lba, leza na POGRANICZU SLASKO-LUZYCKIM.

> Łużyce to na prawdę piękna kraina o bogatej historii

A co Ty k... wiesz o Luzycach, ze sparafrazje slowa Lindy?

> pielegnowanej jeszcze gdzieniegdzie przez serbołuzyczan o czym się
              > dowiedziałem z linków przesłanych przez Pawel.Zary.

No widzisz, sam przyznales sie do swej ingnorancji. To wiedz jeszcze, ze w samch
              Zarach wlasciwie etnos luzycki nie odcisnal pietna na historii miasta. Co innego
              w okolicach Zar. No ale jesli Pawel wzbudzil Twoje zainteresowane tematem to
              zapewne uzupelnisz z czasem braki.

> Nie ma po co przenosić Zar pod Wrocław to wbrew historii i rozumowi.

Przenosic to Ty chcesz, coz za kretynizm!

> Niech żyją Łużyce i Zary jako ich stolica.

G. prawda. Stolica Dolnych Luzyc jest Chociebuz! A Gornych Budziszyn! Zary moga
              byc co najwyzej "Stolica POLSKICH Luzyc", bo sa najwiekszym miastem polskiego
              skrawka Luzyc.

> Polskie Łuzyce nowym regionem administracyjnym na mapie, jak to ładnie by
              > brzmiało! I jakie by było poprawnie i prawdziwie historyczne.

Ze co? Wybacz ale Twa sklonnosc do egzaltacji wzbudza we mnie mdlosci.
              • nickii Re: Do Cancro 23.10.05, 01:08
                Cytat z Croolicka:
                "Zary wbij to sobie do ba, leza na POGRANICZU SLASKO-LUZYCKIM".
                No właśnie, no właśnie o taki wywód mi cały czas chodzi. Zary leżą na
                pograniczu, nawet kilkanascie kilometrów od granicy śląsko-łuzyckiej, tyle tylko
                że nie na Dolnym Sląsku. Tylko tyle i aż tyle. Skoro więc historycznie Zary nie
                należały do Dolnego Śląska a dziś nie mieszkają w nich z przyczyn oczywistych
                dolnoślązacy (niestety etniczni łuzyczanie też) to skończ z więziami Żar z
                Wrocławiem, które pewnie były mniejsze niż z Berlinem, który jako stolica
                Niemiec przez 250 lat silniej oddziaływał na Zary jako stolica i dużo większe
                miasto niż Wrocław. Ale to pewnie dla ciebie nie wygodne?
                A co ci przeszkadza że tak wychwalam Żary jako stolicę Polskich Łuzyc (brzmi
                zdecydowanie lepiej niz twojego polskiego skrawka Łużyc)? To są fakty!
                A i uwierz mi, specjalnie dla prowadzenia sporów z tobą w wolnej chwili zajmę
                się historią Żar i Łużyc. Dość na tym forum banialuków o powrocie Żar do
                macierzy dolnoślaskiej. Mnie nie zmęczysz chamstwem i ignorancją którymi
                nadrabiasz swoje metne wywody. Nie lubisz lubuskiego ok, chcesz likwidacji tego
                województwa proszę bardzo tylko zrozum że sa ludzie i według mnie jest to
                większość która mysli inaczej. Ja na prawdę dałbym się przekonać że się mylę ale
                nie sądze żebyś to ty mnie do tego przekonał, nie potrafisz tego bo jesteś
                zaślepiony.
            • cancro Re: Do Cancro 23.10.05, 13:02
              nickii napisał:

> Prawie Ci uwierzyłem, że nie pisałeś o powrocie do dolnoslasiej macierzy Żar
              > tylko Zagania. Jednak nie dawało mi to spokoju bo pamietałem ze było to cos
              > bardzo dla mnie bulwersujacego i proszę co znalazłem w watku dot. budowy
              > osiedla
              > kronopolu w Zielonej Górze..

No dobra, pogubiłem się "w ferrworze walki". Zapaewniam cię, że w twoich wpisach
              niedorzeczności jest znacznie więcej, co zaraz ci wskażę. Czy oprócz tego, że
              przyłapałeś mnie na szkolnym błędzie masz jeszcze jakieś argumenty?

> Nie ma po co przenosić Zar pod Wrocław to wbrew historii i rozumowi.

Załóżmy, że podzielam aspekt historyczny, ale bądź uprzejmy rozwinąć aspekt
              "rozumowy". Jak dotąd rozum wskazuje, że z tzw. "współpracy" korzyći odnosi
              jedynie Zielona Góra. Gdzie tu "rozum"?

Niech żyją
              > Łużyce i Zary jako ich stolica. Polskie Łuzyce nowym regionem administracyjnym
              > na mapie, jak to ładnie by brzmiało! I jakie by było poprawnie i prawdziwie
              > historyczne.
              Niezły z ciebie lizus, ale w tym przypadku podzielam twój entuzjazm!
        • croolick Re: Do Croolicka 22.10.05, 21:07
          nickii napisał:

> Tak piszą to i widzą w Warszawie, kto by omyślał.

no ba wiadomo, ze w Warszawie o nas wiedza najlepiej ;-)

> To województwo powstało bo chciała tego większość mieszkańców.

Łżesz jak pies (lubuski), zadnego referendum przeciez nie bylo!

> Jeśli ktoś się nie zgadza z tą opinia i
          > uważa ze jest inaczej to niech zainicjuje akcję zbierania podpisów za jego
          > likwidacją.

Nie, nie moj drogi, nie bedziemy stosowac waszych metod. Podpisy beda za
          referendum w sprawie istnienia lubuskiego.

> Te 100 tsięcy podpisów potrzebnych do Sejmu jako projekt obywatelsk
          > i chyba się jakoś zbierze w Żarach, Żaganiu czy Szprotawie, prawda Króliku?

Pewnie tak, ale ja nie chce nikomu niczego narzucac. Chce by wreszcie sami
          obywatele sie wypowiedzieli. Nie zalezy mi na decyzji administracyjnej.

> W 1998r zebrano dużo więcej podpisów za lubuskim, mi wystarczy jak zbierzecie
          > tylko te sto tysięcy.. Zbierzecie je a udowodnicie mi, że się mylę, że
          > przeceniam wiezi jakie łącza nas lubuszan, bo chyba ja jako mieszkaniec tych
          > ziem mam prawo czuć się lubuszaninem?

A czuj sie nawet Eskimosem, Napoleonem, Crazy Frogiem czy czymkolwiek chcesz,
          tylko innych do tego nie przekonuj bo trafisz na oddzial zamkniety.

> Naprawdę wtedy uwierzę ale na dziś myslę że to Ty sie mylisz.

Wiesz jakos nigdy jeszecze nie uslyszalem tu gdzie zyje deklaracji "jestem
          lubuszaninem", dziwne co? Przeciez bubki z ZG zadekretowali, ze kazdy
          mieszkaniec lubuskiego to "lubuszanin" a region nasz to "ziemia lubuska".

> A o niby wielkich związkach Żar z Wrocławiem to mimo że już tyle o tym
          > pisaliśmy z Pawłem ty dalej swoje.

eh, to zdanie jest wynikiem organicznego uszkodzenia Twojego mozgu (wtedy
          pewnych rzeczy mimo checi sie nie pojmie), czy prostackiej manipulacji?

> Argumenty i fakty Cię nie przekonują, głosy i podpisy ludzi, którzy
          > opowiedzieli sie za powstaniem lubuskiego też nie.

ja wiem jak zbierano te podpisy - staruszkom opowiadano, ze jak bedziemy w
          dolnoslaskim to beda do lekarza jezdzic, wiem ze zarscy dzialacze SLD dostali
          prikaz przyniesienia co najmniej 10 podpisow... Poza jedna osoba nie znam
          nikogo, kto te liste podpisal.

> A co Cie przekona żebyś Ty był za?

Nic mnie do glupoty nie przekona. Sorry Winetou.
          • nickii Re: Do Croolicka 22.10.05, 21:29
            croolick napisał:
            Łżesz jak pies (lubuski)

Jak się nie ma żadnych argumentów to pozostaje tylko wielkie chamstwo. A z Twoją
            większością mieszkanców województwa przeciwko likwidacji lubuskiego bedzie tak
            jak z mapą na której Zary należały do prowincji dolnośląskiej. Dziękujemy.
            I nie obrażaj ludzi którzy chcą być i czują się lubuszaninami.
            Jeszcze raz powtarzam jeśli ja i mi podobni jestśmy w mniejszości to udowodnij
            nam to. Sam pierwszy dam składkę na koszta referendum żeby udowodnić takim
            beszczelnym typom jak ty jak bardzo się mylisz.
            Wiesz co to demokracja? Uznasz rezultat referendum? A co powiesz jak przegrasz?
            Wyjedziesz z Żar, zeby nie mieszkać wsród lubuskich kundli i nie mieszać swojej
            jakże innej od naszej pełnej domieszek z każdego regionu Polski lubuskiej krwi?
            • croolick Re: Do Croolicka 22.10.05, 22:05
              nickii napisał:

> Jak się nie ma żadnych argumentów to pozostaje tylko wielkie chamstwo.

Jakie chamstwo? Przeciez nie raz "lubuszanie" dawiliscie na tym forum dowody
              swej beszczelnosci i bezsilnosci wyrazonej zwyczajnym klamstwem i manipulacja?.
              To wasz orez: klamstwo i propaganda.

> A z Twoją
              > większością mieszkanców województwa przeciwko likwidacji lubuskiego bedzie tak
              > jak z mapą na której Zary należały do prowincji dolnośląskiej. Dziękujemy.

No widzisz, Ty zawsze powiesz cos by uprawomocnic me slowa. Dziekuje (w licznie
              pojedynczej).

> I nie obrażaj ludzi którzy chcą być i czują się lubuszaninami.

Jak juz mowilem, mozesz byc kimkolwiek chcesz. A psy bardzo lubie.

> Jeszcze raz powtarzam jeśli ja i mi podobni jestśmy w mniejszości to udowodnij
              > nam to. Sam pierwszy dam składkę na koszta referendum żeby udowodnić takim
              > beszczelnym typom jak ty jak bardzo się mylisz.

Spoko, spoko przyjdzie czas.

> Wiesz co to demokracja? Uznasz rezultat referendum? A co powiesz jak
              > przegrasz?

Tylko na takie zwyczajowe pitolenie Cie stac? Jakos nie wyjezdzam zyjac w woj.
              lubuskim. Przynajmniej mam jakis cel - zwalczanie glupoty "lubuszan" i obalanie
              lubuskiej klamstw propagandy :-)))

> Wyjedziesz z Żar, zeby nie mieszkać wsród lubuskich kundli i nie mieszać
              > swojej jakże innej od naszej pełnej domieszek z każdego regionu Polski
              >lubuskiej krwi?

O widze, ze rozmawiam ze schizofrenikiem.
              • nickii Re: Do Croolicka 23.10.05, 00:51
                croolick napisał:

Jakie chamstwo? Przeciez nie raz "lubuszanie" dawiliscie na tym forum dowody
                swej beszczelnosci i bezsilnosci wyrazonej zwyczajnym klamstwem i manipulacja?.
                To wasz orez: klamstwo i propaganda.
                - Mi chamstwo, kłamstwo i manipulacja są obce. To Tobie brak dowodów, argumentów
                a przede wszystkim odrobiny kultury.

Jak juz mowilem, mozesz byc kimkolwiek chcesz. A psy bardzo lubie.
                - JA CZUJĘ SIĘ LUBUSZANINEM. A kim ty jesteś czy chcesz być mieszkańcu Żar w
                skali regionalnej?

Spoko, spoko przyjdzie czas [na referendum].
                - Nawet nie wiesz jak się cieszę. Mam nadzieje że w Zarach i okolicach już
                trwają stosowne przygotowania.

Tylko na takie zwyczajowe pitolenie Cie stac? Jakos nie wyjezdzam zyjac w woj.
                lubuskim. Przynajmniej mam jakis cel - zwalczanie glupoty "lubuszan" i obalanie
                lubuskiej klamstw propagandy :-)))
                - Ja i propaganda? Może inni forumowicze. Wyobraź sobie że ja też mieszkam na
                południe od ZG i osobiście bardzo bolą mnie twoje słowa i twoje zacietrzewienie.
                Udowodnij mi jeśli potrafisz ze kłamię. Ale przede wszystkim czekam na odpowiedź
                co powiesz jeśli w referendum większość mieszkańców naszego województwa opowie
                się za lubuskim. Zdradz mi proszę ten sekret.

O widze, ze rozmawiam ze schizofrenikiem.
                - no coments
            • cancro Re: Do Croolicka 23.10.05, 13:15
              nickii napisał:

> I nie obrażaj ludzi którzy chcą być i czują się lubuszaninami.

Mogę to zrozumieć. "lubuszanie" czują się lubuszanami, bo ktoś (nie wiadomo kto)
              im powiedział, że miaszkają na ziemii lubuskiej, a oni uwierzyli. Dlaczego wobec
              tego nie chcecie przyjąć do wiadomości, że miaszkacie na Dolnym Ślasku,
              Łużycach, Wielkopolsce, Pomorzu, a jedynie znikoma część (może 10%) na Ziemii
              Lubuskiej, będącej de facto częścią Dolnego Ślaska?

> Jeszcze raz powtarzam jeśli ja i mi podobni jestśmy w mniejszości to udowodnij
              > nam to.

Rzecz w tym, że niektórym ludziom udowonić cokolwiek nie sposób. Załączyłem ci
              mapki, ale ty wolisz jedynie powoływać się na to, że nie ma takiej, w której
              Żary i Łużyce są w jednej prowincji ze Ślaskiem. Spójrz na inne! Wiedz także, że
              niektórych ludzi nie można przekonać, że nie są Napoleonem Bonaparte. Czy to
              znaczy, że to oni mają rację?

> Wiesz co to demokracja? Uznasz rezultat referendum? A co powiesz jak przegrasz?

Proponuję także przeprowadzenie referendum na temat kulistości Ziemi! Przecież
              każdy widzi, że jest płaska!
              • Gość: set Re: Do Croolicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:45
                Pochodzę z gorzowskiej części lubuskiego i chcę sprostować, częśc pomorska
                lubuskiego nie istnieje (naturalna granica południowa pomorza to wzgórza moreny
                polodowcowej ciągnące się na północ od noteci). W związku z tym, że
                powróciliśmy do granic zbliżonych do tych z początku naszej państwowości
                (dowcip historii?) to granice prowincji również powinny być przywrócone. Bez
                wątpienia moi ziomkowie to mieszkańcy skwierzyny, międzyrzecza, drezdenka,
                santoka a więc ludzie zamieszkujący zachodnie kresy wlkp.
          • fars Re: Do Croolicka 22.10.05, 21:31
            słyszałeś , że nauczyciele / historii też / mogą teraz zdobyć kwalifikacje do
            nauczania drugiego przedmiotu ? są wolne miejsca na młotkach
            • croolick Re: Do Croolicka 22.10.05, 22:06
              fars napisała:

> słyszałeś , że nauczyciele / historii też / mogą teraz zdobyć kwalifikacje do
              > nauczania drugiego przedmiotu ? są wolne miejsca na młotkach

Po poziomie twych wypowiedzi widac, ze mlotki nie sa ci obce.
              • fars Re: Do Croolicka 22.10.05, 22:16
                ok , może być wf
                • Gość: Papajoe Re: Do Croolicka IP: *.ztpnet.pl 22.10.05, 22:32
                  Wf albo zoologia w Twoim ulubionym Wrocławiu
                  Przecież o pochodzeniu robaków też możesz
                  króliczku robić długie wywody.
                  A nóżci okaże się ,że sa ze Śląska?
              • marekkl Re: Do Croolicka 22.10.05, 22:39
                Chłopaki dajcie już spokój tym sprzeczką, to do niczego nie prowadzi.
                Croolick'u mam prośbę nie odpowiadaj na zaczepki innych forumowiczów, to może
                ten temat już nie będzie wałkowany na tym forum. Szczerze mówiąc jest już
                nudny:)
                Pozdrawiam Was serdecznie!
                • Gość: Papajoe Re: Do Croolicka IP: *.ztpnet.pl 22.10.05, 22:49
                  Masz racje Marekkl ,temat jest nudny
                  ale nie dla królika,który może tak w
                  nieskończoność.....
                  Ale niech tam ,jeśli przez to mu lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka