Dodaj do ulubionych

Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czytałem.

21.10.05, 20:57
www.ziemialubuska.pl/8,26,,.html
"...w 1249 Ziemia Lubuska mocą decyzji książąt śląskich przeszła pod panowanie
Brandenburgii"

W morde, to juz wiem dlaczego mowienie prawdy o slaskiej Zielonej Gorze
spotyka sie z tak histeryczna reakcja - eh, ci wredni "ksiazeta slascy" :-)))
Wogole fajna ta "Ziemia Lubuska" - nawet Otton III z Boleslawem sie tu
spotkali (a ja bym przysiagl, ze w Ilawie/Szprotawie na Slasku), oczywiscie
ZG, wedlug "Lubuszan" to tez "Ziemia Lubuska", wiec idac tym tokiem
rozumowania w 1249 takze "ksiazeta slkascy" (w postaci Boleslawa Rogatki)
sprzedali ZG :-)))
Brawa dla pana Mirosława Szatarskiego, niewatpliwie absolwenta Wieczorowego
Uniwersytetu Marksizmu - Leninizmu o czym dobitnie swiadczy koncowe zdanie:
"Nowi osadnicy z centralnej Polski oraz repatrianci zza Buga , rozpoczęli nową
historię Ziemi Lubuskiej." - kurde, szkoda ze Bareja nie zyje moglby nakrecic
Misia II o "Ziemii Lubuskiej".
Obserwuj wątek
    • Gość: srulik Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt IP: *.ztpnet.pl 21.10.05, 21:19
      spie....na swoje forum królik,cankro czy jak tam sie podpisujesz
    • Gość: vts bełkoczesz miszczu, znowu bełkoczesz IP: *.ztpnet.pl 22.10.05, 09:57
      • Gość: vGiS Re: bełkoczesz miszczu, znowu bełkoczesz IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.10.05, 11:30
        Od razu poznać, że srulik i vts to prawdziwi (czytaj: z urojenia) "lubuszanie"
        zielonogórscy, bo ignoranci i chamy.
        • Gość: fredek Re: bełkoczesz miszczu, znowu bełkoczesz IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.10.05, 18:43
          croolick nie przejmuj się, ja wiem kto to napisał i ty też wiesz napewno.Jest
          taki jeden na tym forum któremu sie nie podobałes od samego początku.Pozdrawiam.
          • Gość: zg Re: bełkoczesz miszczu, znowu bełkoczesz IP: *.ztpnet.pl 22.10.05, 19:47
            Czym sie tak znowu wku..les????
            Moze dzisiejszym atr. Gazety Lubskiej "Moda na Lubuskie" ?????

Zal mi ciebie biedaczku:)

PZDR
        • Gość: vts Re: bełkoczesz miszczu, znowu bełkoczesz IP: *.ztpnet.pl 24.10.05, 17:02
          Gość portalu: vGiS napisał(a):

> Od razu poznać, że srulik i vts to prawdziwi (czytaj: z
          urojenia) "lubuszanie"
          > zielonogórscy, bo ignoranci i chamy.

no i czego nieproszony ryj otwierasz bucu
          • Gość: vGiS Re: bełkoczesz miszczu, znowu bełkoczesz IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.10.05, 17:22
            ... I CHAMY

teraz lepiej to widać
            • Gość: vts Re: bełkoczesz miszczu, znowu bełkoczesz IP: *.ztpnet.pl 24.10.05, 17:35
              przeczytaj siebie bucu elokwentny
              • Gość: Antykrólik Re: bełkoczesz miszczu, znowu bełkoczesz IP: *.ztpnet.pl 24.10.05, 19:46
                Nie cierpie historii,nie cierpie królików
                dość mam tego pseudohistorycznego bełkotu
                (czytaj:histerycznego).
                Mam w nosie moje i innych korzenie.
                I w d.pie mam to ,co napisze ten futrzak!
                • Gość: vts Re: bełkoczesz miszczu, znowu bełkoczesz IP: *.ztpnet.pl 24.10.05, 19:53
                  amen
                • croolick Re: bełkot "lubuszan" 24.10.05, 23:26
                  Gość portalu: Antykrólik napisał(a):

> Nie cierpie historii,nie cierpie królików
                  > dość mam tego pseudohistorycznego bełkotu

Powiedz mi jak to mozlwie, ze sam mowisz, iz nie masz pojecia o historii a
                  stwierdzasz, ze moje argumenty sa "pseudohistoryczne". Na jakiej podstawie
                  mozesz to stwiedzic?

> (czytaj:histerycznego).

Histrycznie to jak widac na histryczna prawde reaguja "lubuszanie" i jeszcze sie
                  swoja ignorancja szczyca...

> Mam w nosie moje i innych korzenie.

brawo, zawsze uwazalem, ze taka postawa jest podstawa "mentalnosci lubuskiej"

> I w d.pie mam to ,co napisze ten futrzak!

no, ba przciez z pustego i Salomon nie naleje ;-)
                  • Gość: niedoscigniona Re: bełkot "lubuszan" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 09:17
                    primo - co to takiego "mentalność lubuska"?
                    secundo - ludzie, forum gazety a wyglada jak forum szczeniackiego bloga, zbyt
                    wiele wycieczek osobistych i wciąż te same osoby , które bądż sobie kadzą bądż
                    napadają na się; shame!!!
                    • croolick Re: bełkot "lubuszan" 02.11.05, 16:45
                      Gość portalu: niedoscigniona napisał(a):

> primo - co to takiego "mentalność lubuska"?

Dla mnie mentalnosc lubuska to:

1. szowinizm
                      2. pogarda dla historii i tradycji
                      3. megalomania

o dziwo dotyczy to czesci mieszkancow ZG, bo poza ZG niewielu ludzi czuje sie
                      "lubuszanami"

> secundo - ludzie, forum gazety a wyglada jak forum szczeniackiego bloga, zbyt
                      > wiele wycieczek osobistych i wciąż te same osoby , które bądż sobie kadzą bądż
                      > napadają na się; shame!!!

true, true, true
    • Gość: Mirosław Szatarski Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.10.05, 12:09
      Zostalem wywolany do tablicy z dyżuru na korytarzu, więc wyjaśniam co następuje.
      Strona dotycząca ziemi lubuskiej, obejmuje potocznie nazywane tereny obecnego
      województwa lubuskiego i tekst o historii dotyczy bardzo ogólnego przebiegu
      wydarzeń na tych terenach. Jest w trakcie przygotowywania strona, która
      szczegółowo przedstawi historię terenów nad Odrą,Wartą, Nysą i Bobrem. Ziemie
      które obecnie tworzą nasze województwo wchodziły w skład różnych regionów
      polityczno-gospodarczych jak np. Śląska, Dolnych Łużyc, Nowej Marchii,
      Brandenburgii czy Wielkoposki. Gdyby jakiś cancro czytał dokładnie to
      dostrzegłby w którym miejscu następuje koniec mowy o rzeczywistej ziemi
      lubuskiej, a dalszy tekst już o ziemi potocznie przez nas nazywaną lubuską.
      Oczywiste, że Szprotawa należała do Śląska i z tekstu i znajomości geografii
      mozna to dostrzec. Nikt nie tworzy z urojenia nowego społeczeństwo "lubuskiego",
      bo ciągle będziemy i jesteśmy zielonogórzanami, gorzowianami itd. Najważniejsze,
      że chcemy poznać historię naszej "małej ojczyzny" do której współpracy
      zapraszam. Chciałbym odpowiedzieć też niejakiemu croolikowi, że ślaska Zielona
      Góra była zwiazana z Piastami głogowskimi, a jeden z nich Henryk VIII (jego
      siostra Jadwiga została w 1365 roku żoną Kazimierza Wielkiego i królową Polski)
      chciał nawet przenieść stolicę księstwa do Zielonej Góry w której przez długie
      lata mieszkał. W 1897 burmistrz Zielonej Góry w 500lecie śmierci księcia, nazwał
      urzędowo wzgórza pod miastem "Piastenhoehe", i nie zauważyłem jakiś
      histerycznych reakcji jeśli chodzi o historię terenów gdzie obecnie żyjemy.
      Myślę, że możemy sie spierać o interpretację faktów historycznych, ale jeżeli
      ktoś chce publicznie z kogoś ironizować i obrażać to powinien mieć odwagę robić
      to pod własnym imieniem i nazwiskiem, której to odwagi życzę na przyszłość.
      • Gość: falubaz75 Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 12:54
        BRAWO!!!!ŻADEN GRYZOŃ NIE ZDUSI POCZUCIA DUMY W ZIELONOGÓRZANACH!!!!
      • Gość: falubaz75 Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 12:59
        Książe, o którym Pan pisze tytulowal się księciem zielonogórskim, o czym nie
        każdy gryzoń musi wiedzieć:), ale on teraz zmienia futro na zimowe, dlatego ma
        urojenia.
        Pzdr dla normalnych mieszkańców PIĘKNYCH ŻAR I ŻAGANIA!!!
        • Gość: Antykretyn Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 13:12
          Gość portalu: falubaz75 napisał(a):

> Książe, o którym Pan pisze tytulowal się księciem zielonogórskim, o czym nie
          > każdy gryzoń musi wiedzieć:), ale on teraz zmienia futro na zimowe, dlatego
          > ma urojenia.

No i gdzie ten wasz zamek, kiedy go wreszcie znajdziecie?! Bo jak na razie to
          wyglada, ze zielonogorzanie maja urojenia nt. znaczenia swego prowincjonalnego
          do 1950 roku miasta
          • Gość: vts Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt IP: *.ztpnet.pl 25.10.05, 13:53
            jeszcze jeden bełkotliwy pajac
            • Gość: Antykretyn Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 15:37
              A coś mnie minęło i znaleziono w końcu upragniony zamek w Zielonej Górze, bo
              przsiągłbym, że jedynym zamkiem jest ta obrazkowa rekonstrukcja w Muzeum Ziemi
              Lubuskiej (tak, tak "Ziemi Lubuskiej" w śląskiej Zielonej Górze), która wygląda
              jak drewniny szałas Wiedźmina (pewnie, że drewniany, przynajmniej można
              opowiadać, żę sie spalił a resztki zgniły).
              • Gość: vts Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt IP: *.ztpnet.pl 25.10.05, 16:59
                croolick ale ty pie..sz
                • croolick Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt 25.10.05, 22:31
                  Gość portalu: vts napisał(a):

> croolick ale ty pie..sz

...przypomnial mi sie stary dowcip "...bo mnie sie wsysztko z dupa kojarzy". Pod
                  tekstem Antykretyna podpisuje sie obiema rekoma, widac ze rozsadni ludzie
                  czuwaja, gdy ja bylem w Zielonej Gorze :-)
      • Gość: Antykretyn Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 13:10
        Gość portalu: Mirosław Szatarski napisał(a):

> Strona dotycząca ziemi lubuskiej, obejmuje potocznie nazywane tereny obecnego
        > województwa lubuskiego i tekst o historii dotyczy bardzo ogólnego przebiegu
        > wydarzeń na tych terenach.

Takim skrotem falszujesz pan bezczelnie historie!

> Ziemie które obecnie tworzą nasze województwo wchodziły w skład różnych
        > regionów polityczno-gospodarczych jak np. Śląska, Dolnych Łużyc, Nowej
        > Marchii, Brandenburgii czy Wielkoposki.

Dziwne, ze ukryles pan to w swoim teksciku.

> Gdyby jakiś cancro czytał dokładnie to
        > dostrzegłby w którym miejscu następuje koniec mowy o rzeczywistej ziemi
        > lubuskiej, a dalszy tekst już o ziemi potocznie przez nas nazywaną lubuską.

pierdu, pierdu - kalmstwo ma krotkie nogi, zwlaszcza "klamstwo lubuskie", nie
        wykrecaj pan kota ogonen.

> Oczywiste, że Szprotawa należała do Śląska i z tekstu i znajomości geografii
        > mozna to dostrzec.

Z tekstu wynika, ze lezala na pierdzielonej "ziemi lubuskiej"

> Nikt nie tworzy z urojenia nowego społeczeństwo "lubuskiego"

Lubuszan i ziemie lubuska tworza obecnie zielonogorzanie

> bo ciągle będziemy i jesteśmy zielonogórzanami, gorzowianami itd.

zielonogorzanie powinni czuc sie Dolnoslazakami a Gorzowianie z racji
        geograficznej bliskosci moga czuc sie Wielkopolanami albo Lubuszanami.

> Najważniejsze, że chcemy poznać historię naszej "małej ojczyzny" do której
        > współpracy zapraszam.

Nikt powazny nie bedzie pisal o "ziemi lubuskiej", bo czegos takiego juz dawno
        nie ma a panski tekst jest przyklaDEM "KLAMSTWA LUBUSKIEGO"

> Chciałbym odpowiedzieć też niejakiemu croolikowi, że ślaska Zielona
        > Góra była zwiazana z Piastami głogowskimi, a jeden z nich Henryk VIII (jego
        > siostra Jadwiga została w 1365 roku żoną Kazimierza Wielkiego i królową
        > Polski) chciał nawet przenieść stolicę księstwa do Zielonej Góry w której
        > przez długie lata mieszkał.

Jednak nie przeniosl, a krolowa Jadwiga byla corka HENRYKA V ZELAZNEGO -
        KSIECIA ZAGANSKIEGO.

> W 1897 burmistrz Zielonej Góry w 500lecie śmierci księcia, nazwał
        > urzędowo wzgórza pod miastem "Piastenhoehe", i nie zauważyłem jakiś
        > histerycznych reakcji jeśli chodzi o historię terenów gdzie obecnie żyjemy.

To czytaj pan uwaznie to forum.

> Myślę, że możemy sie spierać o interpretację faktów historycznych, ale jeżeli
        > ktoś chce publicznie z kogoś ironizować i obrażać to powinien mieć odwagę
        > robić to pod własnym imieniem i nazwiskiem, której to odwagi życzę na
        > przyszłość

Dla mnie ktos, kto popisal sie nazwiskiem pod historia "Ziemi lubuskiej" na
        stronie internetowej skompromitowal sie i lepiej, gdyby podpisal sie
        pseudonimem a tak nazwisko Szatarski kojarzyc bedzie mi sie z "klamstwem
        lubuskim"
        • u1961 Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt 26.10.05, 12:25
          Jadwiga ,była córką Henryka V Żelaznego, a zarazem siostrą wspomnianego
          Henryka VIII, który był także synem Henryka V.To tyle, resztę czyli osobiste
          wycieczki przemilczę. Myśle, że nastąpila pewna naditerpretacja
          określenia "ziemia lubuska" i histeria regionalna. Sam jestem z Dolnego Śląska
          i nigdy i nigdzie nie okresliłem nikogo "lubuszaninem" pozostawiajac to jego
          osobistemu wyborowi kim się poczuwa.Mirosław Szatarski.(login wyszedł jaki
          wyszedł)
      • Gość: Wanda Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 25.10.05, 16:50
        dziękuję za wyczerpujące informacje, pozdrawiam, wdzięczna "Lubuszanka"
        • croolick Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt 25.10.05, 22:34
          Gość portalu: Wanda napisał(a):

> dziękuję za wyczerpujące informacje, pozdrawiam, wdzięczna "Lubuszanka"

nie ma to jak spreparowane informacje ku pokrzepieniu serc :-))) No i co, jak
          pisal antykretyn, znalezliscie juz ten zamek do ktorego zamierzal przeniesc sie
          "ksiaze zielonogorski" z Glogowa? :-P
          • fars Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt 25.10.05, 22:36
            kopiemy
            • croolick Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt 25.10.05, 22:41
              fars napisała:

> kopiemy

To jest, meine Liebe, pomysl! Kopiec Kosciuszki usypali krakowiacy i inni
              rodacy, moze zatem spolem zielonogorzanie wykopia zamek? Kazdy powiedzmy
              zobowiaze sie do wykopania 1 m3 ziemi, moze w koncu znajdziecie a jak nie to z
              tej ziemi bedziecie mogli usypac Lebushoehe (Wzgorze Lubuskie - nazwa od
              Lubusza/Lebus w Niemczech)! zeby zaden krolik wam nie mogl teraz powiedziec, ze
              ta Wasza "lubuskosc" mozna o kant tyka potluc ;-)))
              • fars Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt 25.10.05, 22:45
                dzięki za dobre słowo przed snem, może przyśni mi się, że coś wykopałem
      • cancro Re: Chylę czóła... 26.10.05, 15:35
        ...za to, że był Pan na tyle odważny, aby pod własnym nazwiskiem podjąć obronę
        własnych przekonań. Ja także nie należę do tchórzliwych, ale z różnych względów
        na forum ZG wolę pisać pod pseudonimem.

> Gość portalu: Mirosław Szatarski napisał(a):

> Strona dotycząca ziemi lubuskiej, obejmuje potocznie nazywane tereny obecnego
        > województwa lubuskiego i tekst o historii dotyczy bardzo ogólnego przebiegu
        > wydarzeń na tych terenach.

Nie wiem, czy jest Pan twórcą tego portalu, czy też wystąpił tam jednorazowo.
        Dlatego nie wiem na ile "ponosi Pan winę" za jego kształt?
        Nie wiem, co pan rozumie pod "potocznym rozumieniem ziemii lubuskiej" Daje Pan
        do zrozumienia, że chce pisać o obszarze administracyjnym województwa
        lubuskiego. Skoro tak, to co robi na zakładce o powiecie żagańskim taki oto zapis:

"fenomen przyrodniczy jakim dąb szypułkowy „Chrobry”, który liczy sobie około
        730 lat, ma 992 cm w obwodzie a wysokość wynosi 22m jest on trzecim dębem w
        Środkowej Europie pod względem wymiarów."

Dąb Chrobry rośnie koło wsi Piotrowice (jadąc z lubuskiego - za wsią), w gminie
        Przemków, która administracyjne związki z Zieloną Górą utraciła w 1975 r. Także
        Gazeta Lubuska o tym drzewie pisze często jako o "lubuszaninie". Paranoja!
        Zmilczę już nawet to, że w portalu znalazlao się miejsce dla nadleśnictwa Wolsztyn.
        Według mnie sprawa wygląda tak: Jeśli nie można się doszukać wspólnej historii,
        to podpieramy się podzialłem administracyjnym. Nie wążne czy aktualnie jakaś
        gmina, czy powiat wchodzą w skład lubuskiego. Ważne, że kiedyś wchodziły. Tak
        więc według tego zabiegu na ziemii lubuskiej leżą także Głogów, Myślibórz,
        Barlinek, Wolsztyn itd. Niedawno "Lubuskiej" przeczytałem o "lubuskich
        żołnierzach ze Świetoszowa", jeszcze zanim 11DPanc nazwano "lubuska". Czy wobec
        tego byłby Pan uprzejmy określić, co w "potocznym rozumieniu" oznacza termin
        "Ziemia Lubuska"?

> Jest w trakcie przygotowywania strona, która
        > szczegółowo przedstawi historię terenów nad Odrą,Wartą, Nysą i Bobrem. Ziemie
        > które obecnie tworzą nasze województwo wchodziły w skład różnych regionów
        > polityczno-gospodarczych jak np. Śląska, Dolnych Łużyc, Nowej Marchii,
        > Brandenburgii czy Wielkoposki.

Czy coś się w tej mierze zmieniło? Czy Strasbourg zmieniający przynależność
        państwową, należąc raz do Niemiec, raz do Francji, przestał leżeć w Alzacji? Czy
        Berlin będący stolicą NRD przestał być miastem brandenburskim, a dopiero stał
        się nim na powrót w RFN? Czy Częstochowa znalazłszy się w woj. śląskim,
        przestała byc miastem małopolskim? Błąd w "lubuskim rozumowaniu" polega moim
        zdaniem na utożsamianiu historycznie ukształtowanych regionów ze sztucznie
        dokonanymi podziałami administracyjnymi.

> Gdyby jakiś cancro czytał dokładnie to
        > dostrzegłby w którym miejscu następuje koniec mowy o rzeczywistej ziemi
        > lubuskiej, a dalszy tekst już o ziemi potocznie przez nas nazywaną lubuską.

Drogi Panie! To, ze ma Pan odwagę podpisać się własnym nazwiskiem, nie czyni
        jeszcze z Pana geniusza. Oczywiste niedorzeczności w pańskim tekście dostrzegłem
        nie tylko ja. Ale jeśli panu mało, to proszę bardzo:
        "Ok. 967 r. po zwycięstwie władcy Polan ( Polski ) Mieszka nad pomorskim
        plemieniem Wolinian, Ziemia Lubuska znalazła również się w granicach nowego
        państwa - Polski. W ten sposób Ziemia Lubuska przyczyniła się do nawiązania
        pierwszych stosunków politycznych między Polską i Niemcami. To właśnie niedaleko
        Szprotawy w 1000 r. spotkał się Bolesław Chrobry z cesarzem Ottonem III przed
        Zjazdem Gnieźnieńskim. Późniejsze konflikty polityczne spowodowały wieloletnią
        wojnę Chrobrego z Henrykiem II - cesarzem niemieckim gdzie Ziemia Lubuska
        dwukrotnie stawała się terenem walk."

Może pan wskazać, w którym to miejscu "następuje koniec mowy o rzeczywistej
        ziemi lubuskiej, a dalszy tekst już o ziemi potocznie przez nas nazywaną
        lubuską", bo jakoś nie mogę dostrzec, choć to mój ulubiony fragment? Poza tym
        cały tekst aż nadto ogólnie opisuję historię tych ziem, skrzętnie uciekajac od
        dat, nazwisk i przyporządkowania im faktów. Nasuwa się więc pytanie: czemu ma
        słuzyć?

> Oczywiste, że Szprotawa należała do Śląska
        To chyba jedyna kwestia, w jakiej zgadzamy się bez zastrzeżeń.

> i z tekstu i znajomości geografii mozna to dostrzec.
        Uparty z Pana człowiek. Odsyłam jeszcze raz do analizy wklejonego fragmentu
        pańskiego tekstu.

> Najważniejsze
        > że chcemy poznać historię naszej "małej ojczyzny" do której współpracy
        > zapraszam.
        Czy zaprasza Pan do współpracy nad poznawaniem historii tej ziemii? No cóż,
        robię to bez pańskiego zaproszenia. Niestety, większość pańskich ziomkow,
        których nazywam "lubuszanami z urojenia" uważa, że jest to nuuuuudnne (cytat z
        marekkl), a inni reagują wyzwiskami i inwektywami. Zresztą sam pan zobaczy po
        ukazaniu się mojego posta.

> Chciałbym odpowiedzieć też niejakiemu croolikowi, że ślaska Zielona
        > Góra była zwiazana z Piastami głogowskimi, a jeden z nich Henryk VIII (jego
        > siostra Jadwiga została w 1365 roku żoną Kazimierza Wielkiego i królową Polski)
        Proszę pana! W XIV w. Zielona Góra leżała w księstwie żagańskim i to od początku
        jego powstania, aż do likwidacj Furstentum Sagan po II wojnie światowej.
        Załączona mapka pochodzi z pracy H. Szczegóły, "Żagań w historii Ślaska", Żagań
        1997, s.10. Czerwona kropka wskazuje miejsce, gdzie dziś leży Zielona Góra

img442.imageshack.us/img442/7540/fz9pq.jpg
        Polecam także lekturę, K. Popiołka, czy R. Żerelika. Niezła jest także ta stronka:
        www.akromer.republika.pl/poczet_slask01.html
        Poza tym zarówno wtedy, jak i dziś córki wydawali zamąż ich ojcowie, a nie
        bracia, no chyba, ze wcześniej ojcowie umarli. Jadwiga jednak została wydana
        zamąż za życia swego ojca Henryka V Żelaznego, księcia żagańskiego i przeszła do
        historii jako Jadwiga Żagańska, a nie zielonogórska, czy nie daj Boże "lubuska".
        Mariaż był przypieczętowaniem ugody, jaką książę żagański zawarł z królem
        Polski, w sprawie sporu o przygraniczną Wschowę. W efekcie Wschowa została
        wcielona w skład Korony Polskiej, a ślub królewskiej pary odbył się w mieście
        będącym przedmiotem sporu. Wie o tym niemal każde dziecko w Zaganiu. Nie
        rozumiem dlaczego przywołuje pan ten fakt w dyskusji?

> chciał nawet przenieść stolicę księstwa do Zielonej Góry w której przez długie
        > lata mieszkał.

Rewelacja historyczna! Czy ma pan jakieś dowody na poparcie tej śmiałej tezy?

> W 1897 burmistrz Zielonej Góry w 500lecie śmierci księcia, nazwał
        > urzędowo wzgórza pod miastem "Piastenhoehe", i nie zauważyłem jakiś
        > histerycznych reakcji jeśli chodzi o historię terenów gdzie obecnie żyjemy.

No widzi Pan! A współcześni zielonogórzanie, w tym pan, tak zdecydowanie
        odcinają się od poczucia śląskości tych ziem. Czy potrafi pan to jakoś uzasadnić?

> Myślę, że możemy sie spierać o interpretację faktów historycznych, ale jeżeli
        > ktoś chce publicznie z kogoś ironizować i obrażać to powinien mieć odwagę robić
        > to pod własnym imieniem i nazwiskiem, której to odwagi życzę na przyszłość.

Drogi Panie! Odwracając pański postulat odpowiem, że jeśli ktoś chce pisać na
        użytek publiczny, powinien najpierw zastanowić sie nad tym co zamierza napisać i
        liczyc sie z tym, że jego zdanie będzie poddawane krytyce. O ile wiem
        ironizowanie mieści sie w granicach dobrych obyczajów, także na gruncie dyskusji
        historycznych. Jednak nie przypominam sobie, abym panu w czymkolwiek uchybił, co
        zwalnia mnie ze składania przeprosin. To że nie boi się Pan podpisać się pod
        swymi myślami, daje Panu nade mną przewagę jedynie w dziedzinie odwagi. Z
        przyjemnością tedy, na tym polu (odwagi) pierwszeństwa panu ustępuję. Gdzie
        indziej - nie.
        Z w
        • croolick Re: Chylę czoła przed cancro! 26.10.05, 22:38
          Cancro, jestes bezlitosny dla "lubuszan". Po raz kolejny wypunktowales
          "lubuszan" slaniajacych sie na krotkich nogach (bo klamstwo ma je krotkie)
          niczym Andrew Golota.
          K.O. panie Szatarski! :-)))

p.s.
          nikt tu poza "lubuszanami" nie sieje nienawisci, upominamy sie tylko o prawde!
        • u1961 Re: Chylę czóła... 28.10.05, 08:34
          Z szacunkiem odnoszę się do Pana (Pani) wiedzy i obrony śląskości Żagania,
          Zielonej Góry, Szprotawy. Nigdy nie negowałem, aby wspomniane miasta miały inną
          przynależność bo byłoby to fałszowanie historii. Wydaje mi się, że przyjęliście
          już od początku błędną tezę, że każdy zielonogórzanin to „lubuszanin”, który
          chce narzucić nową nazwę dla wszystkich ziem historycznych wchodzących w skład
          obecnego województwa. Jestem zielonogórzaninem napływowym z pięknego miasta
          Wrocławia, który przemieścił się z jednego śląskiego miasta do drugiego.
          Poszukując wspólnego mianownika do prezentacji na zewnątrz historii ziemi
          Śląska, Dolnych Łużyc, Nowej Marchii czy Wielkopolski wchodzących w skład
          województwa lubuskiego ( dodaję obecnego) przyjąłem nazwę pochodzącą od
          pleminia Lubuszan., mogłem nazwać ziemie te także np Ziemia Dziadoszan lub
          Ziemia Bobrzan. W każdym wypadku byłoby to także dyskusyjne. Gdybym
          przypuszczał, że wywoła to takie kontrowersje, to zastanowiłbym się nad użyciem
          określeniem np. region lubuski. Termin województwo lubuskie z
          oczywistych ,prawnych wskazań nie mógł być zastosowany gdyż Portal (ma na celu
          promowanie miejscowości, walorów turystycznych naszego województwa), został
          utworzony nie przez instytucję państwowa, ani samorządową lecz przez grupę osób
          prywatnych. Strona, która jest przygotowywana o historii wspomnianych ziem
          będzie zawierała i daty, osoby i wydarzenia . Wszystko w przebiegu przyczynowo-
          skutkowym. Oczywiście dzieje Księstwa Żagańsko-Głogowskiego oraz Książąt (które
          zna każde dziecko w Żaganiu), też zostaną przedstawione, aby mogli je poznać
          także inni mieszkańcy naszego regionu i nie tylko. Trochę cierpliwości Jestem
          autorem notatki historycznej, nie portalu i za notatkę ponoszę
          odpowiedzialność .Moim błędem było nie zaznaczenie jednoznacznie, że Szprotawa
          leżała na terenach Śląska, a nie Ziemi Lubuskiej właściwej. Czytając tekst,
          cytuję: „ opanowanie przez margrabiów brandenburskich Ziemi Lubuskiej ( na
          wschodnim brzegu Odry przyp.) spowodowało przesunięcia terytorialne na granicy
          wschodniej i północno-wschodniej. W l. 1250-1300 rozszerzeniu uległa Nowa
          Marchia ciągnącą się na północnym brzegiem Warty i Noteci o Ziemie Torzyńską.
          Ziemia Lubuska właściwa na zachodnim brzegu Odry została wcielona do Marchii
          Środkowej” jednoznacznie wskazuje koniec właściwej Ziemi Lubuskiej. Następne
          wzmianki o Babimoście chyba nie mówią już o Ziemi Lubuszan. Użyłem małej
          prowokacji odnośnie Henryka VIII Wróbla i jego siostry Jadwigi, a przede
          wszystkim córki Henryka V Żelaznego ( postać z charakterem, należy ją bliżej
          przedstawić), aby przekonać się co bardziej prowokuje określenie „lubuski”
          czy „zielonogórski” . Ja odpowiedź znam. Nowy kształt administracyjny nie może
          zmienić krain historycznych(zgadzam się z Panem) ale zmiany te musza
          spowodować znalezienie „złotego środka” na nazwę choćby symboliczną dla
          mozaiki naszego regionu, województwa w obecnej kształcie. Z mojej strony
          dyskusja dobiegła końca, opuszczam forum i udają się niekoniecznie
          na „korytarz.. Wieczorowego Uniwersytetu M-L”. Z W
          • cancro Re: Chylę czoła... 28.10.05, 10:48
            Szanowny Panie!
            Zaskarbił pan sobie mója sympatię za to, że godnie wycofuje się z dyskusji i nie
            upiera przy błędach. Mam nadzieję, że doświadczenia wyniesione z dyskusji na
            forum dadzą w przyszłości owoce. Proszę także pamietać, że o wiele korzystniej
            być na sali wykładowej niż na korytarzu :-)
            Pozdrawiam!
    • Gość: Antykretyn Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 12:53
      Wiem, że Henryk VIII był synem Henryka V - chodziło mi o manipulację, napisał
      pan, że siostra niby "księcia zielonogórskigo" była królową Polski -
      podkręcając dumę zielonogórzan a przecież to żaganianie powninny być dumni, że
      Kazimierz Wielki wchodził w układy z księstwm żagańskim a nie z jakmś
      nieistniejącym "księstwem zielonogórskim".
      • u1961 Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt 26.10.05, 13:45
        Coś mi sie wydaje, że ktoś nie lubi zielonogórzan.Nie padło
        okreslenie "ksiestwa zielonogórskiego" bo takiego nie było, Zielona Góra
        wchodziła w skład ksiestwa głogowskiego.Informacja,o Henryku VIII, byla jedynym
        z dowodów,że Zielona Gora była miastem śląskim.Złożonośc dziejów na tym terenie
        wręcz zacheca do poznawania i opisu historii tych ziem i nie chodzi tu o
        dzieje "ziemi lubuskiej".A propos zamku, to o ile pamietam Wiedzmin nie spał w
        zamkach zbudowanych z drewna ;-)
      • u1961 Re: Najbardziej kretyński tekst jaki w życiu czyt 26.10.05, 14:15
        Zapomniałem dodać,bardzo dobrze, że mieszkańcy Żagania maja historię z której
        mogą być dumni,tak jak kazde miasto będące obecnie w województwie
        administracyjnie nazwane lubuskim , które powinnismy poznawać wzajemnie, a nie
        dażyć do niepotrzebnych antagonizmów.
        • Gość: falubaz75 Re: Prowincjusze piszcie pierdy na swoim forum!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 08:57
          GRYZONIE I INNE MĘTY PISZCIE O SWOICH FRUSTRACJACH NA SWOIM FORUM, ŻARSKIM CZY
          ŻAGAŃSKIM.NIE ODBIERZECIE ZIELONOGÓRZANOM DUMY PAJACE!!! I CO Z TEGO, ŻE ŻAGAŃ
          MIAL WSPANIALĄ PRZESZLOŚC(ZA CO BARDZO TO MIASTO SZANUJE).TERAZ ZE SWYM
          POTENCJALEM MOŻE BYĆ TYLKO JEDNĄ Z WIELU DZIELNIC ZIELONEJ GÓRY. WASZE
          SZOWINISTYCZNE TEKSTY WYWOLUJĄ TYLKO ANTYPATIĘ DO MIAST, KTÓREJ NIGDY NIE
          MIALEM.IDĄC WASZYM TOKIEM ROZUMOWANIA GNIEZNO POWINNO OPANOWAĆ FORA WARSZAWSKIE
          I KRAKOWSKIE I WYZYWAĆ MIESZKAŃCÓW TYCH MIAST: BO TO MY BYLIŚMY PIERWSZĄ
          STOLICĄ POLSKI.JA TAK LUBIE I SZANUJE WASZE MIASTA, ŻE TAKIE BARANY JAK WY NIE
          ZMIENIĄ MOJEGO ZDANIA NA ICH TEMAT.
          POZDROWIENIA Z PIĘKNEJ UNIWERSYTECKIEJ ZIELONEJ GÓRY, SAMORZĄDOWEJ,KULTURALNEJ
          I GOSPODARCZEJ STOLICY WOJEWÓDZTWA LUBUSKIEGO(ZIELONOGÓRSKIEGO) :)
          • cancro Re: Prowincjusze piszcie pierdy na swoim forum!! 28.10.05, 09:55
            Na frustracje wywołane przez prowincjuszy mam dla niektórych mieszkańców
            "lubuskiej stolycy" radę. Otóż przesuwając kursorem myszy wzdłuż listu wątków,
            nie należy klikać na posty sygnowane przeze mnie, crooolicka, czy innych
            forumowiczów. Pomysłodawca forum przewidział także opcję zaznaczenia
            forumowiczów jako wrogów. Otwórz zatem zakładkę "moje forum" i zrób co należy.
            Pozdrawiam!
            • Gość: falubaz75 Re: Prowincjusze piszcie pierdy na swoim forum!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 10:34
              cancro,daj spokój to co oferujesz to nie potrzebne antagonizmy,jeśli myślisz,
              że ja czy większość zielonogórzan jako mieszkańcy ,,stolycy'' jak piszesz
              odczuwam wyższość nad mieszkańcami ŻAR czy ŻAGANIA to się mylisz.TE NERWOWE
              TEKSTY SĄ REAKCJĄ NA WASZE BZDETY CO WYPISUJECIE. Widzisz ja czytam wasze forum
              i nie pisze np co was tak tam malo, nie krytykuje Waszych naprawdą wspanialych
              miast.I nie piszcie Was proszę o cudownym woj dolnośląskim, bo miasta, które
              stracily status woj. jak np. Legnica to bez urazy dno do Zielonki: 20,5%
              bezrobocia(u nas niecale 13%),średnia placa ledwo 2000brutto, u nas sporo
              powyżej 2500 brutto o Uniwerku nawet nie wspomnę.Odsylam do niedawnego rankingu
              miast w Men's Health, gdzie żadne z dolnośląskich ,,cudownych miast'' nawet nie
              zbliża się do Zielonej Góry podobnie jak gorzówek .Czy chcesz czy nie Zielona
              BIJE SIĘ Z MIASTAMI O 2-3 krotnie większej liczbie ludności(Bydgoszcz,Rzeszów,
              Toruń itp.) co świadczy o silnym rozwoju miasta i jego dobrej kondycji.
              cancro inni czytajcie proszę rankigi miast(np ostatnio nasz Szpital Wojewódzki
              awansowal o 10 pozycji w górę-RANKIG RZECZPOSPOLITEJ), A ZOBACZYCIE JAK WYSOKO
              INNI CENIĄ NASZE MIASTO!
              POZDRAWIAM MIESZKAŃCÓW ŻAR, ŻAGANIA I OKOLIC. JESTEM DUMNY, ŻE W POBLIŻU
              ZIELONEJ GÓRY ISTNIEJĄ TAK PIĘKNE MIASTA, W KTÓRYCH Z PRZYJEMNOŚCIĄ PRZEBYWAM
              PRZY KAŻDEJ MOŻLIWEJ OKAZJI.TEGO SZACUNKU ŻYCZĘ WAM TAKŻE DO NASZEGO MIASTA.
              • Gość: Antykretyn Re: Prowincjusze z ZG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 11:10
                > cancro,daj spokój to co oferujesz to nie potrzebne antagonizmy,jeśli myślisz,
                > że ja czy większość zielonogórzan jako mieszkańcy ,,stolycy'' jak piszesz
                > odczuwam wyższość nad mieszkańcami ŻAR czy ŻAGANIA to się mylisz.

Nie pier....ol wstarczy spojrzeć na tytul wątku. Najgorsze jak wiesniaki z
                Zielonej Góry (przypominam, że to miasto liczy 100 tys. mieszkańców!) traktują
                innych jak prowincjuszy, bo wiedzą, że dla reszty kraju ich "lubuska stolyca"
                jest tylko większą wiochą...
                • Gość: falubaz75 Re: Prowincjusze z ZG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 11:32
                  Sam pier..sz buraku cukrowy!nie jesteś antykretyn tylko kretynem do
                  kwadratu.Widzę u ciebie siano w butach więc kończe z tobą dyskusyje
                  • Gość: Antykretyn Re: Prowincjusze z ZG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 12:32

> Sam pier..sz buraku cukrowy!nie jesteś antykretyn tylko kretynem do
                    > kwadratu.Widzę u ciebie siano w butach więc kończe z tobą dyskusyje

Ja nawet z tobą nawet żadnej dyskusji nie zaczełem, bo z kibicami
                    prowincjonalnego klubu żużlowego trudno sensownie rozmawić, Specjalisto od
                    słomy w butach.
              • cancro Re: Prowincjusze piszcie pierdy na swoim forum!! 28.10.05, 11:11

> cancro,daj spokój to co oferujesz to nie potrzebne antagonizmy,
                Chodzi mi o nic innego, jak o prawdę. Wskaż miejsca, gdzie rozbudzam jakieś
                antagonizmy.

> jeśli myślisz,
                > że ja czy większość zielonogórzan jako mieszkańcy ,,stolycy'' jak piszesz
                > odczuwam wyższość nad mieszkańcami ŻAR czy ŻAGANIA to się mylisz.

Niestety doświadczyłem tego nie raz. Zarówno na forum, jak i w realu.

> TE NERWOWE TEKSTY SĄ REAKCJĄ NA WASZE BZDETY CO WYPISUJECIE.

Znalazłeś szczególny sposób na pojednanie....
                Bzdety mówisz... czym wobec tego sa wzajemne wyzwiskazielonogórzan i gorzowian
                na forum obu "stolic"? czy nie jest bzdetem pisanina o jakimś "lubuskim
                trójmieście", czy "lubuskim lotnisku"? a ktorym wlaze podobno potężnej i prężnej
                ZG nie są w stanie zamontować odpowiedniego płotu!? A czytałeś (widziałeś w GW
                "Lubuski poczet władców"? Więc nie mów proszę, że piszę o bzdetach, bowiem jeśli
                zabraknie takich upartych drani jak ja, to za parę lat w "Lubuskiej" lub w
                lokalnym wydaniu GW ukaże się tekst, że tak naprawdę w 1410 roku Jagiełło
                pokonał Krzyżaków pod Zieloną Górą, albo innym Lubuszem.

> Widzisz ja czytam wasze forum

Cieszę się i zapraszam do dyskusji.

> i nie pisze np co was tak tam malo,

Na forum wolno pisać wszystko, co mieści się w granicach tzw. netykiety.
                Przyznasz jednak, że podobny wpis świadczyłby o tym, że forumowicz nic więcej
                nie ma do powiedzenia.

>nie krytykuje Waszych naprawdą wspanialych miast.
                Czy ktoś krytykuje ZG? może wkleisz jakiś cytat, bo nie moge sobie przypomnieć!
                Póki nie znajdziesz nic innego przeczytaj to:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=149&w=30424222&a=30586939

>I nie piszcie Was proszę o cudownym woj dolnośląskim, bo miasta, które
                > stracily status woj. jak np. Legnica to bez urazy dno do Zielonki: 20,5%
                > bezrobocia(u nas niecale 13%),średnia placa ledwo 2000brutto, u nas sporo
                > powyżej 2500 brutto o Uniwerku nawet nie wspomnę.
                A dlaczegoż nie ? Czy twoim zdanie mieszkańcy Żagania nie mają prawa decydoeać o
                tym w jakim województwie ma być ich miasto? czy to aby nie wola zielonogorzan
                zdecydowała o powstaniu lubuskiego? Podkreśklam jeszcze raz: jeśli ktokolwiek
                jest za istnieniem tego województwa, to nie można mu tego zabronić. Ja
                chciałbym, aby moje rodzinne miasto znalazło się tam, gdzie jego miejsce - w
                dolnośląskim.
                Porównanie ZG i Legnicy rzeczywiście jest nie na miejscu. Kto choć raz był w
                Legnicy, ten wie, że ZG nie wytrzymuje z nią porównania. I choć nie ma uniwerku
                ma za to kilka innych uczelni.

> Odsylam do niedawnego rankingu miast w Men's Health, gdzie żadne z
                dolnośląskich ,,cudownych miast'' nawet nie
                > zbliża się do Zielonej Góry podobnie jak gorzówek .Czy chcesz czy nie Zielona
                > BIJE SIĘ Z MIASTAMI O 2-3 krotnie większej liczbie ludności(Bydgoszcz,Rzeszów,
                > Toruń itp.) co świadczy o silnym rozwoju miasta i jego dobrej kondycji.
                > cancro inni czytajcie proszę rankigi miast(np ostatnio nasz Szpital Wojewódzki
                > awansowal o 10 pozycji w górę-RANKIG RZECZPOSPOLITEJ), A ZOBACZYCIE JAK WYSOKO
                > INNI CENIĄ NASZE MIASTO!
                > POZDRAWIAM MIESZKAŃCÓW ŻAR, ŻAGANIA I OKOLIC. JESTEM DUMNY, ŻE W POBLIŻU
                > ZIELONEJ GÓRY ISTNIEJĄ TAK PIĘKNE MIASTA, W KTÓRYCH Z PRZYJEMNOŚCIĄ PRZEBYWAM
                > PRZY KAŻDEJ MOŻLIWEJ OKAZJI.TEGO SZACUNKU ŻYCZĘ WAM TAKŻE DO NASZEGO MIASTA.

Wydawcy rozrywkowych pisemek w stylu Men's Health, pewnie zacierają ręce z
                radości, że jest jeszcze ktoś kto to czyta i w to wierzy. Gdyby wierzyć
                rankingom, to Polska jako "tygrys Europy" powinna być krajem powszechnego
                dobrobytu. Jak jest każdy widzi. Wszystko zależy od tego kto i po co ranking
                zamówił.
                Pozdrawiam!
              • Gość: Marcinkievicius Re: Prowincjusze piszcie pierdy na swoim forum!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 11:17
                Te, falubaz a wogle to metropolia ta wasza Zielonka, a jaki sport stoi u was na
                I - ligowym poziomie? Przeciez nawet ten wasz Falubaz spadl zasluzenie z
                ekstraklasy. Wiocha po porstu :P
                • Gość: Żaranin Żary przepraszają za croolicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 11:27
                  Na naszym formu od jakiegoś czasu większość osób przestała się wypowiadać. Po
                  co to robić skoro mamy takie mądrusia co sie na wszystkom zna. Nawet pisze
                  posty ze teraz nie jest atakowany. Idiota
                  Dlatego by sie posprzeczać zapodaje takie posty jak te wyżej.
                  Prosze nie myślcie o wszystkich mieszkańcach Żar przez pryzmat jedengo gościa.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: falubaz75 Re: Żary przepraszają za croolicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 11:34
                    SERDECZNE POZDROWIENIA DLA ŻAR-STOLICY LUŻYC
                    • Gość: Antykretyn Re: Żary przepraszają za croolicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 12:29

> SERDECZNE POZDROWIENIA DLA ŻAR-STOLICY LUŻYC

Chyba się pomylileś i chciałeś napisać:

SERDECZNE POZDROWIENIA DLA PROWINCJUSZY Z ŻAR-STOLICY LUŻYC
                      • croolick Re: Żary przepraszają za croolicka 28.10.05, 15:41
                        Zary nie sa "stolica Luzyc"!!! Zary moga byc uwazane jedynie za "stolice
                        polskich Luzyc", bo sa najwiekszym polskim miastem na Luzycach. Za stolice
                        Dolnych Luzyc (na tych leza Zary) uwaza sie powszechnie Chociebuz (Cottbus) a
                        stolica Gornych Luzyc jest bezsprzecznie Budziszyn (Bautzen) a drugim pod
                        wzgledem waznosci miastem gornoluzyckim jest Zytawa (Zittau).
                  • croolick Re: Żary mają w D "Żaranina" 28.10.05, 14:47
                    Gość portalu: Żaranin napisał(a):

> Na naszym formu od jakiegoś czasu większość osób przestała się wypowiadać.

I dlatego forum zarskie jest rankingu aktwnosci na pierwszym miejscu posrod
                    forow prywatnych ;-) Bredzisz.

> Po co to robić skoro mamy takie mądrusia co sie na wszystkom zna.

Posty tych, co ostatnio przestali pisywac nigdy nic merytorycznego nie wnosily,
                    ludzie skarzyli sie na forum, ze chodzi im tylko o "gonienie kroliczka".
                    Pojawiali sie usluzni w kazdym watku, gdy krytykowana byla eseldowska
                    wierchuszka. Nikt z was nigdy nie zaczal samodzielnego merytorycznego watku,
                    poza porowokacjami i wycieczkami osobistymi.
                    A co do tego, ze sie "na wszystkim znam" to ten epitet jest ulubionym frazesem
                    ludzi spod znaku "dyktatury ciemniakow". Jak juz kiedys powiedzialem, staram sie
                    miec wlasna OPINIE na wiele spraw, co wielu nie jest w stanie pojac, ze mozna
                    miec szerokie zainteresowania i potrafic przy tym dbac o WLASNE ZDANIE.

> Nawet pisze posty ze teraz nie jest atakowany.

no coz dziwne, ze kiedys funo/nufo, drogba666, chillaz, gigbon oraz peko
                    pojawili sie prawie jednoczesnie a taraz jak na komende znikneli...

> Idiota

O widze, ze znasz sie na psychiatrii ;-) Czy kazdy, kto zwalcza kłamstwa o
                    Ziemii Lubuskiej jest idiota?

> Dlatego by sie posprzeczać zapodaje takie posty jak te wyżej.

atem jednak, panie doktorze, kazdy, kto nie da sie nabrac na beszczelne oszustwo
                    lubuskie jest idiota?

> Prosze nie myślcie o wszystkich mieszkańcach Żar przez pryzmat jedengo gościa.

Swieta racja, dlatego ja rownie dobrze moge powiedziec, ze Zary maja w dupie
                    osobnika o ukradzionym nicku "Zaranin"

Pozdrav
                    • arwena Re: Żary mają w D "Żaranina" 28.10.05, 14:52
                      abstrahujac od calego watku, stwierdzenie 'rownie dobrze' w ponizszym zdaniu:
                      "> Prosze nie myślcie o wszystkich mieszkańcach Żar przez pryzmat jedengo
                      gościa.
                      Swieta racja, dlatego ja rownie dobrze moge powiedziec, ze Zary maja w dupie
                      osobnika o ukradzionym nicku "Zaranin".

jest _powaznym naduzyciem_

o ile stwierdzenie, ze miasto sklada sie z roznych osobnikow, niekoniecznie o
                      pogladach krolika, mozna uznac za obiektywne, o tyle uzurpowanie sobie prawa do
                      wyrazania sie w imieniu calego miasta, dodatkowo uzywajac slow 'w dupie'
                      swiadczy jednoznacznie o wypowiadajacym sie

pozdrawiam
                      • croolick Re: Żary mają w D "Żaranina" 28.10.05, 15:14
                        arwena napisała:

> jest _powaznym naduzyciem_
                        >
                        > o ile stwierdzenie, ze miasto sklada sie z roznych osobnikow, niekoniecznie o
                        > pogladach krolika, mozna uznac za obiektywne,

czy okreslenie "idiota" jest rownie obiektywne?!!! Od czego dzicino tu jestes,
                        ze nie usuwasz postow lamiacych regulamin???!!!

> o tyle uzurpowanie sobie prawa do wyrazania sie w imieniu calego miasta,

wszyscy mieszkancy = Zary, jesli odebralas to inaczej to masz problem. Wobec
                        powyzszego zaiteresuj sie semantyka i semiotyka.

> dodatkowo uzywajac slow 'w dupie' swiadczy jednoznacznie o wypowiadajacym sie

No jasne i Boy - Zelenski i Fredro to swinie ;-)

pozdrawiam i zycze rzetelnego i bezstronnego wypelniania funkcji moderatora.
                        • croolick Re: Żary mają w D "Żaranina" 28.10.05, 15:36
                          Acha dodam jeszcze, ze dziwnym trafem obiektywny moderator, za jakiego chce sie
                          pewnie uwazac arwena, nie obsobaczyl "Zaranina" za powazne naduzycie w tytule:
                          "Zary przepraszaja za croolicka"...
                        • arwena Re: Żary mają w D "Żaranina" 28.10.05, 15:37
                          a trzeba mi bylo schopenhauera poczytac

btw - zatem watek o tytule 'najbardziej kretynski tekst...' rowniez powinien
                          zostac od razu usuniety?

a do slowa - uczciwszy uszy - 'dupa' nic nie mam, podobnie jak do boya-
                          zelenskiego, chodzi mi tylko o wkladanie w cudze usta (=mieszkancow)
                          stwierdzenia zawierajacego to slowo (bardzo obrazliwego w tym kontekscie)

chcialbys uprzejmosci - zachowaj ją sam. na krytyczny - ale grzeczny post -
                          reagujesz agresja. tylko tyle.
                          pozdr
                          • croolick Re: Żary mają w D "Żaranina" 28.10.05, 15:53
                            arwena napisała:

> btw - zatem watek o tytule 'najbardziej kretynski tekst...' rowniez powinien
                            > zostac od razu usuniety?

Kpisz czy o droge pytasz? Dalej nie widzisz roznicy?! Uzylem OKRESLENIA
                            "kretynski", ktore w samo w sobie nie jest obrazliwe (choc od obrazliwego dzis
                            slowa pochodzi) czym innym jest kierowanie do kogos osobistej inwektywy "ty
                            idioto". Mozesz czyjekolwiek poglady nazywac "idiotycznymi", "kretynskimi" ale
                            jesli nazwiesz kogos publicznie "kretynem" czy "idiota" to moze skierowac pozew
                            do sadu i ma duze szanse na wygrana...

> a do slowa - uczciwszy uszy - 'dupa' nic nie mam, podobnie jak do boya-
                            > zelenskiego, chodzi mi tylko o wkladanie w cudze usta (=mieszkancow)
                            > stwierdzenia zawierajacego to slowo (bardzo obrazliwego w tym kontekscie)

pitu, pitu. Nie wiedzialem, iz w Zielonej Gorze uwazaja, ze w Zarach mieszkancy
                            nie uzywaja slowa "dupa" ;-)))

> chcialbys uprzejmosci - zachowaj ją sam.

Tu nie o uprzejmosc chodzi ale o wzajemny szacunek, ktorego wobec ludzi o
                            dmiennych pogladach "lubuszanie" i zarscy eseldowcy nie maja...

> na krytyczny - ale grzeczny post - reagujesz agresja. tylko tyle.

raczysz, zartowac?! "krytyczny"? Ja bym powiedzial STRONNICZY a wiekszego
                            grzechu jako moderator popelnic nie moglas. Dla mnie skompromitowalas sie
                            bardziej, niz gdybys podworkowa lacina stale grypsowala...

pozdrav
                            • arwena Re: Żary mają w D "Żaranina" 28.10.05, 16:12
                              rozmawiamy o dwoch konkretnych postach, a wiec uwagi dotyczace mojej osoby nie
                              maja tu raczej nic do rzeczy, prawda? poza tym nie jestem moderatorem, lecz
                              opiekunem, a o brak stronniczosci nawet ja sama siebie nie podejrzewam, nikt
                              nie jest w kazdej sprawie obiektywny, moze co najwyzej sie starac

ale ad rem, a nie ad personam, bo i czasu malo
                              'kretynski' jest odbierany jako tak samo obrazliwy jak i 'idiotyczny' -
                              rzeczywiscie problem w tym, czy skierowany do osoby, czy do pogladow. moim
                              zdaniem w obu przypadkach nalezy takich slow unikac. jednak siec rzadzi sie
                              innymi prawami, a slowa te do wulgaryzmow sie nie zaliczaja, stad posty
                              zostaja. choc moim zdaniem nalezy unikac wycieczek osobistych i slow jednak
                              powszechnie uznawanych za obrazliwe.

a jesli komus sie nie podobaja czyjes poglady, to moze to napisac. kazdy taki
                              post bedzie _stronniczy_ czy tez _krytyczny_ - jak go nie nazwiemy, moze sie
                              nie podobac. ale na mojej osobistej skali, problemy z wypowiedziami w sieci
                              plasuja sie bardzo nisko, duzo nizej niz rodzina, zdrowie, spokoj, ksiazka.

tylko do tego namawiam.
                              wydaje mi sie, ze Ty moze jeszcze to zrozumiesz, innych niestety o to nie
                              podejrzewam. a z sentymentu troche - chcialabym aby to forum bylo przyjaznym
                              miejscem, a nie polem bitwy.
                              pozdr
                              • croolick Re: Żary mają w D "Żaranina" 28.10.05, 16:44
                                arwena napisała:

> rozmawiamy o dwoch konkretnych postach, a wiec uwagi dotyczace mojej osoby nie
                                > maja tu raczej nic do rzeczy, prawda?

niekoniecznie, strofujesz mnie jak uczniaka, wyszlas zatem z pozycji moderatora,
                                nie? Bo przeciez w gestii zmanipulowanego mitu "Ziemi Lubuskiej" nie
                                wypowiedzialas sie ani jedym slowem...

> poza tym nie jestem moderatorem, lecz opiekunem,

na jedno wychodzi, ale masz racje od moderatora wymaga sie wieciej...

> a o brak stronniczosci nawet ja sama siebie nie podejrzewam, nikt
                                > nie jest w kazdej sprawie obiektywny, moze co najwyzej sie starac

Jasne, tylko czymu Swa stronniczosc kamuflujesz? Ja od razu mowie, ze ktos
                                napisal "kretynski tekst", ze "lubuskosc" to idiotyzm lub klamstwo

> ale ad rem, a nie ad personam, bo i czasu malo
                                > 'kretynski' jest odbierany jako tak samo obrazliwy jak i 'idiotyczny' -
                                > rzeczywiscie problem w tym, czy skierowany do osoby, czy do pogladow.

nieprawda, to ze ktos napisal "kretynski" ("idiotyczny") tekst nie znaczy ze
                                jest "kretynem" ("idiota"). Ty tymczasem bronisz tych, ktorzy kieruja pod
                                konkretny adres inwektywy...

> moim zdaniem w obu przypadkach nalezy takich slow unikac.

A moim zdaniem, tak jest wygodnie hipokrytom i ludziom "poprawnosci politycznej"

> jednak siec rzadzi sie innymi prawami, a slowa te do wulgaryzmow sie nie
                                > zaliczaja, stad posty zostaja.

No coz, a zatem wolno mi nazwac Cie idiotka czy wolisz okreslenie debilka? ;-)
                                To prawda, ze internet rzadzi sie innmi prawami ale nie wiem czy akurat
                                inwektywy powinny byc w nim tolerowane...

> choc moim zdaniem nalezy unikac wycieczek osobistych i slow jednak
                                > powszechnie uznawanych za obrazliwe.

zaplatalas sie...

> a jesli komus sie nie podobaja czyjes poglady, to moze to napisac.

no, ba dobrze, ze masz tego swiadomosc

> kazdy taki post bedzie _stronniczy_ czy tez _krytyczny_ - jak go nie nazwiemy,
                                > moze sie nie podobac.

po co te truizmy?

> ale na mojej osobistej skali, problemy z wypowiedziami w sieci
                                > plasuja sie bardzo nisko, duzo nizej niz rodzina, zdrowie, spokoj, ksiazka.

to po co Ci opieka nad forum zielonogorskim?

> tylko do tego namawiam.

sila spokoju ;-)

> wydaje mi sie, ze Ty moze jeszcze to zrozumiesz,

nie wiem, czy zauwazylas ale ja nie uzywam iwektyw, w przeciwienstwie do moich
                                lubuskich czy eseldowskich interlokutorow (faktem jest, ze pare razy sie
                                odgryzlem rownie wulgarnie).

> innych niestety o to nie podejrzewam. a z sentymentu troche - chcialabym aby
                                > to forum bylo przyjaznym miejscem, a nie polem bitwy.

A jaki problem marzenie przekuc w czyn? Wystarczy usuwac posty naruszajace punkt
                                5. regulaminu i uniwersalnych zasad netykiety
                                forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html
                                Tak sie dzieje na wielu moderowynych forach, ja ta0kze na swoim forum usuwam
                                posty z inwektywami (no poza tymi pod moim adresem, bo nie chce dawac amunicji,
                                ze cenzure stosuje). Wystarczy chciec...

pozdrav
                                • Gość: ernest Re: Żary mają w D "Żaranina" IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.10.05, 16:51
                                  jaki ty malutki , oj malutki
                                  • croolick Re: Żary mają w D "Żaranina" 28.10.05, 17:00
                                    Gość portalu: ernest napisał(a):

> jaki ty malutki , oj malutki

jaki ty wieliki, oj wielki

a co masz wielki czlowieku do dodania w sprawie wydumanej i klamliwej historii
                                    nieistniejacej "Ziemi Lubuskiej"?
                                    • Gość: ernest Re: Żary mają w D "Żaranina" IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.10.05, 17:16
                                      nie wtrącaj się do naszej ziemi lubuskiej, zajmij się swoimi Łużycami
                                      • Gość: prawdziwy żaranin Re: Żary mają w D "Żaranina" IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.10.05, 20:03
                                        Gość portalu: ernest napisał(a):

> nie wtrącaj się do naszej ziemi lubuskiej,

A co mieszkasz w Lebus (Lubuszu)? Albo chociaz Kostrzynie?

> zajmij się swoimi Łużycami

z checia, tle ze mnie w zielonogorskich gazetach obrazaja nazywajac, za
                                        przeproszeniem "Lubuszaniem". Rad bylby odlaczenia sie mej ziemi od poteznego
                                        wojewodztwa lubuskiego z metropolitalna stolica "lubuska" i przylaczenia do woj.
                                        dolnoslaskiego. Wtedy na +prawde guzik mnie bedzio obchodzila "ziemia lubuska",
                                        wokol ZG. Tak jak mam w nosie bzdury, ktore na temat swojej stolicy - Kazania i
                                        historii wymyslaja Tatarzy Nadwolzanscy (Bulgarzy Nadowolzanscy).
                      • Gość: Zaranin Re: Żary mają w D "Żaranina" IP: *.elixir.net.pl 28.10.05, 17:09
                        No to sie wkopałeś. Teraz tzw. croolick mądrus zapisze cie na śmierc. Rozmowa
                        doprowadzona zostanie do absurdu, w którym nasz mądry Łużyczanin będzie próbował
                        złapać cie na jakiejkolwiej nieścisłości.

Ponownie muszę przeprosić wszystkich forumowiczów ze tego zwierzaka. Troche wam
                        postów przybędzie.

Do croolicka - ja też mam ciebie w dupie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka