k.asia1 26.10.05, 07:52 Proszę zważyć tornistry w SP 11 w Zielonej Górze, najlepiej w środę. Tornister kupiłam najlżejszy z możliwych a plecak mojego syna który zważyłam to 10 kg bez śniadania. W inne dni ok. 5kg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marianna Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: 62.87.177.* 26.10.05, 08:01 Na zebraniach z rodzicami często poruszamy ten temat, ale nigdy nie znajdujemy rozwiązaniaproblemu. Dzieci z torbami przechodzą z jednej klasy do drugiej więc nie zostawią książek w klasie. próbowały też umawiać się,że jeden przynosi książkę do j. polskiego adrugi do matematyki, ale w różnych klasach siedzą z innymi kolegami i nic z tego nie wyszło. Dzieci noszą w plecakach oprócz książek , ćwiczenia, atlasy, przybory do plastyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 09:25 To jest problem powszechny, w 7 tornistry sa tak samo ciężkie i pewnie w innych szkołach też. Zróbmy coś z tym, bo z kręgosłupów dzieciaków zrobią sie esyfloresy. Rozumiem, że zeszyt i podręcznik jest niezbędny, ale do tego i ćwiczenia i jeszcze zadania itp. Wszystko puchnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: 213.25.164.* 26.10.05, 10:14 Tornistry są bardzo ciężkie. Mam córkę w czwartej klasie w SP1 w Zielonej Górze. Właściwie prawie do każdego przedmiotu są potrzebne zawsze dwie książki. Nie można zapomnieć o stroju na WF, czy butach zmiennych obowiązujących w zimie. Wiem, że tornistry dzieci były kiedyś ważone, więc problem nie jest nieznany. Dobrze byłoby, żey odpowiednie instytucje zajęły się tym problemem naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatuś Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.10.05, 11:03 Temat ten powraca co jakiś czas i jestem sceptykiem.Prędzej moja córka skończy szkołę,a obecnie jest w czwartej klasie,niż coś się w tej materii zmieni,a może się mylę,może gdzieś ten problem rozwiązano? W obecnej chwili wydaje się,że jest to problem samych rodziców i ich dzieci,a nie wielu instytucji zajmujących się statutowo dziećmi i ich problemami.Pozdrawiam innych zatroskanych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: Trzeba odchudzić tornistry! 26.10.05, 12:10 a szafki? jakie sa problemy z instalacja szafek dla kazdego ucznia z osobna - na korytarzu, badz w macierzystych klasach? moze znalazlyby sie na to srodki? wydaje mi sie, ze czesc rzeczy, podrecznikow, spokojnie moglaby tam zostawac po lekcjach (nie mowie tu o np. butach zmiennych, czy szatni) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
fars Re: Trzeba odchudzić tornistry! 30.10.05, 20:32 problemy finansowe , techniczne i bezpieczeństwa. 800 szafek na korytarzach awykonalne, w klasach po 30 sztuk ewentualnie tak, jeśli klasy są duże, natomiast należałoby te szafki kontrolować praktycznie codziennie. Telefony o podłożonych ładunkach są niestety ciągłą zmorą. Jak długo trwałoby przeszukiwanie takiej szkoły ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.dsl.speedlinq.nl 30.10.05, 20:17 Moje dzieci chodza do szkoly Montesorri, oprocz kanapek i picia nie maja nic wiecej w tornistrze.Wszystkie materialy sa w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulka Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.10.05, 20:19 zadań domowych nie mają ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Do Kasi IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.05, 10:18 A ta szkoła Montessori z naszym miescie - gdzie się znajduje? pozdrawiam Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
agnesdym Re: Trzeba odchudzić tornistry! 07.11.05, 10:36 Jestem matką uczennicy iv klasy i tym jaki ciężki plecak nosi moja córka jestem przerażona.Przypuszczam,że nie jeden rodzic zgodziłby się na opłacanie szafek szkolnych ale większość szkół nie składa żadnych propozycji.A naszym dzieciom z roku na rok przybywa podręczników które muszą dżwigać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beta Twardogłowych nic nie zmieni ! ! ! ! IP: *.ztpnet.pl 07.11.05, 13:27 W niektorych szkolach,do kazdej sali lekcyjnej "przylega" tzw.zaplecze. Co w nich jest? Bałagan najczęściej i.... Zamiast szafek,które dla wielu szkół są niewygodne trzeba pomyslec własnie o tych pomieszczeniach. Moje dziecko codziennie z przerazeniem patrzy na swój bagaż, a ja na jego coraz bardziej skrzywione plecy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 07.11.05, 16:11 same szafki problemu nie rozwiążą, kupisz drugi komplet podręczników do domu ? Polskie nauczanie jest do niczego - dzieci mają za dużo zajęć w szkołach i za dużo zadań domowych, wszyscy są zestresowani, bo rodzice odrabiają zadania domowe z dziećmi i idzie im coraz gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.11.05, 09:36 Mój synek chodzi do 1 kl SP nr18. Tornister jest lekki. Zeszyt do korespondencji, książka i ćwiczenia jeśli jest coś do zrobienia czy przeczwiczenia. Pozostałe przybory, bloki, farbki, itp zostaje w klasie. Uczniowie mają swoje ławki z podnoszonymi blatami gdzie wszystkie swoje skarby przechowują. Odpowiedz Link Zgłoś