Dodaj do ulubionych

Trzeba odchudzić tornistry!

26.10.05, 07:52
Proszę zważyć tornistry w SP 11 w Zielonej Górze, najlepiej w środę.
Tornister kupiłam najlżejszy z możliwych a plecak mojego syna który zważyłam
to 10 kg bez śniadania. W inne dni ok. 5kg.
Obserwuj wątek
    • Gość: marianna Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: 62.87.177.* 26.10.05, 08:01
      Na zebraniach z rodzicami często poruszamy ten temat, ale nigdy nie znajdujemy
      rozwiązaniaproblemu. Dzieci z torbami przechodzą z jednej klasy do drugiej więc
      nie zostawią książek w klasie. próbowały też umawiać się,że jeden przynosi
      książkę do j. polskiego adrugi do matematyki, ale w różnych klasach siedzą z
      innymi kolegami i nic z tego nie wyszło. Dzieci noszą w plecakach oprócz
      książek , ćwiczenia, atlasy, przybory do plastyki.
    • Gość: miki Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 09:25
      To jest problem powszechny, w 7 tornistry sa tak samo ciężkie i pewnie w innych
      szkołach też. Zróbmy coś z tym, bo z kręgosłupów dzieciaków zrobią sie
      esyfloresy. Rozumiem, że zeszyt i podręcznik jest niezbędny, ale do tego i
      ćwiczenia i jeszcze zadania itp. Wszystko puchnie.
    • Gość: rodzic Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: 213.25.164.* 26.10.05, 10:14
      Tornistry są bardzo ciężkie. Mam córkę w czwartej klasie w SP1 w Zielonej
      Górze. Właściwie prawie do każdego przedmiotu są potrzebne zawsze dwie książki.
      Nie można zapomnieć o stroju na WF, czy butach zmiennych obowiązujących w
      zimie. Wiem, że tornistry dzieci były kiedyś ważone, więc problem nie jest
      nieznany. Dobrze byłoby, żey odpowiednie instytucje zajęły się tym problemem
      naprawdę.
    • Gość: Tatuś Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.10.05, 11:03
      Temat ten powraca co jakiś czas i jestem sceptykiem.Prędzej moja córka skończy
      szkołę,a obecnie jest w czwartej klasie,niż coś się w tej materii zmieni,a może
      się mylę,może gdzieś ten problem rozwiązano? W obecnej chwili wydaje się,że
      jest to problem samych rodziców i ich dzieci,a nie wielu instytucji zajmujących
      się statutowo dziećmi i ich problemami.Pozdrawiam innych zatroskanych rodziców.
      • arwena Re: Trzeba odchudzić tornistry! 26.10.05, 12:10
        a szafki? jakie sa problemy z instalacja szafek dla kazdego ucznia z osobna -
        na korytarzu, badz w macierzystych klasach?
        moze znalazlyby sie na to srodki?
        wydaje mi sie, ze czesc rzeczy, podrecznikow, spokojnie moglaby tam zostawac po
        lekcjach (nie mowie tu o np. butach zmiennych, czy szatni)
        pozdr
        • fars Re: Trzeba odchudzić tornistry! 30.10.05, 20:32
          problemy finansowe , techniczne i bezpieczeństwa.
          800 szafek na korytarzach awykonalne, w klasach po 30 sztuk ewentualnie tak,
          jeśli klasy są duże, natomiast należałoby te szafki kontrolować praktycznie
          codziennie.
          Telefony o podłożonych ładunkach są niestety ciągłą zmorą. Jak długo trwałoby
          przeszukiwanie takiej szkoły ?
      • Gość: Kasia Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.dsl.speedlinq.nl 30.10.05, 20:17
        Moje dzieci chodza do szkoly Montesorri, oprocz kanapek i picia nie maja nic
        wiecej w tornistrze.Wszystkie materialy sa w szkole.
        • Gość: anulka Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.10.05, 20:19
          zadań domowych nie mają ?
        • Gość: Asia Do Kasi IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.05, 10:18
          A ta szkoła Montessori z naszym miescie - gdzie się znajduje?
          pozdrawiam
          Aśka
    • agnesdym Re: Trzeba odchudzić tornistry! 07.11.05, 10:36
      Jestem matką uczennicy iv klasy i tym jaki ciężki plecak nosi moja córka jestem
      przerażona.Przypuszczam,że nie jeden rodzic zgodziłby się na opłacanie szafek
      szkolnych ale większość szkół nie składa żadnych propozycji.A naszym dzieciom z
      roku na rok przybywa podręczników które muszą dżwigać.
      • Gość: Beta Twardogłowych nic nie zmieni ! ! ! ! IP: *.ztpnet.pl 07.11.05, 13:27
        W niektorych szkolach,do kazdej sali lekcyjnej "przylega" tzw.zaplecze. Co w
        nich jest? Bałagan najczęściej i.... Zamiast szafek,które dla wielu szkół są
        niewygodne trzeba pomyslec własnie o tych pomieszczeniach.
        Moje dziecko codziennie z przerazeniem patrzy na swój bagaż, a ja na jego coraz
        bardziej skrzywione plecy!
      • Gość: joanna Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 07.11.05, 16:11
        same szafki problemu nie rozwiążą, kupisz drugi komplet podręczników do domu ?
        Polskie nauczanie jest do niczego - dzieci mają za dużo zajęć w szkołach i za
        dużo zadań domowych, wszyscy są zestresowani, bo rodzice odrabiają zadania
        domowe z dziećmi i idzie im coraz gorzej
    • Gość: mama Re: Trzeba odchudzić tornistry! IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.11.05, 09:36
      Mój synek chodzi do 1 kl SP nr18. Tornister jest lekki. Zeszyt do
      korespondencji, książka i ćwiczenia jeśli jest coś do zrobienia czy
      przeczwiczenia. Pozostałe przybory, bloki, farbki, itp zostaje w klasie.
      Uczniowie mają swoje ławki z podnoszonymi blatami gdzie wszystkie swoje skarby
      przechowują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka