Dodaj do ulubionych

Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prezyd...

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 15.11.02, 20:28
wg mnie za młoda - mało doświadczona. Teoria to za mało, musi
być praktyka jakowaś.
Nie będzie wiarygodna dla średniego i starszego pokolenia choćby
się bardzo starała.
Sukcesu życzę mimo .
Obserwuj wątek
    • Gość: Mis Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 15.11.02, 21:41
      To zakrawa na kpinę. Studentka 3 roku, rzecznikiem prezydenta.
      Przerwie studia? Będzie studiować i pracować? Podstawowe
      pytania, na które nie znajduje odpowiedzi.
      Fajnie jest. Zielona pani prezydent, zielony rzecznik -
      zapowiada się zielona Góra. Nie przesadzacie z ta ekologią?
      A tak marzyłby się profesjonalizm.
      • tezgucio Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 15.11.02, 22:23
        Gość portalu: Mis napisał(a):

> To zakrawa na kpinę. Studentka 3 roku, rzecznikiem prezydenta.
        > Przerwie studia? Będzie studiować i pracować? Podstawowe
        > pytania, na które nie znajduje odpowiedzi.
        > Fajnie jest. Zielona pani prezydent, zielony rzecznik -
        > zapowiada się zielona Góra. Nie przesadzacie z ta ekologią?
        > A tak marzyłby się profesjonalizm.

Wybór jest faktem. Najwyraźniej Ronowicz woli kogoś zaufanego niż
        profesjonalistów, którzy się nie sprawdzili. Chyba lepsza ta nieopierzona gąska
        bez rutyny niż stary wyjadacz z układami, przynajmniej jest nadzieja na
        rzetelniejszą informację. Ciekawi mnie tylko jak będzie sobie radzić z
        dziennikarzami i mediami w ogóle. Pierwsze konferencje prasowe mogą być wesołe.
        Co do studiów i pracy to akurat w tym przypadku bez problemu można te dwie
        rzeczy pogodzić.
        • qaz_ Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 16.11.02, 10:54
          Jeżeli to ta sama osoba, która walczyła na forum z Łybacką, to wyraźnie brak
          jej obycia i umiejętności.
          Właściwie to po co w mieście funkcja rzecznika prasowego? Czyżby tyle wywiadów
          i konferencji prasowych się odbywa? Nie jestem pewien czy do tego trzeba mieć
          rzecznika, a jeżeli już to można raz na dwa tygodnie samemu poświęcić trochę
          czasu na oświadczenia, lub mieć rzecznika na 1/4 etatu. Wtedy można to łączyć
          ze studiami i traktować jako praktykę. W przeciwnym wypadku jest się pijawką
          żyjącą z moich podatków, i niczego nie robiącą.
          • tezgucio Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 16.11.02, 19:39
            Może to nieoszlifowany diament? Nie widziałem Sawickiej w akcji. Może jest
            bystra, błyskotliwa, inteligenta, oczytana itd. Jej krótki życiorys wydaje się
            potwierdzać ew. predyspozycje. Może ktoś wie coś więcej na jej temat i gdzie
            można dotrzec do tych informacji?
            • Gość: ptyś Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.cyberbiznes.com.pl 16.11.02, 23:01
              Ha, ha, ha. No i zaczynają się czarne rządy czarnej prezydentki.
              Nieźle studentka rzecznikiem prasowym. Proponuję zatrudnić jako
              wiceprezydentów innych studentów, przecież nie trzeba za nich
              płacić ZUSu!!! A co będą robili. Nieważne byle ładnie wyglądali
              na klęczkach po prawicy Pani Prezydentki.
              • tezgucio Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 16.11.02, 23:06
                Podobno sporą część ustaw spłodzili studenci. Precedens już jest.
                • Gość: heniek Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.uz.zgora.pl 16.11.02, 23:42

po pierwsze, po co takie stanowisko?
                  poza tym nie jestem pewien czy poradzi sobie z mediami, zwlasza ze juz kilka
                  miesiecy kiedy trzeba bedzie odpowiadac na trudne pytania, bo okaze sie ze
                  rewolucji na lepsze nie ma (no chyba, ze bedzie w co szczerze watpie)

tak dlugo jak na calym swiecie jest bida u nas tez mana z nieba nie spadnie

mimo wszystko znajac marte (przyznaje, ze nie za dobrze) sadze, ze predzej ona
                  sie obroni na swoim stanowisku niz pani prezydent na swoim...

• tezgucio Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 17.11.02, 00:02
                    To już jakaś referencja (+? -?). Kto jeszcze ją zna?
        • Gość: w_tempo Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.pl 17.11.02, 09:45

> Co do studiów i pracy to akurat w tym przypadku bez problemu można te dwie
          > rzeczy pogodzić.

oczywiście , że można - olać jedno i drugie...

• Gość: Stary UBek Nie nadaje się. IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.11.02, 09:05
      Nie zna ruskiego, nie należy do zedemesu i nie jeżdzi na żużlu.
      • Gość: Kolega zWSP Re: Nie nadaje się!!! IP: *.arsenal.shaco.pl 17.11.02, 13:27
        A Burchardt sie nadawał? Też był niedokształcony. Uczył się w boju i co z
        tego ,że formalnych kwitow nie miał (teraz Biedak pojdzie chyba na bezrobocie?).
        Z młodą rzecznik sprawa wyjaśni się na najbliższej sesji egzaminacyjnej, poleje
        jak nic.
        • tezgucio Re: Nie nadaje się!!! 17.11.02, 17:14
          Gość portalu: Kolega zWSP napisał(a):
          > Z młodą rzecznik sprawa wyjaśni się na najbliższej sesji egzaminacyjnej,
          > poleje jak nic.

Wątpię i to z różnych przyczyn.
          • Gość: naskret Re: Nie nadaje się!!! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.11.02, 18:58
            trzeba byc wybitnym glabem zeby ulac egazam na politologii na UZ wy bi tnym
            • tezgucio Re: Nie nadaje się!!! 17.11.02, 19:08
              też tak słyszałem
    • Gość: kredka Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 11:24
      Znam Marte Sawicka.
      Gdy dowiedzialam sie ze to Marta bedzie rzecznikiem nowej p. prezydent, to
      przyznam ze bylam niezmiernie milo zaskoczona. Padly tu oskarzenia o malym
      doswiadczeniu. Ja uwazam wrecz przeciwnie. Dziewczyna pracowala w radiu, ma
      naprawde duze pojecie o mediach (prowadzila nawet w tym zakresie szkolenia dla
      innych)i ma niezwykle silna osobowosc. Taka, jakiej trudno szukac, jeszcze
      trudniej znalezc. Energiczna, pomyslowa, inteligentna - oto 3 przymiotniki
      ktore przychodza mi wlasnie na mysl.
      Poza tym o ile mi wiadomo to to wlasnie Marta Sawicka byla jedna z
      najaktywniejszych osob w calej kampanii i to jej pomysly byly realizowane przez
      sztab a wygrana Bozeny Ronowicz to w duzej mierze jej zasluga.
      Nie ukrywam, ze to opinia subiektywna, ale nie moglam sie nie wypowiedziec
      widzac jak dyskwalifikujecie rzecznika tylko dlatego ze jest mlody.
      • pekaes2 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 18.11.02, 12:05
        zgadzam sie, nie ma co pani Sawickiej kopać po łydkach przed startem. Niech
        popracuje, to zobaczymy, a poza tym to wybór nowej prezydent i nie ma co sie
        wymądrzać z drugiej linii.
        sam jednak musze włozyć tycią szpileczkę: "Dziewczyna pracowala w radiu, ma
        naprawde duze pojecie o mediach (prowadzila nawet w tym zakresie szkolenia dla
        innych)". Z całym szacunkiem pani Sawicka przeżyła tylko przygodę w lokalnym
        radyjku. A o mediach sporo wiedzą i szkolić mogą takie tuzy jak Tomasz Lis. To
        chyba zielonogórska choroba: ktoś raz widział kalkulator i chce być skarbnikiem
        miasta, dziewczyna po króciutkiej pracy w radiu prowadzi szkolenia z
        dziennikarstwa, a jakieś bubki bez znaczenia i kompetencji pchają się na
        wiceprezydentów. Pokory nieco nie zaszkodzi.
        pozdrawiam
        A młody wiek, to nie minus. Przynajmniej serce wytrzyma :-)
        • Gość: kredka Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 12:13
          Ale wiadomo ze rzecznikiem nie bedzie Lis. Mi sie osobiscie bardzo spodobalo ze
          pani Ronowicz stawia na mlodych tak jak to zapowiadala przed wyborami. Wiem, ze
          Marta sobie poradzi.
          • pekaes2 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 19.11.02, 08:45
            Gość portalu: kredka napisał(a):

> Ale wiadomo ze rzecznikiem nie bedzie Lis.

a szkoda.
        • tezgucio Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 18.11.02, 13:39
          pekaes2 napisał:
          > A młody wiek, to nie minus. Przynajmniej serce wytrzyma :-)

Siniaki i rany też goją sie szybciej.
      • tusia251 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 19.11.02, 09:05

• tezgucio Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 19.11.02, 09:17
          >tusia251 napisała:
          >Tusia
          >Ronowicz nie wygrała przez kampanie. I to na pewno nie jest zasługa ani jej
          >ani jej rzecznika - czki.
          Rozumiem iż popularność p.Ronowicz przed kampanią była tak duża, że żadna
          kampania nie była jej potrzebna.
          Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, że kampania to nie tylko plakaty i ulotki.

>Okaże sie w boju jak będzie ta M.S. A co do jej studiów?
          >Czy ktos uważa że jakiś profesor obleje rzecznika Prezydenta Miasta??? Chyba
          >musiałby na głowę upaść.
          A tu masz rację.

• tusia251 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 19.11.02, 10:00
            tezgucio napisał:

> >tusia251 napisała:
            > >Tusia
            > >Ronowicz nie wygrała przez kampanie. I to na pewno nie jest zasługa ani jej
            >
            > >ani jej rzecznika - czki.
            > Rozumiem iż popularność p.Ronowicz przed kampanią była tak duża, że żadna
            > kampania nie była jej potrzebna.
            > Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, że kampania to nie tylko plakaty i ulotki.
            >
            > >Okaże sie w boju jak będzie ta M.S. A co do jej studiów?
            > >Czy ktos uważa że jakiś profesor obleje rzecznika Prezydenta Miasta??? Chyb
            > a
            > >musiałby na głowę upaść.
            > A tu masz rację.
            >
            Och może źle sie wyraziłam. Nie chodzi o to że wygrała przez kampanię bo co to
            była za kampania? W kościołach. Ale o to że ludzie na przekór. Chcieli zmian i
            głosowali nie na nią ale przeciw P. Listowskiemu. Przykre to ale przwdziwe.
            • tezgucio Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 19.11.02, 10:45
              tusia251 napisała:
              > Och może źle sie wyraziłam. Nie chodzi o to że wygrała przez kampanię bo co
              > to była za kampania? W kościołach. Ale o to że ludzie na przekór. Chcieli
              > zmian i głosowali nie na nią ale przeciw P. Listowskiemu. Przykre to ale
              > przwdziwe.

Przeanalizuj na spokojnie wyniki I i II tury. Przypomnije sobie jak wyglądały
              kampanie. Może dorobisz się własnego zdania.
              PS.
              Było to przykre ale dla Listowskiego.
              • tusia251 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 19.11.02, 10:48

>
                > Przeanalizuj na spokojnie wyniki I i II tury. Przypomnije sobie jak wyglądały
                > kampanie. Może dorobisz się własnego zdania.
                > PS.
                > Było to przykre ale dla Listowskiego.
                To moje zdanie> kampanie znam od podszewki.
                • tusia251 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 19.11.02, 10:59
                  Może to był dobry wybór? Sama nie wiem chciałabym aby tak było. Czy ta zmana
                  wyjdzie na dobre okaże się niedługo
                • Gość: Bacha Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.euv / 10.173.40.* 19.11.02, 12:02
                  tusia251 napisała:

> To moje zdanie> kampanie znam od podszewki.

Ja takze, miedzy innymi niszczenie plakatow i bilboardow B.Ronowicz przed druga
                  tura i brak zezwolenia miasta na wywieszenie trzech (!) bannerow.
                  • tusia251 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 19.11.02, 12:24
                    Co do banerów wypowiadac sie nie bedę. Ale byłam świadkiem naocznym jak jakiś
                    focio chlastał plakaty Listowskiego klejem i naklejał Ronowicz. Przy świadkach
                    na przystanku autobusowym centrum. Więc skoro twierdzisz że Ronowicz była
                    zaklejana to oko za oko. Więcej nie będę poruszać tematu kampanii bo chce mi
                    sie ...

• tzenzor_markon Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 19.11.02, 17:48
          no jak ? komuna wraca ? chyba po znajomości już się skończyło?
    • Gość: Mis Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 23:19
      Lubię forum. Wiele mozna sie dowiedziec. Np. za chwilę sie dowiem, że Ronowicz
      miała znakomitą kampanię i dzieki temu wygrała. Ludziska jak te barany
      zobaczyli jej plakaty i jak barany zagłosowali, nawet jej nie słuchając np. w
      debatach telewizyjnych, w których wypadła słabiutko.
      Zaraz się dowiem, że juz pół roku temu wiadomo było, że wygra.
      Nie wiem kto kogo zaklejał, wiem jedynie na kogo głosowałem, chociaż do końca
      nie wiem dlaczego. Wiem dlaczego na jednego pana nie głosowałem. To jedyny
      pewnik.
      • qaz_ Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 20.11.02, 12:19
        Listowski w TV-show wypadł nieźle, szkoda że w świecie rzeczywistym tak nie
        błyszczał
        • tusia251 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 20.11.02, 12:20
          myslisz że ronowicz bedzie????
          • qaz_ Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 20.11.02, 12:33
            Mam nadzieje, temu miastu zmęczonemu też się coś należy.
            • tusia251 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 20.11.02, 12:35
              Oby twe nadzieje sie spełniły. zeby sie nie okazało że musze dołączyc do jej
              elektoratu. Beret w rączki i pod kościól. Ja tez musze cos jeść.
              • Gość: inny_wyborca Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 12:40
                tusia

no i znow z tym kosciolem zaczynasz? az tak Cie boli?
                • tusia251 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 20.11.02, 12:45
                  Gość portalu: inny_wyborca napisał(a):

> tusia
                  >
                  > no i znow z tym kosciolem zaczynasz? az tak Cie boli?

Boli. A wiesz czemu? Bo kiedys byłam wierząca i nie zajmowałam sie polityka.
                  Byłam za młoda. Potem coraz częściej w kościele były nawoływanki polityczne i
                  mnie tez to nie interesowalo tylko przeszkadzalo. No jak to w kosciele
                  polityka? I tak coraz częściej i już nie wierze w czarnych. A czy na górze ktoś
                  jest tego tez już nie wiem. Jak on może pozwolić aby w jego świątyni namawiali
                  do polityki. T mnie ku..a boli.
                  • Gość: inny_wyborca Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 13:17
                    tusiu

O wyborach mowa jest dopiero w ogloszeniach duszpasterskich, ktore sa najmniej
                    istotna czescia mszy i mozna je tez przeczytac na oglaszeniach przed kosciolem.
                    Jesli wiec kogos razi polityka w kociele to moze wyjsc przed ogloszeniami.

Osobiscie nie mam nic przeciwko temu by kosciol kogos popieral. Ten kto rzadzi
                    ma czesto duzy wplyw na sytuacje kosciola na danym terenie. Listowski - od
                    inwilgacji kosciola w PZPR, Ronowicz - zdeklarowana dzialaczka katolicka. Nie
                    mozna sie dziwic ze kosciolowi w ZG zalezalo by to Ronowicz wygrala te wybory.
                    To po prostu lepsze dla jego wspolnoty i wiernych.

Jednak nie zapominaj tusiu ze wielu innych ludzi {nie majacych zwiazku z
                    kosciolem} poparlo tez pania Ronowicz. Tak wiec badz taka dobra i odczep juz
                    sie. Szczegolnie ze do kosciola i tak nie chodzisz.
                    • Gość: heniek Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.uz.zgora.pl 20.11.02, 14:21

> tusiu
                      >
                      > O wyborach mowa jest dopiero w ogloszeniach duszpasterskich, ktore sa
                      najmniej
                      > istotna czescia mszy i mozna je tez przeczytac na oglaszeniach przed
                      kosciolem.

a czasem w kazaniu, wiem bo kiedys w takim momencie wszyszedlem

do czego i przez kogo zostal powolany koscil wszyscy wiedza
                      • Gość: inny_wyborca Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 14:29
                        kazanie tez nie jest zbyt wazna czescia mszy wiec moze dobrze ze
                        heniek "wszywszedl"
                        • Gość: heniek Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.uz.zgora.pl 20.11.02, 14:32
                          to co jest wazne? tak chyba bedzie krocej

> kazanie tez nie jest zbyt wazna czescia mszy wiec moze dobrze ze
                          > heniek "wszywszedl"
                          • Gość: inny_wyborca Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 14:40
                            chodziles i nie wiesz? to po co w ogole chodziles?
                            • Gość: heniek Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.uz.zgora.pl 20.11.02, 14:45

powiedz mi

przestalem chodzc miedzy innymi dlatego, ze kosciol zajmuje sie nie tym do
                              czego zostal powolany

> chodziles i nie wiesz? to po co w ogole chodziles?
                              • Gość: inny_wyborca Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 15:23
                                Podobno jest cos takiego jak przeistoczenie... i komunia.

A do czego kosciol zostal powolany?
                                Chyba do gloszenia slowa bozego. I jak na moj gust to swietnie swoja role
                                wykonuje. Dlatego tam nie chodze.
                                • tezgucio Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 20.11.02, 15:27
                                  W ciągu ostatniego tysiąclecia Kościół cały czas mieszał się do polityki czy to
                                  się komuś podoba czy nie. Mi się nie podoba.
                                  • tzenzor_markon Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 20.11.02, 15:40
                                    i ja tego nie toleruję, dlatego przestałem chodzić.
                                    W kościele bywam gdy księdza tam nie ma i jest wtedy OK.
                                    • tezgucio Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 20.11.02, 15:43
                                      tzenzor_markon napisał:

> i ja tego nie toleruję, dlatego przestałem chodzić.
                                      > W kościele bywam gdy księdza tam nie ma i jest wtedy OK.

Dopóki czyta z tej grubej książki nie jest żle, gorzej jak zaczyna mówić z
                                      pamięci albo czytać z kartki.
                                      • tzenzor_markon Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 20.11.02, 15:46
                                        pięknie to ujmłeś
                                    • Gość: Witek Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.11.02, 16:27
                                      tzenzor_markon napisał:

> i ja tego nie toleruję, dlatego przestałem chodzić.
                                      > W kościele bywam gdy księdza tam nie ma i jest wtedy OK.
                                      _______________________________________________

Jak mama kazała to szedłem.
                                      Teraz gdy jestem dorosły znalazłem sobie super wymówkę, żeby nie chodzić.
                                      Polityka.

Każdy jest kowalem swojego losu.
                                      • Gość: lala Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.11.02, 22:47
                                        a wy tak w ogóle wypowiadacie sie na temat?????
                                        jesli juz tak mocno wkreciliscie sie w kosciół - to kochani... po prostu
                                        zmieńcie miejsce - albo otwórzcie swoje.
                                        o ile umiem jeszcze czytac - wtórnym analfabeta nie jestem - wypowiadamy sie o
                                        małolacie ktora bedzie rzecznikiem.
                                        a nie o kosciole!!!! przeciez to juz jest nudne!!!!!
                                        • tusia251 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 21.11.02, 07:49
                                          przeciez to juz jest nudne!!!!!

Lala jak cie to nudzi to nie czytaj. Zajmiej się czymś. Może jak się pomodlisz
                                          to ci złość przejdzie.
                                          • pekaes2 Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez 21.11.02, 08:37
                                            zaprawdę powiadam wam, skoro studentka III roku wzbudział takie emocje, to
                                            ogłoszenie nominacji na wiceprezydentów zablokuje forum na miesiąc :-)
                                            • Gość: lala Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.11.02, 08:57
                                              masz racje!!!

pewnie co niektórzy bardzo płynnie sprowadza dyskusje do poziomu- ile razy
                                              wice był w kosciele, czy przyjmował komunie a niedaj boze:))) ile razy
                                              zastapił ksiedza podczas kazania!!!!!!
                                              • Gość: heniek Re: Marta Sawicka nowym rzecznikiem prasowym prez IP: *.uz.zgora.pl 21.11.02, 10:30

a gdzie to znalazlas? ja tu czesto zagladam, ale takich glupot jeszcze nie
                                                czytalem
                                                a moze tak troszke przesadzasz?

> masz racje!!!
                                                >
                                                > pewnie co niektórzy bardzo płynnie sprowadza dyskusje do poziomu- ile razy
                                                > wice był w kosciele, czy przyjmował komunie a niedaj boze:))) ile razy
                                                > zastapił ksiedza podczas kazania!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka