lila1974 09.03.06, 13:36 Mamy ochote wybrać się na wycieczkę, ale dokąd? co zobaczyć? jakieś atrakcje? To będą dwie rodziny z dziećmi od 19m-ca do 6 lat. Podpowiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bss Re: Wycieczka całodniowa w lubuskiem - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 20:27 Noooo piewcy woj.lubuskiego i jego dwóch atrakcyjnych stolic do roboty!!!! A tak nawiasem polecam Łagów ( pora letnia) Łagów , Żary. Zagan i pobliski Głogów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronek Wycieczka piesza , rowerowa czy autem? IP: *.ztpnet.pl 09.03.06, 20:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croolick Re: Wycieczka całodniowa w lubuskiem - gdzie? IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.03.06, 21:22 Obowiazkowo Zagan - spacer po parku i po palacu (mozna zamowic przewodnika), wieza Kosciola Laski (widokowa - wspaniale "zrewitalizowany" obiekt) no i na deser zespol poaugustianski - muzeum klasztorne i BIBLIOTEKA AUGUSTIANSKA - trzeba ugadac sie z proboszczem na wycieczke i zarezerwowac kase na "co laska". Obok w Domu Turysty PTTK mozna poproscic o pokazanie XVII - wiecznych freskow z Keplerem (Tycho Brahe?). Zahaczyc mozna tez o Muzeum Martyrologii Alianckich Jencow Wojennych (Stalag VIII C i Luft III znany z "Wielkiej Ucieczki") - mozna sprobowac smaku Wielkiej Ucieczki wynonana w zeslym roku atrapa tunelu "X". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resorak A wiecie dlaczego angole tak lubili tunelami wiać? IP: *.ztpnet.pl 09.03.06, 21:39 Wiekszośc oficerów była szkolona do walk okopowych.Stacjonarnych bitew jak w I wojnie. A tam jedna z metod była umiejętność zbudowania podkopu ala tunel i podłożenia ładunku i ...bum i ..po wałach okopowych. Meczyło mnie skąd angole tacy biegli w budowie tuneli.Wystarczyło poczyrać o taktyce wojennej w I wojnie. Ale ten z małymi wasikami niejaki Adolf H. zmienił taktyke walk.Samoloty wprowadził i wojna stała sie dynamiczna. Pojade zobaczyć ten stallag bo jezdziłem obok ze 100 razy i jakoś tak... Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: A wiecie dlaczego angole tak lubili tunelami 09.03.06, 21:53 Gość portalu: resorak napisał(a): > Wiekszośc oficerów była szkolona do walk okopowych.Stacjonarnych bitew jak w I > wojnie. > A tam jedna z metod była umiejętność zbudowania podkopu ala tunel i podłożenia > ładunku i ...bum i ..po wałach okopowych. > Meczyło mnie skąd angole tacy biegli w budowie tuneli.Wystarczyło poczyrać o > taktyce wojennej w I wojnie. > Ale ten z małymi wasikami niejaki Adolf H. zmienił taktyke walk.Samoloty > wprowadził i wojna stała sie dynamiczna. > Pojade zobaczyć ten stallag bo jezdziłem obok ze 100 razy i jakoś tak... Pitolenie, poczytaj sobie o Wielkiej Ucieczce to dowiesz sie, dlaczego LOTNICY (tez szkoleni do walk w okopach?) wybrali kopanie tunelow. Ja cie douczac nie bede, ale wiekszej bzdury dawno nie slyszalem - zglos swoje rewelacje na: drugawojnaswiatowa.org/forum/ chetnie zobacze jak cie wysmieja :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resorak Re: A wiecie dlaczego angole tak lubili tunelami IP: *.ztpnet.pl 10.03.06, 19:03 Taka była "folozofia" ówczesnych założeń taktycznych. A piloci w przedmiocie szkolenia "taktyka ogólna pola walki" to uczą sie tylko taktyki walki w powietrzu??? W przymusie wykorzystuje sie też taka wiedze. Poczytaj o taktyce walk w I wojnie światowej.Nie badz złośliwy i...wyjdzie ci to co napisałem. Wytłumacz ten fenomen budowania podkopów na takim poziomie technicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croolick Re: A wiecie dlaczego angole tak lubili tunelami IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.03.06, 19:13 resoraku, wrzuc ten watek na wspomniane forum chetnie przygladne sie dyskusji ;-) p.s. Najpierw wypozycz sobie w Norwidzie kiazke o Wielkiej Uciece A. Gilla i Sagan Befehl T. Sojki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resorak Re: A wiecie dlaczego angole tak lubili tunelami IP: *.ztpnet.pl 10.03.06, 19:31 Ale mnie interesuje warstwa decyzyjna. Widziałem film o tym wyczynie.Po ksiażkę tez pewnie sięgnę ale wcześniej pojade na miejsce. Ale pomyśl.Oficerowie- wiec po studiach.Wiekszość ma około 25-30 lat. Pobierali nauki gdy analizowano taktyke walk z poprzedniej wojny. To zostaje w pamieci. Jak napisałem na poczatku interesujacy jest moment decyzji.Waży sie wtedy szanse powodzenia akcji i wybiera wariant o dużym prawdopodobieństwie końcowego sukcesu. Podkop wykonany pod wzgledem technicznym super a dalszy ciąg ucieczki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croolick Re: A wiecie dlaczego angole tak lubili tunelami IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.03.06, 19:44 ale ja naprawde nie chce ci psuc zabaawy, przeczytaj te ksiazki to dowiesz sie dlaczego wybierano kopanie tuneli. Tak jak z kryminalem, nie zdradza sie czytajacemu, kto zabil ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kresen Re: Wycieczka całodniowa w lubuskiem - gdzie? IP: 83.168.106.* 09.03.06, 21:57 Zapraszam do Drzonowa tylko 15 km do Lubuskiego Muzeum Wojskowego drugiego po MWP w Warszawie i drugiego po Krakowie Muzeum Lotnictwa polozonego w starym palacu z XVIII w i otoczonego starym parkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bss Re: Wycieczka całodniowa w lubuskiem - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 22:29 Kożuchów koło N.Soli z zachowanymi murami obronnymi i fosą oraz uroczą zabytkową starówkę szkoda tylko ,że tak zaniedbaną. Podobnie Bytom Odrzański ze swoją perełką jaką jest zabytkowy Rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croolick Re: Wycieczka całodniowa w lubuskiem - gdzie? IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.03.06, 22:41 Gość portalu: Bss napisał(a): > Kożuchów koło N.Soli z zachowanymi murami obronnymi i fosą oraz uroczą > zabytkową starówkę szkoda tylko ,że tak zaniedbaną. Podobnie Bytom Odrzański > ze swoją perełką jaką jest zabytkowy Rynek. Taka atrakcyjna starowke ma wiele miast w tym wojewodztwie (takze Szprotwa czy Zarya juz malenkie Brody to bylyba istna perelka) ale wojewodzkie pieniadze tam nie ida... A kiedy sie zdarzy, ze cos z panskiego stolu skapnie to zaraz w ZG raban sie podnosi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bss Re: Wycieczka całodniowa w lubuskiem - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 22:54 Jak Z.G tak i G.W w d... mają nieliczne już zabytkowe perełki, które po odrestaurowaniu mogłyby ściągnąć troszkę turystów. Ale dla urzędasów obu wielkich stolic zielonogórska konkadedra i gorzowska kadedra to jedyne zabytki jakie znają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croolick Re: Wycieczka całodniowa w lubuskiem - gdzie? IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.03.06, 23:14 No wlasnie. Zwlaszcza rozczulajacym zabytkiem jest zielonogorska konkatedra - ot taki sobie kosciolek do tego wadliwie od poczatku zbudowany stad szpecace slady poprawek wnoszonych przez wieki. IMHO szkardztwo i wiele swiatyn w prowinconalnych miastach i miasteczkach jest bardziej wartosciowych no ale na konkaterde poszly miliony a inne koscioly na laskowosc liczyc nie moga... Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Bardzo dziekuję 09.03.06, 23:54 Padło na ZG: Muzeum Etnograficzne w Ochli, spacer po mieście (jak zamieci i zawiei śnieżnych nie będzie), obiad w Palmiarni i bawialnia dla dzieci. Nie jedziemy tam "czysto" w celach turystycznych, a w dodatku z malymi dziećmi, więc mamy nieco ograniczone możliwości. Obejrzalam okolice ZG na fotografiach w internetowej galerii, piekne okolice - zresztą cała Polska jest piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croolick Re: Bardzo dziekuję IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.03.06, 19:28 lila1974 napisała: > Padło na ZG: Muzeum Etnograficzne w Ochli, moze byc, ale przy takiej pogodzie jak wiem z autopsji dzieci moga sie nudzic, bo tak naprawde poza festynami wielu atrakcji nie ma. Juz lepiej faktycznie podjechac do Drzonowa ale mnie zawze sumca te "zasyfiale" zgnilymi liscmi, ze pozolklymi pleksiglasem eksponaty wokol palacyku. Ale dzieci znacznie lepiej reaguja na czolg, dzialo samobiezne czy samolot niz na drewniana chate. > spacer po mieście (jak zamieci i > zawiei śnieżnych nie będzie), No to dlugi on nie bedzie. > obiad w Palmiarni IMHO srednia atrakcja > i bawialnia dla dzieci. > > Nie jedziemy tam "czysto" w celach turystycznych, a w dodatku z malymi > dziećmi, więc mamy nieco ograniczone możliwości. No to w takim razie trzeba bylo wybrac Zary - porzadna kryta plywalnia z atrakcjami dla dzieci, sala zabaw Dinoland, tablice z zarskimi legendami porozstawiane w srodmieciu (przy wyremontrowanej fontannie przy palacu, przy kosciele garnizonowym i przy trasie widokowej po murze miejskim przy ul. Cichej), Zielony Las z Wiezami, pomnikami i sciezka przyrodniczo-edukacyjna (o wszystkim mozna sie dowiedziec w punkcie informacji turystycznej w Salonie Wystaw Artystycznych przy deptaku - ul. B. Chrobrego) > Obejrzalam okolice ZG na fotografiach w internetowej galerii, a co powiesz na to: zary.zagan.org/module.php?op=galery&cmd=3 > piekne okolice - To prawda caly Dolny Slask (i moje Luzyce) to piekna kraina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox Każdy królik, i nie tylko, swój ogon chwali. IP: *.ztpnet.pl 10.03.06, 19:37 Wybrałaś dobrze.Propozycja żagańsko-żarska też niczego sobie.Dużo zależy od pogody. Założę się że wylądujecie też w MC Donaldsie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bss Re: Każdy królik, i nie tylko, swój ogon chwali. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:02 A z Żar i Żagania przez starówkę w Szprotawie do Kożuchowa i Bytomia Odrzańskiego ( K. NowejSoli ) na południe do Głogowa i aquaparku w Polkowicach. Dolny Śląsk to jedna coś, czy ktoś jest przeciw ? Odpowiedz Link Zgłoś