Dodaj do ulubionych

Gorzów chce mniej żółci

27.12.02, 23:12
www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=10540&t=1040398953516
Zapraszam do dyskusji na forum lubuskie.
Może w końcu uda się zrobić coś lub coś wyjaśnić Wam i nam.
A przy tym nie wylejemy wiele żółci na forach lokalnych ku niezadowoleniu
pozostałych miast i wsi lubuskich.
Ponadto proponuję rzeczową dyskusję o :
- Sejmiku i jego roli dla województwa,
- lubuskich politykach,
- polityce gospodarczej polityków lubuskich.

Moim zdaniem czas budować bo wiele już zostało zniszczone. Kto na tym
zyskuje ? Politycy, bo umacniają swoją rolę w stolicy jako "dbający o całe
województwo". Tak. Nasza żółć ich wzmacnia !!!
My zaś mieszkańcy jesteśmy u nich za kury. Wyraz temu dał ostatnio "nasz"
poseł Pan Kochanowski. Stwierdził mianowicie że dziennikarze nie powinni
mieszać się do spraw polityki ( czyli oceny polityki i polityków ) !!! O
mieszkańcach już nawet nie wspomnę.
Czyli my sobie dziobmy robaczki, a tylko oni moga pączki wyjadać. Na mój gust
Wasi politycy myślą podobnie. A dodatkowo są im na rękę wojny mieszkańców
które sami prowokują. Wszak mogą potem być "ponad podziałami".
Więc my się tu zadziobać mamy ?
Może czas razem spojrzeć na "pracę" dla regionu ?. Wszak za około 1000 dni
wybory. My nie mamy wyboru. Politycy gorzowscy wybierani są z okręgu ...
Zielona Góra.
Powinniśmy więc razem w trosce o ROZWÓJ regionu zaprowadzić kronikę dokonań
naszych polityków.

Do czego serdecznie Was namawiam i zapraszam

www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=10540&t=1040398953516
Obserwuj wątek
    • Gość: Mis Re: Gorzów chce mniej żółci IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.12.02, 23:39
      Nie masz racji. Politycy gorzowscy nie są wybierani w Zielonej Górze (i na
      odwrót). W wyborach parlamentarnych stanowimy dwa różne okręgi (niestety).
      Wspólnie wybieramy jedynie senatorów.
      Natomiast idea wspólnego gadania zawsze mi sie podobała, chociaż nie wiem o
      czym mamy dyskutować, bez wylewania żółci. A mnie żółciowanie nie interesuje.
      Życzę powodzenia.
      Aha, na innym wątku na ten temat przypomniałem, że kiedyś juz padła propozycja
      wspólnego forum i została przez Was odrzucona. Rozumiem, że nastąpiła zmiana
      poglądów? Ilu osób?
      • tzenzor_markon Re: Gorzów chce mniej żółci 28.12.02, 08:58
        możemy się ustosunkować ponownie , ja myślę o wspólnym dużym forum (za)
        • Gość: Mis Re: Gorzów chce mniej żółci IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.12.02, 12:05
          A konkretnie co masz na myśli?
          • tzenzor_markon Re: Gorzów chce mniej żółci 28.12.02, 13:19
            jestem zwolennikiem utworzenia wspólnego forum "Gorzów-Zielona Góra"
      • darth4 Re: Gorzów chce mniej żółci 28.12.02, 19:38
        Gość portalu: Mis napisał(a):
        > Nie masz racji. Politycy gorzowscy nie są wybierani w Zielonej Górze (i na
        > odwrót). W wyborach parlamentarnych stanowimy dwa różne okręgi (niestety).

Faktycznie tak. Formalnie nie. Odnoszę się do tego, że posłowie gorzowscy
        wybierani są z okręgu Zielona Góra. Nie wierzysz ? Sprawdź. Nasz poseł - Wasz
        okręg.
        www.sejm.gov.pl/poslowie/posel4/233.htm
        Jasne że piszę dla żartu. Wiem że my wybieramy naszych, a Wy waszych. Ale
        jednak śmiesznie to jest, co nie ?

> Natomiast idea wspólnego gadania zawsze mi sie podobała, chociaż nie wiem o
        > czym mamy dyskutować, bez wylewania żółci.

Mi też nie chodzi o wylewanie żółci. Może więc ustalmy co to jest żółć.
        Moim zdaniem chodzi o obraźliwe epitety pod adresem zielonogórzan.
        Natomiast nie chodzi o same zarzuty jako takie. A to dlatego, że zarzuty są
        wobec polityków, a nie mieszkańców.

O czy mamy rozmawiać ? To bardzo dobre pytanie.
        Odpowiedź krótka : O POLITYCE REGIONALNEJ ( wojewódzkiej )

Pytanie uzupełniające : Po co ?
        Odpowiedź : Bo żyjemy we wspólnym regionie. Albo będzie ono dla nas przyjazne i
        będziemy z niego dumni, albo będzie nam obce i kojarzące się z żółcią. A jako
        takie niepotrzebne. Wówczas być może kiedyś zostanie rozwiązane, a może i nie.
        Przykłady pozytywne polskie : Wielkopolska
        Przykłady pozytywne zagraniczne : Bawaria ( od nazwy którego landu pochodzi
        wiele firm np. BMW )

Pytanie uzupełniające : Czy to możliwe ? Czy możemy mieć regionalną wielkość
        uznaną w Europie tak jak np. wielkopolska ?
        Odpowiedź : A dlaczego nie ? Fakt że to trzeba budować. Zauważcie jak często
        pojawia się nazwa Wielkopolska w kontekście zagranicznym. A takie dolnośląskie
        nie pojawiało się praktycznie wcale w kontekście EXPO !!! Całą zasługę chciał
        wziąć Wrocław. O ile jest to zrozumiałe w przypadku województwa z 1 stolicą, o
        tyle w 2-stolicowym wywołałby na pewno wojnę lokalną.
        Tu jest wielka rola polityków regionalnych !!! Ale oni tego nie robią. Nie
        budują. I o tym głównie powinniśmy rozmawiać, bo wygląda na to, że ONI nie
        zrobią tego za nas i dla nas.
        Trzeba też przy tym pamiętać, że przed kolejnymi wyborami znowu staniemy przed
        problemem demokracji czyli co i kto ( bardzo personalnie ) dla nas może zrobić.

Moje kontrpytanie : Czy chcemy ?
        Na to pytanie my ( niektórzy ) Gorzowianie odpowiadamy : TAK
        Wy często : NIE ( bo to męczące ). Ba, prawda, ale Wam też zamykają fabryki,
        podwyższają koszty, itd. Nie da się więc od efektów tego uciec, czy chcecie czy
        nie.
        Inaczej mówiąc : nie da się uciec od wspólnych rozmów w tym województwie.
        Inaczej "nasi" politycy to wykorzystują i robią co chcą !!!

> Aha, na innym wątku na ten temat przypomniałem, że kiedyś juz padła
        > propozycja wspólnego forum i została przez Was odrzucona. Rozumiem, że
        > nastąpiła zmiana poglądów? Ilu osób?

W tej sprawie odpowiem tak.
        Nie jest istotne ilu osób. Istotne że jednak powstaje taka chęć. Ilość
        przyjdzie z czasem. Pozatym to my założyliśmy to forum konkretnie !!!
        Tu niema co pytać. My Was zapraszamy i tyle.
        A w uzupełnieniu. Nie sądzę aby zmiana nastąpiła tak po prostu. Raczej są osoby
        które tego by chciały i próbują przekonać do tego jak najwięcej osób.
        Uwierzcie, że w Gorzowie także są chętni do budowania lubuskiego. Ale już
        czasem nie potrafią sami uwierzyć że to możliwe. Więc wspólną dyskusją może uda
        się im też uwierzyć że konieczny jest wspólny nacisk na polityków w interesie
        całego lubuskiego. Jeśli nam pomożecie, żółci będzie dużo mniej. Jeśli nie, to
        właśnie stąd żal i żółć, że Was to jakby nie obchodzi.
        Ale jak już napisałem WE WSPÓLNYM WOJEWÓDZTWIE POTRZEBUJEMY WSPÓLNYCH
        DZIAŁAŃ !!!

Dlatego zapraszam na forum lubuskie i nie zważajcie na to ilu jest chętnych.
        Ważne że są !!!
        • tzenzor_markon Re: Gorzów chce mniej żółci 28.12.02, 20:29
          to forum założyłeś Ty ! bez legitymacji zdaje się Was i nas .
          Mimo , gratuluję i przyznaję rację wielu Twoim poglądom.
          Wydaje jednak mi się, że zbyt wielu gości tam nie będzie.
          Ludzie wolą ruch, a ten jest na naszym i Waszym forum.
          Zmienić to może likwidacja forów oddzielnych i założenie jednego wspólnego.
          I tutaj należy uzyskać zgodę większości po obu stronach !!!
          • tom_tom Re: Gorzów chce mniej żółci 28.12.02, 21:26
            tzenzor_markon napisał:

> to forum założyłeś Ty ! bez legitymacji zdaje się Was i nas .
            > Mimo , gratuluję i przyznaję rację wielu Twoim poglądom.
            > Wydaje jednak mi się, że zbyt wielu gości tam nie będzie.
            > Ludzie wolą ruch, a ten jest na naszym i Waszym forum.
            > Zmienić to może likwidacja forów oddzielnych i założenie jednego wspólnego.
            > I tutaj należy uzyskać zgodę większości po obu stronach !!!
            Nie, to nie jest jedyne rozwiązanie (zresztą nie do przyjęcia - chcę mieć swoje
            zielonogórskie forum, a pewnie w Gorzowie jest tak samo). Natomiast można
            stworzyc podforum lubuskie. Coć takiego mają w Bydgoszczy i Toruniu chociaż je
            dość nieszczęśliwie nazwali (Bydgoszcz z Toruniem). Właśnie je sobie
            pooglądałem. Widać je zarówno na forum w Toruniu jak i w Bydgoszczy. Każdy
            zainteresowany może wejść tam ze swojego miasta.
            • tzenzor_markon Re: Gorzów chce mniej żółci 28.12.02, 21:37
              byłem zobaczyć, dzisiaj nie ma ani jednego wpisu, zatem pogadać tam raczej się
              nie da. Ale w istocie jest to jakieś rozwiązanie, tyle, że zuboża fora normalne.
              • tom_tom Re: Gorzów chce mniej żółci 28.12.02, 21:44
                Nie zuboża. Nie czarujmy się tzw. problemami lubuskimi żyje niewiele osób.
                Osobne podforum daje możliwośc pogadania, ale nie jest zbytnio uciążliwe. Jest
                tylko dla chętnych, a nie trzeba sie nigdzie przenosić.
                • tzenzor_markon Re: Gorzów chce mniej żółci 28.12.02, 21:55
                  Masz chyba rację , że większość nie będzie za likwidacją oddzielnych forów.
                  Jeśli mamy wspólnie rozmawiać na takim podforum, to oczywiście musi być
                  widoczne i dostępne z obu forów. Nie wierzę jednak w wielką jego popularność.
                  • darth4 Re: Gorzów chce mniej żółci 29.12.02, 16:08
                    Macie rację.
                    Po pierwsze lepiej mieć takie podforum. Jak najbardziej powinniśmy mieć
                    lubuskie. Ale do czasu gdy go brak, założyłem tego ubogutkiego brata ( siostrę
                    dla tych od dyskryminacji ).

Po drugie - po co nam żółć na forum Gorzów. Zresztą i tak będzie, ale dla
                    merytorycznej wymiany uwag możemy konkretnie i bez żółci pogadać.

Po trzecie - Tzenzor i tak zwiewa od żółci, o co więc zuboży forum G-w. Tak
                    przynajmniej u nas poszuka sikorek. A do tej pory zielonogórzanie nie chcieli
                    do nas zaglądać, bo się wkurzali. Że wspomnę o mieszkańcach LUBUSKIEGO. Gdzie
                    oni mają się wpisywać ? Czyli na którym forum się mają "deklarować" ?

Po czwarte - nie należy oczekiwać na tym forum wielkiej ilości wpisów. Raczej
                    powinno ono służyć INFORMACJI o pracy naszych polityków, a także wymianie
                    poglądów tych którzy chcą. Mam nadzieję że zanim ktoś odnajdzie to forum, to
                    trochę mu przejdzie i odniesie sie do spraw merytorycznie, a nie żołądkowo.
                    To umożliwia też lepsze śledzenie naszych spraw. Kto z Was odkopuje sprawę
                    sprzed 3 m-cy ? Czy lepsze jest 20 wątków ARiMR czy 1 w którym wszystko można
                    wyjaśnić ?

Wpisy będą choćby moje i choćby o srokach.

Ode mnie. Także jestem mieszkańcem lubuskiego, a nie tylko Gorzowa. Nie chcę
                    obrażać mieszkańców przemiłych napewno. W końcu wszyscy mieszkamy tu gdzie
                    mieszkamy z przypadku, a nie wyboru. Jedni bo się tu urodzili, inni bo ich coś
                    konkretnego przygnało. Dlaczego fakt ten ma nas obciążać. Wolałbym zrobić z
                    Wami grila niż dawać sobie po pysku ( zresztą ku uciesze polskej gawiedzi ).
                    Inna sprawa, że martwi mne działalność polityków u Was i u nas. Cierpimy my
                    mieszkańcy. Dlaczego !!! W demokracji możemy dać im po prostu kopa w d* i
                    wybrać takich którzy będą działać dla nas !!! Warunek. Musimy to zrobić we
                    wspólnym interesie.
                    • darth4 Re: Gorzów chce mniej żółci 29.12.02, 16:53
                      Wysłałem maila do admina z prośbą o forum lubuskie.
                      Uzasadnienie :
                      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=58&w=4096396
                      Proponuję. Wyślijcie też majla. :)
                      • redakcja_zg Re: Gorzów chce mniej żółci 31.12.02, 11:18

Bardzo jestem ciekaw jaki wynik przyniesie ta dyskusja. Rok temu proponowaliśmy
                        założenie wspólnego podforum widzianego równocześnie w Gorzowie i Zielonej
                        Górze. Wtedy w Gorzowie propozycja została odrzucona. Teraz trudno to ocenić.
                        Na razie w Gorzowie i Zielonej wypowiedziało sie na ten temat kilka osób. Warto
                        jeszcze podyskutowac na ten temat.
                        • darth4 Re: Gorzów chce mniej żółci 31.12.02, 19:08
                          Aby uniknąć nieporozumień.

Nie proszę o forum lubuskie zamiast Gorzów I Zielona Góra.
                          Proszę o potworum zamiast oślej ławki np.

Wszystkiego najlepszego w Nowym 2003 Roku.

• black.night Połączyć ! 03.01.03, 05:33
                          redakcja_zg napisał:

>
                          > Bardzo jestem ciekaw jaki wynik przyniesie ta dyskusja. Rok temu
                          proponowaliśmy
                          >
                          > założenie wspólnego podforum widzianego równocześnie w Gorzowie i Zielonej
                          > Górze. Wtedy w Gorzowie propozycja została odrzucona. Teraz trudno to ocenić.
                          > Na razie w Gorzowie i Zielonej wypowiedziało sie na ten temat kilka osób.
                          Warto
                          >
                          > jeszcze podyskutowac na ten temat.

Należy tak zrobić (połączyć), i już.
                        • darth4 Podforum lubuskie 03.01.03, 09:30
                          redakcja_zg napisał:
                          > Rok temu proponowaliśmy założenie wspólnego podforum widzianego równocześnie
                          w Gorzowie i Zielonej Górze. Wtedy w Gorzowie propozycja została odrzucona.

To nieprawda. Kto jak kto, ale dziennikarze powinni być rzetelni (
                          przynajmniej w sprawach które można sprawdzić :)

Zadaliście pytanie. Czas chyba na jakąś odpowiedź ? Troche to już trwa.
                          Dobra więc podsumowanie.

W tamtym wątku było ( poniżej link ) :
                          www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=58&w=833105

Za potworem lubuskim : 8
                          Przeciw : 3
                          Wstrzymało się : 5

W tym wątku do dziś doszło :

Za potworem lubuskim : 5
                          Przeciw : 2
                          Wstrzymało się : 0

Podsumowanie łącze :

Za potworem lubuskim : 13
                          Przeciw : 5
                          Wstrzymało się : 5

Nie jest to szczyt marzenia demokraty. Na około 700 tys. dorosłych mieszkańców
                          lubuskiego wypowiedziały się 23 osoby w ciągu 1 roku.
                          No ale co na to redakcja ?
                          • hiro Re: Podforum lubuskie 03.01.03, 17:29
                            jeżeli dodatek gw. -gorzów będzie gorzowski a nie zielonogórski -to od biedy
                            niech będzie:-)-sam jestem ciekaw jak to będzie!
                    • Gość: peg Re: Gorzów chce mniej żółci IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.01.03, 19:24
                      ALE NUDZICIE!!!!!
              • Gość: Irc Re: Gorzów chce mniej żółci...swojej ma dość. IP: *.provector.pl / *.halo.provector.pl 03.01.03, 17:25
                tzenzor_markon napisał:

> byłem zobaczyć, dzisiaj nie ma ani jednego wpisu, zatem pogadać tam raczej
                się
                > nie da.

A gdzie byłeś? Na gorzowskim forum? Prawda pogadać się nie da...żółć zalała
                wszystko.

• gaska.balbina Re: Gorzów chce mniej żółci...swojej ma dość. 03.01.03, 19:02
                  Gość portalu: Irc napisał(a):
                  > A gdzie byłeś? Na gorzowskim forum? Prawda pogadać się nie da...żółć zalała
                  > wszystko.

Gęgacie tu i gęgacie. A żółć teraz tu zalewa. Jak w Gorzowie.
                  Czy to zaraźliwe jakieś ?
                  • markoniec Re: Gorzów chce mniej żółci...swojej ma dość. 05.01.03, 09:21
                    bardzo, a każda następna mutacja coraz trudniejsza do wyleczenia.
                    Powinniśmy zacząć wspólną kurację !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka