Dodaj do ulubionych

Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koniem

12.06.06, 12:56
Witam,

Zwracam sie do wszystkich obeznanych z mitologią grecką i inną mniej lub
bardziej wyuzdaną, aby pospieszyli ratować przed chaosem moje moralne podłoże.
Otóż przyjżałem się zeszłej niedzieli wyzywającej rzeźbie stojącej u podnóża
Palmiarni, która to przedstawia młodego chłopca pozbawionego odzienia wraz ze
stojącym koniem. To znaczy koń (jak się można łatwo domyślić) stoi przed
chłopcem. Dodam jeszcze, że koń posiada rogi co jak domniemywam ma służyć
zepchnięciu wszelkich merytorycznych interpretacji na tzw. boczne tory.
Czy oby jednak na pewno?
Jakaż bowiem mitologia, choćby i nawet ta najdziksza afrykańska z samego
serca dżangel uzasadni wyzywającą pozę zwierzęcia, zakłądającego perwersyjnie
jedną ze swych bezwstydnych kończyn na biodro młodego chłopca? Dodam -
młodego chłopca! Pomijam milczeniem wyzywające spojżenia obu postaci, ich
sugestywnie wygiete ciała, nie pozostawiające wątpliwości co do tego, że
kieruje nimi impuls daleki od tego, jaki można by przypisać wierzchowcowi i
jego (prosze oddalić wszelką dwuznacznosć) jeźdźcy.
Jeśliby więc kto znał jakąś (pokrętną, jak się domyślam) historię tłumaczącą
umieszczenie tego typu eksponatu w miejscu uważanym za wizytówke miasta,
niech podzieli się swoją informacją.
Abyśmy mogli ją obalic.

Pozdrawiam;)

p.s.
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: 195.175.37.* 12.06.06, 13:23
      Ten koń ma rogi? A ty widziałe(a)ś tą rzeźbę?
      Jedynie kto mógłby protestować przeciwko jej wystawianiu przed palmiarnią mogą
      być mieszkańcy Krosna odrzańskiego, skąd tą rzeźbę ukradziono...
      • julka_7 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 12.06.06, 13:26
        A Kto tutaj protestuje przeciwko jej wystawieniu? Ty czytałeś/łaś posta
        passengera? to najpierw uważnie przeczytaj zanim wyskoczysz z buractwem...
        • Gość: qwerty Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: 195.175.37.* 12.06.06, 13:32
          Buractwem jest twierdzenie, że oglądało się rzeźbę i opisywanie, na niej
          nieistniejących rogów czy póz. Po twoim poście julciu mam podstawy
          przypuszczać, że buractwem jest także to, co oglądasz w lustrze.
          • julka_7 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 12.06.06, 13:40
            Nie przypominam sobie, żebyśmy przechodzili na "Ty". Z tego co widać, w ogóle
            nie zrozumiałes/łaś postu skoro zwróciłes/łaś uwagę na rogi, jakby to było
            najwazniejsze. Facet napisał o swoich spostrzeżeniach. Opisał rzeźbę tak jak On
            to widział i jak widać zamiast odpisywać powinieneś/ powinnas cofnąc się do
            pierwszej klasy szkoły podstawowej bo masz wyraźne problemy ze zrozumienie
            tekstu. A Ty w lustrze chyba nie masz szans sie przejrzeć bo od razu
            rozpryskuje sie na tysiąc kawałków. pozdrawiam
            • Gość: qwerty Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: *.gala.net.pl 12.06.06, 13:47
              Julciu zluzuj, bo zmarszczek dostaniesz. Skąd wiesz, że autorem tekstu jest
              facet? Kolega, brat, mąż? No co miał na celu autor tekstu, może to
              wytłumaczysz? Gadki o nieistniejących atrybutach rzeźby? Prowokacja jest
              nieudana, gdyż odnosi się do bzdurnych wymysłów bujnej wyobraźni autora, a nie
              do faktów.
              • julka_7 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 12.06.06, 13:52
                Wystarczy dobrze przeczytać, żeby sie zorientować, potwierdza to choćby
                zwrot: "Otóż przyjżałem się zeszłej niedzieli". "Julciu" to mówi do mnie mój
                chłopak a nie pierwszy lepszy burak z netu....
                • Gość: qwerty Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: 195.175.37.* 12.06.06, 13:56
                  Ależ julciu, to ja twój chłopak! A myślisz, że skąd wedziałem co widzisz w
                  lustrze? ;)
                  • julka_7 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 12.06.06, 13:59
                    Idź może na jakis czat, tam własnie prezentują taki pozim rozmowy jak Ty tutaj
                    prezentujesz. A Ty musiałbyś miec wyśmienity gust, żebym to ja była twoją
                    dziewczyną. Szkoda czasu na rozmowę z Tobą. Pozdrawiam
                    • Gość: qwerty Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: 195.175.37.* 12.06.06, 14:05
                      Oj julciu, jesteś typowym przypadkiem przerostu ego nad intelektem.
                      Ale wracając do tematu, nadal nie wytłumaczyłaś mi burakowi, co autor miał na
                      myśli...
                      • julka_7 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 12.06.06, 14:14
                        Skoro nie rozumiesz, to pomyśl może, że to widocznie dla Ciebie za trudne:-)
                        Czasem po prostu nie trzeba sie pchac tam gdzie nikt Ciebie nie chce a w tej
                        rozmowie nie wniosłes niczego nowego poza swoim buractwem....
      • mzk_passenger Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 12.06.06, 13:49
        Alo, Alo!

Daje głowę, że to rogi. Do tego pozłacane:
        lubuskie-info.com/gfx/firmy/restauracja_palmiarnia/01.jpg
        W ostateczności mogę przystać na uszo-rogi.
        Aczkolwiek z przewagą rogów;-)

Pozdro;
        • Gość: qwerty Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: 195.175.37.* 12.06.06, 13:54
          Najwyraźniej inny poziom abstrakcji.
        • Gość: jonasz Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 14:30
          Najwyraźniej masz kompleks rogów;) jakieś problemy rodzinne ? wszędzie widzisz rogi ? przecież to są uszy nie rogi....oj masz zachwiane postrzeganie rzeczywistości, a to źle wróży.
          • mzk_passenger Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 12.06.06, 15:12
            Hi!

Faktycznie, nie pomyślałem wcześniej, no popatrz, widzenie rogów może zaiste
            wynikać z problemów rodzinnych, a to Ci dopiero historia...
            Mógłbys jeszcze podać w której mitologii tak się interpretuje widzenie rogów?

Pozdro;-)

p.s.
            Informuję wszystkich sprytnych adwersarzy, że kwestia rogów nie jest kluczową w
            zagadce o Chłopcu z Koniem. Dlatego też proponuję wszystkim którzy się w nią
            wgryźli pomyslenie o swoich zebach. Szkoda ich;-)

• be.em taaaak... 12.06.06, 15:33
      w sumie kazdy zna chłopca z koniem:) (he, he..) i kiedyś stał na deptaku i
      można było sobie na nim/przy nim zdjęcia trzaskac;) ja mam takie kudłate z
      dzieciństwa:) na mnie rzeźba wrażenia nie robi i nie mam skojarzeń mało
      moralnych, ale na wszystkich przyjezdnych znajomych robi kolosalne i właśnie
      mało moralne:)
    • Gość: sela Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 16:28
      mzk_passenger, odczep się od rzeźby i idź do swojego kółka różańcowego
      rozprawiać na tematy "wyuzdanej, mitologii greckiej".
    • Gość: marta Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 20:09
      Proponuję chwilowo zaniechać studiowania mitologii na rzecz...słownika
      ortograficznego. Piszemy: spojrzeć, przyjrzeć.
      • julka_7 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 07:21
        Jezu ale Ty jesteś nudziara. Taki ciekawy post a Ty wyskakujesz jak
        nauczycielka na wywiadówce. Sfrustrowana jestes czy co?!
    • aski68 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 07:41
      To może należy zwrócić chłopca z jego koniem ;)
      Bo jeśli się nie mylę rzeźba pierwotnie stała w innym mieście
      Kto wie w jakim ? i gdzie ?
      pzdr
      • be.em Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 08:09
        w krośnie, w krośnie, w krośnie!!! jaka nagroda..? ;)
        • aski68 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 08:12
          zaraz tam nagroda :):)
          to było w czynie społecznym :))) dla świadomości ziomków ;)
          No i zostanie Ci podziw calego miasta :))
          • be.em Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 08:16
            eee...dziękuję podziwu na bary se zimą nie wrzucę;) co innego futro z norek;)))
            • aski68 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 08:19
              futro ? :)))) feeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee........feeeeeeeee brrrrrrrrrr
              nie nie....
              zapomnij o takiej nagrodzie :)
              • be.em Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 08:22
                dobra... diamentowa kolia i tydzień na Seszelach;)
                • aski68 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 08:23
                  a może tydzień na Krecie ? to się da załatwić :)

poproszę tylko mamę, by kreta na działce złapała :))))
                  • be.em Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 08:27
                    na krecie...? :)) he, he.. wolę oogiera;)
                    • aski68 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 08:31
                      skąd na ... ja wezmę Ci ogiera ? :))
                      nie może być kret ? napewno ? :))
                      • be.em Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 08:34
                        skątowni!!!! ;)))
                        • aski68 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 08:41
                          be.em napisała:

> skątowni!!!! ;)))

:)))))))) dawno tego nie słyszałem :):):):)
                          • be.em Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 08:44
                            miałes zmykać;)
        • Gość: jonasz Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 09:40
          Poczytaj wypowiedź qwerty na samej górze i nie przypisuj sobie:) farbujesz włosy czy co ?
        • Gość: jonasz Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 09:40
          Poczytaj wypowiedź qwerty na samej górze i nie przypisuj sobie:) farbujesz włosy czy co ?
          • alexander888 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 10:10
            MZK PESSENGER jesteś mistrzem świata i okolic;) Pacyfka dla Ciebie Yoda! Twój
            text jest świetny. Dobre jajo (końskie czy chłopaca?;) Ludzie wyluzujcie łby bo
            wam ciśnienie skacze. Passanger musiałeś mieć bagate dzieciństwo;) Buhahaha -
            jeden z najlepszych wpisów na tym Forum od lat, nie wiem czy nie wątek roku!
            Obalić postument, obalić chłopca z koniem!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • alexander888 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 10:13
              odpisy też są przednie i urwywają łeb na metrze sześciennym;)
              • be.em Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 13.06.06, 10:16
                o mój drogi.. Twój o winobraniu nie gorszy, nie gorszy;)))
          • aski68 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 22.06.06, 10:47
            Gość portalu: jonasz napisał(a):

> Poczytaj wypowiedź qwerty na samej górze i nie przypisuj sobie:) farbujesz włos
            > y czy co ?

na dole :)
            ale fakt ! mea qulpa :))
            ale mogę przesłaś zdjęcia gdzie stał w orginale
            pzdr
      • Gość: dr Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: *.zielona.agora.pl 22.06.06, 11:29
        Ta rzeźba o której jest mowa przed wojną była własnościom KROSNA ODRZ. Władze
        Krosna upomniały się o swoje jednak zostali zignorowani. Jesli chcą mogą sobie
        zrobić replike. I gdzie tu sprawiedliwość?!
    • Gość: Kosmatek Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.06.06, 22:05
      Leczyć się, leczyć. Polecam niezłego lerka od psyche niejaką Lesicką.
      • Gość: aleX888 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni IP: *.ztpnet.pl 15.06.06, 12:03
        ona jest Lesiecka a nie Lesicka;) BE.EM - pozdro:)
      • mzk_passenger Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 19.06.06, 09:32
        Mówicie, ze niezła?
        Hmmm..
        To może za mało seansów wykupiliście?
        Bo jakoś nie widać efektów;-)

Pozdro;
    • julka_7 Re: Prowokacja przed Palmiarnią - Chłopiec z Koni 16.06.06, 07:31
      Ta dyskusja obnażyła smutną - niestety - prawdę. Passenger napisał nieco
      prowokacyjnego posta, jestem pewna, że było to zamierzone, opisując w sposób
      tak dosłowny swoje wrażenia chciał wywołać dyskusję, chciał poznać Wasze
      spojrzenie na rzeźbę, która- jak przyznam po dokładanym obejrzeniu jej sobie-
      niewinna wcale nie jest;-)Tymczasem żadnej dyskusji nie było. Skończyło sie na
      tym, że passenger musi iśc do lekarza, smutne to. Po co w takim razie pisać na
      tym forum, skoro człowiek wyrazi swoje myśli i usłyszy prymitywna odpowiedź, że
      musi iśc do lekarza. Rozwaliło mnie to. Najwyraźniej na tym forum można
      porozmawiac tylko o pogodzie i takich tam. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka