Dodaj do ulubionych

jeżeli jesteś ofiarą mobbingu...

19.06.06, 23:16
Poszukuję osób , które doswiadczyły lub doświadczają mobbingu w pracy.
Prowadzę badania zwiazane z tym tematem, jestem studentką socjologii i
poszukuję osób chetnych do wypełnienia anonimowo ankiety. Chetnych prosze o
kontakt na priv. agalew@gazeta.pl lub wyrazenie chęci wypełnienia na forum,
wtedy przesle ankietę na priv.

Obserwuj wątek
    • Gość: bss Re: jeżeli jesteś ofiarą mobbingu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 14:06
      Dojdż do ludzi w bezpośredni kontakt, najlepiej pod zakładem w którym płaca
      średnia to 600-800 zł. pl, pokaż się jako przyjaciel tych ludzi. Zauważ, że
      swoim postępowaniem chcesz ich wykorzystać by osiągnąć własny cel. Taki kontakt
      może dać dokładniejsze dane w twoich badaniach. A tak na marginesie - komu to
      pomoże ?
      • Gość: agalew Re: jeżeli jesteś ofiarą mobbingu... IP: *.ebns.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.06, 14:15
        też byłam mobbingowana w pracy i wiem co to znaczy, dlatego własnie
        przeprowadzam takie badania i piszę pracę na ten temat. Czy to komuś pomoze?
        nie wiem. napewno nie wtedy, gdy nikt się nie przyzna, ze go to dotknęło.
        Współpracuję z biurem antymobbingowym, zarówno dla mnie, jak i dla nich te
        badania są ważne, zeby coś z tym zrobić. bo niestety wprowadzenie samego
        zagadnienia mobbingu do kodeksu pracy nic nie zmienia. A poza tym, nie musisz
        zarabiac 600-700 zł zeby czuc sie mobbingowanym. Znam ludzi którzy zarabiaja o
        wiele więcej i są mobbingowani. pomyliłeś/łaś wykorzystywanie z mobbingiem.
        pozdrawiam
        • Gość: bss Re: jeżeli jesteś ofiarą mobbingu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 15:31
          Myślę, że tam gdzie jest wykorzytywanie jest i mobbing. ( enc. cyt. )Mobbing -
          celowe, systematyczne, powtarzające się przez dłuższy czas, zachowania
          naruszające godność osobistą pracownika.
          Mobbing zazwyczaj ma na na celu lub skutkuje: poniżeniem, ośmieszeniem,
          zaniżeniem samooceny lub wyeliminowaniem albo odizolowaniem pracownika od
          współpracowników.
          Mobbing jest też rodzajem molestowania.

pozdr...

• agalew Re: jeżeli jesteś ofiarą mobbingu... 20.06.06, 16:10
            dokładnie- zgadzam się z tym co napisałeś,ale jest tez dalsza część definicji
            mobbingu i żeby zaistaniał muszą być spełnione określone warunki. Samo
            wykorzystywanie pracowników np. jak to miało miejsce w Biedronce nie jest
            mobbingiem ( zostało to stwierdzone przez sąd w trakcie postepowania)Zjawisko
            wykorzystywania musi przynieść określone skutki, żeby nazwać je mobbingiem.Tak
            więc mobbing zawsze wiąże się z wykorzystywaniem, ale samo wykorzystywanie nie
            zawsze wiąże sie z mobbingiem.pozdrawiam .
    • agalew Re: jeżeli jesteś ofiarą mobbingu... 27.06.06, 23:17
      to bardzo ważne!Same badanie polega na tym, aby zebrać ludzi z różnych
      środowisk za pośrednictwem prasy, albo właśnie internetu.Wnioski z badania
      przekażę także do biura antymobbingowego.Nie chcę się nikomu narzucać.Sama
      byłam mobbingowana w pracy i wiem jak to jest. Temat jest ważny, bo trzeba w
      końcu coś z tym zrobić. Proszę o wyrozumiałość...
      • Gość: enes Re: jeżeli jesteś ofiarą mobbingu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 12:52
        Badania które prowadzisz może są ważne-ale dla Ciebie ponieważ temat jest na
        tzw.czasie i nic więcej.Ludzie mają problemy w pracy i są tak naprawdę skazani
        tylko na siebie.Wiem co mówię ponieważ mój "kolega"pracuje w IP -kiedyś
        sygnalizowałem problem mojego syna gdzie pracodawca prawie przez rok zwlekał z
        wręczeniem jakiejkolwiek umowy zatrudniając w tym czsie na czarno-myślisz że
        coś mu zrobili???????? A może ktoś podejmie się napisania pracy magisterskiej
        na temat;CZY ZASADNYM JEST UTRZYMYWANIE NA GARNUSZKU PAŃSTWA INSEKCJI PRACY?-
        KTÓRA JEST OSTOJĄ NIEROBÓW I KOMUSZYCH UKŁADÓW .Bywa też i tak że inspektorzy
        wdanym dniu kontrolują {oczywiście po wielu interwencjach osób poszkodowanych}
        i co i nic ponieważ kontrolowany został uprzedzony o kontroli.Dzień przed
        kontrolą mówi do zatrudnianych na czarno ażeby np.jutro nie przychodzili do
        pracy.Taka jest często rzeczywistość-i takie rzeczy należało by badać.
        • agalew Re: jeżeli jesteś ofiarą mobbingu... 28.06.06, 14:25
          nic nie poradze na to jak pracuje IP:( Myslę,ze dlatego wlasnie powstaja biura
          antymobbingowe, bo ludzie maja dosyć bycia skazanym tylko na siebie, bo nikt
          nie pomoże.Temat jest oczywiście na czasie, bo ludzie zaczęli o tym mówić...Ale
          nasze Państwo ani IP im nie pomaga. Pomoc dostaja własnie z takich biur, sprawę
          rozdmuchują media i robi się gorący temat.Wiem,że wielu pracodawców czuje sie
          bezkarnych bo mają tzw. wtyki w IP...na układy chyba nic sie nie poradzi. Nie
          mozna liczyć na pomoc od instytucji, które powinny sie tym zająć:(((i to
          najbardziej boli. Ja dlatego własnie nie współpracuję z IP tylko z Biurem
          antymobbingowym. W IP stwierdziliby, że przecież mobbing to wymysł , a żaden
          duży przedsiebiorca nie zatrudnia na czarno.Pozdrawiam
    • Gość: eee Re: jeżeli jesteś ofiarą mobbingu... IP: *.ztpnet.pl 28.06.06, 19:39
      Problem tkwi w czym innym - swiadomosc, ze bycie w ukladzie ulatwia zycie
      jest wpajana dziecku od najmlodszych lat. Wydaje sie, ze trzeba rozbic te
      wszystkie uklady, bo wszelkie inne dzialania maja tylko wydźwiek medialny
      -wielki huk, cos tam grozi, a potem wielka cisza i koniec tematu. Jednym
      slowem niezbędna jest poglębiona edukacja calego spoleczenstwa
      -ludzie powinni pozdejmowac te maski, ktore naciagają w miejscu pracy, byc
      sobą, reagowac na każdy przejaw nieprawości. Wreszcie potrzebne sa prawdziwe
      autorytety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka