infra-red 30.08.06, 21:24 czy w Zielonej Górze są kursy języka fińskiego? Jeśli tak, to gdzie? Odpiszcie proszę, jeśli macie jakieś informacje. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szpieg z krainy d. Re: język fiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:04 Obawiam się, że nie... to pieruńsko ciężki język, pozostaje nauczyć się podstaw samemu z jakichś rozmówek, albo z książek po angielsku, bo chyba porządnego podręcznika do fińszczyzny w Poslce nie ma. A co do pracy w tej krainie? Jeżeli tak, to Finowie dość sprawnie posługują się podstawami angielskiego i po jakimś czasie łapie się trochę ich gulgających rozmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazownik Re: język fiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 14:11 Na allegro znalazłem sporo ofert polskich podręczników. Radzę sprawdzić, za książkę z CD 20zł. To niezbyt wygórowana cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: język fiński IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.09.06, 16:31 to, o czym piszesz to Rozmówki z płytą, czyli podstawowe zwroty etc. Nie jest typowym podręcznikiem do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazownik Re: język fiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 17:35 No tak, ale były tam też oferty innych książek. Cóż, może i od takich rozmówek warto zacząć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: język fiński IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.09.06, 13:08 warto :) problem pojawia się wtedy, gdy po przerobieniu całych rozmówek chcesz nauczyć się czegoś więcej. Pozdrowienia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazownik Re: język fiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 16:21 To nie zostaje nic innego jak wziąć do ręki Kalevalę wraz z przekładem, ponoć jednym z lepszych! I siedzieć nad tym... ;) Ja kiedyś zacząłem się uczyć islandzkiego. Podręcznik był tylko angielski, ale ok. Mają jakieś materiały w tow. przyjaźni polsko-islandzkiej. Może jest i tow. przyjaźni polsko-fińskiej i coś wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: język fiński IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.09.06, 15:48 Podobno trzeba sie nieźle "narąbać" aby opanować ten trudny jezyk. Swego czasu - obcujac z Finami - zrozumiałem dlaczego przedstawiciele tego języka musza miec mocne głowy, mocniejsze niz Rosjanie. Odpowiedz Link Zgłoś