Dodaj do ulubionych

Spacerkiem po Żaganiu

08.10.06, 18:55
Tytuł wątku zaczepronąłem z książki o naszym mieście, bo dziś rzeczywiście się
po nim przespacerowałem. Na początek chcę o ul. Słowackiego. Mają rację ci,
którzy mówią, że to kiła. Ja dodam do "kwadratu". Chyba już wolałem to co
było. Cieszą jedynie odnowione w większości fasady odnowionych domów. Poza tym
o ile pamiętam na tej ulicy i owszem był bruk, ale była to kostka granitowa
20x20 cm. Zalano ją potem asfaltem a teraz jest ten "grubszy żwir. Sorry
mercinie, miałeś rację - to pieniądze rzucone w błoto (na bruk)!
Obserwuj wątek
    • mercin.brezan Re: Spacerkiem po Żaganiu 08.10.06, 20:59
      i ciekawe czy coś tam nowego "sklepowo - restauracyjnego" powstanie? hmmm...naprawde ciekawi mnie ile osób "uciekło" za granice jaki jest stan faktyczny zamieszkujacych, i czy ta nowa fabryka dringdrincośtam pchnie impuls w siłe nabywczą mieszkańców, czy tak jak twierdze z racji konieczności zatrudniania specjalistów z sąsiednich miast - np. Żar (ukłony w strone pana Bobera Żary)- nic się na tym polu nie zmieni.
    • croolick Re: Spacerkiem po Żaganiu 15.10.06, 11:18
      Przedwczoraj tez przyjzalem sie ul. Slowackiego i musze powiedziec, ze to fuszerka taotalna! Przy skrzyzowaniu z Keplera juz kostki powypadaly, przy budynkach spadajaca z dachow woda wyplukala juz piasek, wiec kwestia czasu jest kiedy kostki beda sie walac po calej ulicy. Do tego ta nawierzchni jest bardzo nieprzyjemna dla stop, nie wspominajac, ze kobiety na wysokim obcesie tam spokojnie nie przejda. Jak mozna bylo dopuscic, by male kostki spajac ZWYKLYM PIASKIEM?! Przeciez to nie ma prawa sie trzymac... Naprawde przykra sprawa :-(((
      My w Zarach narzekamy na remont rynku, ale jednak znacznie porzadniej jest to zrobione (nie uzywali piasku a bitumicznego grysu a kostki wydja sie dobrze spasowane)
      • mercin.brezan Re: Spacerkiem po Żaganiu 15.10.06, 12:41
        no wiem wiem, zreszta kiedyś już wspominałem jak to wygląda
        w Szczecinie a nawet Słubicach
        oprócz użycia właściwego spoiwa
        kostka jest tam cięta na płaską powierzchnię - chodzi się "jak po stole" a tutaj?
        Słowackiego zresztą to nic - można przeboleć - to ma być tzw. trasa historyczna - więc spróbuję to nagiąc do faktu, że jako powiedzmy 200 letnia ;) już się zuzyła
        ale to przed sądem - zwykłe kocie łby z kamieni polnych - dżizas tam nawet facetowi źle się idzie, porażka.
    • cancro Re: Spacerkiem po Żaganiu 15.10.06, 15:22
      Jakiś czs temu pisałem, ba1 wkleiłem zdjęcia obiektu koło restauracji
      "Piastowska", bodącego miniaturką Bramy Szpitalnej, z której podobno swe
      obserwacje prowadził Keppler. Od tamtego czasu stan obiektu uległ pogorszeniu i
      to wcale nie dlatego, że nie ma gospodarza. Ma i to kasiastego - energetykę, bo
      pełni funkcję pomieszczenia dla stacji trafo. Tymczasem tynk łuszczy się już
      metrami kw. i tylko czekać, jak obiekt ulegnie dalszej dewastacji.
      Pan burmistrz ostatnio zabronił pisać o tym, jakoby miasto chciało żyć z turystyki:
      www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061014/TYGODNIKZZ/61011070
    • mercin.brezan Re: Spacerkiem po Żaganiu 13.01.07, 12:47
      przegladając żarskie forum ten "nasz" wątek muszę ożywić
      otóż u nas bloki w centrum budują - te niby kamieniczki
      a w Żarach bloki przerabiają w kamieniczki z gzymsami
      Żary znowu górą!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=149&w=55420147
      i bezpośredni link do fotki żarskiego "jamnika" autorsta boberzary:
      img400.imageshack.us/img400/4929/cam0371cd2.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka