Dodaj do ulubionych

STOLICA WOJEWODZTWA

IP: *.niedziwica-duza.sdi.tpnet.pl 05.04.03, 10:14
a moze tak porozmawiamy o stolicy wojewodztwa?

gorzowie wielkopolskim?

ciekawe. przeciez oni nigdy nie byli miastem wojewodzkim na poczatku byla
zielona gora poten przez dziwny zbieg okolicznosci powstalo cos tak dziwnego
jak gorzow. a teraz staraja sie pokazac ze sa lepsi .

i tak bede twierdzi ze maja jeden tranwaj i nigdy nam do piuet nie dorosna.

:)
Obserwuj wątek
    • sela1 Re: STOLICA WOJEWODZTWA 05.04.03, 10:25
      Gość portalu: zielnogorzanin napisał(a):

>
      > i tak bede twierdzi ze maja jeden tranwaj i nigdy nam do piuet nie dorosna.

Co tam opowiadasz, my też mamy tramwaj.
      • Gość: zielonogorzanin Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.niedziwica-duza.sdi.tpnet.pl 05.04.03, 10:28
        ????????????/
    • sela1 Re: STOLICA WOJEWODZTWA 05.04.03, 10:46
      Jaki z Ciebie zielonogórzanin? skoro nie wiesz o naszym tramwaju.
      A po deptaku co jeździ? i to w dodatku model zabytkowy, a jakich
      fantastycznych pasażerów wozi.
      • Gość: \ielonogorzanin Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.niedziwica-duza.sdi.tpnet.pl 05.04.03, 11:01
        jesli chodzi o ten cudny zabytkowy pojazd to jest to raczej pociag. a kolejki
        waskotorowe sa bardzo cenne. i ciesze sie z tego ze cos takiego mamy.

he
        • sela1 Re: STOLICA WOJEWODZTWA 05.04.03, 11:07
          Jakie tam, he jest to tramwaj i już. Udowodnij, że tak nie jest:-)).
          A szyny tramwajowe to co? gips.
          • Gość: zielonogorzanin Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.niedziwica-duza.sdi.tpnet.pl 05.04.03, 11:10
            a widziales ty tranwaj z lokomotywa?

pomysl
            • sela1 Re: STOLICA WOJEWODZTWA 05.04.03, 11:38
              Gość portalu: zielonogorzanin napisał(a):

> a widziales ty tranwaj z lokomotywa?
              >
              > pomysl

Oczywiście byłby to czysty absurd. Tylko dlaczego?, Ty mylisz wóz motorowy z
              lokomotywą.
              • Gość: zielonogorzanin Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.niedziwica-duza.sdi.tpnet.pl 05.04.03, 12:12
                ok ustalmy moze ze jest to cos czego nie maja gorzowianie :)
    • afe-lek Re: STOLICA WOJEWODZTWA 05.04.03, 13:23
      Jest wiele rzeczy, których oni nie mają, a my tak np NAS! :-)))
      • Gość: my Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.niedziwica-duza.sdi.tpnet.pl 05.04.03, 14:21
        zgadza sie my jestesmy najwazniejsi
        nigdy nie beda lepis od nas
        • Gość: Quoty Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.teleton.pl 05.05.03, 00:17
          Bo tak prawde mówiąc to o jakiej stolicy mowa (jesli o ziemi lubuskiej ) to
          jest nią Zielona Góra (jestem z Gorzowa) ale trzeba pamiętać że Gorzów nie
          może być stolicą Ziemi Lubuskiej bo moje miasto leży w Wielkopolsce.
          Co innego jeżli chodzi o ten dziwny twór mówię o tym nieszczęsnym województwie
          to są dwie i kropka.
          Pozdrawiam
          • Gość: ani Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 09:06
            Gość portalu: Quoty napisał(a):

> Bo tak prawde mówiąc to o jakiej stolicy mowa (jesli o ziemi lubuskiej ) to
            > jest nią Zielona Góra >
            ??
            Zielona Gora (Gorzów też) nie jest stolicą lubuskiego!!!
            Czy ktoś widział żeby stolica regionu nie leżała w tym regionie???

Pozdrowienia
          • Gość: Lepian Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.03, 11:54
            Gość portalu: Quoty napisał(a):

> Bo tak prawde mówiąc to o jakiej stolicy mowa (jesli o ziemi lubuskiej ) to
            > jest nią Zielona Góra (jestem z Gorzowa) ale trzeba pamiętać że Gorzów nie
            > może być stolicą Ziemi Lubuskiej bo moje miasto leży w Wielkopolsce.
            > Co innego jeżli chodzi o ten dziwny twór mówię o tym nieszczęsnym
            województwie to są dwie i kropka.
            > Pozdrawiam

Pozdrawiam slaskie analfabety z Zielonki. Skoro tak dziwnie postrzega sie
            historie naszego regionu, nie powino sie dziwic, iz dostrzegasz az dwie stolice.
            Debatujcie lepiej o tramwajach, których w waszej "metropolii" nigdy nie bedzie.
            • Gość: sagan Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.05.03, 16:50
              to takie szczęście , gdy po ulicach miasta grasuje trzydziestosiedmioletni
              demobil poniemiecki ? zdaje się, że tyle wiosen liczy najmłodszy ze
              wspaniałych tramwajów gorzowskich; aż strach spytać o ten najstarszy, czy aby
              on już elektryczny, czy jeszcze na kunie ?
              • Gość: Po co nam tramwaje Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 23:58
                Na kunie powiadasz? :) Calkiem prawdopodobne w takiej zacnej, wielkomiejskiej
                metropolii jaka niewatpliwie jest Gorzow Wielkopolski:) Miasto z
                najpiekniejszym bodaj ratuszem i zyjace w zgodzie z natura - przeciez blisko
                centrum spotkac mozna spokojnie pasace sie bydlo wszelakie a i kurki tu i
                owdzie dziobia piekna, nieskalana gorzowska ziemie :) A i Warta przeplywajaca
                przez to cudo urbanistyki i planowania jest czysta jak najczystszy gorski potok
                i wcale nie zalatuje fekaliami:) Przykre jest to zaslepienie
                Kobylogorzan... "empty barrel makes the most sound" :) Nie powiem, ze nasze
                miasteczko jest piekniejsze, lepsze itp... jest mniejsze ale ma swoj
                charakter... Gorzow jest poprostu szary. Mozecie smiac sie z naszego uniwerku -
                sam tak robie nie raz ale dzieki niemu mamy tyle fajnych knajp w Zielonce
                (zaloze sie o kazda sume, ze przytulnych milych lokali jest u nas sporo wiecej
                niz u Was), jest cos takiego jak ADB (co to jest? - wiodacy osrodek badawczy
                swiatowego potentata w dziedzinie cyfrowych technik satelitarnych i nie tylko),
                jest fajnie... no moze gdyby nie ten caly komunistyczny motloch ktory niszczy
                nasze piekne miasto...

Lepian - czytam twoje posty i mam sugestie... idz utop sie w Warcie. Zionie od
                ciebie pustka i zaslepieniem. A kysz!
                • Gość: Lepian Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.03, 10:03

Gosciu, nie mam zielonego pojecia, o co ci chodzi. Ten komunistyczny motloch,
                  o którym wspominasz to jedynie powojenny dorobek waszego slaskiego miasteczka.
                  To, co piekne, nie jest wasza zasluga. O tym, jak wazna role odgrywacie na
                  swiecie, przekonasz sie przegladajac zachodnie encyklopedie, najlepiej Encarte.
                  Znajdziesz tam wszystko odnosnie zapuszczonych plemnion afrykanskich. Dla
                  porównania, Grünberg jest tam nadal na Slasku. (Gorzów juz nie znajduje sie
                  zgodnie z ta encyklopedia w Brandemburgii!!).
                  To taka aluzja do waszych rozwazan odnosnie przynaleznosci Gorzowa do
                  Wielkopolski. Moim skromnym zdaniem zle sie stalo, iz po nowej reformie
                  administracyjnej kraju, Gorzów nie przypadl do Wielkopolski.
                  Powinnismy wreszcie zrozumiec, iz przyszlo nam zyc na zapuszczonej prowincji.
                  Zarówno Gorzów, jak i Zielonka ma niewiele do zaoferowania. Wspominasz dumnie o
                  zielonych knajpkach wyrastajacych w dziwnej symbiozie przy boku UZ. Jesli tak
                  jest faktycznie, to nie jest to najlepszy wizerunek uniwerku. Tego rodzaju
                  profil knajpek, tzn. kilka tanich laweczek, znajdziesz bez problemu w Gorzowie.
                  Mysle, ze sianie animozji do niczego nie prowadzi. Nasze województwo ma mimo
                  wszystko sporo do zaoferowania. Obecnie przebywam za granica, chetnie
                  przyjezdzam do mojego miasta rodzinnego, równiez z moimi znajomymi. Nikt
                  jeszzcze nie nie mial tak prostacko glupich zarzutów, jak ty. Wszyscy umieli
                  dostrzec fantastyczne walory, miejska zielen, osrodki rekreacyjne, a przede
                  wszystkim fakt, iz autobusem miejskim dojechac mozna nad liczne jeziora. Mysle,
                  ze aktywna forma wypoczynku w Gorzowie jest najwiekszym atutem naszego miasta.
                  W swych opowiastkach o tym, iz niedaleko gorzowskiego centrum wypasa sie bydlo,
                  spokojnie mozesz tez dodac, iz dokladnie w centrum, mozesz lowic tez ryby i to
                  juz od zarania dziejów. Szkoda, ze ryb jest z czasem coraz mniej. Na
                  peryferiach miasta, w kierunku Czechowa, znajdziesz tez bocianie gniazda. Dla
                  mnie nie jest to jednak przejaw zacofania, co najwyzej swiadectwo jeszcze
                  czystej natury. Zamiast sie z tego smiac, warto by zadbac, by taki stan
                  istanial tez za x lat. W przeciwnym razie bedzie to juz dla nas jedynie marne
                  wspomnienie.

twój zaslepiony i ziejacy pustka
                  Lepian

P.S: Gosciu, czuje sie zaszczycony faktem, iz starasz sie czytac moje posty.
                  Musisz jednak wiedziec, ze nie wystarczy umiec czytac, wszak powinno sie raczej
                  wiedziec, o czym sie czyta. Podobnie jak nie wystarczy umiec pisac. Sztuka
                  jest, wiedziec, o czym sie pisze.

• Gość: Zielony Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 11:44
                    Tak czytam co sobie piszecie i hmm...
                    Lepian - mentorze, z Twoich wypowiedzi jednoznacznie wynika, ze ten kto nie
                    zgadza sie z Twoimi osadami, Twym zdaniem jest tumanem, nie umie czytac itp. A
                    np. w przypadku tych knajpek nie doczytales chyba o co chodzi temu gosciowi od
                    tramwajow... nie chodzi tu raczej o ogrodki piwne (liczne i calkiem mile) ani
                    tego typu dziwactwa tylko o lokale: takie jak Kawon, Jankiel, Borgia (obecnie
                    to sie innaczej nazywam), 4 roze... i inne miejsca spotkan studentow. Piszesz
                    zeby nie siac animozji... a sam w tym przodujesz. Troche wiecej konsekwencji:)
                    A bedzie dobrze... Mieszkam w ZG i dla mnie Zielona jest piekniejsza... co
                    wiecej moi znajomi z wielu zakatkow Polski zgadzaja sie ze mna... ladne,
                    zadbane zielone miasteczko... Gorzow taki, jaki ja znam to poza malymi
                    wyjatkami kojarzy mi sie z droga na polnoc ktora jak wiesz nie prowadzi przez
                    najciekawsze miejsca Gorzowa (poza srodmiesciem). I nie denerwuj sie... zlosc
                    pieknosci szkodzi:)

Ten kolo od tramwajow - zastanow sie co piszesz... dajesz sie prowokowac jak
                    dziecko a to do niczego nie prowadzi. Jak wspomnial Lepian i Gorzow i Zielona
                    to gleboka prowincja. I czy tego chcesz czy nie - taka jest prawda.
                  • j24 Lepian, bardzo ładnieś napisał 06.05.03, 13:59
                    Gość portalu: Lepian napisał(a):

> Obecnie przebywam za granica, chetnie przyjezdzam do mojego miasta
                    > rodzinnego, równiez z moimi znajomymi.
                    > Nikt jeszzcze nie nie mial tak prostacko glupich zarzutów, jak ty.
                    > Wszyscy umieli dostrzec fantastyczne walory, miejska zielen,

... mnie też się podoba

> osrodki rekreacyjne, a przede wszystkim fakt, iz autobusem miejskim dojechac
                    > mozna nad liczne jeziora.

Nad dwa jeziora (Nierzyn, Kłodawa) i jedno kąpielisko (zalew po żwirowni)
                    z taaakimi sandaczami. Rowerem w pół godziny nad kilka innych (mi. Marwickie,
                    Gołębie, Zdroisk, Lipy).

> W swych opowiastkach o tym, iz niedaleko gorzowskiego centrum wypasa sie
                    > bydlo,

... a w Krakowie, to kunie w zaprzęgach po ulicach brudzą :)

> spokojnie mozesz tez dodac, iz dokladnie w centrum, mozesz lowic tez ryby
                    > i to juz od zarania dziejów. Szkoda, ze ryb jest z czasem coraz mniej.

Eeee... bo nie wiesz gdzie łowić. Koło mostu kolejowego pojawiły się brzany.
                    Od zawsze pluskają tam bolenie. W Warcie pojawiły się rozpióry (od niedawna),
                    a w okolicach stoczni sandacze.

> Na peryferiach miasta, w kierunku Czechowa, znajdziesz tez bocianie
                    > gniazda. Dla mnie nie jest to jednak przejaw zacofania, co najwyzej
                    > swiadectwo jeszcze czystej natury.

Nie wiem czy wiesz, ale w okolicach Mostu Lubuskiego pojawiły się bobry.
                    Poważnie. Gazeta o tym pisali. Możesz swoim znajomym pokazać drzewa obrobione
                    ząbkami tych sympatycznych futrzaków jakieś 500m od budynków Wyższej Szkoły
                    Zawodowej.

Wiesz, że na katedralnej wieży od kilku lat gnieździ się sokół pustułka ?
                    U mnie koło domu jastrząb gania grzywacze, zimorodek i pliszka skaczą po
                    kamieniach w Kłodawce, przy wodospadzie, gdzie kuzyn złapał 60cm pstrąga.

Zimą kolorowe skandynawskie ptaki obierają resztki winogronu na barierce
                    mojego balkonu, wiosną kilka kilometrów dalej (Kłodawa) słychać śpiew żurawi,
                    a sarny przechadzają się leniwie między nowymi willami.

Jak już tak dyskutujesz z naszymi wojewódzkimi braćmi, to spytaj ich czemu
                    tak wielu z nich buduje się w sąsiednich wioskach (takich z kuniami i mućkami).
                    To jakieś niewdzięczne elementy (?), bo nie lubią wąchać zielonogórskich
                    spalin, czy ki diabeł :)
                    • Gość: Zielony Re: Lepian, bardzo ładnieś napisał IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 19:52
                      Dlaczego buduja sie poza miastem, w wioskach? Proste... tansze dzialki. Pozatym
                      nie wiekszosc... proponuje nie wypowiadac sie w sprawach w ktorych masz watle
                      informacje (vide osiedle Mazurskie, Jedrzychow, Chynow) :)

A pozatym pieknie zareklamowales swoje miasto... mowie to serio bez cienia
                      ironii:) Czekam az ktos z naszych pieknie zareklamuje nasze rownie piekne
                      miasto?? :)
          • Gość: Ja Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.07.03, 21:01
            Jak to czytam, to emocje zaczynają brać górę... ale Twoja wypowiedź mi się
            podoba! A tak wogóle, to czyż nie możemy pogadać o czymś innym? Tylko ta
            stolica i stolica.
            No i byłem tydzień temu z dzieckiem w Słowiance. Piękny macie ten obiekt. Ja
            wiem czy zazdrościć? Może lepiej przy okazji odwiedzać.

Pozdrawiam wszystkich
    • janoosh Re: STOLICA WOJEWODZTWA 06.05.03, 11:19
      Zastanawiam sie jak długo jeszcze na forum bedą pojawiać się tak miernego lotu
      posty wynikające z kompleksów i małomiasteczkowości nadawców. Czy to naprawdę
      jest takie ważnew w jakim miescie jest stolica wojewodztwa. Przepychanki
      niczego nie zmienią. Zielona Góra zawsze będzie Zieloną Górą, a Gorzów
      Gorzowem. Miasta są skazane na współprace i lepiej będzie, jeżeli politycy w
      końcu zaczną działać na korzyść regionu, a forumowicze skupią się na
      wykorzystywaniu sieci do bardziej konkretych celów.

pozdro
      • Gość: KRAKUS Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.teleton.pl 06.05.03, 12:30
        CZEŚĆ WSZYSTKIM PRZEGLĄDAŁEM WŁAŚNIE FORUM ZIELONOGÓRSKIE (PRZEBYWAM W WASZYM
        MIEŚCIE ). I NATRAFIŁEM NA WASZĄ DYSKUSJE. TO DLA MNIE EGZOTYKA SPIERAĆ SIĘ
        O STOLICE WOJEWÓDZTWA. W MAŁOPOLSCE JEST JEDNA. CZYTAJĄC WASZE WYPOWIEDZI O
        ZIELONEJ GÓRZE TO JAKO KRAKUS ZACZYNAM MIEĆ KOMPLEKSY, GDYŻ Z OPOWIADAŃ WYNIKA
        ŻE W WASZYM MIEŚCIE TO NAWET PRZSZOŁY SĄ DWA RAZY WIĘKSZE. A JAK JEST TO
        WIDZĘ, JEST ZWYCZAJNIE. W GORZOWIE NIE BYŁEM WIĘC NIE MAM SKALI PORÓWNAWCZEJ
        ALE PODEJRZEWAM ŻE JEST IDENTYCZNIE. haha A PROPOS TRAMWAJÓW
        TRZYDZIESTOLETNICH - TO W KRAKOWIE RÓWNIEŻ JEŻDŻĄ TRZYDZIESTOLETNIE TRAMWAJE
        SPROWADZONE Z NORYMBERGII I SPRAWUJĄ SIĘ DOBRZE.
        • Gość: Karakus? Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 13:19
          Piszesz, ze jestes w Zielonej - IP: *.teleton.pl - to chyba Gorzowski HOST? Po
          co oszukujesz?
      • j24 Re: STOLICA WOJEWODZTWA 06.05.03, 13:31
        janoosh napisał:

> Miasta są skazane na współprace

Odnoszę wrażenie tymczasowości tego sądu.

Kilka lat temu też takimi tekstami rzucałem. To politycy doprowadzili do tego,
        że twór ten (województwo lubuskie) miły niejednemu jego mieszkańcowi nie jest.
        Uczucie (przywiązanie do lubuskiego) znajdziesz u polityków, ale pozwolisz,
        że definiował go nie będę.
    • Gość: ed Dlaczego Wielkopolski a nie Lubuski ??? IP: 195.116.250.* 06.05.03, 13:24
      przeciez to sie kupy nie trzyma...
      • Gość: Lepian Re: Dlaczego Wielkopolski a nie Lubuski ??? IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.03, 16:08
        Gość portalu: ed napisał(a):

> przeciez to sie kupy nie trzyma...

To sie trzyma kupy. Poznanscy biskupi trzykrotnie rzucili przeklenstwo na nasze
        miasto. Pewnie dlatego, iz do XIII-wieku tutejsze tereny nalezaly do ich
        wlosci. Po II Wojnie Swiatowej ktos nawiedzony stwierdzil, iz Polska wrócila
        do macierzy. Tak liczne pytania odnosnie przydomka Wielkopolski, swiadcza jak
        polska byla ta nasza odzyskana macierz. Swoja droga ciesze sie, ze nasz Gorzów
        jest Wielkopolski, a nie Zielonogórski.
      • Gość: dolnoślązak Re: Trzyma się kupy! IP: *.lanet.wroc.pl 06.05.03, 16:08
        Przeczytaj jeszcze raz co napisał Lepian. Właściwie Gorzów powinien nazywać
        się "brandenburski". W lutym br. na tym forum prowadzono dyskusję o "śląskości"
        Zielonej Góry. Zabierając głos w dyskusji, napisałem po kilka zdań o ziemiach
        leżących w granicach dzisiejszego województwa lubuskiego. Tak jak podaje
        Lepian, Gorzów leży w historycznej Brandenburgii, a Zielona Góra na Dolnym
        Śląsku (północną granicę Śląska wyznacza, z grubsza biorąc bieg Odry i Baryczy).
        Nie chcąc na nowo rozpętywać zamkniętej (moim zdaniem) dyskusji na ten temat,
        zainteresowanych odsyłam do literatury (macie niezłą "historię" na waszym UZ).
        Co do przedmiotu sporu wypada stwierdzić, że stolicą województwa jest zawsze
        siedziba wojewody, a więc w tym wypadku Gorzów, bez względu na to, czy na jego
        ulicach pasą się krowy, czy też nie. Co do stolicy Ziemi Lubuskiej, rzecz ma
        się jeszcze prościej - jest nią Lubusz, obecnie Lebus, 10-cio tys. miasto na
        lewym brzegu Odry (Niemcy), ok. 10 km na północ od Frankfurtu. W granicach
        Polski pozostaje mniej więcej połowa tej historycznej ziemii, tj. dzisiejsze
        powiaty słubicki i sulęciński. Logicznie rzecz biorąc, dla określenia całego
        obszaru województwa powinno się używać nazwy "województwo lubuskie", gdyż jest
        to nazwa jednostki administracyjnej. Natomiast określenie "Ziemia Lubuska" dla
        całego województwa jest nadużyciem (jeśli kto woli "kłamstwem"), gdyż tworzą go
        fragmenty kilku krain historycznych: Brandenburgii, Wielkopolski, Śląska,
        Łużyc, czy wreszcie Ziemi Lubuskiej. Dlatego, gdy czytam w lokalnej
        prasie "lubuscy żużlowcy", od razu zastanawiam się, czy nie powstała nowa
        drużyna, np. w Sulęcinie, czy Ośnie Lubuskim -:).
        • Gość: Vaterland Re: Trzyma się kupy! IP: 128.164.139.* 06.05.03, 16:52
          Kiedys tutaj mieszkali Dziadoszanie. Wychodzi z tego ze my spadkobiercy
          dziadow jestesmy. Nic dziwnego, ze tak kiepsko nam idzie.
        • Gość: Lepian Re: Trzyma się kupy! IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.03, 20:45

Mysle, ze nie powinnismy degustowac sie, gdy nowy uklad polityczny przecina
          historyczna Ziemie Lubuska. Ostatecznie, to co setki lat temu ksztaltowalo
          nasze tereny, nie jest dzis az tak istotne. W sredniowieczu Berlin podlegal
          administracyjnie pod Osno Lubuskie. Co to moze oznaczac? Dzis pewnie niewiele.
          Faktem historycznym jest tez, ze tereny dzisiejszej Ziemii Lubuskiej
          przynalezaly do Wielkopolski. Czy to tez cos zmienia w dzisiejszym ukadzie
          administracyjnym? Niewiele. Faktem jest, ze Zielona Góra nigdy nie nalezala do
          Ziemi Lubuskiej. Czy to tez cos zmienia? Równiez nic.
          Faktem jest, ze nasze tereny nigdy nie mialy wiekszego znaczenia, poza
          strategicznym. We wczesniejszych latach, gdy rozwinieta byla zegluga
          sródladowa, Gorzów konkurowal o prawa spywu z Frankfurtem. Jedynie ten fakt
          przyczynil sie do powazniejszego przemyslowego rozwoju obu miast. Dzis to juz
          jedynie dawne wspomnienie. Moze nadeszla pora zabic deskami okiennice dawnych
          kamienic drobnomieszczanskich? Zwlaszcza, ze to nasze obecne województwo nie ma
          zadnej koncepcji na przyszlosc, a byle jaka poludniowa pazera zgarnia do siebie
          wszystko, co jeszcze jest cenne.
          • Gość: Mis Re: Trzyma się kupy! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 22:20
            O cholera, własnie wpierdzieliłem córce zapomnianego pączka. Taka ze mnie
            południowa pazera. Przepraszam.
          • Gość: Ja OJ Lepian IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.07.03, 21:15
            Dziwi mnie pewien fakt. Wszyscy się spieracie o stolicę itp. W ustawie o
            podziale admministracyjnym kraju nie ma nawet takiego stwierdzenia jak stolica
            województwa, a jedynie siedzibą sejmiku... wojewody.....
            CO po za tym? Ano Lepian, wydajesz się być dobrze wykształconym i inteligentnym
            człowiekiem ale niestety dajesz się za bardzo ponosić emocjom. Wydaje mi się,
            że nie myślisz aż tak źle o Zielonej Górze, jak i ja nie myślę źle o Gorzowie.
            Nie zniżaj lotów i nie dawaj się sprowadzić do niższej klasy. Pozostań w niej i
            ciesz się, że mieszkałeś w mieście, które lubisz i nie krytykuj miasta, którego
            nie do końca znasz... Bo to trochę obniża Twoje noty.
            Niech przynajmniej ludzie mający "coś pod sufitem" nie podburzają i tak
            niemiłych stosunków zielonogórsko-gorzowskich. ( to taka mała prośba)
            Pozdrwiam
        • Gość: maja Re: Trzyma się kupy! IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.07.03, 21:20
          Szkoda, że nie zauważasz pewnych prawidłwowści, że świat nie tylko historią
          stoi!
          Np. Lubuscy oczywiście od nazwy województwa, niekoniecznie regionu!!
          A co do UZ to nie każdy na tym forum kończył właśnie na nim historię. Zapewne
          jesteś gorzowianinem przebywającym we Wrocławiu. To jest tak bardzo widoczne....

Pozdrawiam
          • Gość: dolnoślązak Re: Aż się zdziwisz... IP: *.lanet.wroc.pl 23.07.03, 15:51
            Gość portalu: maja napisał(a):

> Szkoda, że nie zauważasz pewnych prawidłwowści, że świat nie tylko historią
            > stoi!

Tak, wiem! Bo na przykład Zielona Góra stoi kabaretem ;-).
            A tak na poważnie... Nie ma szlachetniejszej nauki niż historia. Pozwala ona
            zrozumieć to co było i przewidzieć to co będzie (to nie ja, to prof. Gieysztor).
            Od siebie dodam, że świadomość historyczna pozwala przetrwać narodom. Pomyśl
            chwilkę, czy istniałoby dzisiaj państwo polskie, gdyby nasi przodkowie nie
            przechowali i przekazywali swym potomkom świadomości tego, że są Polakami? To
            samo zjawisko (prawo?) występuje w skali regionalnej, a więc np. wojewódzkiej.

> Np. Lubuscy oczywiście od nazwy województwa, niekoniecznie regionu!!

Zapominasz droga maju (przepraszam za małą literkę, ale to ty sama o sobie tak
            piszesz), że nazwy województw wzięto od nazw krain historycznych, aby np.
            Zielonogórzanie nie mieli pretensji, że mieszkają w województwie gorzowskim,
            czy na odwrót. Wyjątek stanowi w tej dziedzinie woj. łódzkie (miało się nazywać
            łęczycko-sieradzkie). A więc powinno być np. "żużlowcy z woj. lubuskiego"

> A co do UZ to nie każdy na tym forum kończył właśnie na nim historię.

Zapewne masz rację, ale nie wiem jak twoje stwierdzenie ma się do naszej
            dyskusji.

> Zapewnejesteś gorzowianinem przebywającym we Wrocławiu. To jest tak bardzo
            widoczne...

Zdziwisz się maju gdy dowiesz sie prawdy. Pisałem o tym na forum zielonogórskim
            już nie raz, ale dla ciebie mogę to powtórzyć! Otóż z urodzenia i wychowania
            jestem Żaganianinem (Żagań - miasto powiatowe, ok. 50 km na południe od
            Zielonej Góry: www.zagan.info/)
            Szkołę średnią (technikum) ukończyłem w ...Zielonej Górze. Studiowałem we
            Wrocławiu i Warszawie.
            W Gorzowie nigdy nie byłem, więc (bez urazy Gorzowianie) dla mnie to egzotyczne
            miasto. We Wrocławiu mieszkam z wyboru, bo to wspaniałe miasto.
            Przeciw "lubuskości" występuję w interesie mojego rodzinnego Żagania, gdyż
            przez to zatraca się świadomośc jego Śląskich korzeni. Szerzej na ten temat
            wypowiadałem sie w wątkach: "Zielona Góra- śląskie miasto", "Zielona Góra -
            miasto pasożyt", czy "Unia trzech lubuskich miast". Osobiście nic przeciw Z.G.
            jako miastu nie mam. Jeśli odniosłaś inne wrazenie, to może dlatego, że
            nazwy "Zielona Góra" najczęściej używałem jako synonimu jej władz. Nie mam
            także nic przeciw dwóm stolicom, ani przeciw województwu lubuskiemu. Przeciwnie
            uważam, ze stolic powinno być nie dwie, ale cztery, albo siedem (nie wiem
            dlaczego, tak jak nie wiem, czemu są dwie). Co do woj. lubuskiego, to niech
            sobie będzie, ja jedynie chciałbym, aby powiat żagański wrócił do swej Ślaskiej
            Macierzy, czyli został przyłączony do woj. dolnoślaskiego. O pobudkach które
            mną powodują pisałem także we wspomnianych wątkach.

> Pozdrawiam
            Ja także pozdrawiam gorąco
            • Gość: dolnoślązak Re: sorry... IP: *.lanet.wroc.pl 23.07.03, 15:53
              Sorry, niepotrzebnie postawiłem nawias. Powinno być:
              www.zagan.info/
    • Gość: Kamil Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.teleton.pl 09.05.03, 11:04
      Klotnie o to, ktore z miast jest stolica (wiedzac, ze oba sa) jest na poziomie
      dziecka z przedszkola, ale podejme ten watek.

Gorzow jest stolica administracyjna, a ZGora stolica samorzadowa. Pomine fakt
      (zeby nie wywolywac wojny :)), ze wiekszosc map zaznacza wiekszymi literami
      stolice administracyjna; tak samo jest w kujawsko-pomorskiem, gdzie
      ta 'wazniejsza' stolica jest Bydgoszcz.

Warto jeszcze porownac Gorzow i ZGore pod wzgledem wielkosciowym - zarowno
      tertorialnie i ludnosciowo. W obu tych przypadkach Gorzow 'wygrywa'.
      Dorzucajac jeszcze fakt, ze wg najnowszych danych w Gorzowie wzrost ludnosci
      jest dodatni, a w ZGorze ujemny oraz niedawno opublikowany ranking
      Rzeczypospolitej najlepiej rozwijajaych sie miast w Polsce, w ktorym Gorzow
      zajal jedno z czolowych miejsc (wyprzedzajac oczywiscie ZGore), ksztaltuje sie
      nam caly obraz na temat stolicy wojewodztwa lubuskiego, ktora jest...

Ale niech bedzie; stolice sa dwie i mysle, ze warto kiedys zakonczyc ten temat.

Pozdrawiam mieszkancow Gorzowa i Zielonej Gory!
    • Gość: Kamil Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.teleton.pl 09.05.03, 11:09
      Gość portalu: zielnogorzanin napisał(a):

> a moze tak porozmawiamy o stolicy wojewodztwa?
      >
      > gorzowie wielkopolskim?
      >
      > ciekawe. przeciez oni nigdy nie byli miastem wojewodzkim na poczatku byla
      > zielona gora poten przez dziwny zbieg okolicznosci powstalo cos tak dziwnego
      > jak gorzow. a teraz staraja sie pokazac ze sa lepsi .

Widzisz... wladze Gorzowa nie traca czasu na grabiez instytucji z 'innego'
      miasta. Efekt? Jedno z najlepiej i najszybciej rozwijajacych sie miast w
      Polsce, liczba ludnosci wieksza niz w ZGorze i nadal rosnie (w ZGorze spada).
      Ale o tym pisalym w innym poscie wiec nie bede sie powtarzal.
      • kapitan_sowa Re: STOLICA WOJEWODZTWA 19.07.03, 23:38
        gorzów niech zyyyyyyje !
        • Gość: Zielonogórzanin Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.07.03, 18:12
          Sowa!!! Jesteś jak pies podwórkowy, który szczeka na wszystkich i wszystko!
          Nie zabierasz głosu w rzeczowej dyskusji, tylko jak nawiedzony powtarzasz
          swoje mantry. Tyle razy ci powtarzam - lecz się!
          • kapitan_sowa Re: STOLICA WOJEWODZTWA 22.07.03, 17:11
            Zmien płytę bo ta już sie ograła. Powszechnie wiadomo, że u was na wsi z
            oswiatą kiepsko a w konsekwencji i polotu jakoś brak - ale żeby tak nudzić ??
            Dno.

Ale zawsze możecie odwiedzić swoją stolicę i się dokształcić.
            • Gość: Zielonogórzanin Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 00:52
              Nudzenie jednak przynosi efekty. W Twojej odpowiedzi nie ma już prostackich
              wulgaryzmów. Dalsze obcowanie z nami, pozwoli Ci nabrać jeszcze więcej kultury
              i dzięki Zilonej Górze staniesz się w miarę normalnym człowiekiem. Tak
              trzymaj!
              • kapitan_sowa Re: STOLICA WOJEWODZTWA 23.07.03, 08:08
                Spierdalaj
                • Gość: Lubuszanin Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 19:23
                  Sowa! Opamiętaj się! Wierzę w twoją poprawę! Jesteś przecież Wielkopolaninem,
                  a to zobowiązuje!
                  • kapitan_sowa Re: STOLICA WOJEWODZTWA 24.07.03, 10:54
                    Uwierz lepiej w Allaha kundlu
    • Gość: ac Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.03, 20:52
      Stolicą powinna być Zielona Góra. Nie może być inaczej.
      • Gość: maja Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.07.03, 21:46
        Jak już tak Wrszawa pisze, to niech tak pozostanie:)) Pozdrawiam Cię
        • Gość: Slubice Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: 213.77.60.* 23.07.03, 23:10
          To Warszawa juz nie chce byc stolica?
      • kapitan_sowa Re: STOLICA WOJEWODZTWA 24.07.03, 10:53
        Stolica powiatu moze byc. Na tyle wam na razie pozwalamy. hahahaha !!
        • Gość: Bartoo Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zkl.pl 24.07.03, 17:53
          Warszawa nich na razie nauczy się korzystać ze środków europejskich, a nas
          niech zostawi w świętym spokoju!
    • Gość: xgwiak Re: STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.cvx35-bradley.dialup.earthlink.net 24.07.03, 20:28
      Wpisow jest 49.
      Wtedy to Zg i Gw byly STOLICAMI.
      A teraz Jest Gw A Zg jest stolyca pomocnicza.

Pozdrofka!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka