Dodaj do ulubionych

Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim

14.03.07, 20:23
politycy bardzo lubia studiowac zaocznie na lokalnych uczelniach. To im sie
potem przydaje do zasiadania w roznych fotelach.
Obserwuj wątek
    • Gość: nowy.napis Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 20:54
      Trojanowski, dobre wiersze piszesz. mam nadzieję, że Cię nie skażą
    • Gość: zezio Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.03.07, 21:07
      Ten wiersz ponad wszelką wątpliwość jest chamski. Bardzo dobrze zrobił Rektor i
      na uznanie zasługują studenci. To budujące,że młodzież myśli i ma odwagę. Pan
      Trojanowski chciał poddać ich eurozboczeniowej tresurze i nie udało się. Brawo
      cieszę się bardzo,że tacy fajni studenci.
      • Gość: A ja nie wiem Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 21:17
        Uważam że cała sprawa szkodzi przede wszystkim wizerunkowi uczelni. Jeden
        wiersz wzbudził tyle emocji. Szkoda, że studenci nie ragują w ten sam sposób na
        brak własnej wiedzy i nie piszą petycji o wykluczenie z listy studentów, np.
        ciaganie, dawanie do oceny nie swoich prac, wulgaryzmy na korytarzach itd.
        • deptak2 Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim 14.03.07, 21:22
          Gość portalu: A ja nie wiem napisał(a):

> Uważam że cała sprawa szkodzi przede wszystkim wizerunkowi uczelni.

Spokojnie. Sprawa czy ktoś szkodzi? Co to jest sprawa?
          Czy szkodzi rektor ktory daje taka surowa kare i robi sprawe?
          Czy Trojanowski pisząc taki wiersz?
          Czy studenci ktorzy piszą donos?
          Kto?
          • Gość: ja Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 01:07
            skandal
        • Gość: Postronna Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.03.07, 21:31
          Wprost przeciwnie poprawił się wizerunek uczelni. Młodzi okazali sie mądrzy z
          kregosłupem, Rektor okazał się nauczycielem, który potrafi bronić studentów i
          dba o podstawowe wartości. Gratuluję, nie wiedziałam,że ta uczelnia ma klasę.
          tak trzymać.
          • Gość: x Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.03.07, 21:39
            Czy rektor nie był czasami albo recenzentem albo promotorem pracy doktorskiej
            sldowskiego działacza i radnego z.Bartkowiaka?
            • Gość: spokotato Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 14.03.07, 22:15
              przepraszam czy chodzi o Zbigniewa Bartkowiaka z Fundacji Bezpieczne Miasto?
              jesli sie mylę proszę o sprostowanie.
          • Gość: Przelotny Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 21:50
            "Rektor dba o podstawowe wartości", czy szanowna Postronna UCZCIWOŚCI nie zalicza do podstawowych wartości? Jeśli potwierdzą się podejrzenia dotyczące rekrutacji na politologie, to będziemy mieli kryminalną aferę.
            • Gość: Postronna Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 08:15
              Dlaczego Trojanowski nie złożył doniesienia w 2004 r skoro jeżeli chodzi mu
              rzeczywiście uczciwość. Po 3 latach rzucanie takich oskarżeń to pieniactwo.
              Jeżeli sprawa trafi do Prokuratury to i tak zostanie umożona z powodu
              przedawnienia. Urzędnik odpowiada przez rok od momentu popełnienia przestępstwa.
              I o to właśnie dr chodziło rzucić gównem i tylko o tyle.
        • Gość: wsq Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.07, 21:56
          zgadzam się, a jeżeli chodzi o dr Trojanowskiego, to jeden z najbardziej
          kompetentnych wykładowców w instytucie i robił naprawdę dobre zajęcia, wiem bo
          sam miałem przyjemność na nie uczęszczać!
          szkoda, że uczelnia pozbywa sie ludzi, któzy coś potrafią a zostawia miernoty,
          które mają znajomości i się "kolegują" z tymi co trzeba!
          • Gość: Bob Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 14.03.07, 22:27
            jeśli to jest 'jeden z najbardziej kompetentnych wykładowców w instytucie' to
            nie zostaje nic innego jak rozwiązać tak cudny instytut
            • Gość: w_tempo Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 14.03.07, 23:24
              bob, nauka nie jest po to, aby schlebiać gustom pospólstwa, ma dociekać
              prawdy... żeby dosiekać prawdy trzeba mieć umysł otwarty na przeróżne
              bluźnierstwa - których faktycznej semantyki należy najpierw dociec
              • Gość: Postronna Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 08:31
                Ciekawe "trzeba mieć umysł otwarty na przeróżne bluźnierstwa " te słowa
                świadczą ,że ty takiego umysłu nie masz tylko dałeś sobie zrobić z niego euro-
                papkę. Tym którzy rządzą chodzi o to aby pospólstwo było głupie, wtedy łatwiej
                będzie im kraść publiczne pieniądze. Najlepiej robić z ludzi motłoch już w
                szkołach no i zająć ich nieproduktywnymi dyskusjami typu aborcja, antysemityzm,
                antychrześcijanizm, bluźnierstwa. To ostatnie najbardziej sprawdza sie w
                sztuce, ponieważ najbardziej niebezpieczni są wolni wewnetrznie, myślący ludzi,
                więc trzeba ich zastępować takimi, którzy dają się sterować czyli pseudo
                artystami pragnącymi poklasku. ( Patrz Doda Elektroda, Wiśniewski itp)
                Prof Osękowski ma rację pewnych granic przekraczać nie można, ponieważ
                stworzona przez naszych przodków kultura jest fundamentem naszej egzystencji.
                Bez niej staniemy się eurogniotami, ludźmi do totalnego wyzysku.
                • Gość: stojącyzboku Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 09:43
                  Taka z ciebie "postronna" jak ze mnie mahometanin. Co to znaczy obrazić uczucia
                  religijne. Moich p. Trojanowski nie obraził. Tak samo jak ktoś na Uniwersytecie
                  będzie analizował "Mein Kampf" to przecież nie oznacza od razu, że propaguje
                  faszyzm. Przecież wykładowca zaznaczył aby analizować tekst pod kątem genezy
                  słowa a nie pod kątem kto kogo "rucha"
                  • Gość: Student UZ Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:27
                    Szkoda, że stoisz z boku. Jak byś nie stał to znałbyś druga część wiersza w której o "r..." nie ma mowy lecz o czymś innym.
                  • Gość: Postronna Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 19:06
                    Jestem postronna ponieważ kończyłam Politechnikę Wrocławską oraz Krakowską.
                    Wasza szkoła mało mnie obchodzi, nic nie mam z nią wspólnego. Zaskoczyła mnie
                    pozytywnie postawa studentów a zwłaszcza Rektora. Na Uniwersytecie
                    Jagielońskim taki dr kabotyn nie odważył by się przynieść takiego g. a gdyby
                    przyniósł i go przeczytał to w ciągu 5 min nie byłby pracownikiem UJ.
                    Rozczaruję ciebie ten wiersz nie obraża moich uczuć religijnych on jest
                    poprostu poniżej jakichkolwiek standardów.
                    • Gość: Paweł Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.pam.szczecin.pl 19.03.07, 12:17
                      Miałem myśl polityczną na politologii i historię doktryn na prawie (na US i
                      UAM) i tez nie moge sobie wyobraźić moich wykładowców czytających
                      takie "arcydzieła." Poza tym jestem pewien że jakby do czegos takiego doszło,
                      to do dziekanatu trafiłby stos skarg.
                • Gość: ziutek Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 16:05
                  O, moherek.
                  • Gość: Postronna Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 19:10
                    Nie moherek tylko może wychowanie. W mojej rodzinie od kilku pokoleń było wielu
                    profesorów intelektualistów chociażby Władysław Tatarkiewicz.
              • Gość: Bob Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 17:20
                Pijacki bełkot i astrologia nie trafiły jak na razie na uniwersytety i niech
                lepiej tak zostanie.
                Motłoch łudzący się, że jest elitą, dzięki przedzieraniu się przez semantyczne
                meandry niech się lepiej weźmie za kafelkowanie niż 'wzbogaca' ludzkie poznanie.
                • Gość: kali Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 17:48
                  Gdyby bylo jak mowisz nikt by sie nie mowil o 'urazonych uczuciach'.
        • Gość: Marcin Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 10.09.07, 03:12
          >Szkoda, że studenci nie ragują w ten sam sposób na
          > brak własnej wiedzy i nie piszą petycji o wykluczenie z listy studentów, np.
          > ciaganie, dawanie do oceny nie swoich prac, wulgaryzmy na korytarzach itd.

Jestem studentem ostatniego roku i w pelni Cię popieram. Poziom _studentów_ jest
          tak niski, że brak słów. Nic dziwnego, ze na tym zapyzialym uniwerku dr
          Trojanowski wpadl w klopoty, padl ofiara zacofanych studenciakow.
      • Gość: w_tempo Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 14.03.07, 23:17
        raczej nie myślą - zareagowali jak psy Pawłowa, to instykt nic innego, na pewno
        nie refleksja, jeśli uruchomiliby myślenie, być może faktycznie byliby w stanie
        inaczej spostrzec owo feralne słowo... dostrzec inny kontekst
        zatrzymywanie się tylko i wyłacznie na wulgarności nie przynosi chwały dumnemu
        mianu student, wszak na uczelni trzeba by cuś przeanalizować a nie jedynie się
        emocjonować...
    • Gość: Zibi Apokalipsa trwa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.03.07, 21:37
      Te logiczne pseudoekwilibrystyki wyrażnie sugerują, że facet jeśli nie jest
      opętany, to przynajmiej mentalnie osaczony przez Zło Osobowe - i co gorsza tak
      się z tym utożsamia, że nie rozróżnia kiedy sam myśli, a kiedy myśli są mu
      podsuwane przez wspomniany osobowy typ zła!!!
      Polecam "O rozpoznawaniu duchów" Św Ignacego z Loyoli
      Reakcje Doctorrrrrra Trojanowskiego są z całą świadomością użyte w celu
      beszczeszczenia Imienia Zbawiciela - czerwony smok na czerwonym uniwersytecie!!!
      • kumak13 Re: Apokalipsa trwa!!! 14.03.07, 21:41
        No to trzeba na Uniwersytecie odprawic egzorcyzmy. Już nic więcej wam wszystkim
        nie pomoze tylko egzorcyzmy.
        • Gość: SA Re: Apokalipsa trwa!!! IP: *.ztpnet.pl 14.03.07, 22:46
          Od kilku lat obserwuje to co sie dzieje w Instytucie Politologii i z roku na
          rok jestem coraz bardziej zniesmaczony.Instytut traci kompetentnych wykladowcow
          na rzecz czlonkow kolka wzajemnej adoracji ktora sie staje Instytut>Marek
          Trojanowski jest jednym z najlepszych wykBadowcow ktorzy obecnie wchdza w sklad
          kadry Instytutu. Prawda jest iz jest dosc trudna osoba jezeli chodzi o kontakty
          osobiste jednak pedagogiem jest wysmienitym, sam mialem sie okazje o tym
          przekonac. Zal Zal i jeszcze raz zal studentów 3 roku politologii, ktorzy
          zankomicie wpisuja sie to co dzieje sie w Instytucie- schodznie ponizej
          przecietnej.minimaliz.Wstydzcie sie ja sie za was wstydze, wstydze sie za
          Instytut.
          • Gość: SA Re: Apokalipsa trwa!!! IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 00:10
            Sprostowanie i wielkie przeprosiny dla 3 roku. Chodzilo oczywiscie o 2 rok
            politologii. Jeszcze raz duze przepraszam!!!!!!!!!!
            • Gość: 3t. Re: Apokalipsa trwa!!! IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 10:17
              a juz mialem wyrazic swoje swiete oburzenie :)
          • Gość: student UZ Re: Apokalipsa trwa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:50
            O ile już to on jest co najwyżej "dobrym" naukowcem ale pedagogiem to on jest marnym. Dużą wiedzę trzeba jeszcze umieć przekazać. Poza tym on najważniejszy nie był. Studenci mieli w czasie jego konsultacji inne równie ważne albo nawet ważniejsze zajęcia.
      • Gość: w_tempo Re: Apokalipsa trwa!!! IP: *.ztpnet.pl 14.03.07, 23:33
        jest z pewnością osaczony. jeśli to mają być studenci, to jeszua się w grobie
        przewraca, wszak sam miał raczej spory dystans do siebie samego, te nadymane
        treści, którymi karmią w kościołach, są raczej marginaliami... heh
    • Gość: wili Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 14.03.07, 22:40
      a Szablewski z PiSu to co? niby nie z UZ? Pisuary, to nawet swoje zjady
      partyjne robią na naszym Uniwersytecie.
    • Gość: Grzesiek, UZ Bzdury! IP: *.centertel.pl 14.03.07, 23:07
      Byłem jednym z tych, którzy ową petycje pisali. Ten wiersz był tylko jednym, a
      nie JEDYNYM powodem jej powstania. Ale z uporem maniaka zarówno w GW jak i w
      Trybunie (tam ten temat byl poruszony wczesniej) autorzy tekstow staraja sie, z
      uporem maniaka, dowiesc, ze nasz rok jest, bo ja wiem- katolickimi
      fundamentalistami, ciemnogrodem itp. Nam chodzilo glownie o podejscie dra
      Trojanowskiego do zajec i do studentow. Dlaczego nikt nie napisal o atmosferze w
      jakiej odbywaly sie konsultacje? To byl jeden z glownych powodow. A ciagle tylko
      'obraza uczuc, obraza uczuc' bla bla bla.
      Naszym zamiarem nie bylo zwolnienie dra Trojanowskiego z pracy. Chodzilo nam
      tylko o zmiane prowadzacego cwiczenia.
      To jest zenujace. Wcale sie nie zdziwie, jesli w najblizszym czasie w obronie
      naszego roku stanie o. Rydzyk w RM. Paranoja!
      Petycja powstala z naszej inicjatywy, nie bylismy inspirowanie przez nikogo.
      PS. Przepraszam za brak polskich znakow.
      • Gość: Obserwator ZG Re: Bzdury! IP: *.ztpnet.pl 14.03.07, 23:31
        Tak, to jest jak ktos wymaga to studenci wiedzą gdzie leciec i co pisac. Jakos się tak zwykle składa, że to Ci słabi są prowodyrami. Dlaczego szanowna brac studencka nie uskarża się na prowadzocych, którzy na dzień dobry dają czwórki, którzy się spóźnieją i nie przychodzą na zajęcia (i oczywiście nie wymagają od studentów).
        Czy prowadzącego nie "upokarza" i obraża spóźnianie się studentów, nieprzychodzenie na obowiązkowe zajęcia, wychodzenie w trakcie zajęc bo student ma telefon, dzwoniące telefony. Sciąganie, wykonywanie referatów na podstawie Internetu metodą kopiuj, wklej. Przychodzenie w trampkach na egzamin, w niestosownym, niechlujnym ubiorze itd.
        Osobiscie na swojej drodze edukacyjnej spotkałem wielu nauczycieli i wykładowców: miło i z szacunkiem wspominam tych wymagających może nie zawsze miłych i taktownych, ale to Oni tak naprawdę pomogli mi się przygotowac do życia zawodowego a nie Ci drudzy, którzy poza dobrymi ocenami, uśmiechem, dowcipami nie mięli nic szczególnego do powiedzenia.
      • jmsjms Re: Bzdury! 14.03.07, 23:35
        no to człowieku walcz (walczcie) o prawdę!
        Jako młodzi "politycy" zapomnieliście, jak płasko obecne media opisują nasz
        świat i aferka gotowa- oni z tego żyją i nie wiedza, ze mogliby tak samo zyc z
        rzetelnego informowania nas.
        Dzieki mediom Swiat wie tylko o wierszu jako powód i z tego co zapamietałem, że
        chcieliście usunąs Trojana z uczelni. Co napisane to jest.

p.s. A czy ten wiersz Cie obraził? potrafisz zaprzeczyć publicznie(jesli nie
        obrazil)? he he

pozdro!
        • Gość: politolog Re: Bzdury! IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 00:07
          hcecie walczy o prawda to walczcie! Walczcie o to by Instutut prezentowal
          pewien poziom. Wymagajcie o wykladowcow ale i od siebie. wiem ze milo jest
          czasami pogadac sobie w wykladowacami tak na luzie- powiedziec pozniej spoko
          koles.Na takiego nikt oczywiscie nie napisze petycje.Ale docenie
          przedewszystkim nalezy tego ktorydjae to co na uniwersytecie
          najwaznijesze: "Wiedza glupcze"!!!
      • Gość: sa Re: Bzdury! IP: *.ztpnet.pl 14.03.07, 23:49
        Czy ty wogole wiesz co sie dzieje w naszym Instytucie. Czy wasz rok nie zdawal
        sobie sprawy z tego jak ciezka jest pozycja Trojanowskiego w Instytucie. Ja tez
        przezylem te zajecia przezylem konsultacje i jestem dzis z tego dumny.Wymagal
        punktualnosci zarowno od siebie jak i od nas.Boze jezeli chcecie byc tacy
        szczerzy to przyznajcie przynajmniej ze cheiliscie miec prosciej. Przeciez po
        co czytac klasykow jak moza przeczytac sobie jakas kompliacje w skrocie. Hello
        to nie ogolniak gdzie na zajecia czytalo sie scigi - to Uniwersytet.
        • Gość: 3t. Re: Bzdury! IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 10:36
          ja sie dziwie studentom obecnego drugiego roku... bo niby fajnie jest korzystac
          z wolnosci obywatelskich, praw, czy jak kto woli - uprawnien. mozna pisac donosy
          (przepraszam - petycje), "walczyc" o swoje... tylko ja i osoby czesto
          wypowiadajace sie przy okazji artykulow o Trojanowskim przezylismy jakos te
          zajecia, sam na konsultacje chodzilem mnostwo (nawet nie pamietam ile) razy.
          dowiedzialem sie ze ze mnie politolog bedzie zaden - moja riposta bylo jedynie:
          i wlasnie dlatego tu zostane, zeby udowodnic panu jak bardzo sie pan myli.
          slyszalem (jak rowniez inne osoby) zarty na swoj temat, ale raczej nie bralem
          ich sobie do serca... najbardziej denerwujace w tym wszystkim jest to, ze
          obrazono uczucia, ze wymagano zbyt duzo, ze biedni studenci... ale dlaczego
          wlasnie nas - studentów trzeciego roku nie zapyta sie o zdanie i opinie. bo albo
          bardzo sie myle, albo ankieta przeprowadzana u nas na 2-gim i na poczatku
          3-ciego roku wypadla calkiem dobrze...

co do spoznien i usprawiedliwien... jesli jako prowadzacy przychodzilbym 5-10
          minut przed zajeciami i nie spoznial sie na nie to tego samego wymagalbym od
          reszty. elementarny szacunek. mi tez uciekaly autobusy, przewracalem sie, bylem
          chory, bylem u lekarza. a wszystko jest do zaliczenia... nawet konsultacje u
          Trojana. chyba to troche dyscypliny uczy.

• Gość: ink Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.03.07, 23:59
      Własny grafomański wiersz dawać do analizy studentom - jakie to kabotyńskie...
    • Gość: student Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 00:33
      Trojanowski jest strasznie chamowaty, więc dobrze że już z nim zajęć nie będzie
    • waall teologia 15.03.07, 06:03
      PROPONUJĘ PRZEKSZTAŁCIC UNIWERYTET LUBUSKI w uczelnie teologiczna.
      • trabancik więcej wolności dla uczelni 15.03.07, 07:18
        myślę, że rozwój następuje dzięki temu, że ktoś przekracza jakąś granicę.
        Uczelnia jest doskonałym miejscem do różnego rodzaju eksperymentów, w tym
        eksperymentów ze słowem. Jeżeli powodem pisania skargi przez studentów były
        kontrowersyjne słowa to ci, którzy podpisali petycję powinni się wstydzić. W
        końcu przyszli studiować, rozwijać się czy tylko zdobyć "papier" ?

pozdrawiam
      • Gość: politolog uz Re: teologia IP: *.netdrive.pl 15.03.07, 07:21
        witam. Ja sam miałem zajecia z dr Trojanowskim. Faktycznie na początku bałem się
        go troche. Wymagał dużo. Nie przesadzał w słowach.Ale prowadził doskonale
        zajęcia, jest fachowcem, a drugiego takiego z tej dziedziny nie ma na całym
        uniwersytecie. Sądzę, że nie potrzebnie napisanego na niego petycję, gdyż Wy
        studenci raczej powinniście się zająć ludzmi z naszego uniwerku, którzy
        faktycznie marnie prowadzą zajęcia, a tych jest na prawde sporo!!
        powiedzialbym ze jest ich dziwnie duzo. Ale to jest wlasnie polska nauka, byc
        na uczelni nie dlatego ze chce sie czegos nauczyc studentow ale dlatego ze gdzie
        indziej nie bylo dla nich miejsca.
        • Gość: SA Re: teologia IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 08:40
          Swietna i niezwykle cenna uwaga. W Instytucie jest za duzo osob ktore twierdza
          ze to studenci sa dla nich a nie odwrtonie.Strata Trojanowskiego jest o tyle
          bolesna, ze byl on juz jedenym z niewielu ktorzy trzymali poziom.
          • Gość: ink Poziom IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 10:41
            Poziom, ale nie pion.
    • Gość: Michal Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 09:28
      Trojanowski do psychiatry.
      • Gość: sophos Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 10:26
        no wlasnie :-)

z calej tej dyskusji wylania sie bardzo smutny obraz: wiekszosci nie
        przeszkadza, ze nauczyciel jest chamski, arogancki i zarozumialy. wystarczy, ze
        ma wiedze.
        a mnie sie wydaje, ze wiedza to nie jedyna kompetencja dobrego nauczyciela. juz
        starozytni wiedzieli, ze madrosc to nie tylko wiele wiedziec...
        • Gość: 3t. Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 10:39
          rzadko kto takze zdecydowalby sie na to aby pokazac jak nauczal Platon czy
          Arystoteles, to nic ze w srodku zimy... bedzie co wspominac po UZcie
          • Gość: sandra Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.uz.zgora.pl 15.03.07, 12:12
            Swojego czasu ten wiersz wydrukowała jakas gazeta. Teraz wycinki krąża po UZ.
            Czytałam całość- ten doktor powinien się leczyć, to przekracza wszelkie
            granice!

I tu nasuwa sie jedno pytanie. Dlaczego Gazeta Wyborcza rozmiękcza całym
            problem i sugeruje, że za wierszyk można wylecieć z UZ? Może redakcja zdecyduje
            się skomentować i odpowiedzieć. Czy Wam naprawdę nie przeszkadza to, że ten
            doktor jest chamski. Czy Wy go czytaliściew całości? Aż nie chce się wierzyć,
            że są w tym miescie dziennikarze, którzy utożsamiają się z Trojanowskim.

Panie Rektorze! Gratuluje odwagi cywilnej i determinacji. Żadne medium nie może
            decydować, kto zasługuje na bycie pracownikiem naukowym UZ, a kto nie.
    • Gość: studentka Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.203.36.72.reverse.layeredtech.com 15.03.07, 09:56
      A kto się zajmie prof. Kuleczką ???
    • Gość: takatam Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 10:49
      Zenada. Sama mialam zajecia z dr. Trojanowskim. Z tysiaca zajec w ktorych
      czestniczylam an tych nauczylam sie bardzo duzo. Przede wszystkim myslenia
      abstrakcyjnego. Do tej pory mam pojecie o szeroko rozumianej mysli politycznej
      dzieki temu czlowiekowi. Fakt byl ekscentryczny, niekiedy chamski ale nikt mu
      nie moze zarzucic ze nie potrafil przekazac wiedzy.
      Jestem z tego rocznika ktory mial jeszcze na pierwszym roku zajecia z prof.
      Jodkowskim. Po takiej szkole i takiej kulturze osobistej jaka prezentowal ten
      czlowiek dr. Trojanowski byl jak najbardziej do przyjecia. My od pierwszego
      semsstru nie mielismy lekko. Z tego co wiem od jakiegos czasu logiki uczy ktos
      inny, teraz mysl polityczna tez bedzie z kims innym. Coz moze odrazu dac tym
      ludziom dyplom za nic. Za wazeliniarstwo i udawanie inteligenta. Mam jeszcze
      nadzieje ze dr Macała was przesieje bo jesli tacy ludzie beda konczyc ten
      wydzial to jest mi wstyd ze ja tez go koncze.
      I jeszcze na koniec wspomne tylko slowa doktoranta ł. M. ktory to stwierdzil ze
      jestesmy ostatnim inteligentnym rocznikiem, gdyz patrzac na nastepcow nie wrozy
      dobrze poziomowi tego instytutu. Wiedzial co mowi.
      • Gość: maga-zet Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.tpn.ceron.pl 15.03.07, 11:07
        Swiete slowa!! dr Trojanowskiego stawiam obok dr Lukomskiego, dr Banaszaka i dr Macaly bo to wlasnie od nich na tym Uniwesytecie, gdzie politologia rzadza historycy, mozna sie czegos wartosciowego nauczyc. Studenci drugiego roku musza byc strasznymi mieczakami.Tym razem sie im udalo ale co bedzie jesli w zyciu zawodowym tez trafia na wymagajacego szefa?? poprosza mame o wstawiennictwo??
        Dr Trojanowski z pewnoscia sobie poradzi a studenciki z drugiego roku pewnie nigdy juz nie zaglebia sie w dziela Platona czy Arystotelesa.Na wlasne zyczenie.Przykre
        • Gość: :) Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: 156.17.201.* 15.03.07, 11:29
          No jeśli ktoś mi tu stawia "Łukiego" za wzór to jadziękuję.
          Tic tak był moim zdaniem beznadziejny,być może przeszedł metamorfozę
          hy hyh hy hy hy ihy hy - jak sam mówił :)
          • Gość: imak Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.gorzow.mm.pl 15.03.07, 12:02
            Z czego Bartkowiak pisał doktorat?
            • Gość: Lilith Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.tpn.ceron.pl 16.03.07, 01:13
              Doktorat Bartkowiaka(o ile sie nie mylę): Przestępczość ekonomiczna w
              województwie zielonogórskim w latach 1975-1989...Jak twierdzi sam dr Bartkowiak
              jego tytuł to jeden wielki przypadek...Obecnie wykłada przedmioty związane z
              różnego rodzaju dewiacjami patologiami społecznymi
          • Gość: :) Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.tpn.ceron.pl 15.03.07, 12:08
            mysle ze do poziomu Lukiego to Ci jeszcze bardzo daleko.Zreszta z tego co wiem najbardziej nie docaniaja go ci, ktorzy nie potrafia zaliczyc kola przy pierwszym podejsciu.
        • Gość: takatam Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 12:16
          Lukomski jaki jest taki jest ale wiedze tez ma. Ja nigdy nie mialam problemow z
          zaliczeniem zajec u niego ale nie dlatego ze bylo latwo ale dlatego ze sie
          uczylam. Nie bylo innego wyjscia. U niego nie da sie wyplakac i wblagac oceny
          (znam takie przypadki) bo cie wysmieje. Niestety to nie jest standart.
          Chcialabym do tych ktorych juz wymieniles a ktorzy maja ugruntowana pozycje
          naukowa dodac tych ktorzy dbrze wroza a mianowici dokrorantow: A. Słonska czy ł.
          Młynczyka.
          • Gość: tRoJeK Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: 213.190.152.* 15.03.07, 12:21
            Zgadzam sie na Mlynczyka ale nie na Slonska!!!Ona jest karierowiczka i nie
            bardzo ma podejscie do studentow - kto mial z nia zajecia ten wie!
            • Gość: takatam Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 12:29
              Ja mialam z nia zajecia. Nie wiem czy jest karierowiczka i szczerze mowiac mam
              to gdzies wiem natomiast, ze u niej sie liczy wiedza. Tyle.
      • Gość: takatam Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 12:34
        A jeszcze dodam, ze dr Trojanowski podczas gdy bylam jego studentka nie
        odpowiadal nawet na dziendobry a gdy zdalam u niego egzamin (na 5)to do tej pory
        sam mi sie klania.
        Taki jest.
        • Gość: tRoJeK Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: 213.190.152.* 15.03.07, 12:42
          No jest, jest...Przyznaje,ze facet ma wiedze niestety to jego jedyna zaleta, a
          jak wiemy sama wiedza nie jest wystarczajaca do tego by byc dobrym nauczycielem-
          zwlaszcza akademickim.Swoja drogo to dlaczego podziekowano mu wczesniej na
          instytucie filozofii, no i do tego sprawa UJ?Doktoryzowal sie tam i co?Wrocil
          budowac instytut politologii na UZ?Mysle,ze jego postepowanie pokazuje
          jednoznacznie,ze nie bardzo go interesuja stutdenci, instytut,wydzial czy
          uniwersytet on dba przedewszystkim o swa prywate.Smutne ale prawdziwe.
          • Gość: hym... Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.tpn.ceron.pl 15.03.07, 12:53
            nie interesuje sie studentami powiadasz...a to ze potrafil przyjezdzac na godzine 7.00 rano zeby kogos dopytac?? a to ze nie okreslam czasu konsultacji od godziny 13.00 do 13.45 z przerwa na kawusie jak mam w zwyczaju inni wykladowcy?? poza tym nie bardzo rozumiem co nie pasuje Ci w sprawie jego doktoratu?? chcial to wrocil i nie ma sie co doszukiwac jakiegos drugiego dna.
            • Gość: tRoJeK Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: 213.190.152.* 15.03.07, 13:10
              No widze,ze ktos tu mial specjalne wzgledy, po za tym jesli jest takim WILEKIM
              naukowcem na jakiego probuje sie wypromowac to na pewno zsotalby w Krakowie-a
              nie wracal do Zielonej-gdzie z jednego instytutu juz wylecial.Po za tym skoro
              wiedzial o nieprawidlowosciach od trzech lat to dlaczego wczesniej nie zglosil
              tego do prokuratury?Czyzby sam z tego czerpal jakies zyski(oczywiscie jesli cos
              bylo sprzeczne z prawem)?Moze po prostu zostal odsuniety i poczol sie tak
              dotkniety,ze postanowil za wszelka cene znalezc "cos" na kogokolwiek?
              Zwlaszcza,ze pojawia sie watek bezprawnie skopiowanych dokumentow przez niego?
              Mysle,ze gosc po prostu chce sie zemscic.Na szczescie nie nam go sadzic:)
              Sprawa zostanie wyjasniona przez prokuratorow IV RP - a to oznacza, ze bedzie
              jeszcze ciekawiej, a na pewno nie pomoze to studentom czy instytutowi.
              • Gość: imak Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.gorzow.mm.pl 15.03.07, 13:17
                to znaczy ze pól roku zawieszenia to kara ok? tak?
              • Gość: hym Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.tpn.ceron.pl 15.03.07, 13:19
                tak masz racje caly rok mial specjane wzgledy...buhaha
                • Gość: Gorzowiak Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 14:14
                  Tak sie zastanawiam czy ten drugi rok jest taki slaby cz Marek zrobil sie
                  taki srogi, raczej nie wierze w to drugie ,Marek zawsze by specyficzny ale za
                  to go wszyscy szanowali, nie raz zostalem wyszydzony na zajeciach lecz w
                  kontaktach osobistych tlumaczyl, iz jest to jedynie sposob mobilizowania
                  studetow.Nie ma co ukrwac, na wielu potrzeba bata, aby wzieli sie do roboty
                  ale za to potem dziekuja. Powiedzcie mi jak chcecie zrozumiec piolityke po
                  wykladach dr hab ktorego nazwiska nawet nie bede wymieniac. Podpowiadam, uwaza,
                  ze tytul doktora jest powszchny i latwo dosepny czego sam jest zywym przykladem
                  (pan regulamin). Ubolewam strasznie, ze znow wygrala opcja histeryków a nie
                  prawdziwych politologow .Pocieszm sie tylko tym ,ze pozostal nam jeszcze jeden
                  autorytet politologiczny dr Ilciów;)(boze bron nasze glowy)
                  • Gość: gość Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 14:38
                    2 rok słaby, histerycy... cudownie. A może byś jeszcze w swoich genialnych
                    analizach zauważył, że nie wszyscy studneci 2 roku politologii podpisali tą
                    petcyję.
      • Gość: Lilith Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.tpn.ceron.pl 16.03.07, 00:53
        Doktorant Ł.M. z tego co wiem ma obecnie zajęcia dopiero ze studentami trzeciego
        roku, więc raczej nie ma prawa wypowiadać się na temat poziomu intelektualnego
        Pani następców, gdyż nie miał z nimi (w tym także ze mną) do czynienia nawet
        podczas rekrutacji...
    • Gość: Gość Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: 213.199.250.* 15.03.07, 14:38
      Uważam, że doktor Trojanowski powinien zgłosic wcześniej o nieprwaidłowościach
      zachodzących w trakcie rekrutacji. Teraz wygląda to jak gdyby Doktor usiłował
      się bronić, jakby chwytał się przywsłowiowej "tonącej brzytwy". Jestem pewny,
      że nieprawidłowości podczas procesu rekrutacji istnieją, jeśli nie na
      wszystkich to na większości polskich uczelni. Jest to patologia, dlatego w tym
      względzie nie usprawiedliwiam Uniwerystetu, którego studentem jestem. Prosta
      sprawa, że szum wokół tego problemu nie wyjdzie na dobre UZ. Jednak jeżeli
      cokolwiek ma zostać wyjaśnione to jest to niestety konieczne. Być możę będzie
      to przestroga na przyszłość dla innych uczelni państwowych w kraju, bo prywatne
      żądzą się własnymi prawami. Jako byłby student doktora Marka Trojanowskiego
      szanuje go za więdzę ktorej jest posiadaczem. Jest drugim człowiekiem na tej
      uczelni (zaraz po jednym z profesorów), którego podziwiam. Z drugiej strony to
      w jaki sposób Doktor traktuje studentów jest niedopuszczalne. Nikt nie lubi być
      lekceważony, nikogo nie przekona na uczelni chamskie zachowanie. To nie jest
      pdowórko, gdzie najbardziej liczy się ten, który potrafi wykazać się
      największym chamstwem.
    • Gość: Mecenas Tresc wiersza!!! IP: 213.190.152.* 15.03.07, 15:33
      Wieczorem widziałem pana Jezusa,
      leżał na mojej matce,
      gdy ona miała rozkraczone nogi,
      rychał ją i spoglądał w przestrzeń
      dziwnym wzrokiem z obrazka
      w dzwiękach sapania
      przebijał się ton:
      eli lama sabachtani,
      w prześcieradle odbił się
      na biało i czerwono w krwii z nowotworu
      ze spermy pomieszanej
      zostawił ślad w całunie święości pachnącym
      pamiętam jak obiecywał mojej chorej matce:
      zaprawdę powiadam Ci,
      jeszcze dziś bedziesz ze mną w Niebie.

No jak mnie wywalą z forum to chyba będzie znaczyło,że wiersz jednak "lekkim"
      przegięciem?

Pozdrawiam!!
      • Gość: dobra Re: Tresc wiersza!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 16:49
        Nawiasem mowiac czy tylko ja widze w tym tekscie cos wiecej niz polaczenie slow
        "jezus" i "ruchac"?
      • momoss Re: Tresc wiersza!!! 15.03.07, 16:50
        Z dedykacją dla Mecenasa znawcy poezji współczesnej:-). Czyje to?
        Z rozprutego brzucha kobiety
        cieknie przegniła sperma
        ma kolor czerwony
        ciało ma kolor biały
        z zacieku bieli z czerwienią
        powstaje nieznana mieszanina
        która oszałamia i wyzwala
        podobna narkozie
        odurza i usypia zmęczonych
        z rozprutego brzucha kobiety
        cieknie tylko sperma
        tylko sperma cieknie
        w twoje przerażone oczy

(***Oto głowa umierającego mężczyzny...)

Twarz gwałconej kobiety
        odrażająca konwulsja mięsa
        wgryza się pomiędzy moje oczy
        szukające gdzieś jakiejkolwiek litości
        zapach gwałconej kobiety
        dusi nozdrza.

(***Twarz gwałconej kobiety...)

Tej nocy mogłem zgwałcić kobietę

• Gość: Mecenas Re: Tresc wiersza!!! IP: 213.190.152.* 15.03.07, 17:49
          Nie jestem pewien ale to chyba: Kazimierz Raton?

P.S.Pozdrawiam - jesli to nie K.R. prosze o podpowiedz ;)
          • momoss Re: Tresc wiersza!!! 15.03.07, 18:19
            Trafiony, zatopiony:-). Moze zatem i z Trojanowskiego "dzieła" warte jest coś
            zachowania. Prześladowanie ludzi za szokujące wiersze zaprowadziłby nas do
            jeszcze bardziej szokującego świata. Pozdrawiam:-)
      • Gość: John F. Kennedy Czysta grafomania - proponuję tekst alternatywny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 21:01
        Wieczorem widziałem pana doktora Trojanowskiego,
        leżał na swojej matce,
        gdy ona miała rozkraczone nogi,
        rychał ją i spoglądał w przestrzeń
        dziwnym wzrokiem z TV24
        w dzwiękach sapania
        przebijał się ton:
        "I'm the best in UZ-i",
        w prześcieradle odbił się
        na biało i czerwono w krwii z nowotworu
        ze spermy pomieszanej
        zostawił ślad w całunie święości pachnącym
        pamiętam jak obiecywał swojej ambitnej matce:
        zaprawdę powiadam Ci,
        jeszcze dziś bedziesz ze mną w Niebie.
    • Gość: c Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 17:36
      czy prokuratura będzie też badać sprawę naboru na studia?
    • Gość: agra Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 17:46
      Dziwię się, że prawie wszyscy wypowidający się na tym forum skupiają się na jednym wątku tego artykułu. Z punktu widzenia etyki uniwersyteckiej opisane machlojki związane z rekrutacją (o ile zarzuty się potwierdzą) są znacznie poważniejszym wykroczeniem, niż kontrowersyjny wiersz (nie jestem zwolennikiem takiej twórczości). O drugiej sprawie można dyskutować, ale pierwsza nie podlega żadnej dyskusji. Władze uczelni(rektor, prorektorzy, dziekani) nie mogą traktować uczelni publicznej jak swojego prywatnego folwarku.
      • Gość: imak Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.gorzow.mm.pl 15.03.07, 17:51
        watek wiersza tez ciekawy, przeciez za wiersz rektor ukaral Trojanowskiego
        polrocznym zawieszeniem
        • zoskazpoczty Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim 15.03.07, 19:25
          Ja mam takie pytanie. Czy znacie Pana Lewandowskiego ? Mam z nim systemy
          polityczne, i w sumie nie wiem jeszcze jak wyglądają z nim ćwiczenia. W zasadzie
          pierwsze zajęcia nie były zbyt ciekawe, gdyż wywalił naszą grupę po 10 min i
          teraz mamy koło. Więc jak jest ?
          • Gość: Jekyll do zoski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 19:29
            widocznie żeście się nie przygotowali do zajęć i tyle .
            Mgr Lewandowski jest jednym z tych pracowników UZ , który autentycznie lubi
            swoją robotę . Przygotowujcie się , a ćwiczenia będą ciekawe , z dużą dozą
            humoru .
            • zoskazpoczty Re: do zoski 15.03.07, 20:10
              Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie nie przygotowaliśmy się. I jest to dobra
              metoda, bo w sumie o czym facet miał z nami rozmawiać, skoro nikt nic nie wiedział.
          • Gość: lol Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: 213.199.250.* 15.03.07, 19:58
            wymaga, ale nie uwala
      • Gość: Postronna Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 19:34
        A mnie nie dziwi,że prócz Ciebie i GW nikt sie tym wątkiem nie interesuje. Po 1
        dlatego,że w wydaniu Dr Kabotyna raczej chodzi zemstę łapanie się brzytwy. Po 2
        GW nie jest po ostatnich doniesieniach wiarygodna. Spalił sie kolejny
        autorytet moralny tej gazety Szczypiorski okazał się donosicielem.Ten wielki
        pisarz donosił na własną matke i ojca a jego syn na niego. Żyjący pupile GW
        animatorzy kultury są aktorami nowego skandalu w Warszawie.
        • Gość: agra Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 20:27
          To pewnie musi być bardzo nieprzyjemne wypowiadać się wielokrotnie na forum tak niewiarygodnej gazety? Ale cóż, służba nie drużba...
          • Gość: postronna Agra IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.03.07, 11:27
            Zabierać głpos na forum gazety a wierzyć w artykuły zamieszczane w gazecie to
            dwie różne sprawy, chyba to jest oczywiste.
    • Gość: agnieszka Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.san.airbites.pl 15.03.07, 19:45
      Nie byłam, chwała Bogu, czy komukolwiek, studentką UZ, ale znam dra
      Trojanowskiego i postanowiłam zabrać głos w tej "dyskusji". To, że ten człowiek
      wymaga od innych myślenia, nie podlega dyskusji. To, że jest kontrowersyjny,
      także. Ale tylko w taki sposób można w tych czasach zmusić do myślenia tych,
      którzy mają taki potencjał. Dziękujcie, że Trojanowski nie jest drugim, trzecim,
      setnym Giertychem i czegoś wymaga, i nie przymyka oczu na niechlujstwo,
      olewanie wszystkiego i Wasze 'mi się należy'. Brutalny dorosły świat zweryfikuje
      Waszą skargę, studenci II roku politologii, kiedy zrozumiecie, że bezruch to też
      ruch, ale wsteczny;)
      Ps. Ja nawet nie wiem, jak wygląda Marek Trojanowski, ale lubię i szanuję go
      bardzo. (i to realnie:) ).
      • Gość: postronny Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 21:15
        Co za bełkot! Zdecyduj się w końcu dziewczyno - znasz czy nie znasz dra
        Trochanowskiego? Najpierw piszesz, że go znasz, potem, że nawet nie wiesz, jak
        wygląda!!
        • Gość: snk Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.07, 21:54
          a nie przyszlo ci do glowy ze mozna kogos znac nie wiedzac jak wyglada? nawet
          nie chodzi mi o slepca, ale o zwykla znajomosc korespondencyjny, internetowa etc.
        • Gość: agnieszka Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.san.airbites.pl 15.03.07, 22:22
          Bełkotem w moim poście uznajesz stwierdzenie "znam, lecz nie wiem jak wygląda".
          Czy wobec tego inne zdania w poście uznajesz za sensowne? Logicznie konkluduję:
          tak pewnie jest;) Pozdrawiam!!
      • Gość: Obserwator ZG Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 22:45
        Popieram stanowisko Agnieszki.

Zapoznałem się z postami i stwierdzam, że wielu studentów nie dorosło do studiowania. Wydaje im się, że studiują, nie zależy im na wiedzy, na rozwoju własnej osobowości tylko na Kwicie. Z postów jasno wynika, że wielu studentów traktuje Uczelnię jako szkołę i tego oczekują od prowadzącego co od Szkolnego Pedagoga. (Niestety UZ i wiele innych Uczelni w rzeczywistości staje się szkołami - smutne to).
        Jeżeli dr Trojanowski jest taki zły i chamski to dlaczego studenci nie składają petycji na wykładowców, którzy wstawiają wszystkim same piątki - przecież to chamstwo zawyżac oceny i niesprawiedliwie je stawiac. Dlaczego się nie uskarżają na wykładowców, którzy nie przychodzą na zajęcia - przecież to też chamstwo. Dlaczego nie składają wniosków o zwolnienie w sprawie Wykładowców łamiących regulamin poprzez umożliwianie złożenia dodatkowego egzaminu, przymykających oczy na nieobecności na obowiązkowych zajęciach. Dlaczego ............., dlaczego .........., dlaczego ............. ??????

Myślę, że odpowiedź jest prosta. Nie każdy potrafi sprostac określonym wymaganiom czy to u wspomnianego dr czy innego profesora. Myślę że żadnego nie byłoby problemu i petycji jak by studenci wiedzieli, że dostaną piątki.
        Był to sposób na załatwienie sprawy - najprostrzy, nie chodzi tu oczywiście o więdzę.

Myślenie boli, praca również.

Problem jest szerszy i ogarnął w zasadzie wszystkie polskie uczelnie. Rodzi się proste pytanie Dlaczego na siłę "robimy" z ludzi licencjatów, inżynierów, magistrów!!!!!!!!

• Gość: II Rok Politologia Student - II rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 00:08
          Czytam i wzdrygam się na kolejne pomysły , wynurzenia i tezy ludzi , w których
          stereotypy zakrzepły już na dobre . Zakładanie nauczycielowi kosza na śmieci ,
          komórki na lekcjach , prośba o zmianę prowadzącego zajęcia - typowe polactwo
          wszystkie te fakty włoży do jednej kategorii upadku obyczajów szkolno-
          studenckich , rozpuszczonej młodzieży , pokonywania drogi edukacyjnej na
          skróty .
          "Trafił się wymagający gość i pobiegli na skargę , bo nie chce im się uczyć " -
          powiedzą dotknięci ową przypadłością .

Prawda jest taka , że do momentu złożenia owej petycji przedmiot dra
          Trojanowskiego traktowany był przez wszystkich wybitnie priorytetowo . Nikt nie
          narzekał z powodu konieczności cyklicznego przerabiania w domu kolejnych stu
          czy dwustu stron traktatów , wszelkich źródeł historycznych i wyuczania się
          ważniejszych tez na tzw. "blachę" . Nie , nigdy w rozmowie ( odnośnie petycji
          było ich sporo)nikt nie wspomniał o tym , że "dobrze by było wyciąć doktorka ,
          co by mnie pracy i nauki nas czekało" . W luźnych rozmowach międzystudenckich
          nigdy czegoś podobnego nie usłyszałem .

Obserwuję z nieskrywanym zdziwieniem , jak terroryzm ideowy* potrafi namieszać
          w ludzkich zmysłach . Ciężko niektórym zrozumieć , że współpraca pomiędzy
          wykładowcą o takim poziomie arogancji , chamstwa , braku cienia szacunku dla
          drugiej strony staje się uciążliwa , w końcu kiedyś niemożliwa . Oczywiście ,
          moglibyśmy dać potwierdzenie tezie , że jesteśmy kolejnym pokoleniem
          naznaczonym poprzednim systemem , działającym w myśl słów - "bojamy się" . W
          końcu siłę każdego bata da się podobno przetrzymać . Ba , z takim nastawieniem
          przeżyć można całe swoje ziemskie istnienie .

Ale tym razem postanowiono zrobić to inaczej . Poproszono o zmianę prowadzącego
          zajęcia , argumentując to bodaj 5-oma czy 6-oma poważnymi powodami . Jestem
          niemal pewnien , że gdyby nie feralny wiersz dołączony do petycji , trafiłaby
          do którejś z głębokich szuflad w dziekanacie .

Głupota , odwaga , pójście na skróty - tak to zagranie komentowano . Mam jednak
          wewnętrzne przekonanie , że działanie podjęto w słusznej sprawie . Nie mam
          natomiast wątpliwości co do tego , że niczego tym nie uda się nauczyć dra
          Trojanowskiego (kwestia charakteru , podejścia do drugiego człowieka , itp.)

Widzę na tym forum grupę ludzi , która całą akcję rozumie (cieszy mnie to) ;
          grupę osób , która tego nie rozumie (rozumiem , akceptuję) i w końcu grono
          internautów , które chyba nie orientuje się zbyt głęboko w zaistniałej sytuacji
          i po przeczytaniu nagłówku oraz ewentualnie paru następnych zdań wygłasza pełne
          rozpaczliwego tonu opinie o upadku statusu studenta i uczelni ,
          minimalistycznym podejściu do życia , itd.
          Gdyby mnie to nie dotknęło , pewnie nie zdecydowałbym się na napisanie całego
          tego postu . Wiem , że przekonań ostatniej grupy nie zmienię z powodu
          wspomnianego już terroryzmu ideowego . W tym miejscu miałem wytłumaczyć , co ów
          termin oznacza , ale wśród piszących tu odnalazłem tylu piewców , chwalących
          się swoją "nieskalaną przeszłością akademicką" , że obawiam się narażenia na
          śmieszność , gdy tłumaczyć będę tak , niewątpliwie dla nich , dziecinnie
          banalne sformułowanie .

Pozdrawiam

• Gość: student Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 10:00
          smiem twierdzic ze bardzo pan pomylil sie w swoich osadach trojanowski chcial
          nam wstawic piatki na koniec roku nie musielibysmy nawet przychodzic na zajecia
          tylko mielismy dac sobie spokoj z petycja nam nie chodzilo o pojscie na latwizne
          tylko o zmiane prowadzacego na kompetentnego wykladowce ktory szanuje studentow
          wiersz jest malo estetyczny ale najwazniejsze jest to ze trojnowski nas
          nie szanowal ja nie bede godzil sie na chamstwo niech radzi sobie na wolnym
          rynku sprzedajac madre ksiazki zycze mu jak najlepij problemem polskiego
          szkolnictwa jest wlasnie banda psedo pedagogow ktorzy nigdzie indziej pracy by
          sobie nie znalezli
    • Gość: ronaldo10 Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 15.03.07, 22:57
      A czy polityk nie ma juz nawet prawa, iśc na studia zaoczne. Bez przesady tez
      ich nie lubie, ale nie przesadzajmy. :) pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Lilith Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.tpn.ceron.pl 16.03.07, 01:07
        Polityk ma prawo iść na studia zaoczne, powiedziałabym nawet, że uzupełnianie
        wiedzy jest jak najbardziej wskazane... W tej sprawie chodzi o co innego -
        studia uzupełniające na politologii po ukonczeniu zacnej Akademii Rolniczej w
        Poznaniu to jeden ze znakow zapytania (choć sprawę mogą załatwić egzaminy
        uzupełniające), ważniejsza jest kwestia nieprawidłowości w samym procesie
        rekrutacyjnym...Ale sprawę tą zostawmy prokuraturze;)
        • Gość: niedoinformowana Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.uz.zgora.pl 16.03.07, 10:30
          Czy mi się wydaje, czy prokuratura jest na UZ? ... To pewnie w sprawie
          malwersacji za kadencji byłego rektora i byłego dyrektora administracyjnego i
          byłej kwestor (Boże świeć nad jej duszą)? .... Tyle pieniędzy wtopili .....
          aaaa! nie .... oni ścigają kogoś ... bo ktoś coś piernał ....... No nie
          powiem ... ważna sprawa!!!
          • Gość: student A co z nielegalnym przyjmowaniem na studia? IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.03.07, 17:00
            Niektórzy "wielcy naukowcy" z UZ krytykowaLI GIERTYCHA za obniżenie kryteriów
            maturalnych, a tu się okazuje , że poz rekrutacją po znajomości przyjmowane są
            jakieś sldowskie typki. Czy podobnej sytuacji nie ma na innych wydziałach?Czy
            prokuratura będzie badać jak naruszano prawo przy kolejnych naborach na studia
            ograniczając miejsca dla tych, którzy zdali faktycznie egzamin?
          • Gość: były student Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 16:58
            Masz całkowitą rację, prokuratura powinna także zbadać sprawę studiow
            pracownków UZ a mianowice odpłatności za studia, mnie interesuje fakt, że była
            Pani kierownik z pedagogiki przy swoich zarobkach miała umażane opłaty za
            studia, a zwykli zjadacze chleba(myślę o innych) musieli sowicei płacic i to
            niekiedy z odsetkami karnymi.
    • Gość: politologia II rok Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.03.07, 00:38
      Mała informacja dla tych, którzy bronią dr. Trojanowskiego. Pan doktor, po tym
      jak napisaliśmy petycję, przestraszył się i chciał wystawić piątki dla całego
      roku. Nieuzasadnione są więc wasze opinie o tym jakoby dr Trojanowski
      był "ostatnim sprawiedliwym" w Instytucie.
      • Gość: z daleka od takich II rok politologii. Już jesteście w historii UZ. IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.03.07, 06:31
        Jako "kapusty". Nie dało rady zaliczyć, zniszczyliście doktora. Aż dziw bierze,
        że na jednym roku zgromadziło się tyle "aktywu". W czasach komuny, SB-cja,
        miałaby z was pożytek.
        • Gość: "kapusta" Re: II rok politologii. Już jesteście w historii IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.03.07, 14:30
          Z tego co wiem u doktora wszyscy zaliczali. Co prawda najpierw cię trochę
          powyzywał, zmieszał z błotem i wyśmiał, ale zaliczenie do indeksu wpisał. Nie
          mów więc, że u doktora "nie dało rady zaliczyć". Jak widać niektórzy nie lubią
          być po prostu obrażani. Z ciebie za to miałby pożytek PiS. Jarek pochwaliłby
          cię za niestrudzoną walkę z układem i postkomuną.
          • Gość: Rajmund Re: II rok politologii. Już jesteście w historii IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.03.07, 21:28
            Chciał wam dać piątki debile, bo tylko na tym wam zależy, żeby mieć ładną
            ocenkę, wysoką średnią i za bardzo się nie przemęczać. Nie zrobił tego ze
            strachu a już prędzej z pogardy.
            • Gość: gfk Re: II rok politologii. Już jesteście w historii IP: 212.2.100.* 21.03.07, 09:30
              Mylisz się Rajmund. Mi nie zależy na tym, żeby mieć ładną ocenkę, wysoką
              średnią i się nie przemęczać. Mi wystarczą same tróje, byle tylko się nie
              przemęczać :) A swoją drogą, to wiemy już dlaczego bronisz dr. Trojanowskiego -
              widocznie bardzo go lubisz, bo nawet styl wypowiedzi masz podobny (debile).
              Tobie pewnie zależy tylko na tym, żeby się przemęczać, a mimo tego mieć słabe
              oceny i niską średnią - bo tak jest sprawiedliwie :) Brawo! Tak trzymać!
      • Gość: ziutek Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.ztpnet.pl 20.03.07, 21:53
        Zastanow jakby wygladalo, ze 100% studentow ma 5 na koniec.
    • Gość: dd "prokurator" Magdalena Kopciuch IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.03.07, 11:04
      "prokurator" Magdalena Kopciuch musi tą sprawę zbadać.
      Kobieta ta potrafi dowolnie kształtować rzeczywistość.
      Wydane postanowienia 4 DS 54/00 nasuwają podejrzenie niesprawności umysłowej
      autora tego pisma.
    • Gość: pryt Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.03.07, 10:06
      Hej II rok politologii- nie martwcie sie, przynajmniej prof. Pasierb jest całym
      sercem za nami i trzyma za nas kciuki.. a takie głupie komentarze że nam sie
      nie chciało uczyć, to co poniektórzy mogliby sobie odpuścić- nie wiecie jak
      było naprawdę! Jak osoby nie związane z tematem mogą sie tak wypowiadać? Może i
      poprzednie roczniki "dały rade" u Trojana.. my po prostu nie pozwoliliśmy na
      traktowanie w sposób wyniosły i wręcz chamski. My okazywaliśmy doktorowi
      szacunek- on niestety nam nie. Przykre jest czytanie oskarżeń pod naszym
      adresem, i to wcale nie jest prawda że sie nie przygotowywaliśmy- zajecia z
      doktorem Trojanowskim były chyba jedynymi na które regularnie się
      przygotowywało. Doktor w pewnym momencie "przegiął" i niektórzy się zbuntowali.
      Początkowym założeniem petycji było nie zmiana prowadzącego ćwiczenia, ale
      poprawa warunków na zajęciach i konsultacjach- dochodziło do sytuacji, gdzie
      100% grupy przeczytało i zrozumiało(na swój sposób) zadany tekst, a po
      wejściówce i sprawdzeniu jej w 3 min doktor mówił wszystkim "do zobaczenia na
      konsultacjach, to wszystko na dziś" -bez tłumaczenia, bez właściwej
      interpretacji.. skoro już stawiał na myślenie, to czemu nas za nie krytykował?
      sami mieliśmy dojść do pewnych wniosków? tak.. oczywiście.. tylko ta kwestia
      interpretacji...:) ech.. filozofia.
      • Gość: Gość 2007 Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: 88.156.80.* 23.03.07, 12:35
        I tym oto sposobem nie macie już żadnych zajęć, na które musielibyście się
        przygotowywać. Pogratulować skuteczności i poziomu studiów:-).
        • Gość: dymka Re: Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 13:31
          Studenci mają prawo do wyrażania swojej opini na temat różnych aspektów życia akademickiego, także w formie petycji. Mogą także zgłaszać swoje zastrzeżenia dotyczące formy prowadzonych zajęć. Bardzo ważna jest tym przypadku rola arbitra. Jeśli jest to osoba światła, etyczna i sprawiedliwa, to może doprowadzić do rozwiązania konfliktu bez poniżania żadnej ze stron sporu.
          Niestety w tym przypadku tak nie było, młodzi ludzie zostali wykorzystani przez "wytrawnych graczy" (takie postawy są promowane przez system panujący szkolnictwie wyższym w Polsce)do osobistej rozgrywki i stąd całe zamieszanie.
    • Gość: Absolwenci IP UZ Ws doktora Trojanowskiego. Proszę o emaile IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.03.07, 12:10
      Witam serdecznie

Szanowni Państwo. Jestesmy politologami, absolwentami UZ, ale także jeszcze
      innych Uczelni (m.in. UWr).
      Czytając doniesienia prasowe i rozmawiajac z osobami zainteresowanymi, jestesmy
      oburzeni tym co sie dzieje na UZ.
      Nie chodzi nam o ten byc moze nieforunny wiersz, ale na fakt, iż organizuje się
      nagonkę na osobę, która stanowi wyjatek w IP UZ. Doświadczylismy niekompetencji
      i ignorancji w tym instytucie, gdzie roi się od osób które - w naszej ocenie -
      nie powinny miec nic wspólnego z szkolnictwem wyższym. W tym świetle, dr
      Trojanowski stanowi wyjatek. Wmagający, profesjonalny nauczyciel, króry nie
      mniej od siebie wymaga co od innych. Pan doktor - jak i my - uważamy, iż istota
      studiowania sprowadza się do samodzielności i myślenia. Do dociekania i
      krytycznego myślenia. Do dogłebnej analizy okreslonego materiału. Do wymagania
      i egzekwowania tego. Dr Trojanowski poważnie podchodził do studiowania i do
      swojej pracy - w przeciwieństwie do gros innych nauczycieli IP UZ. Dlatego też:
      -Nie zgadzamy sie na studenckie donosicielstwo. Na fakt, iż problemem na
      studentów sa zbyt wysokie wymagania. Na to, iż próbuje się usunać z IP jedna z
      niewielu kompetentnych osób. Nie tędy droga studenci. Nie tędy droga Szanowna
      Uczelnio.
      - jako absolwenci UZ - sprzeciwiamy się dlaszemu zaniżaniu poziomu nauki w IP
      UZ. Wszelkie rankingi i opinie o Politologii UZ to nie wymysły, ale stan
      oddający to co się dzieje. Ze zgrozą patrzymy na przyszłość naszego Instytutu.
      - dlatego zszkowani tym co się dzieje w związku ze sprawą dr Trojanowskiego,
      apelujemy o odrobine rozsądku, a szczególnie o wzięcie pod uwage klasycznych
      celów i zadań Uczelni Wyższych - gdzie nepotyzm i kolesiostwo nie powinny miec
      miejsca.

Prosimy - jesli znajda się chetne osoby do poparcie naszego apelu.
      Proszę o kontakt na adres: aschke1979@yahoo.com
      Proszę o podanie swojego imienia, nazwiska i miasta

Na podstawie powyzszego listu, zostanie opracowana petycja, która nastepnie
      zostanie przesłana do władz UZ i mediów (oraz osób zainteresowanych).

Dziękuje, z poważaniem

Absolwenci IP UZ
      • Gość: adam '81 Re: Ws doktora Trojanowskiego. Proszę o emaile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 11:10
        to nie chodzi tylko o ten wiersz ale o całokształt osoby p. Trojanowskiego,
        którego niektórzy uważają za ekstrawaganta, a Ja go uważam po prostu za
        prostaka i chama, który często traktuje innych w sposób pogardliwy- nie wiem
        może mu po prostu odpi***oliło w co można uwierzyc biorąc pod uwagę fakt, że
        zajmował się filozofią (pewnie zresztą wszystkich "filozofofilów" to predzej
        czy później czeka :P)
        ps. sam niedawno skończyłem studia i miałem "przyjemność" m.in. z
        p.Trojanowskim i musze oddać mu sprawiedliwość, że wykładowcą był dobrym i np.
        w stosunku do m.in. mojej osoby wykazał na egzaminnie dużą dozę cierpliwości i
        wyrozumiałości...
        a co do reszty instytytutu to niestety ale o kompetencjach części jego
        pracowników szkoda, aż pisać
    • Gość: hala Prokuratura na Uniwersytecie Zielonogorskim IP: *.cdif.cable.ntl.com 09.09.07, 14:55
      Miałam zajęcia z dr Trojanowskim i należały one do najlepiej przygotowanych na
      tej uczelni!!!Nie wiem jak dr zachowuje się teraz, ale w stosunku do naszej
      całej grupy był jak najbardziej w porządku. Miłe i ciekawe rozmowy, nawet poza
      zajęciami, wspólne przerwy na papierosa i kawę. Jakoś dla nas nie był ani
      chamski ani nawet arogancki. Co prawda był bardzo wymagający, ale to z pożytkiem
      dla wszystkich!!!Jego zajęcia nie polegały na odczytaniu skopiowanych z netu
      referatów, tylko na myśleniu!!! Nie znam w Instytucie Politologii kogoś tak
      inteligentnego. Aż się chciało chodzić na zajęcia. I jestem pewna, że cała moja
      grupa jest tego samego zdania. Po prostu nietuzinkowy człowiek i ta uczelnia
      potrzebuje więcej takich ludzi jak dr Trojanowski. To będzie wielka strata dla
      uczelni, serio. Ale cóż, widocznie tak miało być...................

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka