Gość: RR Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.gorzow.mm.pl 20.12.07, 02:06 Poza tym, zamiast spac pleciesz coś, a rano spóźnisz się do pracy i wywalą cie z biedronki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnoślązak Zielona do Dolnego Śląska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 04:54 Poza tym uważam, że Lubuskie powinno przestać istnieć. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atak Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.mofnet.gov.pl 20.12.07, 07:36 w koncu moze dadza rade oddzyskac to co w Paradyzy przekupy oddaly, ci z polnocy zapominaj dzieki komu jest lubuskie kto zbieral podpisy Odpowiedz Link Zgłoś
platoon11 Re: Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji 20.12.07, 08:24 ……. śmieszy mnie fakt, że kilku „koleżków” z gorzowa próbuje siać ferment na forum i podpisując się za każdym razem innym nickem wstawia farmazony pt „zlikwidować lubuskie”, w takim razie skoro tak wam źle w lubuskim to proponuję stąd spadać i to jak najdalej, poza tym uważam, że wychwalanie kobylej góry z jednej strony a następnie forsowanie pomysłu zlikwidowania województwa śmierdzi mi trochę schizofrenią, autentycznie, wygląda na to, że stan jest już poważny i niestety nie rokujący najlepiej. Pozdrawiam ziomali z przepięknego miasta Zielonej Góry którzy chcą utrzymania województwa lubuskiego bez „przyjaciół” z północy :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waszka21 Re: Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 08:51 utrzymuj se województwo razem z ziomalami ze zgory ale nie za naszą kasę... Jak mi się wydaje to zgorzanie dążą do separacji wymyślając i podsycając sztuczne problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasy78 Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.12.07, 15:31 Fakt jest taki że oba miasta są takie same niewielkie i słabe, chociaz mają pewien potencjał, co do potęgi gospodarczej w gorzowie to kazia już nie ma przy korytku i ewentualne bonusy sie skończyły, logika wskazuje na to że tv powinno być tam gdzie ludzie a skoro 70% mieszkańców mieszka na połudiu wojeództwa to i tv powinna być tutaj błąd gorzowa jest taki że zmiana logo i dominacja reportarzy z gorzowa czasem totalnie bezsensownych sprwiła tak naprawdę ten ferment, nazwa lubuska i i więcej reportarzy z południa załatwiło by sprawę, sądze jednak że gorzów nie jest na tyle elastyczny by to zrozumieć , kwestia też merytorycznego i socjalnego zaplecza tv z całym szacunkiem dla osób tam pracujących osiągają poziom zawodostwa równy szkolnej telewizji realizowanej w czasie zajęć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.echostar.pl 20.12.07, 19:34 Jakie województwo, taka telewizja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~Łukasz Przeczytajcie na spokojnie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.07, 08:43 Jestem mieszkańcem województwa lubuskiego, które od pewnego czasu przezywa swego rodzaju wojny między stolicami. Muszę stwierdzić kilka faktów w stosunku do wypowiedzi, które pojawiły się na forum: 1. Utworzenie i istnienie województwa lubuskiego jest konieczne dla obu miast, niech Górzów nie straszy, że wolą iść pod Poznań bo to gó.. prawda - radzę przypomnieć sobie czasy, kiedy byli pod zarządem Szczecina. Likwidacja województwa nic nie da - oba miasta staną się nic nieznaczącymi zadupiami. Myślenie Gorzowiaków, że Poznań o nich zadba to śmiech na sali - Poznań chce wyłącznie dostępu do granicy i nieczego innego. Brak pieniędzy w takim przypadku od Poznania szybko obniży znaczenie Gorzowa. Województwo musi istnieć - sprawy finansowe. 2. Klutura - tu nie ma mowy o jakiejkolwiek przewagi Gorzowa. Od zawsze Zielona Góra była dominującym ośrodkiem kultury. Wystarczy, że napisze o winobraniu, festiwalu tańca międzynarodowego, teatrze, imprezach plenarnych... 3. Nauka - śmieszą mnie wypowiedzi Gorzowa odnośnie UZ. Dla mnie lepszy mały uniwerek niż żaden. Co do komentarza, że Zielona nie chciała połączenia z uczelniami gorzowskimi by utworzyć Uniwersytet Lubuski - popatrzmy na isntnieni województwa i ciągłe kłótnie. Oprócz tego Zielona Góra od zawsze miała więcej tradycji akademickich. 4. Infrastruktura - Jestem ciekaw co Gorzów zrobiłby gdyby Zielona dołączyła do siebie wioski ościenne, jak zrobił to Gorzów. Teren miasta zwiększyłby się znacząco. Infrastruktura drogowa, kolejowa, lotnicza - korzyść Zielona Góra. Logistycznie Zielona także dla mieszkańców województwa jest ośrodkiem odpowiedniejszym - lokacja miast w województwie. 5. Przyszłość - będąc nie raz w Gorzowie nie raz zauważyłem ogromne pustki w centrum miasta w postaci niezagospodarowanych terenów. Jednak z drugiej strony staje się to plusem miasta - tereny inwestycyjne w centrum miasta. (O ile będzie mozliwość uzyskania pozwolenia na budowę fabryki w pobliżu domów.) Co do Zielonej Góry - problemem staje się największy atut - LASY. Jeżeli miasto chce terenów pod inwestycje to: tniemy lasy lub przyłączamy wioski ościenne. 6. TV - oglądając TV niby Lubuską, nie sposób nie zauważyć gdzie jest jej siedziba. Wszelkie wywiady, komentarze, sondy i sprawy drobne są ukazywane z jendego miasta. Więc albo zmiana polityki w TV, albo przenosiny. 7. Politycy - tu Gorzowscy prominenci są troszkę do przodu. Kończąc chciałbym napisać, że nie jestem ani z Zielonej Góry ani z Gorzowa. Jestem mieszkańcem województwa z jego środkowej części. Niestety patrząc na to co się dzieje trzeba przemyśleć niektóre sprawy. Rozwiązanie tego nie zmieni. Jak już napisałem staniemy się zaściankiem dla jednego czy drugiego województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rednacz Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 11:37 zaglądnij lubuski.bloog.pl/.?ticaid=650ac tam moja opinia Odpowiedz Link Zgłoś
wasyll11 Kolejny Paradyż - NIGDY !!!! 23.12.07, 10:08 mnie jako mieszkańca województwa Lubuskiego śmnieszy sam fakt ,że stolica województwa nazywa się G. Wielkopolski czemu nie zachodniopomorski to tak by potkreslalo jak blizko do morza , a tak poważnie przestańmy sie czarować politycy z Z.G dali się ograć w Paradyżu jak przedszkolaki Gorzów jakoś nigdy nie zastanawiał sie merytorycznie gdzie lep[iej dla województwa było by miec poszczególne innstytucje więc nie oczekujcie tego od innych w róbcie swoje my swoje a wygra lepszy jeżeli siedziba TV zaostanie przeniesiona do Z.G NA TO TRUDNO P.S DZIEKUJE I WESOŁYCH ŚWIĄT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logika Re: Kolejny Paradyż - NIGDY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 11:33 Post ~Łukasza ad 1. Pełna zgoda. Dalsze istnienie województwa lubuskiego obiektywnie leży w interesie zarówno Zielonej Góry, jak i Gorzowa. Jest jednak warunek: te miasta powinny zachowywać się w stosunku do siebie lojalnie, a to oznacza m.in., iż nie powinny dążyć do umniejszenia stanu posiadania partnera. W przypadku ośrodka TVP nie idzie o utworzenie nowej instytucji, lecz o próbę wyrwania Gorzowowi istniejącej od paru ładnych lat. ad 2. Tak się składa, że również w Gorzowie istnieje zawodowy teatr i odbywają sie tam międzynarodowe festiwale. Przewaga ZG w dziedzinie kultury jest jednak faktem, ale pytanie brzmi: czy należy ją pogłębiać, czy przeciwnie, dążyć do wyrównania potencjałów w tej dziedzinie? Jest ono zresztą retoryczne, bo w przyszłym roku rozpocznie się budowa na kosz miasta wielkiego Centrum Edukacji Artystycznej, a logicznym następstwem stanie się utworzenie orkiestry symfonicznej. ad 3. Tutaj również zgoda, musimy jednak pamiętać, że UZ jest uczelnia tak słabą, że mu degradacja do rangi akademii. Nadanie mu nazwy "lubuski" byłoby symbolicznym gestem, takim samym, jak "TVP lubuska", co według niektórych wypowiedzi na tym forum mogłoby załatwić sprawę. O ile jednak to pierwsze leżało w mocy władz zielonogórskiej uczelni, drugie było decyzją warszawskiej centrali Telewizji Polskiej s.a. ad 4. Mitem jest, że przewaga ludnościowa Gorzowa wynika z dołączania sąsiednich wsi. Ostatni raz miało to miejsce w latach 70 XX wieku, zresztą w tym samym czasie w ten sam sposób powiększyła się ZG. Jeśli idzie o infrastrukturę transportową, trudno mówić o przewadze ZG. Oba miasta leżą przy tej samej południkowej trasie drogowej oraz lokalnych liniach kolejowych, jednak Gorzów na multimodalnym kanale transportowym (droga, kolej, rzeka) Berlin - Królewiec z przedłużeniem do Litwy, Łotwy i Estonii. Natomiast "Port Lotniczy Zielona Góra" w Babimoście jest raczej rojeniem kolejnych marszałków (i workiem bez dna na pieniądze), niż faktem. Teren, które ma on niby obsługiwać, nie jest zdolny wygenerować takiego ruchu pasażerskiego oraz cargo, by jego utrzymywanie mogło być opłacalne. ad 5. Musiałeś dawno nie być w GW, skoro pamiętasz w jego centrum "ogromne pustki". Na ostatnim dużym obszarze w śródmieściu zostanie zbudowane CEA, o którym pisałem wcześniej. Faktycznie Gorzów posiada ogromne popoligonowe i porolnicze obszary pod zabudowę przemysłową i mieszkaniową w północnozachodniej części miasta, co faktycznie jest jego atutem. W tej chwili powstaje tam kilka zakładów, z których TPV (monitory i telewizory LCD) powinien dać miastu impuls rozwojowy porównywalny do niegdysiejszego "Stilonu". ad 6. Trzebaby policzyć programy i zmierzyć ich czas, bo mam coś mi się widzi, że jest to subiektywne odczucie. Sadzę, że problem polega nie tyle na polityce redakcyjnej, co potencjale technicznym oraz kadrowym ośrodka. Zamiast wydzierać sobie jego lokalizację, powinnismy zabiegać o jak najszybszą budowę siedziby z prawdziwego zdarzenia, pozyskanie wozu transmisyjnego i większej liczby reporterskich. A od tego, żeby zachować równowagę w kształtowaniu programu, ukazywania tego, co w życiu województwa jest najważniejsze, jest rada programowa. ad 7. Większość gorzowiaków ma dokładnie odwrotne odczucie :)) Post Rednacza > Mógłbym się z tym zgodzić, bo mam wrażenie, że politycy z ZG od niepamiętnych czasów sposobu na rozwój miasta szukają w lokowaniu w nim kolejnych instytucji, które są finansowane z zewnątrz. (chlubnym wyjątkiem jest jednak powołanie najpierw WSI/PW oraz WSP, a potem UZ). Sadzę, że problem polega na tym, że nie potrafią wyciągnąć konsekwencji z faktu, iż województwo zielonogórskie jest czymś zgoła innym, niż to istniejące do reformy gierkowskiej w 1975 i że warunkiem jego dalszego istnienia jest zachowanie względnej choćby równowagi z Gorzowem. W tym ostatnim mieście istnieje poczucie, że tak, jak za dawnych czasów, jest oskubywane z instytucji oraz środków. Ale nie tylko, bo również świadomość, że skoro całkiem nieźle potrafili radzić sobie za czasów powiatowych, utrzymanie statusu miasta "półwojewódzkiego" nie jest warunkiem koniecznym dla dalszego rozwoju, choć oczywiście dobrze byłoby go utrzymać. Liczy się tam głownie na własne siły i dlatego nikt nie urządza żenujących demonstracji z książkami w celu wymuszenia przeniesienia środków z inwestycji wojewódzkiej na remont stadionu, bądź co bądź miejskiego. Post Wasyll11 > A nie śmieszy Cię nazwa województwa? Wszak większość terenu Ziemi Lubuskiej wraz z jej historyczna stolica znajduje sie w Niemczech. Porozumienie paradyskie i to, co po nim nastąpiło, było jedynym sposobem na wywalczenie województwa. Gdyby nie ono, ZG byłaby jednym z niezbyt wiele znaczących miast powiatowych w dolnośląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.12.07, 12:24 Powinni gorzowiaków jak tak chcą podłączyć do wlk. i wtedy poznań by im pokazał a my w Zielonej byśmy mieli spokój od nich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan tv Re: Radni Nic nie moga !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 18:01 W tej sprawie jedyne co moga to zbierac kapital polityczny i pokazywac jak bardzo zalezy im na ZG SMIECHU WARTE !! Jesli chodzi o pOSŁÓW to gdzie byli wczesniej ???!!! KPINA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Telewizja Regionalna do Zielonej Góry! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.12.07, 20:48 Przez Danielakowa, Brachmańskiego , Piwońskiego nie mamy siedziby telewizji. Ich juz nie ma w parlamencie więc przeniesmy TVP do Zielonej Góry. Nasi południowi posłowie powinni się już dawno skrzyknąc i również wydac oswiadczenie, że będą się o takie przeniesienie starac.Inaczej nie głosujemy juz na nich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volt po co chamom telewizja? IP: *.gorzow.mm.pl 03.01.08, 13:08 po wpisach na tym forum widać,że zielonogórski cham pozostanie chamem,z telewizją czy bez niej!niestety ale taka jest prawda.do tych tupiących i krzycząych:ma być i koniec!!!!to wezwijcie supernianie.tą z waszego ulubionego tvn:-)))najpierw niech chamstwo wybuduje bibliotekę a później walczy o coś więcej.małymi kroczkami,za parę lat dojdziecie do jakiejś telewizji.na początek w sieci kablowej a w końcu może....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BiG Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.01.08, 13:14 i wypowiedzial się "cham"...żal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZG Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 13:34 Moim zdaniem ważniejsze od tego, czy TV będzie w Gorzowie, czy ZG jest to, aby była na dobrym poziomie. Ja z racji zainteresowań sportowych śledzę głównie programy o tej teamtyce. Ich poziom jest straszny! Jestem kibicem Lechii i oglądałem retransmisję z Gorzowa - tragedia! Nie dość, że komentatorzy jak zwykle uprawiali "słowotwórstwo" i notorycznie twierzili, że zawodnicy "włanczają" się do akcji, to jeszcze mylili zawodników - przede wszystkim tych z Zielonej, np. Okińczyca z Drozdowiczem, co jest o tyle niezrozumiałe że ten pierwszy charkteryzuje się ogoloną na zero głową. Nie kłóćmy się, więc o miejsca, ale o poziom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Ty chamie :) IP: *.ztpnet.pl 03.01.08, 19:03 Chamstwo z polnocy potrafili wybudowac biblkoteke fakt. Za kase wojewodzka. Tez tak zrobimy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.gorzow.mm.pl 04.01.08, 00:33 Dzięki poparciu radnych z Gorzowa trasa S3 będzie biegła z Gorzowa na Zieloną a nie na Poznań. Myślę że jest to więcej niż telewizja. Są to możliwości rozwoju a nie tylko możliwość pokazania jakich mamy partaczy wśród radnych. Nic nie robią a krzykiem chcą zaskarbić sobie łaskę wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bss Re: Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 02:33 A ile poparcia było z LGOM-u ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz123 Radni Zielonej Góry: odbić siedzibę telewizji IP: *.dialog.net.pl 04.01.08, 08:54 Miasto bez ratusza nie ma kultury to i telewizji mieć nie może Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka a to co ?stadion żużlowy? IP: *.gorzow.mm.pl 04.01.08, 10:25 www.gorzow24.pl/galeria-1/552/urzad-miasta-ratusz-1.htmlpozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś