Dodaj do ulubionych

W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety

19.08.08, 23:31
Dla mnie to studium jest beznadziejne. Nie jest prorozwojowe, bardziej przypomina wlazenie w tylek mieszkancom niz dbanie o interes miasta. Brak wycinki drzew w okolicach Szosy Kisielinskiej to strata dla miasta rzedu kilkudziesieciu mln zl. Market zaplaci duzo za grunt, sam wytnie drzewa i sobie uzbroi teren. Czysty zysk!!! A pieniazki ida przeciez na zaspokajanie naszych potrzeb tzn. lepsze drogi, przedszkola, rozbudowa stadionu, budowa basenu itd. To wlasnie na gruntach pod obiekty wielkopowierzchniowe mozna zarobic najwiecej, ponoszac przy tym male naklady finansowe. Ale najwidoczniej grupka sfrustrowanych mieszkancow jest bardzo dobrym elektoratem dla radnych. Mozna sie pokazac jako obronca drzewek, a rozwoj miasta jest na drugim planie. Ale coz, tak zdecydowala nasza wspaniala rada miasta, a nam odfrunelo kilkadziesiat mln zl. Jestem ciekaw z czego teraz radni przyznaja ponad 30 mln zl na rozbudowe stadionu zuzlowego, bo bez pieniedzy ze sprzedazy gruntow miasto nie jest w stanie rozpoczac kolejnej duzej inwestycji. W tym studium cieszy mnie tylko rozwiazanie sprawy Centrum Biznesu i Lumelu. Ogolnie studium wrozy zastoj i stagnacje miasta, czyli standard w naszym zielonym, zapyzialym i prowincjonalnych miasteczku. Co z tego ze miasto nie zarobi, wazne ze mieszkancy beda mieli gdzie spacerowac, w koncu kazdy chce miec puszcze pod oknami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zrezygnowany a ja mam to wszystko w d... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 03:11
      mam dość zabiegania o to aby chwilowo rzadzący
      myśleli o przyszłości miasta i jego estetyce czy ekologii.
      Tu sie nic nie da zrobić.
      poprostu muszę się stąd wynieść..a jak będę Tu bywać
      to tylko z zamkniętymi oczami..:((
      • Gość: Zrezygnowany do marcina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 03:15
        Pozostawienie lasu przy szosie kisielińskiej to jedna z niewielu
        słusznych decyzji radnych.
        radzę ci wytnij sobie rękę albo nogę czy co tam
        chcesz,ale przestań mi tu bredzić co DLA NAS MIESZKAńCóW ZMIENI SIE
        NA LEPSZE PO WYRżNIęCIU TEGO LASU!

• Gość: 44 Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 05:52
      Ty marcin zielonagora widzę,że coraz glupszy na tym forum jesteś.
      Wyciąć piekny las pod HIPERMARKET to tylko ty, Kubicki i Platforma
      Obywatelska wymyśleć potrafią.Ja ci powiem gdzie było te 30 mln,ale
      Kubicki wolał ich nie brać. Otoż wystarczyło ogłosić nowy przetarg
      na basen i wybrać ofertę firmy Alstal za 115 mln,a nie Skanskiej za
      144mln.
      • Gość: marcin_zielonagora Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 07:59
        Mozna bylo oglosic nowy przetarg, nie neguje tego. Wtedy byloby 30 mln zl na basenie i np. 30 mln za ten teren. Zdania nie zmienie jesli chodzi o Szose Kisielinska. Lasow mamy pelno naokoło. Jesli nie hipermarket to chociaz moze jakies osiedle mieszkaniowe? Szkoda tego terenu, a miasto musi sie gdzies budowac. Na razie mamy troche terenow pod budownictwo np. Osiedle Mazurskie, pod handel wielkopowierzchniowy nie ma wolnych terenow, pod przemysl w ZG zostaly resztki. A pozniej wszyscy marudza ze w miescie jest zastoj.

PS. I nie zycze sobie zebys wyzywal mnie od glupkow dlatego ze mam inne poglady niz ty. Ty mozesz kierowac sie ekologia, ja kieruje sie ekonomia.
    • Gość: grrr Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.mofnet.gov.pl 20.08.08, 08:00
      jezeli wedlug ciebie wyznacznikiem rozwoju miasta sa
      wielkopowierzchniowe sklepy a wlasciwie wielkie baraki stawiane na
      szybkiego no to gratuluje poczucia humoru i teksty kubickiego o
      zmniejszeniu bezrobocia a kto tam bedzie pracowal za 1.000 zł no bo
      chyba nie ty
    • Gość: antypolityk W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.gprs.plus.pl 20.08.08, 08:08
      panie prezydencie i wielka rado miasta wyremontowac drogi w miescie
      bo bardziej fatalnego stanu juz nie mozna sobie wyobrazic, kłócą sie
      cholery miedzy sobą tylko a coraz wieksze g...no z tego jest.
      niektóre odcinki poprawia sie już kolejny raz (nigdy nie można
      zrobić dobrze) a inne nietknięte od lat. nie da sie juz normalnie
      jeżdzić, po kolejnej naprawie zawieszenia jeżdzę naddając coraz
      wiecej drogi ale na nic to ponieważ nie da się ominąć wybojów,
      zapadajacej sie, niemiłosiernie powyginanej jezdni z setkami łat po
      naprawach "fachowców" i nagminnie zapadajacymi sie studzienkami,
      mozna dojsc do wniosku ze we współczesnym miescie drogi maja byc jak
      w lesie i jak najwiecej drzew. nie wstyd wam? ja wiem wy byście
      baaardzo chcieli ale NIE DA SIĘ
    • Gość: Ala Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.netdrive.pl 20.08.08, 08:25
      Kiedy w tym chorym mieście zostanie wybudowany jakiś obiekt, gdzie będzie mógł
      się zatrudnić absolwent UZ? W końcu Zielona Góra nazywana jest miastem akademickim.
      • Gość: ALI Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.08, 09:33
        władza dba abys mogła się zatrudnic w hipermarkecie za 1200 pln, no po roku to i
        z 1500 moze bedzie ( ale brutto !!!!!!oczywiście) ......i za ruskie 8 godzin
        pracy ( od 8 do 20 )......
    • Gość: komentarz W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 15:43
      Radni PIS doszli do wniosku ze z tymi kilkudziesiecioma milionami ze sprzedazy
      terenu miejskiego Kubicki moglby zrobic zbyt duzo inwestycji i zapewnic sobie
      reelekcje. Dlatego glosowali za gruntami prywatnymi. Szkoda ze dla swoich
      slabych partyjnych interesikow skazuja miasto na wegetacje.
      • Gość: czytatiel Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 16:25
        komentarz! Nie pleć glupot, chyba że jesteś od Kubickiego.Z tego co
        słychać to raczej Kubicki nie jest zainteresowany tymi
        kilkudziesięcioma milionami i porozumieniem z Bąbelkiem i
        Baranowskim.A PiS do tego właśnie go zachecał. No i wytłumacz mi
        dlaczego też SLD glosowało za ?
        Oto link wyjaśniający kto jak do tego naprawdę podchodzi.

miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35182,5481231,Kubicki__jak_interes_nie_wyjdzie_dam_10_mln_zl.html
        • Gość: @_@ Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 18:59
          PiS głosował za ?!

Koniec świata! To miasto jest stracone. Markety zamiast rozwoju miasta.
          Mam nadzieje ze ktoś wyjaśni sprawę.
        • Gość: wr Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 19:00
          Nie zabierajcie mojej działki!. :( Nienawidze tego miasta,tzn.
          rządzących.
    • Gość: mini Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: 92.244.44.* 20.08.08, 19:10
      Marcin, jak chcesz, to jedź sobie do zasmrodzonej spalinami Warszawy i wdychaj
      ołów. Na zdrowie!! Osobiście jestem dumna, że w naszym mieście jest tyle zieleni
      i Zielona Góra wyróżnia się tym na tle innych miast. Supermarketów w ZG jest
      zdecydowanie wystarczająco dużo, jeśli nie za dużo. I nie wciskaj proszę ludziom
      kitu, że to jedyny sposób na rozwój (oczywiście nie powiedziałeś tego wprost,
      ale po przeczytaniu Twojej wypowiedzi nasuwa mi się taki wniosek). Nie znam się
      na tym, ale na pewno są inne źródła, z których można pozyskać środki dla miasta.
      Może będzie to trwało dłużej, ale ZG zachowa swój niepowtarzalny klimat i nie
      dołączy do listy szaro-buro-spalinowych skupisk ludzi.
      • Gość: marcin_zielonagora Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 19:34
        "oczywiście nie powiedziałeś tego wprost, ale po przeczytaniu Twojej wypowiedzi nasuwa mi się taki wniosek"

Tym zdaniem "mini" calkowicie mnie rozwalilas :P Otoz informuje cie ze budowa marketow nie jest jedynym sposobem rozwoju miasta. Czesto pisze na forum, najczesciej w watkach dotyczacych spraw ekonomicznych. Miasto musi sie rozwijac w kilku plaszczyznach tzn. przemyslowej (w koncu skads musza sie pieniadze w ZG brac), mieszkaniowka (miasto musi miec tereny pod budownictwo), a takze w handlu i uslugach. Tutaj odnioslem sie tylko do handlu. Wkurza mnie nie to ze uciekl nam koleny market (mi wystarczy tyle ile jest), wkurza mnie najbardziej to ze miastu uciekaja duze pieniadze, bo na takich gruntach mozna duzo zarobic. Podam ci przyklad. Niedlugo w Nowej Soli zostanie wystawiony na sprzedaz grunt pod hipermarkety, podejrzewam ze pojdzie za okolo 30 mln zl, a te pieniadze moglyby trafic do ZG. Z tych pieniedzy prezydent Nowej Soli chce wybudowac basen. Poza tym jak wytniemy troche lasow to nagle nasze miasto nie stanie sie zatloczone i zasmrodzone jak Warszawa. Do tego nam baaardzo daleko.
        • Gość: mini Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: 92.244.44.* 20.08.08, 19:59
          "Poza tym jak wytniemy troche lasow to nagle nasze miasto nie stanie sie
          zatloczone i zasmrodzone jak Warszawa."
          Ziarnko do ziarnka i za jakiś czas Zielona Góra nie będzie już taka zielona!
          Najpierw burzysz się, że mieszkańcy nie chcą więcej supermarketów, potem
          piszesz, że to nie jedyny sposób a potem znowu jaka to wielka szkoda, że Nowa
          Sól będzie mieć supermarket a my nie. Naprawdę chciałbyś, żeby zg straciła swój
          wyjątkowy charakter? :( Zresztą Nowa Sól i tak jest brzydka i biedna i chyba po
          prostu nie ma innego sposobu żeby posunąć się do przodu.
          Mnie też wkurza, że miastu uciekają pieniądze, ale chodzi mi o te, które
          niewiadomo gdzie znikają... Chociaż wciągu ostatnich lat w mieście zaczęło się w
          końcu coś dziać. :)
          • Gość: marcin_zielonagora Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 20:17
            O co ci chodzi? Bo juz nic nie rozumiem. Napisalem przeciez ze nie tyle chodzi mi o market, co o pieniadze pochodzace ze sprzedazy gruntow. Jak dla mnie liczba marketow jest wystarczajaca, jednak jak powstanie kolejny to i tak bede zadowolony. Najwyzej bedzie wieksza konkurencja :) Nie chce zeby ZG stracila swoj wyjatkowy charakter, ale nie chce rowniez zeby stala sie miastem powiatowym, z ktorego uciekaja wszyscy mlodzi ludzie. Ich markety nie zatrzymaja, ale moga ich zatrzymac duze zaklady produkcyjne, firmy high-tech itp. dla ktorych niestety w miescie nie ma miejsca, bo wszedzie sa lasy, natomiast oferta gospodarcza miasta (tereny proponowane na sprzedaz) jest tak uboga, ze nawet w tej kwestii wyprzedza nas wiele miast powiatowych wojewodztwa lubuskiego. Jest jeszcze troche terenow pod mieszkaniowke, gorzej z terenami pod przemysl i handel wielkopowierzchniowy.
            • Gość: mini Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: 92.244.44.* 20.08.08, 20:34

Chyba zaprzeczasz sam sobie. Ja to odbieram mniej więcej tak: "Trzeba sprzedać
              ziemię pod budowę marketu ale wcale nie mówię o markecie ale skądeś muszą być
              pieniądze a skąd jak nie głównie z ziemi na supermarket". Chyba że coś źle rozumiem.
              Z Zielonej Góry ludzie na pewno nie zaczną w najbliższym czasie uciekać. Myślę
              że miasto idzie wręcz w przeciwnym kierunku. :) Jeżeli chodzi o zakłady
              produkcyjne to zgadzam się z Tobą, że faktycznie z tym powinno się coś zrobić
              (ale co za dużo, to niezdrowo :) ).
              • Gość: marcin_zielonagora Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 20:43
                Widze ze ty nadal swoje. Ja sie poddaje. Prosciej tobie juz nie umiem tego wytlumaczyc :)
              • Gość: KASA Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 21:35
                Oczywiście,że stawiać markety na ziemi Babelka i Łodygi. Nie trzeba
                bedzie wycinać lasów,jak to niektórzy bezrozumni chcą, a podatki od
                nowych nieruchomosci spłyną do kasy miasta.
                • Gość: anty-kasa Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 23.08.08, 16:38
                  gdyby miasto sprzedalo to podatki tez by splynely do kasy miasta i dodatkowo
                  kilkadziesiat milionow ze sprzedazy.
          • Gość: shine Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.08, 21:43
            droga mini niestety ale ja też jestem mieszkańcem tego chroego
            miasta (tzn. ZG) i nie podoba mi się to, że niby włodarze tej wioski
            zostawiają kilka drzewek dla jakiś tam robali i innych glizd, a nie
            robią nić, żeby to miasto się rozwijało. pewnie nie rozumiesz, że
            brak terenów pod inwestycje to brak pracy a brak pracy to mniejsze
            podatki itd a to wszystko się równa stagnacja ZG. ale skoro nie
            jesteś ekonomistką to takich żeczy nie zrozumiesz. i nie muszą to
            być tylko hipermarkety, ale skoro nie ma terenów pod inwestycje to
            nie ściągniemy tutaj żadnego poważnego inwestora (przyznaje się, że
            popełniłem błąd głosując na Kubickiego ale dopiero teraz widzę, że
            ten koleś jest nie dorobiony i jedynie na czym się zna to wydawanie
            zeb sensu cudzych pieniędzy)
            Gość portalu: mini napisał(a):

> Nie znam się na tym, ale na pewno są inne źródła, z których można
            pozyskać środki dla miasta. - zorganizuj miejską zbiórkę pieniędzy
            > Osobiście jestem dumna, że w naszym mieście jest tyle zieleni
            i Zielona Góra wyróżnia się tym na tle innych miast. - które leży
            koło Głogowa (znalazłem na jakiejś mapie)i przepływa przez nią Wsła
            (serial 39 i pół - TVN) tak jak widzisz bardzo się wyróżniamy
            > Zresztą Nowa Sól i tak jest brzydka i biedna i chyba po
            prostu nie ma innego sposobu żeby posunąć się do przodu. - domyślam,
            się że ostatnio w Nowej Soli byłaś jakieś 10 lat temu
            > Mnie też wkurza, że miastu uciekają pieniądze, ale chodzi mi o te,
            które
            niewiadomo gdzie znikają... Chociaż wciągu ostatnich lat w mieście
            zaczęło się w
            końcu coś dziać. :) - możesz wymienić dokładnie co się zaczeło dziać
            bo jakoś tego nie widać???

• Gość: marcin_zielonagora Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:18
              Podejrzewam ze i tak to studium niedlugo bedzie zmieniane. Jest tam kilka zlych zapisow.

Teraz odpowiem "mini".
              Miasto ma kilka podstawowych zrodel dochodu: podatki i oplaty lokalne, dochody z majatku (glownie ze sprzedazy mienia), udzial w podatkach budzetu panstwa (glownie udzial w podatku dochodowym od osob fizycznych i prawnych) oraz subwencje (glownie na pokrycie wydatkow szkolnictwa). Zalozmy ze brakuje nam pieniedzy w budzecie. Co ma robic miasto? Podniesienie podatkow = niezadowolenie mieszkancow i pogorszenie sytuacji finansowej wielu firm. Udzial w podatkach budzetu panstwa jest natomiast wyzszy im lepiej rozwija sie miasto, im wiecej ludzi pracuje itd., subwencje sa natomiast utrzymywane na wzglednie stalym poziomie i sa przeznaczane na okreslony cel np. subwencja oswiatowa. Zatem pozostaje tylko sprzedaz gruntow. To tutaj mozna zarobic najwiecej, ale trzeba miec co sprzedawac. Wiec droga "mini" jak widzisz sa dwie podstawowe drogi pozyskiwania duzych pieniedzy: sprzedajemy grunty (lub nieruchomosci) albo podnosimy podatki. Zostaje jeszcze jedna mozliwosc. Zaciaganie kredytow dla zrownowazenia budzetu, ale tak na dluzsza mete sie nie pociagnie. Wiem ze moj post nie jest tak do konca w temacie, ale "mini" zastanawiala sie czy mozna pozyskac pieniadze z innych zrodel. W studium radni niestety zablokowali mozliwosc sciagniecia do budzetu miasta duzej sumy pieniedzy. A szkoda. Teraz sie zastanawiam co w zamian za to Kubicki bedzie staral sie sprzedac. W koncu na basen trzeba miec duzo forsy :P
              • Gość: mini Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: 92.244.44.* 20.08.08, 22:51
                Hmmmmm, nie lubię takich profesjonalnych ekonomicznych tekstów bo mają dużo
                niezrozumiałych słów. :P
                Nie mówię, Marcin, żeby nie sprzedawać gruntów, tylko żeby robić to rozsądnie,
                tzn. kontrolować co się na nich wybuduje. Np. o ile dobrze pamiętam, w miejscu
                Carrefoura miała być kręgielnia i coś tam jeszcze. A jest co jest. :(
                Supermarket za supermarketem to nie jet przecież rozwiązanie, hm?
            • Gość: mini Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: 92.244.44.* 20.08.08, 22:33
              Jak to, co zaczęło się dziać? Z tego co ja zauważyłam, to palmiarnia jest
              odnowiona! :D Do tego usprawnił się ruch po przebudowie ronda JP II. W
              porównaniu z nicniedzianiem się przez długie lata taka pozornie mała sprawa
              zdaje mi się być wielka. No i oczywiście w końcu ktoś ruszył polską wełnę, nie
              wiem czy to zasługa radnych, czy akurat trafił się porządny inwestor ale
              pojawienie się Focus Parku wzmacnia wrażenie, że w mieście się coś dzieje. :)
              Wypowiadam się na tym forum jako zwykły mieszkaniec miasta. Oczywiście,
              ekonomiści pełnią bardzo ważną rolę jeżeli chodzi o rozwój miast ale to w końcu
              mieszkańcy wiedzą, na czym im najbardziej zależy. Ty, shine odbierasz przyrodę
              jako robale i patyki, inni jako coś wspaniałego. Ci inni nie chcą, żeby zamiast
              drzew pakować im pod okna wielkie, brzydkie budynki. Ich sprawa.
              I nie demonizujcie tak, bo z niektórych wypowiedzi człowiek nie będący nigdy w
              ZG mógłby wywnioskować, że to dziura zabita dechami. A tak wcale nie jest...
              • Gość: marcin_zielonagora Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:42
                A teraz inwestycje ktore wymienilas porownaj z romachem inwestycyjnym np. Opola, Rzeszowa, Gorzowa. My robimy 2 kroki do przodu, inni 10. I to jest ten rozwoj? ZG ma wielki potencjal, ale go niestety nie wykorzystuje. U nas wyciecie nawet kilku drzewek okupione jest wielkim atakiem ekologow, lokalnej prasy i mieszkancow.
                • Gość: mini Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: 92.244.44.* 20.08.08, 22:55
                  Nie mam pojęcia co się dzieje w Opolu i Rzeszowie ale co z Gorzowem? W czym są
                  lepsi?
                  Mówicie tak, jakby to było dosłownie kilka drzewek a tak naprawdę to są
                  przecież duże ilości.
                • Gość: mini Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: 92.244.44.* 20.08.08, 23:03

Nie mam pojęcia co się dzieje w Opolu i Rzeszowie ale co się w ostatnich latach
                  zmieniło w Gorzowie? Nic szczególnego nie zauważyłam.
                  Piszecie tak, jakby to było dosłownie kilka drzew a wcale tak nie jest...
    • Gość: PIS za??? W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:16
      wlasnie sie dowiedzialem ze PIS jest za budowa marketow na prywatnych gruntach
      zamiast na miejskich... w tym miejscu chce przeprosic wszystkich mieszkancow za
      to ze na nich glosowalem. Mialem szacunek dla Pana Budzinskiego chociaz ostatnio
      zrobil sie mosno populistyczny ale tym co zrobili przekreslili wszystko.
      Zdradziliscie mnie i swoje idealy . Wstyd mi bardzo za Was i za swoja naiwnosc.
      • Gość: komentarz Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:21
        Szacunek dla kogo dla Budzinskiego? przeciez ten zakochany w sobie bufon zrobi
        wszystko aby zapewnic sobie kolejna elekcje. W d..pie ma miasto chce dostawac
        siety i miec ochrone jako radny. Przeciez to nauczyciel tak samo jak
        beznadziejna Ronia. Nauczyli sie brac z kasy panstwowej pieniadze nie troszczac
        sie o przychody. I to widac. Tylko daj i daj a jak mozna bylo dla miasta i
        mieszkancow zarobic to dali prywatnemu. Ciekawe dlaczego????
        • Gość: PIS za??? Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:38
          No wiem. Ale kiedys mi sie podobało ze Budzinski jest taki odwazny bo myslalem
          ze bedzie walczyl o moje dobro. Od teraz wiem ze bardzo sie mylilem..
      • Gość: mniami23 Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:27
        i bardzo dobrze,że pis był za budową marketów na prywatnych
        gruntach.dzięki temu nie trzeba bylo wyrżnąć sporego lasu przy
        szosie kisielińskiej jak chciał kubicki.tylko on mógł wymyśleć żeby
        20 hektaru lasu wyje...w powietrze pod hipermarket. co za to za kolo?
        co to za bzdet?
        • Gość: komentarz Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:35
          przypominam za byl projekt inwestycji na wspolnym gruncie miasta i
          przedsiebiorcow rowniez kolo Auchan. Niestety przez nieodpowiedzialna postawe
          PIsuarow idacych reka w reke z Listowskim (o zgrozo) zniknie nam z budzetu
          kilkadziesiat milionow. Naprawde trzeba byc wrogiem mieszkancow aby tak glosowac.
          • Gość: Geodezja Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:47
            Nie uprawiaj komentarz tutaj taniej propagandy,Porozumienie z panami
            Bąbelkiem i Łodygą nie mogło być w tym studium,bo się spóźnili, ale
            teraz mogą wnioskować o zmiane studium i realizację wspólnej
            inwestycji.Proste jak twój mózg.
            • Gość: komentarz Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:50
              przestan przestan do tego czasu prywatny sam sprzeda grunt i miasto zostanie z
              niczym.....
    • Gość: pytanie W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:43
      Pogubilem sie. To mamy jako miasto jakies grunty pod markety czy tylko prywatnym
      zapisalismy? przeciez taki zapis to wzrost wartosci nieruchomosci nawet do 100%!
      • Gość: komentarz Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:46
        Zadnych miejskich! Chociaz Urbaniak I Kubicki prosili aby nie psuc rozpoczetych
        negocjacji na sprzedaz wspolnej dzialki za Auchan. PISiory z Listowskim doszli
        do wniosku ze miasto jest bogate i kasy nie potrzebuje. Skandal!!!!!!!!
        • Gość: ele !! Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:53
          a ciekawe dlaczego platforma nie chciała marketów na gruncie bąbla i
          łodygi?kogo interesy broniła?
          • Gość: komentarz Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:57
            Miasta! I chociaz kilku z nich mnie czasami wkurza to akurat tym razem mnie
            pozytywnie zaskoczyli...
          • Gość: ele ! Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 21.08.08, 18:20
            [ nick ele !! z godziny 22.53 ] to tłusty Icek dodam oblesny !
            Chiny moja miłosc .
        • Gość: pytanie Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 22:54
          Dzieki za odpowiedz. Jestem w takim szoku ze chyba nie zasne. Nie no zartuje. Ci
          co glosowali za takim rozwiazaniem nie sa godni byc radnymi w naszym miescie.
          Szkoda bo wybory dopiero za dwa lata
          • Gość: ele !! Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 23:06
            pytanie i komentarz to ten sam pizdziel.Kretyn sam ze sobą
            gada.Poniekąd słusznie skoro nawet rodzina nie chce go
            słuchac.Czosnkowy pewnie !!
            • Gość: alek Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 20.08.08, 23:54
              Budowa marketu to nie inwestycja.
              To jakaś kpina...
              Galeria już tak, chociaż wole widzieć zakłady pracy (tu pseudo ekolodzy nie
              godzą sie na wycinkę lasu ale pod markety tak bo...bo wiadomo z jakich
              powodów)lub osiedle mieszkaniowe.

Ale co ja tam wiem. Wiedzą lepiej ci co rządzą heh ;P
              • Gość: no Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 09:43
                no wlasnie nie bardzo wiedza
            • Gość: ele ! Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 21.08.08, 18:11
              [ nicku ele !! z dnia 20 .08 .08 z godziny 23.06 ] wiem kto sie
              podzszywa pod mój nick . Jak na ciebie patrze ty oblesny tłusty
              Icku to mi sie na wymioty zbiera AUTETYCZNIE ! Chiny moja miłosc .
              • Gość: ele ! Re: W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.ztpnet.pl 21.08.08, 19:44
                jak smiesz Icku z SLD [z dnia 21.08.08 z godziny 18.11] podzsywac
                sie pod mój nick.Jak to czytam to juz rzygam !!!! Tybet moja miłosc..
    • Gość: katastrofa W końcu wiemy, gdzie staną hipermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 08:39
      to co to jakas nowa koalicja marketowa PIS i SlD w miescie? Budzinski i
      Listowski w jednej ekipie? swiat sie wali
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka