Dodaj do ulubionych

Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mamy

12.12.08, 17:37
Otóż za Radiem Zachód:

"Samorządowcy z Drezdenka chcą odłączyć miasto i gminę od
województwa lubuskiego. Zbierają już podpisy pod referendum w tej
sprawie. Mają dość niesprawiedliwego podziału unijnych środków w
województwie".

www.zachod.pl/articles/view/drezdenko-chce-sie-odlaczyc
Liczę, że Żagań i Żary będą następnymi w kolejce :)
Obserwuj wątek
    • mercin.brezan Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 12.12.08, 18:30
      Barlinek mimo chęci dziennikarzy też nie chce (wracać do lubuskiego)

www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080104/POWIAT09/71722605
    • frontkampfer Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 12.12.08, 19:41
      Brawo Drezdenko ! Czekam aż zrodzą się kolejne tego typu inicjatywy. Jak padnie
      lubuskie, to padnie też postkomunistyczna nomenklatura, która nami rządzi.
    • croolick Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 12.12.08, 20:44
      www.prw.pl/articles/view/9258/zagan-i-zary-powinny-byc-przylaczone-do-dolnego-slaska
    • Gość: tk Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.backiel.com.pl 12.12.08, 22:20
      Dolny Śląsk jest super!

"Czy Dolny Śląsk to Karkonosze? A może pałace i zamki? Albo
      uzdrowiska? Zamykasz oczy, myślisz Dolny Śląsk i co widzisz?
      [...]
      Zgromadzeni w Żaganiu eksperci zastanawiali się nad tym, jak
      sprawić, by jeszcze więcej unijnych pieniędzy pozyskać na promocję
      naszej turystyki [...]"

www.polskatimes.pl/gazetawroclawska/slowopolskie/58668,dolny-slask-jest-super-az-za-bardzo,id,t.html#material
      • Gość: bss Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 22:31
        A ja zamykam oczy, myślę Dolny Śląsk i widzę (...) K...wa Zadupie
        Lubuskie widzę !!!
      • Gość: bss Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 22:32
        Pozdrówko dla ŻAGANIAN
        • andrzejusa Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 12.12.08, 23:44
          dzien , kiedy z.gora zostanie miastem powiatowm,
          to bedzie jeden z najszczesliwszych dni w moim zyciu!
          i mam nadzieje , ze go doczekam!!!!

marzenia niekiedy sie spelniaja.
          a moje spelniaja sie czesto:))))
          • Gość: bss Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 23:54
            Pomału trzeba szykować stolik w Paradyżu, na którym podpisany
            zostanie akt zatwierdzający zniknięcie tego województwa.
            Tysiące nowych rąk do pracy...
            • Gość: Schlesier Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.12.08, 00:26
              Tylko, że Zielona Góra w województwie gorzydlacko-lubuskim jest od
              10 lat de facto miastem powiatowym.

Bardzo dobra decyzja Drezdenka, mam nadzieję, że Żagań pójdzie tym
              tropem powodując efekt domina na południu. Likwidacja województwa
              będzie oznaczała wypad z urzędów dla wielu lubuskich komuchów.
              Jeszcze byłoby dobrze tak ułożyć okręgi wyborcze żeby nikt stąd się
              nigdzie nie dostawał bo i tak w Sejmie są tylko popychadłami dla
              centrali. W europarlamencie nie ma lubuszczyzny i bardzo dobrze -
              żaden PZPRowski politruk nie przynosi nam wstydu...
              • Gość: bss Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 01:19
                >>> ... Likwidacja województwa będzie oznaczała wypad z urzędów dla
                wielu lubuskich komuchów. ... <<<

Nie tylko komuszki. Jest ich tysiące o różnym zabarwieniu. I to jest
                problem. To trzeba referendum zrobić.. Matko jedyna - jak to ruszy
                do PUP-y !!! Ateny dziś to pikuś. Czy oni jadają kaszę gryczaną z
                polewą wodno-cebulową ? W Albercie.
                Ale co, znowu na grzbiet podatnika ? Nie !
                A może tak - sztandar woj.lubuskiego wynieść ( do lasu )!!!!! I na
                koniec stworzyć rezerwat plemienia ostatnich lubuszan? Niech tam
                siedzą i zarabiają . Wtedy ruszy lawina długooczekiwanych
                turystów... " Tysiące rąk, a serce buje jedno... " Pozdro... Czekamy
                na finał panie rezyserzu !
    • Gość: ele do remifasola Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: 212.35.107.* 13.12.08, 00:18
      Zielona Góra jest skazana na sukces!
      • surma_bojowa Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 13.12.08, 00:44
        Gość portalu: ele do remifasola napisał(a):
        > Zielona Góra jest skazana na sukces!

Nie martw się, ele! Właśnie szykuje się amnestia.
      • Gość: bss Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 01:32
        Ele ? A co; nowy szpital psychiatryczny otwierają ?
        No to faktycznie istnieją przez to niemałe szanse na wyleczenie
        wielu trudnych przyoadków i zmiany w potokach myślowych.
        • Gość: lubuski Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 02:18
          Brawo Drezdenko!!! Teraz jeszcze żeby się Gorzów odłaczył i został
          powiatem w Wielkopolsce i bedzie super hahahaha
          • surma_bojowa Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 13.12.08, 09:51
            Dziwicie się Drezdenku? Bo ja nie.

To miasto od dawna realnie potrzebuje obwodnicy, ale rozpoczęcie jej budowy
            Zarząd Województwa odsuwa w siną dal.

Czasem trzeba powiedzieć - trudno i poczekać, bo nie ma środków.
            Ale one przecież są, bo jednocześnie ten sam Zarząd lekką rączką przeznacza 45
            milionów zł na budowę drogi, która ma prowadzić do parku
            naukowo-technologicznego w Kisielinie. Jego jeszcze nie ma i nie wiadomo, czy ma
            szanse powstać, bo nikt nie potrafił odpowiedzieć na proste pytania, postawione
            przez prezydenta Nowej Soli, p. Wadima Tyszkiewicza, który zakwestionował sens
            jego tworzenie. O topieniu grubych milionów i inną fantasmagorię, "Port Lotniczy
            Zielona Góra" nawet wspominać nie warto, bo scyzoryk w kieszeni się otwiera.

Święty miałby prawo się wqrzyć, a co dopiero mieszkańcy starego, kasztelańskiego
            grodu Drzeń nad Notecią.

Sejmik, a zwłaszcza Zarząd Województwa i jego zaplecze polityczne bawią się nie
            tylko brzydko, ale i niebezpiecznie. Działając "na wydrę", garnąc co tylko się
            da na finansowanie zachcianek "trójmiejskiej metropolii", podważają sens
            istnienia województwa lubuskiego.

To nie może dobrze się skończyć.
    • Gość: tk Re: Nowa mapa? IP: *.backiel.com.pl 13.12.08, 12:44
      i258.photobucket.com/albums/hh267/problemik/slaskdln.jpg
      • Gość: alek Re: Nowa mapa? IP: *.ztpnet.pl 13.12.08, 13:05
        Tak to nowa mapa :)
        Dostałeś ja z ministerstwa zapewne
        • Gość: tk Re: Nowa mapa? IP: *.backiel.com.pl 13.12.08, 13:13
          a to nowe lubuskie:
          i258.photobucket.com/albums/hh267/problemik/lubuskie.jpg
          • Gość: alek Re: Nowa mapa? IP: *.ztpnet.pl 13.12.08, 14:02
            Brakuje tylko Głogowa :P

Może i tam przydało by sie referendum ? :P
            • Gość: tk Re: Nowa mapa? IP: *.backiel.com.pl 13.12.08, 14:07
              długo nad tym myślałeś?
            • Gość: tk Re: Nowa mapa? IP: *.backiel.com.pl 13.12.08, 14:13
              wujek dobra rada ma dla ciebie czytankę:

www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081213/POWIAT/365157693

jaką siłę oddziaływania ma ZG? no jaką? - poczytaj, warto!
              • Gość: alek Re: Nowa mapa? IP: *.ztpnet.pl 13.12.08, 17:22
                Fajny art. Jak tu wypada twój gorzowek na tle Zielonki ? :)
            • croolick Re: Nowa mapa? 13.12.08, 14:46
              Gość portalu: alek napisał(a):

> Brakuje tylko Głogowa :P
              >
              > Może i tam przydało by sie referendum ? :P

Jak sie czyta Trybune Ludu, o pardon, Gazete Lubuska, to faktycznie mozna
              odniesc wrazenie, ze glogowianie o niczym innym nie mysla, jak tylko o lubuskim
              raju i w ramach bojkotu nie kupuja Gazety Wroclawskiej, ale Lubuska. Fakty sa
              tymczasem inne:

lubuskie.blogspot.com/2008/08/iluzja-popularnoci-gazety-lubuskiej.html#links
            • Gość: tk Re: Nowa mapa? IP: *.backiel.com.pl 13.12.08, 20:38
              Wyjaśniła się paląca kwestia potrzeby lotniska w Babimmoście!
              Powstaje ono, bo ponoć po reformie administracyjnej:
              i258.photobucket.com/albums/hh267/problemik/podlasieZG.jpg
              ;-)
              • surma_bojowa Re: Nowa mapa? 13.12.08, 22:21
                > Wyjaśniła się paląca kwestia potrzeby lotniska w Babimmoście!

Babimost, Kargowa, Stare i Nowe Kramsko, Wojnowo w podlaskiem?
                Daj spokój, przecież to porządne, rdzenne ziemie wielkopolskie pod tymczasową
                administracją metropolitarno-trójmiejską.

Robiąc porządek z nowotworem lubuskim dopomożemy im powrócić do Macierzy!
                Za wolność Waszą i naszą!

A poseł Zychu niech startuje i ląduje na trawce w Przylepie.
      • Gość: ani Re: Nowa mapa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.09, 10:04
        Brak na mapie powiatu Zielona Góra i miasta powiatowego Zielona Góra.
        Wielkopolska bedzie miała 3 lotniska?
    • Gość: tk Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: *.backiel.com.pl 13.12.08, 15:09
      Ja mam nadzieję, że radni nie zadowolą się ewentualnymi ochłapami
      rzuconymi im przez "zielonogórskie paniska", bo jak mawiał Leszek
      Miller, a co jest po prostu życiową prawdą:

"Prawdziwych mężczyzn poznaje się po tym jak kończą a nie jak
      zaczynają".

A jeśli ruszy referendum w Drezdenku, to jestem w stanie pomóc i w
      realizacji podobnego przedsięwzięcia w Żaganiu.

• surma_bojowa Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu 13.12.08, 15:48
        Gość portalu: tk napisał(a):
        > A jeśli ruszy referendum w Drezdenku, to jestem w stanie pomóc i w
        > realizacji podobnego przedsięwzięcia w Żaganiu.

Na moje oko, węch i słuch, podobna inicjatywa dojrzewa w Gorzowie, z tym, że
        pierwsze pytanie będzie brzmiało: "Czy chcesz likwidacji województwa lubuskiego?".

Drugie będzie dotyczyć tego, czy wolimy znaleźć się w Wielkopolsce, czy w
        Zachodniopomorskiem, bo o ile w pierwszej kwestii rysAAuje się jednolite
        stanowisko, w drugiej zdania są podzielone.

Jesteśmy w dość szczęśliwej sytuacji, bo mamy wybór, a więc możliwe, że przed
        referendum dojdzie do czegoś w rodzaju castingu ;)
        • Gość: hahahaha Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 16:42
          Na całe szczescie sa jeszcze w tym regionie mieszkancy ktorym nie chce się
          jezdzic do wroclawia czy poznania.
          Zobaczcie lepiej na regionalne plany tych wojewodztw do ktorych chcecie sie
          przylaczyc i gwarantuje wam , ze wasz entuzjazm zgasnie.
          zycze wam powodzenia
        • Gość: AntyIdiot Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: 67.159.44.* 13.12.08, 16:53
          Uahahahaha. Casting wam się marzy? Czyli co, będziecie nadstawiali
          tyłka w każdą stronę, aby was ktoś przygarnął? Obawiam się, że z
          waszymi długami bedziecie się długo wdzięczyć. :))))
          Chętnych na spłacanie setek milionów gorzowskich długów może nie
          być:)))

Parafrazując słowa Bartoszewskiego, Gorzów to brzydka panna na
          wydaniu, nie dość, że nie ma urody, posagu, to jeszcze ma
          nieślubnego bachora w postaci zadłużonego szpitala.

Powodzenia na nowej drodze życia:)
          • surma_bojowa Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu 13.12.08, 17:24
            Gość portalu: AntyIdiot napisał(a):
            > Gorzów to brzydka panna na
            > wydaniu, nie dość, że nie ma urody, posagu, to jeszcze ma
            > nieślubnego bachora w postaci zadłużonego szpitala.

Rozumiem, że brak wydziału prawa wychodzi bokiem, ale ile jeszcze razy trzeba
            będzie tłumaczyć "inteligentom" na UZi kształconym, że nie miasto Gorzów
            odpowiada za długi szpitala, lecz samorząd województwa, który go prowadził i
            nim zarządzał za pośrednictwem mianowańców. A że długi spłacić będzie trzeba,
            pewnie pójdzie pod młotek biurowiec na Podgórnej, pałacyk RCAK i co tam jeszcze
            Sejmik posiada.

Ale nie o tym chciałem, tylko o leczeniu snem zielonogórskich ziomali. Na
            tamtejszej stronie GW dziwnym trafem nie znalazł się artykuł traktujący o
            drezdeneckiej inicjatywie, choć jest na gorzowskiej:
            miasta.gazeta.pl/gorzow/1,36844,6059278,Radni_Drezdenka_nie_chca_wojewodztwa_lubuskiego.html
            - "Jestem zaniepokojony i zaskoczony - mówi marszałek Marcin Jabłoński", a ja mu
            się trochę dziwie, bo na tym stanowisku wypada dysponować odrobiną wyobraźni i
            zdolności przewidywania skutków swoich decyzji.
            • Gość: Uszatek Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: *.se.biz.rr.com 13.12.08, 17:47
              Oj gorzowiaczku, czytając ciebie od razu widać, że poziom wykształcenia w
              gorzowie kuleje. Ile razy można gorzowskim idiotom tlumaczyć, że swoje długi się
              spłaca?
              Nic tu nie pomogą mity, jak to wasze długi pozaciągala wam Zielona. To
              gorzowskie długi gorzowskiego szpitala, co odczujecie na własnych dupach, jak
              już was pożegnamy. Sprzedacie słowiankę, urząd wojewody, nowy budynek komendy,
              które nie będą wam już potrzebne, zaciągniecie kolejne kredyty na dwa pokolenia
              i będziecie zasiskać paska.
              A co do Drezdenka, to się nie dziwię. W Zielonej także wszyscy mają dość
              rządzenia Gorzowa i tego województwa pod przywodztwem gorzowskich przygłupów,
              oraz ciągłej wrogości w stosunku do wszystkich dookoła. Wasi sąsiedzi odczuwali
              to najbardziej i żegnają was pierwsi. Proponuję Gorzowowi, przeproście i
              spier..ajcie. Over.
            • Gość: AntyIdiot Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: 67.159.44.* 13.12.08, 18:35
              Może i rzeczywiście zarządowi nie udalo się wyciągnąć szpitala z długów.
              Jednakże długi są własnością tylko i wyłącznie Gorzowa. Dyrektor szpitala był z
              Gorzowa, szpital jest w Gorzowie, ze szpitala korzystali gorzowianie, pieniądze
              pakowano w gorzów i gorzów te pieniądze zwroci. Najlepiej wtedy, gdy już nie
              będzie w lubuskim, bo gorzowianie jak zawsze wszelkie winy zrzucają na innych i
              oczekują, że inni zapłacą za ich nieudacznictwo. Teraz 'inni' mają im spłacić
              długi, 'inni' mają im wybudować drogi i 'inni' mają walczyć o województwo tylko
              po to, żeby w Gorzowie przebywał wojewoda. Teraz wielki płacz się w Gorzowie
              rozpoczął, bo bratni powiat chce ich pożegnać. W Zielonej nikt się tym nie
              przejmuje, więc nie ma u nas o czym pisać. Tu nikt nie liczy na innych,
              szczególnie tych 'innych' z Gorzowa.
              Podcinaliście gałąź na której siedzieliści, to właśnie ta gałąź się łamie.
              Teraz szykujcie tyłki, bo lecicie już w dół i będzie bolało...
              • budrys77 Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu 13.12.08, 19:55
                Gość portalu: AntyIdiot napisał(a):

> Jednakże długi są własnością tylko i wyłącznie Gorzowa. Dyrektor szpitala był z Gorzowa,

Antyidiot (nick raczej do ciebie nie pasuje ignorancie) - dopóki gorzowskie szpitale nie wpadły w ręce zielonogóskich "specjalistów" od zarządzania w 1999 roku, NIE MIAŁY PRAWIE DŁUGÓW. Komuchogórzanin Bocheński załatwił prace swojemu kumplowi Frasowi, który w ciągu 2 lat wywindował dług do 200 milionów! Takich specjalistów wysyła w desancie do Gorzowa Komusza Góra! A won!
        • Gość: NSol Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: *.tnode.com 13.12.08, 17:23
          Kiedy referendum w Gorzowie? Nowa Sol juz nie moze sie doczekac przywitania w
          powiatowym gronie. Gorzow, zapyziale miasto i mierni gorzowscy politycy wroca do
          swojego szeregu, miasteczek powiatowych. Gdziekolwiek was przyjma, bedziecie
          powiacikiem na zadupiu, czy to w wojewodztwie wielkopolskim, czy to w lubuskim,
          czy to w zachodnipomorskim i takie jest wasze miejsce.
          • Gość: Maria Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: *.gorzow.mm.pl 13.12.08, 18:02
            Krzyż leży na peryferiach Wielkopolski. Wystarczy przejechać drogą
            nr 174 z Drezdenka do Krzyża i nawet we mgle można zauważyć po
            stanie drogi gdzie kończy się lubuskie(a praktycznie zielonogórskie)
            i zaczyna Wielkopolska.
            • Gość: kobylifallus Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: 66.230.230.* 13.12.08, 18:17
              Gorzowiaczku, gdy wjeżdżasz do byłego zielonogórskiego z każdej strony masz
              zmianę dróg na pozytywną, niestety gorzowiacy nigdy nie byli ludem gospodarnym,
              taka mieszanka, cyganów i ukraińcow i to właśnie widać między innymi w byłym
              gorzowskim. Mam wątpliwą przyjemność, dosyć często jeździć drogą z Drezdenka do
              Krzyża Wlkp. i powiem szczerze, że zawsze mnie szlag trafia, jak widzę ten
              gorzowski brud.
              • Gość: tk Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: *.backiel.com.pl 13.12.08, 18:24
                łosiu - masz chyba na myśli zielonogórski ... powiat, wybierz się drogą Nowogród
                Bobrzański - Żagań - Ilowa Żagańska i zobacz stan dróg poza byłym zielonogórskim
                powiatem.
                • Gość: kobylifallus Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: 66.230.230.* 13.12.08, 18:47
                  Ta droga nie jest najlepsza, ALE jest o wiele lepsza niż dalszy odcinek tej
                  drogi w dolnośląskim. Bez znakow widać, gdzie się zaczyna dolny śląsk, gdyż ta
                  droga ze słabej, zamienia się w TRAGICZNĄ. Podobnie jest jadąc ze Szprotawy do
                  Bolesławca, z tym, że droga po stronie lubuskiej jest całkiem niezła, zaś od
                  granicy jest po prostu SYF, stary, dziurawy asfalt bez linii, słupków i niemal
                  bez znaków.
                  • croolick Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu 13.12.08, 20:18
                    Gość portalu: kobylifallus napisał(a):

> Ta droga nie jest najlepsza, ALE jest o wiele lepsza niż dalszy
                    > odcinek tej drogi w dolnośląskim. Bez znakow widać, gdzie się
                    > zaczyna dolny śląsk, gdyż ta droga ze słabej, zamienia się w
                    > TRAGICZNĄ. Podobnie jest jadąc ze Szprotawy do
                    > Bolesławca, z tym, że droga po stronie lubuskiej jest całkiem
                    > niezła, zaś od granicy jest po prostu SYF, stary, dziurawy asfalt > bez linii,
                    słupków i niemal bez znaków.

To teraz polecam ci sie przejechac DROGA WOJEWODZKA nr 138 - to prawdziwa duma
                    lubuskiego, w Albanii nie znajdziesz drog o gorszym standardzie...
                    Albo droga nr 12 - droga pelna muld i dziur konczy sie dopiero przed tabliczka
                    Piotrow, ktory lezy w dolonoslaskiem - tak wlasnie dba zielonogorski oddzial
                    GDDKiA o tereny polozone dalej od ZG...
                  • Gość: ele ! Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: *.aster.pl 15.12.08, 10:20
                    nicku kobylifalus ! święta racja z drogą do Bolesłwca !!! TK
                    fatasmagorje wciskacie internautom fatasmagorje ! a drogi w
                    dolnoslaskim takie jak w goszuwkowym powiacie !! [ czytaj fatalne
                    wczesny Gomułka ] syf ! syf syf !
              • budrys77 Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu 13.12.08, 19:58
                Gość portalu: kobylifallus napisał(a):

> niestety gorzowiacy nigdy nie byli ludem gospodarnym,

Acha, szczególnie widać to w takich przypadkach:

miasta.gazeta.pl/gorzow/1,88312,6007961,Gospodarka__nie_ma_strachu__pracy_nie_braknie.html
                > taka mieszanka, cyganów i ukraińcow

Wracaj raczej na wołyńskie bagna kozy pasać przesiedleńcze.

• Gość: ele de luxe Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: 212.35.107.* 13.12.08, 18:06
            To Zielona Góra jest skazana na sukces ! siedzieć tam cicho w nowej Soli bo wam
            fabryki ze strefy przeniesiemy do naszego Kisielina - buahaha prawie sie
            posikałem z nowosalanina
      • Gość: ele ! Re: Drezdeneccy radni w oczach żon i ....ludu IP: *.aster.pl 15.12.08, 10:24
        TK ! fatasmagorie ! tk fatasmagorie !!
        LUBUSKIE JEST SKAZANE NA SUKCES !
        ZIELONA GÓRA JEST MIASTEM KULTURY ! INTELIGENCJI ! [ jest światłem i
        blaskiem całego woj. Lubuskiego ! ]
    • Gość: SISI Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.tnode.com 13.12.08, 19:09
      Czyżby Drezdenku znudziły się rządy Gorzowa? Miało być tak pięknie, ale jak się
      Gorzów dorwał do władzy, to ciągnął wszystko do siebie i są efekty.
      I dobrze, pod rządami Gorzowa region biednieje i podupada, czas z tym skończyć.
      • budrys77 Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 13.12.08, 20:00
        Gość portalu: SISI napisał(a):

> Czyżby Drezdenku znudziły się rządy Gorzowa?

Czy w komuchogórskich szkołach uczą czytać, czy to wrodzony kretynizm sisi? Przeczytaj jeszcze raz. Jest szansa że zrozumiesz, które miasto mają na myśli Drezdeneccy radni.
        • Gość: Schlesier Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.12.08, 22:10
          tk - nie ośmieszaj się ze swoimi durnymi mapkami. Jeśli mialoby
          powstać woj. dolnośląskie w kształcie takim jak zakładał projekt 12
          województw to Zielona Góra byłaby największym miastem na północnym
          Śląsku. Chciałbyś do Dolnego Śląska ale pali cię, że w ZG też są
          ludzie co by tego chcieli i że w przypadku likwidacji lubuskiego to
          by zostało zrealizowane. Tymi mapkami tylko pokazujesz swoje
          kompleksy, porównujesz ZG do Podlasia, a małe miasteczka na południu
          to co sobą prezentują? Pomijam już fakt, że w ZG rządzą
          spadachroniarze ze Szprotaw i innych Jasieni, poseł z ZG jest tylko
          jeden...
          • Gość: tk Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.backiel.com.pl 14.12.08, 10:19
            > tk - nie ośmieszaj się ze swoimi durnymi mapkami. Jeśli mialoby
            > powstać woj. dolnośląskie w kształcie takim jak zakładał projekt
            12
            > województw to Zielona Góra byłaby największym miastem na północnym
            > Śląsku.

Zdaję sobie z tego doskonale sprawę, ale przecież wy nie chcecie być
            w dolnośląskiem, więc specjalnie dla was wymazuję was z tychże mapek
            i zabawy przy tym mam co niemiara ;]

> Pomijam już fakt, że w ZG rządzą
            > spadachroniarze ze Szprotaw i innych Jasieni, poseł z ZG jest
            tylko jeden...

Zych to akurat extermum, a co do manadziera ze Szprotawy i "pięknej'
            Elżbiety z Małomic chyba każdy się zgadza ;]

ps.
            Największe miasto na północy Dolnego Śląska jeszcze do niczego nie
            obliguje, gdyby nie pazerne zabieractwo w ZG nic by się teraz nie
            działo, a w dolnośląskim, zapewniam cię potrzeba trochę własnej
            inicjatywy i dobrych projektów
    • Gość: szary To skutek rządów PO-SLD w tym województwie IP: *.aster.pl 13.12.08, 22:25
      miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35211,6059278,Radni_Drezdenka_nie_chca_wojewodztwa_lubuskiego.html
    • Gość: primordial Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.08, 00:54
      >>i258.photobucket.com/albums/hh267/problemik/slaskdln.jpg<<

Ho ho, no nie rozpedzaj sie, bo dojedziesz do Łaby :) 4 zachodnie
      skrajne powiaty na tej mapie (od Krosna Odrz do Lubania) nie naleza
      do Dln Slaska tylko do Luzyc.

>>Dziwicie się Drezdenku? Bo ja nie.
      To miasto od dawna realnie potrzebuje obwodnicy, ale rozpoczęcie jej
      budowy
      Zarząd Województwa odsuwa w siną dal. <<

Czasem jak jade z polnocy i jest ladna pogoda to jade droga z Lipian
      przez Barlinek, Strzelce, Drezdenko i Miedzychod do Poznania - na
      ewentualne pytania o sens takiej jazdy od razu mowie, ze
      ekonomicznie to nie ma zadnego sensu, decyduja wzgledy
      sentymentalne, jako ze jestem czuly na piekno krajobrazu i fajne
      jeziorka po drodze, zwlaszcza w letnie upaly mozna sie zatrzymac i
      poplywac :)
      Trasa ta jest kreta, jest kilka upierdliwych przeszkod (przejazdy
      kolejowe, most, zakrety), wąska i nie nadaje sie do tranzytu -
      jedzie sie nia dluzej niz trasa przez Skwierzyne. Nie ma tez na niej
      tirów, jedyne jakie obserwuje to te z deska barlinecką :)
      Moze pobiezna obserwacja mnie myli, ale wydaje mi sie ze obwodnica
      Drezdenka bylaby sztuka dla sztuki.
      Tiry i caly ruch samochodowy i tak wala wygodna trasa przez
      obwodnice Gorzowa i potem do Skwierzyny i na Poznan.
      Oczywiscie zycze mieszkancom zacnego Drezdenka wszystkiego dobrego,
      ale jest wiele miast ktore tez nie maja obwodnicy a w ich wypadku
      byloby to bardziej uzasadnione (np Kargowa gdzie caly ruch wali
      przez ryneczek). Trzymajac sie tego przykladu: predzej Kargowa
      powinna dostac obwodnice niz Babimost - mimo ze i przez Babimost
      leci trasa ktora mozna dojechac na Poznan.

>>Ta droga nie jest najlepsza, ALE jest o wiele lepsza niż dalszy
      odcinek tej
      drogi w dolnośląskim. Bez znakow widać, gdzie się zaczyna dolny
      śląsk, gdyż ta
      droga ze słabej, zamienia się w TRAGICZNĄ. Podobnie jest jadąc ze
      Szprotawy do
      Bolesławca, z tym, że droga po stronie lubuskiej jest całkiem
      niezła, zaś od
      granicy jest po prostu SYF, stary, dziurawy asfalt bez linii,
      słupków i niemal
      bez znaków.<<

He, kiedys tutaj wkleilem skan z gazety ze Zgorzelca, gdzie
      wzdychali wlasnie ze dobre drogi koncza sie tam, gdzie konczy sie
      woj lubuskie i ze oni by chcieli miec takie drogi jak w lubuskim.
      Tak forumowi milosnicy dlnslaskiego odwracali kota ogonem i udawali
      ze nie widza tego skanu ze ehhh :)

• Gość: tk Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.backiel.com.pl 14.12.08, 10:11
        Gość portalu: primordial napisał(a):

> >>i258.photobucket.com/albums/hh267/problemik/slaskdln.jpg<<
        >
        > Ho ho, no nie rozpedzaj sie, bo dojedziesz do Łaby :) 4 zachodnie
        > skrajne powiaty na tej mapie (od Krosna Odrz do Lubania) nie
        naleza
        > do Dln Slaska tylko do Luzyc.

Łużyce przez wieki z Dolnym Śląskiem związane były (historycznie i
        administracyjnie) - poczytaj tablicę przy wjeździe do niemieckiej
        częśći Zgorzelca - jest tam coś m/w treści witamy w dolnośląskim
        mieście Zhorjelc :)
        • Gość: ele ! do wyjców Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.aster.pl 14.12.08, 11:35
          No tak ! sami obrzydliwe gorzydlaki z Kobylej góry i paru
          przydupasów [ czytaj byłych gorzydlaków rozproszonych po całym
          woj. ] No i wyją ! ujadją ! a co lepszy zawodnik to i trawe prubuje
          gryz ! takich chwatów ma goszufek ! Rada idzcie do domu dzieci
          pobawcie , psa na spacer wyprowadzcie ,a Lubuskie zostawcie
          Marszałkom bo to zawodowcy !
          • surma_bojowa Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 14.12.08, 11:47
            Gość portalu: ele ! do wyjców napisał(a):
            > Lubuskie zostawcie
            > Marszałkom bo to zawodowcy !

"- Jestem zaniepokojony i zaskoczony - mówi marszałek Marcin Jabłoński"
            miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35211,6059278,Radni_Drezdenka_nie_chca_wojewodztwa_lubuskiego.html
            Człowiek, który nie potrafi przewidzieć skutków własnych decyzji to
            "zawodowiec"? Bo mnie się wydaje, że raczej amator robiący za marionetkę posłów
            Bożennny oraz Zycha.
          • Gość: ele do ele ! do wy Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: 212.35.107.* 14.12.08, 11:56
            mordy zmieniacie a smród czosku ten sam!
            ele ! do wyjców to podróba, popaczcie na jego ip

• Gość: ANI Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 13:26
            Przy twiom skowycie te wycia i ujadania są jak anielskie chóry. Co
            palisz fachowcu ?
          • Gość: antyele Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.gorzow.mm.pl 04.01.09, 01:51
            Ty "ele" jak widać lubisz być dalej dyżurnym idiotą na tym forum. Tak trzymaj,
            bo do innego trudno będzie sie przyzwyczaić. Chyba że Twój zastepca: alek, Poza
            tym naucz się tumanie ortografii języka polskiego.
    • Gość: primordial Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.08, 13:38
      >>Łużyce przez wieki z Dolnym Śląskiem związane były (historycznie i
      administracyjnie) - poczytaj tablicę przy wjeździe do niemieckiej
      częśći Zgorzelca - jest tam coś m/w treści witamy w dolnośląskim
      mieście Zhorjelc :)<<

Bzdura. A co do tablicy, jesli czytasz regularnie to forum, to
      powinienes wiedziec ze byla onia awantura, powstala z inicjatywy
      slaskich przesiedlencow (jak Muzuem Slaskie z jego dyrektorem szlo
      na fali w urzedzie miasta Goerlitz). Regionalisci i mieszkancy
      autochtoni oprotestowali te tablice bo sie zadnymi Slazakami nie
      czuja. Ale w miescie po wojnie osiedlilo sie wielu Niemcow
      wysiedlonych z Dolnego Slaska ktorzy uprawiaja swoja klamliwa
      propagande i jeszcze ciagle wala w geanice na Nysie Luzyckiej.
      Generalnie nieciekawe towarzystwo. Podcas targow polsko-niemiecko-
      czeskich doprowadzili do usuniecia nazwy "Zhorjelec" z materialow
      drukowanych, to byla znana sprawa.
      Jak bedziesz w Zhorjelcu/Goerlitz to zajrzyj do ich szowinistycznego
      slaskiego sklepiku - polecam zwlaszcza mapy, w tym wciaz tam sa
      kolportowane mapy z granica Niemiec z 1938 roku.

Rownie dobrze mozna napisac ze Zielona Gora od wiekow miala kontakt
      z Ziemia Lubuska i w zwiazku z tym co za roznica, czy to
      historycznie jest Ziemia Lubuska czy nie ;)
      • frontkampfer Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 14.12.08, 14:46
        Łużyce to osobna kraina. Część Łużyc była tylko włączona administracyjnie do
        Provinz Schlesien. Nawet Lubań niby Śląski - tak ma w nazwie, należy do Łużyc.
        Na każdym kroku widać tu odniesienia do łużyckiej historii tego miasta.

www.tr62.de/karten/Schlesien-Historisch-2000.html
    • Gość: ! Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.aster.pl 14.12.08, 14:59
      I takie są właśnie skutki koalicji PO-SLD w województwie.
    • Gość: primordial Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.08, 16:07
      >>Łużyce to osobna kraina. Część Łużyc była tylko włączona
      administracyjnie do
      Provinz Schlesien. Nawet Lubań niby Śląski - tak ma w nazwie, należy
      do Łużyc.
      Na każdym kroku widać tu odniesienia do łużyckiej historii tego
      miasta.

www.tr62.de/karten/Schlesien-Historisch-2000.html<<

No wlasnie to jest mapa najczescie podawana przez slaskich
      szowinistow - z tzw klinem slaskim walacym przez Luzyce. Ten obszar
      granicy Brandenburgii i Saksonii to tez sa Luzyce,i to nawet taki
      gdzie dzisiaj jakims trafem przetrtwal szczatkowo jezyk luzycki, a
      nie zaden Slask.
      I to jest smieszne, bo np Zielonej Gorze sie wylicza co do rzeczki z
      nazwa "slaska" kazda piędź ziemi, ze nalezy do Slaska, ale z drugiej
      strony fanatycy Slaska jakos nie widza sztucznego, czysto
      politycznego wrąbania się Slaska w Luzyce - tylko i wylacznie na
      podstawie politycznej decyzji w ramach Kongresu Wiedenskiego. Ta
      czesc w jedna noc przylaczona zostala do Slaska i juz! Dzisiaj kazdy
      fanatyk Slaska juz to uznaje za czesc SLaska - i dlatego Zielona
      Gora tak samo moze byc lubuska. Od 1945 roku.
      • Gość: alek Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.ztpnet.pl 14.12.08, 16:19
        Już widzę jak Drezdenko jest traktowane w duzej Wielkopolsce. Jak Poznaniacy
        chętnie spłacą długi gorzowskiego szpitala-molocha. Jak tam będą
        rozdysponowywane środki unijne. Poznań najlepiej wykorzystuje fundusze unijne i
        nie będzie liczyć sie z typowym gorzowskim pieniactwem.
        • Gość: tk Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.backiel.com.pl 14.12.08, 16:29
          już widzę, że d..pami trzęsiecie :) już widzę, bo Drezdenko posiada
          bogate złoża gazu i na pewno chętnie tą gminę przywitają czy to w WLKP
          czy w zachodniopomorskiem :)
          a w WLKP liczy się przedewszystkim jakość składanych wniosków i nie ma
          pomysłów typu 45 mln dla obwodnicy dla kisielina i dla głupich
          pomysłów z kisielińskimi parkami za przeproszeniem przemysłowymi.
          • Gość: ANI Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 17:05
            Co tu gadać. Trzęsą dupami ze strachu, że im stołki z pod zadów
            powyciągają. Wiadomo ; brak lubuskiego to brak ciepłych posadek ,
            którymi mogą się podzielić.
      • surma_bojowa Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 14.12.08, 16:52
        Gorzów, Zhorjelc - dwa bratanki!
        Falubazom na pohybel ;)
      • frontkampfer Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 14.12.08, 17:52
        Fanatycy Śląska dobrze wiedzą, jakie są granice Śląska, Łużyc i Ziemi Lubuskiej.
        To mediach kłamią, lub też nieświadomie wprowadzają w błąd opinię publiczną
        utożsamiając Dolny Śląsk z województwem dolnośląskim. Tak samo jak utożsamiają
        województwo lubuskie z Ziemią Lubuską.
    • Gość: primordial Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.08, 19:22
      >>Fanatycy Śląska dobrze wiedzą, jakie są granice Śląska, Łużyc i
      Ziemi Lubuskiej.<<

No wlasnie jak pokazuje wczesniejsze posty (oba z linkami do map),
      nie za bardzo wiedza.A granice Slaska sobie wybieraja tak jak im
      wygodnie, tzn te kiedy Slask byl najwiekszy. Bo przeciez krainy
      historyczne nie mialy stalych granic - tak patrzac na te szajsowna
      mape Slaska (z kawalkiem Luzyc wlaczonym do Slaska) to ja tez mysle
      ze bede propagowal mape Wielkopolski z XVI wieku, gdy Kujawy, czesc
      Mazowsza, sieradzkie, czesc Prus Krolewskich itd uznawano za czesci
      Wielkopolski :) A co, tez bede wszystkim udawadnial ze naleza do
      Wielkopolski - zaczne od rozmontowywania wojewodztwa kujawsko-
      pomorskiego i udowadniania jego mieszkancom, ze kulturowo sa
      wielkopolanami :D :D [ironiczny smiech]
      Trudno, historia nie skonczyla sie w 1815. W 1945 r. czerwoni wladcy
      odpalili czesc Dolnego Slaska Ziemii Lubuskiej i tyle.To kolejna
      zmiana granic regionu historycznego - tym latwiejsza ze nie bylo
      nikogo kto by czul jakakolwiek wiez ze Slaskiem.
      A ze to zrobili komunisci? Trudno, wczesniej granice tez przesuwali
      paskudy typu Prusacy.
      Jak tak chcecie gardlowac historycznie to wpadacie sami w swoja
      pulapke :)

Dobra, jak zwykle o Slasku mozna wiele, ale moze dajmy pole do
      popisu ludziom z Drezdenka bo o tym pierwotnie byl ten watek.
      Mysle, ze to troche niemadre zeby przez to, ze wojewodztwo nie dalo
      na obwodnice miec muchy w nosie i zaczac nieproporcjonalnie duza do
      problemu awanture pt zmiana wojewodztwa. Moze nawet bogata
      gospodarna i zasobna Wielkopolska tez wam nie da tej obwodnicy? Moze
      troche przesadzacie z waszymi potrzebami? Jakie sa dane na temat
      obciazenia ruchem? Jakaz to wazna trasa przechodzi przez Drezdenko?
      • Gość: Schlesier Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.12.08, 19:42

Fakt - Zgorzelec i Łużyce był administracyjnie w Śląsku w latach
        1815-1945 (dziś część tych ziem jest w woj. dolnośląskim), za to
        Zielona Góra na Śląsku była zawsze !!! Dopiero po 1945 roku to
        zmieniono. Natomiast ten co pisał, że Krosno Odrzańskie to Łużyce
        niech się puknie w łeb. Na początku Krosno było na Śląsku, a w XV w.
        zagarnęła je Brandenburgia...

Kto powiedział, że zielonogórzanie nie chcą do Dolnego Śląska?
        Myślę, że sporo jest takich co chcą. A urzędowi spadachroniarze z z
        małych miejscowości to są właśnie ci co nie chcą...

A sklep Śląski w Goerlitz jest super! Co w tym złego, że
        reprodukcje srtarych map są?
      • surma_bojowa Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 14.12.08, 19:51
        Gość portalu: primordial napisał(a):
        > Moze troche przesadzacie z waszymi potrzebami?
        > Jakie sa dane na temat obciazenia ruchem?
        > Jakaz to wazna trasa przechodzi przez Drezdenko?

A jaka przez Kisielin?

"Może trochę przesadzacie z Waszymi potrzebami?"
        • budrys77 Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 14.12.08, 21:06
          Alciu - o długi szpitala w Gorzowie po likwidacji nowotworu lubuskiego nie musisz się martwić!
          Bardzo prosto wytłumaczyła ci Surma, no ale wiem że masz kłopoty z logicznym mysleniem...
          Stanie się rzecz najsprawiedliwsza z możliwych - za długi zapłacą swoim majątkiem ci, którzy tym szpitalem zarządzali i którzy ten szpital w długi wpędzili. Syndyk sprzeda budynek Urzędu Marszałkowskiego, Kosmodrom w Bambimoście, WOSiR... Wiem że któregoś dnia doczekam się tej fantastycznej wieści!

A gminie Drezdenko życzę szybkiego powrotu w granice Wielkopolski. Komuchogóski pasożyt spasł się już nad miarę. Trzymam kciuki i liczę na podobne działania w Gorzowie.
          • Gość: alek Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.ztpnet.pl 14.12.08, 22:23
            Tak chłopaki w gorzowie już sobie wymyślili co sie stanie gdy Gorzów odejdzie do
            innego województwa.

"komornik zlicytuje majątek dłużnika, czyli biurowiec na Podgórnej, RCAK, Port
            Lotniczy wBabimoście i co tam jeszcze.

Natomiast obiekty szpitalne przy Dekerta przejmie miasto Gorzów za zaległe podatki"

Tak Zielonka spłaci dług a Gorzów ze szpitalem pójdzie pod Poznań, tym razem tam
            grabic :)

• Gość: Nosik Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.08, 23:00
            Głupotę słychać zawsze najdalej, aż w Zielonej musimy słuchać
            gorzowskiej. Gdy nie będzie województwa, nie będzie też jego zarządu
            i gorzowskie półgłówki, sami będą musieli spłacić swoje długi.
            Tyle w temacie.
            • Gość: Schlesier Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.12.08, 23:27
              Tylko czy województwo wielkopolskie będzie chciało przyłączenia
              Gorzowa? Z tego od lat się można tylko śmiać jak gorzydlaki próubują
              lansować swoją domniemaną "wielkopolskość". Tak jak ktoś wcześniej
              napisał Gorzówek to mieszanka cygańsko-ukraińska, zero wspólnego z
              wielkopolską gospodarnością i tradycjami. Jeszcze skończą jako
              porzedmieścia Myśliborza...
    • Gość: primordial Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.08, 23:42
      >>A jaka przez Kisielin?<<

Aha- czyli tylko chodzi o to, ze Kisielin dostanie a Drezdenko nie?
      Bo nie dostalem odpowiedzi: jakie jest uzasadnienie obwodnicy przez
      Drezdenko. Mniej wiecej na tej samej wysokosci masz wielkopolskie
      Uście polozone na nieporownywalnie wazniejszej dla tranzytu trasie,
      tez z przeprawa przez rzeke - i nie ma obwodnicy (zreszta do dzisiaj
      tam widac przy trasie dawne polsko niemieckie przejscie graniczne,
      przebieg przeprawy nie zmienil sie od 1939 ani o jote;) ).Czym
      chcecie przekonac urzad w Poznaniu, ze Drezdenko polozone z dala od
      tras powinno miec obwodnice?

>>Natomiast ten co pisał, że Krosno Odrzańskie to Łużyce
      niech się puknie w łeb. Na początku Krosno było na Śląsku, a w XV w.
      zagarnęła je Brandenburgia...<<

Mysle ze sam mozesz sie puknac w rzeczony leb ,a potem odwiedzic
      biblioteke:) Akurat temat Krosna byl juz przerobiony na tym forum,
      wiec nie ma sensu wracac do luzyckosci Krosna (zreszta, tak
      uwielbiani przez slaskich szowinistow Niemcy nawet oni pisali o
      powiecie luzyckim Krosna - patrz wyszukiwarka wczesniejdza dyskusja
      w tym temacie) ;) Polecam pisma Arnosta Muki, ktory przebadal wiochy
      pod Krosnem pod katem dialektow serbskich ktore nadzwyczaj dlugo
      przetrwaly w tej okolicy.

>>A sklep Śląski w Goerlitz jest super! Co w tym złego, że
      reprodukcje srtarych map są?<<

Np to, ze byla tam mapa hybrydowej Polski, tj. z naniesiona
      zachodnia granica Polski z 1945 r (z odpowiednim dopiskiem ze sa to
      ziemie zagarniete przez Polske) natomiast granice wschodnie
      Rzeczpospolitej byly z 1939 r. Po co? A chociazby zeby pokazac jak
      to Polska sie oblowila kosztem Niemiec. Pamietam ze ta mapa byla
      oprotestowana, bo po jakims spotkaniu z samorzadowcami te mape
      przywiezlismy do Polski i sie zaczelo ;)
      To byl wowczas goracy okres, bo w wyborach stanal neonazista
      Krumpholz i kazdy cos chcial ugrac, szly jakies interesy i
      interesiki itd itd. Mniej wiecej wtedy zaczela sie afera ze
      "slaskoscia" Goerlitz i nawet dalej polozonych luzyckich regionow.
      • Gość: TPR Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.neter.pl 15.12.08, 00:20
        > Aha- czyli tylko chodzi o to, ze Kisielin dostanie a Drezdenko nie?
        > Bo nie dostalem odpowiedzi: jakie jest uzasadnienie obwodnicy przez
        > Drezdenko.

Złoża ropy naftowej i gazu! Gdy zaczną przygotowanie do wydobycia ruch może
        wzrosną do poziomu "tiry przez Augustów". Zaczną się protesty i blokady, a wtedy
        będzie już za późno...
        • Gość: Schlesier Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.12.08, 00:35
          Kiedy Krosno było w Łużycach? Do 1482 w Księstwie Głogowskim, potem
          wraz Sulechowem włączone do Brandenburgii.
    • Gość: primordial Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.08, 16:36
      >>Złoża ropy naftowej i gazu! Gdy zaczną przygotowanie do wydobycia
      ruch może
      wzrosną do poziomu "tiry przez Augustów". Zaczną się protesty i
      blokady, a wtedy
      będzie już za późno...<<

Bez przesady... To nie Kuwejt az takiego ruchu nie bedzie. Pamietam
      jak miedzy Drezdenkiem a Miedzychodem spawali po nocach rurociag
      (pamietam przede wszystkim ze wzgledu na efekty swietlne ;) ) i
      chyba nie bylo problemu z dojazdami tirow na budowe. To sa jakies
      mgliste zapowiedzi ze moze bedzie ruch, porownanie do Augustowa
      uwazam za smieszne - tam leci glowny szlak teanzytowy dla panstw
      baltyckich i tam faktycznie ruch jest masakryczny.

>>Kiedy Krosno było w Łużycach? Do 1482 w Księstwie Głogowskim,
      potem
      wraz Sulechowem włączone do Brandenburgii. <<

Per analogiam: w 1520 r. Kujawy arbitralnie na sejmiku zaliczono do
      Wielkopolski - ale tylko administracyjnie, bo kulturowo to przeciez
      wciaz byly (i są) Kujawy. Luzyce niezaleznie od banialuk
      wygadywanych przez slaskich szowinistow sa zawsze Luzycami - czy to
      w Brandenburgii, czy w Saksonii.
      Jezyk luzycki, serbskie nazwy i dokumentacja konsystorza lubinskigo
      na temat wiosek wokol Krosna o niemoznosci dogadania sie po
      niemiecku z parafianami nie podlega zadnej dyskusji.
      Dla Niemcow to byl powiat Krosno - Luzyce: "Kreis Crossen-Lausitz"
      patrz: de.geocities.com/danipannicke/fortangeahnen.html

Natomiast odnosnie tych drog lepszych w lubuskim niz dolnoslaskim
      (oczywiscie ladne drogi ma Wroclaw, ale reszta dolnoslaskiego,
      zwlaszcza poza dawnym woj. wroclawskim to jest bida z nedza), oto
      rzeczony skan:
      img237.imageshack.us/my.php?image=drogiaq9.jpg

• Gość: tk Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.backiel.com.pl 15.12.08, 16:41
        Skanujesz, czytasz i nie rozumiesz co zeskanowałeś ;]

Po interwencji gazety znalazły się 3 mln. na remont drogi Gozdnica - Ruszów, w
        lubububbubu jest to niemożliwe! bo trzeba budować Kisielin!
        Przejedź się jeszcze raz drogą Żagań - Iłowa, Żagań - Szprotawa i siedź cicho!
        • Gość: do tkgłąba Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: 67.159.44.* 15.12.08, 16:57
          Szkołę skończyłeś, oczywiście pytam o podstawową, gdyż o inną cię
          nie posądzam? Jeśli tak, to ten prosty tekst powinieneś zrozumieć,
          czy jednak dla tkgłąba to zbyt trudne?? Z artykułu jasno wynika, to
          co tu od kilku dni się pisze, po stronie lubuskiego drogi są LEPSZE.
          To dolnoślązakom jest wstyd i z tego powodu chociaż jedną drogę
          doprowadzili do porządku, takiego, jaki bez "specjalnych akcji
          prasowych' panuje w lubuskim.
          • Gość: tk Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.backiel.com.pl 15.12.08, 17:19
            w myśl zasady: "nigdy nie kłóć się z głpucem - ludzie mogą niedostrzec różnicy"
            - zlewam cię ciepłym moczem (eot)
            • Gość: Schlesien Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.icpnet.pl 15.12.08, 19:12
              Łużyce będą Łużycami czy to na Śląsku czy w Brandenburgii.
              Natomiast na pewno Krosno nie leży na Łużycach. W tym linku co
              podałeś informacje dotyczą Lubska, a to już inna sprawa.
              Zresztą "Crossen-Lausitz" jest użyte tylko raz wyżej dwa razy
              napisano "Kreis Crossen". Lausitz może onaczać pomyłkę, albo
              podkreślać że południowa część powiatu (Lubsko właśnie) to Łużyce.
              Do tego powiatu należały też Pomorsko czy Brody...
    • Gość: primordial Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.08, 19:21
      >>i siedź cicho! <<

Sam siedz cicho.I przejedz sie drogami np w okolicach Chojnowa (tragedia!) tak
      pierwsze z brzegu a propos trasy do Zgorzelca (trasa Lubin - Zgorzelec).
      Pamietam jak wrzucilem ten skan pierwszy raz: slascy szowinisci na forum az sie
      poszczali zeby tylko wykrecic kota ogonem i pokazac ze biale jest czarne :D
    • Gość: primordial Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.08, 19:42
      >>Natomiast na pewno Krosno nie leży na Łużycach. <<
      Sami Luzyczanie wiedza pewnie lepiej :) No i wez sie nie osmieszaj z ta pomylka.
      A skad wiesz? Jest wyraznie napisane: Crossen-Lausitz. Ale to typowe dla
      slaskich szowninistow: napluj im w oczy to powiedza ze deszcz pada ;)
      W sumie Polacy twierdza ze podkrosnienskie Chyże do dawna osada polska, a
      Serbołużyczanie utrzymują na podstawie dokumentów zachowanych w Niemczech
      (wspomniana kancelaria konsystorza luteranskiego, spisy parafii itd) ze to byla
      serbska wioska rybacka Kič. A jesli Kiecz czy Chyza byla serbska osada, to
      mozesz tylko najwyzej dociekac czy cale Krosno lezalo na Luzycach czy tylko
      czesc ;)
      Nie ulega jednak watpliwosci ze to byla dziedzina slowianska, a dzieki ogolnemu
      pojeciu Wenden Polacy moga sie spierac z Serbami. W kazdym razie faktycznie to
      zapomniana dzis czesc Luzyc, wschodnia czesc tzw Wodranske Serbja (Serbia
      Nadodrzanska) daleko od Błot ale jednak Luzyce. Z tym ze bardzo szybko "odpadly"
      od powiedzmy luzyckiej macierzy i dzisiaj juz nie zalicza sie do zwartych Luzyc
      (zreszta te granice sie cofnely bardzo mocno na calym obwodzie Luzyc).Np w XVIII
      wieku byli jeszcze w okolicach Krosna Serbowie Luzyccy autochtoni,mowiacy po
      serbsku i praktykujacy luzycka obrzedowosc mimo ze juz wowczas mapy Luzyc ich
      nie obejmowaly.
      Ktos tu byl fanem sklepiku slaskiego w Goerlitz. Zatem ja polecam sklepik
      wydawnictwa Lausitzer Verlag z Guben, ktore zapodawalo kiedys mapki Luzyc z
      Krosnem.
    • Gość: primordial Oto jak mozna mapą dowolnie wyznaczac granice IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.08, 20:04
      Mapa:
      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Lausitz_map_18thC.jpg
      Mapa z 1720 r.
      I jak widac z Luzyc wylaczono obszary ewidentnie luzyckie:
      -centrum Dolnych Luzyc z Chociebuzem (Cottbus) i Picnjem (Peitz) (plus okoliczne
      wioski jak Wielki i Maly Lisków) - bez komentarza, wszak Chociebuz to stolica
      Dln Luzyc ;)
      - obszar od Krosna na zachod w tym Bobersberg (Bobrjowa Gora)i okolica a wiec
      obszar swietnie opisany jako serbski m.in przez niemieckich pastorow
      - klin w okolicach Przewozu - tez bez komentarza, swietnie poswiadczony obszar Luzyc
      - okolica Senftenberga (po luzycku Zły Komorow) - znany serboluzycki obszar
      Luzyc, z dlugo zachowana kultura serbska
      -obszar Rąpic (Rampitz) Luzyce z okolic Cybinki (luzyckie Żebinki) - tez
      swietnie opisany serbski obszar Luzyc (az do rzeki Pliszki)
      -a na poludniu do Luzyc zaliczono np Gryfów (Greiffenberg) i male obszary na
      wschod od Lubania
      -wylaczono tez z Luzyc i inne skrawki, np Biskopicy (Bischofswerda) i troche na
      polnocy, w kierunku na Wendisch Rietz

To tyle co lapie na 1 rzut oka. W kazdym razie nie ma co slepo wierzyc mapom,
      zwlaszcza tym na wikipedi ;)
    • Gość: tk aż miło poczytać IP: *.backiel.com.pl 15.12.08, 21:51
      ... komentarz:
      forum.gazetalubuska.pl/index.php?showtopic=16426&pid=85669&st=0&#entry85669
      " [...]esli Zaganiowi i Zarom uda sie przylaczyc do dolnego slaska to jestem
      pewny ze ta sytuacja z czestotliwoscia kursowania pociagow sie zmieni. Juz teraz
      PKP Cargo region dolnoslaski przejal lokomotywownie w Zaganiu i wszystko idzie w
      dobrym kierunku smile.gif Czerwiensk zostal zlikwidowany i wszystko wraca dzieki
      Wroclawiowi do Zagania smile.gif Mam nadzieje ze w koncu Zagan bedzie w pelni
      dolnoslaski tak jak to bylo przed laty [...]"

do tekstu:
      www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081215/POWIAT17/32211000
      Niech nam żyje dolnośląski Żagań :)
      • Gość: Schlesier Re: aż miło poczytać IP: *.icpnet.pl 16.12.08, 10:19
        Mnie to "Crossen-Lausitz" nie przekonuje, może to znaczyć tyle co
        powiat Krośnieńsko-Łużycki, aczkolwiek pierwszy raz się spotkałem z
        tym na tej stronie co link był wklejony (dlaczego tam raz piszą
        Crossen a raz Crossen-Lausitz?). Przeważnie mapy i źródła podają
        Crossen (Oder) i Sommerfeld (Nd. Lausitz),a więc Crossen-Lausitz
        może odnosić się do południowej częsci powiatu czyli Lubska i
        okolic. Nie wykluczone, że wcześniej było w okolicy Krosna
        osadnictwo łużyckie, ale w momencie kształtowania się granic
        historycznych krain Krosno było na śląsku a potem włączono je do
        Brandenburgii. Spór jest o tyle jałowy, że łużyckie tereny
        znajdujące się aktualnie w Polsce i tak nie stworzą odrębnej
        jednostki administracyjnej. Lubań, Zgorzelec czy Bogatynia i tak są
        w woj. dolnośląskim, więc Żary, Lubsko czy nawet Krosno
        (zakładając,że masz rację) też mogą być. Co do Goerlitz to
        oczywiste, że aktualnie utożsamiają się tam ze śląskiem a nie z
        łużycami. Są to tereny zgermanizowane, można powiedzieć, że kultura
        łużycka aktualnie nie sięga Nysy.
        • Gość: primordial Re: aż miło poczytać IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.08, 12:28
          OK, generalnie sie z Toba zgadzam. Brzmi to calkiem logicznie.
          Natomiast jedna uwaga co do tego:

>>Co do Goerlitz to
          > oczywiste, że aktualnie utożsamiają się tam ze śląskiem a nie z
          > łużycami. Są to tereny zgermanizowane, można powiedzieć, że
          kultura
          > łużycka aktualnie nie sięga Nysy.<<

Uwaga! Luzyce to obszar kulturowy ZAWIERAJACY takze kulture
          serboluzycka. Ale jest tez odrebna kultura LUZYCKA NIEMIECKA.
          Obejmuje to np kuchnie, osobna gware, tzw Oberlausitzer Mundart. To
          nie jest tak ze luzycki=serboluzycki. Sa tez Niemcy ktorzy czuja sie
          po prostu Luzyczanami (mieszkancami Luzyc) a nie Slazakami.
          W przeciwienstwie do woj. lubuskiego i dolnoslaskiego, gdzie ludzie
          nie czuja specjalnie regionalizmu na bazie historycznej bo sa po
          prostu Polakami a nie Lubuszanami czy Dolnoslazakami w sensie
          kulturowym (tak jak Rosjanie kolo Krolewca nie beda czuli ze sa
          Wschodnimi Prusami ;) ), w Niemczech Luzyczanie (i Serbowie i
          Niemcy) czuja ze sa z innej bajki niz Slazacy.
          Jako ciekawostka, tutaj przyklad malego slowniczka niemiecko -
          gornoluzyckoniemieckiego ;)
          www.usermix.de/3-heimat/351-beispiele.html

Dobra, konczmy bo Drezdenczanie sie wsciekna :)
    • Gość: regres Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.elb.vectranet.pl 17.12.08, 17:35
      Elbląg chce do pomorskiego,dosyć mamy olsztyńskiego buractwa.
    • croolick Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 03.01.09, 14:07
      lubuskie.blogspot.com/2009/01/lubuskie-to-brzmi-durnie.html#links
      • Gość: ele ! d ocroolck Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam IP: *.aster.pl 03.01.09, 18:11
        Jestem pewny ze ci płaca za te nikczemne wpisy !!! tylko
        zastanawiam sie czy Wrocław ci płaci ?? czy Poznań ! Stawiam na
        Poznań w 85 % !!!
        Nawijaj dalej !!! zycze ci byś dalej miał płacone za twoje
        nikczemne wpisy ! dla chleba panie dla chleba !
        • najlubusiejszy.lubuszanin Re: Da nam przykład Drezdenko - gdzie podążać mam 03.01.09, 18:19
          niech żyje lubuska Zielona Góra!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka