Dodaj do ulubionych

Przenieście siedzibę marszałka do Świebodzina!!!

23.01.02, 12:07
Stowarzyszenie Forum Gorzowa proponuje przenieść siedzibę marszałka do
Świebodzina. Co tym sadzicie?
„Nasze województwo to przede wszystkim małe miasta i niezbyt zamożne gminy
wiejskie. W nich mieszka zdecydowana większość ludności i z myślą o nich
powinien funkcjonować samorząd wojewódzki. Ale najwyraźniej problemy tych
mieszkańców „wielkomiejskiej” administracji samorządu wojewódzkiego coraz
trudniej zrozumieć.(...) Dlaczego położone w gminie Babimost lotnisko nie
nazywa się „Lubuski Port Lotniczy Babimost”, a dano mu nazwę odległej gminy,
skoro włodarze województwa mają pełne usta „lubuskości”? Miał być nasz,
lubuski, uniwersytet zapisany w samorządowej strategii rozwoju, z wydziałami w
innych miastach, mający silne oparcie w regionie. Tak się nie stało i, przy
akceptacji urzędników samorządu wojewódzkiego, zwyciężyła megalomania.
Przykłady można mnożyć. Tak dłużej być nie może. Dlatego dla ratowania
województwa, po to, by żyło się nam lepiej i sprawniej, proponujemy rozważyć
propozycję przeniesienia siedziby Sejmiku Województwa do Świebodzina i tam,
stopniowo, przenieść najważniejsze służby urzędu marszałkowskiego. Nie musi być
ich tak dużo jak obecnie, nie muszą być tak liczne, a także nie muszą mieć tak
drogich siedzib. O siedzibie Sejmiku decyduje wola samorządu. Z jego siedzibą
nie wiąże się żaden specjalny status miasta, żadne przywileje, żadna
nazwa „stolicy” ani tym bardziej „miasto wojewódzkie”. (...) Dlaczego
Świebodzin? Położone centralnie, w samym sercu województwa, posiadające
znakomite połączenia z innymi częściami regionu miasto gwarantuje, że
pracującym tu urzędnikom samorządu wojewódzkiego umożliwi właściwe zrozumienie
problemów, z jakimi borykają się mieszkańcy takich samych miast i gmin. Jest
szansa, że tu zlikwidowane zostanie szowinistyczne pragnienie „bycia lepszym”
za wszelką cenę i kosztem innych. (...)
W przypadku ewentualnego przeniesienia do Świebodzina siedziby samorządu
wojewódzkiego, Zielona Góra nadal będzie bardzo ważnym ośrodkiem w
województwie. Pozostanie tu przecież wiele urzędów. Jednak funkcjonowanie
ścisłego samorządu województwa musi być wolne od wpływów różnych grup nacisku,
koterii i chorych ambicji. Największe miasta regionu muszą szanować potrzeby
innych, słabszych i mniej wpływowych partnerów. ”
Pełen tekst:
wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=656560&dzial=ziz0110
Jest to tymczasowy link, aktywny przez miesiąc.
Taki sam wątek jest na gorzowskim forum
Obserwuj wątek
    • Gość: Mats Re: Przenieście siedzibę marszałka do Świebodzina!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.01.02, 12:29
      Wreszcie Gorzów odkrył karty .Jest społecznościa małomieszczańską i malutkich
      gminek i niezbyt zamożnych (takich słodkich i w ogóle), tak bardzo się
      integruje z innymi "ośrodkami przemysłowymi" , a Zielona Góra(dziura w
      porównaniu z każdą gminą) ?Niech odda synonimy wojewódzkości na prowincje , tam
      chcą też porządzić !OGŁOŚ SZANOWNA REDAKCJO POWSTANIE GORZOWSKIEGO ZAGŁEBIA
      KABARETOWEGO , NASZE SIĘ CHOWA PRZY MĘDRKACH POWIATOWYCH Z GORZOWA .W KONCU I
      NA WJAZDACH DO NP SZPROTAWY I DO GORZOWA ROŚNIE ŻYTO I PASĄ SIĘ KROWY (ZROBŁEM
      SOBIE ZDJĘCIE Z KONIEM W GORZOWIE JAK WRACALISMY Z MIĘDZYZDROJÓW!).Widać brak
      tematów do podjęcia , skoro forum ma swoje miejsce na łamach z takimi bredniami!
      Czas dokończyc przeniesienia pozostałości z Gorzowa do Ziel.Góry i dać sobie
      spokój z dialogiem .Nie ma z kim najwyrażniej -dowodem tekst w gazecie...
      • Gość: rys Re: Przenieście siedzibę marszałka do Świebodzina!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.02, 15:19
        A może by przenieść wojewodę i wszystkie urzędy do Zielonej Góry.Jest to
        przygotowane miasto do roli stolicy województwa ma normalnych ludzi.Z Gorzowem
        Wlkp jednak trudno współpracować .Niech jak najszybciej wywalają do Szczecina
        lub do Poznania
        • marek_p Re: Przenieście siedzibę marszałka do Świebodzina!!! 18.02.02, 16:54
          Gość portalu: rys napisał(a):

> A może by przenieść wojewodę i wszystkie urzędy do Zielonej Góry.

Spierdalaj debilu z leśnej polany.

> Jest to przygotowane miasto do roli stolicy województwa ma normalnych ludzi.

Na czele z Tobą, głąbie.

> Z Gorzowem Wlkp jednak trudno współpracować.

Nie mam ochoty na jakąkolwiek współpracę z Wami.

> Niech jak najszybciej wywalają do Szczecina lub do Poznania

To Wy spadajcie do Wrocka. Won !

• Gość: kolejarz Re: Przenieście siedzibę marszałka do Świebodzina!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.01.02, 14:04
      A siedzibę wojewody przeniesiemy do Krosna Odrzańskiego. W sumie słuszna
      koncepcja. A poza tym bełkot.
    • Gość: kota7 Re: Przenieście siedzibę marszałka do Świebodzina!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.01.02, 18:02
      Już wczęśniej miałem wrażenie, że Forum Gorzowa powstało tylko aby wykończyć
      ZG. Ci ludzie są chorzy, oni nie myślą jak poprawić pozycję i widzenie Gorzowa
      w Polsce, oni chcą tylko dowalić Zielonce.
      W zasadzie to chyba typowe dla Polaków.
      Lotnisko jeszcze nie dawno mieli budować u siebie. Nasz uniwersytet olali bo
      wg słów pana posła M.lepsza szkoła zawodowa niż jakiś tam uniwersytet. Tuż
      przed wyborami próbowali odebrać nam powiat grodzki.
      Wydaje się, że na serio potraktowali słowa premiera Millera o ograniczaniu
      roli administracji rządowej i umacnianiu samorządów lokalnych. Obawiają się,
      że wkrótce zostaną z wojewodą, którego rola zostanie ograniczona do minimum i
      pustym gmaszyskiem Urzędu Wojewódzkiego.
      I to tłumaczy skąd taki nagły atak na nasze miasto.
      • Gość: kolejarz Re: Przenieście siedzibę marszałka do Świebodzina!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.01.02, 19:44
        Również popieram!
    • Gość: GSZ Re: Przenieście siedzibę marszałka do Świebodzina!!! IP: 213.76.149.* 24.01.02, 10:29
      Sprostowanie !!!!
      Nie marszałka i nie do Świebodzina a wojewody i do Zielonej Góry bo tak powinno
      być.
      Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Gorzowa Wielkopolskiego.
      Mieszaniec Świebodzina
    • marek_p Słów kilka jeszcze 27.01.02, 21:13
      Pretensje do redakcji Gazety Wyborczej są kompletnie bezzasadne.

Autorem manifestu jest Stowarzyszenie Forum Gorzowa i wszelkie ewentualne
      pretensje powinny być składane pod tym adresem.
      Gazeta przedstawiła fakt polityczny, który miał miejsce... i tyle jej winy.

Dlaczego napisaliśmy ten tekst ?
      Dlatego, że zdajemy sobie sprawę, iż mieszkańcy województwa są zmęczeni
      nieustającą wojenką Zielonej Góry i Gorzowa, czego najlepszym dowodem są dość
      głośno wyrażane zamiary odejścia do sąsiednich województw.
      Nie chodzi tu tylko o głośną sprawę Świebodzina. Podobna sytuacja jest w
      Słubicach, Wschowie i Żarach (ci ostatni myślą o przejściu do dolnośląskiego).

MANIFEST NASZ MIAŁ DAĆ JEDNOZNACZNY SYGNAŁ WSPOMNIANYM POWIATOM, ŻE NIE SĄ ONE
      NIEISTOTNYM DODATKIEM DO STOLIC.

Opuszczenie naszego małego i eksperymentalnego województwa przez któryś z
      powiatów jest jednoznaczne z likwidacją tegoż województwa.

Zdaję sobie sprawę, że tekst ten wywołał w Zielonej Górze raczej nedatywne
      reakcje.

Prawdziwym gospodarzem regionu jest marszałek.
      W jego sztabie zapadają strategiczne decyzje gospodarcze. Jego urząd promuje
      region za granicą.
      Czas odciąć jego pracowników od podłoża wrogości do północy i lekceważenia dla
      mniejszych partnerów.

Jedno co wiem na pewno: SESJE SEJMIKU POWINNY ODBYWAĆ SIĘ CZĘŚCIEJ POZA ZIELONĄ
      GÓRĄ.
      W Świebodzinie, Międzyrzeczu czy Słubicach atmosfera na pewno będzie lepsza.

Też jesteśmy zmęczeni tą nieustającą wojenką.
      Czas najwyższy zakończyć podchody o urzędy i instytucje. Łupy jeszcze nie
      rozdzielone powinny trafić do miasta, gdzieś w centrum województwa (patrz do
      Świebodzina).
      I tyle.

Przepraszam tych wszystkich, którzy poczuli się urażeni.
      Nie ma co chować głowy w piasek, opowiadać, że wszystko jest O.K.
      Czasami potrzebna porozmawiać o sprawach trudnych, po to by może kiedyś
      łatwiejszymi były.

To tylko takie moje prywatne nic nie znaczące przymyślenia.
      Pozdrawiam.
      Marek Pogorzelec
      pogo@poczta.onet.pl
      • Gość: fumbo Re: Słów kilka jeszcze IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.01.02, 10:33
        marek_p napisał(a):

> Pretensje do redakcji Gazety Wyborczej są kompletnie bezzasadne.
        racja - to nie ich wina, że takie rzeczy mają miejsce... Oni rzetelnie opisują
        kolejne "brednie" (jak ktoś na tym forum to trafnie ujął). Im rzeczywiście chodzi
        tylko o wywołanie kolejnej małej wojenki, by mieli o czym pisać.

>Nie chodzi tu tylko o głośną sprawę Świebodzina. Podobna sytuacja jest w
        >Słubicach, Wschowie i Żarach (ci ostatni myślą o przejściu do dolnośląskiego).
        Czy ktoś im wytłumaczy, że w woj. dolnośląskim, czy wielkopolskim, czyli
        w "molochach" znajdą się wśród wielu takich "lokalnych" liderów? Tam jest mnóstwo
        podobnych do nich powiatów. A w lubuskim Żary - jak forum gorzowa samo
        podkreśliło - są drugim ośrodkiem przemysłowym. Poza tym - czy możesz mi
        wytłumaczyć, do jakiego województwa chcą przejść Słubice? (może do
        Brandenburgii?) Mnie osobiście nasuwa się jeden wniosek - wszystkie (no, prawie
        wszystki) powiaty, które chcą odejść, leżały kiedyś na obszarze byłego woj.
        zielonogórskiego. Od niego nie chciały odejść. Pojawiły się dwa ośrodki, zaczęła
        się wojna i teraz jest im źle - czy nadal więc sądzisz, że to wina Zielonej Góry?

> MANIFEST NASZ MIAŁ DAĆ JEDNOZNACZNY SYGNAŁ WSPOMNIANYM POWIATOM, ŻE NIE SĄ ONE
        > NIEISTOTNYM DODATKIEM DO STOLIC.
        A wywołał tylko kolejną wojnę zielonogórsko-gorzowską - chyba o to chodziło...

> Opuszczenie naszego małego i eksperymentalnego województwa przez któryś z
        > powiatów jest jednoznaczne z likwidacją tegoż województwa.
        - niekoniecznie

> Zdaję sobie sprawę, że tekst ten wywołał w Zielonej Górze raczej nedatywne
        > reakcje.
        - oczywiście, że wywołał - znów Gorzów wie najlepiej, co należy zrobić, by
        ratować województwo

> Prawdziwym gospodarzem regionu jest marszałek.
        > W jego sztabie zapadają strategiczne decyzje gospodarcze. Jego urząd promuje
        > region za granicą.
        - rzeczywiście, to prawda. Dopiero teraz zdaliście sobie z tego sprawę?
        > Czas odciąć jego pracowników od podłoża wrogości do północy i lekceważenia dla
        > mniejszych partnerów.
        - nawet, jeżeli pracownicy są wrogo nastawieni do północy, to dlaczego z
        województwa chcą odejść Żary, czy Wschowa??

> Jedno co wiem na pewno: SESJE SEJMIKU POWINNY ODBYWAĆ SIĘ CZĘŚCIEJ POZA ZIELONĄ
        > GÓRĄ.
        - w domyśle - w Gorzowie - bo wszyscy wiedzą, że o to chodzi

> W Świebodzinie, Międzyrzeczu czy Słubicach atmosfera na pewno będzie lepsza.
        - czy podejmowanie decyzji wymaga małomiejskiej atmosfery. Członkowie sejmiku
        spoza Zielonej Góry podejmować będą decyzje lepiej poza salą kolumnową - tak,
        rzeczywiście słuszna uwaga

> Też jesteśmy zmęczeni tą nieustającą wojenką.
        - w końcu każdy zmęczyłby się wojenką, którą sam wywołał, a którą przegrywa

> Czas najwyższy zakończyć podchody o urzędy i instytucje. Łupy jeszcze nie
        > rozdzielone powinny trafić do miasta, gdzieś w centrum województwa (patrz do
        > Świebodzina).
        - dlaczego używasz słowa "łupy"

Jeszcze jedno - forum gorzowa znów uczepiło się uniwersytetu. "Bo tak napisali w
        strategii" - naiwne tłumaczenie. A w domyśle - znów nam coś ukradli. A CO
        UKRADLI? Dwie własne wyższe uczelnie, które miały uniwersyteckie ambicje?
        Oczywiście, Gorzów podrzuciłby filię AWF z Poznania i WSZ i już miałby
        uniwersytet. A inne miejscowości? Skąd według forum gorzowa uniwersytet wziąłby
        na to pieniądze? Rozumiem, że na północ wiadomości docierają z pewnym
        opóźnieniem, ale żeby nie wiedzieć, że już od kilku lat MEN patrzy niechętnie na
        oddziały zamiejscowe?

To są moje przemyślenia na ten temat - również prywatne. Chcę jednak zauważyć, że
        nie jestem wrogiem ani Gorzowa, ani woj. lubuskiego. Ale może zamiast zająć się
        wojenką forum gorzowa spróbowałoby przekonać np. Świebodzin, że pełni istotną
        rolę w województwie. To by była bardziej pożyteczne. To na tyle - pozdrawiam
        wszystkich mieszkańców lubuskiego.
        Fumbo
        e-mail: beethoven@go2.pl
        • j24 Nie wiem jak mam to zrobić, żeby Cie nie urazić... 30.01.02, 11:40
          Fumbo...

Gość portalu: fumbo napisał(a):

> Skąd według forum gorzowa uniwersytet wziąłby na to pieniądze?

Gorzów nie należy do najbiedniejszych miast w Polsce.

> Rozumiem, że na północ wiadomości docierają z pewnym opóźnieniem, ale żeby
          > nie wiedzieć, że już od kilku lat MEN patrzy niechętnie na oddziały
          > zamiejscowe?

Właśnie. Tytuł postu przeczytałeś ?
          Nie ma mowy o żadnym wydziale zamiejscowym. Nie kpij sobie, ani nie kadź.

NIE CHCEMY, ANI NIE POTRZEBUJEMY ŻADNEGO WYDZIAŁU ZAMIEJSCOWEGO WASZEGO
          UNIWERSYTETU W GORZOWIE.
          Co więcej będziemy tępić, każdego kto podobną uczelnie do Gorzowa zaprosi.

Jakiś kilkanaście razy wspominałem już o tym, że w strategii był zapis
          o uniwersytecie z dwoma kampusami.
          Sami sobie strzeliliście bramkę marnując dorobek politechniki, która powoli
          zdobywała pozycję.
          Trzeba było zrobić uniwerek z Waszego WSP-owa, gorzowskiego IWF i PWSzZ.
          Na rektorat u Was też byśmy się zgodzili, uczelnia miałaby charakter regionalny.
          Klimat wokół tej inicjatywy w Gorzowie był bardzo dobry.
          Ta uczelnia łączyłaby zamiast dzielić.

Zapewniam Cię Fumbo, że poradzimy sobie bez tej uczelni.
          Raz Was do czegoś potrzebowaliśmy, daliście nam kopa...

Spokojnie z pamięcią u nas dobrze !
          • Gość: PS Re: Nie wiem jak mam to zrobić, żeby Cie nie urazić... IP: 213.76.149.* 31.01.02, 06:53
            Jak zwykle nic nowego.
            Butni , wszystko najlepiej wiedzący , podstępni i szantażujący pozostałą część
            województwa gorzowianie
            • Gość: Blic Re: Nie wiem jak mam to zrobić, żeby Cie nie urazić... IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 31.01.02, 15:34
              Jak zwykle nic nowego.
              Butni, wszystko najlepiej wiedzący, podstępni i wynoszący się ponad pozostałą
              część województwa Zielonogórzanie (przez duże Z).

Możemy sobie tak pogadać do usranej.

Bx
          • raduch Re: Nie wiem jak mam to zrobić, żeby Cie nie urazić... 01.02.02, 16:36
            j24 napisał(a):

> Trzeba było zrobić uniwerek z Waszego WSP-owa, gorzowskiego IWF i PWSzZ.
            > Na rektorat u Was też byśmy się zgodzili, uczelnia miałaby charakter regionalny
            > .
            > Klimat wokół tej inicjatywy w Gorzowie był bardzo dobry.
            > Ta uczelnia łączyłaby zamiast dzielić.

Marku, to mrzonki. Aby uczelnie niższej rangi przekształcić w uniwersytet, muszą
            one spełniać określone wymogi, prawda? WSP spełniało je ledwie w stopniu
            dostatecznym, zaś co do szkół wymienionych przez Ciebie - odpowiedz sobie sam:
            Ilu samodzielnych pracowników naukowych zatrudniają na pełnym etacie?
            Ile ich wydziałów(?!) miało uprawnienia do habilitacji? Ile do doktoryzowania?
            Jaką kategorię nadał im KBN?
            Nie są to zaległości, które można nadrobić w rok-dwa.

> Zapewniam Cię Fumbo, że poradzimy sobie bez tej uczelni.
            > Raz Was do czegoś potrzebowaliśmy, daliście nam kopa...
            > Spokojnie z pamięcią u nas dobrze !

Z mierzeniem sił na zamiary gorzej...

Pozdrowienia
            R.
          • jolmen Re: Nie wiem jak mam to zrobić, żeby Cie nie urazić... 01.02.02, 18:07
            j24 napisał(a):

> Fumbo...
            >
            > Gość portalu: fumbo napisał(a):
            >
            > > Skąd według forum gorzowa uniwersytet wziąłby na to pieniądze?
            >
            > Gorzów nie należy do najbiedniejszych miast w Polsce.
            >
            > > Rozumiem, że na północ wiadomości docierają z pewnym opóźnieniem, ale żeby
            >
            > > nie wiedzieć, że już od kilku lat MEN patrzy niechętnie na oddziały
            > > zamiejscowe?
            >
            > Właśnie. Tytuł postu przeczytałeś ?
            > Nie ma mowy o żadnym wydziale zamiejscowym. Nie kpij sobie, ani nie kadź.
            >
            > NIE CHCEMY, ANI NIE POTRZEBUJEMY ŻADNEGO WYDZIAŁU ZAMIEJSCOWEGO WASZEGO
            > UNIWERSYTETU W GORZOWIE.
            Ale kto chce go tam utworzyc i po co? macie wasze wspaniale kembridże
            • Gość: Miś Re: Nie wiem jak mam to zrobić, żeby Cie nie urazić... IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.02, 12:06
              Dyskusja o nazwie uniwersytetu jest całkowiecie nierzeczywista. Bo jakby się
              nazywał Lubuski to wszyscy by sie pokochali? Jakość i sens zależy od nazwy?
              • j24 Nie o nazwę chodzi... 04.02.02, 13:07
                ... nie wiem ile razy mam o tym pisać. Chyba zrobię na pupicie skrót... potem już
                tylko ctrl+c, ctrl+v :)

> Dyskusja o nazwie uniwersytetu jest całkowiecie nierzeczywista. Bo jakby się
                > nazywał Lubuski to wszyscy by sie pokochali? Jakość i sens zależy od nazwy?

O UNIWERSYTET Z DWOMA KAMPUSAMI CHODZI, TEN W STRATEGII ZAPISANY.
                Budujący więzi w regionie, most między Gorzowem a Zieloną.

Zamiast tego mamy strategiczny przekręt, nieufność, brak zaufania we wzajemnych
                kontaktach (jak najbardziej uzasadnione zresztą), a Wy ponadto macie
                jedną "nierenomowaną" uczelnię zamiast jednej w miarę renomowanej (PZ) i
                drugiej "obiecującej" (WSP).
                • Gość: Jaga Re: Nie o nazwę chodzi... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 13:33
                  Dzień dobry, wszędzie cię szukam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka