Dodaj do ulubionych

Madera - dokumenty i in

01.01.11, 09:42
Za 2 tyg jedziemy na Maderę, jest to nasza pierwsza taka podróż. W związku z tym mam parę pytań do bardziej doświadczonych podróżników.
Jedzie z nami syn, skończył 16 lat, ale nie jest pełnoletni. W biurze pani powiedziała,że nie potrzebuje żadnych dokumentów przy przekraczaniu granicy (czyli pewnie na lotnisku). Ale im więcej czytam, tym bardziej się denerwuję - wszędzie pisze, że trzeba mieć dokument tożsamości, my, wiadomo - dowody, a on co - legitymację szkolną? Najchętniej wyrobiłabym mu tymczasowy dowód - tyle, że już mało czasu. Jak to jest w praktyce? Mam zamiar zadzwonić w poniedziałek do biura i wyjaśnić tę sprawę jednoznacznie, ale może do tego czasu ktoś mi coś doradzi.
Druga sprawa, dosyc błaha, ale co tam. Jak zorganizowaliście sobie kwestię ubrania, gdy wyjeżdża się z zimy, a przyjeżdża w ... wiosnę (lub lato)? Chodzi mi sam przelot i przejazd do hotelu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysztof Rz. Re: Madera - dokumenty i in IP: *.ostnet.pl 01.01.11, 14:48
      Radzę zaglądnąć na stronę MSZ(Polak za granicą). Przesyłam link
      poradnik.poland.gov.pl/
      • Gość: Krzysztof Rz. Re: Madera - dokumenty i in IP: *.ostnet.pl 01.01.11, 14:53
        PRZEPISY WJAZDOWE. Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Dokumentem podróży uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu (niezależnie od jego celu) do 90 dni na terytorium Republiki Portugalskiej jest paszport bądź dowód osobisty. Przed wyjazdem należy się upewnić, czy dokument jest w wystarczająco dobrym stanie technicznym i pozwala na stwierdzenie tożsamości. Uwaga: w Regionach Autonomicznych Madery i Azorów obowiązują takie same zasady wjazdu, pobytu i opieki zdrowotnej jak w części kontynentalnej terytorium Portugalii.W przypadku pobytu nieprzekraczającego trzech miesięcy, obywatele UE posiadają prawo pobytu w innym państwie członkowskim bez żadnych dodatkowych warunków i formalności, poza koniecznością posiadania ważnego dowodu tożsamości lub paszportu. Prawo swobodnego przemieszczania się i pobytu posiada też członek rodziny obywatela UE, niezależnie od jego przynależności państwowej. Ograniczenia swobodnego przemieszczania się i pobytu mogą mieć miejsce jedynie w przypadkach zagrożenia bezpieczeństwa państwa i zdrowia publicznego.
        • Gość: Ania Re: Madera - dokumenty i in IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 02:00
          Witam. Czy skoro mój dowód jest pęknięty to oznacza że mogą mnie nie wpuścić do samolotu? Czy wpłynie to na odprawę lotniczą?
    • Gość: c# Re: Madera - dokumenty i in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.11, 20:16
      Leć w poniedziałek do urzędu i składaj papiery na dowód oraz błagaj o przyspieszenie. Na paszport już za późno. Nie ma już tymczasowych dowodów, nawet niemowlakowi można wyrobić normalny dowód (jest on tylko krócej ważny). Przecież dzieciak MUSI mieć uznany międzynarodowo dokument (paszport lub DO), by wejść do samolotu, jak również by legalnie przebywać w strefie Schengen.

Takie coś znalazłem na jakimś forum:
      Obecnie paszporty i dowody osobiste wydawane są już nawet niemowlakom. Wpis dziecka do starego dowodu osobistego nie uprawnia do przekraczania granicy państwa, ani też do jego pobytu poza granicami. Do nowych paszportów już nie wpisuje się dzieci. Stare paszporty, w których były takie wpisy, będą honorowane do czasu ukończenia przez dziecko 16-tego roku życia.
      Prawo jazdy, legitymacja szkolna i studencka, zaświadczenie o złożeniu wniosku o wydanie paszportu lub dowodu osobistego, czy świadectwo urodzenia nie są wystarczające.
      Za podróżowanie z dzieckiem bez wymaganych dla niego dokumentów grożą poważne konsekwencje, włącznie z deportacją do kraju. Podczas kontroli odpowiednie służby ustalą tożsamość dziecka oraz sprawdzą, czy dana osoba ma prawo do podróżowania z nim. Jeżeli okaże się, że nie, wówczas zostanie przekazana polskim władzom.
      • Gość: mariareis Re: Madera - dokumenty i in IP: *.gl.digi.pl 04.01.11, 14:09
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Niestety, sytuacja przedstawia się nieciekawie. Zadzwoniłam do biura, wspominając wcześniejszą rozmowę, pani wyparła się, że taka wymiana zdań miała miejsce. Teraz nagle okazuje się, że syn musi mieć dowód albo paszport. Wcześniej dopytywała się, czy na pewno skończył 16 lat i twierdziła, że nic nie potrzebuje. Jak już pisałam, to nasza pierwsza podróż i jakbym jej tak bezkrytycznie wierzyła, to nadal nic bym nie robiła. Nie dawało mi to jednak spokoju, bo jak to - dzieci do 16 lat muszą mieć dowód lub paszport, dorośli mają swoje dokumenty, a co z tymi 2 latami pomiędzy? Nie zostały nigdzie wyraźnie wyszczególnione (mówię o ustawach, przepisach), gdzie zaliczyć osoby, które skończyły 16 lat, ale nie osiągnęły jeszcze pełnoletności?
        W każdym razie wniosek o dowód złożony, ale urzędnik nic nie obiecuje, zresztą, jak ma obiecać, jak wszystko wysyłają do Warszawy i jak tam utknie, to on nic nie poradzi. Jeżeli nie będzie na czas dowodu, syn zostanie w domu - ok. 2 tys w plecy i zmarnowany urlop - nasz i jego. Można jeszcze za opłatą 50 euro zmienić osobę - ale też nie dzień przed wyjazdem, a wiadomo,że na dowód będziemy czekać do końca. Jestem zła na siebie, że wcześniej tego nie przypilnowałam.
        • Gość: Krzysztof Rz. Re: Madera - dokumenty i in IP: *.ostnet.pl 04.01.11, 17:00
          Przed zawarciem umowy, organizator turystyki ma obowiązek poinformować konsumenta o wymaganiach zdrowotnych dotyczących udziału w imprezie turystycznej, przepisach paszportowych i wizowych, sanitarnych oraz możliwości zawarcia umowy ubezpieczenia od kosztów rezygnacji z udziału w imprezie turystycznej, o zakresie ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków, kosztów leczenia. Niestety w tym przypadku doszło do niedopełnienia obowiązku ze strony pracownika biura- pewnie było to spowodowane brakiem dokładnej wiedzy na ten temat.
    • Gość: Malutek Re: Madera - dokumenty i in IP: *.centertel.pl 04.01.11, 20:30
      O dowodzie już wszystko wiesz, natomiast jeśli chodzi o ubranie. Ja zwykle zabieram kurtkę zimową i górskie buty. Kurtka leży sobie spokojnie w hotelu a buty i tak używam, tym bardziej, że chodzenie po levadach nie zawsze jest spacerkiem (teraz jest pora deszczowa, więc niektóre mogą być trudne do chodzenia). Na lotnisku, po odebraniu bagażu kurtkę pakuję a przy powrocie zabieram do samolotu (żeby nie mieć problemów jeśli bagaż się spóźni)
    • Gość: Malutek Re: Madera - dokumenty i in IP: *.centertel.pl 05.01.11, 19:28
      Przy okazji, jakie to biuro?
    • Gość: mariareis Re: Madera - dokumenty i in IP: *.gl.digi.pl 13.01.11, 22:28
      Jednak nam się udało, dowód był w środę. Biuro to Top Travel w Gliwicach. Ale powiem wam, że dzwoniłam jeszcze wcześniej do Itaki (nr ze str. inter.), gdy szukałam wycieczki i też się pytałam o dokumenty i pani też stwierdziła, że nie potrzebujemy żadnych, bo przecież jesteśmy w Unii. Ponieważ jest to nasza pierwsza podróż, nie mamy doświadczenia, jak wyglądają procedury na lotnisku - dlatego się dopytywałam. Dla innych to może być oczywiste, że dowód musi być, a pod pojęciem "dokumenty" rozumieją paszport i wizy - no, ale takie świeżynki jak my też od czasu do czasu się zdarzająwink.
      Dziękuję za wszystkie poradysmile
      • jorn Re: Madera - dokumenty i in 16.01.11, 17:05
        Dokumenty tożsamości są potrzebne zawsze, gdy wyjeżdżamy za granicę (bez względu na środek transportu) i zawsze, gdy lecimy samolotem (nawet w kraju). Różnica między podróżami wewnątrz strefy Schengen, a pozostałymi jest taka, że jadąc np. samochodem do Niemiec nie pokazujemy dokumentów na granicy. Ale mamy obowiązek mieć przy sobie dowód osobisty lub paszport możemy być poproszeni o okazanie go w dowolnym miejscu. To trochę tak, jak z prowadzeniem samochodu: nie musimy co chwilę pokazywać prawa jazdy, ale musimy je mieć.

Myślę, że winni są trochę dziennikarze wypisujący bzdury o znikających granicach podczas, gdy granice pozostały, a znikają kontrole na nich.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka