wpit 14.04.05, 18:11 Niedawno po czterech miesiacach pobytu w Nowej Zelandi wrocilem do Polski. Sluze informacjami, prosze smialo pytac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pressforum Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 05.05.05, 18:02 jak najtaniej dotrzec? gdzie najtaniej nocowac? co warto zobaczyc? ile czasu trzeba przeznaczyc? Odpowiedz Link
wpit Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 10.05.05, 19:47 Czesc Sorki, ze tak pozno odpowiadam na posta. A wiec od razu zabieram sie do udzielenia odpowiedzi. Ja znam tylko jedna mozliwa droge dotarcia do Nowej Zelandii...samolot. Mozna leciec przez Azje lub USA, dodatko, wybierajac jedna z opcji, mozna zrobic jeszcze stopovera na na wyspach poludniowego Pacyfiku. Najtansze oferty widzialem nawet za 760 euro z Amsterdamu. Najtaniej nocowac jest na polach biwakowych, ceny zaczynaja sie od 5 NZ$/doba. Innym wyjsciem moga byc tzw. Backpackers. Tu ceny zaczynaja sie od 19 $/doba. Ja osobiscie polecam Backapackers "On Top" w Dunedin. Co warto zobaczyc...zalezy co kto lubi. Warto zobaczyc piekno natury tego kraju. Ile czasu przeznaczyc?...minimum 2,3 tyg. Odpowiedz Link
borasca0107 Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 11.05.05, 05:24 pressforum napisał: > jak najtaniej dotrzec? zalezy skad wyruszasz > gdzie najtaniej nocowac? zdecydowanie pola biwakowe - wszystkie zaopatrzone w bardzo dobrze wyposazone kuchnie > co warto zobaczyc? chyba wszystko > ile czasu trzeba przeznaczyc? Na wyspe poludniowa przeznaczylam tylko miesiac - zdecydowanie za malo((( W mysl zasady jedno zdjecie zastepuje tysiac slow - fotki robione poprzedniego roku w marcu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=20031167&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=20184810&v=2&s=0 Pozdrowionka. Odpowiedz Link
karolino Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 24.05.05, 23:16 mam bardziej przyziemne pytanie, czy mozliwe jest w NZ polaczenie pozytecznego z przyjemnym, tj.np. 2 m-ce pracy, 2 m-ce zwiedzania? Odpowiedz Link
wpit Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 25.05.05, 19:02 Pewnie, ze jest to mozliwe i jest proste do zrealizowania. Zapraszam Cie na forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25053&w=23746057&a=23892283 gdzie juz opisalem moja przygode w Nowej Zelandii. Sadze, ze o prace sezonowa nie jest tam trudno. Ja zalatwilem sobie prace poprzez hostel, w ktorym mieszkalem. Bardzo czesto zdarza sie, ze niektore hostele moga zaoferowac ci prace jak chcesz. Czy mozesz napisac kiedy chcesz tam jechac? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
karolino Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 25.05.05, 21:53 Nowa Zelandia, pozostaje jeszcze w moich dalszych marzeniach. W blizszych za pare m-cy mam Wietnam i moze jeszcze okoliczne kraje. Na razie porozbijam sie troche po Azji, coz po prostu jest tansza. Do Nowej Zelandii, raczej w nastepnym sezonie, i chyba wybiore opcje 2 m-ce pracy w Anglii, co powinno starczyc na 1 m-c w NZ (gdyz slyszalam, ze w NZ zarabia sie jedynie 1/3 tego co w UK) Zamiast stresowac sie kolejny raz praca na nielegalu, wole pojezdzic stopem po kraju, wcinac chinszczyzne, aby jak najtaniej i jak najwiecej zobaczyc. Jednak wszystko moze sie zmienic do tego czasu; pozdr karolina Odpowiedz Link
wpit Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 26.05.05, 19:19 Tez mysle, ze lepiej bedzie dla ciebie popracowac w UK i wtedy pojechac na miesiac do NZ. Zarobki tam sa znacznie nizsze niz w UK. A podrozowanie na stopa jest bardzo latwe w NZ, chodz czasami mozna czekac na samochod nawet kilka godzin. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
29.05w Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 24.06.05, 22:48 Jestem wielka fanka podróży , szczególnie w dalekie kraje ostatnio myślałam dość poważnie o wyjeżdzie na druga strone kuli ziemskiej. Odrazu wpadla mi na myśl Nowa Zelandia. Czy mógłbyś mi powiedzieć coś wiecej o NZ od strony praktytcznej m.in. o prace, lub edukace itd, Pozdrawiam Odpowiedz Link
wpit Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 20.01.06, 00:39 Czesc Czesc Przepraszam, ze tak pozno odpowiadam na twojego posta. Jesli o prace sezonowe to nie ma zadnego problemu szczegolenie w regionie Hawkes Bay oraz w winnicach Poludniowej Wyspy. W pracach zezonowych nie trzeba strac sie o pozwolenie na prace. Jesli chodzi o cos bardziej powaznego, to najwazniejsze zeby miec juz doswiadczenie w jakims konkretnym zajeciu. W takim przypadku gdy znajdziesz pracodawce mozesz uzyskac pozwolenie na prace. Edukacja z pewnoscia jest na najwyzszym poziomie, a oferta szkol jezykowych jest dosc bogata. Pozdrawiam 29.05w napisała: > Jestem wielka fanka podróży , szczególnie w dalekie kraje ostatnio myślałam > dość poważnie o wyjeżdzie na druga strone kuli ziemskiej. Odrazu wpadla mi na > myśl Nowa Zelandia. Czy mógłbyś mi powiedzieć coś wiecej o NZ od strony > praktytcznej m.in. o prace, lub edukace itd, > > Pozdrawiam Odpowiedz Link
laks Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 18.01.06, 22:01 Czy mozesz udzielic jakis rad co do objazdu NZ campobusem? MOze jakies namiary na pewne firmy wynajmujace campobusy? Czekam i z gory dziekuje Odpowiedz Link
wpit Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 20.01.06, 00:47 Czesc Obejchanie camperbusem Nowej Zelandii to weglug mnie najlepszy sposob na zobaczenie tego kraju. Jest to tam bardzo popularne, a infrastruktura umozliwiajaca zatrzymanie sie caprvanem czy jak wolisz campobusem jest naprawde bardzo dobra. Ja osobiscie nie korzystalem z takich uslug. Sadze ze najlepiej bedzie poprostu poszukac takich firm w np. googlach. Jesli chcesz poszukac taniszych ofert wpisz np. backpackers campervans. Pozdrawiam laks napisała: > Czy mozesz udzielic jakis rad co do objazdu NZ campobusem? > MOze jakies namiary na pewne firmy wynajmujace campobusy? > Czekam i z gory dziekuje Odpowiedz Link
wpit Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 05.02.06, 19:07 Zapraszam na strone z moja relacja z czteromiesiecznego pobytu w Nowej Zelandii torre.pl/wrocilem-z-nowazelandia-2.htm Odpowiedz Link
tellerka Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 20.02.06, 16:21 wpit napisał: > Zapraszam na strone z moja relacja z czteromiesiecznego pobytu w Nowej Zelandii > torre.pl/wrocilem-z-nowazelandia-2.htm Cos nie tak z tym adresem... nie wyswoetla sie... Odpowiedz Link
wpit Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 22.02.06, 11:19 torre.pl/wrocilem-z-nowazelandia-2.htm ten adres musi dzialac, u mnie dziala, sprobuj moze torre.pl i tam znajdziesz ta relacje. Odpowiedz Link
tellerka Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 22.02.06, 15:53 wpit napisał: > torre.pl/wrocilem-z-nowazelandia-2.htm ten adres musi dzialac, u mnie > dziala, sprobuj moze torre.pl i tam znajdziesz ta relacje. Dzieki, teraz działa Odpowiedz Link
tellerka Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 20.02.06, 16:33 Czy możesz podać jakieś miejsca które znasz od miejscowych, nie opisane w przewodnikach? Odpowiedz Link
wpit Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 22.02.06, 11:28 Generalnie znam te miejsca, ktore opisalem w relacji. Ciekawych informacji dowiesz sie rowniez na stronie www.newzealand.com/travel/ Ostatnio sie tam dowiedzialem, ze istenieja w Nowej Zelandii rysunki naskalne wykonane przez Maorysow. Niestety teraz wypadlo mi z glowy dokladnie w jakiej to bylo czesci kraju. Pozdrawiam, Piotr. Odpowiedz Link
tellerka Re: Nowa Zelandia - wlasnie wrocilem 22.02.06, 15:54 Dzięki za podpowiedzi, poczytam Odpowiedz Link