Dodaj do ulubionych

Polska, Łódź - dobra restauracja

06.08.07, 11:09
Jedna z lepszych restauracji moim zdaniem mieści się w manufakturze Łódzkiej.
Jest to filia znanej już w Łodzi restauracji Żydowskiej Anatewki.

Ceny nie sa niskie i za obiad dla dwóch osób wydamy około 200 złoty.

Restauracja jest przyjemnie urządzona, na ścianach wiszą reprodukcje chagala a
na stolikach leżą ładne obrusy.
Na powitanie dostaniemy zazwyczaj żydowskie pieczywo i lamkę szampana.

Menu zmienia się sezonowo, tak więc pewne potrawy mogą być niedostępne.

Warto zapytać się kelnerek o potrawy - chętnie doradzą lub odradzą niektóre
potrawy wink Przy czym musze powiedzieć iż można polegać na ich opinii

Zacznijmy od przekąsek. Godną polecenia jest bez wątpienia szyjka faszerowana,
która rozpływa się w ustach. Farsz jest przyżądzony po mistrzoswsku a
chrupiąca skórka dopełnia smaku.... Drugą moją ulubionaą potrawą jest gęsi
pipek czyli mówiąc prościej żołądek. Ugotowany o odpowiedniej miekkości w
lekko zawiesisym sosie. Żal ściska że jest tylko jeden. Chociaż może na
szczęście gdyż dania podawane tutaj nie należą do skromnych i dietetycznych.

Z zup polecam Solianke albo zupę z borowików z knedlikami jankiela... Obie
zupy są pyszne, niezbyt zawiesite. Solianka jest pełna kawałków mięsa
natomiast w zupie z borowików nie będziemy mieli problemów ze znalezieniem
grzybów czy knedlików wink

Po tej uczcie przychodzi czas na danie główne. Wybór jest spory a wszystko
wyśmienite.

Zarówno Kaczka jak i mięso rozpływają się w ustach. Sosy są zawiesiste i nie
wyczuwa się w nich mąki a raczej grzyby, mięso czy wino... Jako dodatek
polecam kasze która jest sypka i pyszna. Pasuje bardzo do zawiesitego sosu i
zrazików faszerowanych małymi ogóreczkami.

W sezonie można spróbować gęsi w sosie malinowym. Sos nie jest za s łodki i
jest przyżadzony ze świerzych malin a nie dżemu (co zdażyło mi się w innych
restauracjach)

Desery są słodkie więc jeśli mamy ochotę na deser raczej weźmy coś bardziej
słonego czy pikantnego jako danie główne.

Co do wyboru picia, jest on dość skromny ale podawane tu wina są dobrej
jakości i pasują idealnie do potraw.

Zgłodniałem, czas odwiedzic Anatewke wink

www.anatewka.pl/
Obserwuj wątek
    • deoand Re: Polska, Łódź - dobra restauracja 09.08.07, 23:10
      Hej ... byłem ... potwierdzam !!!!!!!!!!!!
      • Gość: rur Re: Polska, Łódź - dobra restauracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 20:58
        fakt ze w anatewce jedzonko super - ale drogo!!
        za znacznie mniejsze pieniądze a równie smacznie polecam włoską
        restaurację da antonio w palacyku na rogu jaracza i pow. mój faworyt
        to makaron z kurkami i szpekiem - cena chyba 33 złote a porcja
        bardzo duża i jedzonko bardzo syte! serwują tez tam pizze w stylu
        włoskim - tutaj moim faworytem jest pizza z szynka parmeńską i
        rukolą - bajka!
    • Gość: smakosz Re: Polska, Łódź - dobra restauracja - Soplicowo IP: 212.244.185.* 06.05.13, 09:02
      Mi się wydaje, że Soplicowo jest jedyną łódzką restauracją, która przez cały czas istnienia trzyma fason. Byłem tam kilka lat temu, kiedy mój profesor obchodził okrągły jubileusz pracy naukowej – wszystko było dopięte na ostatni guzik. No i ostatnio padło hasło, żeby urządzić tam 50 rocznicę ślubu moich dziadków. Było bardzo smacznie (szczególnie polecam gęsinę i golonkę) i różnorodnie – w menu dostępnych było kilka potraw, także każdy mógł wziąć co lubi. No i miły akcent – w menu były wkomponowane zdjęcia ze wspólnego życia dziadków. Nawet mi się łza w oku zakręciła wink
      • deoand Re: Polska, Łódź - dobra restauracja - Soplicowo 07.05.13, 12:59
        Za dużo nie chodze po restauracjach ale akurat w Soplicowie organizowałem wesele syna a było to 4 lata temu i byłem badzo zadowolony z posiłków i obsługi . Skoro smakosz napisał , że Soplicowo trzyma klasę do chwili obecnej to moge z czystym sumieniem poprzeć przedmówcę .
        • melancholia88 Re: Polska, Łódź - dobra restauracja - Soplicowo 13.05.13, 09:50
          pyszna kaczka i jeszcze lepsza golonka. polecam
          • Gość: Zofffia Re: Polska, Łódź - dobra restauracja - Soplicowo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.06.13, 10:13
            Ja jestem dosyć regularnym gościem Soplicowa i bardzo sobie cenię to miejsce przede wszystkim ze względu na panujący tam klimat – można się tam naprawdę świetnie odprężyć. Nie ma mowy o przewalających się podczas lunchu tłumach – wszystko odbywa się tam bardzo spokojnie i raz ustalonym trybem. Obsługa jest bardzo miła, ale nigdy nachalna. Jedzenie jest oczywiście wyśmienite.
    • Gość: Bartek Re: Polska, Łódź - dobra restauracja IP: *.centertel.pl 19.03.14, 22:04
      A ja lubię zjeść w Restauracji Gościnna przy Puszkina 18. Zawsze jestem tam mile obsłużony, mam swoje ulubione danie (stek z pieczarkami) i zbyt dużo pieniędzy tam nie zostawiam.
    • konferencje_szkolenia Re: Polska, Łódź - dobra restauracja 20.12.16, 08:46
      Restauracja M Hotel

Walorem hotelu jest istnienie dobrej kuchni. Dlatego kucharze wkładają w swoją pracę całą pasję i serce dbając aby każdy posiłek był nie tylko pysznie przygotowany, ale również pięknie podany. Restauracja hotelowa www.mhotel.eu/pl/restauracja oferuje gościom śniadania, obiadokolacje dla grup zorganizowanych oraz zamówienia A'la carte. Pierwszy posiłek dnia wliczony w cenę pokoju przygotowany jest w formie bogatego bufetu szwedzkiego w skład którego wchodzi świeże pieczywo,wybór serów i wędlin, ciepłe przekąski, ciasta, owoce i wiele innych pyszności. Do tego oczywiście gorące i zimne napoje. Śniadania serwowane są od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00 – 10:00 natomiast od soboty do niedzieli w godzinach 8:00 – 10:30.
      Dla wstających wcześnie i dla śpiochów oferujemy zamiennie możliwość przygotowania śniadania na wynos. Od godziny 12:00 przyjmowane są zamówienia na dania z karty, jest to idealna opcja dla osób chcących wypróbować naszą kuchnię lub mających ochotę na dodatkowy posiłek. W niedzielne popołudnie restauracja hotelowa serdecznie zaprasza do skorzystania z wyjątkowej oferty rodzinnych obiadów. Z myślą o dzieciach został przygotowany kącik zabaw, krzesełka dla najmłodszych gości, duży ekran na którym maluchy będą mogły oglądać bajki oraz dla starszych pociech kącik gier na konsoli. Zainstalowana zostanie podłoga interaktywna która zapewnia dzieciom w wieku od 1 do 12 lat edukację poprzez zabawę w nowoczesny sposób. Te wszystkie atrakcje będą znajdować się w dużej sali aby rodzice podczas spożywania posiłków mieli przez cały czas swoje pociechy na widoku.
    • Gość: Gosia Re: Polska, Łódź - dobra restauracja IP: *.dynamic.mm.pl 23.10.17, 22:29
      Jeśli chodzi o najlepsze pierogi to tylko hotel-diament.com.pl/
      • Gość: Edwin Re: Polska, Łódź - dobra restauracja IP: *.dynamic.mm.pl 20.11.17, 21:56
        W Zajeździe u Przemka serwują przepyszne domowe jedzenie.
    • paulinamichalskaa Re: Polska, Łódź - dobra restauracja 04.04.18, 20:11
      Ja mogę polecić wszystkim restaurację "Zielona" w Łodzi. Genialna, przede wszystkim zdrowa kuchnia, bardzo ładne wnętrze, przemiła obsługa. Dla mnie zajmuje lokalnie miejsce nr 1 smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka