IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 00:17
Zwinął mi koleś komórkę tydzień temu. Jestem naprawde zdenerwowana, jakp ze
musze za nią placić abonament jeszcze przez 1,5 roku, a poza tym kasy nie mam
w nadmiarze, wyjezdzam za granice a telefonu niet. Moze ktos wie czy opłaca
sie meldować policji co i jak i najważniejsze CZY MOŻNA ZABLOKOWAĆ APARAT
znając jego nr seryjny>? mam juz dość, to w sumie dopiero moja kurna 6
komóra, ale SŁABA PSYCHICZNIE JESTEM. [poradzcie, warti na policje czy nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Niesmialy23 Re: KRADZIEZ IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.07.04, 00:34
      Mam nadzieje ze zablokowalas aparat w sensie zablokowania rozmow wychodzacych?

''Wszystkie sieci blokują numer jeśli zgłosimy kradzież. Oznacza to, że na nasz
      koszt nie będą dokonywane ąadne połączenia po tym fakcie. W przypadku POPów,
      Tak Taków i Simplusów oznacza to, że ponieóliómy stratę, ale może złodziej nie
      będzie miał korzyści.
      W skardze chodzi o kradzione aparaty. Ktoś tu już pisał o ewentualnej
      możliwości blokowania zmiany kodu IMEA w aparacie. Ale chyba to nie jest
      zdalnie możliwe. Jeśli jest możliwe to sieci powinny to czynić, nawet gdyby
      miało to krótkotrwały efekt, bo podobno nr IMEA też można zmienić.
      Jednak nie zapominajmy, że starymi komórkami się też handluje. Są bardzo
      poszukiwane na wschód od nas i ci co skupują swoje zarabiają. To jest zresztą
      główny powód kradzieży telefonów. A tam żadne nasze blokady nie zadziałają.
      Wniosek jest taki, że problem jest i firmy powinny pomóc to rozwiązać. Nie
      potępiajmy ich w czambuł, bo jest to również pewien problem techniczny łączący
      się z kosztami, które przerzucą na nas.''
      • Gość: straszne-bobo Re: KRADZIEZ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 00:39
        Miałąm nr na Idei Mix, zablokowałam wychodzące. Ale tak juz z zemsty za te
        cholerne kradzieze pomyslałam o blokadzie aparatu, podobno w wielu krajach coś
        takiwgo jest możliwe. A czy zgłoszenie kradziezy na policje ma sens>? pomogą
        wczymś?
    • maciej-d Re: KRADZIEZ 09.07.04, 09:07
      Jak coś ginie zawsze się zgłasza Policji. Kilka razy szłyszałem ze po np. pół
      roku, policja spisywała jakąś mende i spr. w bazie numer IMEI, jak się okazywał
      kradziony to telefon wracał do właściciela. Polscy operatorzy nie blokują
      kradzionych telef., choć mają możliwość ich lokalizacji. Tzn. teoretycznie
      wiedzą gdzie jest złodziej/paser.(detektyw Rutkowski po samym numerze IMEI tel.
      zaginionej dziewczyny odnalazł kolesia co z niego kożystał a potem ją.) Opą się
      niechce blkować bo 1. bo do "lewej" komorki wkładasz "karte" i gadasz. Wieć
      nabijasz im kabze. 2. chcoć można zmienić numer IMEI, większości mend się to
      nie opłace, bo to dodatkowy wydatek u jakiegoś "elektronika". PS. BLOKUJ
      TELEFON, NOWY MOŻESZ KUPIĆ W ZESTAWIE pop
      www.idea.pl/portal/map/map/pop_phones?ftarget=POP LUB POPYTAJ ZNAJOMYCH
      CZY NIE MAJĄ JAKIŚ UŻYWANYCH TELEFONÓW
    • maciej-d Re: KRADZIEZ 09.07.04, 09:11
      Wczoraj mojej mamie gdzieś wypad telefon(nie kradzież) i dzwoniła z mojej
      komórki do BOK Plusa ze chce zablokować rozmowy wychodzace/przych. Jak się
      przedstawiła swoim imieniem to jej koles nie chciał zablokować, choć matka jest
      szefem(są 3 osoby - spółka), wieć musiała zadzwonić jeszcze raz i przetstawić
      się jako moja ciocia(2-szef, osoba ktora brała tel.). Wiem że wtym wypadku
      mogliśmy zrobić upoważnienie na moją mame, ale fak faktem nie zmienia, że
      teoretcyznie złodziej mógłby gadać dowoli do puki, by moja ciotka nie
      zadzwoniła.
      • Gość: Peppers IMEI/Policja IP: *.acn.pl 10.07.04, 12:04
        1. Teretycznie blokowanie IMEI jest mozliwe, w praktyce o czym napisal moj
        przedmowca jest w Polsce niepraktykowane. Ja tam bym sobie blokowanie darowal.
        Ten co ukradl komorke i tak nie zrobil tego aby jej uzywac tylko po to aby ja
        sprzedac. Wiec jemu to zwisa czy zbloujesz IMEI czy nie. Jesli juz zdazyl ja
        sprzedac to jest to problem tego kto ja kupil w jakims komisie. Jesli nie
        zdazyl jej sprzedac to zwyczajnie wywali ta komorke na smietnik i wcale nie
        bedzie z tego powodu plakal. Po drugie numer IMEI mozna zmienic i wiekszosc
        paserow robi od razu po otrzymaniu nowego telefonu.

2. Na policje mozesz zglosic. To nic nie kosztuje a moze przyczynie sie do
        tego, ze jakis zlodziej jednka wpadnie w rece policjantow. Na odzyskanie
        telefonu raczej bym nie liczyl.

Pozdarwiam!
    • maciej-d Re: KRADZIEZ 10.07.04, 12:58
      jedynie zgłoszenia na Policji faktu kradzieży telefony, zwiększa statystyki i
      może Ci na górze wreszcie opracują jakiś system uniemożliwiający korzystanie
      z "lewych" telefonów...
      • Gość: 123 Re: KRADZIEZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 13:24
        Ok, mi tez jakiś łobuz ukradł telefon - nie stac mnie na nowy w zestawie za 200-
        500 zł.
        1. Czy komisy sa bezpieczne? Czy nie kupie jakiegos zepsutego tele?
        2. Gdzie w Warszawie moge znaleźć dobry punkt sprzedaży ?

Dzieki
        • gale Re: KRADZIEZ 13.07.04, 22:23
          1. Nie, nie sa bezpieczne. Zawsze mozesz kupic telefon, ktory bedzie dzialal
          przez pol godziny a potem... Juz nie. Bo komus wylalo sie na niego piwo. Nie
          zycze 'walki' ze sprzedawca z tytulu praw konsumenckich.
          2. Dobre punkty sprzedazy prowadza operatorzy i ich autoryzowani
          przedstawiciele. Inne POS-y nie przychodza mi do glowy (mala glowa).

Milego,
    • Gość: a Re: KRADZIEZ IP: *.gdynia.mm.pl 13.07.04, 22:42
      a
      • Gość: prezes Re: KRADZIEZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 19:32
        Policja w niczym nie pomoże, telefonu i kasy już nie odzyskasz, pozostanie
        tylko czyste sumienie że spełniłniłem/am obowiązek obywatela i to wszystko
        • Gość: Andrew Re: KRADZIEZ IP: 62.121.129.* 03.11.04, 14:32
          Mnostwo sie tu niestety pozmienialo (z przyczyn chyba oczywistych); kiedy mojej
          matce ukradli telefon jakies 3 lata temu, pismo od poliucji zalatwialo sprawe -
          umowa zostala natychmiast rozwiazana. Ciekaw jestem czy te czasy powroca
          kiedykolwiek.
    • Gość: mm Re: KRADZIEZ IP: *.elblag.dialog.net.pl 06.11.04, 02:04
      niestety polsk rzeczywistosc jest taka, ze praktycznie nie ma szans na
      odzyskanie sjradzionego tel.
    • Gość: Logan Re: KRADZIEZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 12:06
      Policja może i nie pomoże, ale przynajmniej będziesz mogła zgłosić się z takim
      zaświadczeniem o kradzieży do operatora i z tego co wiem istnieje możliwość
      anulowania umowy. Więc możesz nie płacić rachunków przez dalsze 1,5 roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka