Dodaj do ulubionych

KRADZIEŻ TELEFONU

IP: 216.127.82.* 15.11.04, 21:55
Próbowałem szukać postów o tej problematyce, ale okazuje się, że forumowiczom
nikt telefonów nie kradnie. Jak Wy to robicie? Trzymacie zamknięte w komórce?

Ale do rzeczy. Ukradli mi telefon systemu pre-paid, ściślej Tak Tak. Czy
wiecie, że sieć faworyzuje złodzieji? Nie da się zablokować telefonu. Nie da
się zablokować karty. Nic się nie da. Pytałem czy już otworzyli Biuro Obsługi
Złodziei, bo to pokaźna rzecza klientów w końcu, jeśli mają takie ułatwienia.

Piszę to jako ostrzeżenie. Kradzież telefonu to najmniej ryzykowne zajęcie
tolerowane przez policję (która bezradnie rozłożyła ręce) i firmy
telekomunikacyjne, które nie blokują, bo nie.

Czy tu nie powinien wkroczyć prokurator z urządu z oskarżeniem o czerpanie
korzyści z przestępstwa? Jakiś prawnik coś wie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasienka Re: KRADZIEŻ TELEFONU IP: *.lublin.mm.pl 15.11.04, 23:22
      zgadzam się z Toba w 100 % dwa tygodnie temu jakis durny drech ukradł mi
      telefon... karte sim zablokowalam (na abonament miałam - łachy nie robią) ale
      telefonu nie, bo "oni takich usług nie świadczą, bo złodzieje i tak sobie z tym
      poradza"... farsa... przeciez nie moga blokowac IMEIa bo by stracili klientow
      nie? a tak idzie sobie gostek z kradzionym telefonem i kupuje u nich np. zestaw
      startowy popa.... Dziadostwo!
      • rafi.raf Re: KRADZIEŻ TELEFONU 15.11.04, 23:53
        gdybysmy mieszkali w arabii saudyjskiej nikt nie kradlby telefonow, a z
        pewnoscia mniej. tam za kradziez odcina sie rece.
        moze w czynie spolecznym powinnismy lamac rece dresiarzom? duzo osob jest
        swiadkami napasci. gdyby takiego dresiarza przytrzymac i polamac palce to i
        telefon mozna zostawic. nie wystuka sobie numeru do kolesiow :)))

jakie spoleczenstwo takie prawo.
        • Gość: Grochnal Re: KRADZIEŻ TELEFONU IP: 216.127.82.* 16.11.04, 00:35
          Przecież telefon można namierzyć. Chwalą się takimi usługami. Oni powinni jeśli
          już nie blokować to natychmiast powiadamiać policję i podawać w którym miejscu
          złodziej się znajduje. Ale po co? Swój swojego kryje. Nieważne skąd szmalec,
          byle był. Kraj kompletnego bezprawia. Mało. To złodziej i bandyta jest tu panem.
          Przy nich prokuratorzy i sędziowie na dwóch łapkach kicają bacząc by im się
          krzywda nie stała. Uczciwy obywatel jest śmieciem i tak jest traktowany.
          Czerpanie korzyści z przestępstwa jest podobno karane. I co? Ruszył dupę jakiś
          prokurator czy sędzia z bezdennymi kieszeniami na łapówki?
    • barracuda7110 Re: KRADZIEŻ TELEFONU 16.11.04, 07:35
      Normalne. W żadnej z polskich sieci nie da się zablokować karty sim w
      prepaidzie. Chyba tylko plus oferuje możliwość zablokowania fona po numerze imei.

Na złodziei mam sposób. Zawsze na miasto biorę nokię 8110. Przygłupy
      najwyraźniej nie wierzą, że to telefon i omijają mnie.
      • Gość: Peppers Hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 13:14
        1. W zadnym prepaidzie nie blokuja karty, bo to nie ma najmniejszego sensu. To
        znaczy, masz nabite iles tak kaski wiec zlodziej nie pusci Cie z torbami jak to
        jest mozliwe w przypadku abonamentu. Wiec po co blokowac taka karte?

2. Numer IMEI powinien byc blokowany ale niestety jak wszystcy wiedza nie jest,
        mimo ize sa naciski spoleczne w tym kierunku.

3. Albo namierzamy zlodzieji albo blokujemy telefony. Zablokowanego telefonu
        nie da sie namierzyc.

4. Namierzanie swoja droga nie ma najmniejszego sesnu, bo zlodziej nie kradnie
        po to aby z telefonu pogadac tylko po to aby go psrzedac. Czyli zaraz po
        karadziezy wylacza telefon (czyli staje sie on nienamierzalny) a karte SIM
        wyrzuca do kosza.

Pozdrawiam!
        • Gość: Okradziony Re: Hehe IP: 207.44.180.* 17.11.04, 14:28
          Masz całkowitą rację. Dlatego nie należy blokować broń Borze telefonu, żeby
          złodziej mógł go spokojnie i bez przeszkód sprzedać. Oczywiście nie da się
          namierzyć aparatu po jego numerze IMEI, który nawet po sprzedaży się nie
          zmienia, prawda?

Nasz bezmózgi rząd ze "służbami specjalnymi" na czole fosował w sejmie ustawę,
          która nakazywała rejestrację telefonów pre-paid. Czyli uczciwy obywatel miałby
          obowiązek podawać wszystkie swoje dane przy zakupie, tak jakby kupował telefon
          na abonament. Ale zadbano o złodziei. Nie było mowy o blokadzie skradzionego
          telefonu. W tym kraju najwyraźniej złodziej jest pod szczególną ochroną państwa.
          Ustawy nie wprowadzono, obowiązkowej blokady nie ma, lobby złodzii górą.

Ustawodawca zadbał też o pedofilów. Kradnie taki telefon dzieciakowi i ma całą
          listę koleżanek i kolegów do wyboru. Dzwoni, przedstawia się jako tatuś czy
          wujek umawia w ustronnym miejscu pod byle pretekstem i towar sam na spotkanie
          przychodzi. A dzieciak nic nie podejrzewa, przecież na wyświetlaczu stoi jak
          byk, że to dzwoni koleżanka czy kolega. A policja w pierwszym rzędzie
          intensywnie przesłuchuje... tatusia okradzionego dzieciaka.
          • Gość: Peppers Nie zrozumiales do konca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 08:51
            1. Nie mowilem aby telefonu nie blokowac. Mowielem tylko, ze nie ma sensu
            blokowac telefonu jesli chcesz go potem namierzyc. Albo rybki albo akwarium. Ja
            osobisc ie jestem za blokowaniem telefonu, bo tak jak napisalem wczesniej
            zlodziej i tak wylacza telefon, wiec staje sie on nienamierzalny (przynajmniej
            do czasu sprzedazye)

2. Niestety z numerem IMEI sie mylisz. Byle paser potrafi zmienic numer IMEI i
            sprzedany przez zlodzieja telefon na juz na 90% inny IMEI. Oczywiscie zmiana
            numeru IMEI nie jest w naszym kraju przestepstwem. A powinna byc.

3. Karty SIM w pre-paidach nie ma po co blokowac, bo w przypadku kradziezy w
            90% idzie ona do kosza (zreszta abonamentowa tez), zas jej uzytkownik nie jest
            narzanony na to, ze zlodziej nabije mu kolosalny rachunek.

4. Z tymi pedofilami to juz Pan przesadzil. To juz spiskowa teoria dziejow.

Pozdrawiam!
            • Gość: Okradziony Re: Nie zrozumiales do konca IP: 207.44.180.* 18.11.04, 14:08
              Nie polemizowałem bezpośrednio z Tobą, Peppers, ale z sytuacją. A ta jest określona.

1. Nie sugerowałem, że Ty jesteś przeciw blokowaniu telefonów. Miałem na myśli
              sieci, nie Ciebie. Nie wyartykułowałem tego jasno, więc czynię to teraz.

2. Z tego, że włamywacz potrafi sforsować każdy zamek nie wynika, że nie należy
              zamykać drzwi. Żeby byle paser zmienił numer IMEI trzeba do niego pójść. Kilku
              złodziei to dodatkowe utrudnienie zniechęci. Teraz telefon może ukraść każdy i
              bez dodatkowego zachodu sprzedać.

3. Pozostaje 10%. Ale chodziło mi o blokowanie aparatu, żeby maksymalnie
              utrudnić życie złodziejom.

4. Tak. Teoria. Jesteś w stanie w 100% wykluczyć taki scenariusz? Zwróć uwagę,
              że ustawodawca chciał by się rejestrował każdy kto kupił aparat na kartę.
              Natomiast dla złodziei w ustawie nie było żadnych utrudnień. Bo co z tego, że
              dzwoniono z Twojego aparatu, skoro Ci go ukradli, a Ty dopieru po kilku
              godzinach przyszedłeś do siebie?
    • Gość: macID Re: KRADZIEŻ TELEFONU IP: *.toya.net.pl 18.11.04, 22:19
      W era Tak Tak blokuja karte po kradziezy i zwracaja nie wykorzystana kase(tzn zachowana jest na koncie, trzeba nabyc nowa karte SIM). jedyny warunek, nalezy byc zarejestrowanym uzytkowniliem systemu Era Tak Tak.
      Jest to poparte regulaminem, i znam takie sytuacje
      A sprawa IMEI to juz inn bajka, pisalem jakis czas temu na tym forum pare postulatow do policji i operatorow by zlikwidowac ta patologie.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=75&w=17081850&a=17081850

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka