IP: *.warszawa.tktelekom.pl 17.02.05, 15:19
Ukradziono mi telefon, zablokowałam kartę, chciałam u swojego operatora zablokować numer imei telefonu, przekonana, że to uczyni telefon bezużytecznym, jednak sprzedawca poinformował mnie, że to i tak nie ma sensu, gdyż "dla złodzieja to żaden problem usunąć numer imei". Czy rzeczywiście tak jest, czy chłopak tylko chciał się wymigać od roboty, za którą nie dostanie prowizji???
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: IMEI 17.02.05, 17:27
      Oczywiscie ze to nie problem zmienic nr. IMEI.
      • Gość: barracuda7110 Re: IMEI IP: *.dsl.telepac.pt 17.02.05, 17:32
        Zależy od telefonu. Podobno w nowszych już nie tak łatwo zmienić imei.

Do autorki wątku: wydaje mi się, że teraz wszystkie opy mają obowiązek
        zablokować telefon po nr imei jeżeli przedstawisz im sytuację i podeprzesz się
        np. świstkiem z policji potwierdzającym kradzież telefonu i jakimś dowodem, że
        telefon o podanym przez Ciebie imei był Twoją własnością (np. gwarancja).
        • peppers1 Hmm 18.02.05, 11:57
          1. Tak jest, IMEI moze zmienic byle glupek z laptopem w byle komisie. Ale z
          malym wyjatkiem. IMEI jest do odczytania w dwoch miejscach. Po pierwsze na
          wyswietlaczu (po wpisaniu kombinacji *#06#)- ten numer mozna zmienic, co
          uniemozliwi zablokowanie telefonu. Po drugie jest tloczony fizycznie na
          obudowie. Tego nie da sie juz zmienic. Czyli w teori podczas kontroli taki
          telefon moze zwrocic uwage policjantow. Tylko, ze szansa, iz telefon wpadnie w
          rece policji jest bardzo mala (chyba, ze zrobia jakis nalot na komis) a jesli
          nawet to policja rzadko patrzy pod obudowe. Wpisuja tylko *#06#. (niestety)

2. Tak, operatorzy maja obowiazek blokowac IMEI.

Pozdarwiam!
          • m.gregor Re: Hmm 18.02.05, 12:20
            A gdzie on jest tloczony na obudowie? Rozebralem moja 6610 na czynniki pierwsze
            i nie widze zadnego wytloczonego numeru tylko naklejke z tymże numerem...
            • melania111 Re: Hmm 18.02.05, 13:05
              m.gregor napisał:

> A gdzie on jest tloczony na obudowie? Rozebralem moja 6610 na czynniki pierwsze
              > i nie widze zadnego wytloczonego numeru tylko naklejke z tymże numerem...

Nie przejmuj sie, ten klient od czasu do czasu cos tam pisze lecz do konca sam
              nie wie czy sie nie osmiesza.
              Zapomnial dodac, ze w wielu przypadkach gdy wymieni sie obudowe lub tez inne
              wymienne czesci, to numer z imei idzie do lamusa, bo na tych wlasnie obudowach
              lub ich czesciach jest on na "naklejkach" przyklejony a nie wytloczony !!
              • peppers1 Hehe 18.02.05, 14:47
                Osmiesza to sie Pani sama obrazajac bez powodu innych ludzi.

Pozdarwiam!
                • Gość: Fred Re: Hehe IP: 80.51.236.* 18.02.05, 16:08
                  peppers1 napisał:

> Osmiesza to sie Pani sama obrazajac bez powodu innych ludzi.
                  >
                  > Pozdarwiam!

Przepraszam, ze sie wtrace.
                  Ale czy poprzednia odpowiedź nie była napisaną prawdą ???
                  Po co zaraz jakieś "ośmieszanie się, obrażanie wzajemne" ale, czy nie lepiej
                  przyznać się do błędu czy też pomyłki niż snuć i powielać arogancję ??
    • Gość: aga Re: IMEI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 15:46
      dzięki za wasze odpowiedzi, ale nie mam jednoznacznej odpowiedzi: można czy nie
      można zablokować telefon u operatora? kradzież jest zgłoszona na policji,
      telefon mojego kuzyna np. policjanci znależli po roku od kradzieży, ale to jest
      inna sprawa, chodzi mi o blokadę.
      • Gość: ppp Re: IMEI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 15:55
        Wydawalo mi sie ze dostalas klarowne odpowiedzi. TAK mozna zablokowac IMEI, TAK
        latwo zmienic w telefonie IMEI wiec blokowanie IMEI mozna o kant dupy potluc.
    • Gość: m@n Re: IMEI IP: 217.153.241.* 27.02.05, 20:48
      Oj bzdury ludzie wypisujecie (poza nielicznymi wyjątkami) ...
      1. Operator musi Ci zablokować nr IMEI, co uczyń gdyż należy wszystko zrobić
      żeby utrudnić życie złodziejowi.
      2. Zmiana nr IMEI była bardzo łatwa w starszych telefonach (np. Nokiach 3210, 3310
      3). W nowych czyli z kolorowymi wyświetlaczami juz nie jest tak łatwo, gdyż nr
      IMEI jest zapisywany w kilku elementach elektoniki telefonu. Zmiana IMEI wiąże
      się z koniecznością zmiany jednego z podzespołów telefonu - co kosztuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka